Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




29-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Armoede treft ook werkende Vlaming

Armoede treft ook werkende Vlaming

http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/8/13/20131029155313/media_xll_6229573.jpg

Werkende Vlamingen hebben het steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Alleenstaanden met kinderen hebben het extra moeilijk. Dat blijkt uit een enquête van het vtm-programma Telefacts en onderzoeksbureau iVox. Telefacts zendt vanavond een reportage uit over de 'working poor' in Vlaanderen.

Jobverlies, faillissementen en relatiebreuken brengen steeds meer Vlamingen in geldproblemen. Vooral echtscheidingen dompelen meer en meer mensen en hun gezinnen in (onzichtbare) armoede. Zo blijkt uit de enquête dat een kwart van de ondervraagden er niet in slaagt te sparen. Bij alleenstaanden met kinderen loopt dit echter op tot meer dan de helft (54 procent). Ook ongeveer een kwart (27 procent) geeft aan dat het inkomen onvoldoende is om het gezin te onderhouden. Bij éénoudergezinnen is de situatie opnieuw nog schrijnender, 54 procent van de alleenstaanden kan zijn gezin niet onderhouden.

Verder geeft 30 procent van de ondervraagden aan geen luxevoeding meer te kopen wegens te duur en om dezelfde reden gaat een kwart niet meer op restaurant. Dat sociale uitsluiting echt om de hoek dreigt, blijkt uit het feit dat een kwart toegeeft te besparen op de hobby's van de kinderen. Doktersbezoeken worden stelselmatig uitgesteld. In opdracht van Telefacts bevroeg iVox 1.050 Vlamingen, representatief naar geslacht, leeftijd en diploma. Het vtm-programma brengt vanavond een reportage over de vaak onzichtbare armoede bij werkende Vlamingen.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recordaantal Vlaamse gezinnen heeft budgetmeter

Recordaantal Vlaamse gezinnen heeft budgetmeter


http://static2.hln.be/static/photo/2013/0/2/0/20131029063308/media_xll_6228105.jpg


44.000 Vlaamse gezinnen zijn momenteel op een budgetmeter aangewezen voor hun elektriciteitsvoorziening. 27.000 hebben er een voor gas. Dat is een absoluut record, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag op basis van cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a).

Het fenomeen 'budgetmeter' dateert van 2005. Wie er niet meer in slaagt de energiefactuur te betalen, kan in samenwerking met het OCMW een betaalplan uitwerken. Op regelmatige basis kun je dan bij het OCMW een kaart opladen, die in de budgetmeter op de elektriciteitskast wordt ingebracht, waardoor ongebreideld verbruik wordt ontmoedigd.

Sinds de invoering ervan is het aantal gebruikers in stijgende lijn. Daar waar er in 2010 41.200 gezinnen waren met een budgetmeter voor elektriciteit waren dat er in 2012 al 44.039. Bij de budgetmeters voor aardgas is de stijging nog significanter: eind 2012 waren er 27.232 budgetmeters, dat is een stijging van 50 procent tegenover 2010.

In 2012 werd voor het eerst meer dan één miljoen keer een budgetmeter opgeladen.  (br.hln)



» Reageer (0)
28-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wilson Pickett - In The Midnight Hour

Wilson Pickett - In The Midnight Hour

Klik op de foto om hem te beluisteren






Wilson Pickett (Prattville (Alabama), 18 maart 1941  - Los Angeles, 19 januari 2006) was een Amerikaans soulzanger.

Hij begon zijn carrière als lid van de groep The Falcons. Zijn grootste hit had hij in de Verenigde Staten in 1965 met In the midnight hour. Daarna had hij succes met nummers als Mustang Sally en Fire and Water, zijn laatste hit (in de Verenigde Staten) uit 1972.

Daarna bleven hits uit en raakte Pickett aan lager wal. Hij zat een aantal maal in de gevangenis, onder andere omdat hij dronken achter het stuur zat en een oudere man aanreed, die daarbij levensgevaarlijk gewond raakte.

In de Benelux scoorde hij minder hits; In the midnight hour was in 1976 een hit in de coverversie van Bryan Ferry op zijn EP The price of love). Hij was niet vergeten: in 1991 verscheen de speelfilm The Commitments, over een Ierse popgroep die Pickett-fan was. Pickett trad al een jaar niet meer op wegens hartproblemen. Hij overleed op 64-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine torenvalk voor het eerst in België gespot

Kleine torenvalk voor het eerst in België gespot


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/2/9/20131027160553/media_xll_6225249.jpg


In Oostduinkerke is gisteren voor het eerst in ons land een kleine torenvalk gezien. Het gaat om het mediterrane broertje van onze torenvalk, meldt Natuurbericht.be.

Het was vogelkijker Diederik D'Hert die gisteren, tijdens het fotograferen van vinken aan de duingordel van Oostduinkerke, rond 10.30 uur een kleine valk zag aanvliegen uit noordoostelijke richting. Een check met de literatuur en een analyse van de gemaakte foto's leidde naar de 'kleine torenvalk', het broertje van onze torenvalk.

"Beide soorten lijken sterk op elkaar", verduidelijkt Dominique Verbelen (Natuurpunt). "Zeker jonge vogels en vrouwtjes zijn heel moeilijk uit elkaar te houden. De nagels van de torenvalk zijn altijd zwart, die van de kleine torenvalk altijd licht. Maar nageltjes zien bij een overvliegende vogel is quasi uitgesloten. Wat rest is voer voor specialisten. Het feit dat de tiende (= buitenste) handpen duidelijk langer is dan de zevende, gaf de doorslag. Bij een torenvalk is die buitenste handpen ongeveer even lang dan die zevende."

De kleine torenvalk is een mediterrane soort, waarvan de Europese populatie geschat wordt op 25.000 à 42.000 paar. Het zwaartepunt ligt in Spanje, maar ook in Frankrijk, Portugal, Italië, Griekenland en Turkije komt de soort voor, net als in Centraal-Azië en Noord-Afrika. De West-Europese populatie is er sinds 1950 met ongeveer 95 procent op achteruit gegaan, al lijkt die trend de laatste jaren gestopt.

De waarneming moet nog goedgekeurd worden door het Belgisch Avifaunistisch Homologatie Comité (BAHC), een soort zeldzaamhedencommissie, maar daar worden geen problemen meer verwacht.

Met de 'kleine torenvalk' komt de officiële lijst van Belgische vogels op 439 soorten te staan, waarvan 422 in Vlaanderen gezien werden.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeroen Meus krijgt nieuw programma

Jeroen Meus krijgt nieuw programma


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/10/4/20131028103332/media_xll_6226549.jpg


Jeroen Meus mag nog eens de boer op. In het najaar van 2014 zal de populaire televisiekok op de buis komen met een culinaire reportagereeks waarin gefocust wordt op specifieke eetgewoonten van 'aparte' gemeenschappen. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en werd ondertussen bevestigd door de woordvoerster van de VRT.

De opnames voor het nieuwe programma, dat net als 'Dagelijkse Kost' wordt geproduceerd door Hotel Hungaria, zijn al aan de gang. Zo ging Meus samen met de reportageploeg al draaien in Texas en de townships van Zuid-Afrika. De reeks met als werktitel 'De Lijst' zal zes afleveringen tellen.

De Leuvenaar heeft ondertussen ook zijn exclusiviteitscontract met de VRT verlengd waardoor 'Dagelijkse Kost' nog op het scherm verschijnt tot eind 2016.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Student koopt voor 18,5 euro bitcoins, nu heeft hij 615.000 euro

Student koopt voor 18,5 euro bitcoins, nu heeft hij 615.000 euro

http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/0/13/20131028075059/media_xll_6226318.jpg
 

Vier jaar geleden spendeerde de Noorse student Kristoffer Koch 18,5 euro aan de aankoop van Bitcoins, een digitale munt waar toen weinig over gekend was. Nu levert hem dat een aardig spaarpotje op waarmee hij zelfs een appartement in Oslo kon kopen.

In 2009 werkte Kristoffer Koch aan zijn thesis over coderingen toen hij las over de mysterieuze munteenheid. Hij kocht er wat van aan voor de 'fun', maar vergat zijn aankoop al snel. In april 2013 steeg de waarde van de bitcoin echter razendsnel. Toen kreeg de digitale munteenheid media-aandacht en toen dacht Koch weer aan zijn eigen minispaarpotje van Bitcoins.

Koch vertelt enthousiast: "Eerder dit jaar ging ik snel op zoek naar mijn paswoord, maar ik had het gecodeerd. Toen ik me eindelijk de combinatie weer herinnerde, wachtte me een aangename verrassing. Ik had 5.000 bitcoins, wat evenveel waard is als 615.000 euro. Een vijfde van het bedrag ruilde ik in voor contant geld, waarmee ik een appartement kocht in de wijk Toyen, een van de rijkere delen van Oslo."

"Mijn vriendin verklaarde me aanvankelijk voor gek omdat ik echt geld aan nepgeld spendeerde. Vaak denkt ze dat ik mijn geld aan rommel uitgeef. Ik koop heel wat technische gadgets die ik nooit gebruik. Sinds mijn lucratieve ontdekking moedigt ze dit nu aan."

Wat zijn bitcoins?

Deze munteenheid bestaat enkel op het internet. Je kunt bitcoins op twee manieren kopen. Je koopt ze online door echt geld in te ruilen voor bitcoins. Maar je kunt ze ook 'ontginnen', bijvoorbeeld door via de computer een moeilijke wiskundige vergelijking op te lossen. In ruil krijg je dan 'bitcoins". Na vier jaar zijn er ongeveer 11 miljoen bitcoins in omloop. De technologie werd zo ontwikkeld dat het aantal bitcoins dat ooit 'ontgind' kan worden, vastligt op 21 miljoen.

De koers is echter erg wisselvallig. Aan het begin van het jaar was 1 bitcoin 13 dollar waard, tegen april steeg dit naar 260 dollar, om diezelfde dag weer naar 100 dollar te dalen. Nu is 1 bitcoin ongeveer 195 dollar waard.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste man ter wereld (2,51 meter) is getrouwd

Grootste man ter wereld (2,51 meter) is getrouwd


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/13/10/20131028113513/media_xll_6226705.jpg


De grootste man ter wereld, de Turk Sultan Kösen, is gisteren getrouwd met zijn Syrische echtgenote Merve Dibo in zijn geboortedorp Mardin, in het zuidoosten van Turkije. Sultan is 2,51 meter groot, Merve 1,75 meter.

"Ik ben blij eindelijk iemand gevonden te hebben die me aanvaardt en die van me houdt", zei de 31-jarige reus aan journalisten. In 2011 werd hij door het Guinness Book of Records erkend als de grootste man ter wereld. Een tumor die zijn hypofyse aantastte, verklaart zijn grote lengte.

In 2010 werd hij aan die tumor geopereerd aan de universiteit van Virginia, in de Verenigde Staten, en werden hem medicijnen voorgeschreven waarmee zijn groeihormoon onder controle wordt gehouden. In 2012 werd hij genezen verklaard. Sindsdien groeit hij niet meer.

De man moet stappen met krukken, omdat zijn gewrichten niet de groei van de rest van zijn lichaam gevolgd hebben. (br.hln)



» Reageer (0)
27-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zanger Lou Reed (71) overleden

Lou Reed (71) overleden

Lou Reed and Luciano Pavarotti Perfect Day

Klik op de foto om ze te beluisteren




Rockpioneer en -legende Lou Reed is op 71-jarige leeftijd overleden. Reed was samen met John Cale frontman van cultgroep The Velvet Underground en bouwde ook solo een indrukwekkende carrière uit. De doodsoorzaak werd niet meegedeeld maar in mei onderging Reed een levertransplantatie.

Lou Reed ( Lewis Allen) (New York, 2 maart 1942 - 27 oktober 2013[1]) was een Amerikaans musicus en zanger. Hij was samen met John Cale het gezicht van de invloedrijke band The Velvet Underground. Hij was een van de eersten die zongen over onderwerpen als sadomasochisme (Venus in Furs), travestie (Sister Ray) en transseksualiteit (Lady Godiva's Operation). Als gitarist was hij ook erg invloedrijk; hij maakte veel gebruik van distortion en alternatieve stemmingen.

In 1970 nam Reed afscheid van The Velvet Underground en startte hij een solocarrière. Al in datzelfde jaar had hij zijn grootste single-hit: Walk on the Wild Side, dat later uitgebracht werd op het album Transformer (geproduceerd door David Bowie). Ook met Perfect Day had hij nadien nog een hit.

Sindsdien heeft Reed regelmatig nieuwe albums het licht doen zien. Zijn meest 'beruchte' soloalbum is zonder twijfel Metal Machine Music uit 1975; een dubbelalbum gevuld met herhalingen (loops) van gitaar-feedback en destijds door velen bestempeld als een van de slechtste albums uit de geschiedenis van de rockmuziek. Achteraf noemen de gitaristen Lee Ranaldo en Thurston Moore van Sonic Youth dit echter een van de meest gewaagde albums aller tijden.

Reed was getrouwd met de Amerikaanse kunstenares Laurie Anderson.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Magerder en gezonder met het 5:2 vastendieet

Magerder en gezonder met het 5:2 vastendieet


http://oi44.tinypic.com/2hzh1dt.jpg


In Groot-Britannië is het volop een trend: het 5:2 vastendieet. Met 5 dagen per week eten wat u wil, en 2 dagen niet meer dan 500 kcal per dag voor vrouwen en 600 kcal voor mannen te consumeren verliest u gewicht. Dit zou meteen ook uw borstkankerrisico en de kans op hart- en vaatziekten en op de ziekte van Alzheimer doen dalen, aldus de bedenkers.

Ook bij ons maakt dit dieet stilaan furore. Maar kloppen de beweringen over de vele positieve effecten van dit dieet? Hoewel vasten in de belangstelling staat bij wetenschappers, gebeurden de meeste studies bij dieren en is er nog weinig bekend over de effecten bij mensen.
De Belgische Stichting tegen Kanker, de Nederlandse Consumentenbond en de Britse National Health Service (NHS) onderzochten de mogelijke voor- en nadelen van dit nieuwe dieet.

Wat is het 5:2 vastendieet?

Bij het Vastendieet vast u 2 dagen per week. Dat wil zeggen dat u zo goed als niets eet. U mag op die dag wel water, thee en koffie drinken en 2 kleine maaltijden nemen, bijvoorbeeld met groenten, kip, vis, yoghurt of fruit. Per vastendag mag u maximaal 500 kilocalorieën voor vrouwen en 600 kilocalorieën voor mannen. De rest van de week mag u eten zoals u gewend bent.

Vermageren

Wie zich 2 dagen per week beperkt tot maximum 5 à 600 kcal per dag zal zeker vermageren. Een gemiddelde volwassene die op de andere dagen niet meer eet dan gewoonlijk, zal wekelijks op die manier zo’n 3.000 kcal besparen, wat maandelijks een gewichtsverlies van zo’n kleine 2 kg kan betekenen.
De vastendagen maken u bovendien bewust van wat u eet en drinkt; dit kan (onbewust) ook effect hebben op uw voedselinname op de andere dagen. Overigens mag u ook op die andere dagen niet eten wat u wilt: ook daar zijn hamburgers-frieten-mayonaise en analoge combinaties uit den boze.
Volgens een recent onderzoek in Engeland zijn de effecten van het 5:2 dieet alleszins vergelijkbaar met een gewoon calorie-arm dieet.

Mogelijke nadelen

• De aanbeveling om tijdens de vastendagen 5 à 600 kcal te eten, is niet gebaseerd op onderzoek. Mogelijk is iets meer of iets minder even effectief of effectiever.

• Voor mensen met een gezin en een drukke baan zullen de vastendagen lastig in te plannen zijn, omdat de rest van het gezin wel moet eten en omdat je speciale recepten moet maken op de vastendag.

• Vasten is hoe dan ook moeilijk. Er zijn tot nu toe geen gegevens of mensen dit soort diëten ook op de langere termijn kunnen volhouden.

• Er is weinig bekend over eventuele nevenwerkingen van een dergelijk intermittent of periodiek vastendieet. Klachten die frequent voorkomen bij mensen die een dergelijk dieet volgen zijn: hoofdpijn, slaapproblemen, snel geïrriteerd raken, dehydratatie (vochttekort).

• U moet bovendien opletten voor voedingstekorten. De NHS raadt dergelijk dieet alleszins af aan zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals diabetes, leverproblemen of met een eetstoornis.

Gezondheid

Over de bewering dat vastendiëten in het algemeen en het 5:2-dieet in het bijzonder het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, Alhiemer en borstkanker kunnen verlagen, is nauwelijks onderzoek op mensen verricht.
• Enkele studies bij muizen suggereren dat een calorie-arm dieet de cognitieve achteruitgang vertraagt en dus mogelijk de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen.

• Er bestaan enkele kleinere studies die aantonen dat vastendiëten (waarbij om de andere dag één dag wordt gevast) de kans op diabetes en kankers, die geliëerd zijn met zwaarlijvigheid (zoals borstkanker), verlaagt.

• Wie gewicht wil verliezen en gezond wil eten, draait de cijfertjes beter om en volgt een “2.5-dieet”, suggereert de Kankerstichting. Daarbij eet u 5 dagen op 7 (bijvoorbeeld maandag tot vrijdag) gezond en evenwichtig en verwent u uzelf (zonder meer te eten dan voorheen) 2 genietdagen per week (bijvoorbeeld zaterdag en zondag). Deze methode is niet alleen haal- en houdbaar, ze belooft bovendien eenzelfde gewichtsverlies dan het 5.2-dieet, en is vanuit het oogpunt van kankerpreventie een veel betere keuze.

(br.gezondheid.be)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alcohol doodt hersencellen en vier andere toogmythes

Alcohol doodt hersencellen en vier andere toogmythes


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/12/2/20131027094619/media_xll_6224477.jpg


Ook last van een zondagse kater? En heb je daar allerlei verklaringen voor? Volgens The Daily Meal moet je alvast niet alles geloven wat daarover aan de toog wordt verteld. Wij pikken er vijf hardnekkige mythes uit.

1. "Bier na wijn is venijn"
In het Engels hebben ze een variant die luidt: 'Beer before liquor, never been sicker'. Het komt min of meer op hetzelfde neer: de volgorde waarin je bier, wijn of sterke drank drinkt, speelt geen rol. Wanneer je te veel alocohol drinkt, heb je prijs. Punt. Mythbusters stelt het zo: "Als je evenveel alcohol slikt met enkel bier dan wel door bier af te wisselen met sterke drank, riskeer je net dezelfde neveneffecten: uitdroging, geheugenverlies, misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid - kortom, een kater."

2. "Van bier drinken krijg je een bierbuik"
Die extra kilo's in de buikstreek vallen niet enkel toe te schrijven aan bier. Alcohol in het algemeen bevat heel wat calorieën en die bierbuik is ook te wijten aan wijn, vodka en andere gelijkaardige drankjes. Met andere woorden: alcohol is alcohol en die heeft geen magische krachten in bier.

3. "Koffie verdrijft de kater"
Het is al vaak gezegd, maar het dringt nog altijd niet tot iedereen door. Er is maar één manier om je kater te verjagen: je lichaam moet de geconsumeerde alcohol metaboliseren. En cafeïne bespoedigt dat proces NIET. Je lichaam heeft sowieso een paar uren nodig om de alcohol te 'verwerken' en af te voeren. Wachten is de boodschap.

4. "Alcohol doodt hersencellen"
Wie kater zegt, zegt hoofdpijn. Maar die heeft niks te maken met het aantal hersencellen dat door de alcohol zou gedood zijn. Dr. Roberta J. Pentney, een voormalige onderzoekster van de Universiteit van New York in Buffalo, ontdekte dat alcohol weliswaar de werking van de hersenen verstoort maar geen hersencellen doodt. "Alcohol verstoort de hersenfunctie bij volwassenen doordat het boodschap-dragende dendrieten op neuronen beschadigt in het cerebellum, de structuur die instaat voor de motorische coördinatie. Dit vermindert de communicatie tussen neuronen, verandert hun structuur, en is verantwoordelijk voor sommige symptomen van dronkenschap. Maar het doodt geen gehele cellen", aldus Pentney in de New York Times.

5. "Mix met energiedrank maakt je meer dronken"
Je wordt niet nóg zatter als je alcohol gaat mengen met energiedrankjes. Je wordt alleen op een andere manier dronken. Het is de toevoeging van cafeïne aan de alcohol die de intoxicatie gevaarlijker maakt. Experten noemen het de klaarwakker-dronkenschap. De hoeveelheid alcohol in je bloed blijft dezelfde als bij een even grote alcoholconsumatie zonder energiedrank, maar door de cafeïne voel je je minder dronken. En dat kan tot uiterst gevaarlijke situaties leiden. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitvinder van döner kebab overleden

Uitvinder van döner kebab overleden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/13/6/20131027022046/media_xll_6224376.jpg


In Berlijn is zaterdag de uitvinder van de döner kebab overleden. Kadir Nurman, die de populaire snack als Turkse immigrant in 1972 introduceerde in Duitsland, werd 80 jaar.

In 1972 opende Nurman een eetkraampje in West-Berlijn, waar hij döner kebab - gegrild vlees met sla in een plat broodje - aan de man bracht. De snack werd razendsnel populair in Berlijn en later ook in de rest van Europa.

Hoewel er andere personen ook de uitvinding van de döner kebab claimden, werd Nurman twee jaar geleden door de Vereniging van Turkse Döner-fabrikanten erkend als uitvinder van het gerecht. De man nam geen patent op zijn uitvinding, zodat hij er niet rijk van werd. Spijt had Nurman daar niet van. In een tv-interview liet hij een paar jaar geleden weten dat hij verheugd was dat zoveel Turken wereldwijd hun boterham verdienden met de verkoop van döner kebab. In Duitsland alleen al zijn er de dag van vandaag 16.000 döner kebab-zaken.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etna spuwt opnieuw lava en as

Etna spuwt opnieuw lava en as


http://static3.hln.be/static/photo/2013/9/15/4/20131027112017/media_xll_6224599.jpg


De Etna, de grootste en meest actieve vulkaan van Europa, spuwt vandaag opnieuw lava en as. Het luchtverkeer boven Sicilië ondervindt hinder, de lokale bevolking is niet in gevaar, zo melden Italiaanse media.

Gisteren was het luchtruim boven het Zuid-Italiaanse eiland enige tijd afgesloten. Ook de luchthaven van Catania was tijdelijk gesloten.

Vandaag wordt het aantal vluchten beperkt: per uur mogen slechts vijf toestellen landen op de luchthaven.

De lokale bevolking ondervindt vooralsnog geen hinder van de uitbarsting. De laatste grote uitbarsting van de Etna dateert van 1992. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klok staat weer op wintertijd

Klok staat weer op wintertijd


http://oi40.tinypic.com/dgs46v.jpg


België is vanochtend om 3 uur weer overgestapt op de wintertijd. Dat betekent dat de klok een uur werd teruggezet: 3 uur werd 2 uur, zodat we op GMT+1 komen in plaats van GMT+2.

Door de overschakeling naar het winteruur kunnen mensen in de nacht van zaterdag op zondag een uur langer slapen of feesten. De ongelukkigen met een nachtdienst moeten echter ook een uur langer werken.

Ook zal het door de wintertijd 's avonds een uur vroeger donker worden, maar 's ochtends wordt het uiteraard ook een uur eerder licht. Eind maart 2014 zal er weer worden overgeschakeld op de zomertijd.



» Reageer (0)
26-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je vaker moet eten om overgewicht te vermijden

Wat je vaker moet eten om overgewicht te vermijden


http://oi43.tinypic.com/33x795v.jpg


Uit een studie bij meer dan 23.000 volwassenen blijkt dat je een veel groter risico loopt op zwaarlijvigheid en het metabool syndroom (combinatie van verhoogde bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en slechte cholesterolwaarden) wanneer vezelrijke voeding onvoldoende deel uitmaakt van je eetpatroon.

Uit het onderzoek aan de universiteit van Harvard blijkt dat westerlingen door de grote populariteit van fastfood en kant-en-klare maaltijden lang niet genoeg vezels opnemen.

Vrouwen tussen de 19 en 50 jaar oud zouden dagelijks 25 gram vezels moeten consumeren. Mannen binnen diezelfde leeftijdsgroep mikken best op 38 gram. Dames boven de 50 moeten ideaal gezien dagelijks 21 gram vezels eten, voor de mannelijke tegenhangers is dat 30 gram.

Van de 23.000 onderzochte Amerikanen haalde vrijwel niemand de dagelijks aangeraden dosis. Gemiddeld werd amper 16,2 gram vezels geconsumeerd, en dat binnen alle leeftijdsgroepen, zowel bij mannen als vrouwen.

Verse groenten, fruit en noten zijn ideaal om je vezeltekort aan te pakken. Uit 150 gram frambozen haal je bijvoorbeeld al 8 gram vezels. Een appel met schil bevat dan weer 4,4 gram. Met een mooie portie linzen krijg je dan weer 15,6 gram vezels binnen. Meer voorbeelden kan je vinden in onderstaande tabel. 


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/12/3/20131025202000/media_xll_6222573.jpg



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Musea van het Verre Oosten in Laken tijdelijk gesloten

Musea van het Verre Oosten in Laken tijdelijk gesloten


http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/0/9/20131025182500/media_xll_6222459.jpg


De Musea van het Verre Oosten in Laken zijn om veiligheidsredenen tijdelijk gesloten, melden de Regie der Gebouwen en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG). Er is immers vastgesteld dat bepaalde decoratieve elementen op de buitengevel en het dak van het Chinees Paviljoen loskomen, en dat "dringende veiligheidswerken uitgevoerd moeten worden".

"Om geen enkel risico te nemen, wordt het Chinees Paviljoen daarom onmiddellijk voor alle bezoek gesloten. Een veiligheidszone wordt rond het gebouw geplaatst. Als voorzorgsmaatregel, en om praktische redenen, wordt de volledige site van de Musea van het Verre Oosten gesloten voor het publiek", luidt de aankondiging. Het gaat dus om het paviljoen, maar ook om de Japanse Toren en het Museum voor Japanse Kunst.

Er komt een globaal onderzoek over de volledige buitenschil van het paviljoen, klinkt het nog. "Er werd nu reeds vastgesteld dat bepaalde decoratieve elementen in hout/keramiek op de buitengevel en het dak loskomen. Deze elementen zullen preventief worden verwijderd."

Er staat verder ook een stabiliteitsonderzoek op het programma. Daarnaast wordt ook mogelijke waterinfiltratie opgespoord en aangepakt. De voorziene activiteiten van de educatieve diensten op de site worden ook stilgelegd tot het einde van het seizoen, zo blijkt op de website van de KMKG.

De toren en het paviljoen, opgericht in 1905 en 1910 op initiatief van koning Leopold II, zijn het werk van de Franse architect Alexandre Marcel. De bekleding aan de buitenzijde is in Japan en China vervaardigd. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische pedofielen regisseren live porno met kinderen in Azië

Belgische pedofielen regisseren live porno met kinderen in Azië

http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/1/12/20131026080633/media_xll_6222987.jpg


Steeds meer pedofielen bestellen en regisseren via hun webcam kinderporno met Aziatische slachtoffers: ze kiezen een kind en betalen de ouders om het allerlei handelingen te laten uitvoeren. In België werden onlangs nog twee pedofielen opgepakt die zich daaraan schuldig hadden gemaakt, meldt Het Nieuwsblad.

De twee Vlamingen gaven vanuit hun zetel, met de laptop op de schoot, bevelen aan Aziatische ouders om hun kinderen bepaalde pornografische handelingen te laten doen. Doorgaans betaalden ze 25 of 30 dollar voor een sessie van dertig minuten.

Het tweetal kon lange tijd uit de greep van het gerecht blijven omdat hun doen en laten moeilijk traceerbaar was. Ze stortten het geld via Western Union of gebruikten Bitcoins, elektronisch geld.

Het misbruik speelt zich af in de armste Aziatische regio's. "Vaak is zo'n bedrag ginder het equivalent van een maandloon", zegt Peter De Waele van de federale politie.

Europese politiediensten probeerden de voorbije jaren dergelijke fenomenen in kaart te brengen met als doel kinderen te redden en criminele bendes op te rollen. "Het gaat hier om een groot probleem dat internationaal vertakt is en dus een internationale aanpak vereist", aldus De Waele. "Maar het is niet gemakkelijk: dergelijke pedoseksuelen blijven lange tijd onder de radar omdat ze amper sporen nalaten. Je kan niet zomaar bij iedereen binnenvallen en hun computer uitlezen. Lang niet iedereen die geld opstuurt naar Azië via Western Union is bij voorbaat een pedofiel. Om dergelijke figuren te bestraffen, zijn bewijzen nodig." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carole King - You've Got A Friend

Carole King - You've Got A Friend

Klik op de foto om haar te beluisteren





Carole King (9 februari 1942; Brooklyn, New York), Carole King, is een Amerikaanse singer-songwriter die in de jaren zestig hits schreef voor anderen; met en zonder haar eerste echtgenoot Gerry Goffin. Zoals daar zijn;

    Will you love me tomorrow (een hit van The Shirelles),
    Take Good Care of My Baby (Bobby Vee),
    The Loco-motion (Little Eva)
    A Natural Woman (Aretha Franklin).

Zelf had ze in 1962 een hit met It Might As Well Rain Until September, dit werd ook opgenomen door de Engelse zangeres Helen Shapiro.

In de jaren zestig heeft ze enkele malen geprobeerd een solocarrière van de grond te krijgen, wat echter steeds mislukte. Na haar scheiding van Gerry Goffin is ze getrouwd met musicus Charles Larkey en verhuisd naar de Amerikaanse westkust.

Daar formeerde ze met Danny Kortchmar de groep The City, die slechts één (geflopt) album - Now that everything's been said - heeft uitgebracht.

In 1970 verscheen haar eerste solo-album, het eveneens geflopte Writer. In 1971 kwam ze met het succesvolle Tapestry, haar meest bekende en meest gewaardeerde album. Tapestry wordt beschouwd als één van de beste elpees in de popmuziek van de jaren zeventig. Hierop staan enkele van de vroegere hits die ze met Gerry Goffin schreef en het nummer You've got a friend. Dit werd overigens een hit van James Taylor, die ook op Tapestry te horen is, als muzikaal begeleider. Ook staat hierop het nummer Where you lead, dat rond de eeuwwisseling hernieuwde belangstelling won, doordat het de titelsong was van de televisieserie Gilmore Girls.

Hierna heeft ze nog een aantal goed verkopende albums gemaakt zoals Music (1971), Rhymes and Reasons (1972) en Wrap Around Joy (1974). In 1974 had ze ook een hit met Corazon.

In 1975 schreef ze samen met Goffin Thoroughbred, met James Taylor, David Crosby en Graham Nash. In 1977 trouwde ze met Rick Evers, die een jaar later aan een overdosis heroïne overleed.

In de jaren '80 bracht ze nog een aantal albums uit en zette zich in voor het milieu en voor de Democratische Partij.

In 2010 vierde ze het dertigjarig jublieum van haar eerste duoconcert met James Taylor in de Troubadour. Beide artiesten zongen apart en samen en speelden gitaar en piano op elkaars nummers. Dit beviel zo goed dat ze daarna op tournee gingen met een band bestaande uit Kings schoonzoon en Taylors toenmalige begeleidingsmuzikanten.



» Reageer (0)
25-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artsen veranderen weer van gedachte: boter is wel goed voor je

Artsen veranderen weer van gedachte: boter is wel goed voor je


http://static1.hln.be/static/photo/2013/8/16/5/20131024115807/media_xll_6218480.jpg


Steeds meer gezondheidsexperts hebben na 40 jaar van waarschuwingen voor de consumptie van verzadigde vetten hun advies weer aangepast. Artsen mensen nu dat deze raad voor een stijging van hart- en vaatziekten heeft veroorzaakt en dat hierdoor miljoenen mensen onnodig statines hebben geslikt.

Cardioloog Aseem Malhotra heeft gezegd dat het advies om verzadigde vetten te schrappen de grootste medische fout aller tijden is. "Mensen kunnen zichzelf even goed beschermen door echte voeding als boter, melk en kaas te eten en een mediterraan eetpatroon te volgen." De Londense cardioloog Malhorta zegt dat statines te vaak worden voorgeschreven en dat een dieet rijk aan verzadigde vetten drie keer efficiënter kan zijn in het verlagen van de cholesterol.

"Artsen fixeren zich op het niveau van cholesterol, maar een slecht evenwicht van vetten in het bloed kan veel schadelijker zijn. Verzadigde vetten hebben in de jaren 70 gekregen een slechte reputatie gekregen toen een studie een link heeft aangetoond tussen ziekten aan de kroonslagaders en de totale cholesterol, dit zou nauw samen hebben gehangen met het percentage van calorieën afkomstig van verzadigde vetten. Maar een verband is niet per se een oorzakelijk verband. Toch adviseren artsen door deze resultaten om de vetopname te beperken tot 30 procent van de totale energie en tot 10 procent bij verzadigde vetten. Recentere studies echter konden deze verouderde resultaten niet bevestigen, onderzoeken hebben intussen zelfs aangetoond dat verzadigde vetten zelfs een beschermend effect hebben", aldus Malhorta.

Een Amerikaanse studie heeft namelijk onlangs aan het licht gebracht dat een dieet arm aan vetten zorgde voor de grootste daling van energieconsumptie en een verhoogde weerstand aan insuline, wat een voorteken van diabetes is, in vergelijking met een dieet dat arm is aan koolhydraten en een lange glycemische index. Dat betekent dus dat vet in de bloedstroom een gevolg is van een dieet rijk aan verwerkte koolhydraten. Volgens Malhotra is het feit dat de voedingsindustrie verzadigde vetten is beginnen vervangen door toegevoegde suikers een van de voornaamste oorzaken van de obesitasepidemie.

De Zuid-Afrikaanse professor Timothy Noakes maakt het nogal extreme besluit: "Je concentreren op een verhoogde concentratie van cholesterol in het bloed als de enige oorzaak van kroonslagaderziekten is de ergste medische fout die ooit werd gemaakt."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier gezonde redenen om vaker pompoenpitten te eten

Vier gezonde redenen om vaker pompoenpitten te eten


http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/2/9/20131025145434/media_xll_6221679.jpg

 
Nog geen pompoenpitten op het menu staan? Kijk dan bij de volgende winkelronde zeker eens uit voor 'pepita', groenachtige pompoenzaden die je rauw kan smullen. Ze bevatten meer voedingsstoffen dan de witte pompoenpitten en brengen heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee.

Gezonde redenen op pepita te eten:

Omdat deze voedzame zaden zijk zijn aan omega 3, vormen ze de perfecte plantaardige basis voor de essentiële vetten die je hart nodig heeft om gezond te zijn. Uit een recente studie blijkt bovendien dat olie op basis van pompoenpitten de bloeddruk verlaagt.

Rauwe pompoenzaden zijn rijk aan vezels en proteïnen, twee voedingsstoffen die je langer een vol gevoel geven. Voor een snelle snack eet je ze rauw. Wie wat meer tijd heeft en graag experimenteert in de keuken, kan de pitten samen met koriander omtoveren tot een soort pesto, ideaal om bijvoorbeeld stukjes wortel in te dippen.

Magnesium blijft een van de meest ondergewaardeerde nutriënten op vlak van gezondheid. Toch is het fundamenteel voor onze energie. Gelukkig kan je met rauwe pompoenpitten de schade al grotendeels herstellen. Een half kommetje bezorgt je namelijk bijna 100 procent van je dagelijks aangeraden dosis.

Tot slot bevatten pepita ook nog L-tryptofan, een stof die je lichaam ondersteunt bij de aanmaak van serotonine. Dit hormoon is niet alleen bevorderlijk voor je gemoed, het helpt je ook dieper en vaster te slapen 's nachts.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese nieuwe rijken zweren haaienvinnensoep stilaan af

Chinese nieuwe rijken zweren haaienvinnensoep stilaan af


http://oi41.tinypic.com/214pik3.jpg
Haaienvinnen die liggen te drogen op een dak

Er is hoop voor de wereldwijde haaienpopulatie: de vraag naar haaienvinnensoep gaat stevig achteruit. De soep, die de laatste jaren massaal verorberd werd door Chinese nieuwe rijken, is nu lang niet meer zo hip, zo meldt de Britse krant The Independent. Dat dankzij enkele Chinese celebrities.

Vorig jaar werden zeker 70 miljoen haaien gedood, voornamelijk om te voldoen aan de Chinese vraag naar haaienvinnen voor de dure haaienvinnensoep. De soep heeft een lange voorgeschiedenis - het recept zou ruim 1.000 jaar geleden bedacht zijn door een keizer van de Sung-dynastie, om uit te pakken tegenover zijn gasten - en tot op heden bleef ze gelinkt met sociale status. Maar gezien de enorme economische boom die China de laatste jaren heeft gekend, waren er veel meer nieuwe rijken die zich de delicatesse konden veroorloven.

De soep werd zo populair dat 10 van de 14 gekende oceanische haaiensoorten, waaronder de 'iconische' grote hamerhaai, zo goed als uitgeroeid zijn. Ook de vier andere soorten naderen trouwens een kritiek punt, aldus natuurbeschermers. Toch was het ook zo dat veel Chinezen niet eens wisten dat de soep gemaakt werd van haaienvinnen. "Consumptie is er eerder op onwetendheid gebaseerd dan op kwade wil", zegt Peter Knights van dierenrechtenorganisatie WildAid.

Ommekeer
Tot topbasketter Yao Ming het gezicht werd van een bewustmakingscampagne, die bijzonder populair werd op sociale media en bij jongeren. Waarna zakenman Jim Zhang zich achter het project zette. Hij slaagde erin om via het parlement een beperking van de handel in bedreigde haaiensoorten en hun vinnen te bekomen. Ook werd de soep verboden op officiële banketten. Daarnaast had een reportage over valse haaienvinnensoep op de Chinese staatszender veel effect op de publieke opinie.

In februari meldde het Chinese ministerie van Handel dat de consumptie van haaienvinnensoep tijdens de lentevakantie met liefst 70 procent was achteruitgegaan tegenover een jaar eerder. In Hongkong is de import van haaienvinnen met 20 à 30 procent gedaald. De totale haaienvinnenbusiness zou een klap van 50 à 70 procent gekregen hebben.

De ommekeer is zo groot dat natuurbeschermers zich nu op een volgende problematische hype in China kunnen richten: de handel in ivoor en hoorns van neushoorns. Tienduizenden olifanten en honderden neushoorns stierven het voorbije jaar, alleen maar omwille van hun slagtanden/hoorns. China is daarvoor momenteel een enorme markt.  (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!