Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




14-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Depressie meest voorkomende ziekte bij tieners

Depressie meest voorkomende ziekte bij tieners

http://static1.hln.be/static/photo/2014/4/0/10/20140514114921/media_xll_6738715.jpg

Depressie is de hoofdoorzaak van ziekte en handicap bij jongeren tussen 10 en 19 jaar. Zelfmoord is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak in de leeftijdscategorie. Dat staat te lezen in een rapport omtrent de gezondheid van tieners dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag voor het eerst voorstelde. De organisatie baseerde zich op gegevens van 109 landen.

Problemen bij tieners zijn vaak verbonden aan tabak, gebruik van drugs en alcohol, het oplopen van aids, de mentale gezondheid en voeding, naast ook seksualiteit en geweld. Depressie is het grootste probleem in de leeftijdscategorie. In 2012 overleden 1,3 miljoen tieners wereldwijd.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil met het rapport de aandacht vestigen op de problemen en stelt dat de wereld niet genoeg aandacht besteedt aan de gezondheid van jongeren. Depressie veroorzaakt de meeste ziektes en dat geldt voor tieners over de hele wereld. Bij 10- tot 14-jarigen staat diarree op de tweede plaats qua doodsoorzaak, infecties op de vierde plaats.

Overlijden bij of na de bevalling is, na zelfmoord, de meest voorkomende doodsoorzaak bij meisjes tussen 15 en 19 jaar, ondanks een sterke daling van deze doodsoorzaak in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Minder dan 1 op de 4 jongeren beweegt dagelijks voldoende. In sommige landen lijdt een derde van de jongeren aan obesitas. Drie keer zoveel jongens als meisjes sterven in het verkeer.

De belangrijkste ziektes bij tieners zijn depressie, verwonding na een verkeersongeval, bloedarmoede, aids, zelfverminking, rugproblemen, diarree, angst, astma en ademhalingsziekten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dating-app voor honden

Dating-app voor honden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/13/1/10/20140514091158/media_xll_6738325.jpg

Is je hond het beu om steeds alleen te spelen wanneer je hem uitlaat? Geen probleem. Vanaf nu kan je met een gratis applicatie op je smartphone het perfecte speel- of wandelvriendje vinden. De Amsterdamse Nicole Kinsbergen ontwikkelde 'DoggyDating', waarmee je omwonenden kan laten weten wanneer je de hond uitlaat.

Ieder dier krijgt zijn eigen profiel met foto, naam en karaktertrekken. Vervolgens kan je met de app je hond inchecken, zodat andere baasjes je kunnen vergezellen. Volgens Kinsbergen is de app ook handig voor de baasjes die niet alleen willen rondlopen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.209 jaar oude brief van Thomas Jefferson te koop

209 jaar oude brief van Thomas Jefferson te koop

http://static2.hln.be/static/photo/2014/6/8/1/20140514104410/media_xll_6738451.jpg

Een handelaar in zeldzame historische documenten verkoopt een brief die inzicht biedt in het familieleven van de vroegere Amerikaanse president Thomas Jefferson, een van de Founding Fathers. De Raab Collection in Philadelphia vraagt 35.000 dollar voor de brief, die in bezit was van een anonieme verzamelaar en niet inzichtelijk was.

De brief is van 24 juli 1805 en is gericht aan Jeffersons vriend en landopzichter. De toen 62-jarige president spreekt in het epistel zijn wens uit zijn plantage Poplar Forest in Virginia te laten taxeren, om delen van het land te verkavelen en aan zijn kleinkinderen over te maken.  (br.hln)


» Reageer (0)
13-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat lachen met overgewicht doet met een mens

Wat lachen met overgewicht doet met een mens

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/6/2/20140512121414/media_xll_6732992.jpg

Nu zwaarlijvigheid steeds meer mensen treft, groeit 'fat shaming' uit tot een steeds zorgwekkendere trend in onze samenleving. Mensen discrimineren op basis van hun uiterlijk is wellicht van alle tijden, maar onderzoek bij 6.000 volwassenen wijst uit dat lachen met overgewicht een veel zwaardere impact heeft op de mentale en fysieke gezondheid dan bijvoorbeeld seksisme of racisme.

Het is niet moeilijk om in te zien dat het bekritiseren van iemands uiterlijk onmiddellijk een negatieve impact kan hebben. Naast emotionele pijn en een verstoten gevoel, zou spotten met bijvoorbeeld overgewicht ook op lange termijn heel wat schade kunnen verrichten.

De reden waarom harde kritiek op iemands gewicht zo zwaar aankomt, is omdat het in tegenstelling tot je geslacht, afkomst of geaardheid, een veranderlijke factor is. De drukkende gedachte dat we tot op zekere hoogte iets kunnen veranderen aan de eigenschap die bekritiseerd wordt, maakt ons gevoeliger voor de negatieve effecten van vooroordelen en pestgedrag. Hierdoor zorgt onder meer 'fat shaming' voor een grotere weerbots op de emotionele en fysieke gezondheid. Hetzelfde geldt uiteraard voor spotten met ondergewicht.

Uit de studie bij 6.000 volwassenen aan Florida State University College of Medicine blijkt dat mensen die uitgelachen worden omwille van hun gewicht de eigen gezondheid veel slechter inschatten, meer kampen met allerlei kwalen, minder tevreden zijn over hun leven en zich vaker eenzaam voelen. Deze negatieve mentale spiraal werkt leren omgaan met een medische oorzaak van zwaarlijvigheid of volharden in een gezonder dieet en voldoende lichaamsbeweging uiteraard niet in de hand. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft meer rokers zoekt professionele hulp

Helft meer rokers zoekt professionele hulp

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/13/4/20140513052044/media_xll_6735124.jpg

Nooit eerder zochten zoveel Belgen professionele hulp om te stoppen met roken. Vorig jaar waren dat er 38.335, liefst de helft meer dan in 2010. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen vandaag, op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv).

Het aantal Belgen dat aanklopt bij een tabakoloog, is opgelopen van 25.600 in 2010 naar 38.335 vorig jaar. Het rookverbod op café dat sinds 1 juli 2011 van kracht is, verklaart die stijging. Een andere verklaring is dat het Riziv sinds 2009 de eerste en tweede sessie bij een tabakoloog deels terugbetaald.

In 2010 moet het Riziv 610.000 euro terugbetalen aan rokers die in behandeling waren. Dat bedrag liep vorig jaar op tot 911.000 euro. Volgens een studie van de OESO rookt 21 procent van de Belgen ouder dan vijftien dagelijks, 20 procent minder dan in 2000. (br.hln)


» Reageer (0)
12-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het nieuwste wondermiddel tegen veroudering?

Het nieuwste wondermiddel tegen veroudering?

http://static3.hln.be/static/photo/2011/14/3/4/20110715121958/media_xl_4283374.jpg

Dokters beschrijven glutathion als het de meest krachtige antioxidant in ons lichaam. Toch hebben nog maar erg weinig mensen van deze stof gehoord. Ontdek daarom hier enkele positieve werkingen.

Glutathion wordt in de lever aangemaakt en ontgift ons lichaam. Daarnaast beschermt het ons DNA tegen beschadiging en zorgt het voor een optimale verdediging tegen ziektes. Veel wetenschappers menen bovendien dat onze levensduur in belangrijke mate te maken heeft met de concentratie glutathion in ons lichaam, aangezien het vooral ouderdomsverschijnselen tegengaat. Het probleem is echter dat hoe ouder we worden, hoe minder glutathion aangemaakt wordt in onze cellen. De productie daalt na ons twintigste levensjaar met 10 procent per tien jaar. Op je zestigste moet je lichaam het dus met de helft minder glutathion stellen dan op je twintigste.

Daarom kan het aangeraden zijn om deze stof in de vorm van supplementen in te nemen. Vooral bij patiënten met neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en multiple sclerose blijkt het niveau van deze stof dramatisch laag te zijn.

Glatathion krijg je heus niet alleen binnen door supplementen te nemen. Er bestaan ook heel wat voedselproducten die de aanmaak van deze stof bevorderen. Zo kan je knoflook, uien maar ook asperges, avocado's, spruitjes, peterselie, waterkers en alle koolsoorten wat vaker toevoegen aan je menu. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeehondje in Boudewijn Seapark heet Conchita (vanwege de harige vacht)

Zeehondje in Boudewijn Seapark heet Conchita (vanwege de harige vacht)

http://static1.hln.be/static/photo/2014/14/7/2/20140512133052/media_xll_6733367.jpg

Gisteren is in Boudewijn Seapark een zeehondje geboren. De pup kwam bij zonsopgang ter wereld. Het geslacht blijft voorlopig nog een mysterie omdat verzorgers de rust voor moeder en pup niet wilden verstoren. Vermoed wordt wel dat het om een meisje gaat.

Een vrouwtje met een harige vacht? Dan moet ze (voorlopig) wel de naam Conchita krijgen, een niet eens zo subtiele verwijzing naar Eurosongwinnares Conchita Wurst. Moeder Celia (25 jaar) en pup stellen het goed en zijn te bewonderen in de zeehondenlagune midden in het park.
 
Het is sinds 2008 geleden dat er nog een zeehondje geboren werd in Boudewijn Seapark. Het park in Brugge telt nu 8 zeehonden: drie mannetjes, vier vrouwtjes en één pup. Deze maand verwacht het park nog 2 geboortes in de zeehondenlagune.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom multiple sclerose vaker vrouwen treft

Waarom multiple sclerose vaker vrouwen treft

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/8/10/20140512105212/media_xll_6732790.jpg

Vrouwen blijken gevoeliger te zijn voor multiple sclerose (MS), de chronische aandoening die gepaard gaat met ontsteking en beschadiging van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Een studie aan de Washington University School of Medicine brengt ons een stap dichter bij de verklaring.

MS wordt gemiddeld vier keer vaker aangetroffen bij vrouwen. Abnormale immuuncellen vallen cellen van het centrale zenuwstelsel aan. De schade die hierdoor ontstaat aan zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg zorgt voor problemen in de spierbeweging, het evenwicht en het zicht. Een remedie voor deze aftakelende aandoening is er niet. MS-patiënten kunnen enkel verzachting vinden in behandelingen tijdens de vroege stadia van de chronische ziekte.

Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijke verschillen zijn in het brein van mannelijke en vrouwelijke MS-patiënten. De wetenschappers vonden hogere waarden van de proteïne S1PR2 (receptoreiwit voor de bloedvaten) in de regio's van de hersenen die beschadigd worden door MS. Bij de vrouwelijke muizen en overleden vrouwen met MS lagen die waarden opvallend hoger. Verder werd ook gekeken naar de bloedvaten van gezonde muizen, muizen met MS en muizen zonder het gen voor S1PR2. Hieruit blijkt verder dat hoe actiever S1PR2 is in het lichaam, hoe ernstiger MS zich uit.

De verklaring hiervoor zou zijn dat S1PR2 de bloed-hersenbarrière, verantwoordelijk voor het tegenhouden van schadelijke stoffen die een weg banen naar de hersenen of het ruggenmerg, makkelijker doordringbaar maakt. Hierdoor krijgen de aanvallende cellen die MS veroorzaken vrij spel in het centrale zenuwstelsel.

De ontdekking wordt als cruciaal gezien in de medische wereld, aangezien nu gesleuteld kan worden aan een behandeling die zich richt op een specifieke molecule en dus niet op de immuuncellen zelf. Waarom de waarden van S1PR2 hoger liggen bij vrouwen, blijft voorlopig echter een raadsel. Eén ding is zeker: de werking van het vrouwenhormoon oestrogeen heeft er geen impact op. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote gezinnen krijgen fors minder kinderbijslag

Grote gezinnen krijgen fors minder kinderbijslag

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/6/12/20140512044902/media_xll_6732312.jpg

Gezinnen met drie of vier kinderen zullen in de toekomst een pak minder kinderbijslag krijgen. Dat blijkt uit Rekening14, het doorlichtingsproject van De Standaard, De Tijd, de VRT en de KU Leuven, zo schrijft De Standaard vandaag.

Kinderbijslag wordt een Vlaamse bevoegdheid. Alle partijen zijn het erover eens dat elk kind op evenveel kindergeld recht geeft. Vandaag wordt voor het tweede en derde kind een hogere bijslag uitgekeerd. Omdat de meeste partijen het budget niet willen opkrikken, zorgt het principe om elk kind evenveel te geven, voor een verschuiving in het budget.

Zo krijgt een stel met een kind gemiddeld 45 tot 73 euro per maand extra. Voor een gezin met twee kinderen is het voordeel kleiner. Gezinnen met drie of vier kinderen gaan er daarentegen met respectievelijk 135 en 200 euro per maand op achteruit. Niet alle voorstellen zullen onmiddellijk ingaan, maar voorzien overgangsmaatregelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charles Dickens zat in met arme vrouwen

Charles Dickens zat in met arme vrouwen

http://oi57.tinypic.com/ddc2g3.jpg

Het Londense veilinghuis Christie's veilt op 21 mei een brief van Charles Dickens. Uit de brief blijkt de bezorgdheid van de literaire grootmeester voor vrouwen in armoede. De brief dateert van 1852 en is gericht aan Georgiana Morson, directrice van Urania Cottage, een opvangcentrum voor jonge prostituees dat werd opgericht door Dickens zelf.

Wie Charles Dickens enkel kent van de literatuurlessen op school, denkt meteen aan 'David Copperfield', 'Oliver Twist' en 'Great Expectations'. Weinigen weten echter dat de schrijver ook andere dan literaire ambities koesterde. Al op jonge leeftijd was hij gefascineerd door de 'vrouwen van de straat'. Een geheim is dat niet, gezien prostituees veelvuldig voorkomen in zijn werk dat vaak gebaseerd was op ervaringen uit zijn eigen leven. Zijn inspiratie voor Nancy en Betsy uit 'Oliver Twist', Martha uit 'David Copperfield' en Kate uit 'Nicholas Nickleby' haalde hij uit zijn vele nachtelijke wandelingen door Londen en gesprekken met vrouwen uit het milieu.

Dickens voelde medelijden voor deze vrouwen. Hij noemde hen de laagste en meest hulpeloze leden van de maatschappij, zonder toekomstperspectieven behalve miserie en armoede. Daarom richtte hij in 1847 in de omgeving van Shepherd's Bush het opvanghuis Urania Cottage op als een reddingsplan voor prostituees en andere jonge vrouwen in armoede. Het tehuis werd gefinancierd door Baroness Burdett-Coutts.

Anders dan bij andere toenmalige opvanginitiatieven stond Dickens erop dat zijn "Home", zoals hij Urania Cottage zelf noemde, een echte thuis was voor de vrouwen. Volgens de biografie 'Charles Dickens: a life' van Claire Tomalin spoorde hij directrice Georgiana Morson aan het te runnen als een huishouden. De jonge vrouwen zouden goede maaltijden voorgeschoteld krijgen, ontvingen mooie kleding en werden door het personeel niet gewezen op hun verleden. Ze leerden huishoudelijke taken met de bedoeling op een dag werk te vinden of te huwen.

In een brief uit 1852 aan Georgiana, die hij schreef in zijn woning aan Tavistock Square, trof hij regelingen om een zekere Eliza Wilkin op te vangen. Hoewel het tehuis niet enkel prostituees opving, maar ook vrijgekomen gevangenen en werkloze vrouwen, behoorde Eliza wellicht tot de eerste categorie. Volgens de brief woonde de jonge vrouw immers bij haar vader.

"Kan u ondergoed sturen naar Eliza Wilkin, en geld om een warm bad te nemen - of liever twee", schreef Dickens in de brief. "Kan u ook een afspraak maken om haar te ontmoeten? Ze heeft een jurk die volstaat wanneer ze arriveert, maar een kap en dergelijke stuurt u haar het best op."

Dickens was meer vertrouwd met armoede dan de meeste Victoriaanse schrijvers. Als kind werkte hij zelf in een fabriek terwijl zijn ouders, zijn broers en zussen wegens schulden in de gevangenis verbleven. Vele nachten dwaalde hij door de straten van Londen, waarbij hij veel behoeftigen ontmoette.

Zijn werk in de instelling was niet gekend bij het grote publiek. Toen hij in 1853 een artikel schreef over zijn 'Home' in het tijdschrift 'Household Words', dat hij zelf uitgaf, werd dat dan ook anoniem gepubliceerd. Hij schreef dat dertig van de eerste 56 bewoners een goed leven leidden in Canada of Australië - zoals Martha in 'David Copperfield' - hoewel er drie 'hervallen' waren. Veertien anderen hadden beslist het tehuis te verlaten en tien werden op straat gezet wegens slecht gedrag.

Intussen verliep Dickens' privéleven niet op rolletjes. Toen hij in 1858 zijn vrouw Catherine - de moeder van zijn tien kinderen - verliet en barones Burdett Coutts partij koos voor haar, eindigde hun vriendschap. Het tehuis sloot in 1862. Georgiana Morson, die weduwe was, gaf haar job uiteindelijk op om te hertrouwen. Ze bewaarde veel brieven van Dickens, waaronder deze die op 21 mei geveild wordt. Hij bleef generaties lang in het bezit van haar familie en is nu het eigendom van een private verzamelaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Khumba is een 'zonkey', een ezel met streepjes

Khumba is een 'zonkey', een ezel met streepjes

Klik op de foto om de video te bekijken

Is het een zebra? Of toch een ezel? In Mexico is het allebei een beetje. Eind april werd daar in de Reynosa Zoo een zogenaamde 'zonkey' geboren. Khumba, zo heet het beest, is een kruising tussen een zebra en een ezel ('donkey' in het Engels).
Volgens Bruno werd Khumba op 21 april geboren in de dierentuin in het Mexicaanse Reynosa. De zebrastrepen heeft hij van zijn moeder Rayas. Zijn vader Ignacio is een albino ezel met blauwe ogen, vandaar Khumba's bruine vacht.


De kruising is erg zeldzaam. Men dacht tot voor kort dat het dna van zebra's en ezels niet samenging.

Vorig jaar werd in het Italiaanse Florence ook een zonkey geboren. Ippo heeft een zebra als vader. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chihuahua gered van superdrukke snelweg in VS

Chihuahua gered van superdrukke snelweg in VS

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/0/7/20140512135401/media_xll_6733462.jpg

Op een snelweg in de Amerikaanse staat Californië is zaterdag even file ontstaan. Niet door een ongeval, maar door een klein hondje dat op de betonnen scheiding tussen de twee rijrichtingen was gesukkeld. De politie kwam ter plaatse om de doodsbange chihuahua uit z'n hachelijke positie te bevrijden.

"Het diertje was erg aan het trillen en duidelijk zeer bang", getuigde agent Alex Edmon aan NBC Bay Area. Een foto van de reddingsactie werd gedeeld op Twitter.

Een dierenarts die de chihuahua onderzocht, schat dat het hondje twee jaar oud is. Hoe het op de drukke weg terechtkwam, is nog een mysterie. Mogelijk werd de hond achtergelaten door de eigenaar.

De hond hield niets over aan zijn avontuur. Van de eigenaar is nog geen spoor.  (br.hln)


» Reageer (0)
11-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama's werden al gevierd in de Middeleeuwen

Ik wens alle mama's en oma's een fijne moederdag xxx

http://oi58.tinypic.com/358vpub.jpg

Vandaag zetten we onze moeders in de bloemetjes, want de tweede zondag van mei is traditioneel Moederdag. Maar is dit een zuiver commerciële uitvinding of heeft Moederdag een diepere betekenis?

Wie zich bij het lezen van dit artikel pas realiseert dat het vandaag Moederdag is, zit met een probleem. Alle anderen zullen de voorbije dagen al wel chocolade, parfum of een ander geschenk gekocht hebben. Maar zo klinkt deze feestdag van alle mama's wel heel commercieel. Toch heeft Moederdag een lange traditie. Eigenlijk bestond er al iets gelijkaardigs in de Middeleeuwen. Op de zondag voor Pasen keerden alle kinderen, die het huis verlieten om een vak te leren, terug naar hun ouders. Ze brachten dan geschenken voor hun moeder en de kerk mee.

Maar het zal u niet verwonderen dat de oorsprong van de huidige Moederdag in de Verenigde Staten ligt. De moeder van Anna Reeves Jarvis stierf op de tweede zondag van mei en haar dochter startte daarom een jaarlijkse herdenkingsdag. Aangezien haar moeder tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog veel inspanningen leverde voor de veiligheid van arbeiders werd die Moederdag al snel een nationaal fenomeen. President Woodrow Wilson riep de dag in 1914 zelfs uit tot een nationale feestdag.

Ook in West-Europa begon Moederdag al snel de gelegenheid te worden om alle moeders eens te verwennen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Moederdag echter een negatieve bijklank. Op de 'Dag voor de Duitse Moeders' kregen vrouwen die veel kinderen hadden gebaard, speciale medailles.

Niet overal vieren ze Moederdag op de tweede zondag van mei. In Antwerpen bijvoorbeeld wordt Moederdag traditioneel op 15 augustus gevierd. Noorse moeders worden op de tweede zondag van februari gevierd. In veel landen wordt Moederdag ook gecombineerd met de internationale Vrouwendag van 8 maart. Op de derde zondag van juni vieren we Vaderdag.  



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brengen ijsberen een einde aan obesitas bij de mens?

Brengen ijsberen een einde aan obesitas bij de mens?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/9/13/10/20140511105514/media_xll_6730075.jpg

Het DNA van ijsberen zou wel eens het antwoord kunnen zijn op de obesitasepidemie. Wetenschappers ontdekten dat de dieren gemuteerde genen hebben die hen weerbaar maken tegen de gezondheidsgevaren van de vette voeding waarop ze overleven.

Uit de studie aan de universiteit van California, Berkeley blijkt dat ijsberen geëvolueerd zijn om op een unieke manier om te gaan met hoge vetgehaltes in vlees van zeehonden en karkassen van walvissen. Hoewel de helft van hun lichaamsgewicht bestaat uit vet en de cholesterolwaarden torenhoog zijn, kampen deze dieren niet met verstopte aders en hartproblemen.

De sleutel zit in verschillende gemuteerde genen met een impact op het metabolisme van de ijsbeer. Door inzicht te vergaren in de werking ervan hopen wetenschappers nieuwe behandelingen te creëren in de strijd tegen zwaarlijvigheid bij de mens.

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/11/4/20140511103408/media_l_6730039.jpg



"Dankzij vergelijkende genomica leren we hoe andere organismen omgaan met condities waar de mens eveneens aan wordt blootgesteld. IJsberen hebben zich genetisch aangepast aan het vetrijke dieet dat ook heel wat mensen zichzelf opleggen", verklaart professor Rasmus Nielsen.

Tijdens het onderzoek in samenwerking met de universiteit van Kopenhagen werd de genetische code van 79 ijsberen uit Groenland en 10 bruine beren verspreid over heel de wereld, haarfijn onderzocht. Eén van de ontdekte genen (APOB) verhuist cholesterol van de bloedstroom naar de cellen, waardoor het risico op hartproblemen aanzienlijk slinkt.

"Ontdekkingen als dit moedigen aan om dieper te graven in de zoektocht naar de onderliggende genetische oorzaken van cardiovasculaire aandoeningen bij de mens", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bebaarde Conchita uit Oostenrijk wint Songfestival

Bebaarde Conchita uit Oostenrijk wint Songfestival

Klik op de foto om de video te beluisteren

De bebaarde Conchita Wurst uit Oostenrijk is de winnaar van het 59ste Eurovisie Songfestival. Het Nederlandse duo Ilse en Waylon eindigde tweede. Volgend jaar gaat de grootse muziekwedstrijd dus door in Wenen. Conchita sleepte 290 punten binnen met het liedje 'Rise Like A Phoenix'. De Nederlanders kregen 238 punten.

De puntentelling van het Eurovisie Songfestival verliep buitengewoon spannend. Tot het laatste moment bleef Nederland in de running als mogelijke winnaar. Chonchita Wurst, de vrouw met de baard, trok uiteindelijk aan het langste eind. De zangeres reageerde bijzonder emotioneel op haar triomf. (br.hln)


» Reageer (0)
10-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Val snel in slaap met deze lekkere tips

Val snel in slaap met deze lekkere tips

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/10/0/20140509114557/media_xll_6725805.jpg

Niets is zo belangrijk als een goede nachtrust, maar het is niet altijd evident om meteen in slaap te vallen. Wanneer je 's avonds in bed ligt, zijn er nog miljoenen dingen waar je aan denkt, daarbij helpt de technologie ook niet en kijken we nog snel onze mails en facebook na. Dat maakt het onze hersenen er niet makkelijker op om in slaap te vallen. Ontdek gauw met welke voeding je sneller klaas vaak op bezoek krijgt.

We weten allemaal dat koffie met zijn tonnen cafeïne ons wakker houdt en dat 's avonds kaas eten ons niet meteen de mooiste dromen geven 's nachts. Maar hoe kunnen we nu net wel in slaap geraken? Vele mensen lijden onder een slaaptekort en slapen dus te weinig. Een volwassenen zou per nacht zo'n acht uur moeten slapen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar eens je weet welke voeding onze slaap stimuleert, dan zijn we zo vertrokken.

Drink elke avond voor het slapengaan een glas kersensap. Kersen bevatten namelijk een natuurlijke boost van melatonine, het hormoon dat je slaapcyclus regelt.

In plaats van een zak chips kan je beter wat walnoten eten in je zetel. Deze zijn niet alleen een pak gezonder voor onze lijn maar helpen je ook bij het slapen. Walnoten bevatten tryptofaan, dat is een slaapverbeterend aminozuur dat de slaaphormonen serotonine en melatonine aanmaakt.

De meeste vettige vissen, vooral tonijn en zalm bevatten de vitamine B6. Deze vitamine is nodig om melatonine aan te maken. Dus een lekkere zalm of tonijn als avondmaal kan je al goed op weg helpen naar een slaperige avond.

Amandelen zijn rijk aan magnesium, dat terwijl ook een mineraal is dat nodig is voor een goede nachtrust, voeg er snel wat gedroogde vruchten aan toe en je hebt een lekkere gezonde avondsnack.

In vergelijking met andere thee, is kamillethee wel een aanrader bij slaaptekort. Deze kruidenthee zorgt voor ontspannen zenuwen en spieren.

Voeg een beetje honing toe bij je thee of eventueel je warme chocomelk. Honing bevat namelijk natuurlijke suikers dat het insulineniveau verhoogt en zo het aminozuur tryptofaan sneller naar je hersenen voert.

Een kom cornflakes kan op twee manieren je sneller doen geeuwen: zo verkrijgen we de nodige koolhydraten van de vezels en calcium van de melk. Misschien is het daarom dat we elke morgen na het ontbijt nog wat slaperig op het werk aankomen?

Een banaantje voor het slapengaan, is zeker aan te raden. Het tropische fruit is enorm rijk aan magnesium en kalium dat onze spieren ontspant. Ook het slaaphormoon melatonine is rijk aanwezig in dit stuk fruit, slaap verzekerd!

Witte rijst kan je helpen om sneller in slaap te vallen. We kunnen blijkbaar veel leren van de Aziatische eetgewoontes.

Boerenkool is niet alleen lekker en gezond, maar het geeft je ook het ultieme schoonheidsslaapje. De groene bladgroente helpt mee met de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Kaas met toastjes is niet meteen een leuke snack om net voor het slapengaan te eten, het bezorgt je namelijk slechte dromen. Maar net zoals in melk, is er calcium aanwezig en dat zorgt voor een betere nachtrust.

Hummus of ook wel bekend als kikkererwtjes zijn rijk aan tryptofaan. Smeer maar rijkelijk met die hummus op je toastjes en vermijd slapeloze en woelige nachten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzonder afscheid: 20 schapen op begrafenis van Nederlandse

Bijzonder afscheid: 20 schapen op begrafenis van Nederlandse

http://static1.hln.be/static/photo/2014/1/7/11/20140510153118/media_xll_6728471.jpg

Begeleid door zo'n kleine twintig schapen werd de Nederlandse Wilma Kamperman vandaag naar haar laatste rustplaats gebracht. De IJsselsteinse vrouw was dol op de kudde van herder Johan Sterrenburg en bezocht de dieren regelmatig. Het was haar grote wens dat de Veluwse heideschapen naar het crematorium in Nieuwegein kwamen om afscheid te nemen.

Op 8 april was herder Scherrenburg na de winter weer in Nieuwegein. Enkele dagen later was Kamperman met haar man Ton Willemse nog bij de schapen. Het was haar laatste bezoek. Ze overleed op 53-jarige leeftijd op zondag 4 mei aan een slepende, ongeneeslijke ziekte.

De schapen liepen aanvankelijk rustig voor de stoet uit, maar eenmaal bij de ingang van de aula van Noorderveld stortten de dieren zich op de rozen van de kransen die voor de deur op stenen liggen. Zo stond een groepje schapen te eten, terwijl de kist met Wilma Kamperman uit het zicht verdween. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Dylan stelt schilderijen tentoon in New York

Bob Dylan stelt schilderijen tentoon in New York

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/12/14/20140509185559/media_xll_6726929.jpg

De nu al mythische zanger-liedjesschrijver Bob Dylan is tussen zijn muzikale bedrijven door ook schilder. Voor het eerst is, tot einde mei, in een galerie in New York zijn schilderwerk te bewonderen (en te koop).

Tussen 1989 en 1992 maakte Dylan, geboren als Robert Zimmerman, op tournee een serie zwart-wit schetsen van wat hij zag en meemaakte. Die tekeningen doken in 1994 op in het boek "Drawn Blank Series". Zeer enthousiast erover raakte Ingrid Mössinger, directrice van het Duitse kunstmuseum Kunstsammlungen Chemnitz. Zij spoorde hem aan zijn tekeningen in schilderijen om te zetten en de 72-jarige stemde erin toe.

Dylan creëerde aldus op acht maanden 170 werken, die voor het eerst te zien waren in Duitsland in 2007.

De galerie Ross Art Group pakt nu uit met veertig originele werken en een enkele kopies. Ze zijn te koop voor prijzen tussen 2.500 en 400.000 dollar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama's delen hun donkerste geheimen

Mama's delen hun donkerste geheimen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/0/14/20140509172155/media_xll_6726764.jpg

Het moederschap is een van de mooiste dingen ter wereld, maar zoals alle dingen heeft het ook zijn donkere kantjes. De Amerikaanse site SheKnows.com bevroeg lezeressen over de diepste geheimen van mama's. Ontdek alles over de geheime levens van moeders.

- Een kwart van de mama's heeft een favoriet kind. Bij 51 procent is dit de oudste spruit, 35 procent heeft een boon voor het jongste kind, 14 procent verkiest stiekem het middelste broertje of zusje.

- Wat cadeautjes betreft is 19 procent tevreden met onvoorwaardelijke liefde, 20 procent wenst niets meer dan vrede en rust. Maar iets minder dan een kwart zou toch het liefst een verwenbeurt in het wellnesscentrum krijgen.

- Niemand is perfect, dat weet iederen. Toch neemt 86 procent van de mama's zichzelf kwalijk dat ze af en toe vloekt waar haar kroost bij is. 54 procent omdat ze al eens de verkeerde naam tegen haar kind zegt. 21 procent is al boos op zichzelf geweest omdat ze haar kind al eens bij de crèche of de school vergat op te halen. 17 procent werd al eens betrapt door haar kroost betrapt tijdens een vrijpartij.

- Als kinderen zijn gaan slapen, geniet graag mama van wat welverdiende rust. 31 procent wil dan simpelweg wat uitrusten voor het televisietoestel, 20 procent maakt van de gelegenheid gebruik om zelf vroeg in bed te kruipen. 15 procent geniet van een stomende seks met hun partner. Een moedige 3 procent slaat dan aan het poetsen. (br.hln)


» Reageer (0)
09-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Selah Sue openhartig over haar strijd tegen depressie

Selah Sue openhartig over haar strijd tegen depressie

http://static3.hln.be/static/photo/2012/12/13/9/20120224175521/media_xll_4650414.jpg

De Leuvense Sanne Putseys (25), beter bekend als Selah Sue, gaf gisterenavond een openhartig interview tijdens het praatprogramma Reyers Laat. De zangeres wilde haar verhaal over haar strijd tegen depressie delen na het bekijken van een Panorama-reportage over antidepressiva. Volgens haar worden pillen te veel in een slecht daglicht geplaatst. "Ik was nooit geraakt waar ik nu sta, zowel persoonlijk als in mijn carrière, zonder die medicatie."

In de reportage over antidepressiva kwam onder andere Irving Kirsch, een Amerikaanse hoogleraar psychologie aan de universiteit van Harvard, aan het woord. Hij legde aan de hand van zijn onderzoek uit dat mensen inderdaad beter werden als ze antidepressiva slikken, maar ook als ze een placebo kregen, een suikerpil met niets werkzaams erin. "Het verschil tussen het medicijn en de placebo was erg klein. Te klein om iemands leven echt te veranderen."

Selah Sue vertelde gisterenavond in het praatprogramma dat deze vaststelling "absurd" is. "De mensen die een placebo hebben genomen, zullen niet echt ziek geweest zijn. Ik ben nu wie ik ben honderd procent door die medicatie. Ik was nooit geraakt waar ik nu sta, zowel persoonlijk als in mijn carrière, zonder die medicatie."  

De zangeres heeft met haar genetische achtergrond de aanleg om depressief te worden. Ze vertelt hoe haar grootouders langs beide kanten psychiatrisch patiënten zijn (geweest)."Naast het feit dat ik een aanleg heb om depressief te worden, moet er ook iets gebeurd zijn toen ik veertien jaar oud was. Afwijzing in de liefde of simpelweg van vriendinnen kon de aanleiding geweest zijn. Toen is het begonnen."

De zangeres, die sinds haar achttiende antidepressiva neemt, komt met haar verhaal naar buiten om duidelijk te maken dat het OK is om verdrietig te zijn. "Er is in het leven evenveel verdriet en ongeluk als geluk", zegt ze. "Als mensen dat zouden aanvaarden, dan zou het leven minder zwaar zijn. En zullen ze minder snel naar medicatie grijpen." "Medicatie was in mijn geval een duwtje in de rug omdat ik zo moe was. Als je echt ziek bent dan is antidepressiva, samen met praten, de beste optie om er uit te geraken."

Ongeveer zes maanden geleden probeerde ze met de medicatie te stoppen, maar dat is niet gelukt. "Ondanks dat alle factoren in mijn leven op hun plaats zijn - ik heb een goed relatie, mijn carrière loopt goed - is het me niet gelukt", zegt ze. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!