"Drie- tot twaalfduizend Belgen lijden aan jongdementie"
Het aantal mensen dat in ons land lijdt aan jongdementie - dat is dementie die optreedt voor de leeftijd van 65 - wordt geraamd op 3.000 tot 12.000. Voor Nederland schommelt de raming tussen 5.000 en 19.000. Dat staat te lezen in de publicatie "Dementie op jonge leeftijd" die vandaag voorgesteld werd tijdens een studiedag in Leuven. Op die studiedag werd ook de nieuwe Vlaams-Nederlandse website www.jongdementie.info gelanceerd.
Hoewel dementie op jonge leeftijd heel wat minder vaak voorkomt dan op oudere leeftijd, zijn de aantallen niet te verwaarlozen. "Jonge personen met dementie maken wellicht tussen 2 en 9 procent uit van het totale aantal dementen. Op basis van buitenlandse studies schatten we dat in België jaarlijks 600 à 700 patiënten de dementie op jonge leeftijd krijgen. Twee derde is ouder dan 55. Toch zijn ook gevallen bekend van kinderen en twintigers met dementie", aldus Annemie Janssens (ECD Vlaams-Brabant) en Rob Groot Zwaaftink (Alzheimer Nederland).
Tijdens de studiedag pleitte Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie (ECD) Vlaanderen, voor een snellere diagnosestelling. "Tussen de eerste signalen en het stellen van de diagnose dementie verlopen momenteel gemiddeld zo'n 4,5 jaar. Een snellere diagnose maakt het mogelijk dat er sneller werk kan gemaakt van een geschikte opvang, wat tal van problemen voorkomt. In West-Vlaanderen is gestart met een opleiding die hulpverleners helpt bepaalde kenmerken sneller te detecteren. Ook drie hogescholen hebben plannen om die opleiding te gaan aanbieden", aldus Verschraegen.
"Het probleem is dat personen die op jonge leeftijd lijden aan dementie een gedragspatroon vertonen dat op bepaalde punten verschillend is met gewone dementie. Ze kunnen gaandeweg moeilijk op namen komen of voorwerpen benoemen, zonderen zich af, gaan zich excessief gedragen zoals veel roken of snoepen, maken zich sneller kwaad, kunnen hun eigen leven nog moeilijk organiseren,... Dit gedrag leidt tot problemen op het werk en in de familie", aldus Verschraegen.
Naast een snellere diagnose is er ook nood aan meer opvang. Momenteel zijn er verspreid over Vlaanderen al vijf centra uitgebouwd die residentiële en/of dagopvang aanbieden. In de provincie Antwerpen bijvoorbeeld bestaat een dergelijk centrum nog niet. (br.hln)
|