Dit is interessant. Als je dit hebt gelezen, zal je bananen vast anders bekijken. Appelen mogen dan nog altijd de populairste fruitsoort zijn, bananen bevatten veel meer dat goed is voor je gezondheid. Bovendien zijn ze voedzamer en geven ze je veel meer energie, vraag dat maar aan atleten. Twaalf redenen waarom je elke dag minstens één banaan zou moeten eten.
Premenstrueel syndroom Last van premenstruele ongemakken? Gooi die pillen weg, eet een banaan. De vitamine B6 reguleert de glucose in je bloed, wat je stemming tegoedkomt.
Bloedarmoede Door hun hoge ijzergehalte stimuleren bananen de aanmaak van hemoglobine in het bloed.
Depressie Volgens recent onderzoek bij mensen die aan een depressie lijden, voelden velen zich beter na het eten van een banaan. Bananen bevatten immers tryptofaan, een aminozuur dat het lichaam omzet in het serotonine. Die neurotransmitter heeft een gunstige invloed op je stemming, je zelfvertrouwen, je slaap, je seksuele activiteit en je eetlust.
Bloeddruk Bananen bevatten veel kalium en amper zout, wat van de vrucht de perfecte remedie tegen hoge bloeddruk maakt. De Amerikaanse Voedsel- en Medicijnenadministratie (FDA) heeft de bananenindustrie recent de toestemming verleend uit te pakken met de stelling dat bananen het risico op hartaanvallen vermindert.
Geheugen Tweehonderd studenten aan een school in het Engelse Twickenham werden vorig jaar met bananen door hun examenperiode geholpen. Ook hier is het kalium in de bananen dat hun hersenactiviteit stimuleerde en hen hielp om alerter te zijn.
Constipatie Bananen zijn vezelrijk en daardoor helpen ze de darmtransit.
Kater Zwaar doorgezakt? Maak 's morgens een milkshake met banaan en honing. De banaan zorgt dat je maag zich herstelt en met behulp van de honing herstellen de door de drank aangetaste suikerwaarden in je bloed zich. De melk zorgt voor herhydratering.
Maagzuur Bananen werken maagzuur tegen.
Ochtendmisselijkheid Eet tussen de maaltijden een banaan om je suikerspiegel op peil te houden, zo voorkom je ochtendmisselijkheid.
Muggenbeten Wrijf met de binnenkant van een bananenschil over de muggenbeet, de jeuk en de zwelling zullen afnemen.
Zenuwen Bananen zijn rijk aan B-vitamines, die helpen het zenuwstelsel te kalmeren.
Maag- en darmproblemen Bananen zijn het uitgelezen natuurlijke middel tegen maag- en darmklachten. Dat danken ze aan hun zachte textuur. De banaan neutraliseert de zuurtegraad en vermindert irritatie doordat ze een beschermlaag aanbrengt op de maagwand. (br.hln)
Poort naar de hel brandt al sinds 1971 onafgebroken
'Poort naar de hel' brandt al sinds 1971 onafgebroken
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
In het Turkmeense Darvaza is de 'poort naar de hel', zoals de dorpsbewoners de brandende krater noemen, in het donker al vanop kilometers afstand te zien. Of hoe het vuur door een misgelopen experiment onafgebroken blijft woekeren in de Karakumwoestijn.
In 1971 waren geologen uit de voormalige Sovjet-Unie aan het boren naar gas toen ze een enorme ondergrondse ruimte vonden. De 'grot' stortte echter in waardoor er een enorme krater ontstond van zo'n zeventig meter breed en twintig meter diep. Om de verspreiding van giftige gassen te voorkomen, staken de geleerden de krater in brand in de hoop dat het vuur snel zou doven. Maar kijk, meer dan veertig jaar later is de poort naar de hel, die trouwens een indringende zwavelgeur verspreidt, nog steeds springlevend en verworden tot toeristische attractie.
In 2010 gaf de Turkmeense president aan de krater te willen opvullen om de poort naar de hel te doven maar tot op heden is dat nog altijd niet gebeurd. (br.hln)
Een exemplaar van het zogeheten Bay Psalm Book, het eerste boek dat in Amerika werd gedrukt, heeft gisteravond tijdens een veiling bij Sotheby's in New York 14,2 miljoen dollar opgebracht, 10,5 miljoen euro. Daarmee is het het kostbaarste gedrukte boek ooit.
Het psalmboek is een van de elf bekende overgebleven exemplaren van de eerste druk. Die omvatte in totaal 1.700 exemplaren en rolde in 1640 van een uit Londen geïmporteerde drukpers in Cambridge, Massachusetts.
De koper van het boek is de Amerikaanse zakenman en filantroop David Rubenstein, die het wil uitlenen aan bibliotheken door het hele land zodat ze het kunnen tentoonstellen.
Het boekje werd te koop aangeboden door de Old South Church in Boston. Het kerkgenootschap wil de opbrengst gebruiken voor de renovatie van zijn kerkgebouw en het versterken van de financiële situatie. Afgelopen december besloot een meerderheid van de kerkleden over te gaan tot verkoop van het psalmboekje. De kerk, gesticht in 1669, is nog in het bezit van één ander exemplaar. De resterende zijn in het bezit van verschillende instanties, zoals de universiteiten van Harvard en Yale.
Vooraf was ingeschat dat het boek 15 tot 30 miljoen dollar zou kunnen opbrengen. Het oude record voor een gedrukt boek dateert uit december 2010, toen een exemplaar van 'Birds of America' van John James Audubon 11,5 miljoen dollar opleverde (8,5 miljoen euro).
Het kostbaarste boek aller tijden is tot nu toe de Codex Hammer van Leonardo da Vinci, een persoonlijk aantekeningen- en schetsboek. Het werd in 1994 geveild voor 30,8 miljoen dollar (22,7 miljoen euro). (br.hln)
De ochtendstond heeft goud in de mond, wordt wel eens gezegd. Vroeg opstaan kan zo zijn voordelen hebben. En vandaag was dit niet anders. De hemel kreeg alle kleuren van de regenboog en verblijdde vroege vogels met een geweldige kleurenpracht.
De winteropvang voor daklozen in Brussel zit nu al vol. Dat meldt de VRT-nieuwssite De Redactie. Elke nacht worden er 450 daklozen opgevangen; gisteren was er voor 30 mensen geen plaats. Daklozenorganisatie SamuSocial vraagt extra plaatsen aan staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld).
De Brusselse daklozenopvang is vorige week van start gegaan. Dat is later dan andere jaren, omwille van administratieve problemen. Tot einde maart biedt SamuSocial daklozen een bed, een maaltijd en sanitair aan in een gebouw van het OCMW in de Koningsstraat. Voor de organisatie is 1,1 miljoen euro uitgetrokken.
Tot nu zijn er elke nacht 450 daklozen opgevangen. Voor 30 mensen was er gisteren geen plaats. SamuSocial vraagt aan staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) ook de opvangplaatsen van de federale overheid open te stellen.
De Block weigert dat voorlopig. Volgens haar zit de winteropvang nu al vol omdat er ook nog 100 bewoners van het Gésuklooster opgevangen worden, die daar niet thuishoren. Tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een oplossing vindt voor de Gésukrakers, komen er dus geen plaatsen bij. (br.hln)
Opvallend experiment in het Radio 1-programma Hautekiet: oordeel op basis van enkel het uiterlijk of tien vrouwen lesbisch zijn of niet.
Gisteravond kregen onbekende Vlaamse dames via Facebook de oproep om foto's door te sturen. Daarbij dienden ze te vermelden welke seksuele voorkeur ze hebben.
Intussen staat de test online en kan er dus volop gegokt worden. De radiopresentator wil daarbij vooral nagaan of de clichés -manwijven met korte haren en stoere kleding- in Vlaanderen even hardnekkig zijn als in Amerika. (br.hln)
De kerstinkopen zijn dit jaar uitzonderlijk vroeg gestart. Uit een enquête van zelfstandigenorganisatie NSZ bij 178 kleinhandelszaken blijkt dat bijna een kwart van de winkels al meer kerstcadeaus verkocht heeft dan vorig jaar. In sommige shops gaat het zelfs om een omzetstijging van 20%.
Een en ander zou te maken hebben met het groeiende vertrouwen in de economie. Ook het feit dat de voorbije jaren heel wat koopzondagen kampten met zware sneeuwval, zou de consument aanzetten tot hun vroege aankopen. Ze zouden de sneeuw vóór willen zijn. (br.hln)
Ook bedelaars worden steeds inventiever. Een schreeuwende baby of triestig kijkende hond hebben in het Chinese Shaoxing afgedaan om de aandacht van voorbijgangers te trekken. Die techniek levert immers niet meer het gewenste resultaat op maar in het gezelschap van een kameel daarentegen kan niemand meer om je heen.
In de winkelstraten van Shaoxing gaan bedelaars tegenwoordig met een tweebultig zoogdier op pad. Ze knielen bij de ingang van restaurants en winkels met in hun zog de kolos. Of de nieuwe praktijk ook daadwerkelijk meer geld in het laatje brengt, is echter koffiedik kijken. (br.hln)
Nu de winter voor de deur staat, is het handig te weten wat je precies moet doen om je lichaamstemperatuur op te krikken. Vergeet die stomende chocolademelk of dat glaasje jenever, want ze zullen het er niet warmer op maken. Ontdek hier een aantal slimme strategieën om bibbermomenten te voorkomen.
1. Vergeet alcohol Het drinken van alcoholische dranken verlaagt de kerntemperatuur van je lichaam en verhoogt zo het risico op onderkoeling. De enige reden waarom dat glaasje jenever je het gevoel kan geven dat je het warmer krijgt, is omdat alcohol je bloedvaten doet uitzetten en zo warm bloed van de kern van je lichaam naar je huid stuwt. Helaas is dit maar tijdelijk én saboteert het je kans om tegen de koude knokken.
2. Haal gember in huis Gember doet al eeuwen dienst als keukenmiddeltje om verkoudheden te verzachten omdat het een boost geeft aan je lichaam en de bloedcirculatie stimuleert. Uit onderzoek blijkt dat het kruid in bijvoorbeeld peperkoek je lichaamstemperatuur kan verhogen. Geen fan van gember? Dan kan je altijd nog je tanden zetten in pikante pepers of bruine rijst, omdat ze je lichaam respectievelijk doen zweten en harder doen werken tijdens de vertering.
3. Wees sociaal Een studie aan de universiteit van Toronto heeft uitgewezen dat eenzaamheid je lichaamstemperatuur verlaagt. Nodig dus gerust wat vrienden uit de volgende keer dat het bibberen geblazen is in je huis.
4. Verban koude dranken niet Hoewel het misschien botst met je logica, helpt het drinken van warme dranken niet om je temperatuur op te krikken. Zenuwen in je tong signaliseren namelijk aan je lichaam dat er iets warms op komst is en dat je moet afkoelen. Daartegenover staat dat ijskoude dranken consumeren je net opwarmt omdat het de bloedvaten doet vernauwen.
5. Koester wit in je kleerkast De gedachte dat witte kledij iets voor de zomer is, terwijl donkere kleuren ideaal zijn voor de winter, moet misschien eens worden herdacht. De reflecterende werking van wit zou namelijk ook gelden voor je lichaamstemperatuur, waardoor het je natuurlijke warmte als het ware gevangen houdt. Harde bewijzen zijn er voorlopig niet, maar het is in ieder geval een experimentje waard. (br.hln)
Opvallend beeld tijdens de middag in de refter en kamers van rusthuis 'Knippchen' in Aarlen. Daar worden mes en vork aan de kant geschoven en eten de bejaarden hun lunch met... de handen. Geen gekke besparingsmaatregel, maar een overwogen zet om de bewoners hun waardigheid terug te geven, zegt directeur Frank Pierret. "Niks is betuttelender dan mensen te voederen, terwijl ze zélf hun vingers kunnen gebruiken." Ook in Vlaanderen experimenteren de eerste rusthuizen met 'bestekvrij eten'.
De resultaten sinds 2011, toen het vinger-eten in Aarlen ingevoerd werd, zijn volgens de directie van het home met 91 bedden verbluffend. "Onze bewoners nemen weer de tijd om hun bord leeg te eten, ze verlengen hun zelfredzaamheid en genieten van het eten." Vlees vormt geen probleem, zo blijkt. "Dat wordt sowieso in stukjes gesneden, ook voor wie nog met mes en vork eet", zegt Frank Pierret. "Het enige wat soms moeilijk is, zijn de groenten. Als ze te papperig zijn, kunnen ze met brood opgelepeld worden - maar meestal zorgen onze koks ervoor dat de groenten toch in kleine teerlingen opgediend worden." (br.hln)
Steeds meer filialen van bibliotheken houden op te bestaan. In 2006 waren er 472 uitleenposten, maar vorig jaar was dat gedaald naar 375. Op zes jaar tijd is het aantal posten dus met bijna 100 gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen waarover De Morgen vandaag bericht. Die trend lijkt dit jaar niet te keren. De laatste twee weken werd in vier gemeenten de sluiting van in totaal 15 uitleenposten bekendgemaakt. Reden voor die sluitingen zijn de besparingen die de gemeenten moeten doorvoeren.
"We kunnen veel minder personeel aanstellen, en zonder mensen kun je geen filiaal openhouden", klinkt het bij de Stekense schepen van Cultuur Gunter Van Campenhout. In Stekene is onlangs de sluiting van vier posten aangekondigd. "En dan kiezen we er liever voor om zwaar te investeren in de centrale bibliotheek, waarvan we een echt ontmoetings- en informatiecentrum willen maken, dat ook een culturele meerwaarde zal bieden."
De bibliotheeksector is niet per definitie tegen het opdoeken van uitleenposten. "Als het nodig is, moet je een filiaal durven te sluiten", zegt Stefan Paulissen, bibliothecaris van Lanaken. "Maar zo'n beslissing moet doordacht genomen worden, en dat gebeurt te weinig. In tijden van crisis is het natuurlijk gemakkelijk om in de zachte sector te besparen. Wij kunnen niet staan zwaaien met hoge winsten. Ik vrees dus dat we het laatste nog niet hebben gezien." (br.hln)
Ontplofte pitbull herstelt op wonderbaarlijke wijze
'Ontplofte' pitbull herstelt op wonderbaarlijke wijze
Een pitbull, die bij wijze van 'grap' in brand werd gestoken nadat een partij vuurwerk aan zijn lijf werd gebonden, is op wonderbaarlijke wijze hersteld. De hond werd in Californië voor dood achtergelaten op 4 juli, de nationale feestdag in de Verenigde Staten.
De driejarige Indy - afkorting voor 'independence' (onafhankelijkheid) - liep bij de wandaad derdegraads brandwonden op aan z'n achterpoten en een deel van de borstkas. Het dier werd aan z'n lot overgelaten.
Voorbijgangers brachten Indy naar een dierenarts. De pitbull onderging verscheidene operaties en huidtransplantaties. "Het mag een wonder heten. Indy gaat het halen", zegt Jennifer Hammervold-Chung van het Westlake Village Animal Hospital. "Hij is nu ook in behandeling bij een dierenpsychogoloog. Die moet Indy helpen om weer vertrouwen te krijgen in de mensen".
De daders werden nooit teruggevonden, ondanks beelden van een bewakingscamera waarop een man in een witte Toyota pick-uptruck in de buurt te zien is. Een anonieme weldoener looft een beloning van 1.000 dollar uit aan tips die naar de dader kunnen leiden. (br.hln)
Crowdfunding moet zelfportret Anthony van Dyck redden
Crowdfunding moet zelfportret Anthony van Dyck redden
Het Britse museum National Portrait Gallery probeert 12,5 miljoen pond (15 miljoen euro) aan publiek geld in te zamelen om het laatste zelfportret van de Vlaamse schilder Anthony van Dyck te kunnen behouden. De Vlaamse schilder maakte het doek kort voor zijn dood in 1641.
Het werk wordt omschreven als "één van de mooiste en belangrijkste zelfportretten'' uit de Britse kunst en is onlangs verkocht aan een verzamelaar die het werk naar het buitenland wil brengen. Daarop is nu een voorlopig verbod afgekondigd. De National Portrait Gallery krijgt drie maanden de tijd om het geld in te zamelen.
Het museum heeft al 1,2 miljoen pond zeker gesteld uit een groot fonds en eigen gelden. Het stelt het doek tentoon in de tijd dat het museum op zoek gaat naar de resterende 11,3 miljoen pond.
Van Dyck geldt als één van de belangrijkste portretschilders uit de Britse kunstgeschiedenis. "Geen andere kunstenaar had zo'n vergaande invloed op de Britse portretschilderkunst. Hij wendde zich stellig af van de stijve, formele aanpak van de Tudor- en Jacobijnse schilders en ontwikkelde een kenmerkende artistieke stijl die de portretkunst tot diep in de 20e eeuw beïnvloedde", verklaart directeur Sandy Nairne. (br.hln)
Een Australische familie is erin gelaagd om maar liefst 502.165 kerstlichtjes op te hangen rond hun huis in Canberra. De opmerkelijke prestatie is goed voor een vermelding in het Guinness Book of World Records.
Het gezin was in 2011 al eens houder van het record maar verloor de titel aan een familie in New York. Voldoende reden voor David Richards om dit jaar een tandje bij te steken. Hij startte in oktober reeds met de voorbereidingen. De man nam een week vakantie en werkte ieder weekend naarstig door.
"Ik heb altijd van kerstmis gehouden", aldus de pater familias. "Het feest brengt mensen samen." In 2011 versierden 331.038 lichtjes het huis in Canberra en dat moest nu beter. Meer dan 170.000 extra lampjes brachten het wereldrecord opnieuw naar Australië. De familie stelt de woning de komende weken open voor bezoekers en verzamelt zo geld in voor een goed doel.
De man wil ook de toekomst de titel in zijn bezit houden maar dan zal hij een extra generator van doen hebben, meldde hij aan AP. De elektriciteitsrekening van deze familie breekt anders misschien ookwel een record. (br.hln)
Gabriella Cilmi (Melbourne, 10 oktober 1991) is een Australische zangeres en songwriter van Italiaanse afkomst. Ze scoorde onder meer een hit met het nummer "Sweet About Me".
Gabriella Cilmi werd geboren in Melbourne, de tweede grootste stad van Australië, als dochter van Italiaanse emigranten uit de regio Calabrië.
In 2004 trok Cilmi de aandacht van medewerkers bij de platenmaatschappij Warner Music door op indrukwekkende wijze een cover te zingen van Jumpin' Jack Flash, een nummer van de Rolling Stones. Deze act deed de jonge zangeres op het Lygon Street Festa, een festival in Melbourne. Als gevolg hiervan tekende ze op 13-jarige leeftijd haar eerste contract.
Haar debuutsingle Sweet About Me bracht ze uit als 16-jarige en de single werd in de Lage Landen betiteld als 3FM Megahit en TMF Superclip. Het nummer haalde de top 3 in de hitlijsten van Nederland en België. Ook in andere landen deed Sweet About Me het goed in de hitlijsten. In Australië en Noorwegen heeft de single op 1 gestaan, terwijl ook in onder andere Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Engeland en Zweden de top tien werd gehaald.
Robotcamera tussen leeuwen levert prachtige beelden op
Robotcamera tussen leeuwen levert prachtige beelden op
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Wat gebeurt er als je een robotcamera richting een troep leeuwen stuurt? De Nieuw-Zeelandse fotograaf Chris McLennan nam de proef op de som en installeerde een Nikon D800E op een vanop afstand bestuurde 4x4 buggy. 'Car L' werd daarop de savanne van Botswana ingestuurd wat meteen de interesse van de leeuwen wekte. En niet te vergeten: het leverde natuurlijk ook prachtige beelden op.
Marie Bracquemond 1841 - 1916 was een Franse Impressionistische kunstenares
Klik op de foto om een filmpje van haar overige werken te bekijken
Op het terras van Sèvres, 1880
Marie Bracquemond (Argenton (Bretagne), 1 december 1841 - Parijs, 17 januari 1916) was een Franse impressionistische vrouwelijke kunstenaar, door Gustave Geffroy in 1894 beschreven als een van de trois grandes dames van het Impressionisme, naast Berthe Morisot en Mary Cassatt.
Zij wordt echter nauwelijks genoemd in boeken over vrouwelijke kunstenaars. Dit was het resultaat van de inspanningen van haar man, Félix Bracquemond, om haar ontwikkeling als kunstenaar te dwarsbomen. Felix had bezwaar tegen de impressionistische stijl die zij had aangenomen.
Ze werd geboren als Marie Quivoron. Haar achtergrond staat in scherp contrast met de culturele, welvarende en stabiele omgeving van de andere vrouwelijke impressionisten - Cassatt, Morisot en Gonzalès. Ze was het kind uit een ongelukkig, gearrangeerd huwelijk. Haar vader, een zeekapitein, stierf kort na haar geboorte. Haar moeder hertrouwde snel met M. Pasquiou. Daarna leidde ze een onrustig bestaan, verhuizend van Bretagne naar de Jura, Zwitserland, en naar de provincie Auvergne voordat zij zich vestigde in Etampes, ten zuiden van Parijs. Ze had een zus, Louise, geboren terwijl het gezin woonde in Corrèze, in de buurt van Ussel, in de Auvergne, in de oude abdij van Bonnes-Aigues.
In haar tienerjaren begon ze haar lessen in het schilderen bij M. Wasser, door haar beschreven als een oude schilder die nu schilderijen restaureerde en les gaf aan de jonge vrouwen van de stad. Zij vorderde in zo'n snel tempo, dat het schilderij van haar moeder, zusje en oud-leraar poserend in de studio al in 1857 door het Salon werd aanvaard. Zij werd geïntroduceerd bij Ingres, die haar adviseerde en op zijn beurt introduceerde bij twee van zijn studenten, Flandrin en Signol. De criticus Philippe Burty noemde haar een van de meest intelligente leerlingen in Ingres' studio. Marie verliet Ingres' studio en begon met haar werk geld te verdienen. Het hof van keizerin Eugénie de Montijo gaf opdracht voor een schilderij van Cervantes in de gevangenis. Dit schilderij stemde kennelijk tot tevredenheid, want zij is toen door de Graaf de Nieuwerkerke, de directeur-generaal van de Franse musea, gevraagd om kopieën te maken van belangrijke werken in het Louvre.
De zoon en dochter van de kunstenares in de tuin van Sèvres, 1890
Het was tijdens het kopiëren van oude meesters in het Louvre, dat zij werd opgemerkt door Félix Bracquemond, die verliefd op haar werd. Zijn vriend, de criticus Montrosier, regelde een ontmoeting en vanaf toen waren Marie en Felix onafscheidelijk. Ze werden twee jaar verloofd voordat ze trouwden in 1869, ondanks de tegenwerpingen van Maries moeder. Felix en Marie werkten samen op de Haviland Studio in Auteuil, waar Felix artistiek directeur was geworden. Marie ontwierp borden voor serviezen en schilderde op grote panelen beeltenissen van muzen, die werden getoond op de Wereldtentoonstelling van 1878. Haar schilderijen werden vanaf 1874 op regelmatige basis aanvaard voor de Salon. Omdat zij zich tijdens het etsen te gebonden voelde, waren de inspanningen van Felix om haar deze kunst te leren slechts een matig succes. Toch heeft ze negen etsen geproduceerd, die getoond werden tijdens de tweede tentoonstelling van de Society of Painter-Etchers op de Galeries Durand-Ruel in 1890.
Felix introduceerde haar bij de media en de kunstenaars die hij bewonderde, maar ook bij oudere meesters, zoals Chardin. Ze werd vooral aangetrokken door de Belgische schilder Alfred Stevens. Tussen 1887 en 1890 begon haar stijl te veranderen, onder invloed van de impressionisten. Haar doeken werden groter en haar kleuren intenser. Ze verlegde haar blik naar buiten en tot Felix' afschuw werden Monet en Degas haar mentors.
Marie Bracquemond heeft deelgenomen aan de impressionistische tentoonstellingen van 1879, 1880 en 1886. In 1879 en 1880 zijn een aantal van haar tekeningen gepubliceerd in La Vie Moderne. In 1881 zijn vijf werken tentoongesteld in de Dudley Gallery in Londen. Veel van haar bekendste werken zijn geschilderd in haar tuin in Sèvres.
In 1886 ontmoette Felix Gauguin via Sisley en bracht de verarmde kunstenaar bij hem thuis. Deze had een beslissende invloed op Marie en in het bijzonder leerde hij haar hoe het doek voor te bereiden, met het oog op de verwezenlijking van de intense kleuren ze nu zo graag wilde.
Hoewel ze werd overschaduwd door haar bekende man, wordt het werk van de teruggetrokken Marie Bracquemond geacht dichter bij de idealen van het impressionisme te staan. Volgens hun zoon Pierre, was Felix Bracquemond vaak rancuneus naar zijn vrouw. Hij wees haar kritiek op zijn werk bruusk af en weigerde om haar schilderijen aan bezoekers te tonen. In 1890 gaf Marie het schilderen op, verdrietig door de voortdurende wrijving en ontmoedigd door gebrek aan belangstelling voor haar werk, met uitzondering van een paar particuliere werken. Een van haar laatste schilderijen was De dochter en zoon van de artiest in de tuin in Sèvres.
Archeologen hebben mogelijk de oudste wijnkelder ter wereld ontdekt. In Israël werd een 3.700 jaar oude collectie kruiken gevonden in de ruïnes van een oude Kanaänitische plaats.
De archeologen legden ongeveer veertig keramische kruiken bloot. Ze waren leeg en stuk, maar onderzoek van het achtergebleven residu toonde aan dat de kruiken zowel rode als witte wijn bevatten. De kruiken zouden ongeveer 3.000 flessen kunnen vullen.
"Deze wijnkelder is qua omvang ongezien in zijn tijd", zegt een onderzoeker van de George Washington University. "Hij werd ontdekt in de historische stad Tel Kabri die ongeveer 3.600 jaar geleden door een ramp verwoest werd. De kelder lag onder een zaal waar banketten werden georganiseerd voor de elite van de stad en buitenlandse gasten."
De wijnkelder is mogelijk nog groter dan gedacht. In 2015 willen de archeologen verder graven rond twee deuren in de kelder, die mogelijk toegang bieden tot een tweede ruimte in de kelder. (br.hln)
Nederland heeft gisteren kennis gemaakt met de nieuwe generatie Zwarte Pieten. Sinterklaas kwam gisteren naar de Amsterdamse stadswijk IJburg in het gezelschap van tachtig lichtbruine en gevlekte Pieten. De helpers hadden lippen in verschillende kleuren, droegen geen oorringen en in een aantal gevallen ook geen pruik.
Met de gevarieerde Pietenmix gaf de organisatie van de kleine intocht gehoor aan de oproep van burgemeester Eberhard van der Laan, eerder deze maand, om te zoeken naar een nieuwe verschijningsvorm van de stereotype Zwarte Piet met zijn zwarte gezicht, kroeshaar, dikke lippen en oorringen.
"We gooien de traditie niet meteen overboord", vertelde een woordvoerder namens de organisatie tegen Het Parool. "Maar we willen de mensen die moeite hebben met Zwarte Piet duidelijk maken dat wij hen gehoord hebben. Het moet een feest zijn voor iedereen."
Het stadsdeelbestuur van Oost zegt tevreden te zijn met de gekozen aanpak van de intocht. "In ons stadsdeel is geen ruimte voor discriminatie", zo laat de woordvoerder van stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik weten. "Minister Asscher heeft deze week in reactie op de brief van de VN laten weten dat de discussie over Zwarte Piet in volle gang is. Dit is daar een goed voorbeeld van." (br.hln)
Honger heeft doorgaans een zeer negatieve connotatie in onze maatschappij omdat de meerderheid niet weet wat honger hebben echt is. In dit geval gaat het echter niet om honger uit armoede, maar om die rammelende buik die we dagelijks zouden moeten voelen. Ons hongergevoel doet niet alleen alles beter smaken, het is ook gezond.
Honger krijgt in de Westerse wereld maar weinig respect. Terwijl sommigen een hele dag door gedachtenloos knabbelen en hierdoor eigenlijk nooit nog een echt hongergevoel ervaren, proberen anderen hun honger te negeren of te onderdrukken om kilo's te verliezen. Dan zijn er nog mensen die andere emoties (eenzaamheid, verveling) verwarren met honger en als tegenreactie emovreten.
We zouden er volgens dieetexperten goed aan doen om opnieuw ruimte te geven aan honger in ons dagelijks eetpatroon. Eten zonder hongergevoel betekent namelijk in veel gevallen dat je eigenlijk aan het overeten bent. Daarom wordt vaak gebruikt gemaakt van de 'Hunger Scale' om mensen opnieuw te laten eten als reactie op een natuurlijk hongergevoel en zo ook alert te zijn voor signalen die erop wijzen dat ze genoeg hebben.
Wie gebruikt maakt van deze hongerbalans eet eigenlijk niet tot hij/zij een knagend (maar niet onaangenaam) hongergevoel heeft en stopt wanneer er een aangenaam voldaan gevoel is. "Het is een kwestie van de noden van ons lichaam te respecteren zonder overdaad", verklaart diëtiste Penny Wilson.
Nog een voordeel van een gezonde honger is het feit dat kinderen veel minder kieskeurig zijn als ze de tijd krijgen om een hongergevoel te kweken tussen maaltijden door. Het eten zal niet alleen beter smaken, ze zullen ook sneller openstaan om nieuwe dingen te proeven. Het is namelijk zeer gemakkelijk om een moeilijke eter te zijn als je eigenlijk geen honger hebt.
Denk even aan de laatste keer dat je een goede speech hebt gehoord. De kracht komt niet alleen van de woorden, maar ook van het tempo. Sterke sprekers lassen kritieke pauzes in om luister te geven aan hun verhaal. Op dezelfde manier heeft voeding nood aan honger om echt lekker eten te worden. (br.hln)