Historisch: dit is de eerste foto van een zwart gat
Historisch: dit is de eerste foto van een zwart gat
Een hoogdag voor de astronomie: voor het eerst stelden sterrenkundigen een foto van een zwart gat voor. Het resultaat is een foto van een zwart gat dat drie miljoen keer zo groot is als onze aarde, bijna zo groot is als ons volledige zonnestelsel, en 6,5 miljard keer zo zwaar is als de zon. “De zwaargewicht kampioen van alle zwarte gaten in het heelal.” De primeur is weggelegd voor de astronomen van de Event Horizon Telescope (EHT), een internationale samenwerking. “We hebben hetgeen gezien waarvan we dachten dat het onmogelijk was om te zien”, aldus de directeur van EHT.
Voor de eerste keer zijn astronomen erin geslaagd om een foto van een zwart gat te maken. Bijzonder, want tot zover had men geen enkel idee hoe zoiets er in werkelijkheid uitziet. Een zwart gat – of een gebied in de astronomische ruimte waar de zwaartekracht zo sterk is dat niets eruit ontsnapt, zelfs geen licht - is vrij abstract. Onderzoekers staarden zich een halve eeuw blind op het fotograferen van een superzwaar zwart gat.
Nu dat eindelijk lukte, werd het resultaat wereldwijd met veel trots voorgesteld tijdens zes simultaan georganiseerde persconferenties. De ontdekking zou vergelijkbaar zijn met de maanlanding, en voortaan zal men spreken van “de tijd voor de foto en de tijd na de foto”.
Op de foto is een lege ruimte te zien waarrond een heldere ring - bestaande uit fotonen die door de sterke zwaartekracht in een baan rondom het gat gedwongen worden - brandt. In het midden is er een donkere vlek. Dat is de schaduw van de waarnemingshorizon. Daarin verdwijnt het licht.
Het perfecte plaatje
Oorspronkelijk zouden er twee foto’s getoond worden. Eentje van Sagittarius A, dat zich in het midden van de Melkweg bevindt. En eentje van een nog groter zwart gat in het midden van Messier 87 (M87), een elliptisch sterrenstelsel in het sterrenbeeld Maagd. De astronomen toonden enkel de foto van Messier 87, met de belofte dat de foto van het zwart gat van ons sterrenstelsel nog zal volgen.
Gebrek aan licht
Aangezien een zwart gat geen licht uitzendt of terugkaatst, was het een heuse uitdaging om er een kiekje van te maken. Geen enkele telescoop is geavanceerd genoeg om een foto te maken. Daarom werd het internationale Event Horizon Telescope opgezet. Dat is een netwerk van acht radiotelescopen op vier continenten en meer dan tweehonderd mensen afkomstig uit minstens achttien landen. Het netwerk van telescopen maakte op exact hetzelfde moment foto’s. Via atoomklokken waren de telescopen op elkaar afgestemd zodat het hele proces synchroon verliep. Uiteindelijk werden de verschillende beelden verzameld en laag per laag samengevoegd.
Het zwart gat is zo’n 50 tot 55 miljoen lichtjaar van ons verwijderd. Daar een foto van nemen komt neer op het fotograferen van een mosterdzaadje in Washington DC vanuit Brussel, zo zeiden de sterrenkundigen op de persconferentie in Brussel. Een tweede vergelijking die tot de verbeelding spreekt: vanuit een café in Parijs een krant in New York lezen.
Zwart gat, wat is dat?
In 1964 bedacht John Wheeler de term ‘zwart gat’. Maar het zou nog tot 1984 duren voordat het bestaan ervan niet langer in twijfel werd getrokken. Geen wonder, want je kan ze niet zien omdat ze geen licht uitstralen. In een vroeger leven straalde zo’n zwart gat overigens wél licht uit. Een zwart gat is eigenlijk wat overblijft na de explosie van een ster, een ster die veel zwaarder was dan de zon. Tijdens zo’n explosie produceert de ster eventjes zoveel licht als het hele sterrenstelsel waartoe het behoort. Om daarna voor eeuwig zwart te worden. Daarom werden zwarte gaten voor 1964 ‘bevroren sterren’ genoemd. Verder nog wordt de kern van de explosie zo compact dat een zwart gat ontstaat. Omdat er niets aan de zwarte gaten kan ontsnappen - er kan alleen maar wat invallen – groeien ze doorheen de tijd in massa.
Het waarnemen van zwarte gaten gebeurt indirect, door het gedrag van nabijgelegen sterren of gas te bestuderen. Opnieuw is het gebrek aan licht daar een oorzaak van. De zoektocht naar een goede manier om het bestaan van zwarte gaten aan te tonen, nam dan ook een tijdje in beslag. John Tonry, een sterrenkundige aan het California Institute of Technology, bracht het eerste zwarte gat – op overtuigende wijze - in 1984 in kaart door stersnelheden te meten. Daaruit bleek dat er in de kern van een sterrenstelsel sterren honderd miljoen keer dichter op elkaar gepakt zitten: maak kennis met het zwart gat. (br.hln)
Charmezanger Paul Severs (70) is overleden. De Vlaamse artiest werd op 12 maart in het ziekenhuis opgenomen nadat hij een hartaanval kreeg en hard ten val kwam met zijn fiets. Hij belandde in een coma, waaruit hij na een tijdje ontwaakte. De laatste weken bleef zijn toestand echter kritiek en kreeg Severs verschillende bloedklonters, waardoor hij twee keer opnieuw wegzakte in een coma. Toen Severs dit weekend voor de derde keer het bewustzijn verloor, gaven de dokters aan dat zijn situatie uitzichtloos was. Zijn zoon meldt nu dat Paul Severs overleden is.
“De dokters in Erasmus hebben hun uiterste best gedaan maar de hersenschade die hij opliep tijdens de val van zijn fiets – veroorzaakt door een zware hartaanval - bleef elke dag erger worden. De daarop volgende verschillende complicaties hebben onvermijdelijk tot zijn spijtige overlijden geleid”, schrijft Christophe Severs op Facebook. Hij bedankt ook de fans voor de vele steun. “Bedankt beste fans voor al jullie steun. Bedankt beste familie om in deze moeilijke tijden er voor ons te zijn. Bedankt beste vrienden voor jullie warmte en onuitputbare bron van steun. Bedankt beste media om onze wens qua communicatie te hebben ingewilligd.”
Paul Severs belandde half maart in coma nadat hij tijdens een fietstocht in zijn woonplaats Sint-Renelde, een deelgemeente van Tubeke, een zware hartaanval kreeg. Een toevallige voorbijganger vond hem en belde meteen de hulpdiensten. Severs werd met spoed overgebracht naar het Erasmusziekenhuis in Anderlecht, waar hij in een kunstmatige coma werd gehouden. Hij zou daar nog minstens een maand moeten blijven, werd er toen gemeld. De balans was dan ook zwaar: de zanger lag in het ziekenhuis met een zwaar verzwakt hart, twee gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en complicaties aan de longen en het hoofd.
“Mijn pa is na hartfalen deze middag gehospitaliseerd”, schreef zijn zoon Christophe de volgende dag op Facebook. Na drie dagen bang afwachten ontwaakte Paul voor het eerst uit zijn comateuze toestand. “Pa herkende mij en wist dat hij in het ziekenhuis lag. Maar hij was wel moeilijk verstaanbaar. Ik wil niet de indruk wekken dat alles er nu al goed uitziet, want dat is zeker niet het geval. De artsen vertelden ons dat het nog veel te vroeg is om echt te spreken over zijn herstel. Het blijft dus nog steeds bang afwachten. Maar momenteel zijn wij al heel dankbaar en blij dat mijn pa nog in leven is.” Een dag later klonk Christophe al iets positiever. “Hij praatte al duidelijkere taal dan gisteren en heeft op het eerste zicht geen motorische problemen. Hij herkent ons nog steeds, maar hij is wel verward over bepaalde dingen. Hij heeft ook pijn aan zijn rug, zijn linkerschouder (door breuken aan het sleutelbeen en twee ribben ter hoogte van de long) en het hoofd.”
Bloedklonters
Ondanks de vooruitgang, bleef zijn toestand echter kritiek. “De dokters blijven ons waarschuwen dat intensieve zorgen en opvolging vitaal zijn” aldus Christophe. “Voorspellingen over wat de toekomst brengt, durven de dokters niet te doen.” Christophe bleef voorzichtig hopen op het beste. “Hij is nog steeds bij bewustzijn, maar zijn verzwakte hart en de impact van de val op zijn hoofd maken dat zijn toestand ernstig en kritiek blijft. Ik zou jullie graag vertellen dat alles goed komt, maar zijn herstel blijft onzeker.”
Op 24 maart ging zijn toestand bergaf en zakte de zanger opnieuw weg in een coma. “De dokters doen analyses en onderzoeken, maar momenteel krijgen ze hem niet wakker”, liet Christophe toen weten. Vier dagen later ontwaakte hij weer. “De tweede coma werd blijkbaar veroorzaakt door een bloedklonter in het hoofd”, klonk het. En er was positief nieuws. “De long- en ademhalingscomplicaties zijn achter de rug. Men heeft vandaag mijn pa opnieuw autonoom laten ademhalen, met minimale machinale hulp. Maar na drie dagen coma is dat niet zo simpel: hij moet een aantal dingen “heraanleren” die wij als evident beschouwen. Na enkele dagen zullen de artsen herevalueren of hij verder zelfstandig kan ademen of hij terug meer machinale hulp moet krijgen.”
Te veel schade
Op 7 april kwam dan het nieuws dat de zanger voor de derde keer in een coma was weggegleden. Een dag later meldde Christophe Severs dat de toestand van zijn vader uitzichtloos was. De resultaten van de MRI zijn op alle vlakken (neurologisch, motorisch,…) veel erger dan wat we hoopten. De dokters hebben ons verteld dat de kleine reacties die we zagen, niet echt reacties zijn, maar eerder reflexen. Het is op de MRI-beelden van de hersenen zichtbaar dat de bloedklonters echt op veel te veel plaatsen nieuwe schade hebben aangericht en men vermoedt dat de bloedklonteraanvallen nog zullen doorgaan. Hoeveel kan een mens aan? Ik zou jullie graag vertellen dat het zou gaan als in David en Goliath, maar de taal van de dokters is al enkele dagen pijnlijk duidelijk…”
Paul Severs is bekend van zijn grootste hit ’Zeg ‘ns meisje’, maar hij kende in 1970 zijn doorbraak met ‘Ik ben verliefd op jou’. Van het nummer werden er maar liefst 120.000 exemplaren verkocht. Later kwam er ook een Engelse en Franse vertaling van de hit. In 2009 werd ‘Ik ben verliefd op jou’ opgenomen in de eregalerij van Radio 2. (br.hln)
5000 olifanten en 60 leeuwen gedood, maar jager zegt “geen gram spijt” te hebben
5000 olifanten en 60 leeuwen gedood, maar jager zegt “geen gram spijt” te hebben
Een jager die beweert meer dan 5.000 olifanten te hebben gedood, zegt dat hij “totaal geen spijt” heeft. De Zimbabwaan Ron Thompson (77) wordt in een recent rapport geïdentificeerd als een van ’s werelds meest ‘productieve’ trofeejagers.
De man onthult op zijn website dat hij naast de meer dan 5.000 olifanten en 60 leeuwen, eveneens 800 buffels, 50 nijlpaarden en ongeveer 40 luipaarden heeft doodgeschoten. Hij pocht ook dat hij eens 32 olifanten doodde op amper vijftien minuten tijd.
Thomson die opgroeide in Rhodesië - het huidige Zimbabwe - begon al op jonge leeftijd te jagen en groeide naar eigen zeggen dankzij zijn jarenlange ervaring uit tot een expert.
In 1959 ging hij aan de slag als ranger in nationale parken waarbij hij geregeld werd opgeroepen om dieren te doden. Daarnaast was hij gedurende drie jaar een professioneel jager. De man verklaarde aan Britse media dat hij nu niet meer op regelmatige basis gaat jagen, maar dat hij in dat verband nog wel graag eens op een uitnodiging wil ingaan.
Bloeddorst
“Mensen denken dat ik bloeddorstig ben, maar daar heeft het helemaal niets mee te maken” zei de Zimbabwaan aan The Independent. “Het was geen bloeddorst - het was mijn taak. Er kwamen helemaal geen gevoelens bij kijken. Ik heb dan ook geen berouw over wat ik heb gedaan want het was niet verkeerd.”
Eerder sprak hij ook met The Guardian over zijn liefde voor het jagen. “Om heel eerlijk te zijn: ik kreeg er een kick van”, vertelde hij. “Sommigen mensen houden ervan, anderen verafschuwen het. Ik genoot ervan.”
Bovendien claimde hij dat hij heel erg gemotiveerd was om te doden omdat hij zo kon helpen met het behoud van enkele diersoorten. Thomson zei dat sommige soorten hun eigen habitat zouden om zeep helpen indien hun aantal niet onder controle gehouden werd.
Thomson beschuldigde westerse natuurbeschermers ervan “leugens” te verspreiden om geld te kunnen ophalen terwijl ze geen verstand hebben van natuurbehoud. “Als je een gezonde populatie dieren hebt, moet je ervoor zorgen hun aantal niet groter wordt dan hun leefgebied aankan,” zei hij.
Schokkend rapport
Zijn uitspraken kwamen na de publicatie van een schokkend rapport van de ‘Campaign to Ban Trophy Hunting’, waaruit blijkt dat het olifantenivoor dat door jagers wordt gestolen de afgelopen dertig jaar dramatisch is gestegen.
Ondertussen is de olifantenpopulatie in zuidelijk Afrika sterk afgenomen van ongeveer 1,3 miljoen stuks naar slechts 400.000. In dezelfde periode hebben jagers van overal ter wereld meer dan 100.000 trofeeën mee naar huis genomen. “De trofeejachtindustrie slacht overal olifanten af,” stelt Eduardo Gonçalves, initiatiefnemer van de campagne om het trofeejagen te verbieden.
Volgens de campagneleider wordt het in de hand houden van de populatie vaak als een excuus gebruikt om te kunnen jagen. “Het doden van olifanten voor de lol is totaal onaanvaardbaar, vooral vanwege de ernst van de huidige crisis. De recente stijging van de olifantenjacht toont aan dat het volledig uit de hand loopt”, aldus Gonçalves. (br.hln)
Regi slaat mea culpa na fout in videoclip ‘Ellie’: “Ik wist niet dat het niet mocht”
Regi slaat mea culpa na fout in videoclip ‘Ellie’: “Ik wist niet dat het niet mocht”
Regi Penxten heeft zich op Instagram verontschuldigd voor een fout die hij maakte in de videoclip voor zijn hit ‘Ellie’. Daarin is een meisje te zien die door de bloemen in het Hallerbos loopt, wat helemaal niet mag.
De opnames voor de videoclip van ‘Ellie’ gingen gedeeltelijk door in het Hallerbos, dat bekend staat om zijn prachtige boshyacinten. In de clip loopt een meisje door de bloemen en plukt er zelfs eentje, en daarvoor werd Regi nu op zijn vingers getikt door boswachter Pierre.
“Wat het meisje in de video doet, mag dus helemaal niet”, klinkt het in een video op Instagram. “Je mag niet door de bloemen lopen, en je mag ze al helemaal niet plukken.” De boswachter legt uit waarom. “Als je op de bloemen stapt, komen ze nooit meer terug. En dan kan je ze niet meer bekijken wanneer ze in bloei staan.”
Regi vraagt iedereen om op de paden te blijven in het bos. “Ik wist het niet, maar nu weten we het allemaal.” (br.hln)
Eindelijk terecht: verdwenen Marokkaanse prinses Salma duikt na zestien maanden weer op
Eindelijk terecht: verdwenen Marokkaanse prinses Salma duikt na zestien maanden weer op
Lalla Salma, de (ex-?)vrouw van koning Mohammed VI van Marokko, is voor het eerst sinds december 2017 terug gezien. Zopas doken zeer vage amateurbeelden op van de prinses en haar dochter Lalla Khadija op het wereldberoemde Djemaa el Fna in Marrakech, het drukste plein van Afrika.
Volgens verschillende Marokkaanse media was ze samen met haar dochter Lalla Khadija op het bekende plein Djemaa el Fna in Marrakesh, waar ze samen een hapje zouden hebben gegeten in een restaurant. De onduidelijke foto’s bieden echter weinig aanknopingspunten. Wel is er veel bewaking te zien.
Lalla Salma was sinds eind 2017 niet meer in het openbaar verschenen. Haar afwezigheid viel pas echt op toen de koning een hartoperatie onderging in Parijs en zij ontbrak op de familiefoto’s die bij zijn ziekbed werden gemaakt en naderhand door het hof verspreid. Dat bracht een hele stroom berichten en geruchten op gang, waarbij werd gesproken van een eventuele scheiding tussen Lalla Salma en Mohammed (55).
Het Marokkaanse hof heeft nooit een verklaring uitgegeven over de afwezigheid van Lalla Salma. Ook niet toen ze er niet bij was toen het Spaanse koningspaar en later de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan op bezoek kwamen. Lalla Salma, die de titel van prinses kreeg, was de eerste echtgenote van een Marokkaanse vorst die in het openbaar werd gezien en haar man ook in het buitenland vertegenwoordigde. Zo was ze in april 2013 bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. (br.hln)
Rose werd 99, ook al zaten haar organen op de verkeerde plaats
Rose werd 99, ook al zaten haar organen op de verkeerde plaats
De Amerikaanse Rose Marie Bentley uit de staat Oregon is 99 geworden, ondanks haar uitzonderlijke medische aandoening dat haar organen zich op de verkeerde plaats in haar lichaam bevonden. En dat wist ze vermoedelijk zelf niet eens.
Rose Bentley stierf in 2017. Net als haar man jaren geleden schonk ze haar lichaam aan de wetenschap. Toen studenten geneeskunde van de Oregon Health & Science University (OHSU) tijdens de les anatomie haar lijk bestudeerden, bleek dat het hart van Rose Bentley wel op de juiste plaats lag, maar bijna al haar andere organen niet. Die aandoening heet ‘situs inversus’, een zeldzame verstoring van de normale links-rechtsconfiguratie in het lichaam. De lever, de maag en andere abdominale organen zitten dan links in plaats van rechts. 1 op 22.000 baby’s worden geboren met situs inversus met levocardia, zoals Rose Bentley, waarbij het hart dus wel op de normale, linkse plaats ligt (levocardia) maar de andere organen in spiegelbeeld gepositioneerd zijn (situs inversus). Omdat de levensverwachting bij die patiënten lager ligt, komt de aandoening - die meestal gepaard gaat met ernstige hartafwijkingen - voor bij amper 1 op 50 miljoen volwassenen.
“Ik wist dat er iets was, maar we hebben er toch een tijdje over gedaan om te begrijpen hoe ze precies in elkaar zat”, zei assistent-professor aan de OHSU, Cameron Walker. Hij had nog nooit zoiets gezien in zijn carrière. Zijn student Warren Nielsen was eveneens onder de indruk. “Het was ongelooflijk. We leerden niet alleen de normale anatomie, maar ook de variaties die kunnen voorkomen.”
Bentley heeft er blijkbaar alvast geen hinder van ondervonden en werd bijna honderd jaar. Samen met haar man had ze vijf kinderen. Het koppel runde een boerderij en een dierenwinkel in Molalla. Rosie was ook nog eens erg actief in de kerkgemeenschap. Volgens de kinderen zou Rosie zich kapot gelachen hebben met het feit dat ze een medische rariteit was. “Ze zou dit zo cool gevonden hebben”, zei haar dochter Louise Allee.
Rosie en haar echtgenoot zouden besloten hebben hun lichamen aan de wetenschap te schenken na het lezen van een gedicht van Robert Test, waarvan de eerste regel luidt: “Geef mijn ogen aan de man die nog nooit een zonsopgang, het gezicht van een baby of de liefde in de ogen van een vrouw heeft gezien.” (br.hln)
Orka’s en witte dolfijnen worden dan toch bevrijd uit Russische ‘walvisgevangenis’
Orka’s en witte dolfijnen worden dan toch bevrijd uit Russische ‘walvisgevangenis’
Een honderdtal orka’s en witte dolfijnen zullen dan toch bevrijd worden uit de ‘walvisgevangenis’ in de Russische havenstad Nachodka waar ze tot nu toe al maandenlang in erbarmelijke omstandigheden werden vastgehouden. Een groep van internationale en Russische wetenschappers heeft een akkoord omtrent de vrijlating kunnen sluiten met de lokale autoriteiten.
In de ‘walvisgevangenis’ zitten een tiental orka’s en 87 witte dolfijnen opgesloten, volgens persbureau Tass. Ze verblijven er in krappe bassins en zouden bestemd zijn voor de illegale markt in China, waar ze bijvoorbeeld in acquaria belanden.
Het complex werd eind vorig jaar al ontdekt, waarop het Kremlin het bevel gaf om de dieren te bevrijden. Maar ondanks de aanzwellende kritiek werden geen concrete stappen ondernomen om de gevangenis op te doeken. Vorige maand trokken Russische biologen en dierenartsen nog aan de alarmbel: de toestand van de orka’s en beloega’s ging zienderogen achteruit. Enkele dieren bleken ook ‘verdwenen’ te zijn.
Akkoord
Nu lijkt er toch schot in de zaak te komen. Een overeenkomst over de vrijlating van de orka’s en witte dolfijnen werd vandaag getekend door een groep internationale en Russische wetenschappers enerzijds en de lokale autoriteiten anderzijds. Ook bekend Frans oceanograaf Jean-Michel Cousteau, zoon van legendarische avonturier Jacques Cousteau, werkte mee aan het akkoord.
“Een officiële beslissing is genomen om alle dieren vrij te laten in het wild”, vertelt Oleg Kozhemyako, de gouverneur van de provincie, volgens Tass. De dieren zullen in fases worden vrijgelaten. “Wetenschappers van het team van Cousteau en Russische wetenschappers zullen beslissen wanneer welke dieren worden vrijgelaten.”
Volgens de overeenkomst wordt een rehabilitatiecentrum opgezet waar de dieren terug kunnen wennen aan de wereld buiten hun kooi. Eventuele zieke dieren zullen er worden verzorgd voor ze worden vrijgelaten. (br.hln)
Een hard- of zachtgekookt ei? Dit is het gezondst!
Een hard- of zachtgekookt ei? Dit is het gezondst!
Eet jij je eieren ook het allerliefst zachtgekookt? Dan hebben wij goed nieuws voor jou, want die zijn gezonder dan hardgekookte eieren, en wel om deze twee redenen.
Ten eerste bevatten eieren lecithine, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. Als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine en dus ook deze vetafbrekende eigenschap.
Een zachtgekookt eitje is ook beter voor je cholesterolwaarde. Een ei langer koken verhoogt de kans op atherosclerose, een ziekte waarbij vetten in de slagaderwand worden afgezet.
Vanaf nu alleen nog zachtgekookte eitjes op het menu! (br.hln)
Stefaan rijdt zorgeloos door Gentse binnenstad met zelfgemaakte ‘autofiets’
Stefaan rijdt zorgeloos door Gentse binnenstad met zelfgemaakte ‘autofiets’
Wie zich in de Gentse binnenstad wil verplaatsen hoeft dat niet per se te voet of per fiets te doen. Dat bewijst Stefaan Streulens met zijn ‘autofiets’: een omgebouwde quattrocycle met een elektrische motor. “Volgens de wetgeving is dit een fiets en dus mag ik door de knips en in het voetgangersgebied rijden”, zegt de creatieve Gentenaar.
“Hey meneer, wat is dat? Mag u daarmee in de stad rondrijden? Dat is de max!” Stefaan Streulens heeft veel bekijks met zijn SPK, de afkorting van ‘Stefkes PriezeKerre’ als hij door het historisch centrum van Gent rijdt, los door de knips zonder het risico beboet te worden. “Toeristen verwarren mijn ‘autofiets’ soms met een wandelbusje. Dan moet ik hen helaas teleurstellen”, lacht hij.
“De meeste reacties zijn positief al zijn er ook enkelingen die afgunstig reageren ‘dat ik mij alles kan permitteren’.” Maar Stefaan heeft de wetgeving achter zich. “Mijn SPK valt officieel binnen de wettelijke omschrijving van een fiets, net zoals een ‘bierfiets’ mag ik er mij zonder problemen mee verplaatsen in het voetgangersgebied en mij parkeren op het voetpad zolang er 1,20 meter overblijft voor passanten.”
Met het oog op de invoering van het circulatieplan kocht de Gentenaar vijf jaar geleden een ‘quattrocycle’ in Middelkerke die hij uitrustte met een elektrische motor. De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur en nadat het voertuig opgewekt is met ‘groene’ stroom kan het 15 kilometer rijden. “De ‘carrosserie’ is gemaakt van aluminiumplaten uit een offset-drukkerij. Alles aan deze wagen is gerecycleerd. De lichten zijn met een 3D-printer van Timelab geprint en de SPK is ook uitgerust met een autoradio en een alarm.”
Het was ‘Low Impact Man’ Steven Vromman die hem op het idee bracht in de transitiewerkgroep van Sint-Amandsberg. “Zijn boodschap is dat we als burgers niet hoeven te wachten op de overheid en politici om zelf actie te ondernemen. Met mijn SPK wil ik dat ook bewijzen.”
Zijn auto thuis gebruikt Stefaan enkel nog voor verre verplaatsingen naar familie. “Als ik de SPK oplaad met lokale groene stroom kan hij 15 kilometer rijden. Dat volstaat voor verplaatsingen naar de stad en mijn werk.”
Om het bereik van zijn SPK uit te breiden is Stefaan nog op zoek naar een tweede motor. Wie hem wil helpen, kan hem bereiken via het e-mailadres grietjestefaan@gmail.com. (br.hln)
Politiekorps doet emotionele oproep: “dames, doe alsjeblieft de gordel tussen je boezem”
Een oproep van de Rotterdamse politie gaat momenteel viraal op sociale media. Agenten vragen hierin aandacht voor het verkeerde gordelgebruik door veel vrouwen. Het bericht is opgesteld naar aanleiding van een dodelijk ongeluk.
De gordel verkeerd dragen kan dodelijk zijn, maar veel vrouwen hebben daar geen boodschap aan. Ze vinden dat de gordel in hun nek schuurt bij correct gebruik, of zien op sociale media en in videoclips dat vrouwen de gordel onder hun arm doen, in plaats van tussen hun borsten. Hierdoor kan het bovenlichaam bij een ongeluk echter naar voren klappen, met het risico dat vrouwen hun nek breken door de ontploffende airbag, aldus de Rotterdamse verkeerspolitie.
Het verkeersteam doet daarom een aangrijpende oproep, in de vorm van een verhaal op Facebook van een agent die voor de zoveelste keer bij een dodelijk ongeluk aankomt. De agent constateert direct dat de dame is verongelukt doordat ze de schouderband onder haar arm droeg in plaats van over haar schouder. Daardoor werd ze niet goed tegengehouden en brak de airbag haar nek.(br.hln)
Belg (62) probeert in Montpellier voor miljoenen euro’s vervalste Van Gogh te verkopen
Belg (62) probeert in Montpellier voor miljoenen euro’s vervalste Van Gogh te verkopen
In het Zuid-Franse Montpellier heeft de politie een 62-jarige Belg aangehouden omdat hij, samen met drie anderen, een vervalste Van Gogh probeerde te verkopen. Ze vroegen miljoenen euro’s voor het kunstwerk.
De vier venters leurden volgens Franse media met wat ze een schets van de schilder Vincent van Gogh (1853-1890) noemden. De tekening heet ‘L’homme à la pipe’ (Man met pijp) en is een zelfportret van Van Gogh uit 1889 volgens de aanbieders, die de waarde van het werk op vele miljoenen euro’s schatten.
De politie kreeg lucht van de zaak en heeft het kunstwerk afgelopen weekend in beslag genomen en specialisten te hulp geroepen. Deskundigen van het Parijse Orsay-museum hebben snel vastgesteld dat dit geen echte Van Gogh is.
Nog kunstwerken
De arrestanten zijn een 62-jarige Belg, die een eveneens vervalst eigendomsbewijs van de Van Gogh had, en een man die in Perpignan woont en eerder is veroordeeld wegens oplichterij. Ook zijn levensgezellin is aangehouden. In hun woning trof de politie een heleboel kunstwerken aan. Het vermoeden is gerezen dat die niet allemaal echt zijn. Er is nog een medeplichtige aangehouden, maar alleen de Belg en de man uit Perpignan zijn in hechtenis genomen.
Vincent Van Gogh was een Nederlandse kunstschilder en wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. (br.hln)
Fit- & gezondupdate: beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet en andere nieuwtjes
Fit- & gezondupdate: beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet en andere nieuwtjes
Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op het vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.
1. Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen
Een fluffy viervoeter is niet alleen schattig, uit een nieuwe enquête bij 2.051 volwassenen tussen de leeftijd van 50 en 80 jaar blijkt dat die harige vriend ook wonderen doet voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Zo zei 88% dat een huisdier hebben hen helpt om meer van het leven te genieten, gaf 86% aan zich meer geliefd te voelen en zei 73% dat huisdieren hen het gevoel van een doel geven. Maar het bezit van een huisdier heeft nog meer voordelen. Zo gaf 79% van de baasjes aan dat hun huisdieren hun stressniveau vermindert en zei 60% dat de diertjes hen helpen om te gaan met hun lichamelijke en emotionele gezondheid. 34% vertelde dat hun huisdier helpt om de gedachte van pijn af te leiden.
2. 1 op de 5 sterft door ongezonde voeding
Mocht iedereen er gezonde eetgewoontes op nahouden, zou er wereldwijd 1 op de 5 sterfgevallen kunnen voorkomen worden. Dat blijkt uit een van de grootste studies ooit over voedingsgewoontes en de levensverwachting dat verscheen in het tijdschrift The Lancet. Zo ontdekten de onderzoekers dat het consumeren van groenten, fruit, vis en volle granen sterk geassocieerd kan worden met een langere levensduur en dat mensen die die voedingsmiddelen niet in hun dieet stoppen, vroeger sterven. Voor de studie analyseerden ze gezondheidsgegevens van mensen uit 195 verschillende landen voor bijna 20 jaar. Daaruit blijkt dat in 2017 ongeveer 11 miljoen mensen stierven door het eten van slechte voeding, wat bijdraagt tot ziektes als kanker en hart- en vaatziekten. Onvoldoende gezonde voeding opnemen is dus een grotere bedreiging voor je gezondheid dan bekende risicofactoren als roken.
3. Beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet
Als het gaat om een kilootje minder op de weegschaal, ligt er vaak een grote nadruk op je voeding. Volgens velen is minder eten immers dé manier om af te vallen. Niet verwonderlijk dat het ene bizarre dieet na het andere aan populariteit wint. Maar om die kilootjes er daadwerkelijk af te houden, zou beweging belangrijker zijn dan je dieet. Dat blijkt althans uit een nieuw onderzoek van het Health and Wellness Center van de universiteit van Colorado. Concreet bestudeerden de onderzoekers succesvolle afvallers, in de studie gedefinieerd als individuen die binnen een jaar 14 kilogram of meer verloren en dat gewichtsverlies ook konden behouden. Wat bleek? Ze behielden hun gezond gewicht niet door te blijven diëten, maar wel door meer fysieke activiteit in hun dagelijkse leven te stoppen. (br.hln)
Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen
Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen
Een fluffy viervoeter is niet alleen schattig, uit een nieuwe enquête blijkt dat die harige vriend ook wonderen doet voor zowel de mentale als fysieke gezondheid, met in het bijzonder die van ouderen.
Voor een peiling werden 2.051 volwassenen tussen de leeftijd van 50 en 80 jaar bevraagd. Daaruit bleek dat zowat 55% van de volwassen een huisdier heeft. Van de eigenaren wezen velen onder hen op de emotionele voordelen die zo’n viervoeter met zich meebrengt. Zo zei 88% dat een huisdier hebben hen helpt om meer van het leven te genieten, gaf 86% aan zich meer geliefd te voelen en zei 73% dat huisdieren hen het gevoel van een doel geven.
En die effecten zijn niet te onderschatten. Onderzoek toont immers aan dat eenzaamheid schadelijk kan zijn voor je fysieke gezondheid, zeker op oudere leeftijd, terwijl het gevoel van een doel hebben gekoppeld is aan betere sportprestaties.
Maar het bezit van een huisdier heeft nog meer voordelen. Zo gaf 79% van de baasjes aan dat hun huisdieren hun stressniveau vermindert en zei 60% dat de diertjes hen helpen om te gaan met hun lichamelijke en emotionele gezondheid. 34% vertelde dat hun huisdier helpt om de gedachte van pijn af te leiden.
“Relaties met huisdieren zijn over het algemeen minder gecompliceerd dan die met mensen. Bovendien zijn ze vaak een bron van plezier”, vertelde een van de auteurs van de peiling. “Daarnaast bieden ze oudere mensen ook het gevoel dat ze nodig én geliefd zijn.”
Het hebben van een huisdier wordt ook al langer in verband gebracht met een betere gezondheid. Zo toonde de American Heart Association aan dat mensen met een hond vaak langer leven en minder risico lopen op hartziekten. Dierenarts Jeff Werber vertelt dan weer dat huisdieren de symptomen van depressie kunnen verminderen en een actieve levensstijl aanmoedigen. “Sommige honden zijn zelfs zo getraind dat ze diabetespatiënten kunnen waarschuwen als hun glucose te fel daalt of Parkinsonpatiënten kunnen helpen door bijvoorbeeld de deur te openen en te sluiten.” (br.hln)
Oud reclamebord opgegraven in Pompeii: halfnaakte nimf lokte oude Romeinen binnen voor snelle hap
Oud reclamebord opgegraven in Pompeii: halfnaakte nimf lokte oude Romeinen binnen voor snelle hap
Een oud reclamebord, de meest recente vondst in Pompeii, maakt enkele dingen duidelijk: zowel onze eetgewoonten als reclametechnieken zijn doorheen de eeuwen quasi onveranderd gebleven. Op het billboard staat immers een halfnaakte nimf - vergelijkbaar met halfnaakte actrices, modellen of zangeressen - die potentiële klanten naar binnen moest lokken. En het bord hing boven een Oud-Romeinse fastfoodzaak.
Pompeii, de oude Romeinse provinciestad die in 79 begraven werd onder as door de uitbarsting van de Vesuvius, is een van de meest dankbare studieobjecten van archeologen. Momenteel is een team bezig met een grootschalige opgraving in het slechtst onderzochte gebied van de oude stad. En ook dat gedeelte heeft nog enkele verrassingen in petto.
Fastfoodketen van het Romeinse Rijk Zo vonden de archeologen een nieuw eettentje of thermopolium. Een thermopolium was in het oude Romeinse Rijk de benaming voor een zaak waar burgers kant-en-klare maaltijden konden bestellen. Die waren niet al te duur waardoor vooral de armere bevolking, zonder keuken, gebruik maakte van de talrijke etablissementen. Pompeii telde maar liefst tachtig van zulke eettentjes of thermopolia.
Het thermopolium stond synoniem voor een snelle en lekkere hap: de frituur, kebabzaken of pizzeria’s van vandaag. En om de klanten naar binnen te lokken gebruikten de oude fastfoodzaken reclameborden, net zoals dat vandaag gebeurt.
Reclame
Op die reclameborden stonden dan wel geen foto’s van eten die voorbijgangers warm moesten maken – de hedendaagse manier om klanten te lokken – maar wel afbeeldingen van aantrekkelijke dames. Die werden trouwens op de billboards geschilderd.
Zo werd er boven het recent ontdekte thermopolium ook een prachtig schilderij blootgelegd. Daarop staat een halfnaakte nimf afgebeeld. Nimfen waren halfgoden die meestal erg aantrekkelijk afgebeeld werden. Dat kan vergeleken worden met hedendaagse reclametechnieken: parfum, cosmetica en kleding worden verkocht door knappe actrices, auto’s door stoere mannen. (br.hln)
Ook voor reizen dichtbij kan je vaccinaties nodig hebben: dit zijn de belangrijkste
Ook voor reizen dichtbij kan je vaccinaties nodig hebben: dit zijn de belangrijkste
Wie op reis gaat naar (sub)tropische landen, denkt er vaak wel aan om gezondheidsadvies in te winnen bij zijn of haar huisarts. Maar ook wie minder ver reist, kan gezondheidsrisico’s lopen. De Europese Vaccinatieweek, die loopt van 24 tot 30 april, vraagt daarom dit jaar in Vlaanderen opnieuw aandacht voor dicht(er)bij vakanties, met een extra focus op familie- en vriendenbezoek in het buitenland.
Wie reist naar landen waar hepatitis A nog vaak voorkomt, laat zich best op voorhand vaccineren om geen ziekte als souvenir mee naar huis te nemen. Ook een check-up van de mazelenvaccinatie is aan te raden. “Ook voor minder verre reizen kan het belangrijk zijn om na te vragen of je bestemming bepaalde gezondheidsrisico’s inhoudt. Mensen zijn er zich niet altijd van bewust dat daar immers andere kiemen kunnen circuleren dan bij ons. Trek je naar bijvoorbeeld Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa, dan bescherm je je best tegen hepatitis A”, zegt dokter Geert Top van Zorg en Gezondheid.
Hepatitis A of geelzucht kan doorgegeven worden wanneer voedsel onhygiënisch bereid wordt. Water om fruit en groenten te spoelen is in die landen of gebieden ook niet altijd zuiver. Eén vaccinatie vóór de reis maakt het risico op hepatitis A klein. Twee prikjes beschermen zelfs levenslang.
Ook nog dichter bij huis zijn er gezondheidsrisico’s. “Mazelen kwam de voorbije jaren niet zo vaak meer voor in Vlaanderen, maar in landen als Roemenië, Italië en Frankrijk duikt de ziekte wel frequenter op. Dat kan gevaarlijk zijn voor wie niet volledig gevaccineerd is.”
Voor risicogebieden en -landen luidt de aanbeveling om kinderen tussen 6 en 12 maanden eventueel een voorlopige inenting te geven. Die beschermt echter niet volledig en boven de leeftijd van één jaar zijn dan hoe dan ook nog twee vaccinaties nodig om later volledig beschermd te zijn.
Wie volledig gevaccineerd is tegen mazelen en hepatitis A, is voor het leven beschermd en heeft dus geen herhalingsinenting meer nodig.
Een overzicht van risicolanden en bijhorende vaccinatieadviezen vind je op de website www.reisgeneeskunde.be van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De lijst wordt maandelijks geactualiseerd. Meer info vind je ook op laatjevaccineren.be. (br.hln)
Nieuwe studie toont aan dat beweging belangrijker is dan een dieet voor blijvend gewichtsverlies
Nieuwe studie toont aan dat beweging belangrijker is dan een dieet voor blijvend gewichtsverlies
Als het gaat om een kilootje minder op de weegschaal, ligt er vaak een grote nadruk op je voeding. Volgens velen is minder eten immers dé manier om af te vallen. Niet verwonderlijk dat het ene bizarre dieet na het andere aan populariteit wint. Maar om die kilootjes er daadwerkelijk af te houden, blijkt beweging belangrijker te zijn dan je dieet.
Een nieuw onderzoek van het Health and Wellness Center van de universiteit van Colorado vond immers dat lichaamsbeweging effectiever werkt voor blijvend gewichtsverlies dan een chronische beperking van je calorie-inname.
Concreet bestudeerden de onderzoekers succesvolle afvallers, in de studie gedefinieerd als individuen die binnen een jaar 14 kilogram of meer verloren en dat gewichtsverlies ook konden behouden. Wat bleek? Ze behielden hun gezond gewicht niet door te blijven diëten, maar wel door meer fysieke activiteit in hun dagelijkse leven te stoppen.
“Deze studie gaat in op de moeilijke vraag waarom zoveel mensen moeite hebben om hun verloren gewicht er ook daadwerkelijk af te houden”, vertelt Danielle Ostendorf van het Health and Wellness Center. “Door aan te tonen dat succesvolle afslankers vooral met lichaamsbeweging voorkomen dat ze opnieuw aankomen in plaats van door hun energie-inname chronisch te beperken, zijn we we alweer een stap dichter bij de link tussen lichaamsbeweging en gewichtsverlies.”
Wil dat nu zeggen dat je zonder schuldgevoel mag schransen? Neen, maar de nieuwe studie toont wel aan dat beweging minstens even belangrijk is als een dieet om af te vallen en dat je je minder zorgen moet maken over de calorieën die je dagelijks verorbert. Bovendien zorgt fysieke inspanning voor tal van mentale en fysieke voordelen. Kortom, redenen genoeg om je lichaam voldoende in beweging te houden. (br.hln)
Verpleegster adopteert baby die vijf maanden lang geen bezoek kreeg in hospitaal
Verpleegster adopteert baby die vijf maanden lang geen bezoek kreeg in hospitaal
Vanaf het moment dat een Amerikaanse hoofdverpleegkundige de baby voor de eerste keer in het hospitaal zag, zou het kindje haar nooit meer loslaten. “Wie is die prachtige engel?” vroeg Liz Smith zich af. Ze heette Gisele en had tijdens de vijf maanden dat ze al in het ziekenhuis was, nog nooit bezoek gekregen. Het zou Liz aanzetten om de belangrijkste beslissing van haar leven te nemen.
De verpleegster uit Massachusetts vernam dat Gisele, toen acht maanden oud, te vroeg was geboren in een ander hospitaal in juli 2016. Ze had een ontwikkelingsachterstand opgelopen omdat haar moeder heroïne, cocaïne en methadon nam tijdens de zwangerschap. De baby had last van ontwenningsverschijnselen en moest sondevoeding krijgen.
Toen Gisele drie maanden oud was, nam de staat Massachusetts de voogdij over en liet haar overbrengen naar het kinderziekenhuis in Brighton - waar Liz werkte - omdat de baby gespecialiseerde zorg voor haar longen nodig had.
Daar kreeg de baby vijf maanden lang nooit bezoek. Niemand leek om het kleine meisje met de krulletjes en heldere blauwe ogen te geven of haar te missen. Maar Liz zat elke dag na haar shift aan haar bed om met zachte stem lieve woordjes in haar oortjes te fluisteren.
Pleeggezin
Toen maatschappelijke assistenten op zoek gingen naar een pleeggezin voor het meisje, besefte Liz dat zij Gisele wilde adopteren. “Vanaf het moment dat ik haar voor het eerst zag, voelde ik dat ik van dit kind moest houden en haar een veilige thuis moest bezorgen”, aldus de verpleegster.
In april 2017, toen Gisele 9 maanden oud was, kreeg ze de toestemming om haar mee naar huis te nemen onder de voorwaarde dat de staat alles in het werk zou stellen om het kind met haar biologische ouders te herenigen.
Hoewel de ouders van Gisele aanvankelijk de toestemming kregen om haar wekelijks onder toezicht te bezoeken, bepaalde de staat uiteindelijk dat ze niet in staat waren om voor het kind te zorgen. Er werden bovendien geen andere familieleden gevonden die de baby een warm nest konden geven. Op 18 oktober 2018 kwam de droom van Liz uit: ze werd officieel de adoptiemoeder van kleine Gisele.
Zingen
Nu is het meisje twee jaar oud. En ze is energieker dan ooit. Ze zingt dat het een lieve lust is. “Haar lievelingsliedje is ‘Your Are My Sunshine’,” vertelt Liz. “En telkens ze het zingt, denk ik bij mezelf al lachend ‘Je hebt geen idee’.”
Gisele en Liz zijn door een speling van het lot nu voorgoed elkaars zonnestraaltje. En warmte is er in overvloed. (br.hln)
Keith Richards over Mick Jagger: “Ik houd 99% van de tijd van hem”
Keith Richards over Mick Jagger: “Ik houd 99% van de tijd van hem”
Keith Richards (75) vertelt in een nieuw interview over de relatie met zijn The Rolling Stones-bandleden Charlie Watts (77) en Mick Jagger (75). “Mick weet wat ik bedoel, en hij zal hetzelfde over mij zeggen.”
Gitarist Keith Richards vertelde in The Sun over het nieuwe album van The Rolling Stones. “We zijn aan het album bezig”, vertelde hij. “De eerste stukjes zijn klaar, en ik kijk ernaar uit om eraan verder te werken na deze tournee. Charlie Watts is zo hard aan het spelen! Hij is gewoon geweldig. Het is onbeschrijfelijk om een drummer als Charlie Watts te vinden, die zo uitzonderlijk briljant is.”
Ook over zanger Mick Jagger had Richards wat te zeggen. “Ik kan Charlie nooit genoeg prijzen, en ik kan Mick Jagger 99% van de tijd prijzen”, zei hij. “Mick weet wat ik bedoel en hij zal hetzelfde over mij zeggen. Er gebeuren soms dingen tussen Mick en mij, want we zijn nu eenmaal twee jongens die samenwerken. Je hoort ook alleen maar over de occasionele ruzies. 99% van de tijd houd ik van hem.”
Frontman
Dertig jaar geleden bracht Richards zijn eerste solo-album ‘Talk Is Cheap’ uit. Het deed hem met andere ogen naar Jagger kijken. “Het was de eerste keer dat ik vooraan stond”, vertelde hij. “Normaal gezien is dat Micks taak. Plots begreep ik beter wat het inhield om frontman te zijn. Ik begreep de druk. Mijn gevoelens naar Mick veranderen plots: ‘Ja man, ik begrijp het.’”
The Rolling Stones zijn momenteel op tournee in de Verenigde Staten en Canada. In april brengt de groep een nieuw compilatie-album ‘Honk’ uit. Daarop zullen ook enkele live-opnames staan. (br.hln)
‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’ is terug vanaf 15 april
‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’ is terug vanaf 15 april
Goed nieuws voor fans van ‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’. Presentatrice An Lemmens heeft op haar Instagrampagina net bekendgemaakt dat het nieuwe seizoen op 15 april start.
“Vanaf maandag 15 april stellen we elke dag een nieuwe boer aan jullie voor, tussen het ‘VTM Nieuws’ en ‘Familie’”, schrijft ze. “Je ontdekt waar de boeren hun geluk gevonden hebben, wat ze doen en wat ze zoeken in hun levenspartner.”
Dat betekent dat er dus een hele week lang elke dag een mini-aflevering van ‘Boer Zoekt Vrouw’ te zien zal zijn op VTM. De week wordt afgesloten met een extra lange kick-off aflevering op zondag 21 april. Daarin kom je volgens An Lemmens echt alles over de nieuwe boeren te weten. Geïnteresseerden kunnen zich zoals altijd inschrijven via vtm.be. (br.hln)
Maar liefst 20 tot 30% van de volwassenen wereldwijd bijt op regelmatige basis op z’n nagels. En hoewel de redenen waarom men dat doet variëren, heeft nagelbijten altijd een psychologische oorsprong.
Volgens Kieran O’Connor, onderzoeker aan het University Institute of Mental Health in Montreal is het niet zo dat er een bepaalde stemming geassocieerd kan worden met nagelbijten. “Mensen denken dat je alleen nagelbijt wanneer je gestrest bent, maar zo eenvoudig is het niet”, aldus O’Connor. “Mensen zullen ook nagelbijten als ze zich vervelen of alleen zijn.” Nagelbijten voelt ook goed, waardoor mensen als ze even niets te doen hebben al snel uit gewoonte hun nagels naar hun mond brengen en beginnen te knabbelen. Hetzelfde gebeurt wanneer nagelbijters zich overweldigd voelen door een stressvolle situatie, of wanneer ze nadenken over een actie in het verleden waarover ze zich schamen. In die gevallen wordt nagelbijten gebruikt als een soort van stemmingsregelaar, een hulpmiddel dat hen afleidt of zorgt voor tijdelijke verlichting als een ongewenst gevoel naar boven komt.
Uit een studie, waarvan O’Connor de co-auteur was, blijkt trouwens dat nagelbijten vaker voorkomt bij perfectionisten. Bij een testgroep, voor de helft opgebouwd uit mensen met gewoontestoornissen zoals nagelbijten, bleek dat nagelbijters meestal de perfectionisten van de groep waren. “Als mensen perfectionistisch ingesteld zijn, raken ze snel verveeld en gefrustreerd en leggen ze de lat hoger voor zichzelf”, zegt O’Connor. “Ze plannen te veel, en als ze het niet allemaal kunnen doen, hebben ze een gevoel van mislukking.”
Maar waarom slaan we aan het nagelbijten als we ons niet zo goed in ons vel voelen? Zoals veel van onze ergste gewoonten, is nagelbijten een evolutionaire aanpassing die in overdrive gaat. Zelfs voor we beautyproducten hadden en regelmatig naar de kapper gingen, had de mens de gewoonte om lange nagels bij te werken. Nagelbijten is daar het onrechtstreekse gevolg van. Maar zelfs mensen met korte nagels slaan aan het nagelbijten. Ze gebruiken dat gedrag als een manier om een aangeboren mentale beloning te ervaren die onze hersenen associëren met persoonlijke verzorging. (br.hln)