Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




29-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5-jarige Charlotte is kleinste meisje ter wereld

5-jarige Charlotte is kleinste meisje ter wereld

Klik op de foto om het filmpje te bekijken



Met een lengte van amper 68 centimeter en een gewicht dat schommelt rond de 4 kilo, wordt de 5-jarige Charlotte Garside gezien als het kleinste meisje ter wereld. Het kind, dat amper groter is dan haar eigen teddybeer, lijdt aan primordiale dwerggroei en zal wellicht nooit de 90 centimeter overstijgen. Vorige week heeft ze voor het eerst leeftijdsgenootjes mogen vergezellen in een klaslokaal. Het verhaal van de piepkleine Charlotte wordt verteld in Body Bizarre op de Britse zender TLC

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bijen detecteren kanker in je adem

Bijen detecteren kanker in je adem

http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/6/11/20131129140600/media_xll_6296636.jpg

De Portugese ontwerpster Susana Soares heeft een simpel toestel ontwikkeld waarmee ze kanker en andere zware ziektes kan detecteren door het inzetten van bijen. De glazen objecten van Soares hebben een kleine kamer waarin de patiënt uitademt en een grotere kamer waar de getrainde bijen in worden gezet. Als de bijen de geur herkennen waarvoor ze zijn opgeleid, in dit geval de 'biomarkers' van een bepaalde ziekte, zullen ze naar de kleinere kamer met de uitgeademde lucht vliegen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat honingbijen (apis mellifera) een buitengewone reukzin hebben, beter dan die van speurhonden. Bijen kunnen rondvliegende molecules herkennen, zelfs in de geringste concentraties.

De insecten kunnen getraind worden om specifieke chemische geuren te herkennen, zoals de 'biomarkers' die kenmerkend zijn voor ziektes als tuberculose, diabetes, long-, huid- en pancreaskanker. Biomarkers zijn stoffen die dienstdoen als een indicator van een bepaalde biologische toestand.

Tijdens de zogenaamde hymenopteratraining worden bijen blootgesteld aan de geur en worden ze vervolgens beloond met een suikeroplossing. Op die manier associëren ze de geur met de beloning. De honingbijen kunnen slechts op één geur per bij getraind worden. Die training duurt slechts een vijftal minuten, maar de bijen herkennen de geur hun leven lang. Bijen leven gemiddeld zes weken.

Bijen en wespen werden in het verleden al ingezet om explosieven en drugs op te sporen. Bijen kunnen op meer dan zestig verschillende geuren getraind worden, waaronder metamfetamine (speed, xtc), uranium en tuberculose. Ze worden ook ingezet om diabetes, long- en huidkanker te diagnostiseren en ze kunnen ook zwangerschappen bevestigen.

Het systeem van Soares is niet waterdicht, maar kan gebruikt worden als een goedkoop alternatief voor opsporingsmethodes die dure medische apparatuur vereisen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldwijd minder baby's via moeder besmet met hiv

Wereldwijd minder baby's via moeder besmet met hiv

http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/15/12/20131129022612/media_xll_6295557.jpg

De strijd tegen nieuwe hiv-besmettingen onder kinderen is wereldwijd de afgelopen jaren succesvoller geweest dan de 10 jaar ervoor. Het aantal besmettingen van kinderen onder de 15 jaar, nam tussen 2009 en 2012 af met 35 procent. Zo raakten in 2012 in de arme en opkomende landen 260.000 kinderen besmet met hiv, het virus dat aids kan veroorzaaken.

Dat blijkt uit een rapport van het VN-kinderfonds Unicef en Unaids dat vrijdag gepubliceerd werd in het kader van Wereldaidsdag op 1 december. Tegelijk is de inschatting dat er 850.000 nieuwe besmettingen van baby's zijn voorkomen tussen 2005 en 2012.

Dat komt onder meer doordat de moeder intensief wordt behandeld met medicijnen die het virus onderdrukken, zodat ze haar baby niet besmet tijdens de bevalling of de borstvoeding. Toch krijgen nog niet alle zwangere vrouwen die hiv onder de leden hebben, de juiste medicijnen: in 2012 ontving 62 procent van hen dat wel in de 22 armere landen waar aidsbestrijding een speerpunt is.

De kinderen die besmet raken, krijgen niet altijd de juiste medicijnen. Van de kinderen met hiv onder de 15 jaar, kreeg 34 procent die tegenover 64 procent van de volwassenen met hiv. Naar schatting een derde van de hiv-besmette kinderen overlijdt zonder behandeling in het 1e levensjaar en dat is opgelopen tot de helft voor het 2e jaar.

Eerder maakten de organisaties bekend dat hiv en aids vooral onder pubers alarmerend toeneemt. In 2012 waren ongeveer 2,1 miljoen kinderen tussen 10 en 19 jaar besmet met hiv. Het aantal tieners dat overleed aan aids, steeg van 71.000 in 2005 naar 110.000 in 2012. En dat terwijl het totale aantal aids-doden in die periode afnam met 30 procent.

Volgens Unicef en Unaids moet er nog een flinke slag geslagen worden om ervoor te zorgen dat in 2015 alle kinderen met hiv de juiste medicijnen krijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LaRue heeft nagels van 42 centimeter

LaRue heeft nagels van 42 centimeter: "Hoe ik naar het toilet ga? Net als jij"

Klik op de foto om het filmpje te bekijken



LaRue heeft nagels van 42 centimeter lang, die ze verzorgt als waren het haar kinderen. De 57-jarige vrouw uit New Jersey is niet van plan haar nagels nog te knippen. "Zolang ik ermee kan blijven functioneren, laat ik ze groeien". Hoe kwam het zo ver en hoe ongemakkelijk is dat niet?

LaRue was als kind een fervente nagelbijter. "Tot ik op een dag een vrouw ontmoette die nagels had van wel 30 centimeter. Ze waren heel kleurrijk, ik vond ze prachtig. Sinds die dag heb ik nooit meer op mijn nagels gebeten". Al 44 jaar laat LaRue haar nagels groeien.

"Mannen zijn dol op mijn lange nagels. Ze vinden het sexy, bijzonder, mooi. Ik geniet van die aandacht, ja. Vaak stellen mensen me gekke vragen. Hoe ik het klaarspeel om naar het toilet te gaan. Wel, net zoals iedereen het doet. Die nagels vergen natuurlijk soms wat aanpassing. Zo heb ik het moeilijk om mijn schoenen aan te trekken".

Een gebroken nagel zou voor LaRue een drama betekenen. "Ze maken deel uit van wie ik ben. Mocht er één breken, ik zou niet compleet meer zijn".

LaRue heeft vier kinderen, maar daarnaast heeft ze ook haar 'nagelfamilie': nagelfanaten die er net als zij plezier in scheppen hun nagels te versieren en, vooral, ze te laten groeien.

"Al die jaren nagelverzorging, dat heeft me wel al een flinke stuiver gekost. Ik schat zo'n 20.000 dollar (14.700 euro). Ja, ik had er een auto mee kunnen kopen". Wat volgens onze bescheiden mening toch makkelijker is om naar het toilet te gaan, zo'n auto. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fashionista laat been amputeren om op stiletto's te lopen

Fashionista laat been amputeren om op stiletto's te lopen

http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/7/2/20131129113746/media_xll_6296297.jpg

Mariah Serrano

Fashionista's zijn toegewijde dames en ze gaan ver. Heel ver, zeker als het om schoenen gaat. Mariah Serrano is er zo eentje. De Amerikaanse werd geboren met een klompvoet wou koste wat kost stiletto's dragen. Ze nam een drastische beslissing en liet een been amputeren. Vandaag kan ze met haar kunstbeen de schoenen dragen waarvan ze zolang droomde. Voor haar kwam er met de ingreep ook een einde aan een nachtmerrie van kwestende opmerkingen. Ze hoort er nu helemaal bij en ze vertelt over haar 'nieuwe' leven op hoge hakken op haar blog.

De 22-jarige heeft nog geen seconde spijt van haar ingrijpende beslissing. Serrano die aan de slag is in de modewereld -hoe kan het ook anders?!- wou er niet langer uitzien als een 'klein stompje', vertelt ze in de New York Post. "Ik wou altijd al een sexy tiener zijn op hoge hakken maar dat kon niet". De klompvoet begon Serrano steeds meer parten te spelen en ze was ook de pijnlijke opmerkingen ook spuugzat. Vooral de uithalen van de andere studentes op school kwamen keihard aan. "Ik voelde me ook steeds een idoot. De confrontaties met foto's was ook elke keer weer pijnlijk. Ik moest met allerlei braces rondlopen en dat werd steeds moeilijker. Ze boden ook geen oplossing voor mijn probleem en ik schaamde me rot."

Op een dag werd het haar allemaal te veel. De pijnlijke opmerkingen hielden haar thuis. "Het shoppen was ook een marteling. Ik moest altijd uren op zoek naar schoenen die ik kon dragen." In april 2009 maakte een dokter haar duidelijk dat een prothese een oplossing kon bieden. Het zou haar stapcomfort verhogen en wat meer was, ze zou ook op hoge hakken kunnen lopen. De suggestie klonk als muziek in de oren van de Amerikaanse. "Toen wist ik het zeker. Ik wou een prothese." Het duurde nog even voor ze helemaal overtuigd was. Een artikel gaf haar het laatste duwtje. De dokter stopte haar het verhaal toe van atlete en model Aimee Mullins die forure maakte op kunstbenen van ontwerper Alexander McQueen. "Alexander is een modekoning en dat maakte het voor mij ook makkerlijker om te wennen aan het idee."

Serrano ging in januari 2009 onder het mes en droeg zes maanden later haar eerste paar stiletto's. "De eerste keer werd een onvergetelijke gebeurtenis, het was fantastisch." Ze startte ook een blog waarop ze haar ervaringen deelt. Makkelijk is het nog altijd niet maar ze kan nu toch de schoenen van haar dromen dragen. Intussen is haar broer gestart met een project. Hij haalt geld op om het onderzoek naar betere protheses te financieren. "Ik ben blij dat ik deze ervaring heb mogen beleven. Ik heb nu opnieuw controle over mijn leven", besluit Serrano. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaan doolt twee jaar rond na eten van paddenstoelen op festival van Glastonbury

Italiaan doolt twee jaar rond na eten van paddenstoelen op festival van Glastonbury

http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/5/9/20131129111921/media_xll_6296244.jpg

Een Italiaanse jongeman is eindelijk herenigd met zijn familie. Fabio Ballcereti (21) verdween spoorloos na een optreden op het festival in het Engelse Glastonbury. Editie 2011! Fabio zou even van de wereld zijn geweest nadat hij 'per vergissing' 50 gram geestesverruimende paddenstoelen had genuttigd. Hij doolde twee jaar rond op het Engelse platteland.

Fabuleuze Fabio studeert Engels in Londen. Samen met een groep vrienden trok hij in de zomer van 2011 naar het grootste muziekfestival ter wereld. Na het optreden van Nick Warren op de Glade stage, verloren zijn makkers hem uit het oog. "We dachten dat hij wel weer zou opduiken aan onze tent, maar we hebben hem niet meer teruggezien", getuigde zijn vriendin Anna Gonzales destijds in tranen. Een grootscheepse zoekactie leverde niets op.

Zonder te weten van welke parochie hij was, doolde de verdwaasde Italiaan rond door het glooiende landschap van het graafschap Somerset. Hij overleefde op bessen, fruit, noten, McDonald's en Starbucks.

"Het laatste wat ik me kon herinneren, was dat ik een sandwich met ei, worst en paddenstoelen had gegeten", doet Fabio Ballcereti zijn verhaal. "Daarna leek het alsof ik in een andere dimensie was terechtgekomen. Ik dacht dat ik dood was of ontvoerd door aliens. Het Engelse platteland is zo uitgestrekt, je kan er dagen rondlopen zonder een levende ziel tegen te komen."

Stilaan kreeg de student de zaken weer op een rijtje in z'n hoofd. "Ik begon me dingen te herinneren. Ik ben een mens, mijn naam is Fabio, ik hou van muziek. Ik sprak de eerste de beste politieman aan. Die checkte de lijst van vermiste personen en kon me in contact brengen met m'n familie. We schreven toen 15 augustus 2013".

Volgens de politie is Fabio in relatief goede gezondheid. "Een bezoek aan de kapper en de barbier zou echter geen kwaad kunnen", aldus een woordvoerder van de politie.

"God zij dank bestaat er zoiets als goedkope menu's bij McDonald's en reward cards bij Starbucks. Anders had ik al lang zonder geld gezeten", heeft de jongeman het laatste woord. (br.hln)


» Reageer (0)
28-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We smeren elk jaar 24.000.000 kilo salades

We smeren elk jaar 24.000.000 kilo salades

http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/10/14/20131128002007/media_xll_6292424.jpg

Geef ons ons dagelijks brood... én ons smeerbeleg. Want de Belgen zijn wereldkampioen ­charcuteriesalades: gemiddeld smeren we er 2 kilo per jaar van op onze boterham. Vleessla is de absolute favoriet, maar smaken verschillen per provincie. Antwerpenaren zijn verknocht aan kip curry, Limburgers aan tonijn cocktail en West-Vlamingen lusten het liefst vissalades. Walen houden dan weer van pikant, zoals kip andalouse. Dat blijkt uit een marktonderzoek van bureau GFK.

"De ­Belgen eten nog vaak traditioneel, maar de markt van de slaatjes blijft elk jaar groeien", weet ­Emmanuel Maroy, marketing director van ­'Hamal Signature' (dat smeersalades produceert, red.), dat het marktonderzoek bestelde.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tolheffing Autobahn wordt 10 à 100 euro

Tolheffing Autobahn wordt 10 à 100 euro

http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/3/10/20131128103615/media_xll_6293080.jpg

In de Duitse politiek zingen bedragen rond wat betreft de geplande tolheffing op snelwegen. Een vignet voor tien dagen zou 10 euro gaan kosten. Voor twee maanden is de automobilist 30 euro kwijt. Voor 100 euro is het gebruik van de Autobahn voor het hele jaar af te kopen.

Dat heeft Bild, de grootste Duitse krant, vandaag gemeld. De christen-democatische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel en de sociaal-democratische SPD hadden gisteren in het regeerakkoord tolheffing afgesproken, maar er werden nog geen bedragen genoemd. Inwoners van Duitsland krijgen de tol terug via een verlaging van de wegenbelasting.

Wie geen Duits kenteken heeft, betaalt het volle pond. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uilen leren ons hoe we vliegtuigen stiller kunnen maken

Uilen leren ons hoe we vliegtuigen stiller kunnen maken

http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/4/2/20131126205620/media_xll_6289562.jpg

Onfortuinlijke veldmuizen zouden het beamen als ze het overleefd hadden: een vliegende uil hoor je niet aankomen. De roofvogel kreeg wél de aandacht van onderzoekers te pakken: die bestuderen nu waarom uilen zoveel stiller vliegen dan andere vogels. Hun bevindingen moeten ons helpen om minder lawaaierige vliegtuigen, duikboten en windmolens te bouwen.

Uilen blijken volgens de eerste studies over drie bijzondere eigenschappen te beschikken, die ervoor zorgen dat ze zich geluidloos kunnen voortbewegen in de lucht. Ten eerste hebben ze een kam van stijve veertjes aan de voorste rand van hun vleugels. De achterste rand bestaat daarentegen uit flexibele, zachte veertjes - vogels die niet zulke veren hebben, maken veel meer lawaai tijdens de vlucht. Tot slot heeft de uil een donzig materiaal bovenaan z'n vleugels, dat als een zacht tapijtje het lawaai dempt.

Een sterk staaltje ingenieursvernuft van moeder Natuur, dat men nu wil vertalen naar menselijke technologie. "Als we deze geluidsdempende mechanismen kunnen nabootsen, zou dat verregaande gevolgen voor de luchtvaartindustrie en windmolens kunnen hebben", verklaart Justin Jaworski, assistent aan de Lehigh University in Pennsylvania, tegenover Mashable.

De eerste resultaten van het onderzoek werden voorgesteld tijdens de jaarlijkse vergadering van de American Physical Society. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Alken-Maes verhoogt bierprijs

Ook Alken-Maes verhoogt bierprijs

http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/12/2/20131128083336/media_xll_6292817.jpg

Net als marktleider InBev verhoogt ook Alken-Maes, het nummer twee op de Belgische biermarkt, in februari de prijzen van zijn bieren. Dat bevestigt Alken-Maes na een bericht in De Tijd.

"Wij verhogen onze tarieven ook, en dit vanaf 15 februari: met 1,5 cent per glas voor pils en ietsje meer voor de speciaalbieren", bevestigt woordvoerder Lars Vervoort. Brouwerij Alken-Maes heeft onder meer Cristal, Maes, Grimbergen en Affligem in de portefeuille.

Volgens de brouwerij is de prijsstijging noodzakelijk om te kunnen blijven investeren in innovaties (zoals de begin dit jaar gelanceerde Maes Radler, pilsbier met citroensap) en in de horeca. "Dit vereist forse investeringen, die op hun beurt een stabiele rentabiliteit en een gezonde financiële basis vereisen. In het licht daarvan zien we ons genoodzaakt om onze tarieven voor 2014 aan te passen", zegt Vervoort.

De prijsstijging is gelijkaardig aan die die InBev Belgium begin november aankondigde. Ook bij InBev stijgt - vanaf 1 februari - de prijs van pilsbier met 1,5 cent per glas. "Inclusief de speciaalbieren, komt de aanpassing neer op nog geen 2 cent per consumptie gemiddeld", luidde het bij de aankondiging van de prijsverhoging.

Ook bij InBev werd verwezen naar het op peil houden van de lokale rentabiliteit, om investeringen te kunnen blijven doen.

Het is aan de horeca-uitbaters en de winkels zelf om uit te maken of ze de prijsstijging doorrekenen aan de klanten. (br.hln)


» Reageer (0)
27-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 goede redenen om bananen te eten

12 goede redenen om bananen te eten

http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/9/7/20131127134803/media_xll_6291097.jpg

Dit is interessant. Als je dit hebt gelezen, zal je bananen vast anders bekijken. Appelen mogen dan nog altijd de populairste fruitsoort zijn, bananen bevatten veel meer dat goed is voor je gezondheid. Bovendien zijn ze voedzamer en geven ze je veel meer energie, vraag dat maar aan atleten. Twaalf redenen waarom je elke dag minstens één banaan zou moeten eten.

Premenstrueel syndroom
Last van premenstruele ongemakken? Gooi die pillen weg, eet een banaan. De vitamine B6 reguleert de glucose in je bloed, wat je stemming tegoedkomt.

Bloedarmoede
Door hun hoge ijzergehalte stimuleren bananen de aanmaak van hemoglobine in het bloed.

Depressie
Volgens recent onderzoek bij mensen die aan een depressie lijden, voelden velen zich beter na het eten van een banaan. Bananen bevatten immers tryptofaan, een aminozuur dat het lichaam omzet in het serotonine. Die neurotransmitter heeft een gunstige invloed op je stemming, je zelfvertrouwen, je slaap, je seksuele activiteit en je eetlust.  

Bloeddruk
Bananen bevatten veel kalium en amper zout, wat van de vrucht de perfecte remedie tegen hoge bloeddruk maakt. De Amerikaanse Voedsel- en Medicijnenadministratie (FDA) heeft de bananenindustrie
recent de toestemming verleend uit te pakken met de stelling dat bananen het risico op hartaanvallen vermindert.

Geheugen
Tweehonderd studenten aan een school in het Engelse Twickenham werden vorig jaar met bananen door hun examenperiode geholpen. Ook hier is het kalium in de bananen dat hun hersenactiviteit stimuleerde en hen hielp om alerter te zijn.

Constipatie
Bananen zijn vezelrijk en daardoor helpen ze de darmtransit.

Kater
Zwaar doorgezakt? Maak 's morgens een milkshake met banaan en honing. De banaan zorgt dat je maag zich herstelt en met behulp van de honing herstellen de door de drank aangetaste suikerwaarden in je bloed zich. De melk zorgt voor herhydratering.

Maagzuur
Bananen werken maagzuur tegen.

Ochtendmisselijkheid
Eet tussen de maaltijden een banaan om je suikerspiegel op peil te houden, zo voorkom je ochtendmisselijkheid.

Muggenbeten
Wrijf met de binnenkant van een bananenschil over de muggenbeet, de jeuk en de zwelling zullen afnemen.

Zenuwen
Bananen zijn rijk aan B-vitamines, die helpen het zenuwstelsel te kalmeren.

Maag- en darmproblemen
Bananen zijn het uitgelezen natuurlijke middel tegen maag- en darmklachten. Dat danken ze aan hun zachte textuur. De banaan neutraliseert de zuurtegraad en vermindert irritatie doordat ze een beschermlaag aanbrengt op de maagwand. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poort naar de hel brandt al sinds 1971 onafgebroken

'Poort naar de hel' brandt al sinds 1971 onafgebroken

Klik op de foto om het filmpje te bekijken



In het Turkmeense Darvaza is de 'poort naar de hel', zoals de dorpsbewoners de brandende krater noemen, in het donker al vanop kilometers afstand te zien. Of hoe het vuur door een misgelopen experiment onafgebroken blijft woekeren in de Karakumwoestijn.

In 1971 waren geologen uit de voormalige Sovjet-Unie aan het boren naar gas toen ze een enorme ondergrondse ruimte vonden. De 'grot' stortte echter in waardoor er een enorme krater ontstond van zo'n zeventig meter breed en twintig meter diep. Om de verspreiding van giftige gassen te voorkomen, staken de geleerden de krater in brand in de hoop dat het vuur snel zou doven. Maar kijk, meer dan veertig jaar later is de poort naar de hel, die trouwens een indringende zwavelgeur verspreidt, nog steeds springlevend en verworden tot toeristische attractie.

In 2010 gaf de Turkmeense president aan de krater te willen opvullen om de poort naar de hel te doven maar tot op heden is dat nog altijd niet gebeurd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaans psalmboek geveild voor recordprijs

Amerikaans psalmboek geveild voor recordprijs

http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/0/11/20131127042239/media_xll_6290051.jpg

Een exemplaar van het zogeheten Bay Psalm Book, het eerste boek dat in Amerika werd gedrukt, heeft gisteravond tijdens een veiling bij Sotheby's in New York 14,2 miljoen dollar opgebracht, 10,5 miljoen euro. Daarmee is het het kostbaarste gedrukte boek ooit.

Het psalmboek is een van de elf bekende overgebleven exemplaren van de eerste druk. Die omvatte in totaal 1.700 exemplaren en rolde in 1640 van een uit Londen geïmporteerde drukpers in Cambridge, Massachusetts.

De koper van het boek is de Amerikaanse zakenman en filantroop David Rubenstein, die het wil uitlenen aan bibliotheken door het hele land zodat ze het kunnen tentoonstellen.

Het boekje werd te koop aangeboden door de Old South Church in Boston. Het kerkgenootschap wil de opbrengst gebruiken voor de renovatie van zijn kerkgebouw en het versterken van de financiële situatie. Afgelopen december besloot een meerderheid van de kerkleden over te gaan tot verkoop van het psalmboekje. De kerk, gesticht in 1669, is nog in het bezit van één ander exemplaar. De resterende zijn in het bezit van verschillende instanties, zoals de universiteiten van Harvard en Yale.

Vooraf was ingeschat dat het boek 15 tot 30 miljoen dollar zou kunnen opbrengen. Het oude record voor een gedrukt boek dateert uit december 2010, toen een exemplaar van 'Birds of America' van John James Audubon 11,5 miljoen dollar opleverde (8,5 miljoen euro).

Het kostbaarste boek aller tijden is tot nu toe de Codex Hammer van Leonardo da Vinci, een persoonlijk aantekeningen- en schetsboek. Het werd in 1994 geveild voor 30,8 miljoen dollar (22,7 miljoen euro). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslapers hebben deze kleurenpracht gemist

Uitslapers hebben deze kleurenpracht gemist

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/10/7/20131127111336/media_xll_6290707.jpg

De ochtendstond heeft goud in de mond, wordt wel eens gezegd. Vroeg opstaan kan zo zijn voordelen hebben. En vandaag was dit niet anders. De hemel kreeg alle kleuren van de regenboog en verblijdde vroege vogels met een geweldige kleurenpracht.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winteropvang voor daklozen zit al vol

Winteropvang voor daklozen zit al vol

http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/3/4/20131120184504/media_xll_6275944.jpg

De winteropvang voor daklozen in Brussel zit nu al vol. Dat meldt de VRT-nieuwssite De Redactie. Elke nacht worden er 450 daklozen opgevangen; gisteren was er voor 30 mensen geen plaats. Daklozenorganisatie SamuSocial vraagt extra plaatsen aan staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld).

De Brusselse daklozenopvang is vorige week van start gegaan. Dat is later dan andere jaren, omwille van administratieve problemen. Tot einde maart biedt SamuSocial daklozen een bed, een maaltijd en sanitair aan in een gebouw van het OCMW in de Koningsstraat. Voor de organisatie is 1,1 miljoen euro uitgetrokken.

Tot nu zijn er elke nacht 450 daklozen opgevangen. Voor 30 mensen was er gisteren geen plaats. SamuSocial vraagt aan staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) ook de opvangplaatsen van de federale overheid open te stellen.

De Block weigert dat voorlopig. Volgens haar zit de winteropvang nu al vol omdat er ook nog 100 bewoners van het Gésuklooster opgevangen worden, die daar niet thuishoren. Tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een oplossing vindt voor de Gésukrakers, komen er dus geen plaatsen bij. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hautekiet doet de lesbiennetest

Hautekiet doet de lesbiennetest

http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/11/8/20131127111349/media_xll_6290708.jpg

Opvallend experiment in het Radio 1-programma Hautekiet: oordeel op basis van enkel het uiterlijk of tien vrouwen lesbisch zijn of niet.

Gisteravond kregen onbekende Vlaamse dames via Facebook de oproep om foto's door te sturen. Daarbij dienden ze te vermelden welke seksuele voorkeur ze hebben.

Intussen staat de test online en kan er dus volop gegokt worden. De radiopresentator wil daarbij vooral nagaan of de clichés -manwijven met korte haren en stoere kleding- in Vlaanderen even hardnekkig zijn als in Amerika. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstinkopen uitzonderlijk vroeg gestart

Kerstinkopen uitzonderlijk vroeg gestart

http://static3.hln.be/static/photo/2013/4/5/4/20131127005126/media_xll_6289954.jpg

De kerstinkopen zijn dit jaar uitzonderlijk vroeg gestart. Uit een enquête van zelfstandigenorganisatie NSZ bij 178 kleinhandelszaken blijkt dat bijna een kwart van de winkels al meer kerstcadeaus verkocht heeft dan vorig jaar. In sommige shops gaat het zelfs om een omzetstijging van 20%.

Een en ander zou te maken hebben met het groeiende vertrouwen in de economie. Ook het feit dat de voorbije ­jaren heel wat koopzondagen kampten met zware sneeuwval, zou de consument aanzetten tot hun vroege aankopen. Ze zouden de sneeuw vóór willen zijn.  (br.hln)


» Reageer (0)
26-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om deze bedelaar kan je echt niet heen

Om deze bedelaar kan je echt niet heen

http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/10/14/20131126161811/media_xll_6289109.jpg

Ook bedelaars worden steeds inventiever. Een schreeuwende baby of triestig kijkende hond hebben in het Chinese Shaoxing afgedaan om de aandacht van voorbijgangers te trekken. Die techniek levert immers niet meer het gewenste resultaat op maar in het gezelschap van een kameel daarentegen kan niemand meer om je heen.

In de winkelstraten van Shaoxing gaan bedelaars tegenwoordig met een tweebultig zoogdier op pad. Ze knielen bij de ingang van restaurants en winkels met in hun zog de kolos. Of de nieuwe praktijk ook daadwerkelijk meer geld in het laatje brengt, is echter koffiedik kijken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je (niet) moet doen om het warmer te krijgen

Wat je (niet) moet doen om het warmer te krijgen

http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/10/1/20131126142452/media_xll_6288871.jpg

Nu de winter voor de deur staat, is het handig te weten wat je precies moet doen om je lichaamstemperatuur op te krikken. Vergeet die stomende chocolademelk of dat glaasje jenever, want ze zullen het er niet warmer op maken. Ontdek hier een aantal slimme strategieën om bibbermomenten te voorkomen.

1. Vergeet alcohol
Het drinken van alcoholische dranken verlaagt de kerntemperatuur van je lichaam en verhoogt zo het risico op onderkoeling. De enige reden waarom dat glaasje jenever je het gevoel kan geven dat je het warmer krijgt, is omdat alcohol je bloedvaten doet uitzetten en zo warm bloed van de kern van je lichaam naar je huid stuwt. Helaas is dit maar tijdelijk én saboteert het je kans om tegen de koude knokken.

2. Haal gember in huis
Gember doet al eeuwen dienst als keukenmiddeltje om verkoudheden te verzachten omdat het een boost geeft aan je lichaam en de bloedcirculatie stimuleert. Uit onderzoek blijkt dat het kruid in bijvoorbeeld peperkoek je lichaamstemperatuur kan verhogen. Geen fan van gember? Dan kan je altijd nog je tanden zetten in pikante pepers of bruine rijst, omdat ze je lichaam respectievelijk doen zweten en harder doen werken tijdens de vertering.

3. Wees sociaal
Een studie aan de universiteit van Toronto heeft uitgewezen dat eenzaamheid je lichaamstemperatuur verlaagt. Nodig dus gerust wat vrienden uit de volgende keer dat het bibberen geblazen is in je huis.

4. Verban koude dranken niet
Hoewel het misschien botst met je logica, helpt het drinken van warme dranken niet om je temperatuur op te krikken. Zenuwen in je tong signaliseren namelijk aan je lichaam dat er iets warms op komst is en dat je moet afkoelen. Daartegenover staat dat ijskoude dranken consumeren je net opwarmt omdat het de bloedvaten doet vernauwen.

5. Koester wit in je kleerkast
De gedachte dat witte kledij iets voor de zomer is, terwijl donkere kleuren ideaal zijn voor de winter, moet misschien eens worden herdacht. De reflecterende werking van wit zou namelijk ook gelden voor je lichaamstemperatuur, waardoor het je natuurlijke warmte als het ware gevangen houdt. Harde bewijzen zijn er voorlopig niet, maar het is in ieder geval een experimentje waard. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rusthuizen laten bejaarden met handen eten

Rusthuizen laten bejaarden met handen eten

http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/13/4/20131125232932/media_xll_6287599.jpg

Opvallend beeld tijdens de middag in de refter en kamers van rusthuis 'Knippchen' in Aarlen. Daar worden mes en vork aan de kant geschoven en eten de bejaarden hun lunch met... de handen. Geen gekke besparingsmaat­regel, maar een overwogen zet om de bewoners hun ­waardigheid terug te geven, zegt directeur Frank Pierret. "Niks is betuttelender dan mensen te voederen, terwijl ze zélf hun vingers kunnen gebruiken." Ook in Vlaanderen experimenteren de eerste rusthuizen met 'bestekvrij eten'.

De resultaten sinds 2011, toen het vinger-eten in Aarlen ingevoerd werd, zijn ­volgens de directie van het home met 91 bedden verbluffend. "Onze bewoners nemen weer de tijd om hun bord leeg te eten, ze verlengen hun zelfredzaamheid en genieten van het eten." Vlees vormt geen probleem, zo blijkt. "Dat wordt ­sowieso in stukjes gesneden, ook voor wie nog met mes en vork eet", zegt Frank Pierret. "Het enige wat soms moeilijk is, zijn de groenten. Als ze te papperig zijn, kunnen ze met brood opgelepeld ­worden - maar meestal zorgen onze koks ervoor dat de groenten toch in ­kleine teerlingen opgediend worden." (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!