Calorieën tellen heeft geen enkele zin, zegt deze voedingsdeskundige
Snel voor de zomer nog wat extra aan het sporten en calorieën aan het tellen, met behulp van bijvoorbeeld een app op je smartphone? Volgens voedingsdeskundige Michelle May heeft die methode weinig zin. Zij legt uit wat je wel kan doen om meer controle te hebben over wat er in je maag - en dus ook rond die billen en heupen - belandt.
Een smartphone of activiteitenhorloge maken het makkelijker dan ooit om bij te houden hoeveel we bewegen en hoeveel calorieën we doorheen de dag binnen krijgen. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat we er gezonder en slanker door worden, argumenteert Michelle May, voedingsdeskundige en experte in mindful eten.
Verboden lijst
"We moeten stoppen met voedsel te veroordelen op basis van het aantal calorieën dat het bevat," legt May uit. We bestempelen iets als "goed" of "slecht" op basis van caloriewaarden of vetgehalte, terwijl een voedingsmiddel niet intrinstiek goed of slecht kan zijn. "Je begint die zogenaamd slechte voedingsmiddelen te vermijden, maar dan voel jij je nog meer uitgehongerd, vervolgt May. Door bepaalde voedingsmiddelen op een mentale verboden lijst te zetten, ga je er nog meer naar verlangen. Geef je er dan toch een keertje aan toe, dan ga je meteen overeten", aldus May.
Vergeten genieten
Bovendien maak je door calorieën te tellen van eten een wiskundig probleem, terwijl het een complexe psychologische, fysieke en sociale activiteit is, legt de voedingsdeskundige uit. Door voortdurend bezig te zijn met het aantal calorieën in een bepaald voedingsmiddel, kan je amper nog genieten zonder afgeleid te zijn of je schuldig te voelen. "Voeding is brandstof voor je lichaam en geest. Door de hele tijd door te rekenen ben je daar op gefocust, en ben je niet meer bezig met wanneer je verzadigd bent. En net dat is erg belangrijk voor gewichtsverlies," aldus May.
Elke dag anders
"De ene dag ben je actiever dan de andere, op sommige dagen zorgen hormonale schommelingen er dan weer voor dat je appetijt verandert. Het is onzin om te denken dat ons lichaam elke dag evenveel calorieën nodig heeft," zegt May. Het belangrijkste is dat je leert luisteren naar je lichaam om te herkennen wanneer je honger hebt, en wanneer je maag voldoende gevuld is - onafhankelijk van het aantal calorieën. "Je hebt geen voedingsetiket nodig om te merken dat je genoeg hebt gegeten. Als we calorietellers laten bepalen wanneer we verzadigd zijn, dan vergeten we naar de signalen van ons lichaam te luisteren."
Zin om het eens anders aan te pakken, met het advies van May in het achterhoofd? Hier vertelden we jullie al hoe je met mindful eten begint, een methode om op gewicht te blijven zonder voortdurend calorieën te tellen. (br.hln)
|