Bijna 118.000 Vlamingen betalen watermaatschappij zonder ooit druppel water te verbruiken
Bijna 118.000 Vlamingen betalen watermaatschappij zonder ooit druppel water te verbruiken
In 2015 betaalden 117.591 Vlamingen een vastrecht tussen 22 en 70 euro aan hun watermaatschappij zonder dat ze één druppel water verbruikten. Sinds 2016 is dat vastrecht gestegen tot 106 euro bij iedere maatschappij. Vlaams parlementslid voor de sp.a Rob Beenders pleit ervoor dat iedereen verhoudingsgewijs bijdraagt aan de kosten van het waternet en dat woningen met een 0-verbruik geen factuur krijgen van 106 euro.
Vandaag geldt een basis vastrecht van 106 euro, dat verminderd wordt met 20 euro per gedomicilieerde. Daardoor betalen de 525.654 singles jaarlijks 86 euro, de 371.583 gezinnen van vier 26 euro en de 214.491 gezinnen van vijf of meer nul euro.
Geen waterverbruik Er zijn evenwel ook aansluitingen waar geen enkel waterverbruik is. Het gaat onder andere over ouderen die verblijven in een rusthuis en hun eigen woning nog in het bezit houden, mensen die gedurende een bepaalde tijd in het buitenland zitten voor werk of studies, of mensen die moeten revalideren en lange tijd in het ziekenhuis verblijven. In 2015 ging het in totaal om 117.591 aansluitingen. Deze mensen kregen in 2015 een factuur voor vastrecht schommelend tussen 22 en 70,44 euro. Het vastrecht in 2015 was per watermaatschappij verschillend. Ze ontvingen dat jaar in totaal 178 miljoen euro of 23 miljoen meer dan in 2012.
Gezond verstand "Het is niet correct dat een single 86 euro vastrecht betaalt, een gezin van 5 personen 0 euro en iemand die helemaal geen water verbruikt 106 euro. Waar zit hier het gezond verstand? Als het vastrecht dient om bij te dragen aan de kosten van het waternet, dan moet iedereen dat op een correcte manier doen, de verschillen zijn vandaag oneerlijk en onlogisch, dit moet veranderen", vindt Beenders.
Hij vraagt dat Vlaams minister Joke Schauvliege na de lopende evaluatie van de samenstelling van de waterfactuur het vastrecht zo hervormt dat elke Vlaming verhoudingsgewijs bijdraagt aan de kosten van het waternet, waarbij woningen zonder verbruik voortaan geen factuur meer krijgen van 106 euro. (br.hln)
Opgelet voor wie naar Frankrijk reist: ecovignet verplicht vanaf 1 juli
Opgelet voor wie naar Frankrijk reist: ecovignet verplicht vanaf 1 juli
Het Franse ecovignet Crit'Air wordt vanaf 1 juli verplicht voor al wie in ons buurland wilt rondrijden in steden waar milieuzones zijn ingesteld. Wie nog geen ecovignet heeft, kan maar beter snel eentje aanvragen online, want het kan al gauw 10 dagen duren vooraleer je het ontvangt. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
Met het ecovignet wil Frankrijk vervuilende auto's zoveel mogelijk uit de steden weren. Crit'Air bestaat in zes kleuren: van groen, voor de propere elektrische wagens, tot grijs, voor auto's van voor 2000. De kleur die je krijgt is dus afhankelijk van het jaar van inschrijving, de energie-efficiëntie en de uitstoot van het voertuig.
Zones De Franse wetgeving Crit'Air, waarmee Franse gemeentes milieuzones kunnen instellen, bestaat sinds 1 juli 2016. Met deze wetgeving wil het land de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof verlagen. Een milieuzone kan bestaan uit een zone waar beperkt verkeer toegestaan is, de zogenaamde "Zone à Circulation Restreinte" (ZRC), of uit een luchtkwaliteitszone. Binnen deze zones mogen op werkdagen tussen 8 uur en 20 uur alleen voertuigen rijden die over een milieusticker beschikken. Wie dus tussen die uren door de zones wilt rijden, heeft een ecovignet nodig.
Boete Steeds meer Franse steden, zoals Parijs en Lyon, hebben al zones met beperkte circulatie ingevoerd. In september zullen nog meer steden volgen, waaronder ook Montpellier, Bordeaux en Rijsel.
"Vanaf 1 juli kan al wie bijvoorbeeld in Parijs zonder het juiste vignet rondrijdt, beboet worden", waarschuwt Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring in het Nieuwsblad. Als je dan zonder ecovignet rondrijdt, kan je een boete krijgen van 68 euro. Het Crit'Air-vignet kost slechts 4,80 euro. Het vignet blijft bovendien geldig zolang de auto is ingeschreven. Het ecovignet is enkel online te koop. (br.hln)
Strakker en energieker in 7 weken? Met het nieuwe boek "Power Body" van Claudia Van Avermaet ga je vol zelfvertrouwen de zomer tegemoet. De zus van Greg van Avermaet legt uit hoe je in 7 stappen en evenveel weken jouw gezonde toplichaam krijgt. Op nina.be doen we graag mee, en geven we zeven weken lang elke dag een powertip van Claudia.
In slaap vallen kan soms erg moeilijk zijn, zeker met deze hitte. Claudia geeft haar tip over hoe je dankzij geuren een echte schone slaapster wordt.
Geuren werken in op jouw gevoel van ontspanning en jouw slaap. De geur van kruiden heeft een effect op je lichaam en op je geest. De volgende geuren bevorderen je slaap:
Lavendel Heeft ontspannende eigenschappen. Je kunt na het nemen van een lavendelbad heerlijk slapen. Je kunt ook gewoon wat lavendelolie op je lakens druppelen. Thee van lavendelbloemetjes is ook heel ontspannend. Gebruik dit wel met mate, want anders heeft het een tegenovergestelde werking.
Marjolein Heeft een warme, kruidige en 'troostende' geur. Het helpt bij hoofdpijn, migraine en slapeloosheid, doordat de geur kalmerend werkt op het zenuwstelsel.
Sandelhout Is afkomstig van een boom met leerachtige bladeren en kleine paarse bloemen. Deze geur helpt bij emotionele uitputting, depressiviteit en slapeloosheid, vooral als je een druk leven leidt of last hebt van angsten.
Jasmijn Is afkomstig van een klimmende struik met talloze witte bloemen. Het heeft een heerlijk zoet aroma, helpt bij gebrek aan zelfvertrouwen, brengt de hormonen in balans, ontspant het lichaam en kalmeert de zenuwen. (br.hln)
Last van muggen? Deze 5 natuurlijke middeltjes helpen
Last van muggen? Deze 5 natuurlijke middeltjes helpen
Samen met een beginnend zomerweertje komt helaas een iets minder aangenaam neveneffect: zoemende muggen die ons uit onze slaap houden. Geen muggenmelk in huis, of niet zo dol op de doordringende geur van het product? Deze natuurlijke middeltjes werken minstens even goed.
1. Lavendel
De geur van citroen schrikt muggen af, maar ook op lavendel zijn ze niet meteen dol. Extra voordeel: ook vliegen en motten blijven hiermee op een afstand. Je kan wat lavendeltakjes in een stukje stof wikkelen en toeknopen, en deze zakjes verspreiden in huis. Maar ook huidproducten met lavendel zijn erg efficiënt. Ze verbergen je natuurlijke lichaamsgeur, waar muggen tot aangetrokken worden.
2. Knoflook
Voeg gerust nog een extra teentje knoflook toe aan je maaltijd, want dat kunnen muggen niet verdragen. Na het eten van look, komen knoflookoliën vrij door de poriën van je huid. Een geurtje dat de muggen op afstand houdt.
3. Draag lichte kleuren
Een tip om ook overdag niet te veel last te hebben van de zoemende beestjes: draag lichtere kleuren. Daar voelen muggen zich het minst tot aangetrokken, terwijl donkere kleren het meeste opvallen. Vooral bij zonsopkomst of zonsondergang prikken muggen het liefst, dus dan draag je beter kledij in lichte kleuren.
4. Ventilator
Muggen zijn niet de allerbeste vliegers, dus met een een kleine ventilator naast je bed, raken ze zelfs niet tot bij jou. Richt de ventilator naar de grond, aangezien muggen vaak daar vliegen om zoveel mogelijk wind te ontwijken.
5. Maak je eigen antimuggenkaars
Zonder zelf aan de slag te moeten met wieken en kaarsvet, kan je heel makkelijk zelf een geurige antimuggenkaars maken.
- Vul een grote glazen pot of bokaal met verste takjes munt, rozemarijn citroen, lavendel of andere van je favoriete geurtjes
- Voeg water bij de verse geuren en een paar druppels citronella
- Stop een drijvende kaars in de pot, en steek aan (br.hln)
Aan de Antwerpse Scheldekaaien opent morgen het gloednieuwe museum De Reede de deuren. Het gaat om een privé-initiatief van de Nederlandse ondernemer Harry Rutten, die tijdens zijn loopbaan een verzameling aanlegde van grafisch werk van drie grootmeesters in het genre: Francisco Goya, Edvard Munch en Félicien Rops.
De dagelijkse werking zal vooral op vrijwilligers draaien, maar toch zal het museum vijf dagen per week open zijn en komen er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen met bruiklenen.
Grafiek Een museum dat volledig aan grafiek is gewijd, met onder meer etsen, lithografieën, aquatinten en houtsneden, is een behoorlijk uniek gegeven. Rutten koos Antwerpen uit als locatie, onder meer omdat daar ook al het drukkunstmuseum Plantin-Moretus is gevestigd. "Je kan mijn collectie vergelijken met een uit de hand gelopen postzegelverzameling: je ziet iets mooi, je gaat je daarin verdiepen en steeds meer aankopen", zegt hij. "Ik had het voordeel dat grafisch werk nog beschikbaar én betaalbaar was."
Cadeau voor Antwerpen Het leeuwendeel van de collectie bestaat uit werk van Goya, Munch en Rops, maar er hangen ook stukken van onder meer Jacob Toornvliet, Rik Wouters en Gustave Van de Woestijne. Rutten vroeg geen overheidssteun aan, wat het Antwerpse stadsbestuur er dan ook toe brengt het museum "een cadeau" aan de stad te noemen.
"Echte entrepreneurs geven de samenleving ook iets terug", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Harry Rutten besefte dat er meer is in het leven dan carrière en centen, werd in Noorwegen 'gepakt' door werk van Munch en ging zich verder verdiepen in een minder bekend luik van diens werk, de grafiek. Het is fantastisch dat iedereen nu met het werk van drie grafische meesters kan kennismaken in Antwerpen, in plaats van ervoor naar pakweg Oslo of Madrid te moeten." (br.hln)
Waarom een dikke laag make-up toch niet zo slecht is
Waarom een dikke laag make-up toch niet zo slecht is
Al jaren waarschuwen dermatologen ons voor het gebruik van make-up, het verstopt de poriën en irriteert de huid. Niets beter dus dan af en toe puur natuur door het leven gaan zou je denken, maar nu blijkt een goede laag make-up toch nog zijn voordelen te hebben.
Eerder deze maand publiceerde Phillip Artemi, dokter aan de Australasian College of Dermatologists, een paper over de potentiële voordelen van het dragen van cosmetica. "We weten nu dat het niet alleen zonnestralingen zoals UVB en UVA zijn die onze huid aantasten. We worden ook blootgesteld aan infrarood stralingen en licht, met een doffe huid, rimpels en in het slechtste geval huidkanker als resultaat", legt Phillip Artemi uit.
Gewapend tegen de zon
Na zonnecrème zou een goede laag make-up het beste wapen zijn tegen verouderingssymptomen door zonnestralen. "Zonnecrème doet veel, maar niet genoeg. Daarom adviseren we nu ook om gekleurde schoonheidsproducten zoals foundation, blush en lippenstift te gebruiken om het risico op huidkanker en vroegtijdige veroudering tegen te gaan."
Pigmenten en andere licht reflecterende ingrediënten in make-up beschermen het huidoppervlak tegen zonnestralen. Dit idee is vooral van toepassing wanneer het gaat om oogmake-up. Wanneer we ons insmeren met zonnecrème wordt de zone rond de ogen vaak overgeslagen, een extra laagje oogschaduw en licht reflecterende highlighter helpen in dat geval zonneschade tegen te gaan.
Make-up als zonnebeschermer?
Alvorens we mee op de 'cosmetica-is-goed-voor-je-huid kar' springen, vroegen we dermatoloog Ilan Karavani om zijn mening.
"Het blokkeren van zonnestralen is een goede zaak. Je kan dit op verschillende manieren doen, door bijvoorbeeld een zonnecrème te gebruiken. Maar ook make-up heeft inderdaad een blokkerende functie omwille van haar reflecterende effect. Men schat dat een laag cosmetica gelijk staat aan beschermingsfactor 15. Enerzijds helpt make-up dus tegen zonneschade, anderzijds heeft die laag make-up ook schadelijke effecten, zoals verstopte poriën en een geïrriteerde huid. Er zijn dus wel degelijk verschillende redenen waarom het dragen van make-up niet goed is voor je huid. Het gebruiken van make-up als zonnebeschermer is dan ook niet aan te raden. Maar draag je het wel omwille van esthetische redenen, dan heb je wel het voordeel van een extra zonnebescherming." (br.hln)
De cactus heeft de afgelopen jaren een heuse comeback gemaakt en werd daarmee zelfs tot it-plant uitgeroepen. De plant, die in de jaren 70 zijn wortels had gevestigd in zowat iedere woonkamer, schudde het oubollige imago van zich af en heroverde onze harten zonder al te veel moeite. Dat de cactus de meest trendy plant van het moment is, blijkt niet toevallig.
Groot, klein, rond, langwerpig, cactussen komen in alle vormen en maten. De stekelige plant wist in no-time een plekje in ons huis te bemachtigen en werd daarmee een waar fenomeen op Pinterest. Inmiddels mag de cactus zich de it-plant van het moment noemen, en het lijkt er niet op dat we hier met een eendagsvlieg te maken hebben. Al wordt het voor kwekers steeds lastiger om voldoende aanbod te voorzien.
Enkele maanden geleden opende de eerste cactusboetiek, genaamd Prick, haar deuren. De winkel die gevestigd is in Londen bouwde in sneltempo een waardig klantenbestand uit van 70s kids en hedendaagse hipsters. Maar de heropleving van de cactus blijkt echter niet totaal onverwacht. "Cactussen passen bij onze generatie: we willen veel voor weinig effort. De cactus sluit naadloos aan bij dat idee, want zelfs met minimale inspanningen doet de plant het goed", vertelt de eigenares van Prick Gynelle Leon. De cactus gaat als zoete broodjes over de toonbank, ondanks prijzen die soms kunnen oplopen tot enkele honderden en soms zelfs duizenden euro's.
Vraag en aanbod
Dat die prijzen zo kunnen oplopen is te wijten aan de wet van vraag en aanbod. Kwekers hebben moeite om de toenemende vraag bij te houden, want cactussen mogen dan wel makkelijk te onderhouden zijn, het kweken van onze stekelige huisgenootjes vraagt wel veel geduld. De kleine cactussen die verkrijgbaar zijn in Ikea hebben vaak al 3 levensjaren op de teller staan, bij grote exemplaren spreken we al snel over zo'n 500 jaar.
"De populariteit van cactussen kan beschouwd worden als een reactie op hoe snel alles moet gaan," denkt Carlos Morera, die met Hot Cactus een gelijkaardige winkel runt in Los Angeles. "Je haalt een plant in huis die nauwelijks zal veranderen tot aan je dood. Zo rebelleren ze tegen deze moderne tijden van efficiëntie en productie waar resultaten geleverd moeten worden. Cactussen tonen dat het ook anders kan." (br.hln)
Nieuw boek van Lord of the Rings-auteur Tolkien na 100 jaar in de rekken
Nieuw boek van Lord of the Rings-auteur Tolkien na 100 jaar in de rekken
'Beren en Lúthien'. Zo heet het boek van 'Lord of the Rings'-auteur JRR Tolkien dat sinds vandaag in de winkel ligt. Dat laatste is opmerkelijk, want Tolkien schreef het boek honderd jaar geleden, vlak na de Eerste Wereldoorlog.
De beroemde schrijver overleed in 1973, het boek is geredigeerd door zijn zoon Christopher (97). Hij maakte hierbij gebruik van drie verschillende versies die zijn vader door de jaren heen schreef. Eerder redigeerde Christopher al 'De Silmarillion', dat in 1977 werd uitgebracht, en 'De Kinderen van Hurin', gepubliceerd in 2007.
Aragorn en Arwen
Centraal in het nieuwe boek staan de jongeman Beren en zijn geliefde Lúthien. Ze hebben een onmogelijke liefde: Beren is een sterfelijke man, Lúthien een onsterfelijke elf. Hun romance ligt ten grondslag aan de liefde tussen Aragorn en Arwen uit 'In de ban van de ring'.
Het verhaal zou zijn gebaseerd op Tolkiens eigen liefdesleven. Alleen werd de auteur niet verliefd op een elf, maar op een 'oudere vrouw'. Tolkien viel op zijn 16de als een blok voor de 19-jarige Edith. Hij wilde met haar trouwen, maar mocht dat niet van zijn voogd.
En ze leefden nog lang en gelukkig?
Uiteindelijk trouwde Tolkien toch met de liefde van zijn leven en werden ze samen oud. Of Beren en Lúthien hetzelfde gelukkige lot treft, zal blijken in het boek. Dat het verhaal heel veel betekende voor de schrijver, blijkt uit de grafsteen die hij deelt met zijn vrouw op Wolvercote Cemetery in Oxford. De namen Beren en Lúthien staan erin gegraveerd
Belgische fans moeten het voorlopig nog met de Engelstalige versie doen. De Nederlandstalige versie wordt verwacht in augustus, laten verschillende boekverkopers weten. (br.hln)
Karl Lagerfeld brengt ode aan zichzelf en kat Choupette
Karl Lagerfeld brengt ode aan zichzelf en kat Choupette
Karl Lagerfeld loves Karl Lagerfeld. En wanneer die liefde te groot wordt om te onderdrukken, breng je toch gewoon een ode aan jezelf. En eventueel ook aan je viervoetige wederhelft. Dat is exact wat de bekende modeontwerper en fotograaf dacht toen hij op de proppen kwam met zijn nieuwe capsulecollectie.
De Duitse modeontwerper en fotograaf Karl Lagerfeld is een verschijning op zich. En zijn capsulecollectie, die de naam 'Karl the Photographer' kreeg, zet dat maar al te graag in de kijker. De collectie bestaat uit kledingstukken en accessoires waarmee hij een ode brengt aan zichzelf en zijn kat Choupette.
Met de capsulecollectie zet Karl zichzelf als fotograaf in de kijker. Enkele selfies, Polaroids en abstracte beelden verwijzen naar zijn succesvolle carrière achter de lens voor zowel zijn eigen merk alsook modegiganten Chanel, Fendi en Dior.
Ook zijn kat Choupette Lagerfeld krijgt een starring role in de collectie. Met ruim 99.000 Instagram-volgers mag de harige viervoeter zichzelf de beroemdste én rijkste kat ter wereld noemen, want in 2014 verdiende Choupette maar liefst drie miljoen euro. Daar kunnen wij alleen maar van dromen... (br.hln)
30 procent van de Belgische vrouwen onzeker over hun oksels
30 procent van de Belgische vrouwen onzeker over hun oksels
Het zomerweer van de afgelopen dagen schreeuwt om terrasjes, mouwloze topjes en een streepje huid. En toch trekt maar liefst één derde van de vrouwen toch iedere dag een T-shirt met lange mouwen aan. Om haar oksels te verbergen, zo blijkt uit een onderzoek van Dove
Naar aanleiding van de herlancering van hun gamma verzorgende deodoranten en anti-transpiranten, deed verzorgingsmerk Dove vorige maand een rondvraag bij 871 Belgische vrouwen over hun oksels. Daaruit bleek dat 90 procent van de vrouwen haar oksels onthaart, ook al betekent dat voor 40 procent onder hen achteraf vaak een geïrriteerde en rode huid. Dat getal schommelt wel naar gelang de leeftijd. Bijn jonge meisjes onthaart slechts 1 vrouw op de 10 haar oksels nooit, bij 65-plussers stijgt dat naar 4 op de 10.
Maar liefst 3 vrouwen op de 10 dragen mouwtjes om hun oksels aan het zicht te onttrekken. Niet omdat ze toevallig eens niet geschoren hebben, wel omdat ze zich schamen voor hun oksels. Ingegroeide haartjes, een donkere schijn of pukkeltjes, blijkbaar zijn er heel wat redenen om die oksels te verbergen. Bij jonge meisjes stijgt dit cijfer zelfs tot 1 op 2. Voor veel vrouwen hangt zelfvertrouwen immers nauw samen met verzorgde oksels, zo blijkt. Maar liefst 94 procent van de respondenten gaf aan zich zelfverzekerder te voelen wanneer haar oksels verzorgd waren. (br.hln)
"Ik ben ergens op proefcontract, denk ik. Ja, bij een fantastische madam." Erik Van Looy (55) gaf in 'Gert Late Night' te kennen dat er mogelijk een nieuwe vrouw in zijn leven is, en die krijgt nu een gezicht. Ingrid Parewijck (38) is pionier van de Vlaamse topmodellen en was in haar gloriejaren graag gezien op de covers van 'Elle' en 'Vogue'.
Filmmaker Erik Van Looy lijkt opnieuw de liefde gevonden te hebben. Bij een ontboezeming in 'Gert Late Night', op het schip van goede vriend Gert Verhulst, verklapte de regisseur dat er misschien weer een vrouw in zijn leven is. Die dame, blijkt nu, is de 38-jarige Ingrid Parewijck. (br.hln)
In deze wereldstad voelen jongeren zich het gelukkigst
In deze wereldstad voelen jongeren zich het gelukkigst
Op zoek naar een bestemming voor jouw volgende citytrip? Het Duitse Nestpick ging na in welke wereldsteden Millenials - de generatie geboren tussen 1980 en 2000 - zich het gelukkigst voelen. Nummer één in het lijstje is wel verrassend dichtbij.
In welke steden voelen Millenials zich als een vis in het water? Op basis van criteria zoals werkgelegenheid, kostprijs, mobiliteit, nachtleven, gezondheidsvoorzieningen, internet en tolerantie ten opzichte van holebi's stelde het Duitse Nestpick een ranglijst samen van de populairste steden bij die generatie jongeren om te vertoeven.
Met stip op nummer één staat de hoofdstad van onze noorderburen: Amsterdam. Je hoeft het dus niet eens zo ver te gaan zoeken om het geluk in een andere stad te vinden. Wel moet je erbij nemen dat de (huur)prijzen in Amsterdam best hoog zijn, waarschuwt Nestpick.
Na Amsterdam staat het hippe Berlijn op de tweede plaats in de ranglijst, op de voet gevolgd door München. De vierde plaats is voor Lissabon weggelegd, maar ook België scoort goed met Antwerpen op de vijfde plaats. (br.hln)
1. Amsterdam 2. Berlijn 3. München 4. Lissabon 5. Antwerpen 6. Barcelona 7. Lyon 8. Cologne 9. Parijs 10. Vancouver
Waarom wandelen beter is voor je brein dan fietsen
Waarom wandelen beter is voor je brein dan fietsen
Wie wandelt, heeft daar meer deugd van aan zijn brein dan wie fietst. Want het contact van de voeten met de grond zorgt voor een betere doorstroming in de aders en pept ook de doorbloeding in de hersenen op. Bij fietsen is die impact er niet. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van New Mexico.
Wandelen wordt vaak gezien als een minder intensieve workout dan een stevige fietstocht. Maar elke keer als je voeten de grond raken, krijgt je slagader een boost, waardoor bloed sneller naar de hersenen wordt getransporteerd. Zelfs een wandeling van drie tot vijf minuten helpt al om de bloedsomloop naar je hersenen te vergroten. En dat is belangrijk omdat een goede bloedtoevoer onder meer je geheugen in topconditie houdt en de kans op een beroerte drastisch verlaagt.
Verschillende studies toonden eerder ook al aan dat een wandeling een goed middel is tegen de ziekte van Alzheimer, die wordt veroorzaakt door een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen. "Zachte oefeningen, zoals stappen, zijn dus wel degelijk nuttig voor de hersenwerking", zegt wetenschapper Ernest Greene.
Geen nordic walking Als we spreken over wandelen, bedoelen we rustig stappen aan zo'n 5 km per uur. Je hoeft dus niet aan - het lichtjes gênante - nordic walking te gaan doen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van wandelen. Te voet boodschappen doen, de auto wat verder parkeren op de parking en nog een stukje wandelen... alle kleine beetjes helpen. Al blijft de regel dat je 10.000 stappen per dag moet zetten, natuurlijk wel gewoon gelden.
"Die richtlijn van 10.000 stappen is niet zomaar uit de lucht gegrepen", vertelde sportdokter Frank Pauwels niet zo lang geleden nog aan ons. "Studies hebben aangetoond dat de gemiddelde mens met een zittend beroep 6.000 stappen per dag zet. Die 4.000 extra stappen komen overeen met een halfuur per dag meer bewegen. Natuurlijk zit er achter dat ronde getal van 10.000 ook wel een marketingstrategie. Maar we kunnen ook niet om de feiten heen: 42 procent van de bevolking beweegt gewoon te weinig." (br.hln)
Julia Van Hool werd gisteren zondag 108 jaar. Hiermee is zij de oudste inwoner van Lier en de hele regio. Julia ziet er nog altijd heel goed uit. Met haar netjes gekapt haar en feestelijke outfit zou je denken dat zij een zeventiger is.
"Dag Bertje, jij komt hier nu al voor de achtste keer", zegt Julia al lachend. Ze zit kaarsrecht aan het raam van haar kamer in het Woonzorgcentrum Sint-Jozef in Lier. De vensterbank staat vol met verjaardagskaartjes.
Twee jaar geleden woonde Julia nog alleen thuis. "Ik voel me hier heel goed en de dokter zegt dat mijn hart en bloeddruk perfect zijn. En ik turn nog elke dag in de gang. Maar ja, in feite ben ik versleten... en ik ben gevoelig geworden voor alles dat er gebeurt. Daarom wil ik ook dat het een rustige verjaardag wordt. Ik krijg veel bezoek en iedereen wil met mij een babbeltje slaan. Dat is heel plezant, maar vermoeiend", vertelt Julia terwijl het komen en gaan is van familie en vrienden.
Julia trouwde met René Op de Beeck in 1932 en de dag na hun trouw stonden ze samen in de beenhouwerij aan de Maasfortbaan. Ze kregen vier kinderen; Marcel, Joske, Flor en Anny, die zeventigers en tachtigers zijn. Zij zorgden voor twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. (WAE) 'br.hln)
Op het eiland Borneo in Zuidoost-Azië is een uiterst zeldzame orang-oetan gevonden: het vijf jaar oude wijfje is een albino en heeft blauwe ogen.
De primaat werd vorige week door bewoners van een afgelegen dorp in het oerwoud gevangen, zo deelde de dierenrechtenorganisatie Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) vandaag mee. De albino werd twee dagen in een kooi opgesloten, maar bevindt zich momenteel in een dierentehuis van de BOSF. Het dier stelt het goed.
Naar schatting leven in Indonesië, waartoe een deel van Borneo (Kalimantan) behoort, nog tussen de 45.000 en 65.000 orang-oetans. Hoeveel van hen albino zijn, is niet bekend. (De biotoop van) het apenbestand op Borneo lijdt onder branden, houtkap en het aanleggen van reusachtige plantages van palmolie. (br.hln)
Zwaarste man ter wereld (600 kilo) wordt geopereerd
Zwaarste man ter wereld (600 kilo) wordt geopereerd
Een Mexicaan die beschouwd wordt als de dikste man ter wereld, hij woog 600 kilogram, is gisteren opgenomen in een ziekenhuis in Guadalajara waar hij een maagverkleining zal ondergaan. Dat meldt zijn arts.
De 32-jarige Juan Pedro Franco verloor al 175 kilogram met medische begeleiding, aldus José Castañeda Cruz, de chirurg die de operatie zal uitvoeren. Zijn aanvankelijke gewicht maakte een gastric bypass onmogelijk. Voor de ingreep moet de man nog een reeks medische onderzoeken ondergaan. De chirurg sluit complicaties echter niet uit.
Een gastric bypass of maagomleiding is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Daardoor wordt er minder voedsel opgenomen. De maag wordt verkleind, soms tot slechts 10 procent van zijn oorspronkelijke omvang, en verderop op de dunne darm aangesloten.
De Mexicaan Manuel Uribe, die in 2007 in het Guinness Book of Records stond als dikste man ter wereld, en 597 kg woog, overleed in mei van vorig jaar. (br.hln)
Met deze trucjes bespaar je makkelijk tientallen euro's in de supermarkt
Met deze trucjes bespaar je makkelijk tientallen euro's in de supermarkt
Het is toch altijd bijzonder snel gebeurd: een doos cornflakes hier, een pak koeken daar, nog wat drank en een lekker stukje vlees en voor je het weet, swingt die rekening in de supermarkt weer de pan uit. Oeps. Geen nood, want wij hebben dé oplossing om volgende keer met minder onnodige aankopen in je winkelkar en meer in je portefeuille buiten te stappen.
Koop een deel van je fruit en groenten op de diepvriesafdeling
Heerlijk hoor, die aardbeien! Maar de kans is groot dat je voor een bakje voorlopig nog steeds zo'n 5 euro neertelt. Tot het echte aardbeienseizoen begint, koop je ze dus beter ingevroren. Niet alleen zijn die minstens even lekker - fruit wordt namelijk pas ingevroren wanneer het op zijn best is - ze blijven ook langer goed én kosten heel wat minder. Dat geldt trouwens niet alleen voor aardbeien, ook bessen, broccoli en boontjes kan je perfect op de diepvriesafdeling kopen.
Koop geen bulk
Ja, natuurlijk is het verleidelijk om meteen vijf avocado's mee te nemen als je er eentje gratis krijgt, maar wees even realistisch: ga je die echt allemaal op tijd opeten? Of is de kans groot dat er eentje op het einde van de week in de vuilnisbak belandt? Koop dus beter gewoon precies het aantal dat je nodig hebt, zo bespaar je enkele euro's én zeg je nee tegen voedselverspilling.
Weg met overtollig gewicht
We weten allemaal nog goed hoe Geert in het eerste seizoen van 'Blind Getrouwd' de steeltjes van zijn mandarijntjes plukte om toch maar te besparen op het gewicht. Wel, echte koopjesjagers kunnen met hun bladgroenten hetzelfde doen. Kroppen sla, spinazie en andere bladgroenten worden immers vaak natgespoten zodat ze langer vers blijven. Door het overtollige water er eerst even af te schudden en dan pas te wegen, heb je toch weer een klein beetje bespaard.
Val niet voor kortingen
Was je niet van plan om met zes potten nutella naar huis te gaan? Doe het dan ook niet, ook al zou je er plots twee gratis krijgen. Laat je niet verleiden door kortingen van producten die je anders niet gekocht zou hebben. De kans dat je ze op tijd gebruikt is klein, en je geeft meer geld uit dan gepland.
Weet waar je moet kijken
De dure merken vinden zich vaak precies op ooghoogte, terwijl de goedkope opties en huismerken vaak wat lager of hoger staan, zodat je er al sneller overheen kijkt. Laat je niet vangen, en zoek even totdat je de beste prijs gevonden hebt. Op het einde van je supermarktrit tellen al die kleine bedragen immers behoorlijk op.
'Vegetarische vrijdag'
Vlees zorgt er in de meeste huishoudens al snel voor dat de rekening behoorlijk oploopt. En alle initiatieven als 'Dagen zonder vlees' ten spijt, vaak zijn een aantal gezinsleden er niet zo happig op om hun stukje vlees vaarwel te zeggen. Wat je wél kan doen, is één vegetarische dag in de week inlassen. Zo blijft iedereen tevreden, en ligt die rekening wel een stuk lager. En het is nog eens beter voor je ecologische voetafdruk ook.
Sluit je ogen aan de kassa
Nu ja, niet echt, je moet immers op de één of andere manier toch die aankopen op de band krijgen en je pincode kunnen intoetsen. Maar probeer wel zo veel mogelijk voor je uit te kijken en de aanbiedingen aan de kassa te negeren. Die spelen namelijk precies in op datgene waar de meeste mensen snel zin in hebben (hallo, Snickers) én ze zijn belachelijk overpriced. Niet doen dus! (br.hln)
Heuglijk nieuws voor Justine Henin en echtgenoot Benoît Bertuzzo, want de 34-jarige ex-tenniskampioene is gisterochtend bevallen van haar tweede kindje. Het werd een zoontje dat zal luisteren naar de naam Victor.
"Gisterochtend is er een kleine prins in ons leven gekomen. Hij heet Victor en we zijn dan ook in de wolken door zijn komst. Erg blij dat ons gezinnetje er een nieuw lid bij heeft", zo schreef de voormalige nummer één van de WTA-ranglijst op social media. Voor Henin en haar partner Bertuzzo is het hun tweede kindje, in maart 2013 mochten ze ook al dochter Lalie verwelkomen.
Rijkgevuld palmares Henin nam in januari 2011 op de Australian Open afscheid van de tenniswereld. Ze behaalde in haar carrière 43 WTA-titels, waarvan zeven grandslamtoernooien. In 2004 won ze goud op de Olympische Spelen in Athene en in 2001 zegevierde ze met België in de Fed Cup. In juli van dit jaar werd Henin officieel opgenomen in de prestigieuze Hall of Fame van het tennis. (br.hln)
De Japanse winkelketen Muji gaat een 'tiny house' op de markt brengen. De Muji Hut was origineel bedoeld als klein vakantiehuisje, maar kan ook als woning dienen voor iemand die graag minimalistisch wil wonen.
De Japanse winkelketen is de eerste wereldspeler om zelf een huis op de markt te brengen en speelt daarmee in op de trend van 'tiny houses', kleine betaalbare woningen die afgewerkt worden afgeleverd en vaak op wielen staan. De huisjes kunnen dienen als extra gastenverblijf of tuinhuis, maar evengoed als gewoon huis voor mensen die weinig ruimte nodig hebbben.
Tien vierkante meter De uit cederhout vervaardigde Muji Hut is namelijk maar tien vierkante meter groot. Er is plaats genoeg om vier mensen in te ontvangen. Dankzij een schuifdeur kan je zoveel licht naar binnen laten vallen als je wil. "Zet het in de bergen, vlakbij de zee of in een tuin en het versmelt meteen samen met de omgeving en nodigt je zo uit tot een nieuw leven", klinkt het in het statement van het bedrijf.
Hoewel Muji ook veel winkels in Europa heeft, komt het huisje voorlopig alleen in Japan op de markt. Omgerekend kost het zo'n 25.000 euro. (br.hln)
Metro was ooit een bekend racepaard, maar dan begon zijn gezondheid erop achteruit te gaan en leken zijn dagen geteld te zijn. Tot zijn eigenaar Ron Krajewski een originele therapie bedacht om zijn paard erbovenop te helpen.
Metro Meteor was een succesvol renpaard dat acht wedstrijden had gewonnen en 300.000 dollar prijzengeld had binnengerijfd in de prestigieuze Belmont Park-race in New York. Maar nadat bleek dat botschilfers in zijn knieën blijvende schade hadden veroorzaakt, werd Metro op rust gesteld en verkocht.
"We zochten een paard voor Wendy en we waren waarschijnlijk nogal naïef," vertelt Ron, die Metro in 2009 samen met zijn vrouw adopteerde. "We ontdekten al snel dat Metro ernstigere raceletsels had dan we dachten."
Metro onderging maandenlang revalidatietherapie en kreeg medicatie, maar in 2012 bleek uit röntgenfoto's dat zijn knieën erop achteruit gingen en dat Ron en Wendy het paard waarschijnlijk binnen twee jaar zouden moeten laten inslapen.
Verfborstel vastnemen "Ik wilde hem niet zomaar in de weide zetten en vergeten. Ik bedacht hoe we samen tijd konden doorbrengen," vertelt Ron. Hij had ontdekt dat Metro graag de aandacht trok door zijn hoofd op en neer te bewegen en dat hij graag dingen oppikte met zijn mond. De man, zelf een professioneel kunstenaar, vroeg zich af of hij het paard kon overtuigen om een verfborstel vast te pakken.
"Ik leerde hem aan om met zijn neus het doek aan te raken in ruil voor paardensnoepjes en dan om een verfborstel vast te houden," vertelt Ron. "Hij had gewoon het doek kunnen aanraken met de verfborstel en hem dan laten vallen en dat zou het einde ervan geweest zijn. Gelukkig voor ons begon hij op- en neergaande streken te maken en hij leek ervan te genieten."
Metro begon al snel schilderijen te maken die volgens Ron goed genoeg waren om te verkopen in een lokale kunstgalerij. De eerste vier werken gingen al binnen de week over de toonbank.
"Metro's verfstreken zijn niet iets dat een mens kan maken, omdat hij niet nadenkt over wat hij zal doen voor hij het doet. Zijn streken zijn dik, willekeurig en soms onderbroken, waardoor er andere kleuren doorschijnen. Het vibreert allemaal op het doek," aldus Ron.
Wachtlijst
Metro's bijzondere gave haalde het lokale nieuws in Gettysburg, Pennsylvania en zijn verhaal werd in het hele land opgepikt. Tegen 2014 stonden er 150 mensen op de wachtlijst om een werk van Metro te kunnen kopen.
De opbrengst van de kunstwerken droeg bij aan de betaling van een nieuwe, experimentele behandeling voor Metro. Zijn dierenarts creëerde een techniek om een medicijn rechtstreeks in zijn knieën in te spuiten en die sloeg aan. "Hij zal jaren langer leven," zegt Ron.
Metro deelt zijn stal met Pork Chop, maar dat paard heeft geen artistieke interesse. "Ik probeerde Pork Chop een keer te laten schilderen, maar het interesseerde hem gewoon niet," aldus Ron.
In de stal heeft Metro zijn eigen studio. Ron is zijn assistent en art director. Hij kiest de kleur en dipt de verfborstel erin voor hij die aan Metro geeft. Het paard gaat er dan mee aan de slag op het doek. "Ik kan de schildersezel buiten op het veld zetten en hij zal stoppen met eten en er vlak voor komen staan. Hij houdt van schilderen," vertelt Ron, "ik denk niet dat hij het ooit beu zal worden". Liefdadigheid
Ron en Metro werken meestal aan drie of vier werken tegelijkertijd tijdens sessies van twintig minuten en de schilderijen verkopen goed. "We hebben verschillende formaten die variëren in prijs van 50 tot 500 dollar. We verkopen er een à twee per week," zegt Ron.
De helft van de opbrengsten van Metro's schilderijen schenken Ron en Wendy aan New Vocations, een liefdadigheidsorganisatie die voormalige racepaarden opvangt en een nieuwe thuis voor hen zoekt. Tot nu toe hebben ze al 80.000 dollar gedoneerd, genoeg om 50 tot 60 andere paarden te helpen. (br.hln)