Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




16-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ADHD is een hersenaandoening, geen label voor lastige kinderen

ADHD is een hersenaandoening, geen label voor lastige kinderen

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/10/13/20170216084252/media_xll_9529258.jpg

Over kinderen met ADHD wordt wel eens laatdunkend gezegd dat ze 'gewoon lastig' zijn of een strengere opvoeding nodig hebben. Een onderzoek onder leiding van de universiteit van Nijmegen spreekt dit voor het eerst overtuigend tegen. Wetenschappers bewijzen dat ADHD een hersenaandoening is, waarbij bepaalde gebieden in het brein minder ontwikkeld zijn.

"Een kind met ADHD? Dat heeft gewoon wat meer discipline nodig, en het komt wel goed", zo hoor je wel eens beweren. Ouders van kinderen met de aandoening botsen vaak op een muur van onbegrip, of worden zelfs met de vinger gewezen alsof hun opvoeding aan de basis zou liggen. Een internationale studie onder leiding van de Radbouduniversiteit in Nijmegen ondergraaft dat argument, met een onderzoek op basis van hersenscans bij meer dan 3.200 kinderen en volwassenen met of zonder ADHD tussen 4 en 63 jaar oud. Het is de grootste studie naar de aandoening die tot hiertoe werd uitgevoerd.

Andere breinstructuur

Op basis van die hersenscans concluderen de onderzoekers dat het brein van ADHD'ers onderontwikkeld is op vijf gebieden. Onder meer de delen die instaan voor emotie en motivatie zijn bij hen kleiner dan bij mensen zonder de aandoening, of ze nu medicatie nemen of niet. "De resultaten van onze studie bevestigen dat ADHD'ers een andere breinstructuur hebben, en dat het daarom een hersenaandoening is," zo legt Dr. Martine Hoogman van de universiteit van Nijmegen uit. "We hopen dat dit onderzoeksresultaat helpt om het stigma weg te werken dat ADHD gewoon een label is voor lastige kinderen als gevolg van een slechte opvoeding."

Kinderen versus volwassenen

Nog een opvallende vaststelling uit het onderzoek: bij kinderen is het verschil in de hersenen groter dan bij volwassenen. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner het verschil tussen een ADHD'er en een niet-ADHD'er. "Het brein van kinderen met ADHD is nog niet volgroeid," legt Hoogman uit. "Het is dus een ontwikkelingsstoornis. Bij volwassenen met de stoornis zie je ook nog een verschil, maar dat is in elk geval kleiner."

Oorzaken van ADHD

De oorzaken van de aandoening zijn tot hiertoe onbekend, hoewel al gebleken is dat ADHD vaak voorkomt binnen families. Ook werd eerder al gesuggereerd dat roken of druggebruik tijdens de zwangerschap een invloed kan hebben, net zoals vroeggeboorte. Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 20 kinderen onder de 18 jaar ADHD heeft, al blijft het moeilijk om een diagnose te stellen. In een volgende studie willen de wetenschappers het brein van ADHD'ers analyseren terwijl ze opgroeien, om te kunnen begrijpen hoe hun hersenen zich ontwikkelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cappuccino, Flat White of lungo: wat is het verschil en welke koffie past het best bij jou?

Cappuccino, Flat White of lungo: wat is het verschil en welke koffie past het best bij jou?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/2/7/5/20170215183938/media_xll_9528065.jpg

Groot nieuws voor alle koffiedrinkers: vandaag is het internationale koffiedag. Hiep hiep hoera. Het uitgelezen excuus voor een extra bezoek aan de dichtstbijzijnde barista, toch? En om dat te vieren lijsten wij met de hulp van Yannick van de Antwerpse koffiezaak Caffènation voor de gemakkelijkheid nog even alle soorten op, zodat je perfect weet wat te kiezen.

Espresso

 De ervaren koffieliefhebbers weten een kopje espresso op tijd en stond wel te appreciëren. "Bij espresso is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen enkele en dubbele," verklaart Yannick Vermeire van Caffènation. "Alles zit hem in de hoeveelheden koffie en water. Zo bevat een dubbele espresso twee keer zoveel koffie voor dezelfde hoeveelheid water."

Ristretto
 

Voor wie de traditionele espresso nog niet straf genoeg is, is er ook de ristretto. Deze bevat dezelfde hoeveelheid koffie als een gewone espresso, maar is veel kleiner in volume. "Officieus noemen we dit ook wel eens een koffieshot," aldus Yannick. Ideaal voor wie een snelle opkikker kan gebruiken.

Café Lungo
 

"Eigenlijk is een lungo een espresso die veel te lang heeft doorgelopen. Een normale espresso laten we zo'n 25 tot 30 seconden doorlopen, terwijl een lungo maar liefst tot 2 minuten de tijd krijgt," aldus Yannick. Daardoor is er overextractie en krijg je die typische bittere smaak die we zo gewend zijn van de oude bruine kroegen.

Cappuccino
 

"Een cappuccino wordt gemaakt op basis van een enkele espresso en gestoomde melk," legt Yannick uit. Tegenwoordig zijn ze vooral populair omwille van de latte art, maar het is al jaar en dag het favoriete ochtenddrankje van menig Italiaan. Wie wel fan is van het schuim maar minder van van de melksmaak bestelt best een droge cappuccino. Die bestaat immers meer uit schuim dan uit melk.

Flat white

 Neem je als basis een dubbele espresso in plaats van een enkele, overgoten met opgeklopte melk, dan krijg je een flat white. Deze koffie is heel populair in Angelsaksische landen, maar trekt tegenwoordig ook bij ons steeds meer dranklustigen.

Café Latte

 De latte, bij ons ook wel gekend als een koffie-verkeerd of lait russe, is het ideale instapdrankje voor wie zijn eerste stapjes in de koffiewereld zet. Het is gemaakt op basis van een espesso of café lungo en warme melk en smaakt daardoor erg zacht.

Latte Macchiato

 Het verschil tussen een latte macchiato en een latte hoor je eigenlijk al aan de naam, als je Italiaans kan natuurlijk. "macchiato betekent 'gevlekt'," verduidelijkt Yannick. "In feite is een latte macchiato dus een melk met een 'vlekje' espresso erop. Een latte berust op dezelfde combinatie van melk en espresso, maar bevat minder melk."

Café con Panna

 Wie stevig vasthoudt aan zijn of haar dieet, slaat deze koffie maar beter over. Een café con panna, ook wel bekend onder de naam café vienna of viénnois, bestaat namelijk uit een enkele of dubbele espresso en slagroom. Perfect voor de zoetebekken.

Café Mocha
 

Deze koffie is ideaal voor de chocoholics onder ons. In principe kan je aan iedere koffie chocolade toevoegen, maar de pure café mocha bestaat uit een dubbele espresso, aangeleng met warme chocolademelk, warme melk én wat extra melkschuim.

Iced Coffee

 Niet dat we in deze maanden van het jaar nog een afkoeler nodig hebben, maar wie zin heeft in iets fris zonder de dosis caffeïne op te geven is bij een iced coffee aan het juiste adres. Een glas vol ijsblokjes met daarover één of twee shots espresso biedt altijd verkoeling.

Americano

 In tegenstelling tot wat velen denken, is een americano niet hetzelfde als een 'gewoon' kopje koffie. "Een americano gelijkt erg sterk op een café lungo," aldus Yannick. "Het is een dubbele espresso met veel water." Daardoor is het net iets zachter van smaak en minder straf dan de traditionele espresso.

Slow coffee

Tegenwoordig wint ook de slow coffee aan populariteit. Dit is de traditionele doorloopkoffie die we thuis ook allemaal kunnen zetten. "Daarom is het net zo populair," verklaart Yannick. "Je kan het heel makkelijk zelf thuis reproduceren en het is allesbehalve duur." Bovendien is er voor iedereen wat wils. Zelfs wie nooit echt koffie dronk, vindt bij de slow coffee wel zijn gading. "Keniaanse en Ethiopische soorten zijn heel zacht en zoet van smaak en hebben zelfs bijna meer weg van thee dan koffie. Ideaal voor beginners."  (br.hln)


» Reageer (0)
15-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Niet langer science fiction: de eerste vliegende auto is te koop

Niet langer science fiction: de eerste vliegende auto is te koop

http://static3.hln.be/static/photo/2017/0/1/5/20170214132137/media_xll_9524795.jpg

Lange tijd leek het nog regelrechte science fiction, maar nu is het er dan toch echt: een vliegende auto. De Nederlandse autofabrikant PAL-V heeft zijn eerste commerciële varianten te koop gezet. Pas eind 2018 worden ze ook echt geleverd.

PAL-V is een bedrijf uit Raamsdonksveer (Noord-Brabant). De fabrikant werkt al jaren aan de eerste vliegende auto, wat in dit geval eigenlijk vooral een combinatie tussen een helikopter en een auto is. Nu zijn er twee modellen voor iedereen te koop: de Liberty Pioneer en de Liberty Sport. Hier betaal je echter wel flink voor, want het goedkoopste model kost 299.000 euro.

Topman Robert Dingemanse stelt dat zijn voertuig, een soort vliegende driewieler, aan alle bestaande veiligheidsstandaarden en regels voldoet. De auto rijdt op de weg maximaal 160 kilometer per uur.

Vliegbrevet

Daarnaast kan het voertuig dus vliegen, maar daar is wel een vliegbrevet voor nodig. Ook is het alleen mogelijk om van vliegveld naar vliegveld te vliegen, want alleen daar mag opgestegen en geland worden. Het vliegen doet de Liberty met een snelheid tussen de 50 en 180 kilometer per uur. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emma (3) en Roan (3) huwen op Valentijnsdag

Emma (3) en Roan (3) huwen op Valentijnsdag

http://static3.hln.be/static/photo/2017/18/16/1/20170215034135/media_xll_9526561.jpg

Emma (3) en Roan (3) uit de eerste kleuterklas van school De Schans gaven gisteren - op Valentijnsdag - elkaar het ja-woord. Daarmee werd hun kleuterhuwelijk bezegeld en telt de klas van juffen Karin en Kendra een getrouwd koppel.

"Het viel vanaf de eerste schooldag op dat Emma en Roan zich tot elkaar aangetrokken voelden. Ze houden elkaars handje vast en springen voor elkaar in de bres. En dat is nog steeds zo. Mogelijk groeit er iets moois van", zegt directeur Koen Martinet.

Dresscode
De dresscode van de kleuters bestond uit wit en rood, de kleuren van de liefde. Het huwelijk werd ingezegend door de juffen. De klaspoppen traden op als getuige. Na het huwelijk was voltrokken, volgde er een dikke knuffel. Na de gelukwensen volgde er een groot feest.

Het huwelijk was de kers op de taart na een week over het thema 'gevoelens' te spreken en te werken, waar ook Valentijn aan bod kwam. De kleuters knutselden leuke zaken in elkaar, zoals hartjes, een trouwfeest en een bruid en bruidegom. En er werd ook gepraat over gevoelens, verliefdheid en 'vlinders in de buik'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krijttekening van hond in Duits museum blijkt van Rembrandt

Krijttekening van hond in Duits museum blijkt van Rembrandt

http://static0.hln.be/static/photo/2017/1/5/8/20170214115542/media_xll_9524663.jpg

Een tekening uit de collectie van het Herzog Anton Ulrich-museum in het Duitse Braunschweig blijkt van de hand van de Nederlandse barokschilder Rembrandt van Rijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De krijttekening van een hond zit al sinds de jaren 1770 in de collectie van het museum. Ze viel echter op bij een systematische digitalisering van tekeningen. Na het bestuderen van vergelijkbare originelen in Amsterdam, Parijs en Wenen en microscopische analyses wordt de tekening nu toegeschreven aan Rembrandt (1606-1669). Tot nog toe gold de tekening als een werk van de Duitse schilder Johann Melchior Roos (1663-1731).

Rembrandt, vooral bekend van het meesterwerk 'De Nachtwacht', wordt beschouwd als de belangrijkste Hollandse meester van de 17de eeuw. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na burn-out is ook fade-out een dreiging op de werkvloer

Na burn-out is ook fade-out een dreiging op de werkvloer

http://static3.hln.be/static/photo/2017/18/16/9/20170215094740/media_xll_9526884.jpg

Burn-out lijkt wel de ziekte van deze tijd te zijn, maar nu waarschuwt Mensura ook voor de fade-out. Die komt voor bij langdurig zieken die zodanig uit beeld verdwijnen en voeling met hun werk verliezen, dat ze niet meer naar hun job terugkeren. Als bedrijf genoeg contact houden met de zieke is dan ook erg belangrijk om zo'n fade-out te voorkomen.

Voor bedrijven zijn langdurig zieke werknemers een veelvoorkomend probleem. Volgens een studie van Mensura bij 200 bedrijven met meer dan 100 werknemers blijkt dat 56% van de ondervraagde bedrijven meer dan 10 medewerkers heeft die langer dan één maand thuis zitten wegens ziekte. 65% van die langdurig afwezigen is meer dan 3 maanden afwezig.

Fade-out

Wie langdurig ziek is, loopt een groter risico op een zogenaamde fade-out. Een werknemer komt dan zo lang niet werken, dat hij langzaam de voeling met zijn bedrijf en collega's verliest en geleidelijk uit beeld verdwijnt. De drempel om terug te komen werken wordt steeds hoger, met het risico dat de werknemer niet meer terugkeert. 

Contact houden met de zieke

Hoe zorg je ervoor dat een langdurig zieke niet in zo'n fade-out terecht komt? Volgens Mensura helpt het om zoveel mogelijk in contact te blijven met de zieke tijdens zijn afwezigheid. Stuur een kaartje met de collega's en ga eens op bezoek bij de zieke werknemer thuis. Daarenboven helpt het als het de leidinggevende zelf is die contact opneemt met de afwezige, in plaats van een hr-medewerker. Komt je collega opnieuw werken na een lange periode? Zorg er als baas dan zeker voor dat je regelmatig gesprekken inplant om te polsen of de werknemer zich nog goed voelt in zijn job. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knuffeltijd! In het eerste hondencafé van Europa

Knuffeltijd! In het eerste hondencafé van Europa

http://static2.hln.be/static/photo/2017/4/10/5/20170213172354/media_xll_9523070.png

Kattenliefhebbers kunnen al sinds vorig jaar terecht in het poezencafé in Gent, nu kunnen ook hondenliefhebbers een kop koffie drinken in het gezelschap van hun favoriete pluizige vrienden. Voor het eerste hondencafé van Europa 'Le Waf' in Rijsel (Lille) moet je immers maar even over de Franse grens wippen.

Le Waf is een initiatief van de 24-jarige Ophélie Poillon, die vorig jaar haar master in management behaalde. In het café, dat in november de deuren opende, zijn elke dag een negental honden aanwezig die afkomstig zijn uit dierenasielen in de regio. Zes honden wonen ondertussen permanent in het café, de drie andere roteren en zijn beschikbaar voor adoptie.

Poillon heeft een dubbel doel met 'Le Waf': enerzijds wil ze honden die nood hebben aan een nieuwe thuis in contact brengen met mensen die hen misschien wel willen adopteren. Maar tegelijkertijd is het café er ook voor hondenliefhebbers die om praktische redenen thuis geen hond kunnen houden. In 'Le Waf' vinden ze de ruimte én het gezelschap om naar hartenlust te knuffelen.

Hygiëne wordt in Le Waf hoog in het vaandel gedragen: het verbruiksgedeelte en de speelruimte voor de honden zijn van elkaar gescheiden en alle 'bewoners' van Le Waf zijn behandeld tegen vlooien en gevaccineerd. Elke twee uur trekt Ophélie of een van de vrijwilligers er met de dieren op uit om hen in groep uit te laten

Klanten worden om praktische redenen verzocht om hun eigen honden niet mee te brengen naar het café. (br.hln)


» Reageer (0)
13-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw-Zeelandse walvissen raken opnieuw in zee

Nieuw-Zeelandse walvissen raken opnieuw in zee

http://static3.hln.be/static/photo/2017/16/8/14/20170212090352/media_xll_9519719.jpg

De meeste van de 240 walvissen die gisteren op een strand in Nieuw-Zeeland aanspoelden, konden worden gered. Natuurbeschermers slaagden erin om de dieren bij hoogwater opnieuw in de zee te drijven. Maar het blijft bang afwachten of de dieren niet opnieuw aan land zullen komen, ze bevinden zich immers nog altijd in de baai bij Farewell Spit.

Van de 240 grienden die aanspoelden, liggen er zondag nog een 17-tal op het strand. Daar liggen ook nog honderden karkassen van walvissen die de voorbije dagen op dezelfde plek aan land kwamen en stierven.

Honderden vrijwilligers zijn ingeschakeld om te vermijden dat er nog meer dieren zouden omkomen. Maar dat is geen evidentie: grienden kunnen tot 2 ton zwaar en 6 meter lang worden. De dieren die toch opnieuw in zee raakten, worden met een vliegtuigje van milieuorganisatie Project Jonah gevolgd.

De voorbije jaren was Farewell Spit, helemaal in het noorden van het Zuidereiland, regelmatig het toneel van gestrande walvissen. De laatste tien jaar gebeurde dat al minstens negen keer. Wetenschappers hebben geen sluitende verklaring waarom de dieren massaal aan land gaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruid krijgt na maanden eindelijk haar zoekgeraakte trouwjurk uit 1870 terug

Bruid krijgt na maanden eindelijk haar zoekgeraakte trouwjurk uit 1870 terug

http://i298.photobucket.com/albums/mm275/dimieken/trouwjurk.jpg

Dolgelukkig was Tess Newall toen ze afgelopen zomer in de trouwjurk van haar betovergrootmoeder trouwde. Na de bruiloft bracht ze het kleedje naar de droogkuis, waar ze te horen kreeg dat het reinigen van de delicate kanten stof zo'n tien weken in beslag zou nemen. Toen ze enkele weken later opnieuw contact met de stomerij zocht, bleek dat die failliet gegaan was. En haar jurk: spoorloos.

Ten einde raad plaatste de jonge Britse afgelopen najaar een emotionele oproep op Facebook in de hoop het familie-erfstuk, dat haar betovergrootmoeder in 1870 zelf maakte, terug te vinden. De oproep werd meer dan tweehonderdduizend keer gedeeld en leidde uiteindelijk ook tot resultaat: de jurk werd teruggevonden door de verhuurder van het pand waar de droogkuis tot oktober vorig jaar zat.

Stapeltje oude kant
"Mijn ouders werden door de verhuurder gebeld, want zijn neef had het verhaal over de jurk gelezen", vertelt Tess aan de BBC. "Hij vond een stapeltje oude kant en realiseerde zich dat het de jurk wel eens kon zijn." Tess' ouders, die in tegenstelling tot hun dochter nog in Schotland wonen, gingen meteen kijken het bleek gelukkig inderdaad om de jurk te gaan. "Ze was niet schoongemaakt en het bonnetje zat er nog aan", vertelt een opgeluchte Tess.

Toch heeft de vrouw haar geliefde jurk nog steeds niet terug: een deurwaarder heeft de jurk om administratieve redenen nog meegenomen naar zijn kantoor in Glasgow, maar morgen moet Tess haar bruidsjurk eindelijk terugkrijgen.

Ze wil het kleedje nog steeds laten schoonmaken, "maar dan wel ergens waar het niet kwijt kan raken!" (br.hln)


» Reageer (0)
12-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond houdt peuter twee dagen in leven nadat moeder hem in Siberische vriestemperaturen buiten achterlaat

Hond houdt peuter twee dagen in leven nadat moeder hem in Siberische vriestemperaturen buiten achterlaat

http://static0.hln.be/static/photo/2017/5/0/5/20170212050035/media_xll_9519575.jpg

Een hond heeft een Russische peuter van de vriesdood gered door zijn jonge baasje met zijn lichaam te blijven verwarmen nadat het kind door zijn moeder in een onverwarmde portiek in de vrieskou in de Siberische Altai-regio werd achtergelaten. Dat meldt de Siberian Times.

De temperaturen daalden 's nachts tot min twintig graden, maar de hond bleef het jongetje met zijn vacht verwarmen. Na twee dagen werd de peuter gevonden door de buren. Op dat moment was hij ondanks de bescherming van zijn hond al zwaar onderkoeld geraakt.

Held
De peuter heeft zijn leven aan de hond te danken, want zonder zijn bescherming had hij het volgens de plaatselijke politie zeker niet overleefd. De hond wordt inmiddels door de dorpelingen als 'held' en 'redder' geprezen.

De moeder van de peuter dook pas vier dagen nadat het kind gevonden was, weer op. Ze is aangeklaagd voor het opzettelijk achterlaten van haar kind en riskeert niet alleen een gevangenisstraf, maar ook het verlies van het hoederecht over haar kind.

De feiten speelden zich af in januari, maar raakten nu pas bekend.


» Reageer (0)
11-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 redenen waarom je wat vaker gember moet eten

5 redenen waarom je wat vaker gember moet eten

http://static0.hln.be/static/photo/2017/18/14/7/20170211121045/media_xll_9518467.jpg

Gember heeft een hele specifieke smaak die niet iedereen kan bekoren. Lust je het wel, dan mag je gember best wat vaker op het menu zetten. Want dit wondermiddel, dat vroeger vooral werd gebruikt in de Chinese geneeskunde, is heel erg goed voor je gezondheid en het kost nog eens amper geld ook. 5 voordelen.

Wat wij als gember kennen is de ondergrondse wortelstok van een plant die wel anderhalve meter hoog kan worden. Gember bevat amper calorieën en is rijk aan de vitaminen B en C, bevat bètacaroteen en is een uitstekende bron van kalium. Maar er zijn nog meer voordelen:

1. Het boost je immuunsysteem
Duitse wetenschappers wetenschappers ontdekten eerder al dat gember je op een gezonde manier doet zweten en op die manier bacteriën en infecties helpt afweren. Gember bevat daarnaast ook antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en het stimuleert het immuunsysteem. Het ontsmet ook de longen en luchtwegen en werkt verzachtend voor de keel. Ideaal bij een verkoudheid dus.

2. Het helpt bij maagklachten
Gember bevat zingibain, een eiwit-splitsend enzym dat de vertering direct bevordert. Gingerol simuleert ook de speekselproductie waaroor het verteringsproces meteen van start gaat in de mond en de lever galafscheiding bevordert. Lipase in de wortelstok breekt de vetten af, sucrose en maltase helpen bij het afbreken van suikers. Die bestandsdelen samen zorgen ervoor dat gember kalmerend voor de maag werkt en ook misselijkheid tegengaat. Ideaal als je bijvoorbeeld een lange autorit of bootreis gaat maken.

3. Beschermt tegen kanker
Gingerolen, de belangrijkste actieve componenten van gember, zijn niet alleen verantwoordelijk voor de herkenbare smaak van de specerij. Ze zouden ook het ontstaan van uiteenlopende tumoren verhinderen en hun verdere groei afremmen. Vooral bij darmkanker zouden gingerolen een gunstige werking hebben, maar die belofte moet verder onderzoek nog hardmaken.

4. Geef ontstekingen geen kans
Gingerol remt ook ontstekingen en belooft bij regelmatige consumptie spierpijn en zwellingen te verzachten. Studies tonen aan dat wie dagelijks twee gram gember eet minder last krijgt van spierkrampen en -pijn.

5. Het beschermt je geheugen
Uit onderzoek blijkt dat gember de cellen in je hersenen kan beschermen tegen amyloïde plaques die onder andere gelinkt worden aan dementie. Meer onderzoek is wel noodzakelijk, maar meer gember in je dieet verwerken kan voorlopig alvast geen kwaad. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thuis-fans in shock na plotse dood Jenny

Thuis-fans in shock na plotse dood 'Jenny'

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/15/11/20160730070705/media_xll_8926766.jpg

Thuis-fans hebben er een memorabele weekfinale opzitten. Het vertrek van 'Jana' (Joy Anna Thielemans) uit de Eén-soap was aangekondigd, maar de scenaristen hadden nog een andere onaangename verrassing in petto: het plotse overlijden van 'Jenny'. Actrice Janine Bisschops (74) verlaat Thuis definitief. Ze was er al bij sinds het prille begin in 1995.

Het personage 'Jenny Verbeeck' dook minder en minder op in Thuis, waarop Bisschops vorig jaar besliste om de tv-reeks te verlaten. Hoe ze Thuis zou verlaten, was nog niet bekend.

De scenaristen lieten haar tijdelijk verhuizen naar Marokko, waar ze samen met haar man 'Leo' (Walter Moeremans) verbleef. Die laatste was al teruggekeerd. 'Rosa' en 'Marianne' zetten gisteravond een heus welkomstfeestje op poten, waarna een aangeslagen 'Leo' verscheen die meedeelde dat Jenny op de luchthaven in elkaar was gezakt en vervolgens overleed. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 schoenen die nog slechter voor je voeten zijn dan hakken

3 schoenen die nog slechter voor je voeten zijn dan hakken

http://static1.hln.be/static/photo/2017/11/2/1/20170211093322/media_xll_9518251.jpg

Dacht jij ook dat stiletto's de grootste marteling voor je voeten zijn die er bestaat? Verrassend genoeg blijkt dat niet het geval. In plaats van dat paar torenhoge hakken te beschuldigen van je pijnlijke voeten, kijk je beter ook eens kritisch naar je platte schoenen. Deze drie schoenen zijn minstens even erg voor je voeten dan hakken.

1. Ballerina's

Als je stiletto's draagt, komt de druk op de bal van je voeten te liggen. Maar platte schoenen zetten dan weer extra druk op je hiel. Zonder een zool of extra steun die schokken absorbeert, kunnen mensen die vaak erg platte schoenen zoals ballerina's dragen stressfracturen of spierscheurtjes krijgen. Een paar ballerina's in je handtas als back-up is misschien wel een pijnloze oplossing, maar zeker niet de gezondste voor je voeten.

2. Teenslippers

Heerlijk om in de zomer met een paar teenslippers over het strand te paraderen, maar je voeten zijn daar iets minder blij mee. Niet alleen krijg je te weinig steun in dit soort schoenen en dwingen ze je voeten in een onnatuurlijke positie, je kan er ook de befaamde 'hamertenen' door krijgen. Doordat je tenen voortdurend in een krul naar beneden gaan, kunnen ze op termijn krom komen te staan.

3. Muiltjes

Het spijt ons, Gucci-fans, maar ook een muiltje is voor je voeten niet beter dan een gewoon paar slippers. Je krijgt te weinig steun aan de enkel, en zelfs met een dikkere zool is zo'n instapper geen goede oplossing. Die zorgt voor meer gewicht op de bal van de voet en kan ook voor hamertenen zorgen. biedt net als slippers te weinig steun aan je voeten. Ook eeltknobbels en verstuikingen zijn veelvoorkomende problemen bij muiltjes, die zoals ervaringsdeskundigen weten niet erg handig zijn bij het stappen (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe briefjes van 50 euro: dit verandert er

Nieuwe briefjes van 50 euro: dit verandert er

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/13/8/20170208155212/media_xll_9511343.jpg

Begin april komen er nieuwe biljetten van vijftig euro in omloop. Aan de nieuwe briefjes werden enkele aanpassingen doorgevoerd om ze nog beter te beschermen tegen vervalsing.

Een van de nieuwe kenmerken is het smaragdgroene cijfer. Het is het cijfer dat van kleur verandert, van groen naar blauw, als je het biljet kantelt en tegelijkertijd zie je dan een lichteffect dat op en neer beweegt. In het portretraampje zie je het gezicht van de mythische figuur Europa, en aan de andere zijde zie je meer cijfers 50 in regenboogkleuren. Verder maken een aantal in reliëf gedrukte korte lijntjes aan de linker- en rechterrand het bankbiljet makkelijker te herkennen, in het bijzonder voor blinden en slechtzienden. (br.hln)


» Reageer (0)
10-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen opent het eerste luxefrituur van Sergio Herman in ons land

Morgen opent het eerste luxefrituur van Sergio Herman in ons land

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/14/10/20170209123701/media_xll_9513775.jpg

Topchef Sergio Herman opent morgen in Antwerpen het eerste Belgische filiaal van zijn keten van luxefrituren. Zijn Frites Atelier komt in de Antwerpse autovrije Korte Gasthuisstraat tegenover de bekende bakkerij Goossens. Een pak friet kost 3,50 tot 6 euro. Een maaltijd van een sterrenchef was nog nooit zo goedkoop!

Herman opende begin juni al een eerste vestiging van Frites Atelier in Den Haag. Daarna openden ook al filialen in Utrecht en Arnhem. Verwacht er echter niet de klassieke snacks als een bickyburger of curryworst. Zelfs de frietjes zijn er immers niet 'gewoon'. Bij Frites Atelier worden de frieten gesneden uit verschillende aardappelsoorten en worden ze geserveerd met zes sauzen op basis van truffel, bearnaise, basilicum, mayonaise en peper.

Daarnaast vind je er ook de zogenaamde 'Specials on top', waarbij je keuze hebt uit onder andere een Vlaamse Stoverij en New York Pastrami. De prijs voor een bakje varieert van 3,5 tot 6 euro. Prijzig voor frieten, maar goedkoop voor een sterrenmaaltijd natuurlijk.

Aangezien Sergio naast eten ook een grote voorliefde heeft voor mode, kunst en design wordt er ook samengewerkt met een aantal kunstenaars en ontwerpers. Zo voorziet cartoonist Kamagurka de servetten van de nodige humor. Cor Unum maakte dan bijvoorbeeld weer de keramische potten voor de sauzen. (br.hln)


» Reageer (0)
05-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'1984' van George Orwell in juni op Broadway

'1984' van George Orwell in juni op Broadway

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/4/14/20170205043359/media_xll_9503684.jpg

Het boek 1984 van George Orwell wordt in juni een toneelstuk in New York. Het verhaal over een sinistere toekomst waarin een autoritair regime zijn inwoners in de gaten houdt, is momenteel opnieuw erg populair in de Verenigde Staten.

Het boek werd eerder al als toneelstuk opgevoerd in Groot-Brittannië en die theaterbewerking gaat dus nu de oceaan oversteken. De producenten Sonia Friedman en Scott Rudin lieten deze week weten dat het Hudson Theater op Broadway het huistoneel wordt. Het Britse stuk werd genomineerd voor een Oliver Award.

De verkoop van het boek 1984 van George Orwell nam de afgelopen weken flink toe, zo blijkt uit cijfers van webwarenhuis Amazon. Het boek stond vorige week op de eerste plaats van best verkochte titels bij de online winkelier en ook deze week houdt het stand, weliswaar op een tweede stek.

Orwell publiceerde de klassieker in 1949. Het boek gaat over een dystopische wereld waarin mensen een nieuwe taal, Newspeak, spreken die twee tegenovergestelde beweringen met elkaar verenigt. Na de inauguratie van Donald Trump worden uitspraken van de Amerikaanse regering vaak vergeleken met de fictie in 1984, vooral toen een naaste adviseur leugens 'alternatieve feiten' noemde.  (br.hln)


» Reageer (0)
04-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeg dit toe aan je kopje koffie in plaats van suiker

Voeg dit toe aan je kopje koffie in plaats van suiker

http://static2.hln.be/static/photo/2017/4/0/13/20170204104434/media_xll_9502303.jpg

Drink jij je koffie het liefst met een flinke lepel suiker? Kan smaken, maar wie een paar koppen per dag drinkt krijgt daarmee heel wat extra calorieën binnen. Probeer deze tip eens voor een zoetere kop, zonder dat je suiker moet toevoegen.

Wil je wat minderen met suiker in je koffie, probeer dan in de plaats eens om wat kaneel aan je kopje toe te voegen. Dit kruid geeft je koffie niet alleen van nature een zoetere smaak, het levert ook heel wat andere voordelen op. En dan hebben we het nog niet eens over die 70 kcal per kop die je er mee uitspaart.

De voordelen van kaneel

- Kaneel kan helpen bij het onder controle houden van sterke pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Concreet houdt dat in dat je een lepeltje kaneel in je koffie ervoor kan zorgen dat je minder zin krijgt in zoete of zoute snacks tussendoor. 

- Het kruid kan de werking van antioxidanten in ons lichaam nog extra versterken, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. 

- Kaneel zou een gunstig effect op de spijsvertering hebben en de maag en darmen kalmeren bij problemen met de vertering.

Ter vergelijking: suiker wordt daarentegen in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Een goed argument om dat schepje suiker toch eens in te ruilen voor een snuifje kaneel. Het proberen waard.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstwerk Arne Quinze mag op Oostendse zeedijk blijven staan

Kunstwerk Arne Quinze mag op Oostendse zeedijk blijven staan

http://static3.hln.be/static/photo/2017/13/11/4/20170202145459/media_xll_9497809.jpg

De Rock Strangers mogen blijven staan op het Zeeheldenplein in Oostende. Dat werd vanmiddag in de rechtbank van Brugge beslist. De 91-jarige Raoul Vande Meulebroucke, die op een appartement aan het Zeeheldenplein woont, dagvaardde Stad Oostende omdat het kunstwerk van Arne Quinze zijn zeezicht belemmert. De juridische term daarvoor is 'genotsderving'.

De man uit Marke kwam er net wonen omwille van het zicht op zee. Hij vroeg de verwijdering van die 'lelijke rode blokken' en wilde een schadevergoeding van 80 euro per dag dat hij werd gehinderd. De Rock Strangers staan er sinds 12 juli 2012 en dat zou een enorme schadevergoeding opleveren. "Maar de rechtbank heeft beslist dat er geen wettelijke bepaling is overtreden en er geen sprake is van abnormale burenhinder", zegt persrechter Dirk Huygebaert.

"Voorts motiveerde de rechter dat er zich een plein bevindt tussen zijn appartement en het strand. Bij aankoop kon worden voorzien dat er mogelijks een constructie zou komen op het plein en het zicht kon worden beïnvloed", aldus Huygebaert.

De rechtbank achtte de vordering gegrond maar onontvankelijk. De dwangsom werd afgewezen en de Rock Strangers mogen blijven staan waar ze tot op heden staan. Vande Meulebroucke moet, samen met twee andere bewoners die zich bij hem aansloten, de kosten van het proces dragen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stress op je job? Zo vertel je de baas tactvol dat je te veel werk hebt

Stress op je job? Zo vertel je de baas tactvol dat je te veel werk hebt

http://static1.hln.be/static/photo/2017/18/7/0/20170120120838/media_xll_9467205.jpg

Werk geeft één op de drie Belgische werknemers voortdurend stress, lazen we deze week nog. Dat is deels te verklaren doordat repetitief bandwerk steeds vaker werd ingeruild voor complexe, hooggekwalificeerde jobs, waarbij je verschillende balletjes tegelijk in de lucht moet houden. Hoe vertel je je baas dat het te veel is, maar dan op een tactvolle manier? Carrière-experten hebben een gouden tip.

Sta jij op vrijdag al met een half been in het weekend, of vind je het vooral stresserend dat al het werk van die week tegen vanavond moet afgewerkt zijn? Wie het gevoel heeft te veel hooi op zijn vork te nemen op de werkplek, doet er goed aan dit aan te geven aan zijn baas. Maar hoe doe je dat tactvol, zonder ongemotiveerd of lui over te komen? 

Voor elk probleem een oplossing
Er is één gouden regel, volgens productiviteitsexperte Julie Morgenstern, die ook het boek Never Check E-Mail in the Morning schreef. "Ga nooit naar je baas met een probleem, tenzij je zelf al een oplossing in gedachten hebt." Steek dus niet een ellenlange klaagzang af bij een gesprek met je baas. Enkel zeuren over wat je niet leuk vindt of waar je niet akkoord mee gaat zet weinig zoden aan de dijk, aldus Morgenstern. Stel in plaats daarvan een lijst op met 3 problemen die zich voor jou voordoen op je werk, maar bedenk meteen al voorstellen voor een mogelijke oplossing. Misschien is een bepaalde taak niet meer relevant en kan je ze schrappen, of is er iemand anders die het in je plaats kan doen, bijvoorbeeld?

Indruk maken op de baas
Door te tonen dat je zelf al aan oplossingen hebt gedacht, kom je over als een gemotiveerde werknemer die wil dat alles goed draait binnen jullie bedrijf. Je baas zal je inzet appreciëren. "Vaak laten werknemers het na om aan te geven dat ze overwerkt zijn," legt psychologe en carrière-expert Liane Davey uit. "Je bent ambitieus en wil indruk maken op je baas door veel te werken. Maar daardoor zijn je resultaten minder goed, doordat je te veel en te snel alles moet afwerken. Zo geef je net de indruk dat je geen goede werknemer bent." Echt indruk maken op je baas? Spreek hem eens aan over je werkdruk, en toon aan dat je het beste wil voor jezelf én je bedrijf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lizanne verloor haar vriend, maar haar onvoorwaardelijke liefde voor paarden hield haar overeind

Lizanne verloor haar vriend, maar haar onvoorwaardelijke liefde voor paarden hield haar overeind

http://static1.hln.be/static/photo/2017/1/7/9/20170202190355/media_xll_9498519.jpg

Twee jaar geleden verloor Lizanne, toen 19, haar vriend David in een auto-ongeval. Overweldigd door verdriet zag ze ook haar toekomstplannen in duigen vallen, want samen met  David droomde ze van hun eigen manège. Maar haar liefde voor paarden hield Lizanne overeind. Nu twee jaar verder is ze een populaire paardentrainster, onderneemster en een 'trending girl' op sociale media.

Februari is een moeilijke periode voor Lizanne, want het is de maand waarin ze twee jaar geleden haar lieve David verloor. "Normale meisjes van mijn leeftijd zitten dan in de fleur van hun leven, dat van mij stortte in op 28 februari (2015, red.). We droomden samen van onze eigen manège, van onze eigen verhalen, maar die werden abrupt afgebroken", vertelt ze.

Om haar emoties van zich af te schrijven, startte ze twee weken later op Facebook 'Loved by an angel in heaven', een blog waarin ze brieven schreef aan haar overleden vriend. Het eerste bericht werd binnen enkele dagen al door meer dan duizend mensen gelezen en Lizanne ontdekte de kracht van sociale media.

Droom wordt werkelijkheid

De paarden bleven haar grote houvast. "Ik leef voor mijn paarden en mijn hond," vertelt ze. Twee maanden na Davids ongeval startte ze onder de naam 'Be The Light' met paardentraining om hun gedeelde droom toch nog werkelijkheid te laten worden. Met een fototoestel en camera begon ze ook haar eigen vlog.

Ondertussen heeft Lisanne meer dan 20.000 Facebookfans en een paar duizenden volgers op Instagram, YouTube en Snapchat. Ze groeide op een mum van tijd uit tot een razend populaire paardentrainster, gespecialiseerd in vrijheidsdressuur, bitloos rijden en natuurlijke dressuur. Haar agenda is al maanden op voorhand volgeboekt én ze woont nu op een manege. "Als klein meisje droomde ik ervan om op een manege te wonen en dat is mij gelukt, want ik woon op de manege in Kapellen, waar de tv-serie van Amika werd opgenomen," zegt ze.

Paardenshow APASSIONATA

Het succes van Lizanne, bereikte ook de mensen van paardenshow APASSIONATA. "Dat was voor mij een ongelofelijk moment. Als kind wou ik graag al eens gaan kijken naar 'de mooiste paardenshow ter wereld', maar wij hadden daar thuis toen niet de middelen voor. Toen ze mij contacteerden om in Vlaanderen het gezicht te worden van hun nieuwe voorstellingen 'Cinema of Dreams', heb ik een paar keer in mijn wang geknepen om te checken of ik niet droomde," herinnert Lizanne zich. "Ondertussen ben ik in Berlijn gaan kijken naar de nieuwe show, die op zaterdag 4 en zondag 5 maart naar de Lotto Arena komt in Antwerpen. Man, ik stond te trillen op mijn benen. Ik kon niet geloven dat ik bij zo'n grote paardenshow backstage stond."

Ook bij APASSIONATA klinkt hetzelfde enthousiasme. "Voor ons land en voor deze voorstellingen, is het de eerste keer dat we een campagnegezicht uitspelen in onze communicatie, maar dat past ook bij de nieuwe show 'Cinema of Dreams'. Het mooie van het verhaal is de combinatie: enerzijds activeren we vrij traditioneel onze vaste APASSIONATA-fans, anderzijds zorgt Lizanne voor een extra dimensie, want via haar sociale media spreekt ze de paarden- en dierenliefhebbers rechtstreeks aan," zegt Chris Bergs van het Sportpaleis.  

Voorstellingen van de nieuwe APASSIONATA-show 'Cinema of Dreams' worden op zaterdag 4 maart en zondag 5 maart opgevoerd in de Antwerpse Lotto Arena.   (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!