Brandstoffen en stookolie 31 procent duurder op 10 jaar
Brandstoffen en stookolie 31 procent duurder op 10 jaar
De factuur voor brandstoffen en stookolie is op 10 jaar tijd 31 procent zwaarder geworden voor de Belg, zo schrijft Le Soir vandaag op basis van cijfers van de federale overheidsdienst Economie. Waar die factuur in 2002 nog uitkwam op 1.000 euro, was dat eind 2012 1.771 euro. De uitgaven aan deze brandstoffen waren goed voor 5 procent van het hele jaarbudget van de Belg. Tien jaar eerder was dit 3 procent.
Aan lopende prijzen bedraagt de groei van de factuur meer dan 64 procent. Aan constante prijzen, dus rekening houdend met de inflatie, bedraagt de toename 31 procent.
De reële factuur voor de huishoudens nam niet even snel toe dan de prijzen voor de eindproducten op zich. Benzine werd 35 procent duurder, diesel 62 procent en stookolie 133 procent. De Belg verbruikt dus steeds minder brandstoffen, zeker wat stookolie betreft.(br.hln)
Ruim 200 prestigieuze loten rond Kuifje te koop in Parijs
Ruim 200 prestigieuze loten rond Kuifje te koop in Parijs
Meer dan 200 loten rond Kuifje, beeldjes, tekeningen en originele albums, worden aangeboden aan de liefhebbers op 1 december in Parijs tijdens een Hergé-veiling bij Piasa, in samenwerking met Moulinsart S.A.
De verkoop bevat onder meer de beelden van Kuifje en Bobbie, vervaardigd door Nat Neujean, unieke modellen in beschilderd plaaster die door Hergé zelf nog ingehuldigd werden in Ukkel voor de 30-jarige viering van het weekblad Kuifje (geraamd op 60.000 tot 80.000 euro), aldus veilinghuis Piasa.
Een van de acht definitieve bronzen beelden, het exemplaar genummerd E.U. 1/1 (Epreuve Unique) wordt geschat op 120.000 tot 180.000 euro. Een bronzen buste van de tekenaar uit 1958 is geschat op 16.000 tot 20.000 euro.
Een volledige collectie van Le Petit Vingtième, het weekblad dat de avonturen van Kuifje voorpubliceerde en het merendeel van de vooroorlogse werken van Hergé, wordt geraamd op 38.000 tot 45.000 euro.
Kruisspinnen zijn dit jaar kleiner dan andere jaren en dat komt omdat de cocons later uitkwamen door de late lente, waardoor de diertjes in hun "jeugdperiode" ook maar weinig te eten hadden. Dat zegt de arachnologische vereniging Arabel en Natuurpunt op Natuurbericht.be.
"De erg lange zomer zorgde er wel voor dat ze hun voortplantingstaken toch nog makkelijk konden vervullen", aldus Hendrik Moeremans (Natuurpunt) en Koen Van Keer (Arabel). "De 'achterstallige grootte' halen ze weliswaar niet meer helemaal in, maar door veel te eten, slagen ze er nog wel in om veel eitjes te leggen. Daarbij past de grootte van de eitjes zich ook aan aan de ruimte die ze hebben in het achterlijf van de moederspin. Simpel gezegd: kruisspinnen zullen dit jaar nog veel eitjes leggen, maar doordat de moeder kleiner is, zullen ook de eitjes kleiner zijn. De deadline is duidelijk voor een kruisspin: voor het begin van de winter moet ze stevige eicocons met veel eitjes kunnen produceren."
Kruisspinnen passen zich zelfs aan in het 'rampscenario', waarin zowel lente als zomer slecht zou zijn. Daarnaast maken ze ook gebruik van een zelfregulerend mechanisme: als er volgend jaar te veel spinnen zijn in verhouding tot het prooi-aanbod, dan zal hun aantal 'automatisch' inkrimpen. (br.hln)
De Amerikaanse muzikant Lou Reed stierf op uiterst vredige wijze, zo vertelde zijn weduwe Laurie Anderson gisteren in de lokale Amerikaanse krant The East Hampton Star. In het rustige plaatsje East Hampton had het stel de afgelopen jaren veel tijd doorgebracht.
"Lou was een tai chi-meester en bracht zijn laatste dagen hier door terwijl hij gelukkig en overweldigd was door de schoonheid en kracht en zachtheid van de natuur. Op zondagmorgen overleed de cultlegende terwijl hij naar de bomen keek en 'met zijn muzikantenhanden' tai chi-oefeningen deed", schrijft Anderson.
Lou Reed maakte furore als mede-oprichter van de avant-gardistische rockband The Velvet Underground en ook als soloartiest. Hij stierf aan de gevolgen van een leveraandoening. (br.hln)
Texaan gearresteerd omdat hij bibliotheekboek vier jaar vergat
Texaan gearresteerd omdat hij bibliotheekboek vier jaar vergat
Een man in Texas is gearresteerd en zal voor een rechtbank moeten verschijnen omdat hij een van een bibliotheek ontleend studieboek niet tijdig heeft ingeleverd, zo heeft Fox News vandaag op gezag van KWTX.com gemeld.
Jory Enck uit Copperas Cove in centraal-Texas ontleende in 2010 een studieboek in de plaatselijke bibliotheek. Op 23 oktober stond de politie aan zijn deur om hem te arresteren omdat hij het boek nog steeds niet had teruggebracht. Hij kwam mits een borg van 200 dollar vrij, maar zal voor een rechtbank moeten verschijnen.
Fox vernam bij de politie van Copperas Cove dat Enck niet de eerste maar anderzijds ook niet de zoveelste was die dit overkwam.
Volgens een vier jaar geleden goedgekeurde gemeentelijke ordonnantie moet de plaatselijke rechtbank worden ingelicht wanneer iemand een boek niet na 90 dagen terugbrengt, en die niet heeft geantwoord op aanmaningen per telefoon of e-mail. Dit kan dan resulteren in een arrestatiebevel. (br.hln)
Het stadsbestuur van New York heeft groen licht gegeven voor de bouw van wat het hoogste reuzenrad ter wereld moet worden. De attractie zal volgens de initiatiefnemers adembenemende zichten bieden over de skyline van Manhattan.
Volgend jaar moet de bouw van The New York Wheel starten aan de noordzijde van Staten Island. Dat is het eiland ten zuidwesten van Manhattan en een van de vijf stadsdelen van New York. Het rad zal een hoogte van 192 meter hebben. Daarmee zal het vlotjes de reuzenraden van Londen en Singapore achter zich laten. Het exemplaar in Singapore is met 165 meter momenteel het hoogste.
De opening is voorzien in 2016. De promotoren verwachten 30.000 bezoekers per dag en zowat 4 miljoen per jaar. Het rad zal 36 cabines tellen die elk een capaciteit van 40 personen hebben. Dat brengt de capaciteit op 1.440. Een rondje zal 38 minuten duren.
De kostprijs wordt op 320 miljoen dollar geraamd. Het rad zal een onderdeel zijn van een groot hotel- en winkelcomplex dat gepland is aan de waterkant van Staten Island. (br.hln)
Alain Barrière is geboren op 18 november 1935 in La Trinité-sur-Mer. Hij groeide op in Bretagne, Frankrijk. In zijn studietijd kocht hij een gitaar en begon teksten te schrijven. Hij studeerde bouwkunde. In 1960 rondde hij zijn studie af en vertrok naar Parijs om daar werk te zoeken. Maar 's avonds speelde hij in clubs. In 1961 won hij een song festival met het lied ''Cathy''. In 1963 werd zijn lied ''Elle Était Si Jolie'' uitgekozen voor het Eurovisie Sonfestival. Hij eindigde op de 5de plaats. Het lied betekende wel zijn doorbraak. Albums verschenen en Alain werd een 'star' in Frankrijk.
'Slaap kindje, slaap' zingen voor je kleintje bevordert niet alleen de nachtrust, het werkt ook pijnstillend. Onderzoeker Dr. Nick Pickett ontdekte dat het gezang van ouders de hartslag van zieke kindjes vertraagt en pijnprikkels verzacht.
Op de kinderafdeling van het Great Ormond Street Hospital ging dokter Nick Pickett na of er gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan het zingen van slaapliedjes. Hij bracht de hartslag, het gehuil, de pijnlijke grimassen en het gekreun van zieke kindjes in kaart terwijl de ouders bekende wiegeliedjes zongen. Ook het voorlezen van verhalen met pop-upprentjes en dierengeluiden werd getest, net als het gedrag van de kleintjes wanneer ze in alle rust alleen zaten.
uit de studie blijkt dat alleen de wiegeliedjes de hartslag deden dalen en de pijn konden verzachten. Het gaat dus niet puur om de extra dosis aandacht, want verhaaltjes lezen bleek weinig of geen impact te hebben. De kracht van het slaapliedje zit in de kalmerende tonen van herkenbare stemgeluiden die kinderen afleiden van hun ziekte. Volgens neurowetenschapper prof. Tim Griffiths werkt gezang beter in op het emotionele centrum in de hersenen.
"Ouders zingen al duizende jaren voor hun kroost en ze hebben altijd al instinctief geweten dat het ontspannend werkt. Toch is het fascinerend om nu ook wetenschappelijk bewijs te hebben dat slaapliedjes effectief gezondheidsvoordelen hebben", besluit dokter Pickett. (br.hln)
Antwerpen verbiedt vuurwerk tijdens eindejaarsperiode
Antwerpen verbiedt vuurwerk tijdens eindejaarsperiode
In Antwerpen is het de komende drie maanden verboden om vuurwerk te bezitten of af te steken in openbare ruimtes. Dat heeft het stadsbestuur van de Scheldestad beslist, zo schrijft Gazet van Antwerpen.
Vuurwerk afschieten, voetzoekers gooien, vuur maken of lampionnen oplaten, is altijd verboden in de openbare ruimte, maar de regel wordt nu tijdelijk uitgebreid. In een mededeling van het stadsbestuur klinkt het als volgt: "In de periode van 1 november tot 31 januari is het zichtbaar bezit, het tonen, uitstallen en elke voorbereidende handeling voor het ontsteken of doen knallen van vuurwerk van welke aard ook verboden in de openbare ruimte."
Aanleiding zijn de talloze klachten tijdens vorige eindejaarsperiodes en de intentie van de stad om de veiligheid tijdens de feestperiode te verhogen.
Ook op ouderjaarsavond is het niet toegestaan om voetzoekers te gooien of zelf vuurwerk af te steken. Het nieuwjaarsvuurwerk op 31 december boven de Schelde gaat wel gewoon door. Wie toch zelf vuurwerk wil afsteken, moet zes weken op voorhand via de website van de stad goedkeuring vragen aan de burgemeester. (br.hln)
Waar kan je nog meemaken dat er plotseling een olifant door het centrum van de stad loopt? Niet meer in Mumbai, waar de deelstaatregering olifanten uit de stad heeft verbannen omdat het wreed is deze dieren over de chaotische, drukke, vervuilde straten te laten slenteren.
De dieren zijn in India een symbool van wijsheid en geluk, en worden vaak ingehuurd om op te draven bij religieuze feesten en bruiloften. Het hoeden van olifanten levert echter weinig geld op, en de eigenaar van de dieren woont meestal in krakkemikkige huisjes langs het water of onder een viaduct, waar de olifant met kettingen staat vastgebonden. Dat gebeurt zo stevig, dat de dieren zich nauwelijks kunnen bewegen.
Als ze aan het werk gaan, worden de dieren losgemaakt en wandelen ze, soms uren, naar het feest waar ze worden verwacht. De weg er naartoe leidt over drukke wegen waar het verkeer overheen raast, maar ook langs boulevards en stranden, waar de eigenaar met zijn olifant om geld bedelt, dat het dier met zijn slurf aanneemt. Bij de bruiloft staan ze meestal voor de deur onder een kleurige paraplu, omringd door een band die keiharde muziek speelt. 's Avonds, als ze weer terug naar huis lopen, krijgen de olifanten een lichtje aan hun staart gebonden of een reflector op hun kont geplakt, zodat auto's het logge, langzaam lopende gevaarte, niet aanrijden.
Dierenactivisten proberen al langer aandacht voor de olifanten te krijgen. Ze worden vaak niet goed gevoed, hebben huidziektes en kapotte poten omdat ze zo lang over het gloeiende asfalt moeten lopen. "Dieren horen niet in de stad geëxploiteerd te worden", zegt activist Pritish Nandy tegen de Times of India. "Ze horen in de natuur. Het zijn extreem intelligente dieren die ondraaglijke wreedheden ondergaan voor een paar minuten plezier." (br.hln)
Spray parfum op polsen en andere tips om altijd goed te ruiken
Spray parfum op polsen en andere tips om altijd goed te ruiken
Een onfrisse lichaamsgeur kan je zelfvertrouwen doen kelderen, maar wat doe je als je plots ontdekt dat je niet meer zo fris ruikt en je geen parfum bij de hand hebt. Omdat de meeste parfums geen hele avond meegaan of je lokken na enkele dagen ook niet zo fris ruiken, geven we enkele tips om de klok rond fris te zijn.
1. Parfum aanbrengen Breng parfum aan op je polsen en achteraan de nek. Of spray het in de lucht en wandel door de parfumwolk. Wat je zeker niet mag doen is het parfum open wrijven, omdat het dan de bovenliggende geuren snel verdwijnen. Hierdoor ruik je enkel bepaalde tonen en niet het volledige palet. Denk ook aan andere plaatsen om parfum op te sprayen als je bovenlichaam en de achterkant van je knieën.
2. Lokken Was je haar voor het vettig begint te worden om onaangename geuren te vermijden. Dit betekent echter niet dat je het elke dag moet inzepen, want dan wordt het sneller vettig. Probeer als noodoplossing droogshampoo uit.
3. Spray op lakens Als je je lakens en kussenslopen besprenkeld met een speciale geur ruik je altijd lekker in bed. Een ander voordeel is dat dit nooit gaat overheersen.
4. Ondergoed en sokken Een geurend zakje in je ondergoed- en sokkenlade absorberen onaangename geurtjes en geven een fris parfum af.
5. Kauwgom Een slechte adem ontstaat door een droge mond. Als je te weinig speeksel in je mond hebt, worden de bacteriën namelijk niet weggespoeld. Neem daar om een suikervrije kauwgom met het bestanddeel xylitol voor een frissere adem. Praat met je arts als de problemen blijven aanhouden. (br.hln)
Het huis van Steve Jobs, de twee jaar geleden overleden oprichter en icoon van Apple, staat op de lijst van historisch erfgoed van Los Altos. De 'historische commissie' van de stad in Sillicon Valley, Californië stemde hier gisterenavond unaniem voor. Dat meldt de Palo Alto Daily News.
Steve Jobs is in het huis opgegroeid en heeft er enkele van zijn eerste computers ontworpen.
Nu het huis historisch erfgoed is, zal de overheid bij eventuele aanpassingen of renovaties een extra controle uitvoeren. De bedoeling is dat het huis zoveel mogelijk in authentieke staat blijft.
Het pand, waar Jobs en zijn pleegouders in 1968 naartoe verhuisden, is nu eigendom van Patricia Jobs, de zus van Steve. De commissie heeft niet om haar goedkeuring hoeven te vragen voor de beslissing. Ze zou wel tegen de plaatsing op de lijst in beroep kunnen gaan.
In de evaluatie van de commissie staat dat het huis van belang is omdat Steve Jobs er de eerste honderd Apple 1-computers in elkaar zette, met hulp van zijn zus en Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple. Vijftig apparaten werden verkocht aan een winkel in het nabijgelegen Mountain View (voor 500 dollar per stuk).
In het pand kwam ook het eerste Apple-partnership tot stand. Later verhuisde het bedrijf naar Cupertino. (br.hln)
Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, (Newcastle upon Tyne, 2 oktober 1951) is een Brits musicus en songwriter. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk; deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth II.
Een meerderheid van de Vlaamse openbare bibliotheken biedt vanaf april 2014 ook e-boeken aan. Binnen de muren van de bib zijn die gratis, thuis lezen kan met abonnementen van vijf euro voor drie boeken. Dat meldt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Bij de start gaat het om een proefproject met driehonderd titels.
"Al 178 gemeenten en steden hebben zich gemeld om mee te stappen in dit project. Het biedt hen de kans om ook dit nieuwe medium in te zetten voor leesbevordering en mediawijsheid", aldus Schauvliege.
Concreet zal een driehonderdtal boeken uit te lenen zijn. Binnen de muren van de bibliotheek kan iedereen die gratis en gelijktijdig lezen op computers, tablets of het draadloze internet in de bib.
Thuis of op verplaatsing lezen kan via een gratis app, waarmee elk boek vier weken beschikbaar blijft. Per drie boeken kost dat wel vijf euro, een bedrag dat werd vastgepind in overleg met de uitgevers. Het moet de auteursrechten helpen dekken, maar de extra investeringen voor de bibliotheken betaalbaar houden.
"Het proefproject moet ons leren of dit aanbod het bibliotheekpubliek kan verleiden de stap te zetten naar e-lezen", aldus nog Schauvliege. De 300 boeken zullen divers en recent zijn, maar uit respect voor de boekhandels "niet nagelnieuw". (br.hln)
Australisch houtbedrijf verliest milieulabel na drama met koala's
Australisch houtbedrijf verliest milieulabel na drama met koala's
In Australië is commotie ontstaan nadat uitlekte dat het grootste houtbedrijf van het land dertig koala's verwondde en doodde tijdens een ontbossing. Het bedrijf heeft zijn milieulabel verloren, maar toppunt van al: de CEO van het bedrijf is ook de voorzitter van de non-profitorganisatie die datzelfde label uitreikt.
Nadat Australian Bluegum Plantations (ABP), de grootste houtsnipperfabrikant van Australië, klaar was met zijn activiteiten in het noorden van Victoria, werden dertig koala's aangetroffen in het ontboste gebied. Sommige waren dood, andere gewond en verschillende misten ledematen. Koala's zijn officieel geen bedreigde diersoort, maar aan het begin van de twintigste eeuw waren ze wel bijna uitgeroeid.
In een rapport drukte het onafhankelijke gecontroleerd label Rainforest Alliance groeiende bezorgdheid uit over de praktijken van het houtbedrijf. Niet alleen zou ABP koala's onvoldoende beschermen tijdens het vellen van bomen, ook is er onvoldoende controle en is er twijfel over de bereidheid van ABP om samen te werken met dierenbeschermers. Als gevolg van het rapport en het 'incident' met de dertig koala's verloor het bedrijf zijn milieulabel.
De CEO van ABP, Tony Price, heeft zich ondertussen in het lang en het breed geëxcuseerd voor het drama. Hij noemt de situatie ''problematisch'' en ''onacceptabel''. "We zullen er alles aan doen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden", benadrukte hij. "Ons intern controlesysteem heeft gefaald en we excuseren ons dat we foute informatie verspreid hebben over de verwondingen en dood van verschillende dieren." Het is onduidelijk of Price gaat kunnen aanblijven als voorzitter van de non-profitorganisatie.
UZ Leuven start revolutionaire therapie voor astmapatiënten
UZ Leuven start revolutionaire therapie voor astmapatiënten
Het UZ Leuven is gestart met een nieuwe manier om astmapatiënten te behandelen: bronchiale thermoplastie. De therapie is bestemd voor patiënten waarbij de traditionele astmamedicatie niet volstaat.
Bronchiale thermoplastie is het plaatselijk opwarmen van specifieke plekken in de luchtwegen. Daarbij brengt de arts een katheter in de luchtwegen. Die verwarmt heel kort en op vooraf bepaalde plaatsen de kleinere luchtwegen tot exact 65 graden Celsius. De temperatuur zorgt voor een vermindering van de spiercontracties in het weefsel, waardoor kortademigheid verbetert.
Er zijn drie sessies nodig van een uur, onder algemene verdoving. Resultaat: 32 tot 84 procent heeft minder vaak astma-opstoten, luidt het in een mededeling.
"90 tot 95 procent van de astmapatiënten kunnen we goed behandelen met medicatie. Maar bepaalde astmapatiënten hebben opvallend sterke spiercontracties. De nieuwe techniek is daarom bedoeld voor mensen met een ernstige vorm van astma die niet behandelbaar is met medicatie alleen", zeggen prof. dr. Lieven Dupont en prof. dr. Christophe Dooms, pneumologen in UZ Leuven.
Bronchiale thermoplastie wordt momenteel enkel toegepast in een beperkt aantal longcentra in Europa. UZ Leuven is koploper van de techniek in België. Bedoeling is dat de drie sessies eenmalig zijn: het effect blijft in principe levenslang.
Keerzijde is het prijskaartje. Omdat je bij elk van de drie behandelingssessies een nieuwe katheter van 2.500 euro nodig hebt, is het een dure behandeling, die momenteel niet terugbetaald wordt. (br.hln)
Werkende Vlamingen hebben het steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Alleenstaanden met kinderen hebben het extra moeilijk. Dat blijkt uit een enquête van het vtm-programma Telefacts en onderzoeksbureau iVox. Telefacts zendt vanavond een reportage uit over de 'working poor' in Vlaanderen.
Jobverlies, faillissementen en relatiebreuken brengen steeds meer Vlamingen in geldproblemen. Vooral echtscheidingen dompelen meer en meer mensen en hun gezinnen in (onzichtbare) armoede. Zo blijkt uit de enquête dat een kwart van de ondervraagden er niet in slaagt te sparen. Bij alleenstaanden met kinderen loopt dit echter op tot meer dan de helft (54 procent). Ook ongeveer een kwart (27 procent) geeft aan dat het inkomen onvoldoende is om het gezin te onderhouden. Bij éénoudergezinnen is de situatie opnieuw nog schrijnender, 54 procent van de alleenstaanden kan zijn gezin niet onderhouden.
Verder geeft 30 procent van de ondervraagden aan geen luxevoeding meer te kopen wegens te duur en om dezelfde reden gaat een kwart niet meer op restaurant. Dat sociale uitsluiting echt om de hoek dreigt, blijkt uit het feit dat een kwart toegeeft te besparen op de hobby's van de kinderen. Doktersbezoeken worden stelselmatig uitgesteld. In opdracht van Telefacts bevroeg iVox 1.050 Vlamingen, representatief naar geslacht, leeftijd en diploma. Het vtm-programma brengt vanavond een reportage over de vaak onzichtbare armoede bij werkende Vlamingen. (br.hln)
44.000 Vlaamse gezinnen zijn momenteel op een budgetmeter aangewezen voor hun elektriciteitsvoorziening. 27.000 hebben er een voor gas. Dat is een absoluut record, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag op basis van cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a).
Het fenomeen 'budgetmeter' dateert van 2005. Wie er niet meer in slaagt de energiefactuur te betalen, kan in samenwerking met het OCMW een betaalplan uitwerken. Op regelmatige basis kun je dan bij het OCMW een kaart opladen, die in de budgetmeter op de elektriciteitskast wordt ingebracht, waardoor ongebreideld verbruik wordt ontmoedigd.
Sinds de invoering ervan is het aantal gebruikers in stijgende lijn. Daar waar er in 2010 41.200 gezinnen waren met een budgetmeter voor elektriciteit waren dat er in 2012 al 44.039. Bij de budgetmeters voor aardgas is de stijging nog significanter: eind 2012 waren er 27.232 budgetmeters, dat is een stijging van 50 procent tegenover 2010.
In 2012 werd voor het eerst meer dan één miljoen keer een budgetmeter opgeladen. (br.hln)
Wilson Pickett (Prattville (Alabama), 18 maart 1941 - Los Angeles, 19 januari 2006) was een Amerikaans soulzanger.
Hij
begon zijn carrière als lid van de groep The Falcons. Zijn grootste hit
had hij in de Verenigde Staten in 1965 met In the midnight hour. Daarna
had hij succes met nummers als Mustang Sally en Fire and Water, zijn
laatste hit (in de Verenigde Staten) uit 1972.
Daarna bleven hits
uit en raakte Pickett aan lager wal. Hij zat een aantal maal in de
gevangenis, onder andere omdat hij dronken achter het stuur zat en een
oudere man aanreed, die daarbij levensgevaarlijk gewond raakte.
In
de Benelux scoorde hij minder hits; In the midnight hour was in 1976
een hit in de coverversie van Bryan Ferry op zijn EP The price of love).
Hij was niet vergeten: in 1991 verscheen de speelfilm The Commitments,
over een Ierse popgroep die Pickett-fan was. Pickett trad al een jaar
niet meer op wegens hartproblemen. Hij overleed op 64-jarige leeftijd in
een ziekenhuis in Los Angeles.
In Oostduinkerke is gisteren voor het eerst in ons land een kleine torenvalk gezien. Het gaat om het mediterrane broertje van onze torenvalk, meldt Natuurbericht.be.
Het was vogelkijker Diederik D'Hert die gisteren, tijdens het fotograferen van vinken aan de duingordel van Oostduinkerke, rond 10.30 uur een kleine valk zag aanvliegen uit noordoostelijke richting. Een check met de literatuur en een analyse van de gemaakte foto's leidde naar de 'kleine torenvalk', het broertje van onze torenvalk.
"Beide soorten lijken sterk op elkaar", verduidelijkt Dominique Verbelen (Natuurpunt). "Zeker jonge vogels en vrouwtjes zijn heel moeilijk uit elkaar te houden. De nagels van de torenvalk zijn altijd zwart, die van de kleine torenvalk altijd licht. Maar nageltjes zien bij een overvliegende vogel is quasi uitgesloten. Wat rest is voer voor specialisten. Het feit dat de tiende (= buitenste) handpen duidelijk langer is dan de zevende, gaf de doorslag. Bij een torenvalk is die buitenste handpen ongeveer even lang dan die zevende."
De kleine torenvalk is een mediterrane soort, waarvan de Europese populatie geschat wordt op 25.000 à 42.000 paar. Het zwaartepunt ligt in Spanje, maar ook in Frankrijk, Portugal, Italië, Griekenland en Turkije komt de soort voor, net als in Centraal-Azië en Noord-Afrika. De West-Europese populatie is er sinds 1950 met ongeveer 95 procent op achteruit gegaan, al lijkt die trend de laatste jaren gestopt.
De waarneming moet nog goedgekeurd worden door het Belgisch Avifaunistisch Homologatie Comité (BAHC), een soort zeldzaamhedencommissie, maar daar worden geen problemen meer verwacht.
Met de 'kleine torenvalk' komt de officiële lijst van Belgische vogels op 439 soorten te staan, waarvan 422 in Vlaanderen gezien werden. (br.hln)