Dierenpark Planckendael heeft er een bonobobaby bij. Het is al de vijftiende bonobo die er geboren wordt en de tweede in een jaar tijd. Het geslacht is nog niet bekend. De Lingala-naam ook niet, maar die zal beginnen met de letter S. In Europese dierentuinen worden elk jaar in totaal maar vijf of zes bonobo's geboren. Planckendael is internationaal stamboekhouder van de bedreigde soort.
Mama Busira is dinsdag na een dracht van acht maanden voor het eerst bevallen en dat verliep vlot. De nieuwe baby zal snel een speelkameraadje zijn voor de kleine Rubani, die in het voorjaar van 2016 het levenslicht zag. Zijn mama is Lina. Wie de papa's zijn van de twee bonobobaby's en of het twee keer dezelfde is, kan pas achterhaald worden na onderzoek van haarstaaltjes.
Bonobozonen blijven hun hele leven bij hun moeder, de dochters verhuizen naar een andere dierentuin. Nu is dame Djanoa in Planckendael nog in de running voor het moederschap. De vrouwtjes staan erom bekend om seks in te zetten als 'wapen' om spanningen uit de groep te halen. Iedereen doet eraan, vaak en op allerlei manieren. Ook vlooien behoort tot de geliefkoosde bezigheden van bonobo's. Gek genoeg niet om beestjes te verwijderen, want die hebben ze niet. Het doel is om de sociale banden te versterken. (br.hln)
De nieuwe camping voor 10.000 festivalgangers die Rock Werchter had gepland, komt er niet. Er was geen vergunning voor aangevraagd - "een vergetelheid" - en daarom liggen de werkzaamheden aan het 15 voetbalvelden grote terrein al anderhalve maand stil.
Organisator Live Nation verwacht niet dat de stedenbouwkundige vergunning er nog op tijd komt en schrapt het terrein. Wellicht zullen er op de bestaande campings extra plaatsen gecreëerd worden. Of de nieuwe camping er in 2018 wél komt, is ook zeer twijfelachtig. (br.hln)
7x dingen in huis die je ongelukkig maken, zonder dat je het weet
7x dingen in huis die je ongelukkig maken, zonder dat je het weet
Net een lange werkdag gehad, kom je thuis en is dat rothumeur nog niet verdwenen. Maar het is niet altijd de vuile vaat die je vanuit een hoekje aanstaart of het speelgoed van je kroost dat overal in huis ligt te blinken, dat de schuldige is. Ook deze zaken ruim je beter op voor een instant beter humeur.
1. Erfstukken en cadeautjes
Natuurlijk had je oudtante de beste bedoelingen toen ze je die collectie porseleinen poppetjes schonk, maar voor jou staan ze eigenlijk alleen maar in de weg. Het heeft geen zin om enkel en alleen uit beleefdheid iedere maand een halfuur te staan afstoffen, dus breng die dingen maar gewoon naar de dichtstbijzijnde kringloopwinkel, waar je er iemand anders ongetwijfeld wél plezier mee doet.
2. Boeken die je al gelezen hebt
Natuurlijk hoef je je favoriete kinderboek niet plots op een tweedehandssite te gooien of je lievelingsboek weg te geven. Maar boeken die je niet goed vond of nooit meer vast neemt zijn alleen maar overbodige rommel in je woonkamer. En een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, begin dus maar alvast bij die boekenkast.
3. Jeugdherinneringen
Wees gerust, je lievelingsknuffel mag gerust blijven liggen, maar heb je die cursus wiskunde uit het tweede middelbaar echt nog nodig? En wat met die oude medailles, zwembrevetten en andere trivia? Ze mogen dan nog wat emotionele waarde bevatten, ze eisen mentaal ook hun tol, verduidelijkt opruimgoeroe Christiana Waters. "De wetenschap dat iets niet meer zo belangrijk is als vroeger, betekent dat we moeten toegeven aan onszelf dat we veranderd zijn. Wanneer je dat barbiehuis terugvindt en beseft dat het je niets meer doet, worden we gedwongen om toe te geven dat we volwassen geworden zijn. En dat is soms best hard."
4. Verzamelingen die je niets meer doen
Heb je ooit oude munten verzameld? Of misschien wel voetbalplaatjes of poppen? Niet alleen neemt zo'n verzameling vaak veel plaats in, als je ze niet meer gebruikt kan het ook behoorlijk veel van je vragen. "Zulke collecties hangen vaak samen met de persoon die je was op een bepaald moment in je leven," legt psychiater Gail Saltz uit. "Dat maakt het soms moeilijk om die hele verzameling aan de deur te zetten. Wat kan helpen is om een klein gedenkteken te maken. Hou bijvoorbeeld één plaat bij, maak een foto of beschrijf hoe je collectie eruit zag. Dat maakt het minder moeilijk om afscheid te nemen, en je krijgt wel weer meer ruimte en rust in huis."
5. Ongebruikte hobbyspullen
Had je ooit het wilde plan om te beginnen breien en zit je nu met een voorraad wol opgescheept? Of misschien heb je in een vlaag van enthousiasme een dure koersfiets gekocht die nu staat te bestoffen in de kelder. "Het probleem is dat je jezelf zo met een schuldgevoel opzadelt," verduidelijkt Francine Jay, auteur van 'The Joy of Less'. "We voelen ons schuldig om het weggegooide geld, dus stoppen we de spullen zo ver mogelijk weg, maar daar verdwijnt het gevoel helaas niet mee." Heb je die naaimachine al een jaar lang niet gebruikt? Dan is het misschien tijd om het ding te verkopen.
6. Veel te zware gordijnen
Fluwelen gordijnen zien er dan wel prachtig uit, ze zorgen er ook voor dat zelfs het allerkleinste zonnestraaltje geen schijn van kans meer maakt. En niemand vindt het leuk om de hele dag in een donkere kamer door te brengen. "Hoe zwaarder je meubelen en raamdecoratie, hoe strenger de sfeer in huis," vertelt Feng Shui-experte Laura Benko. "Wil je met een lichter gemoed thuiskomen? Vervang die zware gordijnen dan door lichtere exemplaren die meer zonlicht binnen laten."
7. Een allegaartje aan koffiemokken
Die tas mocht dan wel grappig zijn toen je hem tegenkwam in dat winkeltje vol snuisterijen, ondertussen is de lol er wel wat af (net als het oor trouwens). Net zoals die tassen van het verzekeringskantoor om de hoek, trouwens. "Vaak kunnen we moeilijk nee zeggen tegen dit soort 'rommel' omdat het zo'n goede deal lijkt," aldus professioneel opruimster Collette Shine. "We denken dat we het wel kunnen gebruiken, maar eigenlijk nemen ze alleen maar plaats in de kast in." (br.hln)
De Vlaming heeft steeds minder oog voor sociale contacten met vrienden en familie, schrijven de Mediahuis-kranten vandaag. Tegelijk boomen de sport- en ontspanningsverenigingen.
Minder dan een derde van de bevolking heeft nog dagelijks contact met zijn buren. Een op de zeven Vlamingen heeft weinig tot geen contact met familie. Dat blijkt uit onderzoek van de studiedienst van de Vlaamse overheid naar de sociale contacten en het verenigingsleven van de Vlaming.
Sociaal isolement Conclusie: de intense onderlinge contacten met vrienden, familie en buren vallen langzaam maar zeker terug. De studie wijst op 'een lichte toename van sociaal isolement en vereenzaming'. "Een probleem dat vooral opdoemt door de veroudering van de samenleving", zegt socioloog Mark Elchardus (VUB).
Verenigingsleven springlevend Toch is er geen reden tot doemdenken, omdat het verenigingsleven in Vlaanderen weer springlevend is. Bijna drie op de vier Vlamingen zijn ooit lid van een vereniging geweest en 30 procent is nog altijd actief in een vereniging. Vooral de sportclubs zijn in opmars, ten koste van 'oudere' verenigingen als vakbonden. (br.hln)
4 op de 10 Belgische vrouwen moéten wekelijks gaan shoppen als therapie
4 op de 10 Belgische vrouwen moéten wekelijks gaan shoppen als therapie
"Winkelen is goedkoper dan een psychiater", zeggen vrouwen wel eens om hun dure verslaving te verantwoorden aan vriend of moederlief. En voor 9 op de 10 vrouwen blijkt dat ook écht te kloppen. 4 op de 10 hebben zelfs élke week nood aan een shoppingtrip. Dat blijkt uit een online bevraging van Maasmechelen Village bij 1.600 Belgen.
Ben je vorige maand ook (verschillende keren) gaan solden shoppen? Dan kun je er waarschijnlijk over meespreken dat je daar tenminste een tijdje gelukkiger van bent geworden. Weinig verrassend is shoppingtherapie vooral bij vrouwen een fenomeen. Negen op de tien heeft er nood aan, 40% zelfs wekelijks en 37% maandelijks. Mannen zien er minder heil in, maar wanneer ze er toch naar snakken, beperken ze het aantal shoppingtrips tot 1 keer per maand (37%). Dat blijkt uit een enquête van Maasmechelen Village bij 1.600 Belgen.
Drukte en spanning Vooral twintigers (43%) hebben blijkbaar nood aan shoppingtherapie, gevolgd door dertigers (26%) en veertigers (19%). Vrouwen doen het vooral om stress te bestrijden in het dagelijkse leven (38%) of om problemen op het werk (28%) en relatieproblemen (15%) te vergeten.
Dat weet ook trendwatcher Herman Konings. "De laatste decennia zijn vrouwen hoger geschoold, krijgen ze hogere functies, én moeten ze daarnaast nog een gezin sturen. Die stress moet eruit, en niet door een sessie mindfulness. Door het shoppen kunnen ze dromen van een nieuw imago, het pashokje in- en uitgaan, in de spiegel kijken en zichzelf létterlijk en zichtbaar vernieuwen. In de hoop dat ze met die vernieuwing ook de zorgen in het lichaam wegblazen," vertelt hij aan onze krant.
Kledij, schoenen en handtassen Ongeacht de leeftijd, motivatie of relatiestatus tasten we stevig in de buidel om ons beter te voelen: maar liefst € 100 tot € 200 per shoppingtrip. Hiermee kopen we 2 à 5 nieuwe items. En wat kopen we dan? Met stip bovenaan staan kledij (95%) en schoenen (67%), gevolgd door handtassen (58%). Parfum en lingerie scoren het minst goed op de gelukschaal met respectievelijk 33% en 20%. Singles kopen meer juwelen, shoppers in een relatie investeren dan weer meer in woondecoratie.
Winkelen geeft ons ook een gevoel dat alles wel goed komt, zegt Konings aan onze krant. Want de laatste twee jaar werd de samenleving grondig door elkaar geschud. "Door de recente aanslagen, geopolitieke instabiliteit en vluchtelingencrisis zie je een fenomeen opduiken wat Britse sociologen 'angst, onzekerheid en twijfel' noemen. Alles wat bedreigend is, willen we dan links laten liggen, en dus gaan we op zoek naar geborgenheid en comfortzones. Cliché, maar voor mannen is dat het café of de sportclub, voor vrouwen de winkelstraat. Tijdens het shoppen lichten er létterlijk meer sensaties op in de pretzones van het vrouwelijke brein." (br.hln)
Het blijft aantikken: bijna 100.000 mensen gaan voor alcoholvrije februari
Het blijft aantikken: bijna 100.000 mensen gaan voor alcoholvrije februari
Een dag voor het begin van 'Tournée Minerale' hebben al meer dan 97.000 Belgen aangegeven dat ze het in februari zonder alcohol zullen stellen. Dat zegt Steven De Bondt van de Stichting tegen Kanker vandaag, samen met het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) de drijvende kracht achter de bewustmakingsactie. De teller voor het ingezamelde geld staat op de laatste dag van januari op bijna 74.000 euro.
Met de start van de actie is ook de kaap van de 100.000 deelnemers in zicht, "en daar zijn we heel blij om", zegt De Bondt.
Nochtans lagen de verwachtingen iets lager. "We hadden gemikt op 15.000 deelnemers. Maar ik denk dat we met zijn allen beginnen te beseffen dat we op het vlak van alcohol niet goed bezig zijn. Daarbij komt nog dat heel wat aandacht in de media was voor alcohol door de nieuwe richtlijn van het VAD (maximum tien standaardglazen per week, nvdr.) en het gratis alcohol in het federaal parlement", aldus De Bondt.
Wie deelneemt aan de alcoholvrije maand kan zich ook laten sponsoren. De organisatie mikt op 200.000 euro, maar voorlopig staat de teller hiervoor nog maar op bijna 74.000 euro. (br.hln)
Malariamedicijn werkt voor het eerst niet: parasiet resistent aan het worden?
Malariamedicijn werkt voor het eerst niet: parasiet resistent aan het worden?
Een medicijn dat algemeen wordt gebruikt om malariapatiënten te behandelen, heeft in Groot-Brittannië voor het eerst niet gewerkt. Dat roept de vraag op of de parasiet die de gevreesde ziekte veroorzaakt na overbrenging door een mug resistent aan het worden is. Volgens de onderzoekers van een gespecialiseerd medisch instituut in Londen is het een "vroege waarschuwing'' voor Afrika.
Vier mensen die malaria hadden opgelopen in Angola, Liberia en Oeganda reageerden niet op de toegediende medicatie en kregen een ander middel.
"Dat is verontrustend. Het kan duiden op een groter verhaal dat op het punt van beginnen staat in Afrika. Dan moeten we snel een aantal dingen veranderen'', zei een deskundige van instituut.
Hij riep op meer onderzoek te doen naar de effectiviteit van de combinatiekuur artemether/lumefantrine, na ook uit Afrika ten zuiden van de Sahara berichten te hebben gekregen over resistentie tegen deze drugs. (br.hln)
Goed geslapen vannacht? Een vage vraag met meestal ook een vaag antwoord, want wat betekent dat nu eigenlijk, een "goede nachtrust". De Britse National Sleep Foundation schept helderheid, met concrete richtlijnen die aangeven of je al dan niet goed hebt geslapen.
"Genoeg water drinken", "voldoende bewegen" en "goed slapen", het zijn gezondheidsvoorschriften die nogal vaag klinken, omdat ze verschillen van persoon tot persoon. Waar de ene perfect functioneert op 7 uren slaap, heeft iemand anders misschien wel 9 uren nodig. Het heeft dan ook weinig zin om één vaste richtlijn voor iedereen op te leggen.
Goed geslapen? Beantwoord deze 4 vragen
Hoe weet je dan of je een verkwikkende nachtrust hebt gehad? De Britse National Sleep Foundation analyseerde 277 studies rond het onderwerp, en stelde zo 4 criteria op die de kwaliteit van je nachtrust bepalen. Met behulp van deze vier vragen kan jij bepalen hoe kwalitatief jouw uurtjes onder de wol waren:
1. Je slaapt minstens 85 % van de tijd die je in bed doorbrengt.
2. Je valt binnen de 30 minuten nadat je in bed ging liggen in slaap.
3. Je wordt maar één keer per nacht waker.
4. Als je 's nachts wakker wordt, blijf je nooit langer dan twintig minuten wakker.
Antwoord je positief op deze 4 vragen? Dan heb je genoten van een aangename nachtrust.
Minder koffie en dutjes
Hoe jij je 's ochtends voelt als je net uit bed rolt, is dus niet altijd een goed criterium om te bepalen of je van een kwalitatieve nachtrust hebt genoten, zo stelt de NSF. Lukt het niet om de vier criteria te halen? Probeer dan wat minder koffie te drinken overdag, geen dutjes tussendoor te doen en wat meer te bewegen. Ook een "bedritueel" waarbij je een uur voor het slapengaan niet meer op schermen kijkt, maar in plaats daarvan een warm bad neemt en een boek leest, kan helpen voor een betere nachtrust. (br.hln)
Tegen januari 2018 krijgen werknemers in plaats van ecocheques geld op hun rekening gestort. Werkgevers behouden hun fiscale voordeel op die vergoeding. De vier regeringspartijen hebben daar samen een wetsvoorstel over ingediend.
Zo'n 1,45 miljoen Belgen ontvangen elk jaar ecocheques, maximaal 250 euro per jaar. Voor werkgevers zijn die voordelig, want zij betalen er geen belastingen of sociale lasten op. Voor werknemers betekenen ze een mooi extraatje. Maar N-VA, CD&V, Open Vld en MR hebben nu een wetsvoorstel ingediend om de ecocheques te vervangen door een nettovergoeding, die rechtstreeks op de rekening van de werknemer wordt gestort.
Geen belastingen Op die vergoeding moeten de bedrijven net als op de cheques geen belastingen of sociale lasten betalen. "Het is dus niet zo dat werknemers moeten vrezen voor loonverlies omdat de werkgever zo'n vergoeding niet meer fiscaal voordelig zal vinden", zegt Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert.
Het nieuwe extraatje krijgt de naam 'ecovergoeding', al verdwijnt nu de stimulans om het geld 'groen' te besteden: iedereen doet ermee wat hij of zij wil.
Rompslomp De regeringspartijen willen van de vouchers af omdat ze veel kosten en rompslomp met zich meebrengen. "Werkgevers betalen administratieve kosten, handelaars hoge commissies. En veel werknemers vergeten ze uit te geven voor ze vervallen zijn." De Franstalige liberalen van MR stonden lang op de rem om de ecocheques af te schaffen, maar gaan nu toch overstag. De regeringspartijen mikken op januari 2018 om de ecovergoeding in te voeren. (br.hln)
Melanie Safka-Schekeryk, bekend als Melanie (Astoria, 3 februari 1947) is een Amerikaanse zangeres, bekend van onder andere Look what they´ve done to my song, ma, Lay Down en Beautiful People.
Melanie Safka werd geboren in Astoria, een wijk in Queens in New York, als dochter van Fred en Polly Safka-Altamare. Op 5-jarige leeftijd maakt ze haar eerste plaatje, het loepzuivere, à la Shirley Temple gezongen, Give A Little Kiss.
Na de highschool treedt ze met haar gitaar op in coffeehouses in Greenwich Village en gaat overdag naar de American School of Drama. Bij een auditie voor een toneelstuk loopt ze de verkeerde deur in, waar de jonge producer Peter Schekeryk haar vraagt wat te zingen. Hij is zo onder de indruk van haar stem en liedjes dat hij haar prompt een contract aanbiedt. In 1968 trouwt ze met hem.
Gilbert Bécaud haalt Melanie naar Parijs, waar ze tussen de kamelen en revuedanseressen in L'Olympia optreedt. Ze zal hier een liedje over schrijven: Tuning my guitar. Daarna treedt ze in Nederland op bij Singing Europe en heeft haar eerste successen. Dezelfde zomer speelt ze op het Woodstock-festival (1969) waar het publiek kaarsen aansteekt tijdens haar optreden. Het is de eerste keer dat dit gebeurt. Uiteindelijk wordt het verboden door de brandweer, maar Melanie heeft de traditie in werking gezet. Lay Down / Candles in the Rain is in Nederland een zomerhit. "Look What They've Done To My Song, Ma" is een ander bekend nummer.
Melanie is niet de enige die profiteert van haar muziek. De Britse groep The Wurzels neemt in 1976 een parodie op van Melanies nummer Brand New Key, waarbij ze haar melodie behouden. Dat behaalt onder de de titel The Combine Harvester de eerste plaats in de UK Singles Chart.
Melanie maakt sindsdien jaarlijks een plaat of cd, zij en Peter Schekeryk – die al haar platen produceert – krijgen drie kinderen die alle drie met Melanie optreden. De laatste jaren wordt ze begeleid door haar zoon, Beau 'Virtuoso' Jarred Schekeryk op gitaar. Zij hebben twee kleinkinderen.
In juli 2004 komt bij CNR haar cd Paled by Dimmer Light uit. Ze heeft een trouwe schare aanhangers in alle leeftijdsgroepen. Ze wordt al jaren beschouwd als een belangrijke vrouwelijke singer-songwriter.
In 2005 wordt haar lp Photograph, door velen beschouwd als haar meesterwerk, opnieuw uitgebracht als Double Exposure, met een bonus-cd van nooit eerder uitgebrachte nummers.
Supplementen: welke zijn nutteloos en welke het investeren waard?
Supplementen: welke zijn nutteloos en welke het investeren waard?
Van kruidentheeën en vitaminen tot visolie, je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een supplement van. Heel wat mensen slikken de producten - die meestal ook nog eens erg duur zijn - ook al is er vaak nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat ze iets uithalen. Baat het niet, dan schaadt het niet, hoor ik je denken? Helaas: vaak zijn er nevenwerkingen en soms zijn die ook echt nefast voor de gezondheid.
De NY Times ging op onderzoek uit en onderzocht het nut van de vaakst voorkomende supplementen. En die delen we ook graag met jullie:
Multivitaminen Je kent ze wel, de typische vitaminen- en mineralenpillen waarmee je de dagelijks aangeraden hoeveelheid met één pilletje inneemt. De wetenschap is het er na lang onderzoek echter over eens: als je een gezonde volwassene bent zonder gekende tekorten, geef je je geld beter aan andere dingen uit. Er is geen enkel bewijs dat ze beschermen tegen chronische ziekten, kanker of hartproblemen. Met een gevarieerd en gebalanceerd dieet kom je een heel stuk verder.
Vitamine D en calcium Deze is daar wel een uitzondering op. De medische wereld vermoedt dat de meeste volwassenen kampen met een tekort op vitamine D, omdat we te weinig buiten in de zon lopen. Omdat ons lichaam het zonder deze vitamine moeilijk heeft om fosfor en calcium op te nemen - beiden nodig om je botten sterk te houden - , kan een supplement nemen wel nodig zijn. Om zeker te zijn van je zaak ga je beter bij de huisarts langs voor een bloedtest. Die zal je dan vertellen of je extra vitamine D en eventueel calcium moet bijnemen.
Calciumsupplementen neem je echter beter niet zonder doktersvoorschrift. Een teveel aan calcium zou immers het risico op nierstenen en misschien ook hartziekten verhogen. Eet in plaats daarvan liever voldoende producten met calcium erin, zoals yoghurt en groene bladgroenten.
Vitamine B12 Bij volwassenen ouder dan 50 wordt de kans groter dat ze een tekort krijgen aan vitamine B12, wat helpt bij spierfuncties en de gezondheid van je hersenen. Je haalt dit voornamelijk uit dierlijke producten met proteïnen, maar als de zuurtegraad van de maag daalt, neem je die moeilijk op. Een bloedtest zal je ook hier vertellen of je wat moet bijnemen.
Visolie De laatste jaren is visolie een heel populair supplement, waarbij vooral gehoopt wordt dat het hartziekten en cognitieve problemen tegengaat. Een studie uit 2013 bij meer dan 12.000 patiënten leert ons echter dat visolie weinig teweegbrengt in het lichaam, én dat ze de kans op prostaatkanker misschien verhogen. Twee keer per week wat vette vis eten is dan een betere optie.
Magnesium Dit mineraal kan je halen uit voedsel als spinazie, noten, groeten en volkorenproducten, maar wie problemen heeft met zijn darmen of nieren, kan een tekort oplopen. Daarbij zou het ook helpen bij spierkrampen en constipatie. Daartegenover staan dan weer bijwerkingen als diarree en problemen met andere medicatie. Even langsgaan bij de dokter dus.
Kurkuma Een heel recent supplement dat aan aandacht wint: het kruid kurkuma. In de Indische keuken is het schering en inslag, maar in Azië wordt het ook gebruikt als antioxidant en het zou beschermen tegen kanker en ontstekingen. Daar werd echter maar weinig onderzoek naar gevoerd, dus raden artsen aan om het gewoon met mate in de keuken te gebruiken.
Glucosamine/ Chondroïtine Deze twee worden vaak geroemd als een uitstekend hulpmiddel tegen artrosepijn, maar onderzoeken konden geen voordeel vinden naast het placebo-effect.
Vitamine E/Selenium Beiden worden aangeraden om het risico op prostaatkanker te verminderen. Helaas: in een recent onderzoek bleken de proefpersonen die vitamine E namen net meer prostaatproblemen te ontwikkelen, en had de groep met selenium meer kans op diabetes. (br.hln)
Dit is dé nieuwe manier om je kleerkast te organiseren
Dit is dé nieuwe manier om je kleerkast te organiseren
Sta jij 's ochtends ook vaak voor je kleerkast te dralen, geen flauw idee wat je nu weer moet aantrekken? Dat hoeft niet automatisch te betekenen dat het tijd is om te gaan shoppen (al màg dat natuurlijk ook altijd). De kans is groot dat het probleem is opgelost met een eenvoudige reorganisatie van je kleerkast.
In de meeste gezinnen is de indeling van de kleerkast hetzelfde: broeken bij broeken, topjes bij topjes, jurken bij jurken. En wie extreem netjes is, doet het vervolgens ook nog eens op kleur. Het mag dan wel opgeruimd ogen, écht handig is het niet.
Wie zich 's ochtends in een sneltempo wil aankleden, heeft er echter niets aan dat die mooie galajurk hangt te blinken naast een zomerkleedje en die een zakelijk exemplaar voor op het werk. Beter is het dan ook om op gelegenheid te sorteren. Maak alvast ensembles van stukken die je graag met elkaar combineert en hang deze gegroepeerd bij elkaar. Zo weet je altijd precies waar je moet gaan zoeken, en hoef je geen kostbare tijd meer te verspillen met het uitzoeken van een outfit. Handig! (br.hln)
Natalie Imbruglia (Sydney, 4 februari 1975) is een Australische zangeres en actrice.
Net als enkele andere Australische artiesten (zoals Jason Donovan en Kylie Minogue) speelde Natalie ook in de soapserie Neighbours ("Buren").
In 1997 bracht ze haar eerste nummer Torn, een cover van Ednaswap, uit als voorbode van haar eerste cd, Left of the middle. Dit nummer werd één van de best verkopende singles aller tijden in Groot-Brittannië, met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren. Ondanks de grote verkoopcijfers heeft "Torn" nooit de top van de Britse Hitparade bereikt. In de 'UK radio chart' waarbij naar airplay wordt gekeken haalde Torn wel de hoogste positie, voor maar liefst 11 weken. Ook bij de "Billboard Airplay Chart" van de Verenigde Staten stond het nummer veertien weken bovenaan de lijst. In totaal heeft het nummer veel records op de radio verbroken. "Left of the middle" bevatte nog drie andere commerciële singles, waarvan de tweede single "Big Mistake" de grootste impact maakte op de Britse hitparade door de tweede plaats te bereiken. Het album heeft het in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk de top 10 bereikt. In haar thuisland Australië en in Nederland bereikte het album zelfs de eerste plaats. In totaal is "Left of the middle" tussen de 6.5 en de 7.0 miljoen keer verkocht en wordt het als een commercieel succes gezien. Critici waren niet altijd even enthousiast over het album. Natalie werd in enkele professionele recensies een fotogenieke schoonheid genoemd die met behulp van muzikale professionals een indruk op de hitlijsten zou willen maken. Ook werden de overeenkomsten met tijdgenote Alanis Morissette erg zwaar bekritiseerd.
Waarom betalen mannen minder bij de kapper dan vrouwen?
Waarom betalen mannen minder bij de kapper dan vrouwen?
Je kent het fenomeen vast wel: man- of vriendlief is naar de kapper geweest. Haren fris gewassen, netjes geknipt. En dat alles voor zo'n 20 euro. En dat terwijl jij voor exact dezelfde knipbeurt vaak meer dan het dubbele moet neertellen. Hoe komt dat toch?
Het zit trouwens niet alleen in je hoofd. Uit het jaarlijks rapport van USB Bank, waarbij de prijzen voor kappersbezoeken wereldwijd vergeleken werden, bleek dat vrouwen gemiddeld 40 euro betalen, terwijl mannen slechts 25 euro op tafel moeten leggen.
Discriminatie Een heel duidelijke verklaring is er niet, maar vermoedelijk heeft het te maken met de barbiershops van vroeger, vertelt Stéphane Coigné, voorzitter van de unie van Belgische kappers, aan De Morgen. "Vroeger waren er alleen aparte vrouwen- of herenkapperszaken. Je had zelfs twee diploma's een voor herenkappers en een voor vrouwenkappers." Daarnaast stelde de Belgische staat een formule op voor mannen- en vrouwensnitten, om kappers te belasten. Daarin wordt aangegeven dat een vrouwenkapsel veel meer werk inhoudt, en dus als duurder wordt aangerekend bij de belastingaangifte. Totaal verouderd, geven kappers zelf toe. Zeker wanneer een vrouw de kapperszaak binnenstapt om enkel de puntjes te laten bijknippen.
Bovendien komt het erop neer dat klanten moeten betalen volgens geslacht, en dat is eigenlijk regelrechte discriminatie, vindt ook Coigné. In Denemarken besliste de Raad voor Gelijke Kansen al dat betalen op basis van geslacht discriminerend is. Maar dat wil niet zeggen dat het daarom niet voorkomt. Integendeel. Niet alleen in de kapperswereld moeten vrouwen doorgaans dieper in de buidel tasten, loop maar eens door het gangpad van een doorsnee drogisterij of supermarkt, en je zal zien dat op vrouwenproducten steevast een hoger prijskaartje kleeft, de zogenaamde pink tax.
Een onderzoek van de Britse krant The Times toonde vorig jaar al aan dat vrouwen maar liefst 37 procent meer moeten betalen voor dezelfde producten als het gaat om kleding, schoonheidsproducten en speelgoed. Een fenomeen dat ook wel de pink tax genoemd wordt, een soort extra belasting op vrouwenproducten, enkel en alleen omdat ze op een vrouwelijke markt gericht zijn. En dat Britse onderzoek is voor ons minstens even relevant.
Van dure designmerken als Saint Laurent en Mulberry tot wegwerpscheermesjes en deodorant: als vrouw mag je er zeker van zijn dat je bankrekening altijd net dat tikje meer geplunderd wordt. Waarom? Heel eenvoudig: vraag en aanbod. Vrouwen shoppen meer en hechten meer belang aan uiterlijke producten, wat betekent dat de vraag daar groter is dan op de mannelijke markt. En dus gaan ook de prijzen omhoog. Een tweede reden is dat vrouwenkleding vaak beschikbaar is in meer maten, kleuren en variaties, wat de productiekosten de hoogte injaagt. Is het eerlijk? Nee. Zal de pink tax snel verdwijnen? Helaas ook niet. In tussentijd af en toe eens in de mannenafdeling neuzen als je wat euro's wil besparen, kan dus zeker geen kwaad. (br.hln)
De Britse prins William en prins Harry hebben bekendgemaakt dat er een standbeeld komt voor hun moeder prinses Diana, die in 1997 om het leven kwam. Volgens de twee broers is "dit het juiste moment om haar positieve impact te erkennen" met een standbeeld.
Het beeld krijgt een plaats op het domein van Kensington Palace, waar de prinses woonde.
"Er is twintig jaar verstreken sinds het overlijden van onze moeder en het moment is aangebroken om haar positieve impact in het Verenigd Koninkrijk en in de rest van de wereld te erkennen met een permanent standbeeld," lieten de prinsen weten in een verklaring.
"Onze moeder raakte zoveel levens. We hopen dat het standbeeld al wie Kensington Palace bezoekt zal helpen om na te denken over haar leven en nalatenschap.
De Queen liet weten dat ze het plan van haar kleinzoons steunt.
Lady Di, prinses van Wales, stierf op 31 augustus 1997 in een auto-ongeluk in Parijs. Prins William was toen vijftien, prins Harry was twaalf. Over de hele wereld rouwden mensen om haar dood. Naar schatting 2 miljard kijkers zagen haar begrafenis op televisie, zo schrijft BBC.
In juli 2016 bekende prins Harry dat hij al 28 was toen hij voor het eerst over de dood van zijn moeder sprak. "Ik had nooit echt leren omgaan met wat er precies gebeurd was, dus er zaten veel diepe emoties en voor een groot deel van leven wilde ik er gewoon niet aan denken," vertelde hij.
Het standbeeld wordt het vierde monument in Londen ter nagedachtenis van Lady Di.
Een comité van zes mensen, onder wie Diana's zus lady Sarah McCorquodale, zal de kunstenaar aanduiden die het beeld zal uitwerken. (br.hln)
Hoe de vorm van je hersenen je persoonlijkheid bepaalt
Hoe de vorm van je hersenen je persoonlijkheid bepaalt
Eigenwijs of net meegaand, verlegen of een rasecht showbeest: iedereen heeft een heel eigen persoonlijkheid. En een groot deel daarvan heeft te maken met de vorm van onze hersenen, zo blijkt uit internationaal onderzoek.
De wetenschappelijke studie werd deze week gepubliceerd in het tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience en stelt dat verschillende persoonlijke trekjes en kenmerken gekoppeld zijn aan de vorm van onze hersenen.
Opbouw van de persoonlijkheid
In het onderzoek werd voor de allereerste keer onderzocht hoe de vorm van onze hersenen zich verhoudt tot de vijf grote persoonlijkheidsdimensies: extraversie (of introversie), hulpvaardigheid (of egoïsme), zorgvuldigheid (of onzorgvuldigheid), emotionele stabiliteit (of instabiliteit), openheid (of koppigheid). Deze persoonlijkheidskenmerken, ook wel de 'Big Five' genoemd, zijn volgens psychologen de belangrijkste dimensies waaruit onze persoonlijkheid is opgebouwd.
De studie onderzocht 507 gezonde, jonge vrijwilligers met behulp van hersenscans, om zo het brein, en met name de cortex (of hersenschors), te analyseren. Daarbij keken ze vooral naar variaties in dikte, oppervlakte en de hoeveelheid hersenwindingen.
Groot brein in een kleine schedel
Uit die analyse kwam naar voren dat de drie maatstaven waarmee de hersenschors gemeten werd - namelijk dikte, oppervlakte en windingen - sterk samenhangt met de verschillende persoonlijkheidskenmerken. "Er is een duidelijk patroon waarbij de dikte de andere kant opgaat dan de oppervlakte en hersenwindingen," legt neuroloog en onderzoeker Luca Passamonti hun bevindingen uit. De meest opvallende verschillen waren te vinden bij emotioneel instabiele mensen en open mensen. Zij met een neurotisch trekje hadden een dikkere hersenschors, met minder oppervlakte en hersenwindingen, terwijl de deelnemers die hoog scoorden op openheid net een dunnere cortex hadden, maar met een grotere oppervlakte en meer windingen.
"Die hersenwindingen is een evolutionaire oplossing om een groter brein in een kleine schedel te proppen," leggen de onderzoekers uit. "Emotionele instabiliteit is gelinkt aan mentale aandoeningen, zoals angststoornissen en depressie, terwijl openheid vaak samengaat met creativiteit, intellectuele nieuwsgierigheid en een algemeen gevoel van welzijn."
Genetische aanleg
"We worden allemaal gevormd door onze ervaringen en omgeving, maar het feit dat er duidelijke verschillen zijn in de structuur van de hersenen, wijst erop dat er ook een genetische aanleg is," aldus co-auteur van de studie Nicola Toschi. "Dat betekent ook dat we zulke verschillen in persoonlijkheid al erg snel tijdens de ontwikkeling van kinderen kunnen opsporen."
Al roept de studie minstens even veel vragen op als ze beantwoordt. Zo is het onzeker of de persoonlijkheidsdimensies de vorm van de hersenen bepalen, of omgekeerd. Bovendien is het ook niet duidelijk welke rol de vorm van onze hersenen spelen bij mentale aandoeningen. "Het is moeilijk te bepalen of wat we vaststellen bepaald is door onze genen, omgeving of beide," legt Passamonti uit. "De meest voor de hand liggende verklaring is dat er bij veel neurotische aandoeningen een complexe interactie optreedt tussen een genetische aanleg en negatieve factoren in de omgeving." (br.hln)
Daarom valt je smartphone uit door de koude en dit kun je eraan doen
Daarom valt je smartphone uit door de koude en dit kun je eraan doen
Alsof de barkoude temperaturen nog niet vervelend genoeg zijn, hebben ook smartphones te lijden onder de vriestemperaturen. Heel wat toestellen vallen namelijk abrupt uit door de koude, of een volle batterij slinkt op een paar minuten naar minder dan 10 procent. Hoe komt dat en kun je er iets aan doen?
Eén Vlaming op de acht is verslaafd aan zijn of haar smartphone. Dat cijfer komt uit de jaarlijkse Digimeter, die peilt naar het mediagebruik in Vlaanderen. 41 procent van de dertigers kan zelfs geen één dag zonder. Knap vervelend, als je geliefde smartphone dan plots uitvalt door de vriestemperaturen of je batterij op korte tijd van 100 procent naar een paar luttele procent gaat. Het toestel terug opladen is meestal genoeg om weer leven in de brouwerij te krijgen, maar lastig blijft het natuurlijk wel.
Hoe dat komt? De meeste smartphones beschikken over een Lithium-ion batterij, en die zijn erg gevoelig voor koude en warmte. Bij "extreme" temperaturen werken de batterijen veel minder goed. Hoe kouder of warmer het is, hoe minder goed de batterij functioneert. Zo kan een batterij die het prima volhoudt bij kamertemperaturen, dubbel zo snel leeg zijn bij vriestemperaturen. Dat kan zelfs zo snel gaan, dat het cijfertje rechtsboven op je toestel niet altijd mee is. Daarom valt je smartphone soms uit terwijl je zogezegd nog 30 procent batterij over hebt.
Apple geeft op zijn website dan ook bijvoorbeeld aan dat de perfecte temperaturen voor iPhones ergens tussen de 0 en 35 graden liggen. Wordt het kouder, dan is het toestel in staat om te overleven tot - 20, als hij UITstaat. Dat zegt natuurlijk al genoeg.
Wel is er goed nieuws: schadelijk is de koude (en warmte) niet voor je smartphone op langere termijn. De oplossing ervoor ligt natuurlijk ook voor de hand, namelijk je toestel niet (te veel) blootstellen aan deze temperaturen. Al is niet meer buitenkomen ook niet bepaald realistisch.
Een aantal concrete tips: - Bescherm je smartphone altijd met een lederen of stoffen hoesje - Draag speciale handschoenen met siliconen vingertopjes, zo koelt je toestel en vingers minder snel af - Bel met je oortjes in, zo kan je smartphone in je warme broekzak blijven zitten - Laat je toestel zachtjes acclimatiseren als je naar buiten en binnen gaat door het toestel even uit te zetten. Zet pas terug aan na een aantal minuten. En laad vooral ook pas op na een paar minuten. - Neem altijd een oplader mee. (br.hln)
De Britse acteur John Hurt (77) - bekend van zijn rollen in de Harry Potterfilms, Elephant Man en Alien - is gestorven aan de gevolgen van pancreaskanker, zo hebben Britse media bekendgemaakt. Zijn agent Charles McDonald bevestigde het overlijden aan persbureau PA.
De carrière van Hurt omspande meer dan zestig jaar. In 2014 werd hij geridderd door Koningin Elizabeth. Tweemaal kreeg hij een Oscarnominatie: voor zijn bijrol in de film Midnight Express uit 1978 en voor zijn hoofdrol in The Elephant Man uit 1980. Hurt hoorde in 2015 dat hij kanker had, maar zei later van de ziekte te zijn genezen.
Vorig jaar speelde hij naast Natalie Portman in de voor een Oscar genomineerde film Jackie, over de Amerikaanse First Lady Jacqueline Kennedy Onassis. In de Harry Potter-films speelde hij toverstokkenmaker Ollivander. En in Alien was hij tweede officier Kane.
Golden Globe Voor zijn vertolking in Midnight Express - over een Turkse gevangenis belandt - werd hij ook gelauwerd op de Bafta Awards, de jaarlijkse Britse film- en televisieprijzen, en won hij de Golden Globe voor de beste bijrol. (br.hln)
Tickets Tomorrowland in 26 minuten uitverkocht (tot grote frustratie van velen)
Tickets Tomorrowland in 26 minuten uitverkocht (tot grote frustratie van velen)
Het was weer een en al gekte vanmorgen: dankzij de start van de Belgische ticketverkoop voor dancefestival Tomorrowland. Om 11 uur gingen de lijnen open en kon iedereen die zich vooraf had geregistreerd zijn kans wagen om een van de 180.000 beschikbare kaartjes te pakken te krijgen. In een recordtijd van 26 minuten was alles weg. Tot frustratie van wie met lege handen achterbleef.
Tomorrowland vindt dit jaar plaats in twee weekends: 21 tot 23 juli en 28 tot 30 juli, hoewel over dat laatste nog geen zekerheid is omdat er nog geen nieuwe huurovereenkomst is voor recreatiedomein De Schorre in Boom. De gemeenten Rumst en Boom hebben nog niet toegezegd en het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ook nog niet bevestigd of er wel politie beschikbaar is.
Pret Maar dat kon de pret vanmorgen niet drukken. Zeker bij diegenen die erin slaagden om een ticket te bemachtigen. Bij wie maar moest blijven wachten of ernaast greep, liep de frustratie soms wel enorm op. (br.hln)
Annick Segal over uiterlijke schoonheid: "Zonder Rosa zou ik wel iets wilder willen gaan"
De toekomst ziet er goed uit. Zoveel blijkt uit de zes portretten van bekende dames die vanaf morgen in NINA magazine te bewonderen zijn. Zes vrouwen die van verouderen iets maken om naar uit te kijken. En wij lichten alvast een klein tipje van de sluier.
Al 22 jaar draagt ze dezelfde kleur op haar haren. En ook haar snit is al twee decennia lang dezelfde. "Een kleine prijs die ik graag betaal om Rosa te mogen spelen, zegt Annick Segal daar zelf over. "Want zolang zij die look heeft, heb ik die ook." Of ze wel eens iets anders zou willen proberen? "Zonder Rosa zou ik wel iets wilder gaan, niet qua kleur maar wel qua snit. Een sideshave bijvoorbeeld, dat lijkt me wel iets."
Het lijkt wel alsof Annick zelf op die 22 jaar amper verouderd is. "Goede genen," verklapt ze. "Mijn moeder is 87 geworden en zag er nog fantastisch uit. Ze heeft daar nochtans nooit iets bijzonders voor gedaan, dus ik zet die trend rustig verder." Al let ze ook op haar voeding. "Mijn focus ligt al jarenlang op vegetarische, biologische voeding, en dat lijkt me een sterke basis."
Of ze ooit plastische chirurgie zou overwegen? Daar zegt Annick resoluut nee tegen. "Ik heb ooit in een panel gezeten met een bekende plastisch chirurg. Hij won mijn sympathie door te zeggen dat ik geen ingreep nodig had, al kon wat Botox blijkbaar geen kwaad. Maar op de vraag of hij mij kon garanderen dat mijn expressie dezelfde zou blijven, was zijn antwoord negatief. Waarom dan in hemelsnaam? Ik vind al die puur esthetische ingrepen echt flauwekul, ook al omdat ik vind dat je het sowieso altijd ziet. Opeens hebben al die vrouwen dezelfde ogen en dezelfde mond. Moet dat dan? Ik beschouw het als de zoveelste commerciële val. We moeten zoveel. Vooral onszelf zijn en er tegelijk toch geweldig goed uitzien. Kies toch eens. Misschien ben ik door die overtuiging straks de enige oude actrice in Vlaanderen, maar dat kan dan leiden tot werkzekerheid (lacht)." (br.hln)