Steeds minder bibliotheken
Steeds meer filialen van bibliotheken houden op te bestaan. In 2006 waren er 472 uitleenposten, maar vorig jaar was dat gedaald naar 375. Op zes jaar tijd is het aantal posten dus met bijna 100 gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen waarover De Morgen vandaag bericht. Die trend lijkt dit jaar niet te keren. De laatste twee weken werd in vier gemeenten de sluiting van in totaal 15 uitleenposten bekendgemaakt. Reden voor die sluitingen zijn de besparingen die de gemeenten moeten doorvoeren.
"We kunnen veel minder personeel aanstellen, en zonder mensen kun je geen filiaal openhouden", klinkt het bij de Stekense schepen van Cultuur Gunter Van Campenhout. In Stekene is onlangs de sluiting van vier posten aangekondigd. "En dan kiezen we er liever voor om zwaar te investeren in de centrale bibliotheek, waarvan we een echt ontmoetings- en informatiecentrum willen maken, dat ook een culturele meerwaarde zal bieden."
De bibliotheeksector is niet per definitie tegen het opdoeken van uitleenposten. "Als het nodig is, moet je een filiaal durven te sluiten", zegt Stefan Paulissen, bibliothecaris van Lanaken. "Maar zo'n beslissing moet doordacht genomen worden, en dat gebeurt te weinig. In tijden van crisis is het natuurlijk gemakkelijk om in de zachte sector te besparen. Wij kunnen niet staan zwaaien met hoge winsten. Ik vrees dus dat we het laatste nog niet hebben gezien." (br.hln)
|