Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




11-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slapen zonder onderbroek is gezond & andere ondergoedweetjes

Slapen zonder onderbroek is gezond & andere ondergoedweetjes

http://static2.hln.be/static/photo/2016/4/15/12/20161010150540/media_xll_9155382.jpg

We plukken elke ochtend een schone onderbroek uit de kast (en hopen van jou hetzelfde), maar denken daar eigenlijk niet al te veel over na. Wist jij bijvoorbeeld dat een string niet altijd een slimme keuze is, en dat 's nachts zonder onderbroek slapen net wel gezond kan zijn? 5 gezondheidsweetjes over dat kleine lapje stof op een rijtje.

1. Sportondergoed is een ding

Je hijst jezelf bij het sporten misschien wel in een hippe sportoutfit met bijpassende schoenen. Maar wist je dat een aangepaste sportonderbroek ook een must is als je hevig gaat zweten? Je kiest best voor een stof die goed ademt, zodat er geen zweet, vuil en vocht wordt vastgehouden wat in schimmelinfecties kan uitmonden. Een katoenen onderbroek is de beste keuze.

2. Naakt slapen

Je hoeft niet zonder onderbroek te slapen als je dat niet fijn vindt. Maar wie vaak last heeft van infecties, kan het probleem wel deels verhelpen door helemaal naakt te slapen. Bacteriën gedijen het beste in warme, donkere en vochtige omgeving, waardoor jouw onderbroek een prima plek lijkt 's nachts. Door die uit te doen, kan je de boel wat laten ademen en verluchten. 

3. Overdag wél een must

's Nachts zonder onderbroek slapen kan dan wel een goed idee zijn, dat geldt niet overdag. Je hebt een broekje dan nodig als bescherming tegen de scherpe kantjes, naden en ritsen van je kledij, die kunnen gaan irriteren als ze rechtstreeks tegen je gevoelige velletje schurken. 

4. Het gevaar van strings

Strings kunnen bacteriën makkelijker van voren naar achteren verplaatsen, wat voor infecties kan zorgen. Zeker bij het sporten is zo'n klein lapje stof daarom niet aan te raden. Het kan geen kwaad om af en toe een string te dragen, maar heb je regelmatig last van infecties, dan kies je beter voor een gewone onderbroek. 

5. Katoen is de beste keuze

Het klinkt misschien niet erg sexy, maar katoen is de meest ademende stof en dus de beste keuze voor ondergoed. Ga dus in de lingeriewinkel op zoek naar een leuke onderbroek uit 100% katoen. Is het kruis van katoen en de rest van een andere stof? Zelfs dat is niet voldoende, want het maakt de rest van de stof minder ademend en vergroot daarmee de kans op infecties. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze blogster zwijgt niet langer: Ik was 12 en werd aangerand in het zwembad

Deze blogster zwijgt niet langer: "Ik was 12 en werd aangerand in het zwembad "

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/0/2/20161010141415/media_xll_9155282.jpg

28 jaar is Frauke Heyde nu. Op haar 12de werd ze door een groepje jongens aangerand in het zwembad. Daar heeft ze erg lang over gezwegen, uit schaamte en omdat ze dacht dat het haar eigen schuld was. De gebeurtenissen waar ze vandaag over blogt zijn al lang geleden, maar de pussy-uitspraken van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump halen de pijnlijke gebeurtenis weer naar boven. Verhalen van lotgenoten overhaalden haar om het verhaal nu wel te delen.

Frauke was 12 toen ze met haar familie naar een subtropisch zwembad ging, blogt ze vandaag. "Ik hield enorm van zwembaden, schrijft ze. "Ik had geen zin om op mijn broer en neef te wachten en dook alleen het water in. Het was er druk, wat kon er gebeuren?" Maar dan voelde ze handen aan de binnenkant van de dijen. Niet veel later ging een bende Franse jongens veel verder en liep het incident helemaal uit de hand.

Frauke ging zo snel als ze kon uit het water en schaamde zich omdat ze dacht dat het haar schuld was. Dus hield de schrijfster en scenariste haar mond over de gebeurtenissen, tegen haar mama, broer en neef. Lang heeft Frauke de aanranding verdrongen. De aanranding kwam weer naar boven bij de gebeurtenissen in Duitsland op oudejaarsnacht, waar honderden vrouwen betast werden. En afgelopen weekend, na Trumps platvoerse uitspraken over vrouwen waarin hij aanranding als een akkefietje beschouwt, besloot ze dat ze niet langer kon zwijgen.

Vandaag, 16 jaar later, beseft ze dat het haar schuld niet was. En dat heeft ze te danken aan haar vriend. Hij deed haar beseffen dat die gebeurtenis helemaal niet "pijnlijk, maar normaal" was, zoals ze altijd had gedacht. Nu weet ze dat het ziek was en dat het had nooit mogen gebeuren.

"Ik had moeten schreeuwen, die dag in het zwembad. Ik had iedereen er over moeten vertellen." Ook de getuigenissen van andere meisjes hebben Frauke geholpen erover te vertellen. "We moeten onze verhalen delen, zodat we kunnen beseffen dat dit niet door de beugel kan. Ik wil, door mijn verhaal te delen, opkomen voor mezelf en alle anderen voor wie het niet zo evident is om ook hun ervaring te delen."

"Zwijgen is opgaan in de schaamte. Zwijgen is de aangeleerde vorm van normaal. Zwijgen is nooit een keuze. Het is een overlevingsstrategie." Voor lotgenoten en iedereen wiens grenzen werden overschreden, heeft de blogster één boodschap: "Het is niet jouw schuld. Wij moeten niet langer de schaamte van onze aanranders dragen." (br.hln)


» Reageer (0)
10-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medische testaap Ponso werd gedumpt op een eiland, meer dan 30 jaar later wordt hij eindelijk gered

Medische testaap Ponso werd gedumpt op een eiland, meer dan 30 jaar later wordt hij eindelijk gered

http://static3.hln.be/static/photo/2016/14/9/7/20161009141751/media_xll_9151687.jpg

De ongeveer 40-jarige chimpansee Ponso is een van de eenzaamste dieren ter wereld. Nu krijgt hij eindelijk hoop op een heel nieuw leven.

Achtergelaten

Ponso werd samen met 19 andere chimpansees gedumpt op een eiland bij de Ivoorkust in 1983, nadat de dieren als proefdieren gebruikt waren voor medische testen door het New York Blood Center. Omdat de dieren 'afgedaan' hadden, werden ze daar gedropt.

Omdat het (erg kleine) eiland geen natuurlijke water- of voedselbronnen heeft, leverde het NYBC levensmiddelen en vaccineerde het de dieren, maar op een bepaald moment stopte alle broodnodige hulp. Daarmee ondertekende het centrum meteen het doodvonnis van de dieren.

Eén voor één stierven de chimpansees van honger en ziekte. Ponso bleef lange tijd dapper doorzetten met zijn familie. Maar in 2013 begonnen ook zijn partner en kinderen te verzwakken en volgde ook voor hen de dood. Ponso bleef helemaal alleen achter.

http://static0.hln.be/static/photo/2016/16/0/6/20161009142454/media_xll_9151746.jpg

Vriend

Hoewel de mens niet bepaald zijn beste vriend is gebleken in zijn leven, is het toch dankzij enkele dierenvrienden dat Ponso nu nog leeft. Zo weigerde local Germain hem op te geven en stopte hij Ponso jarenlang bananen en ander fruit toe en zorgde hij voor wat welgekomen gezelschap. Ponso kreeg ook een teddybeer om te knuffelen en werd verzorgd door enkele dierenrechtenorganisaties en dankzij vrijgevige donoren.

Onderzoek

Dankzij hulp en donaties kon er een betere toekomst voor Ponso op poten worden gezet. Eerder dit jaar bezocht Estelle Raballand, stichtster van het 'Chimpanzee Conservation Center' Ponso verschillende keren om te onderzoeken of hij sterk genoeg was om het eiland te verlaten. Na verschillende tests bleek Ponso in juni ziektevrij en gezond genoeg om van het eiland weggehaald te kunnen worden.

Verhuis

In september heeft de overheid van de Ivoorkust zijn verhuis goedgekeurd.
Hij zal een nieuwe thuis krijgen waar hij in het gezelschap van vele chimpansees komt, het 'Chimfunshi Wildlife Orphanage' in Zambia.

Momenteel zetten reddingswerkers alles op alles om Ponso weg te halen voor het regenseizoen de hoopvolle plannen in het water doet vallen, en er wordt een nieuw plekje voor hem in het weeshuis gebouwd. "Als alles goed gaat, kan hij in november verhuizen", vertelt Raballand aan The Dodo. "We werken zo snel als we kunnen." Naast de verhuis en de werken nog een toelating van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) en Ponso kan eindelijk weer bij soortgenoten zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
09-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is waarom sommige vrouwen zonder pijn hakken kunnen dragen

Dit is waarom sommige vrouwen zonder pijn hakken kunnen dragen

http://static3.hln.be/static/photo/2016/5/1/9/20161007202701/media_xll_9145389.jpg

Ook jaloers op vrouwen die pijnloos op stiletto's de stad kunnen doorkruisen, terwijl jij al moeite hebt met een klein hakje? Hun geheim zit niet in dure designerschoenen, gelzooltjes of zelfs ingetapete tenen, maar wel de vorm van hun voet. Volgens experts zijn sommige vrouwen gemaakt voor hoge hakken en anderen net geboren voor platte ballerina's.

De Britse podologe Emma Supple ontwikkelde een formule die de ideale hakhoogte voor jou onthult. Emma heeft jarenlang de voeten van vrouwen in haar praktijk bestudeerd en zo had ze opgemerkt dat veel patiënten die zweerden bij platte schoenen toch last hadden van voetpijn. Zo kwam ze op haar formule voor de perfecte hakhoogte en nu past ze die toe op patiënten voor advies. "De formule heeft me nog nooit teleurgesteld."

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van comfortabele schoenen: de flexibiliteit van het sprongbeen, het beentje dat de voet met het been verbindt. Dit heeft een vreemde ronding bovenaan en aan de voorkant van de voet. 

Supple heeft slecht nieuws voor vrouwen met een niet-flexibel sprongbeen: hoge hakken zijn niet voor hen gemaakt. Maar het omgekeerde is soms ook waar: sommige vrouwen krijgen net pijn in platte schoenen door de vorming van hun sprongbeen. Dat is waarom ballerina's erg hoge hakken kunnen dragen zonder pijn te lijden. 

Toch bestaat er een grens op de comfortabele hoogte: voor schoenen waar je veel op wandelt raadt Supple aan om niet hoger dan 8 centimeter te gaan. Je lichaam wordt dan in een erg onnatuurlijke houding gedwongen. Je achterwerk wordt naar achteren geduwd, waardoor je lage rugpijn riskeert. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blijf maar lekker liggen vandaag, want te vroeg opstaan is niet goed voor je

Blijf maar lekker liggen vandaag, want te vroeg opstaan is niet goed voor je

http://static0.hln.be/static/photo/2016/13/14/1/20161009082819/media_xll_9150451.jpg

Nu het buiten steeds donkerder kleurt, wordt het voor velen onder ons moeilijker en moeilijker om 's ochtends fris uit bed te springen. Wel, nu heb je het perfecte excuus om die klok te negeren en gewoon lekker te blijven liggen: vroeg opstaan is namelijk helemaal niet goed voor je.

Waarom hebben we zoveel moeite om dat bed te verlaten in de herfst- en wintermaanden? Slaapexpert Maree Barnes omschrijft het fenomeen als de 'social jetlag': de tijd tussen het moment dat je wakker wordt door je wekker en het moment waarop je uit jezelf zou wakker worden.

"Wanneer de zon 's ochtends opkomt, wordt het hormoon melatonine onderdrukt, een stof in het lichaam die ervoor zorgt dat we gaan slapen. Bovendien gaat ons cortisolniveau omhoog, wat ons energie geeft."

Dat betekent dat we, als we ons natuurlijke ritme zouden volgen, pas zouden ontwaken wanneer het licht wordt. In de herfst en winter ligt dat natuurlijk anders. Dan moeten we onze wekker zetten en opstaan terwijl het nog donker is. "Dat maakt het opstaan veel moeilijker, en heeft in de meeste gevallen ook een serieus effect op je humeur," legt Barnes uit.

Aangezien de kans klein is dat ze er op kantoor mee kunnen lachen als je pas komt aandraven om 1 uur 's middags, ziet het er niet naar uit dat we die wekker meteen kunnen buitenkeilen. Maar het is wel het uitgelezen excuus om vandaag wél lekker in je bed te blijven ligen! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8,4 miljoen pond voor valse Hals: Sotheby's gaat de mist in

8,4 miljoen pond voor valse Hals: Sotheby's gaat de mist in

http://static1.hln.be/static/photo/2016/13/6/6/20161006165210/media_xll_9139716.jpg

Een portret van een man dat door Sotheby's in Groot-Brittannië als een werk van Frans Hals is verkocht, is een vervalsing. Dat melden verschillende Britse media, waaronder de BBC.

Het schilderij - waarvan gedacht werd dat het Hals' Portret van een onbekende man is - blijkt materiaal te bevatten dat helemaal niet uit de tijd van de Hollandse Meester (tussen 1610 en 1650) stamt. Een Amerikaan kocht het schilderij in 2011 voor 8,4 miljoen pond. Hij heeft het geld, een kleine 10 miljoen euro, inmiddels wel teruggekregen.

Eerder werd ontdekt dat een Lucas Cranach de oudere (Duits schilder en graveur), inmiddels in het bezit van de prins van Liechtenstein, mogelijk ook niet van de hand van de kunstenaar was. Het kwam oorspronkelijk uit dezelfde verzameling als het werk van Hals, waarop Sotheby's onderzoek liet doen.

In de Britse media wordt inmiddels gesuggereerd dat er een "geweldige vervalser" aan het werk geweest moet zijn. De vrees bestaat dat hij of zij meer kunstliefhebbers op het verkeerde been heeft gezet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'s Nachts wakker uit schrik een bliepje te missen

's Nachts wakker uit schrik een bliepje te missen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/2/3/20161008021812/media_xll_9146733.jpg

Eén kind op de zes jonger dan dertien kampt met slaapgebrek of slaat wel eens een maaltijd over omdat het te druk bezig is met laptop, smartphone of iPad. Niet minder dan 10% geeft zelfs toe dat dit 'vrij vaak' gebeurt. Eén en ander blijkt uit onderzoek van de Leuvense universiteit.

"Aan de kinderen werd gevraagd hoe vaak het gebeurt dat ze niet of te weinig eten of slapen omwille van het internet", zegt onderzoeker Sofie Vandoninck van het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven. "Bij de 9- tot 12-jarigen antwoordde één kind op de zes dat dit wel eens gebeurt, maar één op tien moest toegeven dat het 'vrij vaak' voorkomt. Dat laatste is problematisch: dan kan het niet anders of ze zitten te slapen op de schoolbanken."

Uit het onderzoek, waaraan meer dan 500 Belgische kinderen deelnamen, blijkt ook dat 8% van de 9- en 10-jarigen de gewoonte heeft om élke dag online te gaan in de slaapkamer. Als de kinderen 11 en 12 jaar oud zijn, zit één op de drie al dagelijks op een schermpje te tokkelen in zijn slaapkamer.

Ook een kwart van de Belgische 9- en 10-jarigen valt in de categorie 'smartphonegebruikers met een verhoogd risico op problematisch gebruik', omdat ze aangaven van streek te zijn als ze hun smartphone niet konden checken of steeds wilden weten of er op hun gsm iets nieuws was binnengekomen. (br.hln)


» Reageer (0)
08-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bette Midler - Beast Of Burden

Bette Midler - Beast Of Burden

Druk op de foto om haar te beluisteren.






Bette Midler (Honolulu (Hawaï), 1 december 1945) is een Amerikaanse zangeres, actrice en comédienne. Haar joodse ouders vernoemden haar naar de actrice Bette Davis.

Ze werd geboren in Honolulu op Hawaï, en studeerde drama aan de Universiteit van Hawaï. Haar carrière begon in homo-badhuizen in New York City waar ze onder andere bevriend raakte met Barry Manilow, die haar begeleidde op de piano. Hij produceerde ook haar eerste album, The Divine Miss M (dit is ook de naam die haar fans aan haar geven). De legendarische Sophie Tucker is van grote invloed op haar geweest.

Midler verscheen in Fiddler on the Roof op Broadway, maar haar zangtalenten maakten haar een ster. Haar eerste filmrol was als drugsverslaafde rock-muzikant in de film The Rose, gebaseerd op het leven van Janis Joplin. Ze kreeg een Oscarnominatie voor Beste Actrice voor haar rol.

Na het floppen van de film Jinxed waarin ze een moeilijke samenwerking had met de regisseur en tegenspeler, leek haar carrière als filmactrice al tot een einde te komen. Vier jaar later kreeg ze echter in 1986 een rol in Down and Out in Beverly Hills, het begin van een succesvolle carrière in komediefilms. Andere films in dit genre waarin ze speelde zijn Ruthless People, Outrageous Fortune en Big Business.

Andere films waarin ze speelt zijn Scenes From a Mall, For the Boys (hiervoor kreeg ze een Oscarnominatie) en Hocus Pocus.


» Reageer (0)
06-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerestaureerde luiken Lam Gods vanaf 13 oktober in Sint-Baafskathedraal

Gerestaureerde luiken Lam Gods vanaf 13 oktober in Sint-Baafskathedraal

http://static0.hln.be/static/photo/2016/17/0/1/20161005232649/media_xll_9137041.jpg

Liefhebbers van het mystieke veelluik 'De Aanbidding van het Lam Gods', het vijftiende-eeuwse meesterwerk van de gebroeders Van Eyck, kunnen de gerestaureerde buitenluiken en lijsten vanaf donderdag 13 oktober terug in de Gentse Sint-Baafskathedraal zien. Dat meldt een reeks restauratiepartners.

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) onderzocht en restaureerde vier jaar lang acht buitenluiken en acht lijsten. De eerste van drie restauratiefasen duurde bijna twee jaar langer dan aanvankelijk gepland en kostte ook bijna dubbel zoveel dan eerst begroot.

In de volgende fase van de publieke restauratie in het Museum voor Schone Kunsten (Gent) wordt het onderste register van het geopende veelluik onder handen genomen. Die panelen zijn ondertussen al naar het MSK verhuisd.

Vanaf volgende week woensdag start in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster ook een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, tot 25 mei 2017, over het parcours dat de restaurateurs bij de échte Van Eyck brachten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big Brother met katten in de hoofdrol is binnenkort een feit

Big Brother met katten in de hoofdrol is binnenkort een feit

http://static1.hln.be/static/photo/2016/6/9/13/20161005182846/media_xll_9135928.jpg

Wat doet een kat eigenlijk als het baasje de deur uit is? Het is een vraag die veel poezenfans zich stellen, maar tenzij ze een vernuftig verborgen camerasysteem in huis instaleren, zullen ze het nooit weten. Gelukkig doet een Franse televisiezender dat in onze plaats: op TF1 kijk je binnenkort naar de kattenversie van Big Brother, waarin microcamera's en GPS-systemen de viervoeters voortdurend volgen.

Een realityshow met katten in de hoofdrol, het klinkt gek maar is niet nieuw van opzet. In Groot-Brittanië was het BBC Two programma The Secret Life Of The Cat waanzinnig populair, die in 4 afleveringen van bijna een uur de belevenissen volgde van onder meer Lily, Tom Tom Obi en 47 andere katten. Dat format heeft het Franse TF1 nu opgekocht, waardoor op die zender binnenkort ook binnengegluurd kan worden in het dagelijks leven van de zachte viervoeters. 

Met behulp van minuscule cameraatjes en een GPS-systeem zullen in deze Franse versie ook een hoop poezen gevolgd worden, waarbij we erachter komen of ze nu echt stiekem dingen doen die niet mogen als het baasje niet thuis is. Wij zijn alvast razend benieuwd of de beestjes ook andere dingen doen dan eten, spinnen en slapen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoelang je geeuwt onthult hoe slim je bent

Hoelang je geeuwt onthult hoe slim je bent

http://static3.hln.be/static/photo/2016/0/13/4/20161005174540/media_xll_9135694.jpg

De volgende keer dat je een geeuw voelt opkomen, mag je de etiquetteregels in de wind slaan. Hoe langer je geeuwt, hoe slimmer je bent, aldus biologen.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten een verrassende band tussen hoelang zoogdieren geeuwen en de grootte en complexiteit van hun brein. Primaten, de apensoort waar de mens ook toe behoort, hebben de neiging langer te geeuwen in vergelijking met andere diersoorten. Ze openen hun mond zelfs tot 50 procent langer.

De resultaten, die in het wetenschappelijk magazine Biology Letters verschenen, suggereren dat hoewel geeuwen een evolutionair fenomeen is, want dit koelt het brein af, het ook een signaal van je denkvermogen is. De biologen ontdekten dat dieren als muizen, ratten, konijnen en vossen het kortst geeuwen. Gorilla's, gibbons, walrussen, kamelen, olifanten en mensen geeuwen aanzienlijk langer.  

Mensen en olifanten
Hoewel de mens niet het zwaarste brein heeft - dat van olifanten weegt doorgaans veel meer - hebben wij wel meer neuronen in de hersenschors dan andere dierensoorten. Dat Afrikaanse olifanten ook veel neuronen in hetzelfde gebied hebben en dat ze op de tweede plaats van geeuwtijd komen, onderschrijft volgens de biologen de theorie dat lang geeuwen een teken van intelligentie is.

Professor Andrew Gallup aan de universiteit van New York: "Niet de grootte van het lichaam of de anatomie heeft invloed op het geeuwgedrag. Want gorilla's, kamelen, paarden, leeuwen en walrussen geeuwen allemaal minder lang dan de mens." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderzoekster van amper 25 veroorzaakt aardschok in strijd tegen superbacterie

Onderzoekster van amper 25 veroorzaakt aardschok in strijd tegen superbacterie

http://static3.hln.be/static/photo/2016/10/1/7/20161004155126/media_xll_9130327.jpg

Een onderzoekster van amper 25 jaar heeft een nieuw middel ontdekt in de strijd tegen superbacteriën. In plaats van antibiotica gebruikt ze een stervormige polymeer, die de bacteriën letterlijk verscheurt.

Shu Lam is amper vijfentwintig jaar oud, maar haar studie in het gezaghebbende Nature Microbiology veroorzaakt een kleine aardbeving in de medische wereld. Lam testte met succes een nieuw middel om superbacteriën aan te vallen zonder daarbij gebruik te maken van antibiotica.

Lam gebruikte polymeren - ketens van moleculen - die aan de universiteit waren ontwikkeld. Ze testte die op muizen die geïnfecteerd waren met resistente bacteriën.

De polymeren verenigen zich in een stervormige molecule, die zich aan de bacterie hecht en daarbij de celwand uiteenrafelt. De bacterie komt zo onder steeds meer stress te staan en vernietigt zichzelf uiteindelijk. In tegenstelling tot antibiotica laat het middel gezonde cellen met rust.

Superbug
De ontdekking is zo belangrijk omdat het nieuwe middel mogelijk een alternatief kan vormen voor antibiotica, en daardoor bijzonder veelbelovend is in de strijd tegen resistente bacteriën. Die zogenaamde "superbugs" zijn bestand tegen steeds meer soorten van de gekende antibiotica, en dat vormt een snel groeiend probleem.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven elk jaar al zo'n 700.000 mensen aan de resistente bacteriën, en dat aantal stijgt snel. "In 2050 kunnen superbacterieën naar schatting tien miljoen doden per jaar eisen", zegt Greg Qiao, hoogleraar macromoleculaire chemie en medeauteur van de studie. "Bovendien zijn er in de voorbije dertig jaar maar één of twee nieuwe soorten antibiotica ontwikkeld."

De wetenschappers waarschuwen wel voor teveel optimisme: het zal waarschijnlijk nog minstens vijf jaar duren voor een werkend middel voor menselijk gebruik op punt is gesteld. (br.hln)


» Reageer (0)
05-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van keelpijn en een snotneus? Zo raak je er sneller van af

Last van keelpijn en een snotneus? Zo raak je er sneller van af

http://static1.hln.be/static/photo/2016/8/12/5/20161004164733/media_xll_9130610.jpg

Vanaf het moment dat je keelpijn voelt opkomen en het snot begint te stromen, moet je volgens Finse wetenschappers zinksupplementen slikken. Zo kun je de duur van de gemiddelde verkoudheid met drie dagen inkorten.

De gemiddelde verkoudheid duurt zeven dagen. Maar wie 80 tot 92 milligram zink per dag opneemt, kan die vreselijke periode tot vier dagen inkorten. Hoe dat komt? Zink voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt, zegt neus-, keel- en oorarts Murray Grossan. Hierdoor kunnen de beestjes niet zo lang in je lichaam overleven, waardoor je je sneller beter voelt.

Zo werkt zink het efficiënst
Neem zinksupplementen van zodra je de symptomen opmerkt. De stof kan ook de werking van een specifiek proteïne in je lichaam blokkeren. Dit stofje doet dienst als een portaal voor het verkoudheidsvirus om je lichaam te betreden. Dit houdt in dat minder beestjes kunnen binnendringen.

Zink werkt het best wanneer het aantal beestjes in je lichaam laag is. In het onderzoek begonnen de patiënten bijvoorbeeld 24 uur of minder nadat de eerste symptomen opdoken met de behandeling. Wat dus betekent dat je er snel bij moet zijn.

Nog een tip van Grossan: verspreid de verschillende zinkpillen over de dag en je mag niet meer dan 80 tot 100 milligram per dag nemen. Laat de pillen zo lang mogelijk oplossen in je mond. Zo blijven de ionen langer in je keel, wat meteen een ontstekingsremmend effect kan hebben. Perfect om die keelpijn te verzachten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Experts waarschuwen: ons pensioenstelsel staat op instorten

Experts waarschuwen: ons pensioenstelsel staat op instorten

http://static0.hln.be/static/photo/2016/0/6/13/20161005094409/media_xll_9133528.jpg

Als er niet drastisch wordt ingegrepen, zullen we nooit het wettelijk pensioen krijgen waar we op hopen. Dat zeggen specialisten Jef Vuchelen (VUB) en Mark Scholliers. Volgens hen doet de overheid te weinig en zijn de prognoses over vergrijzing en pensionering veel te rooskleurig.

Vuchelen en Scholliers deden hun uitspraken in Het Nieuwsblad, naar aanleiding van een boek dat ze over het probleem publiceerden, 'Het Grote Pensioenbedrog'. Volgens hen zal ook de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 niet de oplossing brengen waarop wordt gehoopt. De pensioenkost wordt daardoor wel verlaagd, maar doordat oudere mensen langer aan het werk zijn, maken ze geen plaats voor jongeren. En dat zou zo'n 300.000 extra werklozen met zich meebrengen.

Ze wijzen ook op een belangrijke misconceptie. Veel mensen zien hun pensioenbijdrage als een soort verzekeringspremie, die ze op het einde van hun carrière zelf kunnen innen. Maar de huidige bijdragen worden gebruikt om de huidige pensioenen te betalen. De pensioenbijdrage over 20 jaar zal betaald worden door de mensen die op dat moment aan de slag zijn. Als er dan minder mensen werken, zal er dus ook minder geld voor de pensioenen zijn. Wat het systeem onder druk zet.

Uberchauffeurs
Daarbij komt dat het aantal jobs waar werknemers weinig of geen sociale zekerheid betalen toeneemt, denk maar aan Uberchauffeurs, mensen die hun huis verhuren via Airb&b en de flexi-jobs in de horeca.

Oplossing
De oplossing? Zelf sparen, zodat je een spaarpotje hebt tegen de tijd dat je stopt met werken. Want wat nu in Griekenland gebeurt, zit er bij ons ook aan te komen. Daar worden pensioenen gedecimeerd en moeten veel mensen met 700 euro per maand rondkomen. "Het is een kwestie van tijd", volgens de auteurs. (br.hln)


» Reageer (0)
04-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Jenny verdwijnt deze maand uit Thuis: Een mooi vertrek? Dat hoeft voor mij niet meer

Jenny verdwijnt deze maand uit Thuis: Een mooi vertrek? Dat hoeft voor mij niet meer

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/10/5/20161004070258/media_xll_9128585.jpg

Na meer dan 21 jaar verdwijnt 'Jenny' wellicht deze maand uit Thuis. Het exacte moment kent Janine Bischops (73) zelf niet. Haar vertrek was abrupt en ingegeven door bittere teleurstelling.

"Eigenlijk had ik al twee jaar het gevoel dat er veel te weinig vlees zat aan de rol van Jenny", vertelt Janine in Story. "Ik heb dat ook gezegd, maar er veranderde niet echt iets, en daar ging ik aan kapot. Maar ik ben nog een tijdje gebleven voor mijn collega's en de toffe crew. De verhaallijn waarin Bianca, mijn tv-dochter, terugkeert uit Marokko, was de druppel. Ik had geen enkele scène met haar. Dat was zo ongeloofwaardig, en dat kon voor mij niet. Bij Thuis wilden ze nog een mooi vertrekscenario uitwerken, maar voor mij hoefde het niet meer."

Huilen in de auto
Janine zegt zelf niet te weten hoe Jenny uit thuis verdwijnt. "Ik ga ervan uit dat ik deze maand voor het laatst te zien zal zijn, maar zelfs dat weet ik niet zeker. Van de ene dag op de andere kon ik het echt niet meer opbrengen om nog op de set te staan. Na mijn laatste opnames heb ik wel heel hard gehuild in de auto. Tot ik thuis was. Iedereen op de set is geschrokken van mijn beslissing."

Geen terugkeer
Een terugkeer zit er niet meteen in, als het van Janine afhangt. "Ik ben echt kwaad geweest op de schrijvers. Nochtans draag ik Thuis nog altijd een warm hart toe. Het pikt soms een beetje als ik de serie op tv zie. Maar ik heb ondertussen andere bezigheden. Ik ga vaak uit eten, en ik spreek nog regelmatig af met enkele Thuis-collega's. Daarnaast ben ik ook een thriller aan het schrijven: De Hangmatman. En dan is er ook nog mijn theatervoorstelling, Het Laatste Woord. Ik verveel me dus niet!" (br.hln)


» Reageer (0)
03-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woeps: bruidegom blijkt grootvader te zijn

Woeps: bruidegom blijkt grootvader te zijn

http://static0.hln.be/static/photo/2016/6/3/12/20161003072849/media_xll_9123597.jpg

Het zal je maar overkomen: heb je op je 24ste al een (ietwat oudere) miljonair aan de haak geslaan, blijkt het achteraf je biologische grootvader te zijn.

Een 24-jarige vrouw uit Miami kreeg onlangs de schrik van haar leven te verwerken. De jongedame trouwde drie maanden geleden met een 68-jarige miljionair en was overgelukkig met haar beslissing. Tot ze toevallig door zijn familiealbums bladerde en haar eigen vader tegenkwam op foto's. Bleek dat haar eigen man ook haar biologische grootvader is.

Het paar had geen idee dat ze verwant zijn aan elkaar. Ze leerden elkaar kennen via een website waarop oudere mannen op zoek zijn naar een jonge vrouw. Volgens de grootvader kreeg hij "een vreemd gevoel" toen hij haar foto zag. "Een soort van déjà vu, maar ik kon er toen niet de vinger op leggen waarom ze me zo bekend voorkwam." De twee voelden meteen een sterke connectie en begonnen een relatie. "We klikten meteen tijdens onze eerste date."

Genetische aantrekkingskracht
Het verhaal doet denken aan genetische aantrekkingskracht, waarbij familieleden zich tot elkaar aangetrokken voelen als ze niet samen opgroeiden of elkaar niet kenden tijdens de kindertijd. De grootvader raakte immers vervreemd van zijn zoon toen zijn huwelijk met zijn moeder op de klippen liep. De dochter werd dan weer door haar vader (zijn zoon dus) uit huis gezet toen ze zwanger bleek te zijn. Beiden praatten niet veel over hun familie, en waren dan ook stomverbaasd toen ze verwant bleken te zijn.

Toch zijn de twee niet van plan om hun relatie op te geven. "Ik heb al twee mislukte huwelijken achter de rug", aldus de miljionair. "Ik wil geen derde." En ook de kleindochter, die anoniem wil blijven, vindt het prima zo. "Onze band is zo sterk dat zelfs dit ons niet zal doen opgeven." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handel in grijze roodstaartpapegaai verboden

Handel in grijze roodstaartpapegaai verboden

http://static3.hln.be/static/photo/2016/12/0/1/20161002134308/media_xll_9121741.jpg

De handel in de grijze roodstaartpapegaai wordt verboden. Dat hebben landen besloten tijdens de CITES, een top over bedreigde planten- en diersoorten in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

De grijze roodstaartpapegaai, een van de meest verhandelde vogels in de wereld, stond al op de lijst met bedreigde diersoorten, maar mocht nog wel beperkt verhandeld worden. Jagers mochten de dieren vangen als ze daar een vergunning voor hadden. Omdat dit door de landen waar de vogels voorkomen nauwelijks kan worden gehandhaafd, is besloten de handel helemaal te verbieden.

De vogel kwam vroeger voor in een groot gebied in West- en Oost-Afrika, maar is de laatste jaren sterk in aantal afgenomen. Alleen al in Ghana is het aantal sinds 1992 met ruim 90 procent afgenomen, zo blijkt uit onderzoek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkouden? Dan heb je ook sneller last van wallen

Verkouden? Dan heb je ook sneller last van wallen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/5/1/13/20161003085846/media_xll_9123748.jpg

Zie jij er maar niet uitgeslapen uit vandaag, ongeacht de hoeveelheid koffie en concealer? Dan is de kans groot dat je ook loopt te snotteren. Wie verkouden is heeft namelijk sneller last van wallen.

Donkere wallen ontstaan omdat de huid onder je ogen erg dun is. Daardoor zijn de onderliggende aderen niet - zoals bij de rest van je lichaam - verborgen onder een laagje vet en zullen ze sneller doorschijnen.

Vermoeidheid?
Meestal schrijven we die donkere wallen toe aan vermoeidheid, en dat is niet verwonderlijk. Als je moe of gespannen bent, zal je lichaam meer cortisol aanmaken om je meer energie te geven. Dat betekent echter ook dat er meer bloed door je aderen loopt en je bloedvaten groter worden. Vandaar dus die donkere kringen.   

Verkouden
Maar ook een verkoudheid of allergie doen die wallen geen goed. Integendeel. Als je verkouden bent, komt er vaak histamine vrij, een stof die ervoor zorgt dat je bloedvaten zich verwijden. Ook hou je meer vocht vast, wat onze aders dichter naar het huidoppervlak toe dwingt. En dat betekent: meer opvallende wallen.

Wat kan je doen?
- Eet zo weinig mogelijk zout

- Drink veel water (of kruidenthee)

- Hou een goed slaappatroon aan

- Gebruik theezakjes om je ogen te ontzwellen (een gekoeld theelepeltje kan ook helpen)

- Breng concealer niet aan in een halve maanvorm maar in een driehoek om zo het hele gezicht op te lichten

- Kies voor een verkoelende oogcrème met cafeïne, liefst met een rollerballetje om de huid te masseren  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oproep dierenartsen: Koop geen honden met platte snuit meer

Oproep dierenartsen: "Koop geen honden met platte snuit meer"

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/8/6/20160926182532/media_xll_9105786.jpg

Wie een puppy in huis wil nemen, wordt afgeraden om een ras te kiezen met een platte snuit. Rassen als mopshondjes, bulldogs en shih-tzu's lopen immers ernstige gezondheidsrisico's zoals ademhalingsmoeilijkheden, eetproblemen en oogaandoeningen.

Hondenrassen met een platte snuit zijn enorm populair, niet in het minst dankzij hun schattige, gerimpelde snoet. Maar de Britse Dierenartsenassociatie (BVA) zegt dat de populariteit van deze rassen "het dierenleed heeft doen toenemen" en ze moedigen dierenliefhebbers aan om gezondere rassen of kruisingen te kopen.

"Dierenartsen zien zorgwekkende trends in de gezondheid en het welzijn van honden, omdat steeds meer mensen rassen met een platte snuit houden," zegt Sean Wensley van de BVA. "Toekomstige hondeneigenaars moeten er rekening mee houden dat deze honden tijdens hun leven aan een hele reeks gezondheidsproblemen kunnen lijden, van oogzweren tot pijnlijke ruggengraatafwijkingen en ernstige ademhalingsmoeilijkheden die kunnen leiden tot operaties die anders voorkoombaar zijn."

Gewetensloze fokkers

De Britse Kennel Club waarschuwde al eerder voor deze rassen en wijst erop dat het probleem veroorzaakt wordt door fokkers die opzettelijk honden fokken met overdreven uitgesproken kenmerken, die erg schadelijk voor de dieren kunnen zijn.

"Rassen als de Franse bulldog en mopshond zijn de laatste jaren plots erg populair geworden en dat leidt tot een grote vraag naar hen," aldus Caroline Kisko, secretaris van de Kennel Club. "Dit heeft geleid tot een markt van gewetensloze fokkers die aan de lopende band puppy's fokken voor winst, zonder enige regulering of begeleiding of toezicht, zonder aandacht voor hun gezondheid en welzijn."

Baasjes niet op de hoogte

Uit een studie van het Royal Veterinary College in 2012 blijkt dat veel baasjes van honden met een platte snuit niet op de hoogte zijn van de veelvoorkomende gezondheidsproblemen. "Veel eigenaars - en sommige dierenartsen - denken dat geluid in de luchtwegen, en bijgevolg verlaagde activiteit, normaal is, dus de problemen worden zelden besproken," zegt Caroline Reay van het Bluecross Dierenhospitaal in het Verenigd Koninkrijk. "En ik denk dat het aantal operaties dat we uitvoeren eigenlijk maar het topje van de ijsberg is."

Wie overweegt een hond in huis te nemen, wordt aangeraden om eerst de optie van adoptie uit een asiel te bekijken. Kopers die toch een hondenras met een platte snuit willen, gaan best eerst te rade bij experts. Elk hondenras heeft zijn eigen specifieke kenmerken, dus uitgebreide research naar het ras dat je wenst aan te schaffen is altijd aan te raden. (br.hln)


» Reageer (0)
02-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal meldingen dierenleed neemt fel toe: Weyts wil "echte dierenpolitie"

Aantal meldingen dierenleed neemt fel toe: Weyts wil "echte dierenpolitie"

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/13/0/20161002083855/media_xll_9121380.jpg

Het aantal meldingen van dierenleed is de voorbije twee jaar fel toegenomen. Tussen juli 2014 en december 2014 werden er in Vlaanderen gemiddeld 160 meldingen inzake Dierenwelzijn per maand geregistreerd. In 2015 steeg het aantal meldingen met liefst 88 procent naar gemiddeld 301 meldingen per maand, zo schreef Het Laatste Nieuws al eerder, en de voorlopige cijfers van 2016 zitten met 370 nog hoger. Ondertussen maakt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) werk van een echte 'dierenpolitie'.

Het aantal in beslag genomen dieren is gestegen tot ver boven de 200 dieren per maand. "We maken een inhaalbeweging", zegt Weyts. "Ik investeer in kordate controles".

Tussen juli 2014 en december 2014 noteerden de diensten van Weyts gemiddeld 26 waarschuwingen en 17 processen verbaal per maand. De voorlopige cijfers voor 2016 tonen 34 waarschuwingen en 36 processen verbaal per maand. "Twee jaar Vlaams beleid voor de dieren begint vruchten af te werpen", constateert Weyts. "Ik wil nog verder investeren in correcte en consequente controle".

Ook het aantal in beslag genomen dieren blijft stijgen. Sinds de tweede helft van 2014 werden 185 per maand in beslag genomen. In 2015 waren dat er al 196 per maand. Voor 2016 zet die tendens zich verder voort met onder meer de in beslagname 400 honden in Kasterlee.

Weyts maakt nu werk van een uitbreiding van de inspectiedienst Dierenwelzijn. Een capaciteitsuitbreiding van maar liefst 60 procent, met heel wat extra inspecteurs, moet de dienst armslag geven om alle meldingen op te volgen en op te treden waar echt nodig. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!