Het geheim voor een gezond lang leven? Havermoutpap

Elke dag een kommetje havermoutpap zou wel eens de sleutel tot een lang en gezond leven kunnen zijn. Een uitgebreid onderzoek van Harvard heeft uitgewezen dat het eten van volwaardige granen het risico om vroegtijdig te sterven danig verkleint. Voor het eerst is de gunstige impact op lange termijn aangetoond.
Het is al langer geweten dat volwaardige granen erg gunstig zijn voor onze gezondheid maar het is de eerste maal dat een studie de impact op lange termijn heeft onder de loep genomen. De onderzoekers volgden meer dan 100.000 mensen gedurende 14 jaar om hun eetgewoonten en gezondheidstoestand in kaart te brengen.
Beter beschermd In 1984 waren alle deelnemers aan het onderzoek gezond. Bij de opvolging in 2010 bleken 26.000 personen overleden. De deelnemers die het vaakst volkorenproducten aten zoals havermout, bruine rijst en andere volwaardige granen bleken beter beschermd tegen ziektes en hartaandoeningen in het bijzonder.
Trage suikers Havervlokken zijn reeds lang het favoriete ontbijt van sporters en mensen op dieet omdat het langer voor een verzadigd gevoel zorgt door de aanwezigheid van veel trage suikers. Deze suikers komen immers heel geleidelijk aan in je bloed terecht, waardoor er geen pieken en dalen ontstaan, en je dus minder behoefte aan tussendoortjes hebt.
28 gram Het eten van slechts 28 gram per dag, wat overeenkomt met een kommetje, is voldoende om het sterfterisico met vijf procent te verminderen en het risico op een hartfalen met negen procent. "Deze bevindingen ondersteunen eerdere richtlijnen die mensen aanraden om meer volwaardige granen te consumeren", aldus Hongyu Wu van Harvard. "Het onderzoek is ook veelbelovend wat betreft de verlengde levensduur die gepaard gaat met het eten van volwaardige granen."
Betaglucaan Eerdere studies hebben al uitgewezen dat volwaardige granen boordevol vezels zitten, wat goed is voor onze darmen. Haver is daarnaast ook rijk aan betaglucaan, een oplosbare vezel die snel verzadiging geeft, een sterk schommelende bloedsuikerspiegel voorkomt en het cholesterolgehalte verlaagt.
Indien meer mensen op het eten van dergelijke granen zouden overschakelen, zouden duizenden levens kunnen gered worden, besluiten de wetenschappers van Harvard. (br.hln)
|