Voeding om je weerstand te versterken
Nu de koudere temperaturen en regenbuien weer in het land zijn, wordt ons immuunsysteem feller onder druk gezet. Snotvallingen, griep en oververmoeidheid liggen op de loer. Geen beter moment om je weerstand al knabbelend te versterken.
Broccoli Deze voedzame groente is ondertussen uitgegroeid tot een basic voor een gezond immuunsysteem. Koken, stomen, pureren of in de wok gooien, je kan broccoli gemakkelijk opnemen in je eetpatroon. Ook groene bladgroenten als spinazie zijn winnaars voor je gezondheid. Ze bevatten foliumzuur, vezels en heel veel antioxidanten.
Zoete aardappelen Net als wortelen, zitten zoete aardappelen vol betacaroteen, een antioxidant die vrije radicalen het zwijgen oplegt. Als rijke bron van vitamine A beschermen ze je lichaam bovendien tegen ouderdomskwaaltjes.
Champignons Met dank aan het mineraal selenium doen ook champignons dienst in de strijd tegen herfstziekten. Studies hebben aangetoond dat lage seleniumwaarden in het lichaam het risico op ernstigere (griep)symptomen verhogen. Ook de vitamines riboflavine en niacine (vitamine B) zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem.
Pompelmoes Voor een stevige portie vitamine C is een roze pompelmoes de ideale vrucht. Hoewel nog steeds niet bewezen is dat we uit voeding voldoende vitamine C kunnen plukken om weerbaar te zijn tegen verkoudheden en griep, kan het zeker geen kwaad om je tanden in het met weerstandsactiverende flavonoïden geladen vruchtvlees te zetten. Wie geen fan is van deze citrusvrucht, kan ook appelsienen of mandarijntjes eten.
Vlierbessen Extracten uit deze donkere bessen blijken het gevecht tegen virussen goed te doorstaan. In een experiment werden actieve stoffen uit vlierbessen toegevoegd aan proefbuizen met een griepvirus. De vruchten zouden schadelijke radicalen aanpakken en ontsteking tegengaan. Hetzelfde geldt bovendien voor açaibessen en blauwe bessen.
Amandelen Een handjevol amandelen zou je weerstand behoeden van de gevolgen van stress. Je haalt er namelijk bijna 50 procent van je dagelijks aangeraden dosis vitamine E uit. Net als champignons, bevatten deze noten eveneens niacine en riboflavine.
Look De gezondheidsvoordelen van look zijn je wellicht niet onbekend. De pittige teentjes zitten boordevol antioxidanten die knokken voor een gezonde weerstand. Nog een kleine kooktip voor een maximaal effect: pel en hak de look fijn, en laat vervolgens 15 tot 20 minuten rusten voor gebruik om de enzymen te activeren.
Combineer al dit lekkers tot slot met een warme tas groene (of zwarte) thee om extra veel ziektebestrijdende polyfenolen en flavonoïden in je systeem op te nemen. Deze antioxidanten voorkomen celschade door vrije radicalen en houden je immuunsysteem alert. (br.hln)
|