Boter inruilen voor margarine: toch geen goed idee?
Het eten van margarine in plaats van boter zou dan toch niet zo gezond zijn. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers. De voorbije 50 jaar werden we aangeraden om onze opname van verzadigde dierlijke vetten te verminderen en meer onverzadigde plantaardige vetten te eten, zoals in margarine. Maar dat advies wordt nu weerlegd, want die laatste vetten zouden het risicio op een hartaanval verdubbelen.
Dat was de conclusie na een nieuwe analyse van een studie die uitgevoerd werd tussen 1966 en 1973 in Sydney. Daarbij werden 458 mannen tussen 30 en 59 jaar gevolgd die in het recente verleden een hartaanval kregen of last hadden van angina pectoris (een drukkende pijn in het midden van de borst).
Linolzuur Er werd gekozen voor deze oude studie, omdat dat de enige was die enkel de impact van een consumptie van omega 6 meervoudig onverzadigde vetten (of linolzuur) bekeek. Dat wordt gevonden in plantaardige oliën, zoals maïs-, zonnebloem-, saffloer- en soja-olie en margarine die daarvan gemaakt wordt.
De helft van de proefpersonen kreeg het advies om hun dierlijke vettenconsumptie te beperken en te vervangen door saffloerolie en saffloeroliemargarine. Maar de resultaten toonden dat het net deze mannen waren die dubbel zoveel kans hadden om vroegtijdig te sterven, ook aan een hartziekte.
De verklaring daarvoor is simpel: eens die oliën in het lichaam komen, worden ze omgezet naar arachidonzuur. Dat kan zorgen voor het vrijkomen van chemicaliën die leiden tot ontstekingen, een belangrijke oorzaak van chronische ziektes, inclusief hartaandoeningen. "Onze bevindingen hebben belangrijke gevolgen voor de wereldwijde dieetaanbevelingen", vinden de onderzoekers van het National Institute of Health in de Verenigde Staten.
Kritiek Maar andere wetenschappers zijn het daar helemaal niet mee eens. Zij vinden dat er niet genoeg bewijs is voor de aanpassing van onze diëten.
"De studie heeft weinig relevantie voor de diëten van vandaag én er zijn recentere studies die de resultaten weerleggen", weet professor Tom Sanders van King's College London. "Er is dan ook niet genoeg bewijs om onze huidige aanbevelingen aan te passen", bevestigt professor Brian Ratcliffe van de Aberdeen University.
"Het vervangen van verzadigde vetten voor onverzadigde alternatieven is een bekende aanbeveling voor een gezond hart, die gebaseerd is op heel wat grote en diepgaande studies", weet diëtiste Victoria Taylor van de British Heart Foundation. "Maar het is wel zo dat deze studie ons aanmoedigt om verder onderzoek te doen naar de effecten van vetten op hartziektes."
Van plantaardige oliën en margarine wordt verondersteld dat ze de cholesterol en bloeddruk verlagen, het gewichtsverlies verhogen en de algemene gezondheid verbeteren. Helaas zijn ze ook de meest chemisch aangepaste voedingsmiddelen in onze diëten, waardoor critici vinden dat ze niet als 'gezond' gepromoot mogen worden.
|