De gevaren die in je kookpotten schuilen

Dat er in de keuken heel wat vuilmakers rondhangen, weet iedereen wel: een sponsje dat al even niet vervangen is of het vergeten voedsel achteraan in de koelkast. Maar ook je kookpotten vervang je best regelmatig: sommige geven heel wat toxische stoffen af terwijl je ermee kookt. Lees hier voor welk materiaal je het meest moet opletten.
"Je moet goed nagaan uit welk materiaal je kookpotten of pannen vervaardigd zijn. Hoe vaker we met slecht gerief koken, hoe meer schadelijke stoffen in ons lichaam terecht komen en onze gezondheid in gevaar brengen", zegt voedingsdeskundige Keri Glassman.
Teflon Een probleem stelt Glassman bij anti-aanbakpannen. Deze populaire pannen zijn namelijk erg makkelijk in gebruik omdat je niet veel vetstoffen moet toevoegen om je vlees te bakken en de pan ook snel schoon te vegen is. "Toch zijn vele mensen zich niet bewust van de chemische stoffen die zich in de anti-aanbaklaag bevinden. Vooral teflon is een boosdoener. Wanneer een pan te lang op het vuur staat of overhit is, komen er schadelijke dampen vrij die door het vlees worden opgenomen. De stof zorgt ervoor dat mensen vaak klagen over griepsymptomen die niet met de vinger aangewezen kunnen worden."
Gebruik Toch nuanceren enkele andere deskundigen deze stelling: "dit soort pannen zijn veilig als ze juist gebruikt worden." Kies daarom voor een pan met anti-aanbaklaag van hoge kwaliteit. Gebruik ook altijd een plastieken of houten voorwerp om over de bodem van de pan te wrijven. Wie een metalen lepel gebruikt, beschadigt de bodem. Ook bij het stapelen van de pannen in de kast let je best op om de laag niet te beschadigen: leg bijvoorbeeld tussen elke pan een keukenpapier om krassen te voorkomen. Wie merkt dat de laag dan ook beschadigd is, smijt deze best meteen weg om gevaar te voorkomen.
Alternatief Gietijzer, een ouderwetste favoriet, is een zeer goed alternatief om 'veilig' te koken. "Het gietijzer wordt uit andere stoffen vervaardigd, zo zal je er geen teflon in terugvinden. Wanneer je over de bodem schraapt komen er ook erg weinig deeltjes los. Het enige wat in je voedsel kan kruipen is ijzer. Die stof heeft ons lichaam ook echt nodig dus het kan veel minder kwaad", stelt Glassman. Bovendien kunnen deze soort potten en pannen hele hoge temperaturen aan en kan je ze makkelijk in de oven schuiven.
Ook potten die gemaakt zijn uit roestvrij staal hebben een goede reputatie. De soort dankt zijn naam aan het vermogen om corrosie te weerstaan. Meestal bevatten de pannen metalen koolstof, chroom en/of mangaan. Glassman: "Het blijft toch oppassen met goedkope pannen. Daarin wordt vaak nikkel verwerkt, een stof die makkelijk schilfert en dus soms in het eten terecht komt." (br.hln)
|