Chimpansee heeft beter kortetermijngeheugen dan mens
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Een chimpansee heeft een beter kortetermijngeheugen dan de mens. Een video die gepresenteerd werd op een wetenschappelijke bijeenkomst toont hoe een chimpansee slaagt in geheugentests waar wij veel te traag voor zouden zijn.
Op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the advancement of science (AAAS) werd een video gepresenteerd waarin de opmerkelijke capaciteiten van een chimpansee te zien waren. De cijfers 1 tot 9 verschenen kort op een scherm en werden daarna verborgen. De chimpansee slaagde erin om de locatie en de volgorde van de cijfers te onthouden. Er zijn maar weinig mensen die dit zouden kunnen nadoen, en dit zijn meestal mensen met het savantsyndroom dat vaak gepaard gaat met een zware mentale achterstand. Zoals onderzoeker Tetsuro Matsuzawa zelf zei tegen zijn publiek: "Don't worry, nobody can do it. It's impossible for you."
Dit ongelofelijke kortetermijn- of werkgeheugen zorgt ervoor dat de chimpansees in staat zijn om in het wild te overleven, waar ze dikwijls snelle en gecompliceerde beslissingen moeten nemen. Het werkgeheugen is een actieve vorm van kortetermijngeheugen dat ervoor zorgt dat het brein verschillende ideeën tegelijkertijd kan behandelen. Dit gebruiken chimpansees bijvoorbeeld wanneer ze van tak tot tak slingeren om voedsel te verzamelen. (br.hln)
|