Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




05-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.I Blame Coco - Selfmachine

I Blame Coco - Selfmachine

Klik op de foto om ze te beluisteren






I blame coco ( Eliot Sumner ) is een Engelse  muzikante . Zij heeft ook gewerkt als model en actrice . Zij is de dochter van Sting en actrice Trudie Styler .
In twee jaar tijd heeft Coco gezocht naar een eigen geluid en schreef ze verschillende nummers. Inmiddels heeft ze in Groot-Brittanie drie diverse singles uitgebracht. 'Single Selfmachine' is een aardig disco popliedje.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deskundigen vrezen doemscenario voor ijsberen


Deskundigen vrezen doemscenario voor ijsberen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/1/10/20130205145910/media_xll_5532430.jpg


Experts vrezen dat een worstcasescenario voor ijsberen snel dichterbij komt. Ze vragen regeringen om snel een plan uit te werken voor als het echt zover komt.

Doordat het noordpoolijs steeds sneller smelt en het ijsseizoen steeds korter wordt, is er maar weinig meer nodig om de ijsberenpopulatie sterk te doen krimpen, zegt Andrew Derocher van de Universiteit van Alberta in Canada. Samen met elf andere ijsbeerspecialisten roept hij in het tijdschrift Conservation Letters regeringen op om op het ergste voorbereid te zijn.

"Het is een feit dat het vroege smelten en het late dichtvriezen van het zee-ijs, en ook de algemene daling van de hoeveelheid ijs, hun tol eisen", zegt Derocher. "We willen dat regeringen beschermings- en beheersplannen voor de ijsbeer klaar hebben voor als een worstcasescenario in de klimaatwijziging zich voordoet."

In een zeer slecht ijsjaar kunnen honderden ijsberen in de Hudsonbaai gedurende langere tijd vast komen te zitten op het land. "Daardoor kan in één jaar de helft van een populatie verdwijnen", zegt Derocher.

Het noordpoolijs smelt de laatste jaren steeds sneller. Vorig jaar heeft het alle records gebroken. Het bereikte op 16 september een absoluut diepterecord. De ijsoppervlakte was toen 3,41 miljoen vierkante kilometer groot. Het vorige record, 4,17 miljoen vierkante kilometer, was in september 2007 gevestigd. De wetenschappers zeggen niet wat de regeringen moeten doen, wel dat ze nu al plannen moeten beginnen maken en moeten beginnen overleggen met inwoners in noordelijke gebieden.

Een mogelijkheid is het creëren van reservaten. Daarin zou men de dieren kunnen voeden en hen pas weer vrijlaten wanneer er voldoende ijs. Zoiets kan wel miljoenen kosten en heeft op lange termijn mogelijk ook gevolgen voor het gedrag van de dieren, zeggen de experts.

In 2009 stelden onderzoekers van de Universiteit van Alberta vast dat ijsberen steeds vaker mensen aanvallen. Als het zee-ijs elk jaar sneller smelt, kunnen ijsberen minder vaak op zeehonden jagen en gaan ze op zoek naar een alternatief menu. In de omgeving van het Canadese stadje Churchill, aan de Hudsonbaai, is het aantal aanvallen door ijsberen verdrievoudigd tussen 1970 en 2005, van 20 tot 90 per jaar.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontmaskerd: wie 20 procent van je dromen inpalmt


Ontmaskerd: wie 20 procent van je dromen inpalmt


http://static1.hln.be/static/photo/2013/8/6/8/20130205081446/media_xll_5530718.jpg


Wat heb jij gedroomd vannacht? Als je in een vaste relatie zit, is de kans groot dat je partner in dromenland is verschenen. Recent onderzoek toonde namelijk aan dat ruim 20 procent van alle dromen ingepalmd worden door onze vaste partner.

In het wetenschappelijk tijdschrift 'Dreaming' staat te lezen dat romantische partners in ongeveer 20 procent van onze dromen verschijnen. Momenteel is de logische verklaring dat hun belangrijke rol in ons dagelijks leven doorstroomt naar onze droomwereld, aangezien dromen een manier zijn om te reflecteren over onze wakkere uren.

Het doel is nu dieper te graven naar mogelijke verbanden tussen intimiteit, conversaties en discussies binnen relaties en de frequentie van verschijningen in dromen. "Om factoren te kunnen bestuderen die de continuïteit tussen wakker zijn en dromen bepalen, zou het interessant zijn om de frequentie van verschijningen in dromen te koppelen aan dingen als intimiteit en ruzie", klinkt het. Ook het gestaag verdwijnen van de partner in de droomwereld na een scheiding of relatiebreuk wekt interesse bij wetenschappers.

In 2001 werd een studie uitgevoerd door Premier Inn bij 2.000 Britten. Daaruit bleek dat ook exen - vooral bij mannen - regelmatig opduiken in dromen. Ongeveer 25 procent van de ondervraagde heren gaf aan dat ze ondanks hun nieuwe vrienden nog frequent dromen over hun exen, ook al voelen ze er niets meer voor. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we in februari het minst goed slapen

Waarom we in februari het minst goed slapen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/1/10/20130204122204/media_xll_5528860.jpg


Als je je deze maand slaperiger voelt dan anders, dan ben je zeker niet de enige. In vergelijking met maart hebben we 8 minuten langer nodig om in slaap te vallen. En ook 's nachts liggen we tien minuten meer wakker. Als resultaat heeft één op de drie mensen een lager energieniveau, met vooral vrouwen die er veel last van hebben.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op een enquête van vorige winter bij meer dan 21.000 Britse volwassenen. Zij werden ondervraagd over hun slaappatroon en -kwaliteit. Daaruit bleek dat we in februari gemiddeld 56 minuten nodig om in slaap te vallen en 's nachts zo'n 59 minuten wakker liggen. In maart gaat het daarentegen om respectievelijk 48 en 49 minuten.

Bijna een derde van de mensen heeft in februari dan ook een groter energietekort dan in maart. Van de ondervraagden in februari klaagde 68 procent over te weinig energie, terwijl 26 procent negatieve gevoelens rapporteerde en 32 procent gefrustreerd was over zijn slaaproutine.

Ter vergelijking: van de ondervraagden in maart klaagde slechts 39 procent over een gebrek aan energie, terwijl slechts 10 procent negatieve gevoelens had en 8 procent gefrustreerd was.

Vooral vrouwen zouden veel last hebben van die gevoelens. Hun slaapkwaliteit is in februari 7 procent slechter dan in de andere maanden van het jaar. Bij mannen gaat het om een vermindering van 5 procent. Gelukkig is er hoop voor de nabije toekomst, want in maart gaat de slaapkwaliteit weer met 14 procent naar omhoog.

Volgens slaapexpert Colin Espie kan dat verschil makkelijk verklaard worden. "De lichaamsklok wordt grotendeels gereguleerd door het omgevingslicht dat van buiten komt. Dat zorgt voor een signaal om overdag waakzaam te blijven. Maar die signalen zijn minder duidelijk in de winter", aldus professor Espie.

"Bovendien wordt de slaperigheid nog bevorderd door de verwarming in onze huizen en de vele kantoorgebouwen met een gebrek aan licht en verse lucht. Dat heeft 's nachts een negatief effect op je slaapkwaliteit." Volgens de professor zou vroeger gaan slapen dan ook geen effectieve oplossing zijn. Het enige wat we kunnen doen, is uitkijken naar volgende maand... (br.hln)



» Reageer (0)
03-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Édouard Manet 1832 - 1883

Édouard Manet 1832 - 1883 was een 19e-eeuwse Franse kunstschilder

Klik op de foto om een filmpje van zijn overige werken te bekijken






Édouard Manet (Parijs, 23 januari 1832 - Parijs, 30 april 1883) was een zeer belangrijke 19e-eeuwse Franse kunstschilder, die niet bij een bepaalde school of beweging hoorde.

Manet kwam uit een Parijs bourgeois milieu. Zijn vader, Auguste, was onder meer rechter en zijn moeder, Eugénie-Desirée Fournier, was de peetdochter van een Zweedse prins. Manet, die erg op zijn ouders gesteld was, schijnt een gelukkige jeugd gehad te hebben, maar hij had een hekel aan school en bleef dan ook één keer zitten. Op school leerde hij zijn trouwe vriend Antonin Proust kennen, die op enkele schilderijen is afgebeeld en in 1897 het boek Souvenirs de Manet (Herinneringen aan Manet) publiceerde. Hij was overigens de oom van de beroemde schrijver Marcel Proust.



http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Edouard_Manet1.jpg?t=1323007609



Zijn vader wilde dat hij ook rechten ging studeren, maar zelf wilde de jonge Manet kunstenaar worden. Hij werd hierin gestimuleerd door zijn oom Charles Fournier. Manets vader meende dat hij ook naar zee kon gaan en stuurde hem op zijn zestiende op een reis van een half jaar naar Rio de Janeiro. Manet vond het aan boord erg saai en zat dan ook uren achtereen te tekenen. Bij thuiskomst begon zijn carrière als schilder: hij schreef zich in januari 1850 samen met Proust in als leerling van Thomas Couture en als kopiist in het Louvre. In het Louvre en tijdens reizen naar Nederland en Italië bracht Manet veel tijd door met het kopiëren van oude meesters, die hem later ook vaak tot inspiratie dienden



http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Edouard-Manet-2.jpg?t=1323007662



Couture, die in 1847 naam had gemaakt met het gigantische doek Les Romains de la décadence, hield zich afzijdig van de officiële, competitiegerichte kunstacademies, de Écoles. Hij vond dat deze zich teveel op details richtten en probeerde zijn studenten het belang van spontaniteit en frisheid bij te brengen. Ook meende hij dat kunstenaars eenzame genieën waren, een romantisch idee dat veel jongeren aansprak. Niettemin had Manet, die toch zes jaar zijn leerling bleef, vaak aanvaringen met hem. Hoewel Manet het ook vakinhoudelijk dikwijls met Coutures lessen oneens was, heeft Couture toch veel invloed op hem gehad. Dit zou vooral gelden voor Manets Spaans georiënteerde werk (zie later). Naast de lessen van Couture bezocht Manet de Académie Suisse.

In 1849 begon Manet een verhouding met de Nederlandse Suzanne Leenhoff, toentertijd de pianolerares van zijn broers. In 1853 werd haar onwettige zoon Léon geboren, die daarna doorging voor haar jongere broer. Omdat Manet door zijn syfilis (zie onder) waarschijnlijk onvruchtbaar was, was hij vermoedelijk niet de biologische vader; mogelijk was Manets vader dat. Op 28 oktober 1863 trouwden Manet en Suzanne in Zaltbommel. Uit het huwelijk werden geen kinderen geboren. Manet heeft Suzanne en Léon enige malen geschilderd.




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Edouard-Manet-6.jpg?t=1323008669



Manet wordt soms beschouwd als impressionist, maar dit is niet juist, hoewel hij later wel door hen beïnvloed werd. Manets ideeën waren heel anders en dat gold ook voor zijn werkwijze. Zo werkte hij bijvoorbeeld vooral in zijn atelier, weinig en plein air (in de open lucht). Ook was zijn kleurenpalet, zeker in het begin van zijn carrière, minder helder en gebruikte hij veel zwart. Hoewel Manet, vaak tevergeefs, niet als leider van de impressionisten gezien wilde worden, keken de jonge avant-gardisten toch tegen hem op. Zij zagen in hem een aanvoerder in de strijd tegen de vastgeroeste Écoles, en vonden dan ook bijvoorbeeld dat hij met Le Bon Bock te veel concessies had gedaan. In 1874 vond de eerste impressionistische tentoonstelling plaats, maar Manet nam de uitnodiging die hij had gekregen niet aan. Ondanks alles was hij met vele impressionisten wel goed bevriend.

Over de toen nog onbekende Monet zou Manet in 1865 gezegd hebben: "Wie is die Monet, wiens naam zo lijkt op de mijne en die zo profiteert van mijn beruchtheid?" In de zomer van 1874 maakte Manet een schilderij van Monet terwijl deze aan het werk is op zijn "atelierboot" op de Seine bij Argenteuil. Het in dezelfde zomer gemaakte schilderij van Monets vrouw Camille en hun zoon Jean bij de Seine is Manets meest impressionistische werk. De techniek van het weergeven van water heeft Manet hiervoor duidelijk van Monet geleerd.



http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Edouard-Manet-3.jpg?t=1323007678




In 1868-1869 schilderde Manet Le Balcon, dat naar een werk van Goya uit 1812 verwijst. Een van de figuren is Berthe Morisot, een jonge schilderes die hij kort daarvoor in het Louvre ontmoet had. Vermoedelijk hebben ze geen intieme relatie met elkaar gehad, maar ze waren wel erg op elkaar gesteld. In 1874 trouwde Morisot met Manets jongere broer Eugène. Morisot hoorde bij de impressionisten en zou enige invloed op Manets werk hebben gehad.

Tijdens de Salon van 1881 kreeg Manet een medaille, de Légion d'Honneur, de erkenning die hij altijd al gewild had. In 1882 maakte hij het doek Een Bar in de Folies-Bergère, dat geldt als zijn laatste meesterwerk.

Manet stierf aan de ziekte locomotorische ataxie, die het centraal zenuwstelsel aantast en verlamming veroorzaakt. De oorzaak was syfilis, mogelijk al in 1848 opgelopen. Het laatste half jaar van zijn leven had Manet bijna voortdurend pijn.

Vlak voor zijn dood in 1883 kreeg hij ook nog koudvuur in zijn been, dat afgezet moest worden. Antonin Proust sprak op de begrafenis en Monet en Zola droegen de kist. Verder waren onder meer Alfred Sisley, Camille Pissarro, Pierre Renoir en Eugène Boudin aanwezig.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lente in aantocht, zegt Phil de bosmarmot

Lente in aantocht, zegt Phil de bosmarmot


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/0/5/20130203075205/media_xll_5525510.jpg


De winter loopt op zijn laatste benen. Dat is althans de mening van Punxsutawney Phil, de bekendste bosmarmot van de Verenigde Staten die ieder jaar op 2 februari, de zogenaamde Groundhog Day, voorspelt hoe lang de winter nog zal duren. De voorspelling van Phil wordt over de hele VS met argusogen gevolgd.

Zoals de traditie het wil, kijken de Amerikanen reikhalzend uit naar het moment dat de bosmarmot uit zijn winterslaap ontwaakt en zijn hol verlaat. Ziet de bosmarmot zijn schaduw, dan keert hij terug naar zijn hol omdat hij dit als een voorteken ziet dat er nog zes weken van slecht weer te verwachten zijn. Is zijn schaduw niet te zien, dan is de lente in aantocht, zo gaat het verhaal.

De bekendste bosmarmot luistert naar de naam Phil en leeft in het plaatsje Punxsutawney in de Amerikaanse staat Pennsylvania, of liever gezegd, in een nabijgelegen woud. Elk jaar zakken zo'n 30.000 bezoekers af naar zijn hol in het woud Gobbler's Knob. Vijftien leden van de 'Groundhog club' wekken de kleine 'profeet' en laten hem even rondwandelen om hem vervolgens op te tillen en hem tegen het oor van de clubvoorzitter te houden. Het is dan dat Phil zijn voorspelling doet.

Toen Phil gisteren uit zijn hol kwam, zag hij zijn eigen schaduw niet vanwege het bewolkte weer. Met andere woorden: de lente staat voor de deur.

Punxsutawney werd overigens een internationaal begrip nadat televisieweerman Phil Connors (Bill Murray) er in de film 'Groundhog Day' (1993) vast kwam te zitten in een tijdlus. De traditie stamt uit de negentiende eeuw en werd Amerika binnengebracht door Duitse immigranten. Phil krijgt de laatste jaren trouwens fikse concurrentie van bosmarmotten uit andere steden. (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom moet je ook in de winter zonnecrème smeren


Daarom moet je ook in de winter zonnecrème smeren

http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/10/6/20130201131310/media_xll_5522001.jpg


 
Om te zonnen is het in de winter natuurlijk veel te koud, dus lijkt het overbodig om zonnecrème te smeren. Toch is dat niet het geval, want de zon geeft het hele jaar door schadelijke UV-stralen af. Hoe warm of koud het ook is, smeren blijft dus een must. Dermatologe Debra Jaliman geeft tips over hoe je dat het best aanpakt.

"Eerst en vooral moet je weten dat schade door de zon cummulatief is. Elke dag van je leven, zelfs als je maar tien minuutjes buiten bent, wordt er dus schade toegebracht aan je huid", zegt dr. Jaliman, auteur van 'Skin Rules'.

Veel mensen denken dat ze in de winter niet veel buitenkomen, maar daar vergissen ze zich in. "Je moet elke dag wel even buiten zijn, zelfs al is het maar op weg naar de bus of de trein of om je lunch op te halen", aldus Jaliman.

"Veel mensen zitten ook de hele dag aan een raam, en de schadelijke UVA-stralen kunnen perfect door glas. Ook dan kan je dus huidschade oplopen", waarschuwt de dermatologe.

Daarom is het belangrijk om ook in de winter elke dag zonnecrème te gebruiken. Een lagere factor wordt daarbij niet aangeraden, maar wel een andere soort zonnecrème. "Mijn motto luidt: elke dag factor 30. Maar je kan in de winter wel een product gebruiken met een lichtere consistentie. Je hebt ook geen zweet- of waterproof product nodig als je gaat werken."

"Je kan eventueel een gezichtscrème met zonnebescherming gebruiken, maar ik verkies een product dat zowel beschermt tegen UVA- als tegen UVB-stralen. Op die manier ga je zowel huidkanker, gebroken bloedvaten als rimpels tegen", weet dr. Jaliman.

Daarnaast verkiest ze ook fysische (die het zonlicht reflecteren) boven chemische (die het UV-licht absorberen) producten voor mensen met een gevoelige huid. "De fysische producten bevatten zinkoxide, dat werkt verzachtend als je gevoellig bent voor eczeem, rosacea of roodheid van de huid", aldus de dermatologe.

Het is daarentegen geen goed idee om je make-up te gebruiken als een zonnecrème, want dat kan brandwonden veroorzaken. "Make-up is daarvoor niet sterk genoeg, ik zag al veel problemen bij mijn patiënten", zegt dr. Jaliman.

Maar de dermatologe verklapte ons wel nog een handig trucje. "Veel van mijn patiënten gebruiken een getinte moisturizer met zonnecrème. Op die manier krijg je niet alleen kleur en textuur, maar wordt je huid ook gehydrateerd", luidt de tip. Goed om te weten! (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ten Sharp - You were always on my mind

Ten Sharp - You were always on my mind


Om Ten Sharp te beluisteren druk op de foto







Ten Sharp is een Nederlandse band uit 1984 die in 1991 internationaal succes had met de hit "You". Deze hit werd in Nederland nummer drie en heeft in Denemarken, Noorwegen en Zweden zelfs op de eerste plaats van de hitparade gestaan. Daarna hebben ze in Nederland in ieder geval nog een kleine hit gehad met "Rich Man".


De band bestaat uit Marcel Kapteijn (zang) en Niels Hermes (keyboard).



» Reageer (0)
02-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boer Charel (82) overleden

Boer Charel (82) overleden

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Boer Charel, de bekendste boer van het land, is vanmorgen op 82-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis van Tielt. Dat meldt VTM.

Karel Declerck werd wereldberoemd in Vlaanderen toen Paul Jambers hem portretteerde voor een reportage over alleenstaande landbouwers. Hij groeide als 'boer Charel' uit tot een van de meest legendarische figuren uit de Jambers-reportages.

Villa voor vrouw
Boer Charel kreeg nadien heel wat media-aandacht. Zijn verhalen over 'de vrouwkes' en de erbarmelijke levensomstandigheden van de man, deden heel wat deuren voor hem opengaan. Toch koos hij ervoor uit de schijnwerpers te blijven en zijn leven op de boerderij op dezelfde manier verder te zetten.

Enkele jaren geleden trouwde hij met Vera Schouppe, een 32-jaar jongere vrouw die volgens kwatongen enkel op zijn geld uit was. Zij verbeterde de leefomstandigheden van de oude boer aanzienlijke en zorgde ervoor dat hij niets tekort kwam. Voor haar bouwde hij een luxueuze villa.

Lymfeklierkanker
Declerck sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Vorige week werd hij opgenomen in het ziekenhuis van Tielt. Daar werd lymfeklierkanker vastgesteld. De voorbije dagen kreeg boer Charel ook klierkoorts. Die werd hem uiteindelijk fataal.(br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Make-uptests op dieren vanaf maart verboden in Europa


Make-uptests op dieren vanaf maart verboden in Europa


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/15/9/20130201141836/media_xll_5522244.jpg


Cosmeticabedrijven die proeven uitvoeren op dieren zullen vanaf 11 maart 2013 hun beautyproducten niet meer mogen verkopen binnen de Europese Unie. Na een campagne van twintig jaar zijn Body Shop en Cruelty Free International er immers eindelijk in geslaagd om Europa te overtuigen een einde te maken aan het testen van make-up op dieren, zo staat te lezen in The Telegraph.

"Dit is een historisch moment en een overwinning na meer dan twintig jaar campagnevoeren", vertelt een trotse Michelle Thew, directeur van Cruelty Free International. "Nu zullen we onze vastberadenheid en visie inzetten opdat ook de rest van de wereld dit goede voorbeeld zou volgen", gaat ze verder.

Het verbod is van toepassing op iedereen die cosmeticaproducten in de Europese Unie wil verkopen en omvat het hele toiletassortiment, van zeep tot tandpasta en alle soorten schoonheidsproducten. Om iedereen aan het verbod te herinneren en om extra druk te zetten dat het wel degelijk van kracht zal gaan, zullen de Body Shop en Cruelty Free International in de aanloop naar 11 maart speciale activiteiten organiseren.

Paul McGreevy van The Body Shop wendde zich voorzichtig naar zijn klanten die de dierenrechtenpolitiek van zijn bedrijf altijd gesteund hebben: "Deze fantastische overwinning in Europa is nog maar het einde van één hoofdstuk. De toekomst van beautyproducten moet volledig gruwelvrij worden gemaakt."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langst getrouwde Europese echtpaar al 82 jaar samen

Langst getrouwde Europese echtpaar al 82 jaar samen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/10/13/20130201211057/media_xll_5523208.jpg


Het Poolse echtpaar Ignacy en Stefania Stasiak herdenken vandaag dat ze elkaar 82 jaar geleden in een kerk in hun geboorteplaats Aleksandrow Lodzki het jawoord gaven. De 104-jarige Ignacy en de 3 jaar jongere Stefania wonen nog altijd in dat dorp in het centrum van het Oost-Europese land.

De twee worden beschouwd als het langst getrouwde paar van Europa. Ignacy was timmerman en maakte onder meer veel meubels voor zijn buren en zijn eigen huis, dat hij in 1937 met zijn vader bouwde. Zijn vrouw werkte jaren in een textielfabriek. Zij hebben twee zonen.

Familieleden van het echtpaar zeggen dat het recept voor hun langdurige huwelijk was: Liefde, veel liefde. Volgens anderen "wasemen zij liefde uit". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viktor Lazlo - Pleurer de rivière

Viktor Lazlo - Pleurer de rivière

Klik op de foto om haar te beluisteren






Viktor Lazlo,pseudoniem van Sonia Dronier (Lorient, 7 oktober 1960) is een Frans-Belgische  zangeres en actrice.


Ze ging naar België om te studeren in Mol en Brussel. Daar werd ze ontdekt door Lou Deprijck, ook de ontdekker van Plastic Bertrand en zelf actief in Two Man Sound en Lou & the Hollywood Bananas. Ze ontleende haar artiestennaam aan het personage Victor László uit de film Casablanca. Ook was ze presentatrice van het Eurovisiesongfestival 1987 in Brussel .


Haar meest succesvolle hit was Breathless uit 1987, ook vertolkt tijdens de opening van het Eurovisiesongfestival. In Nederland was ze al enigszins bekend geraakt in 1984 toen Backdoor man, opgenomen voor de soundtrack A Mort L'Artribe, de tipparade haalde.




» Reageer (0)
01-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waarom 50-jarige vrouwen de beste schouders hebben om op uit te huilen


Waarom 50-jarige vrouwen de beste schouders hebben om op uit te huilen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/14/10/20130201173123/media_xll_5522770.jpg


Zijn jouw januariblues nog niet over, ondanks het feit dat de nieuwe maand al is aangebroken? Geen probleem, indien je een schouder nodig hebt om op uit te huilen, ga dan gewoon even langs bij je 50-jarige tante, buurvrouw of collega. Uit een studie blijkt immers dat vrouwen die geboren werden in de jaren 50 en 60 zich het beste kunnen inleven in de problemen van anderen.

Een onderzoek bij meer dan 75.000 volwassenen bracht aan het licht dat er geen betere luisteraars zijn dan vrouwen met een vijf of zes voor hun leeftijd. Bovendien kan deze generatie sterke dames beter inschatten wat de 'treurwilgen' nodig hebben en zijn ze de beste in het uiten van begrip, emoties en bezorgdheid, zo toont de studie aan.

Hoewel vrouwen in het algemeen al worden bestempeld als betere luisteraars in vergelijking met mannen, is het luisterend oor van de 50-jarige dames toch nog een tikkeltje beter ontwikkeld. De reden hiervoor schrijven de wetenschappers integraal toe aan de periode waarin deze vrouwen zijn opgegroeid. In hun jonge jaren werden ze immers geconfronteerd met ernstige zaken, van de apartheid en de strijd om homorechten tot het bekomen van gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Waarom zijn nog oudere vrouwen, die de oorlog hebben meegemaakt bijvoorbeeld, dan geen betere luisteraars? Dat komt doordat onze emotionele gevoelens afnemen naarmate we ouder worden. Oma's en opa's zullen bijgevolg eerder de brompot uithangen en cynisch opmerkingen geven in plaats van hun medeleven te uiten, aldus de wetenschappers van de universiteiten van Michigan en North Carolina. Bovendien zullen zij problemen al gauw als futiliteiten bestempelen, omdat ze vaak in het niets verdwijnen in vergelijking met de oorlog die zij hebben meegemaakt.

Wat met jongere generaties? "Zij zijn te materialistisch, waardoor ze vaak te hard met hun eigen problemen bezig zijn en geen tijd hebben voor die van iemand anders", schrijven de onderzoekers in de Journals of Gerontology: Psychological and Social Sciences. Vrouwen uit de babyboomperiode hebben dan weer de ontwikkeling van de media meegemaakt, waardoor ze een beter zicht hebben op wat er in de wereld rondom ons gebeurt.

Wie op zoek wil naar een bekende schouder om op uit te huilen, kan altijd terecht bij celebrities zoals Nigella Lawson (53), Sharon Stone (54), Demi Moore (50) en Madonna (54). Zoek je het liever wat dichter bij huis? Misschien bieden Wendy Van Wanten (52) of actrice Sien Eggers (61) je wel een schouder aan....(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kat in ons: waarom we zo genieten van aanrakingen

De kat in ons: waarom we zo genieten van aanrakingen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/6/14/20130201123118/media_xll_5521844.jpg


Onderzoekers staan op het punt te achterhalen waarom sociale wezens - van katten tot mensen - zo genieten van zachte strelingen. Ze  zijn erin geslaagd specifieke zintuigcellen in de huid te isoleren die reageren op aangename aanrakingen.

Onze huid is het grootste zintuiglijk orgaan, verantwoordelijk voor het onderscheiden van aangenaam en pijnlijk contact. Denk maar aan aaien versus knijpen of verzachten versus verbranden. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat deze verschillende prikkels naar het brein worden gestuurd via afzonderlijke types neuronen met zenuweindes in de huid. slechts enkele van deze neuronen werden al geïdentificeerd en de meeste dienen voor het herkennen van pijnprikkels.

Recent ontdekten biologen aan het Californische Institute of Technology de specifieke zintuigcellen die reageren bij aangename aanrakingen. "Over het algemeen is het veel gemakkelijker om pijnprikkels te bestuderen omdat die vaak duidelijker te onderscheiden zijn en we er ook vatbaarder voor zijn. Er is dan ook veel minder geweten over neuronen die ons goed doen voelen wanneer ze gestimuleerd worden", verklaart onderzoeker David Anderson.

Het team kweekte voor het onderzoek muizen met fluoriscerende moleculaire markers verbonden aan de neuronen die licht geven wanneer bepaalde cellen in de huid geactiveerd worden. Via een piepklein gaatje langs de ruggengraat van het diertje werd met een krachtige microscoop gekeken naar de impact.

"Aangezien we er niet automatisch vanuit mogen gaan dat aanrakingen die aangenaam zijn voor de mens, ook fijn zijn voor deze diertjes, moesten we een andere manier vinden om aan te tonen dat het activeren van deze specifieke neuronen voor genot zorgt", klinkt het.

Om dat te doen werd een doolhof gebouwd met verschillende ruimtes. Links kreeg de muis een injectie die selectief de neuronen activeert die reageren op strelingen en massages. In de rechtse ruimte kreeg ze een inspuiting met een placebo. Na een paar sessies in beide ruimtes werd het beestje in het midden van het doolhof geplaatst met alle deurtjes open, om na te gaan welke kant de voorkeur kreeg. De ruimte waar de aangename prikkels ontstaan kreeg overduidelijk de voorkeur. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flirttip: dames verleiden gaat vlotter als de zon schijnt


 Dames verleiden gaat vlotter als de zon schijnt


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/2/9/20130131235051/media_xll_5520939.jpg


Vrouwen geven vaker hun telefoonnummer voor een afspraakje met een man op zonnige dagen als wanneer het grijs en grauw is, dat ontdekten Franse onderzoekers.

De vorsers lieten een groep aantrekkelijke mannen met 500 willekeurig gekozen vrouwen flirten in twee Franse badsteden in mei en juni. Dit gebeurde bij ongeveer dezelfde temperaturen, maar de ene dag was het zonnig en de andere dag bewolkt.

De verleidelijke heren benaderden jonge dames tussen 9 uur 's ochtends tot 13 uur. In elke situatie gebruikten ze dezelfde openingszinnen: "Hallo. Mijn naam is Antoine. Ik wil gewoon zeggen dat ik je aantrekkelijk vind. Ik moet deze namiddag werken, maar ik vroeg me af ik je telefoonnummer mag hebben. Ik bel je later om zodat we samen iets kunnen gaan drinken."

Vervolgens moesten ze lachen, naar de vrouw staren en 10 seconden op haar antwoord wachten. Daaruit blijkt dat 20 procent van de vrouwen hun telefoonnummer geven op een zonnige dag, maar slechts 13,9 procent doet dit wanneer het een grijs en grauw is. Volgens onderzoekers Nicolas Gueguen toonde vorige onderzoek aan dat mensen beter gehumeurd zijn op zonnige dagen, ook zou het kunnen zijn dat mannen beter kunnen flirten bij mooi weer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welk dier laat de meeste scheten?

Welk dier laat de meeste scheten?


http://oi50.tinypic.com/9a1ieu.jpg


Het meest winderige dier van het land? De Britten wilden het graag weten en kwamen tot een bizarre conclusie: kakkerlakken blijken in verhouding tot hun grootte meer methaan de lucht in te sturen dan andere dieren. Technisch gezien is een kakkerlak natuurlijk een insect, maar wellicht wilden onze overzeese buren de schuld eens niet op de schapen en koeien steken.

Het bedrijf Rentokil berekende dat kakkerlakken 35 gram methaan per jaar loslaten en dat is 43 keer meer dan hun gemiddelde lichaamsgewicht. Kakkerlakken laten iedere vijftien minuten een wind, aldus het bedrijf. Natuurlijk heeft een verdelgingsbedrijf er alle baat bij om de kakkerlak in een negatief daglicht te stellen. Experts vinden de cijfers dan ook overdreven.

De echte kampioenen der winden zijn koeien. Deze dieren dragen bij tot acht procent van de broeikasgassen in Groot-Brittannië. (br.hln)


» Reageer (0)
30-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgelet dames: hang bordje in wc of je man wast nooit zijn handen

Opgelet dames: hang bordje in wc of je man wast nooit zijn handen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/3/2/20130130153121/media_xll_5517302.jpg


Vergeet jouw man wel eens zijn handen te wassen na het plassen? Dan hang je maar beter een bordje in het toilet. Zo blijkt uit een test van verschillende Amerikaanse universiteiten dat mannen pas geneigd zijn om na een plaspauze hun handen te wassen als ze hieraan herinnerd worden via een aparte boodschap.

De wetenschappers hingen posters op in de mannentoiletten op de campus van enkele universiteiten met de tekst: "Vier op de vijf studenten wassen ALTIJD hun handen nadat ze naar het toilet zijn geweest". Voor de studenten die hierbij wat extra hulp konden gebruiken, was er onder de boodschap nog een speciale handleiding voorzien waarin stap voor stap werd uitgelegd hoe je op een correcte manier je handen kan wassen.

En de herinneringsbordjes hadden succes. Terwijl vooraf 75 procent van de 252 ondervraagde mannelijke studenten aangaf zijn handen te wassen na een toiletbezoek, steeg dat aantal na het ophangen van de posters met meer dan tien procent tot 86 procent. De studenten werden uiteraard niet op hun woord geloofd, de onderzoekers hielden immers ook rekening met hoelang er water uit de kraan stroomde. Ook dat aantal was opmerkelijk toegenomen.

Uit eerder onderzoek kon al afgeleid worden dat het aantal keren dat mannen hun handen wassen niet optimaal is. Terwijl 93 procent van de vrouwen na ieder toiletbezoek haar handen wast, is dit bij mannen slechts 77 procent. "Oké, dit klopt waarschijnlijk wel. Ik was bijna nooit mijn handen na het plassen. Maar met mijn gekke brein geloof ik zo sterker bestand te zijn tegen bacteriën", zo reageerde een man op het onderzoek.

Nochtans is het belangrijk voor onze gezondheid dat we onze handen wel wassen. "Vanuit het standpunt van de openbare gezondheid, is het belangrijk dat iedereen zijn handen wast nadat hij of zij naar het toilet is geweest. Een nauwkeurige poetsbeurt kan immers de overdracht van verschillende ziektes tegenhouden. Jammer genoeg doen mensen dit niet zo vaak als ze zouden moeten doen", zo besluit hoofdonderzoekster Maria Lapinski. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge bavianen hebben vaderfiguur nodig


Jonge bavianen hebben vaderfiguur nodig


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/16/2/20130130165352/media_l_5517587.jpg


De jongen van mannelijke bavianen die verschillende relaties hebben, zijn succesvoller wanneer ze contact hebben met hun vader. Bij diersoorten waarbij niet altijd duidelijk is wie de vader is, speelt de vader doorgaans geen rol in de opvoeding.

De jonge bavianen zouden meer kansen hebben om te overleven wanneer hun vader in de buurt is en ook op lange termijn hebben ze meer succes bij de voortplanting. De vaderfiguur speelt normaal enkel een rol bij diersoorten met een monogaam karakter. De suggestie dat de vader bij jonge bavianen belangrijk is, wekte daardoor de aandacht van Dr. Elise Huchard van de Universiteit van Cambridge. Samen met haar collega's besloot ze veldonderzoek naar het gedrag te verrichten.

In veel groepen worden jongen door oudere bavianen vermoord. Soms gaat het zelfs om 30 procent van de jongen van een groep. Indien de vader aanwezig is, worden de jonge bavianen sneller volwassen. Uit het onderzoek blijkt dat de jongen vooral tijdens etenstijd het gezelschap van hun vader opzoeken en dat ze bijgevolg ook sneller zelfstandig voedsel leren vinden.

"Ik vond het vreemd om te zien hoe die grote zoogdieren overal gevolgd worden door hun kleuterklas en hoe geduldig de vaders met hun jongen zijn", zegt Huchard. (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilder Roger Raveel (91) overleden

Schilder Roger Raveel (91) overleden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/13/7/5/20130130112221/media_xll_5516150.jpg


Kunstenaar Roger Raveel is op 91-jarige leeftijd overleden. Raveel was vooral actief als schilder, maar hij maakte ook beeldend en ceramisch werk en was actief in de literatuur. Raveel gold als een van de grootste levende schilders van het land.

Raveel schilderde doorheen zijn carrière in een wisselende stijl, die van abstract naar figuratief evolueerde. Portretten van zijn vrouw en favoriet model Zulma lopen als een motief doorheen zijn werk. Hij behoorde tot de generatie schilders van de vorig jaar overleden Raoul De Keyser en Jan Burssens. Hij onderhield nauwe banden met literaire geestes- en generatiegenoten als Roland Jooris en Rutger Kopland en Hugo Claus.

Eigen museum
In zijn woonplaats Machelen-aan-de-Leie werd een museum aan zijn oeuvre gewijd naar een ontwerp van architect Stéphane Beel. In 2009 overleed zijn vrouw Zulma. De schilder huwde opnieuw op 3 februari 2011 met de 52-jarige lerares Marleen De Muer. Hij ontving in 1995 de adellijke titel van ridder.

Kris Peeters: "Een van de grootste"
Vlaams minister-president Kris Peeters betuigt namens de Vlaamse regering zijn medeleven aan de familie en vrienden van Roger Raveel. Peeters noemt Raveel "een van onze grootste kunstenaars ooit".

"Roger Raveel was een groot schilder-graficus-sculpteur, vernieuwend en eigentijds in de kunst. Met een koppige eigenheid deed hij geen artistieke toegevingen. Er lag een bijna ondraaglijke spanning in zijn werk, die uitdrukking gaf aan de complexiteit van het leven. Daardoor sprak iedereen met veel bewondering over hem. Hij leeft voort in zijn kunstwerken, en in het Roger Raveelmuseum, meer dan ooit een eerbetoon aan een van onze grootste kunstenaars ooit", aldus Peeters.

Schauvliege: "Trieste dag"
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) reageert "met grote droefnis" op het overlijden. "Het is een trieste dag voor Vlaanderen, België en de kunsten, maar een grote geeft nooit de geest", zegt ze.

"Ik had de eer Roger Raveel verschillende keren te mogen ontmoeten. Hij was een Vlaamse reus, een internationaal icoon voor de kunsten. Met een Nieuwe Visie, die objecten en de omgeving op een originele, ongebruikelijke manier in beeld bracht. Met frisse kleuren maar ook met zogenaamde blinde vlekken. Daarbij werd hij vaak geïnspireerd door de Leie en Machelen, maar zijn werk sprak universeel aan. Hij was ook een warme persoonlijkheid, een zachtmoedige, bescheiden man die heerlijk kon vertellen over kunst en engagement. Zijn gezegende leeftijd doet vermoeden dat de passie voor de kunst een hevig vuur is dat tomeloze energie geeft".

"De tientallen meesterwerken, zijn eigen museum, en zijn openbare werken - ik denk aan Vive La Sociale in de Brusselse metro Mérode - zullen ons blijven inspireren", aldus de minister van Cultuur.

Raveels dorpsgenoot en muzikant Wouter Berlaen liet zich door een werk van Raveel inspireren voor het nummer 'De definitie van geluk', dat u hieronder kan beluisteren. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op drie werkzoekenden heeft psychische problemen

Een op drie werkzoekenden heeft psychische problemen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/2/7/20130129162914/media_xll_5514292.jpg


Een derde van de werkzoekenden in België kampt met psychische problemen. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). "De kost voor de maatschappij loopt op tot 3,4 procent van het bruto binnenlands product", zegt Yves Leterme, adjunct-secretaris-generaal van de OESO.

"Geestelijke gezondheidsproblemen bij de beroepsbevolking zijn een groot probleem geworden in België, net als in de meeste andere ontwikkelde economieën", aldus Leterme. "Het verlies aan productiviteit plus de kost van de zorg en de sociale bijstand bedraagt 3,4 procent van ons BBP".

Een derde van de aanvragen voor een invaliditeitsuitkering gebeurt nu op basis van een geestelijk probleem. Bij de patiënten die wel aan het werk zijn, meldt vier op vijf een verminderde productiviteit. "De problematiek is te lang verwaarloosd door de beleidsmakers", analyseert Leterme. "Er rust een taboe op".

Nochtans heeft ons land volgens de OESO een goede basis om het probleem aan te pakken. "België heeft een vooruitstrevende wetgeving rond preventie van psychische problemen op de werkvloer", zegt Veerle Miranda, die het onderzoek leidde. "Zo zijn bedrijven bijvoorbeeld verplicht een risicoanalyse en een preventieplan op te stellen. Alleen geniet die wet geen ruime bekendheid en zijn de sancties te laag".

De OESO heeft ook lof voor onze hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, die een verschuiving van opnames in het ziekenhuis naar zorg in de thuisomgeving beoogt. "Die reorganisatie komt weliswaar later dan in sommige andere Europese landen, maar ze is ook ruimer. De hervorming is de ideale gelegenheid om de samenwerking met arbeidsbemiddelingsdiensten, arbeidsgeneesheren en bedrijven te verhogen", besluit Miranda. (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!