Last van blaren na de Dodentocht? Zo verzorg je ze best
Last van blaren na de Dodentocht? Zo verzorg je ze best
De dappere deelnemers die de 100 km van de Dodentocht tot een goed einde brengen, zullen ongetwijfeld hier en daar een blaar zien opduiken. Openprikken of niet? En hoe verzorg je die vervelende blaasjes het best? Het Rode Kruis geeft advies.
Ondanks de goede voorzorgmaatregelen die je als stapper genomen hebt (denk: degelijke sokken en schoenen), kan een vervelende blaar toch nog altijd onverwacht opduiken, zeker met 100 km in de benen. Ook wie niet deelneemt aan de Dodentocht maar een avondje op hakken is gaan dansen, (denk: eigenlijk helemaal geen degelijke sokken en schoenen) is gebaat bij deze verzorgingstips van het Rode Kruis. Eerste hulp bij blaren Regel nummer 1: als de blaar niet in de weg zit, blijf er dan af. Een blaar die je krijgt door een brandwonde mag je nooit openprikken. Zit de blaar wel in de weg of bestaat het risico dat ze door wrijving zal scheuren, kan je ze wel met de nodige voorzichtigheid openprikken.
Stap 1. Was je handen grondig en trek eventueel plastic wegwerphandschoenen aan om infecties te voorkomen.
Stap 2. Spoel het deel van je voet waar de blaar zich bevindt af met water. Je kan ook een niet-prikkelend, niet-kleurend ontsmettingsmiddel gebruiken.
Stap 3. Leg een naald een minuut lang in ontsmettingsalcohol en droog ze daarna af met een steriel compres. Heb je zelf een steriele naald: des te beter.
Stap 4. Houd de naald evenwijdig met de huid en prik een paar keer aan de basis van de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit de blaar.
Stap 5. Dek de wonde af met een pleister of kompres. Verwijder voorzichtig de naald.
Is de blaar al open? Dan verzorg je deze zoals een huidwonde. Volg stap 1 tot 3 zoals hierboven aangegeven. Ontsmet vervolgens een pincet en fijn schaartje 1 minuut in ontsmettingsalcohol en droog af met een steriel compres. Neem de randjes van de open blaar vast met het pincet, en knip kort bij de huid af met het fijne schaartje. Dek daarna ook af met een pleister of compres. (br.hln)
Don’t worry, be lazy! Het is internationale luilekker dag
Don’t worry, be lazy! Het is internationale luilekker dag
Het is vandaag de international lazy day. Hét uitgelezen moment om gewoon eens niets te doen, zonder jezelf ervoor te hoeven schamen. Gelukkig zijn sommige van die luie gewoontes niet eens zo slecht nog niet.
Een warm bad nemen
We kennen het maar al te goed. Na een lange werkdag staat er nog een uurtje fitness op het programma, maar eigenlijk heb je veel meer zin om in een warm bad te kruipen en te relaxen. Op zich niets mis mee. Volgens wetenschappers aan de Universiteit van Loughborough helpt een warm bad om chronische ontstekingen, zoals die vaak aanwezig zijn bij ziektes als diabetes type II, af te weren. Én het zorgt er in principe voor dat je lichaamswarmte en de stofwisseling stijgt, waardoor je (in theorie) ook calorieën verbrandt. Even goed als dat uurtje in de fitness is het vast en zeker niet, maar ach, het kan alvast geen kwaad.
Uitslapen
Ben je van plan om dit weekend wat verloren slaap in te halen? Uitstekend plan. Het is niet alleen het ideale moment om je batterijen op te laden, maar enkele uurtjes extra in bed blijven liggen zal gezondheidsrisico’s, die verbonden zijn aan een slaaptekort, net verkleinen. Dat hebben onderzoekers aan de universiteit van Stockholm, het Karolinska-instituut en het Stress Research Institute in Zweden aangetoond nadat ze 13 jaar lang de slaapgewoonten van 38.000 mensen analyseerden.
Brunchen
‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’. Het is ons met de paplepel ingegeven. Of het ook écht de belangrijkste maaltijd is, wordt ondertussen flink bediscussieerd, maar het is best oké om af en toe royaal te ontbijten. Dat beweren onderzoekers uit Londen en Amsterdam die de eetgewoonten van verschillende Europese landen in kaart hebben gebracht in het vakblad Proceedings of the Nutrition Society. Ze ontdekten dat ’s ochtends uitgebreid en lang tafelen, helpt om je gewicht onder controle te houden. Waarschijnlijk omdat je voor de rest van de dag minder geneigd bent om te snoepen.
Digitale detox
Een heel weekend je laptop niet openklappen en je mailbox niet checken? Anno 2018 is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Toch is het een goed idee. Niet alleen helpt het je even te ontstressen, maar kans is groot dat je er maandag weer met goede moed invliegt. Wedden dat je plots nieuwe oplossingen ziet of dat die berg werk plots niet meer zo onoverkomelijk lijkt?
Bingewatchen
Toegegeven: elke avond Netflix opzetten, snacks erbij halen en voor de tv eten is niet meteen het recept voor een gezonde levensstijl. Maar hé, het is wel ontspannend, dus laat vandaag de dag zijn om met je liefste lief jullie favoriete serie uit te kijken. Volgens de Britse psychologe Sarah Gomillion kan samen films en series kijken zelfs een positieve invloed hebben op jullie relatie. Hoezo? Als er tijdens een reeks emoties, problemen of thema’s terugkomen, zorgt dat voor heel wat gespreksstof binnen de relatie. En als koppel personages ‘leren kennen’ op het scherm, kan een compensatie vormen voor het eventuele gebrek aan gemeenschappelijke vrienden. (br.hln)
In Pairi Daiza zijn gisteren twee reuzenpanda’s geboren: een tweeling. Het is de tweede (en derde) pandageboorte in Pairi Daiza (en bij uitbreiding in de Benelux) sinds die van Tian Bao op 2 juni 2016.
De geboorte van een tweeling is niet zo uitzonderlijk bij reuzenpanda’s, maar houdt wel risico’s in. Vaak laten pandamoeders een boreling in de steek, omdat ze maar voor één jong tegelijk kan zorgen. Volgens Pairi Daiza verkeren beide babypanda’s echter in goede gezondheid, “net als mama Hao Hao, papa Xing Hui en broertje Tian Bao”.
“We hebben vandaag fe-no-me-naal nieuws voor jullie”, klinkt het in een bericht op Facebook. “Onze vrouwelijke reuzenpanda Hao Hao heeft gisteren namelijk het leven geschonken aan twee kleintjes: een tweeling.”
“Dit is een nieuwe hoop voor de preservatie van deze kwetsbare soort”, klinkt het verder. Volgens Pairi Daiza zijn al elf reuzenpanda’s die in gevangenschap geboren werden met succes weer vrijgelaten in de natuur. Negen van hen zijn vandaag nog in leven.
Pairi Daiza organiseert om 11 uur een persconferentie waarbij het dierenpark meer informatie zal geven. (br.hln)
Zoveel calorieën moet je minder eten per dag om af te vallen en gezonder te zijn
Zoveel calorieën moet je minder eten per dag om af te vallen en gezonder te zijn
Calorieën, dat zijn toch die enge beestjes die in je kast leven en ’s nachts je kleding doen krimpen? Ja en nee. Ze zijn de brandstof van ons lichaam, maar eet je er te veel dan komen de kilo’s er genadeloos aan. Je calorie-inname beperken is dan ook de meest logische stap als je wilt afvallen. Uit onderzoek blijkt nu hoeveel dat er precies moeten zijn én dat die restrictie ook bijzonder veel gezondheidsvoordelen heeft.
Voor de studie werden gedurende 2 jaar 218 volwassenen tussen 21 en 50 jaar met licht overgewicht onderzocht. Ze werden gevraagd om 25% minder calorieën te eten dan normaal. Daar slaagden de deelnemers helaas niet in (iemand die normaal 2.000 calorieën eet zou er maar 1.500 mogen consumeren), maar de meesten speelden het wel klaar om 300 calorieën minder te eten. En dat had grote voordelen voor hun gezondheid.
Zo bleek dat ze niet alleen 10% van hun gewicht verloren, maar ook een lagere bloeddruk, minder ontstekingen, betere cholesterolwaarden en een betere bloedsuikerspiegel hadden.
Sommige van die voordelen zijn te wijten aan het gewichtsverlies, maar volgens hoofdauteur William Kraus is dat niet de enige reden. “De voordelen waren bij sommige deelnemers zo groot dat ze niet alleen aan het gewichtsverlies te wijten kunnen zijn. Onze studie toont aan dat een caloriebeperking ook unieke biologische effecten heeft op het lichaam, al is er wel verder onderzoek nodig om te begrijpen hoe dat precies in zijn werk gaat.”
Uit het onderzoek bleek ook dat de meerderheid van de deelnemers gezonder gingen eten, hoewel ze nog mochten eten wat ze wilden. Zo bleef hun eiwitinname gelijk, maar verorberden ze minder vet en koolhydraten en meer voeding met vitaminen en mineralen. Daarom zijn de resultaten volgens diëtiste Lotte Lemoine ook niet helemaal verrassend. “Het is logisch dat als je minder vet en suiker eet en meer groenten en fruit op het menu zet je gewicht zal verliezen en een positief effect ziet op je bloedwaarden zoals cholesterol en suiker. Omgekeerd is ook waar: als je minder mag eten, zal je bijna automatisch proberen om minder calorierijke en dus gezondere keuzes te maken.”
Toch vertelt Lemoine dat een calorierestrictie niet altijd noodzakelijk is. “Minder calorieën eten kan gezond zijn als je moet vermageren. Maar je mag ook niet zonder reden drastisch calorieën gaan schrappen. Belangrijk is om je huidige voedingsgewoonten in kaart te brengen en te kijken via welke weg calorieën geschrapt kunnen worden. Je hebt namelijk noodzakelijke calorieën zoals die die je haalt uit groenten en fruit en overbodige calorieën die geen voedingswaarde hebben zoals chips en frisdrank. Als je geen overgewicht hebt, hoef je geen calorieën te schrappen, maar kan een gezond voedingspatroon ook verbeterde bloedwaarden opleveren.”
Benieuwd hoe 300 calorieën eruitzien? Enkele voorbeelden:
1 croissant
3 sneden volkoren brood met mager beleg
2 sneden volkoren brood met chocopasta
75 g chips
4 appelen
4 aardappelen ter grootte van een ei
100 g frieten
3 dinosauruskoeken
“Uiteraard schrap je beter de croissants, chocopasta, chips en dinosauruskoeken van je menu, en niet het volkorenbrood met mager beleg, de appelen en aardappelen. Die laatste zijn noodzakelijke calorieën die je lichaam nodig heeft”, aldus Lemoine.
Tot slot geeft Lemoine nog enkele tips om 300 calorieën minder te eten per dag:
* Vervang calorierijke tussendoortjes door alternatieven die voor meer verzadiging zorgen zoals bijvoorbeeld een stukje fruit, een rijst- of maïswafel of een potje yoghurt.
* Vermijd vet beleg en vet vlees bij de warme maaltijd; je hoeft daarom niet minder te eten, alleen een beter keuze te maken.
* Eet 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes zodat je beter weerstand kan bieden tegen je drang naar zoete en vetrijke voedingsmiddelen. (br.hln)
Koffer achtergebleven of verloren? Zo krijg je alles wat je nodig hebt toch mee in je handbagage
Koffer achtergebleven of verloren? Zo krijg je alles wat je nodig hebt toch mee in je handbagage
Er was dit weekend behoorlijk was chaos op Brussels Airport. Niet alleen waren het de drukste dagen van het jaar op de luchthaven, ook het bagagesysteem raakte geblokkeerd waardoor duizenden stuks bagage niet op tijd op hun bestemming raakten. Moet jij nog op vakantie vertrekken? Met deze tips zorg je ervoor dat je toch al het noodzakelijke mee hebt in je handbagage als je koffer verloren gaat of achterblijft.
1. Kies voor de juiste handbagage. Investeer in een kleine, harde koffer die je spullen beschermt en niet groter is dan 55 cm x 40 cm x 20 cm.
2. Ga je een midweek op vakantie, gebruik dan de 5-4-3-2-1-regel: neem niet meer dan 5 paar sokken, 4 bovenstuks, 3 broeken of rokken, 2 paar schoenen en 1 hoed/zonnebril/zwempak mee in je handbagage. Pas die laatste aan naar wat je nodig hebt en neemt bijvoorbeeld een sjaal mee als je naar koudere oorden trekt of een sportbeha als je op een sportieve vakantie vertrekt.
3. Leg alles open wat je denkt nodig te hebben en selecteer dan streng. “Denk 2 keer na over alles wat je in je tas wil stoppen”, vertelt reisblogger Ben Nicker-D’Andrea. Samen met zijn partner vloog hij ooit 9 dagen naar Marokko met enkel en alleen handbagage. “Laat de ‘juist voor het geval dat ik het nodig heb’-regel helemaal achterwege. Mocht je die dingen toch nodig hebben kan je ze meestal ter plekke ook nog kopen.”
4. Denk aan Tetris: de beste manier om alles in een tas te krijgen is om elke centimeter te benutten. Vul je schoeisel bijvoorbeeld met sokken en leg ze vervolgens in een plastic zak en hiel aan teen onderaan in je koffer.
5. Gebruik een bepaalde inpakstrategie om zoveel mogelijk in je handbagage te krijgen. Je kan bijvoorbeeld je kleding oprollen. Daardoor nemen je stuks minder plaats in en raken ze minder snel gekreukt. Je kan ook de wikkeltechniek gebruiken. Wikkel daarbij elk kledingstuk zorgvuldig rond een centrale kern, met bijvoorbeeld ondergoed en T-shirts in het midden en grote stuks zoals blazers en jurken als buitenlaag.
6. Hou vloeistoffen binnen handbereik. Toiletartikelen moeten altijd samen in een transparante, hersluitbare plastic zak zitten die maximum 20 cm op 20 cm meet. Zorg er ook voor dat ze in een verpakking van maximaal 100 ml vervoerd worden en dat de totale inhoud van je toiletartikelen niet meer dan 1 liter bedraagt. (br.hln)
Kate Middleton gebruikt geniaal trucje om te voorkomen dat haar pumps uitglijden
Kate Middleton gebruikt geniaal trucje om te voorkomen dat haar pumps uitglijden
Kate Middleton staat erom bekend altijd chic en stijlvol voor de dag te komen. Maar er zo goed uitzien als de hertogin van Cambridge vereist een goede planning én ... een aantal slimme hacks. Zo gebruikt ze een geniaal trucje zodat haar schoeisel met hak altijd blijft zitten.
Kates geheim om nooit uit haar pumps te slippen? Eenvoudiger kan bijna niet, maar ze draagt panty’s met een soort van kleefband aan de onderkant.
Het was de Britse krant The Sun die opmerkte dat Kate John Lewis-panty’s draagt met ingebouwde kleverige pads om uitglijden te vermijden, een onaangenaam probleempje dat je als fervent hakkendrager zéker herkent.
Bovendien plunderen Kates kousen je rekening niet. Zo gaan ze over de toonbank voor amper $ 7, omgerekend zo’n € 7,66, al zal je wel een beetje geduld moeten hebben want momenteel zijn haar slimme panty’s volledig uitverkocht.
Hoogstwaarschijnlijk heeft Kate haar trucje ook gedeeld met haar schoonzus Meghan Markle. “Een vrouwelijke royal zonder panty’s zie je zelden”, vertelt royalcorrespondente Victoria Arbiter. Want hoewel ze nog geen panty’s droeg op haar verlovingsfoto’s, had de wederhelft van prins Harry wel lichte semi-transparante kousen aan tijdens de viering van Prins Charles’ verjaardag, haar eerste evenement als royal en toen ze voor het eerst hun zoontje Archie voorstelde aan de wereld. (br.hln)
Na alle hulpkreten: Céline Dion onherkenbaar op cover van modeblad
Na alle hulpkreten: Céline Dion onherkenbaar op cover van modeblad
De laatste maanden is de berichtgeving rond Céline Dion (51) niet zo positief. De zangeres wordt vaak neergesabeld omdat ze ongezond mager zou zijn en vorige week nog trokken enkele vrienden aan de alarmbel omdat de ster onder de duim zou gehouden worden door haar beste vriend. Op de cover van Harper’s Bazaar prijkt nu plots een onherkenbare Céline.
De zangeres reageerde in het verleden al op alle berichten dat ze het spoor kwijt zou zijn sinds het overlijden van haar echtgenoot. De ster zegt zelf niet te mager te zijn en ontkent, samen met haar entourage, dat ze verstikt wordt door haar beste vriend. De opvallende look die ze aanneemt voor de cover van Harper’s Bazaar versterkt bij sommige fans het gevoel dat Céline niet meer weet wat ze doet, maar dat klopt natuurlijk niet. De fotoshoot, waarbij ze haast onherkenbaar is, wordt volledig geregeld door een stylingteam. De zwarte pruik en opmerkelijke kleren werden de zangeres dus gegeven. (br.hln)
Imposante Zuid-Franse villa die ooit toebehoorde aan minnares Leopold II verkocht voor 200 miljoen euro
Imposante Zuid-Franse villa die ooit toebehoorde aan minnares Leopold II verkocht voor 200 miljoen euro
De imposante Villa Les Cèdres in Saint-Jean-Cap-Ferrat aan de Côte d’Azur, ooit eigendom van koning Leopold II, is verkocht voor liefst 200 miljoen euro. Dat meldt de Italiaanse likeurgroep Campari, die de 189 jaar oude villa van de hand deed. Leopold II kocht het pand in 1904 met geld dat hij in de toenmalige Belgische kolonie Congo had buitgemaakt.
De villa was eerst eigendom van de burgemeester van Villefranche-sur-Mer, maar die verkocht het in 1904 aan koning Leopold II. De vorst (1835-1909) had namelijk een verblijf nodig voor zijn veel jongere maîtresse Blanche Zélie Josephine Delacroix (1883-1948). Leopold II kocht het stulpje met geld uit zijn kolonie Congo, waar hij de meest monsterlijke wreedheden beging, en doopte het landgoed om tot ‘Villa Leopolda’.
Alexandre Marnier-Lapostolle die de likeur Grand Marnier ontwikkelde in 1880, kocht de villa in 1924. De door hem gestichte drankengroep bleef veertig jaar eigenaar tot de bedrijfsovername door Davide Campari-Milano S.p.A. in 2016. Sindsdien stond de villa te koop.
Olympisch zwembad
De Villa Les Cèdres is in totaal meer dan 14 hectare groot. De bewoonbare ruimte is ook niet min met 1.700 vierkante meter. De villa heeft veertien slaapkamers, een balzaal, een olympisch zwembad en stallen die plaats bieden aan dertig paarden. In de tuin staan 15.000 planten en twintig serres.
Duurste villa ter wereld
Over de waarde van de villa werd de voorbije jaren zwaar gespeculeerd. Ooit werd de villa zelfs geschat op 760 miljoen euro. Maar de officiële vraagprijs van 350 miljoen euro was al genoeg om het pand tot duurste villa van de wereld uit te roepen. Een anonieme koper heeft er nu zo’n 200 miljoen voor neergeteld. (br.hln)
Meghan Markle brengt kledinglijn uit voor het goede doel
Meghan Markle brengt kledinglijn uit voor het goede doel
Meghan Markle zit niet stil. De hertogin van Sussex hielp nog maar net bij het maken van de Septemberissue van de Britse Vogue en nu wordt bekendgemaakt dat de royal ook haar eigen kledingcollectie uitbrengt ten voordele van het goede doel.
Markle ontwerpt haar eigen collectie ten voordele van Smart Works, een organisatie die zich inzet om kansarme vrouwen terug aan het werk te krijgen. Volgens de Britse journalist Omid Scobie krijgt Meghan de hulp van kledingketens Marks & Spencer, Jigsaw en John Lewis maar ging ze ook al te rade bij haar vriendin en modeontwerpster Misha Nonoo.
“De collectie, die later dit jaar gelanceerd wordt, zal verkocht worden volgens een one-for-one-basis”, schrijft Omid in een tweet. Maar ook Meghan legt het principe uit in de Britse Vogue: “Voor elk stuk dat een klant koopt, wordt een ander aan het goede doel geschonken. Dat geeft niet alleen iedereen de kans om deel uit te maken van elkaars leven, het herinnert ons eraan dat we er niet alleen voor staan.”
Wanneer de collectie juist uitkomt en over hoeveel stuks het gaat, is nog niet bekend. (br.hln)
Zomer zonder zorgen: zo ga je om met een gebroken tienerhart
Zomer zonder zorgen: zo ga je om met een gebroken tienerhart
De zomervakantie is in volle gang. Eindelijk tijd om te genieten van langverwachte qualitytime. Maar wat als ruzies, verveling of teleurstelling ook tijdens een welverdiende vakantie de kop opsteken? Deze week vertellen experts An Coetsiers en Roxanne Chorkawa hoe je met zo’n euvel omgaat. Vandaag: gebroken tienerharten.
“Van vakanties verwachten we enorm veel”, zegt An Coetsiers, kinderpsychologe en gedragstherapeut bij De Praatdoos. “We moeten plezier maken, samen leuke dingen ondernemen ... Maar die torenhoge verwachtingen bieden gen garantie op succes. Moeilijke emoties horen bij het leven. En dat is op vakantie niet anders.”
Wat als een tiener tijdens zo’n vakantie plots last heeft van een gebroken hart? Iedere ouder wil zijn kind het liefst verdriet besparen. Maar lastige gevoelens horen bij het leven. “Neem liefdesverdriet serieus”, benadrukt de psychologe. “Opmerkingen als ‘dat waait wel over’ of ‘genoeg vissen in de zee’ zijn goedbedoeld, maar helpen je tiener niet echt vooruit.”
Coetsiers raadt ook aan om eerst en vooral te checken of je kind wel geholpen wil worden. “Praat hij of zij er liever niet over? Benadruk dan dat je deur altijd openstaat. Sommige pubers zonderen zich af, andere hebben graag wat afleiding. Zeker als je kind zich erg terugtrekt, kan je voorstellen om samen iets te doen. Maar overdrijf er niet mee. Je wil namelijk niet de boodschap geven dat hij of zij het verdriet niet mag voelen.”
“Een pasklare oplossing bestaat niet. Een gebroken hart heeft tijd nodig. Om je kind voor te bereiden op zulke emoties vind ik het zinvol om thema’s als verliefdheid al vanaf de leeftijd van tien jaar ter sprake te brengen. Ook boeken en films kunnen daarbij helpen”, besluit Coetsiers. (br.hln)
Jongeren reizen verder, maar minder vaak dan oudere generaties: dit zijn de reisgewoontes van millennials vs. babyboomers
Jongeren reizen verder, maar minder vaak dan oudere generaties: dit zijn de reisgewoontes van millennials vs. babyboomers
Ongeacht of je nu in de jaren 50 of 90 het levenslicht zag: als je deze zomer op reis gaat, neem je sowieso een zonnebril, zwemkledij en je goed humeur mee. Maar tot daar de reisgewoontes die millennials en babyboomers delen – blijkt uit een survey die Mastercard afnam bij 1.001 Belgen tussen de 55 en 70 jaar oud. De resultaten daarvan legden ze naast die van vorig jaar bij millennials. Dit waren de meest frappante verschillen qua reisgedrag en betaalgewoontes op vakantie tussen beide leeftijdsgroepen.
1. De millennial boekt online vanuit zijn/haar luie zetel, de ouders stappen een reisagentschap binnen
De (groot)ouders van deze wereld houden voorlopig nog vast aan oude offline gewoontes als ze hun accommodatie willen boeken. Amper 1 op de 4 vindt de weg naar reiswebsites of -apps, of vertrouwt en kent ze genoeg om er een slaapplaats vast te leggen. Babyboomers boeken dan wel soms via booking.com (29%) en zeer sporadisch Airbnb (6%). Toch komen die percentages niet in de buurt van die van millennials: 41% reserveert via booking.com, 19% met Trivago, 17% via Airbnb, 13% met TripAdvisor en 10% via Hotels.com. Wel opvallend: oudere generaties betalen vaker voor hun accommodatie met de kaart (73%) dan hun (klein)kinderen (58%).
2. Bij babyboomers spant koning auto nog steeds de kroon
Terwijl jongeren het openbaar vervoer omarmen en hun hand niet omdraaien om een vliegtuigreis (50%), trein- (16%) of busrit (15%) te combineren om hun bestemming te bereiken, kiest maar liefst 59% van de huidige 50’ers en 60’ers er nog steeds voor om met hun trouwe vierwieler te reizen naar hun hotel (54%). Ruim de helft van de babyboomers boekt zelfs geen enkel vervoersmiddel op weg naar en tijdens hun vakantie, aangezien ze vaak een auto bezitten en het liefst naar Frankrijk en Spanje trekken.
3. (Groot)ouders hebben meer geld over voor accommodatie, (klein)kinderen voor gastronomie
In het algemeen besteden oudere generaties meer centen aan hun accommodatie dan hun (klein)kinderen. Gemiddeld geven babyboomers € 530 uit aan hun accommodatie, millennials slechts € 397. Het omgekeerde geldt dan weer voor winkelen en gastronomische activiteiten: millennials geven hier respectievelijk € 168 en € 353 aan uit, terwijl babyboomers het bescheidener houden met € 88 en € 316. In totaal geven oma’s en mama’s zo’n 30% meer uit aan hun hele vakantie dan hun (klein)dochters. (Klein)zonen geven daarentegen 16% meer uit dan hun (groot)vaders. Opmerkelijk: babyboomers gaven in de survey aan meer tuk te zijn op elektronische betalingen – 83%, zowel op reis als in hun hometown – dan millennials (70%).
4. Jongeren reizen verder maar minder vaak en minder lang dan hun (groot)ouders
Babyboomers laten hun wanderlust iets meer de vrije loop – 18% onder hen gaat 3 keer of meer per jaar op reis – dan millennials (14%), maar zien iets minder van de wereld. De oudere generaties kiezen namelijk vaker voor Europese bestemmingen in de vorm van een strandvakantie of citytrip in voornamelijk Frankrijk en Spanje, wat samenhangt met hun keuze voor de auto als vervoersmiddel. Slechts één vijfde van hen gaf aan dat hun laatst geboekte vakantie zich buiten Europa afspeelde, tegenover één derde van de jongste generatie. Babyboomers gaan wel een stuk vaker langer dan 1 week (24%) of zelfs 2 weken (11%) op reis dan millennials – respectievelijk 17% en 7%. Wel een gelijkenis: twee derde van de Belgen, zowel jong als oud, houdt het op maximum twee vakanties per jaar. (br.hln)
Populaire diëten onder de loep: hoe (on)gezond is het vastendieet?
Populaire diëten onder de loep: hoe (on)gezond is het vastendieet?
De zomer, dat betekent voor velen onder ons snel nog wat kilootjes proberen te verliezen om er toch net dat tikkeltje beter uit te zien in die nieuwe bikini. Maar is dat wel zo gezond? Elke week nemen wij samen met voedingsdeskundige Sandra Bekkari een populair dieet onder de loep. Vandaag: het vastendieet.
Op het vastendieet bestaan verschillende variaties, al zijn er 2 vormen die het vaakst voorkomen. De eerste manier, intermittent fasting, speelt op dagniveau. In het 16:8-protocol eet je 16 aaneengesloten uren niet, terwijl je in de overige 8 uur normaal eet, en wat je wil. Bij de tweede manier, alternating of alternated fasting, vast je 2 dagen per week, ook wel bekend als het 5:2-dieet. Aanvankelijk mocht daarbij 2 dagen niet meer dan 500 calorieën voor vrouwen en 600 voor mannen consumeren. De andere dagen at je wat je wilde. Nu zijn de vastendagen verhoogd naar 800 kilocalorieën en op de 5 andere dagen eet volgens het mediterrane voedingspatroon.
Het 5:2-dieet
Waarom het volgens Sandra Bekkari geen goed idee is om het 5:2-dieet te volgen:
- “2 dagen per week vasten is niet voor iedereen geschikt. Sommigen hebben na die 2 dagen vasten zo’n extreme honger dat ze die gaan compenseren, eetbuien krijgen en zich overeten. Dan is het 5:2-dieet uiteraard geen oplossing om op lange termijn te volgen. Je raakt, net zoals bij elk ander dieet, sneller in een vicieuze cirkel terecht van streng diëten, afhaken en overcompensatie. We moeten leren dat het oké is om af en toe te genieten van een stukje taart, een pakje friet of iets anders. Daardoor gaan we ons veel minder snel overeten. Dat blijkt ook uit een grote studie. Daarin stond een groep op dieet en een andere niet. Ze kregen een tafel vol lekkers voorgeschoteld. Wat bleek? De mensen die geen dieet volgden, namen één stukje taart, genoten daarvan en waren voldaan. De groep diëters voerden een tijdlang een strijd met zichzelf, waarna ze niet meer te stoppen waren en bleven eten. Daarom stappen we het best af van het zwart-witverhaal en kiezen we beter voor een gulden middenweg die wel haalbaar is.”
- “Veel mensen die het dieet volgen, geven aan dat ze tijdens hun 2 vastendagen erg humeurig rondlopen.”
- “Hoewel de caloriebeperking verhoogd is van 500 voor vrouwen en 600 voor mannen naar 800 per dag, zijn 800 calorieën nog altijd erg weinig om de dag door te komen.”
Wat we volgens Sandra Bekkari wél kunnen leren van het 5:2-dieet:
- “Het dieet is verbeterd tegenover vroeger. Waar je op je niet-vastdagen aanvankelijk alles mocht eten wat je wilde, wordt nu aangeraden om je te houden aan het mediterrane eetpatroon. Daarbij eet je vooral veel groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis. Dat voedingspatroon komt grotendeels overeen met de adviezen van onze nieuwe voedingsdriehoek en wordt in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen zoals minder risico op hart- en vaatziekten, een hogere levensverwachting en een lager risico op borst- en darmkanker.”
- “Voor mensen die het moeilijk vinden om te diëten, kan dit dieet soelaas bieden omdat ze weten dat ze ‘maar’ 2 dagen per week honger moeten lijden.”
Het 16:8-dieet
Waarom het volgens Sandra Bekkari geen goed idee is om het 16:8-dieet te volgen:
- “16 uur lang vasten is lang, waardoor sommigen zich in de uren dat ze wél mogen eten gaan overeten.”
- “Ik ben een voorstander van ’s morgens de tijd te nemen om te ontbijten. Het is ook aangetoond, naar bijvoorbeeld concentratie toe, dat het ontbijt een erg belangrijke maaltijd is. Je ontbijt overslaan is dus af te raden.”
- “Het dieet is niet voor iedereen geschikt. Diabetici, ouderen en zwangeren mogen het bijvoorbeeld vaak niet volgen. Dat zegt meestal ook al iets. Als zij het dieet niet mogen volgen, betekent dat immers vaak dat het voor de grote meerderheid van de bevolking ook geen goed idee is om zich eraan te wagen.”
Wat we volgens Sandra Bekkari wél kunnen leren van het 16:8-dieet:
- “Doordat je 16 uur vast, heb je minder tijd om te eten waardoor sommigen minder gaan eten.”
- “Het verkleint de kans om ’s avonds nog ongezond beginnen te snacken.”
- “Elk dieet werkt. Als je minder én beter gaat eten, zal je gewicht verliezen.”
- “Van alle populaire diëten, is dit een van de betere uit het aanbod. Vasten helpt namelijk je slaapkwaliteit te verbeteren waardoor je je ook frisser voelt overdag. Al is 16 uur voor mij net wat overdreven. 12 uur vasten lijkt me dan weer ideaal, bijvoorbeeld van 19 uur ’s avonds tot 7 uur ’s morgens. Dan ga je niet slapen met een volle maag, geef je je spijsvertering voldoende rust, vermijd je laatavondsnacks én kan je opstaan met een volwaardig ontbijt.” (br.hln)
In korte broek of strandjurk naar het werk, mag een baas dat verbieden?
In korte broek of strandjurk naar het werk, mag een baas dat verbieden?
Op sommige plekken in het land zijn temperaturen tot 40 graden niet uitgesloten vandaag. Vervelend op de werkvloer, want in een lange broek en gesloten schoenen zweet je je de pleuris, maar een korte broek of strandjurk zou dan weer niet professioneel zijn. Op sommige plaatsen wordt het zelfs expliciet verboden. Mag dat wel? Wij vroegen het aan Geert Vermeir, manager juridisch kenniscentrum bij SD Worx België.
“In principe is de werkgever de baas en mag hij of zij regels opleggen als het gaat over de fysieke verschijning van zijn of haar werknemers. Dat geldt op vlak van kledij, maar ook als het bijvoorbeeld gaat over tatoeages. Al zijn daar natuurlijk wel grenzen aan. Er moet een bepaalde wetgeving nageleefd worden en die mag niet geschonden worden. Anders kan je bijvoorbeeld uitkomen bij discriminatie”, vertelt Vermeir aan ons.
“In sommige gevallen is het noodzakelijk om bepaalde kledingvoorschriften te verplichten, om veiligheids-, gezondheids- en hygiëneredenen. Een voorbeeld daarvan is iemand die in een omgeving werkt met gevaarlijke producten. De werkgever zal dan kledij opleggen die armen en benen bedekt, ook als het buiten 40 graden is. Maar omdat het over veiligheid gaat, voelt dat vaak niet aan als een dresscode maar eerder als een uniform. Terwijl het eigenlijk wel een dresscode is.”
Imago en uitstraling
“Voor een kantoorbediende spelen die aspecten natuurlijk minder, daar is dan weer het imago of de uitstraling dat een bedrijf wil uitstralen van tel. Dat verschilt ook weer per functie uiteraard, voor frontoffice-medewerkers doet het er doorgaans meer toe dan voor backoffice-medewerkers. En het kan ook erg verschillen van bedrijf tot bedrijf. Een typisch voorbeeld is een bank die zich met een zekere serieux wil positioneren. Het gaat over financiële zaken en ze willen neutraliteit uitstralen. Daarom leggen ze vaak een bepaalde dresscode op en ik kan mij inbeelden dat een korte broek daar mogelijk niet bijhoort.”
Wat als je het toch écht niet uithoudt in een lange broek en besluit om tegen de regels in een short te dragen? “De instructies van de werkgever aan je laars lappen, kan een reden voor ontslag zijn. Maar ik heb nog nooit gehoord dat iemand daadwerkelijk ontslagen is om ‘ongepaste’ kledij. Als het niet geapprecieerd wordt, zul je er hoogstens op gewezen worden en dan zal de kous daar ook wel mee af zijn. Ook voor werkgevers is het uiteraard belangrijk om redelijk te blijven.”
Wat als je niet weet of en wat de kledingregels zijn?
“We raden bedrijven altijd aan om heel duidelijk te communiceren over kledingvoorschriften. Via het arbeidsreglement, intranet of mail. Als je er niets over vindt en toch twijfelt, kun je het het best navragen aan je collega’s of aan een leidinggevende. En kijk vooral ook eens goed rond. Mensen die er al langer werken, weten vaak goed wat de gewoontes zijn. Al evolueren die ook weer door de jaren heen. Pakweg 40 jaar geleden moest elke mannelijke kantoorbediende waarschijnlijk een kostuum dragen, dat is nu uiteraard niet meer het geval.” (br.hln)
Dacht je dat jij het al moeilijk had met deze temperaturen? Beeld je dan eens in hoe warm het moet zijn als je ook nog eens een dikke pels hebt. Onze huisdieren kunnen ook flink last hebben van de extreme warmte. Met deze tips maak je het hen zo comfortabel mogelijk.
Huisdieren kunnen het dan wel niet vertellen wanneer ze last hebben van de warmte, dat wil niet zeggen dat er geen symptomen of tekenen zijn die we zelf niet kunnen herkennen. Is je hond of kat plots vrij lusteloos, ademt het dier snel, of blijft de etensbak onaangeroerd? Dan heeft het waarschijnlijk last van de warmte. Een ander signaal zijn de pootafdrukken. Honden en katten hebben namelijk nergens zweetklieren, behalve in hun voetzooltjes. Zie je plots natte pootafdrukken op de vloer? Dan zijn ze behoorlijk aan het zweten van de warmte. Goed, nu weten we dan wel of ze het al dan niet te warm hebben, maar zijn er ook dingen die we zelf kunnen doen?
Je hond
Honden zijn erg gevoelig voor de hitte en hebben het dan ook snel warm. Bovendien kunnen ze die warmte alleen maar kwijtraken door te hijgen. Neem hen op een warme dag als vandaag dus zeker niet mee voor een lange wandeling of een jogsessie in het park. Het beste is om honden binnen te houden en de ramen en gordijnen te sluiten, zodat het zo koel mogelijk blijft. Zorg ook dat er steeds voldoende fris water is om te drinken. Om het water zo lang mogelijk koel te houden, kies je het best voor een grote drinkbak, die warmt minder snel op dan een klein schaaltje met water. Gaan jullie toch naar buiten voor een wandeling? Dan doe je dat het best ’s ochtends of ’s avonds. Overdag is het niet alleen verzengend warm, ook asfalt kan erg heet zijn en zo de pootjes van je viervoeter verbranden. Of de grond al dan niet te warm is kan je makkelijk zelf testen door je hand 3 seconden lang op de grond te houden. Voelt het te warm aan voor jou? Dan is het ook te warm voor je hond. Altijd een topper: verras je hond met een privéplonsbadje. Met een paar hondenspeeltjes erin is pret waterpret gegarandeerd verzekerd. Let wel op: honden met een dunne vacht smeer je het best in met zonnebrand, want ze kunnen net als jij verbranden.
Je kat
Langharige katten of katten met een dikke vacht hebben beslist last van de hitte. Even langs het trimsalon, of gewoon zelf de vacht van je kat borstelen om losse en overbodige haren te verwijderen, kan al meteen wat verkoeling bieden. Let wel op: katten die net van de trimster komen of katten met een lichte vacht hebben een hoger risico op huidkanker én ze zijn gevoeliger voor de zon, dus smeer hen als ze buiten gaan voorzichtig in met een niet-vette zonnebrandcrème. Lijkt je kat zich plots vaker schoon te likken dan anders? Dat is normaal. Wassen werkt immers verkoelend, net zoals zweten bij de mens. Als je wil kan je hen zelfs een handje helpen: neem een koude, vochtige doek en wrijf daarmee over hun vacht. Een klein beetje vocht kunnen de meeste katten wel appreciëren, al helemaal als ze merken hoe verkoelend het werkt. Daarnaast heeft je kat voldoende water nodig. Omdat katten er niet van houden op één plek te drinken, en al helemaal niet in de buurt van hun etensbak, plaats je het best verschillende schaaltjes met water verspreid door het huis. Om het water koel te houden, kan je er eventueel een ijsblokje aan toevoegen. Ben je zelf de hele dag op je werk? Dan kan je ’s avonds een flesje water vullen en dat een nachtje in de diepvries leggen. ’s Morgens wikkel je er een handdoek omheen en leg je het flesje in het mandje of op de favoriete plek van je kat, zo blijft het daar de hele dag lekker koel. Let wel op: vul het flesje niet tot de rand, water zet immers uit wanneer het bevriest.
Je konijn
Ook konijnen zijn geen zonnekloppers. Integendeel: ze zijn gewend om in een koud hol onder de grond te kruipen, en kunnen dus helemaal niet goed tegen de hitte. Zorg dan ook dat hun hok in de schaduw staat, en geef ze wat extra verkoeling door theedoeken nat te maken en in te vriezen. Die kan je dan op de kooi leggen. Ook staat het hok beter niet op de grond, maar zet je het op een verhoogje, om de ventilatie te verbeteren. Zorg ook dat er voldoende water is. Het ijzeren drinkteutje kan door de warmte namelijk gloeiend heet worden, waardoor ze er niet meer van willen drinken. Een andere optie zijn fruit of groenten die veel water vasthouden, zoals appels, watermeloen en selder.
Je vogel
Zeker op bloedhete dagen als vandaag, zet je je vogelkooi beter nooit in de volle zon. Voorzie een beetje vers water zodat je vogel zich kan verfrissen. Weet ook dat de warmte opstijgt. Zet de kooi dus liever op de grond in plaats van de in lucht te laten hangen om het voor je vogel zo aangenaam mogelijk te houden. (br.hln)
Zieke koe ligt in brandende zon en kan niet meer rechtkomen, boer zet een partytentje op
Zieke koe ligt in brandende zon en kan niet meer rechtkomen, boer zet een partytentje op
Boer Martin uit het Nederlandse Losser vond gisteren een creatieve oplossing voor een zieke koe die urenlang in de brandende zon lag. Het beest kan door een gewrichtsontsteking niet meer overeind komen. Met de tropische temperaturen besloot de landbouwer een partytent op te zetten voor de koe. Een simpele, lieve actie die hem online veel complimenten oplevert.
“Helaas maar waar, net als wij mensen kunnen ook dieren ziek worden. Als wij als mensen ziek zijn dan weten we meestal wel wat het is of we gaan naar een dokter. Bij dieren is dat dan toch weer even iets anders”, vertelt Martin op zijn Facebookpagina, waar hij over het voorval schrijft.
De koe in kwestie kan niet meer opstaan. “De eerste indicatie van de dierenarts was een gewrichtsontsteking. Hiervoor is een medicijnkuur voorgeschreven met pijnstillers. Deze kuur is ondertussen afgelopen, maar ze komt nog steeds niet zelfstandig in de benen”, legt de boer uit. Hij probeert, voor zo ver als dat gaat, de koe af en toe te verleggen naar een schonere plek in de wei. Eten en drinken gaat het beest gelukkig goed af.
Schaduw
Het is met de tropische temperaturen voor koeien nu aangenamer in de stal, waar zijn andere dieren dan ook staan. Maar aangezien de zieke koe buiten ligt in de brandende zon, bedacht Martin een oplossing. “Omdat ik het belangrijk vind dat ze de ruimte heeft om te kunnen proberen te staan heb ik vanochtend met wat hulp een partytent geplaatst bij haar voor de nodige schaduw. Zodat ze ook deze dagen een lekkere koele plaats in de schaduw heeft en hopelijk over een paar dagen zelf ook de schaduwplek kan gaan opzoeken.”
Online krijgt hij veel complimenten voor zijn actie. “ Jij hebt echt een hart voor je dieren! Beterschap met de dame”, schrijft Judith. Shana sluit zich daar bij aan. “Wat een gouden hart! Heerlijke boer jij!”, schrijft ze op de Facebookpagina van Boer Martin. (br.hln)
Zwart of wit: wat is nu de beste kledij bij warm weer?
Zwart of wit: wat is nu de beste kledij bij warm weer?
Deze week wordt het weer tropisch warm. Rondlopen in zwemkledij of - waarom ook niet: in Adam- of Eva-kostuum - klinkt verleidelijk, maar is jammer genoeg niet realistisch. Wat kan je dan wel het best dragen op een bloedhete dag?
Een kleerkast met zomerkledij ziet er waarschijnlijk lichter uit dan eentje met winteroutfits. Tijdens de zomermaanden zijn we immers geneigd om voor witte kledingstukken of frissere kleuren te kiezen. Dat heeft niet alleen te maken met wat modetrends voorschrijven. We gaan er ook van uit dat het minder warm is bij hoge temperaturen. Maar klopt dat wel? En waarom lopen mensen in de woestijn dan rond met lange, donkere gewaden? Wij vroegen het aan kleurexpert en trendwatcher Hilde Francq.
Bedoeïenen
“Donkere kleuren slorpen de warmte op. Wit en lichte kleuren weerkaatsen daarentegen het zonlicht en nemen daardoor minder warmte op”, legt de expert van trendstudio Francq Colors uit. “Daaruit zou je kunnen concluderen dat we het best lichte outfits dragen om het koel te hebben. Toch klopt dat niet.”
Ze verwijst naar een onderzoek dat in 1980 gepubliceerd is in het wetenschappelijke vakblad Nature. “4 wetenschappers plaatsten toen vrijwilligers in de woestijn tijdens de middag en testten een aantal verschillende outfits uit. Wat bleek? De hitte die doorgegeven werd door het gewaad op de huid was identiek bij het zwarte of het witte gewaad.” Veel belangrijker was de snit van het gewaad. “Bij een losse garderobe is er sprake van een soort schoorsteeneffect: de hitte tussen gewaad en huid verplaatst zich naar boven, waardoor er langs onderen lucht opgezogen wordt. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom die verkoelend werkt. Waarom bedoeïenen dan vaak zwarte kledij dragen? Wellicht omdat het minder straling doorlaat en daardoor beter tegen verbranden beschermt.”
Kortom, of je nu voor zwart of wit kiest, maakt niet zoveel uit. Je draagt simpelweg het best losse kledij. Is een loszittende outfit geen optie en ga je toch voor strakke kledij? Dan haal je het best lichte kleuren uit je kleerkast.
Kijk ook naar de stof
Warm weer vraagt om luchtige stoffen die ademen én toch tegen de zon beschermen. “Stoffen die de stroming van de lucht bevorderen zijn een aanrader”, bevestigt Francq. “Luchtig linnen is een van de beste opties. Hoewel katoen erg fris aanvoelt, is het ook erg absorberend en houdt het zweet vast. Daarom is het niet altijd geschikt, tenzij het heel luchtig geweven is. Ook stoffen als viscose, tencel of zijde kunnen verkoelend aanvoelen.” (br.hln)
De verroeste revolver van Vincent van Gogh moet minimaal 40.000 euro opbrengen
De verroeste revolver van Vincent van Gogh moet minimaal 40.000 euro opbrengen
Het wapen waarmee Vincent van Gogh (1853-1890) zichzelf van het leven zou hebben beroofd, is te koop. Het wordt vandaag geveild in Parijs. Verwachte opbrengst: minimaal 40.000 euro.
Op 27 juli van het jaar 1890 verliet Vincent van Gogh de herberg waar hij woonde, ten noorden van Parijs. Hij ging er dagelijks op uit, om te schilderen in de omgeving. Hij werkte bijvoorbeeld aan ‘Boomwortels’, een doek met boomstammen en -wortels zoals die daar te zien waren, rondom het stadje Auvers-sur-Oise.
Maar tegen de tijd van het avondeten was de zieke Van Gogh – in tegenstelling tot zijn gewoonte – nog niet terug in de herberg. Pas later die avond strompelde hij binnen: zwaargewond en bloedend. “Ik heb geprobeerd mijzelf te doden”, zou de schilder gezegd hebben tegen de herbergeigenaar. Kort erna overleed Van Gogh aan zijn verwondingen. Het schilderij ‘Boomwortels’ bleef onaf. Een brief die hij nog aan zijn broer Theo wilde schrijven, werd ook niet afgemaakt: er kwamen wel zeven bloedvlekken op te zitten.
De dood van Van Gogh bleef in veel opzichten een mysterie. De behandelend arts had een kogel in zijn lichaam gevonden. Maar een wapen werd nergens teruggevonden. Lang gingen er verhalen dat de schilder gedood zou zijn door schooljongens. In een Amerikaanse biografie is geschreven dat ‘een onbesuisde tiener’ Van Gogh had beschoten.
Onderzoek
Maar in 1960 – ruim 70 jaar na de dood van de wereldberoemde schilder – liep een Franse boer over zijn akker, niet ver van de herberg van Auvers-sur-Oise, en vond daar een revolver. “Die boer heeft dat wapen naar de herberg gebracht en daar is het altijd bewaard gebleven”, vertelt Teio Meedendorp, onderzoeker van het Van Gogh Museum in Amsterdam. “Het is niet met 100 procent zekerheid vast te stellen, maar het is wel héél erg waarschijnlijk dat het om de revolver gaat waarmee Van Gogh zichzelf wilde doden.”
Er is uitgebreid onderzoek gedaan. “Het wapen is gevonden op de plek waar Van Gogh zelfmoord wilde plegen. Experts hebben aangetoond dat de zogeheten Lefaucheux-zakrevolver zo’n 50 tot 80 jaar in de aarde heeft gelegen: dat is precies de tijd tussen zijn dood in 1890 en de vondst van het wapen in 1960”, vertelt de Franse veilingmeester Grégoire Veyres. “Het kaliber van de revolver, 7 millimeter, komt ook overeen met de wond in het lichaam van Van Gogh”, zegt Meedendorp.
Vandaag ligt dat ‘heel waarschijnlijke’ zelfmoordwapen van de Nederlandse meester, te koop bij het Parijs veilinghuis Drouot. Iedereen mag bieden. De verwachte opbrengst is minimaal 40.000 euro. Pikant is dat het verhaal achter dat verroeste wapen tot kort geleden bij vrijwel niemand bekend was. De revolver werd bewaard bij de familie van de herberg, zonder dat er verder iemand van op de hoogte was. “Alleen een mevrouw die bij het plaatselijke toerismebureau werkte, wist ervan”, aldus Teio Meedendorp.
Die vrouw vroeg jaren geleden een medebewoner in Auvers-sur-Oise, Alain Rohan, of hij er niet eens wat onderzoek naar wilde doen. “Die man publiceerde in 2012 zijn boek en toen was iedereen echt met stomheid geslagen.” Want Rohan bracht alleen al het bestáán van de revolver als eerste naar buiten. “Vóór die tijd wist echt niemand ervan, ik ook niet”, zegt Meedendorp.
Belangstelling
En Rohan deed jarenlang onderzoek, doorzocht archieven, zocht getuigen en nabestaanden op, kreeg zelfs medewerking van de politie, èn concludeerde dat het wapen ‘vrijwel zeker’ het wapen van Van Gogh was. Hij ontdekte dat de betreffende Lefaucheux-revolver eind 19e eeuw gewoon overal te koop was. “Je kreeg ’m zelfs gratis als je je abonneerde op een bepaald tijdschrift”, vertelde Rohan in de Franse pers.
Sinds 1960 was de revolver dus in familiebezit, bij de nabestaanden van de herbergeigenaar. “Zijn dochter biedt het wapen nu te koop aan”, aldus Grégoire Veyres. Particuliere verzamelaars en musea staan inmiddels in de rij. “De dochter zou het liefst zien dat het in een publieke collectie terecht komt. Zodat liefhebbers van Van Gogh het ook zelf kunnen zien.”
Het Van Gogh Museum houdt z’n kaken op elkaar. De revolver was in 2016 al eens – tijdelijk – te zien in het Amsterdamse museum. Maar of het er nu terugkeert? “Wij doen nooit mededelingen over het wel of niet meebieden op veilingen”, zegt Meedendorp. Maar het idee dat het wapen waarmee één van ’s werelds beroemdste kunstenaars zichzelf doodde straks toegankelijk is voor het publiek: “Dat is een mooie gedachte.” (br.hln)
Kleine orang-oetan Sungai gestorven in Pairi Daiza
Kleine orang-oetan Sungai gestorven in Pairi Daiza
Pairi Daiza heeft triest nieuws te verwerken gekregen. Het Waalse dierenpark heeft afscheid moeten nemen van de kleine orang-oetan Sungai.
Het diertje werd in oktober nog maar geboren. Het had echter een misvorming aan de kaak en was te verzwakt om te genezen. Gisteravond stierf het. “Onze verzorgers en de hele orang-oetanfamilie zijn vandaag in diepe rouw”, klinkt het op sociale media. “Woorden schieten te kort.” (br.hln)
Arthur voor het eerst populairste jongensnaam in België, Emma blijft op kop bij de meisjes
Arthur voor het eerst populairste jongensnaam in België, Emma blijft op kop bij de meisjes
Voor het zestiende jaar op rij is Emma de populairste meisjesnaam. Bij jongens stoot Arthur Liam voor het eerst van de troon, dat blijkt uit nieuwe cijfers over voor- en familienamen van StatBel, het Belgische statistiekbureau.
608 baby’s kregen in 2018 de naam Emma, wat de naam voor de zestiende keer op rij de populairste meisjesnaam van het land maakt. Emma wordt op de voet gevoeld door Olivia (554) en Louise (545). De rest van het lijstje behoudt de volgorde van de twee vorige jaren.
Bij de jongens zijn er meer verrassingen te bespeuren. Voor het eerst prijkt de naam Arthur (565) bovenaan het lijstje. Juist onder Arthur volgen in de top drie de namen Noah (553) en Adam (548).
De top 10 meest gebruikte jongensnamen met aantal baby’s die hem kregen:
1. Arthur (565)
2. Noah (553)
3. Adam (548)
4. Louis (547)
5. Liam (539)
6. Lucas (519)
7. Jules (509)
8. Victor (476)
9. Gabriel (429)
10. Mohamed (420)
De top 10 meest gebruikte meisjesnamen met aantal baby’s die ze kregen:
Long hair do care: zo houd je je lokken in topconditie en bevorder je het groeiproces
Long hair do care: zo houd je je lokken in topconditie en bevorder je het groeiproces
Wil je je korte coupe eindelijk laten uitgroeien, of simpelweg zo snel mogelijk enkele extra centimeters aan je lange lokken toevoegen? Dan lees je hier hoe je dat het best aanpakt.
Ja, het klopt dat je haar ongeveer een centimeter per maand groeit. Je bent dus niet verkeerd, als je denkt dat je weinig tot geen verschil ziet in de lengte van je lokken, als je het over de duur van een maand bekijkt. We gaan dus ook absoluut niet beweren dat je van een korte pixie-cut naar een lange bob kan gaan in amper een maand of twee. Wat wel kan is letten op de manier waarop je zorg draagt voor je haar. Want waar het zo goed als onmogelijk is om je lokken exponentieel sneller te doen groeien, kan je de haargroei wel behoorlijk vertragen door slecht zorg te dragen voor je lokken.
Volgende gewoontes kunnen er voor zorgen dat je haar effectief een centimeter (of ietsje meer) groeit per maand én dat je lokken in topconditie zijn en blijven.
1. Pas je levensstijl aan
Wist je dat voldoende slaap een belangrijke factor is? Net als regelmatig sporten. Hierdoor verbetert immers je bloedcirculatie en dat stimuleert je haarfolikels om je lokken sneller te doen groeien. Daarnaast is wat je eet ook enorm belangrijk. Wie een gebalanceerd dieet volgt, kan z’n haargroei stimuleren. Wie zich vooral volpropt met junkfood vertraagt de groei van z’n lokken. Let er daarnaast ook op dat je af en toe een gezonde snack eet tussen je maaltijden door. De energie die nodig is om je haarcellen te ontwikkelen, bereikt een dieptepunt enkele uren na het eten. Door tussendoor te snacken met fruit, groenten, noten of zaden hou je je energielevel hoog en heeft je haar voldoende kans om te groeien.
2. Investeer in goede supplementen
Wie gezond eet heeft in theorie geen nood aan extra voedingssupplementen. Wil je de natuur toch een handje helpen, dan kan je je toevlucht nemen tot een goed supplement. Proteïnesupplementen zijn altijd een goede keuze, omdat je lokken bestaan uit een proteïne die de naam keratine draagt. Daarnaast is biotine, ook gekend onder de naam Vitamine B7, ook een supplement dat het overwegen waard is. Biotine zou ervoor zorgen dat het haar dikker en sterker wordt.
3. Lang leve de conditioner
Sla de conditioner niet over bij het wassen van je haren. Die zorgt er immers voor dat je haar in topconditie blijft. Een goede conditioner verstevigt je lokken, en voorziet ze van een beschermend laagje dat haarbeschadiging voorkomt.
4. Besteed extra aandacht aan je hoofdhuid
Het eerste waarmee je lokken in aanraking komen, wanneer ze beginnen te groeien, is natuurlijk je hoofdhuid. Het mag dan ook geen wonder heten dat je deze goed moet verzorgen, als je een stralende coupe wil. Gebruik regelmatig een shampoo die je hoofdhuid exfolieert, om zo dode huidcellen te verwijderen. Een hoofdmassage op tijd en stond is ook een goed idee. (br.hln)