Hoe thee kan helpen in de strijd tegen Alzheimer
Een kopje thee helpt even goed als koffie om je wakker te houden, maar het warme drankje doet ook meer. Volgens wetenschappers zou het zelfs je geheugen scherp houden op latere leeftijd. Met één à drie kopjes thee per dag wordt het mentale verval tegengehouden. Dat zou vooral het geval zijn bij vrouwen.
Tot dat besluit kwamen Amerikaanse wetenschappers na een analyse van zes studies naar het effect van cafeïnedrankjes op het geheugen en de mentale alertheid.
Effect De duizenden mannen en vrouwen die deelnamen aan deze studies hielden hun thee- en koffiegebruik bij. Daarna deden ze een geheugentest die gebruikt wordt bij de eerste fases van een Alzheimer-diagnose. Zo'n tien jaar later werd de test opnieuw uitgevoerd, zodat een vergelijking mogelijk was.
En wat bleek? Het brein bleef scherper bij de theedrinkende proefpersonen in alle studies die het effect van deze drank onderzochten.
Volgens een onderzoek dat uitgevoerd werd bij zo'n 1.500 mannen en vrouwen in Singapore kan je met meer dan vier kopjes per dag het risico zelfs met drie vierde verminderen. Maar ook één kopje Ceylon thee (een soort zwarte thee) heeft effect, met een vermindering van het risico met 43 procent.
Een 8-jarig onderzoek bij 4.000 Amerikanen toonde dan weer aan dat de mentale voordelen van thee vooral bij vrouwen voorkomen.
Bestanddelen Volgens de wetenschappers van de University of California, die de analyse van de studies uitvoerden, is dat te danken aan bepaalde bestanddelen in de zwarte thee. Die zouden ons beschermen tegen de 'gifstoffen' die de hersenen bij de ziekte van Alzheimer teisteren.
Mogelijk gaat het om L-theanine, een plantenbestanddeel dat enkel gevonden wordt in thee en champignons. Het is veel minder waarschijnlijk dat het cognitieve voordeel toegeschreven kan worden aan cafeïne, omdat de studies veel zwakkere resultaten opleverden voor koffie.
Toch mag je er nog niet van uitgaan dat thee het risico op dementie daadwerkelijk vermindert. "Dat is helemaal nog niet zeker", bevestigt Jessica Smith van Alzheimer's Society. "De beste manier om je risico te verkleinen is nog steeds een evenwichtig dieet, regelmatig sporten en niet roken."
De resultaten van de studie werden gepubliceerd in 'Advances in Nutrition'. (br.hln)
|