Spray parfum op polsen en andere tips om altijd goed te ruiken
Spray parfum op polsen en andere tips om altijd goed te ruiken
Een onfrisse lichaamsgeur kan je zelfvertrouwen doen kelderen, maar wat doe je als je plots ontdekt dat je niet meer zo fris ruikt en je geen parfum bij de hand hebt. Omdat de meeste parfums geen hele avond meegaan of je lokken na enkele dagen ook niet zo fris ruiken, geven we enkele tips om de klok rond fris te zijn.
1. Parfum aanbrengen Breng parfum aan op je polsen en achteraan de nek. Of spray het in de lucht en wandel door de parfumwolk. Wat je zeker niet mag doen is het parfum open wrijven, omdat het dan de bovenliggende geuren snel verdwijnen. Hierdoor ruik je enkel bepaalde tonen en niet het volledige palet. Denk ook aan andere plaatsen om parfum op te sprayen als je bovenlichaam en de achterkant van je knieën.
2. Lokken Was je haar voor het vettig begint te worden om onaangename geuren te vermijden. Dit betekent echter niet dat je het elke dag moet inzepen, want dan wordt het sneller vettig. Probeer als noodoplossing droogshampoo uit.
3. Spray op lakens Als je je lakens en kussenslopen besprenkeld met een speciale geur ruik je altijd lekker in bed. Een ander voordeel is dat dit nooit gaat overheersen.
4. Ondergoed en sokken Een geurend zakje in je ondergoed- en sokkenlade absorberen onaangename geurtjes en geven een fris parfum af.
5. Kauwgom Een slechte adem ontstaat door een droge mond. Als je te weinig speeksel in je mond hebt, worden de bacteriën namelijk niet weggespoeld. Neem daar om een suikervrije kauwgom met het bestanddeel xylitol voor een frissere adem. Praat met je arts als de problemen blijven aanhouden. (br.hln)
Het huis van Steve Jobs, de twee jaar geleden overleden oprichter en icoon van Apple, staat op de lijst van historisch erfgoed van Los Altos. De 'historische commissie' van de stad in Sillicon Valley, Californië stemde hier gisterenavond unaniem voor. Dat meldt de Palo Alto Daily News.
Steve Jobs is in het huis opgegroeid en heeft er enkele van zijn eerste computers ontworpen.
Nu het huis historisch erfgoed is, zal de overheid bij eventuele aanpassingen of renovaties een extra controle uitvoeren. De bedoeling is dat het huis zoveel mogelijk in authentieke staat blijft.
Het pand, waar Jobs en zijn pleegouders in 1968 naartoe verhuisden, is nu eigendom van Patricia Jobs, de zus van Steve. De commissie heeft niet om haar goedkeuring hoeven te vragen voor de beslissing. Ze zou wel tegen de plaatsing op de lijst in beroep kunnen gaan.
In de evaluatie van de commissie staat dat het huis van belang is omdat Steve Jobs er de eerste honderd Apple 1-computers in elkaar zette, met hulp van zijn zus en Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple. Vijftig apparaten werden verkocht aan een winkel in het nabijgelegen Mountain View (voor 500 dollar per stuk).
In het pand kwam ook het eerste Apple-partnership tot stand. Later verhuisde het bedrijf naar Cupertino. (br.hln)
Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, (Newcastle upon Tyne, 2 oktober 1951) is een Brits musicus en songwriter. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk; deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth II.
Een meerderheid van de Vlaamse openbare bibliotheken biedt vanaf april 2014 ook e-boeken aan. Binnen de muren van de bib zijn die gratis, thuis lezen kan met abonnementen van vijf euro voor drie boeken. Dat meldt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Bij de start gaat het om een proefproject met driehonderd titels.
"Al 178 gemeenten en steden hebben zich gemeld om mee te stappen in dit project. Het biedt hen de kans om ook dit nieuwe medium in te zetten voor leesbevordering en mediawijsheid", aldus Schauvliege.
Concreet zal een driehonderdtal boeken uit te lenen zijn. Binnen de muren van de bibliotheek kan iedereen die gratis en gelijktijdig lezen op computers, tablets of het draadloze internet in de bib.
Thuis of op verplaatsing lezen kan via een gratis app, waarmee elk boek vier weken beschikbaar blijft. Per drie boeken kost dat wel vijf euro, een bedrag dat werd vastgepind in overleg met de uitgevers. Het moet de auteursrechten helpen dekken, maar de extra investeringen voor de bibliotheken betaalbaar houden.
"Het proefproject moet ons leren of dit aanbod het bibliotheekpubliek kan verleiden de stap te zetten naar e-lezen", aldus nog Schauvliege. De 300 boeken zullen divers en recent zijn, maar uit respect voor de boekhandels "niet nagelnieuw". (br.hln)
Australisch houtbedrijf verliest milieulabel na drama met koala's
Australisch houtbedrijf verliest milieulabel na drama met koala's
In Australië is commotie ontstaan nadat uitlekte dat het grootste houtbedrijf van het land dertig koala's verwondde en doodde tijdens een ontbossing. Het bedrijf heeft zijn milieulabel verloren, maar toppunt van al: de CEO van het bedrijf is ook de voorzitter van de non-profitorganisatie die datzelfde label uitreikt.
Nadat Australian Bluegum Plantations (ABP), de grootste houtsnipperfabrikant van Australië, klaar was met zijn activiteiten in het noorden van Victoria, werden dertig koala's aangetroffen in het ontboste gebied. Sommige waren dood, andere gewond en verschillende misten ledematen. Koala's zijn officieel geen bedreigde diersoort, maar aan het begin van de twintigste eeuw waren ze wel bijna uitgeroeid.
In een rapport drukte het onafhankelijke gecontroleerd label Rainforest Alliance groeiende bezorgdheid uit over de praktijken van het houtbedrijf. Niet alleen zou ABP koala's onvoldoende beschermen tijdens het vellen van bomen, ook is er onvoldoende controle en is er twijfel over de bereidheid van ABP om samen te werken met dierenbeschermers. Als gevolg van het rapport en het 'incident' met de dertig koala's verloor het bedrijf zijn milieulabel.
De CEO van ABP, Tony Price, heeft zich ondertussen in het lang en het breed geëxcuseerd voor het drama. Hij noemt de situatie ''problematisch'' en ''onacceptabel''. "We zullen er alles aan doen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden", benadrukte hij. "Ons intern controlesysteem heeft gefaald en we excuseren ons dat we foute informatie verspreid hebben over de verwondingen en dood van verschillende dieren." Het is onduidelijk of Price gaat kunnen aanblijven als voorzitter van de non-profitorganisatie.
UZ Leuven start revolutionaire therapie voor astmapatiënten
UZ Leuven start revolutionaire therapie voor astmapatiënten
Het UZ Leuven is gestart met een nieuwe manier om astmapatiënten te behandelen: bronchiale thermoplastie. De therapie is bestemd voor patiënten waarbij de traditionele astmamedicatie niet volstaat.
Bronchiale thermoplastie is het plaatselijk opwarmen van specifieke plekken in de luchtwegen. Daarbij brengt de arts een katheter in de luchtwegen. Die verwarmt heel kort en op vooraf bepaalde plaatsen de kleinere luchtwegen tot exact 65 graden Celsius. De temperatuur zorgt voor een vermindering van de spiercontracties in het weefsel, waardoor kortademigheid verbetert.
Er zijn drie sessies nodig van een uur, onder algemene verdoving. Resultaat: 32 tot 84 procent heeft minder vaak astma-opstoten, luidt het in een mededeling.
"90 tot 95 procent van de astmapatiënten kunnen we goed behandelen met medicatie. Maar bepaalde astmapatiënten hebben opvallend sterke spiercontracties. De nieuwe techniek is daarom bedoeld voor mensen met een ernstige vorm van astma die niet behandelbaar is met medicatie alleen", zeggen prof. dr. Lieven Dupont en prof. dr. Christophe Dooms, pneumologen in UZ Leuven.
Bronchiale thermoplastie wordt momenteel enkel toegepast in een beperkt aantal longcentra in Europa. UZ Leuven is koploper van de techniek in België. Bedoeling is dat de drie sessies eenmalig zijn: het effect blijft in principe levenslang.
Keerzijde is het prijskaartje. Omdat je bij elk van de drie behandelingssessies een nieuwe katheter van 2.500 euro nodig hebt, is het een dure behandeling, die momenteel niet terugbetaald wordt. (br.hln)
Werkende Vlamingen hebben het steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Alleenstaanden met kinderen hebben het extra moeilijk. Dat blijkt uit een enquête van het vtm-programma Telefacts en onderzoeksbureau iVox. Telefacts zendt vanavond een reportage uit over de 'working poor' in Vlaanderen.
Jobverlies, faillissementen en relatiebreuken brengen steeds meer Vlamingen in geldproblemen. Vooral echtscheidingen dompelen meer en meer mensen en hun gezinnen in (onzichtbare) armoede. Zo blijkt uit de enquête dat een kwart van de ondervraagden er niet in slaagt te sparen. Bij alleenstaanden met kinderen loopt dit echter op tot meer dan de helft (54 procent). Ook ongeveer een kwart (27 procent) geeft aan dat het inkomen onvoldoende is om het gezin te onderhouden. Bij éénoudergezinnen is de situatie opnieuw nog schrijnender, 54 procent van de alleenstaanden kan zijn gezin niet onderhouden.
Verder geeft 30 procent van de ondervraagden aan geen luxevoeding meer te kopen wegens te duur en om dezelfde reden gaat een kwart niet meer op restaurant. Dat sociale uitsluiting echt om de hoek dreigt, blijkt uit het feit dat een kwart toegeeft te besparen op de hobby's van de kinderen. Doktersbezoeken worden stelselmatig uitgesteld. In opdracht van Telefacts bevroeg iVox 1.050 Vlamingen, representatief naar geslacht, leeftijd en diploma. Het vtm-programma brengt vanavond een reportage over de vaak onzichtbare armoede bij werkende Vlamingen. (br.hln)
44.000 Vlaamse gezinnen zijn momenteel op een budgetmeter aangewezen voor hun elektriciteitsvoorziening. 27.000 hebben er een voor gas. Dat is een absoluut record, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag op basis van cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a).
Het fenomeen 'budgetmeter' dateert van 2005. Wie er niet meer in slaagt de energiefactuur te betalen, kan in samenwerking met het OCMW een betaalplan uitwerken. Op regelmatige basis kun je dan bij het OCMW een kaart opladen, die in de budgetmeter op de elektriciteitskast wordt ingebracht, waardoor ongebreideld verbruik wordt ontmoedigd.
Sinds de invoering ervan is het aantal gebruikers in stijgende lijn. Daar waar er in 2010 41.200 gezinnen waren met een budgetmeter voor elektriciteit waren dat er in 2012 al 44.039. Bij de budgetmeters voor aardgas is de stijging nog significanter: eind 2012 waren er 27.232 budgetmeters, dat is een stijging van 50 procent tegenover 2010.
In 2012 werd voor het eerst meer dan één miljoen keer een budgetmeter opgeladen. (br.hln)
Wilson Pickett (Prattville (Alabama), 18 maart 1941 - Los Angeles, 19 januari 2006) was een Amerikaans soulzanger.
Hij
begon zijn carrière als lid van de groep The Falcons. Zijn grootste hit
had hij in de Verenigde Staten in 1965 met In the midnight hour. Daarna
had hij succes met nummers als Mustang Sally en Fire and Water, zijn
laatste hit (in de Verenigde Staten) uit 1972.
Daarna bleven hits
uit en raakte Pickett aan lager wal. Hij zat een aantal maal in de
gevangenis, onder andere omdat hij dronken achter het stuur zat en een
oudere man aanreed, die daarbij levensgevaarlijk gewond raakte.
In
de Benelux scoorde hij minder hits; In the midnight hour was in 1976
een hit in de coverversie van Bryan Ferry op zijn EP The price of love).
Hij was niet vergeten: in 1991 verscheen de speelfilm The Commitments,
over een Ierse popgroep die Pickett-fan was. Pickett trad al een jaar
niet meer op wegens hartproblemen. Hij overleed op 64-jarige leeftijd in
een ziekenhuis in Los Angeles.
In Oostduinkerke is gisteren voor het eerst in ons land een kleine torenvalk gezien. Het gaat om het mediterrane broertje van onze torenvalk, meldt Natuurbericht.be.
Het was vogelkijker Diederik D'Hert die gisteren, tijdens het fotograferen van vinken aan de duingordel van Oostduinkerke, rond 10.30 uur een kleine valk zag aanvliegen uit noordoostelijke richting. Een check met de literatuur en een analyse van de gemaakte foto's leidde naar de 'kleine torenvalk', het broertje van onze torenvalk.
"Beide soorten lijken sterk op elkaar", verduidelijkt Dominique Verbelen (Natuurpunt). "Zeker jonge vogels en vrouwtjes zijn heel moeilijk uit elkaar te houden. De nagels van de torenvalk zijn altijd zwart, die van de kleine torenvalk altijd licht. Maar nageltjes zien bij een overvliegende vogel is quasi uitgesloten. Wat rest is voer voor specialisten. Het feit dat de tiende (= buitenste) handpen duidelijk langer is dan de zevende, gaf de doorslag. Bij een torenvalk is die buitenste handpen ongeveer even lang dan die zevende."
De kleine torenvalk is een mediterrane soort, waarvan de Europese populatie geschat wordt op 25.000 à 42.000 paar. Het zwaartepunt ligt in Spanje, maar ook in Frankrijk, Portugal, Italië, Griekenland en Turkije komt de soort voor, net als in Centraal-Azië en Noord-Afrika. De West-Europese populatie is er sinds 1950 met ongeveer 95 procent op achteruit gegaan, al lijkt die trend de laatste jaren gestopt.
De waarneming moet nog goedgekeurd worden door het Belgisch Avifaunistisch Homologatie Comité (BAHC), een soort zeldzaamhedencommissie, maar daar worden geen problemen meer verwacht.
Met de 'kleine torenvalk' komt de officiële lijst van Belgische vogels op 439 soorten te staan, waarvan 422 in Vlaanderen gezien werden. (br.hln)
Jeroen Meus mag nog eens de boer op. In het najaar van 2014 zal de populaire televisiekok op de buis komen met een culinaire reportagereeks waarin gefocust wordt op specifieke eetgewoonten van 'aparte' gemeenschappen. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en werd ondertussen bevestigd door de woordvoerster van de VRT.
De opnames voor het nieuwe programma, dat net als 'Dagelijkse Kost' wordt geproduceerd door Hotel Hungaria, zijn al aan de gang. Zo ging Meus samen met de reportageploeg al draaien in Texas en de townships van Zuid-Afrika. De reeks met als werktitel 'De Lijst' zal zes afleveringen tellen.
De Leuvenaar heeft ondertussen ook zijn exclusiviteitscontract met de VRT verlengd waardoor 'Dagelijkse Kost' nog op het scherm verschijnt tot eind 2016.
Student koopt voor 18,5 euro bitcoins, nu heeft hij 615.000 euro
Student koopt voor 18,5 euro bitcoins, nu heeft hij 615.000 euro
Vier jaar geleden spendeerde de Noorse student Kristoffer Koch 18,5 euro aan de aankoop van Bitcoins, een digitale munt waar toen weinig over gekend was. Nu levert hem dat een aardig spaarpotje op waarmee hij zelfs een appartement in Oslo kon kopen.
In 2009 werkte Kristoffer Koch aan zijn thesis over coderingen toen hij las over de mysterieuze munteenheid. Hij kocht er wat van aan voor de 'fun', maar vergat zijn aankoop al snel. In april 2013 steeg de waarde van de bitcoin echter razendsnel. Toen kreeg de digitale munteenheid media-aandacht en toen dacht Koch weer aan zijn eigen minispaarpotje van Bitcoins.
Koch vertelt enthousiast: "Eerder dit jaar ging ik snel op zoek naar mijn paswoord, maar ik had het gecodeerd. Toen ik me eindelijk de combinatie weer herinnerde, wachtte me een aangename verrassing. Ik had 5.000 bitcoins, wat evenveel waard is als 615.000 euro. Een vijfde van het bedrag ruilde ik in voor contant geld, waarmee ik een appartement kocht in de wijk Toyen, een van de rijkere delen van Oslo."
"Mijn vriendin verklaarde me aanvankelijk voor gek omdat ik echt geld aan nepgeld spendeerde. Vaak denkt ze dat ik mijn geld aan rommel uitgeef. Ik koop heel wat technische gadgets die ik nooit gebruik. Sinds mijn lucratieve ontdekking moedigt ze dit nu aan."
Wat zijn bitcoins?
Deze munteenheid bestaat enkel op het internet. Je kunt bitcoins op twee manieren kopen. Je koopt ze online door echt geld in te ruilen voor bitcoins. Maar je kunt ze ook 'ontginnen', bijvoorbeeld door via de computer een moeilijke wiskundige vergelijking op te lossen. In ruil krijg je dan 'bitcoins". Na vier jaar zijn er ongeveer 11 miljoen bitcoins in omloop. De technologie werd zo ontwikkeld dat het aantal bitcoins dat ooit 'ontgind' kan worden, vastligt op 21 miljoen.
De koers is echter erg wisselvallig. Aan het begin van het jaar was 1 bitcoin 13 dollar waard, tegen april steeg dit naar 260 dollar, om diezelfde dag weer naar 100 dollar te dalen. Nu is 1 bitcoin ongeveer 195 dollar waard. (br.hln)
De grootste man ter wereld, de Turk Sultan Kösen, is gisteren getrouwd met zijn Syrische echtgenote Merve Dibo in zijn geboortedorp Mardin, in het zuidoosten van Turkije. Sultan is 2,51 meter groot, Merve 1,75 meter.
"Ik ben blij eindelijk iemand gevonden te hebben die me aanvaardt en die van me houdt", zei de 31-jarige reus aan journalisten. In 2011 werd hij door het Guinness Book of Records erkend als de grootste man ter wereld. Een tumor die zijn hypofyse aantastte, verklaart zijn grote lengte.
In 2010 werd hij aan die tumor geopereerd aan de universiteit van Virginia, in de Verenigde Staten, en werden hem medicijnen voorgeschreven waarmee zijn groeihormoon onder controle wordt gehouden. In 2012 werd hij genezen verklaard. Sindsdien groeit hij niet meer.
De man moet stappen met krukken, omdat zijn gewrichten niet de groei van de rest van zijn lichaam gevolgd hebben. (br.hln)
Rockpioneer en -legende Lou Reed is op 71-jarige leeftijd overleden. Reed was samen met John Cale frontman van cultgroep The Velvet Underground en bouwde ook solo een indrukwekkende carrière uit. De doodsoorzaak werd niet meegedeeld maar in mei onderging Reed een levertransplantatie.
Lou Reed ( Lewis Allen) (New York, 2 maart 1942 - 27 oktober 2013[1]) was een Amerikaans musicus en zanger. Hij was samen met John Cale het gezicht van de invloedrijke band The Velvet Underground. Hij was een van de eersten die zongen over onderwerpen als sadomasochisme (Venus in Furs), travestie (Sister Ray) en transseksualiteit (Lady Godiva's Operation). Als gitarist was hij ook erg invloedrijk; hij maakte veel gebruik van distortion en alternatieve stemmingen.
In 1970 nam Reed afscheid van The Velvet Underground en startte hij een solocarrière. Al in datzelfde jaar had hij zijn grootste single-hit: Walk on the Wild Side, dat later uitgebracht werd op het album Transformer (geproduceerd door David Bowie). Ook met Perfect Day had hij nadien nog een hit.
Sindsdien heeft Reed regelmatig nieuwe albums het licht doen zien. Zijn meest 'beruchte' soloalbum is zonder twijfel Metal Machine Music uit 1975; een dubbelalbum gevuld met herhalingen (loops) van gitaar-feedback en destijds door velen bestempeld als een van de slechtste albums uit de geschiedenis van de rockmuziek. Achteraf noemen de gitaristen Lee Ranaldo en Thurston Moore van Sonic Youth dit echter een van de meest gewaagde albums aller tijden.
Reed was getrouwd met de Amerikaanse kunstenares Laurie Anderson.
In Groot-Britannië is het volop een trend: het 5:2 vastendieet. Met 5 dagen per week eten wat u wil, en 2 dagen niet meer dan 500 kcal per dag voor vrouwen en 600 kcal voor mannen te consumeren verliest u gewicht. Dit zou meteen ook uw borstkankerrisico en de kans op hart- en vaatziekten en op de ziekte van Alzheimer doen dalen, aldus de bedenkers.
Ook bij ons maakt dit dieet stilaan furore. Maar kloppen de beweringen over de vele positieve effecten van dit dieet? Hoewel vasten in de belangstelling staat bij wetenschappers, gebeurden de meeste studies bij dieren en is er nog weinig bekend over de effecten bij mensen. De Belgische Stichting tegen Kanker, de Nederlandse Consumentenbond en de Britse National Health Service (NHS) onderzochten de mogelijke voor- en nadelen van dit nieuwe dieet.
Wat is het 5:2 vastendieet?
Bij het Vastendieet vast u 2 dagen per week. Dat wil zeggen dat u zo goed als niets eet. U mag op die dag wel water, thee en koffie drinken en 2 kleine maaltijden nemen, bijvoorbeeld met groenten, kip, vis, yoghurt of fruit. Per vastendag mag u maximaal 500 kilocalorieën voor vrouwen en 600 kilocalorieën voor mannen. De rest van de week mag u eten zoals u gewend bent.
Vermageren
Wie zich 2 dagen per week beperkt tot maximum 5 à 600 kcal per dag zal zeker vermageren. Een gemiddelde volwassene die op de andere dagen niet meer eet dan gewoonlijk, zal wekelijks op die manier zon 3.000 kcal besparen, wat maandelijks een gewichtsverlies van zon kleine 2 kg kan betekenen. De vastendagen maken u bovendien bewust van wat u eet en drinkt; dit kan (onbewust) ook effect hebben op uw voedselinname op de andere dagen. Overigens mag u ook op die andere dagen niet eten wat u wilt: ook daar zijn hamburgers-frieten-mayonaise en analoge combinaties uit den boze. Volgens een recent onderzoek in Engeland zijn de effecten van het 5:2 dieet alleszins vergelijkbaar met een gewoon calorie-arm dieet.
Mogelijke nadelen
De aanbeveling om tijdens de vastendagen 5 à 600 kcal te eten, is niet gebaseerd op onderzoek. Mogelijk is iets meer of iets minder even effectief of effectiever.
Voor mensen met een gezin en een drukke baan zullen de vastendagen lastig in te plannen zijn, omdat de rest van het gezin wel moet eten en omdat je speciale recepten moet maken op de vastendag.
Vasten is hoe dan ook moeilijk. Er zijn tot nu toe geen gegevens of mensen dit soort diëten ook op de langere termijn kunnen volhouden.
Er is weinig bekend over eventuele nevenwerkingen van een dergelijk intermittent of periodiek vastendieet. Klachten die frequent voorkomen bij mensen die een dergelijk dieet volgen zijn: hoofdpijn, slaapproblemen, snel geïrriteerd raken, dehydratatie (vochttekort).
U moet bovendien opletten voor voedingstekorten. De NHS raadt dergelijk dieet alleszins af aan zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals diabetes, leverproblemen of met een eetstoornis.
Gezondheid
Over de bewering dat vastendiëten in het algemeen en het 5:2-dieet in het bijzonder het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, Alhiemer en borstkanker kunnen verlagen, is nauwelijks onderzoek op mensen verricht. Enkele studies bij muizen suggereren dat een calorie-arm dieet de cognitieve achteruitgang vertraagt en dus mogelijk de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen.
Er bestaan enkele kleinere studies die aantonen dat vastendiëten (waarbij om de andere dag één dag wordt gevast) de kans op diabetes en kankers, die geliëerd zijn met zwaarlijvigheid (zoals borstkanker), verlaagt.
Wie gewicht wil verliezen en gezond wil eten, draait de cijfertjes beter om en volgt een 2.5-dieet, suggereert de Kankerstichting. Daarbij eet u 5 dagen op 7 (bijvoorbeeld maandag tot vrijdag) gezond en evenwichtig en verwent u uzelf (zonder meer te eten dan voorheen) 2 genietdagen per week (bijvoorbeeld zaterdag en zondag). Deze methode is niet alleen haal- en houdbaar, ze belooft bovendien eenzelfde gewichtsverlies dan het 5.2-dieet, en is vanuit het oogpunt van kankerpreventie een veel betere keuze.
Alcohol doodt hersencellen en vier andere toogmythes
Alcohol doodt hersencellen en vier andere toogmythes
Ook last van een zondagse kater? En heb je daar allerlei verklaringen voor? Volgens The Daily Meal moet je alvast niet alles geloven wat daarover aan de toog wordt verteld. Wij pikken er vijf hardnekkige mythes uit.
1. "Bier na wijn is venijn" In het Engels hebben ze
een variant die luidt: 'Beer before liquor, never been sicker'. Het komt
min of meer op hetzelfde neer: de volgorde waarin je bier, wijn of
sterke drank drinkt, speelt geen rol. Wanneer je te veel alocohol
drinkt, heb je prijs. Punt. Mythbusters
stelt het zo: "Als je evenveel alcohol slikt met enkel bier dan wel
door bier af te wisselen met sterke drank, riskeer je net dezelfde
neveneffecten: uitdroging, geheugenverlies, misselijkheid en
gevoeligheid voor licht en geluid - kortom, een kater."
2. "Van bier drinken krijg je een bierbuik" Die
extra kilo's in de buikstreek vallen niet enkel toe te schrijven aan
bier. Alcohol in het algemeen bevat heel wat calorieën en die bierbuik
is ook te wijten aan wijn, vodka en andere gelijkaardige drankjes. Met
andere woorden: alcohol is alcohol en die heeft geen magische krachten
in bier.
3. "Koffie verdrijft de kater" Het
is al vaak gezegd, maar het dringt nog altijd niet tot iedereen door. Er
is maar één manier om je kater te verjagen: je lichaam moet de
geconsumeerde alcohol metaboliseren. En cafeïne bespoedigt dat proces
NIET. Je lichaam heeft sowieso een paar uren nodig om de alcohol te
'verwerken' en af te voeren. Wachten is de boodschap.
4. "Alcohol doodt hersencellen" Wie
kater zegt, zegt hoofdpijn. Maar die heeft niks te maken met het aantal
hersencellen dat door de alcohol zou gedood zijn. Dr. Roberta J.
Pentney, een voormalige onderzoekster van de Universiteit van New York
in Buffalo, ontdekte dat alcohol weliswaar de werking van de hersenen
verstoort maar geen hersencellen doodt. "Alcohol verstoort de
hersenfunctie bij volwassenen doordat het boodschap-dragende dendrieten
op neuronen beschadigt in het cerebellum, de structuur die instaat voor
de motorische coördinatie. Dit vermindert de communicatie tussen
neuronen, verandert hun structuur, en is verantwoordelijk voor sommige
symptomen van dronkenschap. Maar het doodt geen gehele cellen", aldus
Pentney in de New York Times.
5. "Mix met energiedrank maakt je meer dronken" Je
wordt niet nóg zatter als je alcohol gaat mengen met energiedrankjes.
Je wordt alleen op een andere manier dronken. Het is de toevoeging van
cafeïne aan de alcohol die de intoxicatie gevaarlijker maakt. Experten
noemen het de klaarwakker-dronkenschap. De hoeveelheid alcohol in je
bloed blijft dezelfde als bij een even grote alcoholconsumatie zonder
energiedrank, maar door de cafeïne voel je je minder dronken. En dat kan
tot uiterst gevaarlijke situaties leiden. (br.hln)
In Berlijn is zaterdag de uitvinder van de döner kebab overleden. Kadir Nurman, die de populaire snack als Turkse immigrant in 1972 introduceerde in Duitsland, werd 80 jaar.
In 1972 opende Nurman een eetkraampje in West-Berlijn, waar hij döner kebab - gegrild vlees met sla in een plat broodje - aan de man bracht. De snack werd razendsnel populair in Berlijn en later ook in de rest van Europa.
Hoewel er andere personen ook de uitvinding van de döner kebab claimden, werd Nurman twee jaar geleden door de Vereniging van Turkse Döner-fabrikanten erkend als uitvinder van het gerecht. De man nam geen patent op zijn uitvinding, zodat hij er niet rijk van werd. Spijt had Nurman daar niet van. In een tv-interview liet hij een paar jaar geleden weten dat hij verheugd was dat zoveel Turken wereldwijd hun boterham verdienden met de verkoop van döner kebab. In Duitsland alleen al zijn er de dag van vandaag 16.000 döner kebab-zaken. (br.hln)
De Etna, de grootste en meest actieve vulkaan van Europa, spuwt vandaag opnieuw lava en as. Het luchtverkeer boven Sicilië ondervindt hinder, de lokale bevolking is niet in gevaar, zo melden Italiaanse media.
Gisteren was het luchtruim boven het Zuid-Italiaanse eiland enige tijd afgesloten. Ook de luchthaven van Catania was tijdelijk gesloten.
Vandaag wordt het aantal vluchten beperkt: per uur mogen slechts vijf toestellen landen op de luchthaven.
De lokale bevolking ondervindt vooralsnog geen hinder van de uitbarsting. De laatste grote uitbarsting van de Etna dateert van 1992. (br.hln)
België is vanochtend om 3 uur weer overgestapt op de wintertijd. Dat betekent dat de klok een uur werd teruggezet: 3 uur werd 2 uur, zodat we op GMT+1 komen in plaats van GMT+2.
Door de overschakeling naar het winteruur kunnen mensen in de nacht van zaterdag op zondag een uur langer slapen of feesten. De ongelukkigen met een nachtdienst moeten echter ook een uur langer werken.
Ook zal het door de wintertijd 's avonds een uur vroeger donker worden, maar 's ochtends wordt het uiteraard ook een uur eerder licht. Eind maart 2014 zal er weer worden overgeschakeld op de zomertijd.
Wat je vaker moet eten om overgewicht te vermijden
Wat je vaker moet eten om overgewicht te vermijden
Uit een studie bij meer dan 23.000 volwassenen blijkt dat je een veel groter risico loopt op zwaarlijvigheid en het metabool syndroom (combinatie van verhoogde bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en slechte cholesterolwaarden) wanneer vezelrijke voeding onvoldoende deel uitmaakt van je eetpatroon.
Uit het onderzoek aan de universiteit van Harvard blijkt dat westerlingen door de grote populariteit van fastfood en kant-en-klare maaltijden lang niet genoeg vezels opnemen.
Vrouwen tussen de 19 en 50 jaar oud zouden dagelijks 25 gram vezels moeten consumeren. Mannen binnen diezelfde leeftijdsgroep mikken best op 38 gram. Dames boven de 50 moeten ideaal gezien dagelijks 21 gram vezels eten, voor de mannelijke tegenhangers is dat 30 gram.
Van de 23.000 onderzochte Amerikanen haalde vrijwel niemand de dagelijks aangeraden dosis. Gemiddeld werd amper 16,2 gram vezels geconsumeerd, en dat binnen alle leeftijdsgroepen, zowel bij mannen als vrouwen.
Verse groenten, fruit en noten zijn ideaal om je vezeltekort aan te pakken. Uit 150 gram frambozen haal je bijvoorbeeld al 8 gram vezels. Een appel met schil bevat dan weer 4,4 gram. Met een mooie portie linzen krijg je dan weer 15,6 gram vezels binnen. Meer voorbeelden kan je vinden in onderstaande tabel.