Zo zorgen restaurants ervoor dat je niet te lang blijft zitten
Als je vanavond iets gaat eten, is de kans groot dat je gereserveerd hebt. En je bent lang niet de enige. Er hebben voor jou vast ook mensen gegeten, terwijl dat tafeltje na jullie weer voor een ander koppel beschikbaar moet zijn. Maar hoe zorgen restaurants er eigenlijk voor dat alle tafelgasten niet te lang blijven plakken en op tijd weer vertrekken?
Vrijdagavond is een druk moment voor veel restaurants. Maar wat doe je als die ene groep lang blijft napraten bij een kopje koffie terwijl de volgende gasten al gearriveerd zijn? Restaurants hebben daar zo hun geheime trucjes voor, zo blijkt.
Nauwkeurige berekening Gabe Garza, mede-eigenaar van verschillende restaurants, verklapte hun geheim aan de krant 'Wall Street Journal'. Volgens hem berekenen restaurants op voorhand hoe lang je gemiddeld aan tafel zal zitten. Zo blijft een groep van vier personen gemiddeld een kwartier langer dan een tafeltje voor twee. Volgen twee reservaties snel op elkaar? Dan zullen ze het eten net iets sneller laten komen. Ook zal het personeel een inschatting maken op basis van je drankkeuze. Start je met een fles wijn in plaats van een cocktail of apritiefje? Dan is de kans groot dat je minder lang blijft hangen.
Strakke timing Af en toe een beetje treuzelen als restaurantganger, is echter geen slechte zaak, verklapt Garza. Wanneer het tijd is om te vertrekken omdat de volgende gasten al aangekomen zijn, zullen sommige etablissementen voorstellen om een drankje of dessertje van het huis aan de bar te nuttigen. Zo voelt niemand zich aangevallen of tekort geschoten. "De bedoeling is om de controle over de zaal te houden, zonder de gasten het gevoel te geven dat er een strakke timing is," legt Garza uit. Zo bleek al uit studies dat restaurantgangers minder lang blijven hangen wanneer ze niet zo comfortabel zitten. En zo is meteen ook de plotse opkomst van lange gemeenschappelijke tafels en hoge barstoelen verklaard. (br.hln)
|