Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




23-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honger hebben is gezond

"Honger hebben is gezond"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/14/3/20130313134404/media_xll_5642688.jpg


Honger heeft doorgaans een zeer negatieve connotatie in onze maatschappij omdat de meerderheid niet weet wat honger hebben echt is. In dit geval gaat het echter niet om honger uit armoede, maar om die rammelende buik die we dagelijks zouden moeten voelen. Ons hongergevoel doet niet alleen alles beter smaken, het is ook gezond.

Honger krijgt in de Westerse wereld maar weinig respect. Terwijl sommigen een hele dag door gedachtenloos knabbelen en hierdoor eigenlijk nooit nog een echt hongergevoel ervaren, proberen anderen hun honger te negeren of te onderdrukken om kilo's te verliezen. Dan zijn er nog mensen die andere emoties (eenzaamheid, verveling) verwarren met honger en als tegenreactie emovreten.

We zouden er volgens dieetexperten goed aan doen om opnieuw ruimte te geven aan honger in ons dagelijks eetpatroon. Eten zonder hongergevoel betekent namelijk in veel gevallen dat je eigenlijk aan het overeten bent. Daarom wordt vaak gebruikt gemaakt van de 'Hunger Scale' om mensen opnieuw te laten eten als reactie op een natuurlijk hongergevoel en zo ook alert te zijn voor signalen die erop wijzen dat ze genoeg hebben.

Wie gebruikt maakt van deze hongerbalans eet eigenlijk niet tot hij/zij een knagend (maar niet onaangenaam) hongergevoel heeft en stopt wanneer er een aangenaam voldaan gevoel is. "Het is een kwestie van de noden van ons lichaam te respecteren zonder overdaad", verklaart diëtiste Penny Wilson.

Nog een voordeel van een gezonde honger is het feit dat kinderen veel minder kieskeurig zijn als ze de tijd krijgen om een hongergevoel te kweken tussen maaltijden door. Het eten zal niet alleen beter smaken, ze zullen ook sneller openstaan om nieuwe dingen te proeven. Het is namelijk zeer gemakkelijk om een moeilijke eter te zijn als je eigenlijk geen honger hebt.

Denk even aan de laatste keer dat je een goede speech hebt gehoord. De kracht komt niet alleen van de woorden, maar ook van het tempo. Sterke sprekers lassen kritieke pauzes in om luister te geven aan hun verhaal. Op dezelfde manier heeft voeding nood aan honger om echt lekker eten te worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En plots vielen er twee koeien door het dak

En plots vielen er twee koeien door het dak

http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/1/3/20131123120253/media_xll_6281433.jpg

Geen paard in de gang, maar twee koeien door het dak. Het overkwam de Britse kunstenares Sue Marshall. Tot haar grote verbazing zag de 77-jarige vrouw uit het Britse graafschap Cornwall twee struise runderen door de zoldering van haar atelier donderen.

Mevrouw Marshall was aan het stofzuigen in haar schuurtje dat ook dienst doet als kunstatelier. Zakte daar plots toch wel geen koe door het dak. De vrouw had het dier nog maar net naar buiten geleid toen er een tweede exemplaar door het gapende gat in de zoldering naar beneden duikelde.

De ravage in het atelier was aanzienlijk. Niemand raakte gewond. Ook de onfortuinlijke koeien bleven ongedeerd.

Onderzoek wees uit dat de dieren via een hellende weide op het dak van het schuurtje waren geklauterd. Dat bleek niet bestand tegen het gewicht van de dieren. De schade, een paar duizenden euro's, zal worden vergoed door de verzekering. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trein rijdt vanaf volgend jaar trager dan in 1935

"Trein rijdt vanaf volgend jaar trager dan in 1935"

http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/6/0/20131123081208/media_xll_6281115.jpg

De nieuwe dienstregeling van de NMBS, die in december 2014 van start gaat, dreigt de reiziger zuur op te breken. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Uit het nieuwe vervoersplan blijkt dat de trein trager wordt. Zo zal de rit Brussel-Antwerpen 43 minuten duren, langer dan in 1935. Het traject Mechelen-Leuven zal 26 minuten duren, tegen ooit 16 minuten. De NMBS probeert haar vertragingen terug te dringen door de rijtijden te verlengen.

Het GEN, het gewestelijk express net, lijkt vergeten. Volgens de plannen komt er in december 2014 slechts één trein bij: Brussel-Nijvel.
Het Limburgs rooster krijgt klappen. Zo valt de rechtstreekse lijn Hasselt-Antwerpen grotendeels weg. Tijdens de rit Genk-Antwerpen zal de reiziger vanaf 2014 twee in plaats van één keer moeten overstappen.

Er komen wel meer treinen naar Zaventem. Er komt bijvoorbeeld een rechtstreekse trein van Brugge naar de luchthaven. Vanuit Brussel-centrum rijden er voortaan zes in plaats van vier treinen per uur naar de luchthaven.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pas op: u wordt bespioneerd in de winkel

Pas op: u wordt bespioneerd in de winkel

http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/1/9/20131122225526/media_xll_6280974.jpg

Ketens die het doen en laten van hun klanten in hun winkels volgen: het is de realiteit, zelfs in België. Zo gaat Mediamarkt aan de hand van Bluetooth- en WiFi-signalen na hoe shoppers rondlopen in hun zaken. Anoniem weliswaar, maar het toont aan hoe ketens aan de slag gaan met hoogtechnologische snufjes om de strijd aan te gaan met webwinkels, die alles over hun klanten weten. "We zijn hier erg waakzaam over", aldus de Privacycommissie.

Mediamarkt probeert via WiFi en Bluetooth ons shopgedrag in kaart te brengen. Zo hangen er in hun winkels in Zwijnaarde en Oostakker detectoren aan het plafond die het Bluetooth-signaal van je gsm oppikken. "Op die manier kunnen we de klant op 2 meter precies lokaliseren", zegt Olivier Delangre van 'Amoobi', een spin-off van de Université Libre de Bruxelles waar het systeem in 2011 werd ontwikkeld.

Hoewel naar schatting amper 10 procent van de Belgen Bluetooth heeft aanstaan op zijn gsm, levert het experiment bij Mediamarkt heel wat bruikbare informatie op. "Mensen lopen hier bijvoorbeeld heel lang rond in de cd- en dvd-afdeling in het begin van de winkel en minder in de HiFi-afdeling achteraan. Om te zorgen dat mensen door de hele winkel lopen, gaan we de gangen nu anders inrichten. En dan testen we weer of dat effect heeft", zegt Frederik Devetter van Mediamarkt Oostakker.

Opmerkelijk: nergens in de winkel hangt een waarschuwing dat je 'gevolgd' wordt. "Want we verzamelen geen persoonlijke gegevens, enkel statistieken. Als iemand terugkomt naar de winkel, kunnen we wel zien dat iemand al eerder is geweest", zegt Delangre.

De Privacycommissie bekijkt de nieuwste snufjes in winkelland intussen met argusogen. "We merken dat dit aan het opkomen is en ook steeds verder gaat. We zijn erg waakzaam of alle praktijken wel door de beugel kunnen. Daarvoor staan we ook in contact met de sector", zegt woordvoerster Eva Wiertz. (br.hln)


» Reageer (0)
22-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vader verfilmt bewogen levensjaar van mirakelbaby

Vader verfilmt bewogen levensjaar van mirakelbaby

Klik op de foto om het ontroerende filmpje te bekijken


Een ontroerend filmpje over het eerste moeilijke jaar van een baby die 15 weken te vroeg geboren werd, is het internet en wereldwijd harten aan het veroveren. Zijn papa Ben, die ook filmmaker is, maakte deze schitterende beelden waarbij haast niemand het droog kan houden.
 

Na 25 weken zwangerschap kreeg de Amerikaanse Lyndsey Miller krampen op het werk, ze dacht dat het een gevolg van haar ochtendlijke sportsessie was, maar uiteindelijk bleken het weeën te zijn. Haar baby werd vier uur nadat haar arts haar naar het ziekenhuis had gestuurd geboren. Ward moest in een couveuse liggen en werd door allerlei toestellen in leven gehouden.

De artsen deden tien dagen na zijn geboorte een hersenscan voor bloedingen, daaruit bleek dat zijn brein aan een kant er erg aan toe was, aan de andere kant viel de bloeding nog mee. Papa Ben legt geëmotioneerd uit: "De bloedingen konden later tot ernstige problemen leiden, maar er was niks dat we konden doen."

Ward is nu 16 maanden en doet het goed. Hij hij leert net te kruipen, maar doet al maanden pogingen om te wandelen. Ook kan hij intussen al enkele woorden zeggen. De video die zijn papa maakte was een verrassing voor de 32ste verjaardag van Lyndsey, ook exact een jaar nadat Ward het ziekenhuis mocht verlaten. Intussen werd het filmpje al meer dan 250.000 keer bekeken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8.000 euro voor trip met helikopter naar Brugse kerstmarkt

8.000 euro voor trip met helikopter naar Brugse kerstmarkt

http://static1.hln.be/static/photo/2013/18/16/6/20131122080551/media_xll_6278796.jpg

Een Brits helikopterbedrijf vervoert rijke Engelsen in stijl voor de luttele prijs van 8.000 euro naar de kerstmarkt van Brugge. Daarvoor krijgen de vijf passagiers niet alleen een helikoptervlucht, maar ook enkele flessen champagne.

Vanuit Londen is het ongeveer 45 minuten vliegen naar Oostende of Zuienkerke, want momenteel is het nog niet mogelijk om te landen in Brugge zelf. Daar wacht dan een auto met chauffeur die de reizigers naar hun eindbestemming brengt. Het bedrijf Atlas Helicopters bood vorig jaar Londenaars al gelijkaardige tripjes naar de kerstmarkt in Parijs aan. De bedrijfsleider dacht ook wel munt te kunnen slaan uit uitstapjes naar Brugge, vanwege de populariteit van de stad. De kerstmarkt wordt er vandaag geopend en blijft er tot 4 januari staan. Op de website van het bedrijf wordt Brugge geprezen om zijn mooie architectuur, gezelligheid en uiteraard de chocolade. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het regent uitwerpselen in Rome

Het regent uitwerpselen in Rome

http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/16/4/20131122073339/media_xll_6278779.jpg

Wie eerstdaags naar Rome afreist, steekt toch beter een paraplu in de koffer. Niet wegens het eventuele slechte weer maar om have en goed te beschermen tegen uitwerpselen die continu uit de lucht blijken te vallen.

Spreeuwen zijn de boosdoeners. Al tientallen jaren kiezen deze vogels onder meer de Italiaanse hoofstad uit als geliefkoosde plaats om te overwinteren. Zo'n 1,5 miljoen spreeuwen worden aangetrokken door de warmte van de gebouwen in het centrum, waar ze een luxeleventje kunnen leiden. Ze eten het buikje vol met olijven en doen dan massaal hun behoefte.

De gevolgen laten zich raden: straten, auto's, standbeelden en gebouwen zitten onder een dikke laag drek. Inwoners en toeristen moeten voortdurend dekking zoeken. Rome heeft zelfs een groene boulevard moeten sluiten wegens de 'strontregen', een woord dat u dus vrij letterlijk moet nemen.

In het verleden werd de aanwezigheid van de vogels nochtans bestreden door bijvoorbeeld het snoeien van de olijfbomen of door luide kreten te laten horen maar door de economische crisis hebben de stadsdiensten daar geen geld meer voor. Er rest enkel nog de paraplu. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensen met obesitas hebben defect overgewichtsgen

Mensen met obesitas hebben defect 'overgewichtsgen'

http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/16/5/20131122063819/media_xll_6278660.jpg

Volgens wetenschappers zouden 9 op tien mensen met obesitas kampen omdat het "in hun genen zit". Dit 'overgewichtsgen' zou zo overheersend zijn dat wanneer het verkeerd geprogrammeerd is, het voor een grotere eetlust en minder energie zorgt. Dat schrijft de Daily Mail. Proefmuizen met het gemuteerde gen waren twee keer zo zwaar als diertjes waarbij het gen wel naar behoren werkt.

Wetenschappers van de Amerikaanse Icahn School of Medicine ontdekten dat sporten misschien niet voor iedereen met extreme zwaarlijvigheid de (enige) oplossing is. Het CEP19-gen werd aangeduid als de boosdoener voor obesitas. Wanneer het gen bij de proefmuizen werd 'uitgeschakeld' of 'gemuteerd', bleek dat de diertjes snel verdikten, een grotere eetlust ontwikkelden en minder calorieën verbrandden. Het energieniveau van de muizen verminderde aanzienlijk en hun vermogen om vet te verbranden haperde. Met andere woorden: wanneer dit gen wel goed werkt, helpt het mensen slank(er) te blijven.

Dr. Martignetti en Dr. Adel Shalata van het Ziv Medical Centre in Israël ontdekten het gemuteerde gen ook bij een Israëlische familie die aan morbide obesitas lijdt. Bloedstalen van 13 obese familieleden en 31 familieleden met een gezond BMI werden getest op het gen. De mensen met het gemuteerde gen hadden een gemiddeld BMI van 48,7, een cijfer dat ver boven de drempel van 30 ligt waardoor ze in de categorie 'morbide obesitas' vallen. Het BMI van de obese familieleden varieerde van 36,7 tot 61.

Volgens de onderzoekers kunnen dergelijke studies meer informatie verschaffen over de medische oorzaak van obesitas en misschien leiden tot een gentherapie voor mensen met extreme zwaarlijvigheid. "Obesitas is een epidemie die wereldwijd instaat een groot deel van de doodsoorzaken; van hart- en vaatziekten tot kanker. Het is dan ook belangrijk dat we de medische oorzaak hiervan proberen begrijpen", aldus Dr. Martignetti. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna iedereen betaalt te veel voor internet, gsm en televisie

Bijna iedereen betaalt te veel voor internet, gsm en televisie

http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/11/7/20131122070356/media_xll_6278587.jpg

De campagne 'Durf vergelijken', waarbij consumenten worden opgeroepen en geholpen om hun telecomtarieven te vergelijken, is een enorm succes. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

In enkele dagen tijd hebben al meer mensen hun factuur vergeleken dan vorig jaar op een heel jaar tijd. Maandagavond hadden bijna 70.000 mensen de test gedaan, dinsdag kwamen er nog een kleine 50.000 bij. Het kabinet van minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte verwacht tegen dit weekend al meer resultaten dan in heel 2012, toen er net geen 160.000 vergelijkingen gebeurden.

Opvallend: negen van de tien burgers die hun factuur laten onderzoeken, vinden ook effectief een beter tarief en betaalden voorheen dus veel meer dan nodig was. Ze betalen bijvoorbeeld voor een eindeloze reeks sms'jes, terwijl ze er maar enkele verzenden. Of zitten voor televisie en telefoon bij verschillende operatoren, waardoor ze kortingen mislopen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstenaar maakt ode aan 'Blade Runner' in 12.600 schilderijen

Kunstenaar maakt ode aan 'Blade Runner' in 12.600 schilderijen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Een monnikenwerk moet het geweest zijn, deze bijzondere herwerking van Ridley Scotts film uit 1982, 'Blade Runner'. De Zweedse kunstenaar Anders Ramsell schilderde zowat anderhalf jaar lang kleine aquarellen (van ongeveer 1,5 op 3 cm), die elk een frame vormen uit de film.

Hij creëerde zo uiteindelijk 12.597 minuscule schilderijtjes die, als je ze achter elkaar zet, goed zijn voor 35 minuten film. Het resultaat is een prachtige, dromerige, impressionistische ode aan 'Blade Runner'. Oordeel zelf.(br.hln)

» Reageer (0)
21-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niemand wil onnozelste kalender ter wereld kopen

Niemand wil 'onnozelste kalender ter wereld' kopen

http://static3.hln.be/static/photo/2013/4/6/4/20131121071025/media_xll_6276559.jpg

Het nieuwe jaar nadert met rasse schreden. Tijd om een nieuwe kalender in huis te halen. Maar de kans is klein dat 'The Fast Disappearing Red Telephone Boxes of Wales 2014' ('De snel verdwijnende rode telefooncellen van Wales 2014') menig huiskamermuur zal sieren. Er is immers nog geen enkel exemplaar van verkocht.

Zelfs uitgever Kevin Beresford (61) moet toegeven dat hij met zijn werkstuk niet bepaald een gat in de markt heeft aangeboord. "Slaapverwekkend, onnozel en nerdy" bestempelt hij zelf zijn kalender. Nochtans heeft de man een paar jaar geleden een grote hit gescoord. Van zijn kalender 'Roundabouts of Great Britain 2012' ('Rotondes in Groot-Brittannië 2012') gingen tienduizenden stuks over de toonbank.

Beresford had nochtans gehoopt dat zijn twaalf beelden van de iconische rode, meestal ongebruikte rode telefooncellen enig enthousiasme had kunnen opwekken bij het grote publiek. Hij fotografeerde de telefoonhokjes op enkele 'glamoureuze' plekjes in Wales, zoals Monmouth, Llanberis en Gilwern.

In september al gooide de uitgever zijn kalender op de markt. Kostprijs: 9,99 pond (12 euro) per stuk. Maar het ziet er naar uit dat meneer Beresford er zijn interieur mee zal kunnen behangen. Geen hond die zijn uitgave in huis wil halen. "Zelfs niet de meest vaderlandslievende inwoners van Wales", zucht de man.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen politieke carrière voor wie geen toilet in huis heeft

Geen politieke carrière voor wie geen toilet in huis heeft

http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/3/10/20131121092931/media_xll_6276760.jpg

De autoriteiten van de Indiase deelstaat Bihar hebben een merkwaardige richtlijn uitgevaardigd. Mensen die geen toilet binnenshuis hebben, mogen zich geen kandidaat stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Met andere woorden: geen politieke carrière voor wie nog buiten kakt.

Deelstaatpremier Nitish Kumar kondigde de maatregel dinsdag aan op Wereldtoiletdag. De nieuwe richtlijn moet er toe bijdragen dat Bihar tegen het jaar 2022 een 'openluchtontlastingsvrije' staat is.

Kumar wil het proces bespoedigen met een subsidieregeling. Elk gezin dat een binnenhuistoilet installeert, kan rekenen op een toelage van omgerekend 120 euro. Ambtenaren komen wel controleren of de plaatsing volgens de regels van de kunst verloopt.

"Ontlasting in openlucht veroorzaakt nagenoeg 90 procent van alle ziektes in onze staat", zegt premier Nitish Kumar. "Met deze maatregelen hopen we de komende generaties een grote dienst te bewijzen", luidde het nog in zijn 'grote boodschap'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfde type verveling ontdekt: (her)kent u ze allemaal?

Vijfde type verveling ontdekt: (her)kent u ze allemaal?

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/8/0/20131120035907/media_xll_6274215.jpg

Wist je dat... niet alle verveling dezelfde is? Wetenschappers hadden eerder al vier categorieën opgesteld, maar recent werd ontdekt dat er specifiek vijf verschillende vormen van verveling zijn. Zo is het laatste type 'apathische verveling' ontdekt, dat dicht aanleunt bij depressie, dat schrijft de Huffington Post.

Apathische verveling is officieel de vijfde vorm van verveling. Dat ontdekten onderzoekers die in voorgaande studies al vier andere types hadden geïdentificeerd. De categorieën hangen af van de mentale activiteit van de persoon in kwestie (die varieert van nerveus tot kalm) en van de positieve of negatieve gedachten die met de verveling geassocieerd worden.

De ontdekking van de vijfde categorie is gebaseerd op onderzoek bij 63 universiteitsstudenten en 80 hogeschoolstudenten in Duitsland. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Konstanz en de Thurgau Universiteit.

En dit zijn de vijf vormen van verveling:

1) Onverschillige verveling
Mensen die zich in dit type verveling bevinden voelen zich teruggetrokken, onverschillig maar zijn wel ontspannen.
2) Kalibrerende verveling
Hierbij worden vooral gevoelens van onzekerheid ervaren en zijn mensen vatbaar voor afleiding.
3) Zoekende verveling
Dit type verveling uit zich in rusteloosheid en het actief zoeken naar afleiding of verandering.
4) Reactieve verveling
Mensen die deze verveling ervaren zijn vastbesloten de situatie waar ze inzitten te veranderen voor een specifiek alternatief.
5) Apathische verveling
Deze laatste vorm van verveling lijkt sterk op een depressie en wordt ervaren als hulpeloosheid.

Voor- en nadelen
Uit ander onderzoek blijk dat verveling over het algemeen kan herleid worden tot drie dingen: het onvermogen zich te focussen of op te letten, het besef dat we ons niet kunnen concentreren en het feit dat we onze omgeving hiervan de schuld geven. Er zijn trouwens ook voor- en nadelen aan verveling: onderzoek heeft uitgewezen dat verveling zowel gelinkt kan worden aan een verhoogde kans op hartproblemen, als een verhoogde creativiteit op het werk.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefhebbers van noten leven langer en gezonder

"Liefhebbers van noten leven langer en gezonder"

http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/16/13/20131121013406/media_xll_6276433.jpg

Wie langer en gezonder wil leven, kan beginnen door regelmatig een handje noten te eten. Dat bewijst een onderzoek van de universiteit van Harvard waarbij gedurende een periode van 30 jaar 119.000 mannen en vrouwen werden gevolgd.

Het dagelijks eten van noten verlaagde het overlijdensrisico met maar liefst 20 procent ten opzichte van mensen die nooit noten aten. Het risico op hart- en vaatziekten verminderde met 29 procent en het aantal mensen dat aan kanker overleed, werd met 11 procent verminderd.

De studie is het omvangrijkste onderzoek dat ooit is gedaan naar de relatie tussen voedsel en overlijdensrisico.

De resultaten van het onderzoek, dat werd geleid door Dr. Ying Bao van het aan Harvard gelieerde vrouwenziekenhuis in Boston, zijn gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. (br.hln)


» Reageer (0)
20-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8-jarig meisje is jongste gescheiden 'vrouw' in India

8-jarig meisje is jongste gescheiden 'vrouw' in India

 http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/4/3/20131119235009/media_xll_6273633.jpg

De Indiase Fatima Mangre trouwde vier jaar geleden met de 10-jarige Arjun Bakridi. Ze was toen vier jaar. Vorige week wou haar echtgenoot haar komen ophalen, maar bleek haar vader in te zien dat het huwelijk misschien een overhaaste beslissing was geweest. Angil Mangre weigerde zijn dochter nu al mee te geven en dat eindigde in een echtscheiding.

Fatima Mangre, die in het Shravasti district in de staat Uttar Pradesh woont, werd op 4-jarige leeftijd door haar vader Angil uitgehuwelijkt aan Arjun Bakridi. Nu de ondertussen 14-jarige Arjun zijn bruid wou komen ophalen, bleek vader Angil zich bedacht te hebben. Hij zou "zich gerealiseerd hebben dat het verkeerd is dochters zo jong uit te huwelijken. Ze verdienen een onbezorgde kindertijd en het is mijn taak daarvoor te zorgen". Hij wil Fatima nu pas laten vertrekken wanneer ze 18 is.     

Arjuns vader was echter niet tevreden met de plotselingen wijziging van hun overeenkomst en de discussie leidde uiteindelijk tot een echtscheiding. Fatima Mangre is nu het jongste meisje ooit dat in India gescheiden is.  

Ondertussen stelde de Indiase overheid een onderzoek in naar beide families. De officiële leeftijd om te huwen ligt immers op 18 jaar in de staat. De Nationale Commissie voor vrouwenzaken noemt het voorval "schandalig en controversieel" en eist meer details omtrent de scheiding.  

In de noordelijke staat Uttar Pradesh kunnen slechts 19 procent van de vrouwen lezen en schrijven. De staat heeft een van de hoogste cijfers voor kinderhuwelijken in India en met name het Shravasti district waar Fatima woont scoort uiterst hoog. Volgens UNICEF worden in het district 32,9 procent van de meisjes voor hun 18 jaar uitgehuwelijkt. Dit in vergelijking met een nationaal gemiddelde van 22,1 procent.(br.hln)


» Reageer (0)
18-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help, onze chocolade is bijna op

Help, onze chocolade is bijna op


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/4/0/20131118013354/media_xll_6268125.jpg


Er dreigt wereldwijd een tekort van één miljard kilo cacao tegen 2020, wat de chocolade-industrie grote zorgen baart. Het probleem ligt bij de productie: boeren in West-Afrika planten liever rubber- of palmbomen voor de olie dan ­arbeidsintensieve en teergevoelige cacaobomen. "We leren hen nu duurzaam cacaobonen te kweken, met voldoende andere teelten om hun inkomen te waarborgen", klinkt het bij Barry-Callebaut. De Belgische chocolade is wereld­beroemd en vooral een zeer succesvol exportproduct. Maar er dreigen donkere wolken: in West-Afrika gaat de cacaoproductie zienderogen achteruit, omdat boeren massaal overstappen op producten als rubber en palmolie. Die teelten zijn een stuk standvastiger dan de tere cacaobonen, en vooral een pak minder arbeidsintensief. De grote spelers in de chocolademarkt - Nestlé, Mars en Barry-Callebaut - hebben berekend dat er tegen 2020 een ­tekort van 1 miljard kilo cacao te verwachten valt, op een totale productie van 4 miljard kilo per jaar wereldwijd.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Michelinster voor Claudio Dell'Anno

Eerste Michelinster voor Claudio Dell'Anno


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/6/14/20131118103816/media_xll_6268739.jpg


België en Luxemburg mogen sinds vandaag pronken met een recordaantal sterrenzaken: 132 om precies te zijn. In de nieuwe Michelin-gids, die vandaag in Gent werd voorgesteld, staan voortaan ook twee nieuwe tweesterrenrestaurants: Bon-Bon in Brussel en Bartholomeus in Knokke-Heist. Ook Ciccio, het restaurant van Claudio Dell'Anno in Knokke, heeft een eerste ster binnengerijfd.

Vorig jaar telde de gids nog maar 113 sterrenzaken, nu 132. "Een zeer rijke 2014 selectie", aldus Micheal Ellis, internationaal directeur van de Michelin-gids. Hij loofde de "dynamische ontwikkeling van een bruisende gastronomie met een constante kwaliteit" in ons land.

België telt nog steeds drie restaurants die van de Michelin-jury hun drie sterren mochten behouden: De Karmeliet in Brugge, Hof van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Sint-Michiels. Michelin bekroonde Bon-Bon (Brussel) en Bartholomeus (Knokke-Heist) met een tweede ster. Negentien nieuwe restaurants kregen een eerste ster:

Lépicerie du Cirque (Antwerpen)
The Glorious (Antwerpen)
Hofke van Bazel (Bazel)
Villa Lorraine (Brussel)
WY (Brussel)
La Belle (Geel)
Chai Gourmand (Gembloux)
De Kristallijn (Genk)
Horseele (Gent)
Vrijmoed (Gent)
De Verborgen Tuin (Geraardsbergen)
Vous Lé Vous (Hasselt)
Ciccio (Knokke-Heist)
La Source (Lanaken)
Cuchara (Lommel)
Arabelle Meirlaen (Marchin)
Au Gré du Vent (Seneffe)
Le Menuiserie (Waimes)
Becher Gard (Bech in het Groothertogdom Luxemburg).

Naast winnaars zijn er uiteraard ook verliezers. Deze restaurants moeten hun ster inleveren:
De schone van Boskoop (Antwerpen)
Jaloa (Brussel)
De Oosthoek (Knokke-Heist)
Héliport (Luik)
Folliez (Mechelen)
Hostellerie Lafaque (Pepinster)
't Convent (Reninge)
Orangerie (Sint-Martens-Latem)
Les Roses Mondorf-les-Bains (lux)

De Michelin-gids is vanaf 21 november te koop.
 


» Reageer (0)
17-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nobelprijswinnares Doris Lessing overleden

Nobelprijswinnares Doris Lessing overleden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/9/1/20131117155814/media_xll_6267586.jpg


Schrijfster Doris Lessing is op 94-jarige leeftijd overleden. De Britse krant The Guardian meldt haar dood. Lessing won in 2007 de Nobelprijs voor de Literatuur voor haar oeuvre van meer dan 50 romans, waaronder 'Het gouden boek' ('The Golden Notebook') en de vijfdelige serie 'Children of Violence'. Bekijk hieronder hoe flegmatiek ze reageerde toen ze vernam dat ze de Nobelprijs had gewonnen. "I've won every single prize in Europe, every bloody one. ... One can only be so excited after thirty years".

Lessing werd geboren in Perzië, het huidige Iran, als dochter van een Brits echtpaar. Ze groeide op in een andere Britse kolonie: Zuid-Rhodesië, het huidige Zimbabwe. Daarna woonde ze lange tijd in Londen. De Britse schrijfster was de oudste winnares die ooit de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst mocht nemen.

Lessing stierf zondag op vredige wijze in haar huis in Londen, zei haar literair agent en vriend Jonathan Clowes. Hij omschreef haar als een "geweldige schrijfster met een fascinerende en originele geest''.

"Het was een voorrecht om voor haar te werken en ik zal haar enorm missen'', aldus Clowes. De schrijfster schreef veel over Afrika, waar ze opgroeide, en besteedde verder veel aandacht aan thema's als politiek, feminisme, racisme en kolonialisme.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze winterse blunders verpesten je nachtrust

Deze winterse blunders verpesten je nachtrust


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/11/2/20131115171444/media_xll_6264902.jpg


Nu de temperaturen opnieuw dalen, is het verleidelijk om te vervallen in een aantal slechte gewoontes die behoorlijk nefast kunnen zijn voor je nachtrust. Doe daar nog de feestdagen bij en eventueel een griepje of verkoudheid, en je begint het nieuwe jaar meteen met een pijnlijk slaaptekort.

Voorkom deze winterse slaapblunders:

1. Te warm / te koud
De verwarming 's avonds op volle toeren laten draaien, kan behoorlijk wat schade toebrengen aan je nachtrust. Wanneer we slapen, past ons lichaam zich vlotjes aan de kamertemperatuur aan. Door te zorgen voor een frisse, verluchte kamer daalt je lichaamstemperatuur net genoeg om beter te slapen.

Uiteraard is ook het omgekeerde niet ideaal. Het is begrijpelijk dat je wil besparen op de energierekening, maar sidderen en beven in bed kan je missen als kiespijn. Tast dus af wat voor jou de ideale temperatuur is en probeer die te behouden in de slaapkamer.

2. Gebrek aan licht
Om alert te zijn, heeft ons lichaam nood aan zonlicht, iets dat in het najaar niet altijd vanzelfsprekend is. Een gebrek aan licht zorgt voor een slaperig gevoel doorheen de dag, waardoor de duisternis 's avonds geen belletje meer doet rinkelen bij ons bioritme. Je lichaam beseft met andere woorden niet meer dat het tijd is om te gaan slapen omdat je bijna de hele dag in zombie-modus bent.

Experten raden daarom aan om zoveel mogelijk licht mee te pikken 's morgens. Wanneer dat echt geen optie is, kan je altijd opteren voor artificieel blauw licht. 's avonds is het dan weer belangrijk om 'overbelichting' te vermijden. Dit doe je door een uurtje voor je gaat slapen je televisie, tablet, smartphone of computer uit te schakelen. Neem liever nog een warm bad of duik even in een boek met een tas thee.

3. Winterkost
Nood aan stevige winterkost bij koud weer is perfect normaal, alleen kan het je slaap aardig verstoren. Wie 's avonds nog een zware maaltijd eet, doet zijn lichaam overuren kloppen omdat het veel meer moeite moet doen om alles verteerd te krijgen. Deze activiteit kan je effectief wakker houden. Het is niet voor niets dat je ideaal gezien 4 of 5 uur moet inlassen tussen je avondeten en bedtijd.

4. Luieren
Geen beter excuus om sport aan de kant te schuiven dan koud, miezerig weer. Toch hebben heel wat studies al uitgewezen dat lichaamsbeweging diepe slaap bevordert. Je hoeft uiteraard geen marathon te lopen om te profiteren van deze voordelen. Een pittige wandeling kan al wonderen doen, net als consequent de trap nemen.

5. Doezelen
Vooral op winterse weekends zijn we geneigd om de warmte van ons donsdeken langer te koesteren dan gezond is. Hoe fijn ook, uitslapen is één van de grootste slaapblunders die je kan begaan. Door te sterk af te wijken van je slaappatroon tijdens de week, is je biologische klok al snel ontregeld. In een ideale wereld mag je ook op zaterdag en zondag maximaal een uur later opstaan dan op een gemiddelde weekdag.

6. Droge lucht
De winter gaat gepaard met drogere, koudere lucht, ideaal om de vochtigheid van je neus te saboteren. Wie slaapt met een uitgedroogde neusholte, gaat al snel de mond openen (en snurken). Slaapexperten raden een luchtbevochtiger of kleine waterval aan voor in de kamer. Ook wanneer je griep hebt of verkouden bent, kan een gebalanceerde luchtvochtigheid helpen omdat het de keel verzacht en - mits wat hulp van een goede spray of dampsessie - ook je neus vrij houdt. (br.hln)



» Reageer (0)
16-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit meisje kwam naar school en 500 leerlingen stapten op

Dit meisje kwam naar school en 500 leerlingen stapten op

Klik op de foto om het filmpje te bekijken




 
We schrijven 14 november 1960, amper een goeie halve eeuw terug in de tijd. Ruby Bridges is dan zes en stapt als eerste zwarte meisje - mét bescherming - de Wiliam Franz Elementary-school in New Orleans binnen. Ruby heeft een donkere huidskleur, de school is "white only". Meteen verlaten 500 blanke leerlingen de onderwijsinstelling.

Federale agenten moesten Ruby Bridges beschermen tegen de joelende en woedende omstaanders. Toen het meisje de school binnentrad, repten horden ouders zich óók naar binnen om hun eigen kind er weg te halen. Meer dan 500 leerlingen stapten die 14de november op.

"Ik herinner mij dat ik de straat opdraaide en hekken zag, agenten en overal volk. Ik dacht dat het Mardi Gras (soort carnavalsfeest, jv) was. Ik besefte helemaal niet dat zij mij de toegang tot de school wilden verhinderen", zegt de nu 60-jarige Ruby Bridges (video hieronder). "Bang was ik niet. Mijn ouders hadden mij gewoon gezegd: 'Je gaat naar een nieuwe school vandaag, gedraag je maar.'"


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/12/14/20131116080337/media_xll_6265889.jpg
Een schattig zwart meisje wandelt een blanke school binnen. Niemand die haar gewoon als een kind beschouwt.

Zes jaar eerder had burgerrechtenorganisatie NAACP een rechtszaak gewonnen tegen de Board of Education. De rechtbank oordeelde dat gesegregeerde scholen ongrondwettelijk waren. Jarenlang weigerde zogenaamde blanke scholen toch zwarte kinderen te integreren, tot Ruby het William Franz Elementary binnenwandelde.

Ruby woont nog altijd in New Orleans, waar ze blijft ijveren voor respect en verdraagzaamheid. Haar familie heeft erg te lijden gehad onder de situatie destijds, maar Ruby's houding is er een van vergevensgezindheid. "De mensen toen zagen geen kind. Ze zagen verandering en wat zij dachten dat hen werd afgenomen. Ze zagen nooit een kind." (br.hln - foto AP)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!