Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




06-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fit- & gezondupdate: beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet en andere nieuwtjes

Fit- & gezondupdate: beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet en andere nieuwtjes

https://images1.persgroep.net/rcs/N3uolZxKMjEvEH32eFcHKY72Ldc/diocontent/144912403/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op het vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.

1. Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen

Een fluffy viervoeter is niet alleen schattig, uit een nieuwe enquête bij 2.051 volwassenen tussen de leeftijd van 50 en 80 jaar blijkt dat die harige vriend ook wonderen doet voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Zo zei 88% dat een huisdier hebben hen helpt om meer van het leven te genieten, gaf 86% aan zich meer geliefd te voelen en zei 73% dat huisdieren hen het gevoel van een doel geven. Maar het bezit van een huisdier heeft nog meer voordelen. Zo gaf 79% van de baasjes aan dat hun huisdieren hun stressniveau vermindert en zei 60% dat de diertjes hen helpen om te gaan met hun lichamelijke en emotionele gezondheid. 34% vertelde dat hun huisdier helpt om de gedachte van pijn af te leiden.

2. 1 op de 5 sterft door ongezonde voeding

Mocht iedereen er gezonde eetgewoontes op nahouden, zou er wereldwijd 1 op de 5 sterfgevallen kunnen voorkomen worden. Dat blijkt uit een van de grootste studies ooit over voedingsgewoontes en de levensverwachting dat verscheen in het tijdschrift The Lancet. Zo ontdekten de onderzoekers dat het consumeren van groenten, fruit, vis en volle granen sterk geassocieerd kan worden met een langere levensduur en dat mensen die die voedingsmiddelen niet in hun dieet stoppen, vroeger sterven. Voor de studie analyseerden ze gezondheidsgegevens van mensen uit 195 verschillende landen voor bijna 20 jaar. Daaruit blijkt dat in 2017 ongeveer 11 miljoen mensen stierven door het eten van slechte voeding, wat bijdraagt tot ziektes als kanker en hart- en vaatziekten. Onvoldoende gezonde voeding opnemen is dus een grotere bedreiging voor je gezondheid dan bekende risicofactoren als roken.

3. Beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet

Als het gaat om een kilootje minder op de weegschaal, ligt er vaak een grote nadruk op je voeding. Volgens velen is minder eten immers dé manier om af te vallen. Niet verwonderlijk dat het ene bizarre dieet na het andere aan populariteit wint. Maar om die kilootjes er daadwerkelijk af te houden, zou beweging belangrijker zijn dan je dieet. Dat blijkt althans uit een nieuw onderzoek van het Health and Wellness Center van de universiteit van Colorado. Concreet bestudeerden de onderzoekers succesvolle afvallers, in de studie gedefinieerd als individuen die binnen een jaar 14 kilogram of meer verloren en dat gewichtsverlies ook konden behouden. Wat bleek? Ze behielden hun gezond gewicht niet door te blijven diëten, maar wel door meer fysieke activiteit in hun dagelijkse leven te stoppen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen

Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen

https://images4.persgroep.net/rcs/IutqUwFQ2W0MXqXuK2QlJGQ6-fE/diocontent/144844203/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een fluffy viervoeter is niet alleen schattig, uit een nieuwe enquête blijkt dat die harige vriend ook wonderen doet voor zowel de mentale als fysieke gezondheid, met in het bijzonder die van ouderen.

Voor een peiling werden 2.051 volwassenen tussen de leeftijd van 50 en 80 jaar bevraagd. Daaruit bleek dat zowat 55% van de volwassen een huisdier heeft. Van de eigenaren wezen velen onder hen op de emotionele voordelen die zo’n viervoeter met zich meebrengt. Zo zei 88% dat een huisdier hebben hen helpt om meer van het leven te genieten, gaf 86% aan zich meer geliefd te voelen en zei 73% dat huisdieren hen het gevoel van een doel geven.

En die effecten zijn niet te onderschatten. Onderzoek toont immers aan dat eenzaamheid schadelijk kan zijn voor je fysieke gezondheid, zeker op oudere leeftijd, terwijl het gevoel van een doel hebben gekoppeld is aan betere sportprestaties.

Maar het bezit van een huisdier heeft nog meer voordelen. Zo gaf 79% van de baasjes aan dat hun huisdieren hun stressniveau vermindert en zei 60% dat de diertjes hen helpen om te gaan met hun lichamelijke en emotionele gezondheid. 34% vertelde dat hun huisdier helpt om de gedachte van pijn af te leiden.

“Relaties met huisdieren zijn over het algemeen minder gecompliceerd dan die met mensen. Bovendien zijn ze vaak een bron van plezier”, vertelde een van de auteurs van de peiling. “Daarnaast bieden ze oudere mensen ook het gevoel dat ze nodig én geliefd zijn.”

Het hebben van een huisdier wordt ook al langer in verband gebracht met een betere gezondheid. Zo toonde de American Heart Association aan dat mensen met een hond vaak langer leven en minder risico lopen op hartziekten. Dierenarts Jeff Werber vertelt dan weer dat huisdieren de symptomen van depressie kunnen verminderen en een actieve levensstijl aanmoedigen. “Sommige honden zijn zelfs zo getraind dat ze diabetespatiënten kunnen waarschuwen als hun glucose te fel daalt of Parkinsonpatiënten kunnen helpen door bijvoorbeeld de deur te openen en te sluiten.” (br.hln)


» Reageer (0)
05-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud reclamebord opgegraven in Pompeii: halfnaakte nimf lokte oude Romeinen binnen voor snelle hap

Oud reclamebord opgegraven in Pompeii: halfnaakte nimf lokte oude Romeinen binnen voor snelle hap

https://images2.persgroep.net/rcs/mbuPIqkiZoIZOHqku5wf-17dAu0/diocontent/144836906/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een oud reclamebord, de meest recente vondst in Pompeii, maakt enkele dingen duidelijk: zowel onze eetgewoonten als reclametechnieken zijn doorheen de eeuwen quasi onveranderd gebleven. Op het billboard staat immers een halfnaakte nimf - vergelijkbaar met halfnaakte actrices, modellen of zangeressen - die potentiële klanten naar binnen moest lokken. En het bord hing boven een Oud-Romeinse fastfoodzaak.

Pompeii, de oude Romeinse provinciestad die in 79 begraven werd onder as door de uitbarsting van de Vesuvius, is een van de meest dankbare studieobjecten van archeologen. Momenteel is een team bezig met een grootschalige opgraving in het slechtst onderzochte gebied van de oude stad. En ook dat gedeelte heeft nog enkele verrassingen in petto.

Fastfoodketen van het Romeinse Rijk
Zo vonden de archeologen een nieuw eettentje of thermopolium. Een thermopolium was in het oude Romeinse Rijk de benaming voor een zaak waar burgers kant-en-klare maaltijden konden bestellen. Die waren niet al te duur waardoor vooral de armere bevolking, zonder keuken, gebruik maakte van de talrijke etablissementen. Pompeii telde maar liefst tachtig van zulke eettentjes of thermopolia.

Het thermopolium stond synoniem voor een snelle en lekkere hap: de frituur, kebabzaken of pizzeria’s van vandaag. En om de klanten naar binnen te lokken gebruikten de oude fastfoodzaken reclameborden, net zoals dat vandaag gebeurt.

Reclame

Op die reclameborden stonden dan wel geen foto’s van eten die voorbijgangers warm moesten maken – de hedendaagse manier om klanten te lokken – maar wel afbeeldingen van aantrekkelijke dames. Die werden trouwens op de billboards geschilderd.

Zo werd er boven het recent ontdekte thermopolium ook een prachtig schilderij blootgelegd. Daarop staat een halfnaakte nimf afgebeeld. Nimfen waren halfgoden die meestal erg aantrekkelijk afgebeeld werden. Dat kan vergeleken worden met hedendaagse reclametechnieken: parfum, cosmetica en kleding worden verkocht door knappe actrices, auto’s door stoere mannen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook voor reizen dichtbij kan je vaccinaties nodig hebben: dit zijn de belangrijkste

Ook voor reizen dichtbij kan je vaccinaties nodig hebben: dit zijn de belangrijkste

https://images1.persgroep.net/rcs/7gkEZzG6E8UMBasE200fLmbRG8Y/diocontent/144465860/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie op reis gaat naar (sub)tropische landen, denkt er vaak wel aan om gezondheidsadvies in te winnen bij zijn of haar huisarts. Maar ook wie minder ver reist, kan gezondheidsrisico’s lopen. De Europese Vaccinatieweek, die loopt van 24 tot 30 april, vraagt daarom dit jaar in Vlaanderen opnieuw aandacht voor dicht(er)bij vakanties, met een extra focus op familie- en vriendenbezoek in het buitenland.

Wie reist naar landen waar hepatitis A nog vaak voorkomt, laat zich best op voorhand vaccineren om geen ziekte als souvenir mee naar huis te nemen. Ook een check-up van de mazelenvaccinatie is aan te raden. “Ook voor minder verre reizen kan het belangrijk zijn om na te vragen of je bestemming bepaalde gezondheidsrisico’s inhoudt. Mensen zijn er zich niet altijd van bewust dat daar immers andere kiemen kunnen circuleren dan bij ons. Trek je naar bijvoorbeeld Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa, dan bescherm je je best tegen hepatitis A”, zegt dokter Geert Top van Zorg en Gezondheid.

Hepatitis A of geelzucht kan doorgegeven worden wanneer voedsel onhygiënisch bereid wordt. Water om fruit en groenten te spoelen is in die landen of gebieden ook niet altijd zuiver. Eén vaccinatie vóór de reis maakt het risico op hepatitis A klein. Twee prikjes beschermen zelfs levenslang.

Ook nog dichter bij huis zijn er gezondheidsrisico’s. “Mazelen kwam de voorbije jaren niet zo vaak meer voor in Vlaanderen, maar in landen als Roemenië, Italië en Frankrijk duikt de ziekte wel frequenter op. Dat kan gevaarlijk zijn voor wie niet volledig gevaccineerd is.”

Voor risicogebieden en -landen luidt de aanbeveling om kinderen tussen 6 en 12 maanden eventueel een voorlopige inenting te geven. Die beschermt echter niet volledig en boven de leeftijd van één jaar zijn dan hoe dan ook nog twee vaccinaties nodig om later volledig beschermd te zijn.

Wie volledig gevaccineerd is tegen mazelen en hepatitis A, is voor het leven beschermd en heeft dus geen herhalingsinenting meer nodig.

Een overzicht van risicolanden en bijhorende vaccinatieadviezen vind je op de website www.reisgeneeskunde.be van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De lijst wordt maandelijks geactualiseerd. Meer info vind je ook op laatjevaccineren.be.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe studie toont aan dat beweging belangrijker is dan een dieet voor blijvend gewichtsverlies

Nieuwe studie toont aan dat beweging belangrijker is dan een dieet voor blijvend gewichtsverlies

https://images0.persgroep.net/rcs/IvSBM5EAar8QK3vxv77KtQUa7h8/diocontent/144680497/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als het gaat om een kilootje minder op de weegschaal, ligt er vaak een grote nadruk op je voeding. Volgens velen is minder eten immers dé manier om af te vallen. Niet verwonderlijk dat het ene bizarre dieet na het andere aan populariteit wint. Maar om die kilootjes er daadwerkelijk af te houden, blijkt beweging belangrijker te zijn dan je dieet.

Een nieuw onderzoek van het Health and Wellness Center van de universiteit van Colorado vond immers dat lichaamsbeweging effectiever werkt voor blijvend gewichtsverlies dan een chronische beperking van je calorie-inname.

Concreet bestudeerden de onderzoekers succesvolle afvallers, in de studie gedefinieerd als individuen die binnen een jaar 14 kilogram of meer verloren en dat gewichtsverlies ook konden behouden. Wat bleek? Ze behielden hun gezond gewicht niet door te blijven diëten, maar wel door meer fysieke activiteit in hun dagelijkse leven te stoppen.

“Deze studie gaat in op de moeilijke vraag waarom zoveel mensen moeite hebben om hun verloren gewicht er ook daadwerkelijk af te houden”, vertelt Danielle Ostendorf van het Health and Wellness Center. “Door aan te tonen dat succesvolle afslankers vooral met lichaamsbeweging voorkomen dat ze opnieuw aankomen in plaats van door hun energie-inname chronisch te beperken, zijn we we alweer een stap dichter bij de link tussen lichaamsbeweging en gewichtsverlies.”

Wil dat nu zeggen dat je zonder schuldgevoel mag schransen? Neen, maar de nieuwe studie toont wel aan dat beweging minstens even belangrijk is als een dieet om af te vallen en dat je je minder zorgen moet maken over de calorieën die je dagelijks verorbert. Bovendien zorgt fysieke inspanning voor tal van mentale en fysieke voordelen. Kortom, redenen genoeg om je lichaam voldoende in beweging te houden. (br.hln)


» Reageer (1)
04-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verpleegster adopteert baby die vijf maanden lang geen bezoek kreeg in hospitaal

Verpleegster adopteert baby die vijf maanden lang geen bezoek kreeg in hospitaal

https://images4.persgroep.net/rcs/Z8adxvnT0B3CclyCpxeXJw_SwwM/diocontent/144811385/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vanaf het moment dat een Amerikaanse hoofdverpleegkundige de baby voor de eerste keer in het hospitaal zag, zou het kindje haar nooit meer loslaten. “Wie is die prachtige engel?” vroeg Liz Smith zich af. Ze heette Gisele en had tijdens de vijf maanden dat ze al in het ziekenhuis was, nog nooit bezoek gekregen. Het zou Liz aanzetten om de belangrijkste beslissing van haar leven te nemen.

De verpleegster uit Massachusetts vernam dat Gisele, toen acht maanden oud, te vroeg was geboren in een ander hospitaal in juli 2016. Ze had een ontwikkelingsachterstand opgelopen omdat haar moeder heroïne, cocaïne en methadon nam tijdens de zwangerschap. De baby had last van ontwenningsverschijnselen en moest sondevoeding krijgen.

Toen Gisele drie maanden oud was, nam de staat Massachusetts de voogdij over en liet haar overbrengen naar het kinderziekenhuis in Brighton - waar Liz werkte - omdat de baby gespecialiseerde zorg voor haar longen nodig had.

Daar kreeg de baby vijf maanden lang nooit bezoek. Niemand leek om het kleine meisje met de krulletjes en heldere blauwe ogen te geven of haar te missen. Maar Liz zat elke dag na haar shift aan haar bed om met zachte stem lieve woordjes in haar oortjes te fluisteren.

Pleeggezin

Toen maatschappelijke assistenten op zoek gingen naar een pleeggezin voor het meisje, besefte Liz dat zij Gisele wilde adopteren. “Vanaf het moment dat ik haar voor het eerst zag, voelde ik dat ik van dit kind moest houden en haar een veilige thuis moest bezorgen”, aldus de verpleegster.

In april 2017, toen Gisele 9 maanden oud was, kreeg ze de toestemming om haar mee naar huis te nemen onder de voorwaarde dat de staat alles in het werk zou stellen om het kind met haar biologische ouders te herenigen.

Hoewel de ouders van Gisele aanvankelijk de toestemming kregen om haar wekelijks onder toezicht te bezoeken, bepaalde de staat uiteindelijk dat ze niet in staat waren om voor het kind te zorgen. Er werden bovendien geen andere familieleden gevonden die de baby een warm nest konden geven. Op 18 oktober 2018 kwam de droom van Liz uit: ze werd officieel de adoptiemoeder van kleine Gisele.

Zingen

Nu is het meisje twee jaar oud. En ze is energieker dan ooit. Ze zingt dat het een lieve lust is. “Haar lievelingsliedje is ‘Your Are My Sunshine’,” vertelt Liz. “En telkens ze het zingt, denk ik bij mezelf al lachend ‘Je hebt geen idee’.” 

Gisele en Liz zijn door een speling van het lot nu voorgoed elkaars zonnestraaltje. En warmte is er in overvloed. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keith Richards over Mick Jagger: “Ik houd 99% van de tijd van hem”

Keith Richards over Mick Jagger: “Ik houd 99% van de tijd van hem”

https://images0.persgroep.net/rcs/5Hh2J5YuV69hVwVkOIOff-k-aBU/diocontent/126633547/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Keith Richards (75) vertelt in een nieuw interview over de relatie met zijn The Rolling Stones-bandleden Charlie Watts (77) en Mick Jagger (75). “Mick weet wat ik bedoel, en hij zal hetzelfde over mij zeggen.”

Gitarist Keith Richards vertelde in The Sun over het nieuwe album van The Rolling Stones. “We zijn aan het album bezig”, vertelde hij. “De eerste stukjes zijn klaar, en ik kijk ernaar uit om eraan verder te werken na deze tournee. Charlie Watts is zo hard aan het spelen! Hij is gewoon geweldig. Het is onbeschrijfelijk om een drummer als Charlie Watts te vinden, die zo uitzonderlijk briljant is.”

Ook over zanger Mick Jagger had Richards wat te zeggen. “Ik kan Charlie nooit genoeg prijzen, en ik kan Mick Jagger 99% van de tijd prijzen”, zei hij. “Mick weet wat ik bedoel en hij zal hetzelfde over mij zeggen. Er gebeuren soms dingen tussen Mick en mij, want we zijn nu eenmaal twee jongens die samenwerken. Je hoort ook alleen maar over de occasionele ruzies. 99% van de tijd houd ik van hem.”

Frontman

Dertig jaar geleden bracht Richards zijn eerste solo-album ‘Talk Is Cheap’ uit. Het deed hem met andere ogen naar Jagger kijken. “Het was de eerste keer dat ik vooraan stond”, vertelde hij. “Normaal gezien is dat Micks taak. Plots begreep ik beter wat het inhield om frontman te zijn. Ik begreep de druk. Mijn gevoelens naar Mick veranderen plots: ‘Ja man, ik begrijp het.’”

The Rolling Stones zijn momenteel op tournee in de Verenigde Staten en Canada. In april brengt de groep een nieuw compilatie-album ‘Honk’ uit. Daarop zullen ook enkele live-opnames staan.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’ is terug vanaf 15 april

‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’ is terug vanaf 15 april

https://images1.persgroep.net/rcs/AzZqdj-IBzIonFyIcv2vNsmoMVA/diocontent/120637604/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Goed nieuws voor fans van ‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’. Presentatrice An Lemmens heeft op haar Instagrampagina net bekendgemaakt dat het nieuwe seizoen op 15 april start. 

“Vanaf maandag 15 april stellen we elke dag een nieuwe boer aan jullie voor, tussen het ‘VTM Nieuws’ en ‘Familie’”, schrijft ze. “Je ontdekt waar de boeren hun geluk gevonden hebben, wat ze doen en wat ze zoeken in hun levenspartner.”

Dat betekent dat er dus een hele week lang elke dag een mini-aflevering van ‘Boer Zoekt Vrouw’ te zien zal zijn op VTM. De week wordt afgesloten met een extra lange kick-off aflevering op zondag 21 april. Daarin kom je volgens An Lemmens echt alles over de nieuwe boeren te weten. Geïnteresseerden kunnen zich zoals altijd inschrijven via vtm.be.  (br.hln)


» Reageer (0)
03-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebiologeerd: waarom we op onze nagels bijten

Gebiologeerd: waarom we op onze nagels bijten

https://images3.persgroep.net/rcs/RcObfubUt2SVKk5zDrahOPeoQ_E/diocontent/144696765/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maar liefst 20 tot 30% van de volwassenen wereldwijd bijt op regelmatige basis op z’n nagels. En hoewel de redenen waarom men dat doet variëren, heeft nagelbijten altijd een psychologische oorsprong.

Volgens Kieran O’Connor, onderzoeker aan het University Institute of Mental Health in Montreal is het niet zo dat er een bepaalde stemming geassocieerd kan worden met nagelbijten. “Mensen denken dat je alleen nagelbijt wanneer je gestrest bent, maar zo eenvoudig is het niet”, aldus O’Connor. “Mensen zullen ook nagelbijten als ze zich vervelen of alleen zijn.” Nagelbijten voelt ook goed, waardoor mensen als ze even niets te doen hebben al snel uit gewoonte hun nagels naar hun mond brengen en beginnen te knabbelen. Hetzelfde gebeurt wanneer nagelbijters zich overweldigd voelen door een stressvolle situatie, of wanneer ze nadenken over een actie in het verleden waarover ze zich schamen. In die gevallen wordt nagelbijten gebruikt als een soort van stemmingsregelaar, een hulpmiddel dat hen afleidt of zorgt voor tijdelijke verlichting als een ongewenst gevoel naar boven komt.

Uit een studie, waarvan O’Connor de co-auteur was, blijkt trouwens dat nagelbijten vaker voorkomt bij perfectionisten. Bij een testgroep, voor de helft opgebouwd uit mensen met gewoontestoornissen zoals nagelbijten, bleek dat nagelbijters meestal de perfectionisten van de groep waren. “Als mensen perfectionistisch ingesteld zijn, raken ze snel verveeld en gefrustreerd en leggen ze de lat hoger voor zichzelf”, zegt O’Connor. “Ze plannen te veel, en als ze het niet allemaal kunnen doen, hebben ze een gevoel van mislukking.”

Maar waarom slaan we aan het nagelbijten als we ons niet zo goed in ons vel voelen? Zoals veel van onze ergste gewoonten, is nagelbijten een evolutionaire aanpassing die in overdrive gaat. Zelfs voor we beautyproducten hadden en regelmatig naar de kapper gingen, had de mens de gewoonte om lange nagels bij te werken. Nagelbijten is daar het onrechtstreekse gevolg van. Maar zelfs mensen met korte nagels slaan aan het nagelbijten. Ze gebruiken dat gedrag als een manier om een aangeboren mentale beloning te ervaren die onze hersenen associëren met persoonlijke verzorging. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kreuners kondigt nieuwe shows aan (met nieuwe nummers)

De Kreuners kondigt nieuwe shows aan (met nieuwe nummers)

https://images0.persgroep.net/rcs/rAVfg2UdpbnNTXGyTda6q9iYI3I/diocontent/130574963/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Goed nieuws voor de fans van De Kreuners. De band heeft zonet aangekondigd dat ze dit najaar opnieuw zal optreden.

De band van Walter Grootaers, Ben Crabbé, Axl Peleman, Jan Van Eyken en Erik Wauters kondigde zonet op haar Facebookpagina aan dat ze een beperkt aantal “zinderende zaalshows” zal geven dit najaar. Zo doen de heren al zeker de Ancienne Belgique en De Roma aan, waar ze naast “àlle grote hits” ook een aantal nieuwe nummers zullen brengen. “Kortom: december wordt K3-maand: Kalkoen, Kerst, Kreuners!”, sluit de band af. 

De Kreuners maakte eind vorig jaar haar comeback na een stop van vijf jaar. “Eigenlijk is het allemaal begonnen als grap”, vertelt Walter destijds. “’Zodra Jan Van Eyken minder dan 100 kilo weegt, maken we er werk van’, zei ik twee jaar geleden op de radio. Allemaal in de gedachte dat dat nooit mogelijk zou zijn, natuurlijk. Maar een jaar later belt Van Eyken me plots op. ‘Hé Walter, ik weeg 84 kilo. Wanneer gaan we spelen?’ (lacht) Toen kon ik niet meer terug.”

Tickets voor de nieuwe optredens van De Kreuners zijn te koop vanaf vrijdag 5 april om 10 uur. (br.hln)


» Reageer (1)
02-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elk gezin verspilt 88 kilo eten per jaar: 6 tips tegen voedselverspilling

Elk gezin verspilt 88 kilo eten per jaar: 6 tips tegen voedselverspilling

https://images0.persgroep.net/rcs/HPMUl_L6jZAK3O-ds0x_tSb6Npo/diocontent/144676182/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Elk jaar wordt in Vlaanderen 907 miljoen kilo perfect eetbaar voedsel weggegooid. De gezinnen verspillen 241 miljoen kilo, of 88 kilo per huishouden. De rest gaat verloren in de landbouw en in de voedingsindustrie. Gelukkig hoeft bewuster winkelen en leven niet eens zo moeilijk te zijn. Met deze 6 tips kom je al een heel eind ver.

1. Weet wat je eet ... en verspilt

Hou een aantal weken een lijst bij van wat er in jouw huishouden zoal verspild wordt. Zo krijg je een overzicht van je persoonlijke voedselverspilling en kan je je koop- en kookgedrag daaraan aanpassen.

2. Eerst een planning maken, de rest komt later

Ga na wat je nog in je koelkast, diepvries en voorraadkast hebt. Stel een weekmenu op dat is afgestemd op de ingrediënten die zeker opgebruikt moeten worden. Maak een boodschappenlijst vooraleer je gaat winkelen, en hou je eraan. Naar de winkel geweest? Organiseer je koelkast volgens het ‘first in, first out’-principe en geef producten met een korte houdbaarheidsdatum een prominente plaats. Zo stoot je nooit meer op die halve ui of driekwart prei die je twee weken geleden dringend in een gerecht moest verwerken.

3. Winkel bewust

Laat je niet verleiden door promoties, tenzij je zeker bent dat je de aangekochte ingrediënten ook echt gaat gebruiken. Waarom je laten verleiden door een ‘1+1’-deal als je die hoeveelheid eten nooit op zal krijgen? Shop bovendien nooit op een lege maag, want negen van de tien keer belandt er dan (ongezond) lekkers in je karretje dat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Of moet je écht per se en koekjes, en wafels en chips en nootjes tegelijk in huis hebben?

4. Bewaar optimaal, en ken je afkortingen

Niet alle vers voedsel hoef je per se in de koelkast te bewaren. Tomaten, aardappelen en eieren krijgen bijvoorbeeld het best een ander plaatsje toegewezen. De koude komt de textuur en de smaak niet ten goede en het rijpingsproces wordt erdoor vertraagd.

Ook exotisch fruit zoals banaan, mango, avocado, meloen, kiwi of ananas bewaar je het best op kamertemperatuur voor de lekkerste smaak en kwaliteit.

Ken het verschil tussen THT en TGT. THT of ‘ten minste houdbaar tot’ is van toepassing op producten die je langere tijd kan bewaren, zoals pasta, rijst, groenten of fruit in blik of bokalen. Na die datum verminderen de producten in smaak, kleur en vitaminegehalte, maar vaak kunnen ze wel nog worden geconsumeerd. Producten met een verstreken THT-datum die je niet hoeft te koelen, zoals bloem of rijst, kan je zelf nog beoordelen en langere tijd blijven gebruiken. Vertrouw op je neus bij ingrediënten zoals eieren, kaas en beleg, en gooi ze bij twijfel weg. TGT of ‘te gebruiken tot’ is de uiterste datum waarop je bederfelijke producten (vlees- en viswaren, versgeperste sappen, voorgesneden groenten ...) nog veilig mag opeten. Gooi producten waarvan de TGT-datum verstreken is altijd weg! Je kan ze eventueel wel invriezen.

Restjes bewaar je liever niet langer dan drie dagen. Label alles wat je in de diepvries bewaart, zodat er geen overjaarse kippenfilets of mootjes zalm op je bord terecht komen.

5. Kook juist

Maak je iets voor de eerste keer klaar? Gebruik dan een recept om de juiste hoeveelheden te hanteren. Het is ineens handig om je boodschappenlijst op te stellen. Schat porties juist in, afgestemd op het aantal personen waarvoor je kookt.

Porties per persoon:

• groenten: 200 g

• vis of vlees: 150 g

• hele vis of vlees met bot: 200 g

• rijst, granen of peulvruchten: 60 g

• pasta: 40 g als bijgerecht, 80 g als hoofdgerecht

6. En last but not least ... hergebruik restjes!

Nog een halve citroen, wat gekookte pasta of een slokje wijn over? Je kan heel wat meer aanvangen met restjes dan je denkt! Foodblogster Jennifer Schleber wijdde er met Empty The Fridge zelfs een hele blog aan en boek aan. Wedden dat het antwoord op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ nooit meer lang uitblijft? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologische vondst onder parking bevestigt voor het eerst bestaan Bijbelse koning

Archeologische vondst onder parking bevestigt voor het eerst bestaan Bijbelse koning

https://images0.persgroep.net/rcs/DLBX-yGpEAGVq1rB1GVDylK-h48/diocontent/144685043/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Archeologen hebben in Israël voor het eerst bewijs bovengespit van het historische bestaan van de Bijbelse koning Josia. Het gaat om een zeldzame zegel in klei, gevonden onder een parkeerterrein.

Op de zegel staat in het oud-Hebreeuws de naam van Nathan-Melech, een hoge pief in Josia’s koninkrijk in Juda dat zich situeerde van 641 tot 609 voor Christus. Het Oude Testament vermeldt koning Josia uitvoerig. Het letterlijke opschrift van de zegel: “van Nathan-Melech, dienaar van de koning”, een verwijzing naar Josia. De naam van de hoveling komt zelf maar één keer voor in de Bijbel, in 2 Koningen.

Het artefact van amper 1 centimeter werd gevonden op een archeologische site City of David, waar zich vermoedelijk de oude ruïnes bevinden van een plaats die de Babyloniërs tijdens de verwoesting van Jeruzalem in 586 voor Christus platbrandden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogste wolkenkrabber van West-Europa zal verrijzen in plattelandsdorpje

Hoogste wolkenkrabber van West-Europa zal verrijzen in plattelandsdorpje

https://images4.persgroep.net/rcs/eqA614JIKot7vPC6KuFPys-wVeA/diocontent/144682542/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zelfs de Denen wisten tot nu toe amper waar ze Brande moesten situeren. Maar daar komt snel verandering in. De ingedommelde plattelandsgemeente met amper 7.000 inwoners in Jutland treedt uit de anonimiteit met een groots project. Een nieuwe wolkenkrabber - meteen de hoogste van West-Europa - zal Brande voorgoed op de kaart zetten.

Het initiatief tot het bouwen van de toren komt van het Deense kledingbedrijf Bestseller met 7.000 winkels wereldwijd dat onder meer de populaire merken Vero Moda en Jack&Jones in portefeuille heeft. De eigenaar van de keten, Anders Hoch Povlsen, is de rijkste man van Denemarken. Hij stichtte Besteller in 1975 in Brande en wil iets terugdoen voor de gemeente.

De lokale autoriteiten hebben de ambitieuze plannen vorige maand goedgekeurd. De wolkenkrabber wordt 320 meter hoog, en doet daarmee tien meter beter dan de ‘Shard’ in Londen die nog tot 2023 de hoogste toren van West-Europa zal zijn. Omdat het omliggende landschap zo vlak is als een biljarttafel, zal je niet meer naast het gigantische bouwwerk kunnen kijken. De toren zal van 60 km ver te zien zijn. Bezoekers van Legoland dat 30 km verderop ligt, zullen de wolkenkrabber aan de horizon ontwaren.

Amper protest

Toch verzetten weinig inwoners van Brande of de omliggende gemeenten zich tegen het megaproject. “Het is moeilijk om hier iemand te vinden die tegen de toren is. Iedereen vindt het een fantastisch idee, inclusief mezelf”, zegt Morten Dickmann, een verslaggever voor de lokale krant. “De Deense media deden erg hun best om iemand te vinden die het project niet genegen was, maar ze vonden niemand.”

Enkel uit hoofdstad Kopenhagen komt er wat kritiek. De satirische website ‘Rokokoposten’ vergelijkt het bouwwerk met de griezelige toren van Sauron uit Lord of the Rings. (br.hln)


» Reageer (0)
01-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Als mijn zoon Louis (7) krijsend op de grond ligt, denken mensen: ‘Bij mij zou het niet waar zijn’. Zo simpel is het niet.”

“Als mijn zoon Louis (7) krijsend op de grond ligt, denken mensen: ‘Bij mij zou het niet waar zijn’. Zo simpel is het niet.”

https://images1.persgroep.net/rcs/9LHovN3ta3c-9KtSFWiw1N9ZkX8/diocontent/144636448/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zie je morgen iemand lopen met zijn T-shirt achterstevoren én binnenstebuiten aan, dan zit de oproep van Iene en haar autistische zoon Louis (7) uit Balen daar voor iets tussen. Op Wereldautismedag wil ze met de actie aanzetten tot meer begrip voor de stoornis. “Zelfs vrienden en familie denken soms ten onrechte dat we gewoon niet streng genoeg opvoeden.”

Amper twee weken geleden mochten we nog bewust twee verschillende sokken uit de kast plukken om het syndroom van Down moreel te steunen, ook op Wereldautismedag morgen mag je wat slordiger omspringen met de kledingvoorschriften. Draag je T-shirt binnenstebuiten én achterstevoren, vraagt Iene Schueremans uit Balen, moeder van Louis (7) en Mia (9). “Mijn autistische zoontje Louis is grote fan van Down the Road,” verklaart Iene. “Hij vroeg of ik niks gelijkaardigs kon bedenken voor zijn autismestoornis. Het etiket van je kledij tonen leek me een goed idee omwille van de dubbele betekenis. Enerzijds vinden autistische kinderen die kriebelende labels meestal heel vervelend. Daarnaast krijgen ze door de buitenwereld vaak onmiddellijk een etiket op gekleefd. Door die etiketten te tonen, laat je zien dat je solidair met iedereen die met autisme te maken krijgt.” 

1 op 150 

In Vlaanderen kampen naar schatting 40.000 mensen met autisme, wat neerkomt op ongeveer 1 persoon op 150. Jongens kampen er 3 à 4 keer vaker mee dan meisjes. De laatste decennia is het aantal toegenomen, al wijten wetenschappers dit aan een toename van de kennis rond autisme en een verbreding van de definitie naar ‘autismespectrumstoornis’. Bij Louis werd de diagnose anderhalf jaar geleden gesteld. Sinds september gaat hij naar het bijzonder onderwijs, maar ook daarvan blijft hij nu een tijdje thuis omdat het mentaal te zwaar blijkt. “Met intelligentie heeft dat niks te maken, want hij is iets verstandiger dan gemiddeld voor zijn leeftijd,” legt Iene uit. “Maar Louis heeft veel moeite met plotse veranderingen en is extreem gevoelig aan prikkels zoals licht en geluid. Daarnaast kampt hij met stress, faalangst, en heeft hij regelmatig last van woede-aanvallen.”

Vooral dat laatste zorgt voor veel vooroordelen uit de omgeving, vertelt Iene. “Louis gooit soms met scharen door het huis, of hij heeft zijn eigen voet gebroken toen hij zijn zusje Mia probeerde te stampen. Als mensen mijn kind ergens schreeuwend en tierend op de grond zien liggen, zie je ze denken: ‘Bij mij zou het niet waar zijn’. Zelfs naaste vrienden en familie veronderstellen soms nog dat we hem te laks opvoeden of te veel verwennen. Maar zo gemakkelijk is het niet. Autisme is een stoornis in de hersenen, die vraagt om een aangepaste aanpak.” Zo zijn kinderen met autisme immuun voor het gangbare systeem van gedrag belonen en bestraffen, bevestigen ook Louis’ psychologen en autismecoach. “Het enige dat wél helpt, is heel veel geduld hebben en rust bieden,” weet Iene. “Je moet een stukje meegaan in zijn wereld en begrijpen dat het voor hem ook heel moeilijk is.”

Knuffelen en zandkastelen maken

Voor al dat geduld komt gelukkig ook liefde in de plaats, relativeert Iene. “Louis knuffelt ontzettend graag en geeft heel veel kusjes. Ook op vakantie gaan lukt verbazend goed, hoewel zo’n reis vol onverwachte wendingen zit. Louis kan urenlang opgaan in zandkastelen maken of kampen bouwen, samen met zijn zus. Mia gaat trouwens heel goed om met de stoornis van haar broertje. Het jammere is dat Louis eigenlijk heel sociaal is en veel behoefte heeft aan sociaal contact. Hij kan tegen wildvreemden een heel relaas beginnen, omdat hij geen onderscheid maakt tussen naasten en vreemde mensen. Maar door zijn autisme kan hij heel moeilijk vriendjes maken.  Daarvoor is het veel te druk in zijn hoofd.” (br.hln)

Wie de actie wil steunen, kan zijn T-shirt binnenstebuiten en achterstevoren dragen. Je kan de actie ook volgen via Facebook.


» Reageer (0)
31-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Immuunsysteem van ernstig bedreigde Tasmaanse duivels valt nu zelf - met succes - kanker aan

Immuunsysteem van ernstig bedreigde Tasmaanse duivels valt nu zelf - met succes - kanker aan

https://images3.persgroep.net/rcs/41wpOQNL9TK0w7FF1ojCQ9my_V8/diocontent/75959811/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De ernstig bedreigde Tasmaanse duivels worden al meer dan 30 jaar geplaagd door een erg besmettelijke gelaatstumor. Maar nu blijkt dat het immuunsysteem van de dieren zo evolueert dat het zelf de ziekte kan bestrijden. Volgens een internationaal team van wetenschappers uit Australië, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Frankrijk, ziet de toekomst van de dieren er plots veel rooskleuriger uit.

De ziekte devil facial tumour disease (DFTD) werd voor het eerst vastgesteld in het noordoosten van Tasmanië in 1996. Sindsdien raakte bijna 95 procent van de dieren ermee besmet. Meer dan 90 procent van de populatie ging verloren. De ziekte verspreidt zich wanneer de duivels elkaar in het aangezicht bijten. Dat bijten is voor de dieren een manier om te socialiseren en dominantie af te dwingen. Na de beet vormt zich een vaste tumor rond de nek of het gezicht. De tumor is zo sterk dat hij het kaakbeen kan breken. Besmette dieren sterven na zes tot 24 maanden.

Op de koop toe werd in 2014 nog een tweede besmettelijke kanker (DFT2) ontdekte bij wilde populaties in het zuiden van Tasmanië.

Resistentie

De voorbije vijf à zes jaar hebben sommige Tasmaanse duivels echter een hogere tolerantie voor infecties en zelfs een betere resistentie ontwikkeld, zonder menselijke interventie. “Natuurlijke selectie probeert het probleem zelf op te lossen door de voorkeur te geven aan diegenen die de tumor kunnen overleven, dus we hebben vandaag meer hoop dan ooit tevoren”, zegt dr. Rodrigo Hamede van de Universiteit van Tasmanië.

Daarnaast stelde zijn team ook al 23 gevallen van tumorregressie vast, wat erop wijst dat de Tasmaanse duivels ook in staat zijn om te vechten tegen DFTD en ervan te herstellen.

Het DNA en de genetische kenmerken van de dieren hebben zich aangepast aan de besmettelijke kanker. Opvallend is dat dit bijzonder snel gebeurde: in amper zestien jaar tijd of slechts acht generaties van Tasmaanse duivels.

Zal ziekte helemaal verdwijnen?

“In het verleden beheerden we duivelpopulaties om uitroeiing te voorkomen. Nu gaan we geleidelijk over tot een adaptieve beheersstrategie, die de selectieve aanpassingen verbetert, zodat de duivels en DFTD uiteindelijk naast elkaar kunnen bestaan”, aldus dr. Hamede.

Het team van Hamede verzamelt al tien jaar informatie over de epidemie en werkte een reeks scenario’s uit voor de besmettingen van de duivels in het wild over de volgende 100 jaar. Volgens 57 procent van die scenario’s zal DFTD geleidelijk verdwijnen, in 22 procent van de scenario’s zullen de Tasmaanse duivels en de ziekte naast elkaar bestaan.

Beet is startpunt

“Onze huidige hypothese is dat het bijten niet alleen leidt tot de verspreiding van de tumoren, maar ook het startpunt ervan kan zijn”, licht Max Stammnitz, van de Universiteit van Cambridge, toe. “Als de littekenvorming bij de terugkerende wonden wordt onderbroken door een mutatie, kan dit kanker worden. Het geneest niet en vormt extern weefsel dat dan overdraagbaar kan worden.”

“Het is een constante wapenwedloop in de aanpassing tussen dieren en ziektes. We ontwikkelen resistentiemechanismen die ziekteverwekkers onder druk zetten om de infectie te verbeteren, “zegt Stammnitz. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Wekelijks fles wijn drinken net zo schadelijk als 10 sigaretten per week roken”

“Wekelijks fles wijn drinken net zo schadelijk als 10 sigaretten per week roken”

https://images4.persgroep.net/rcs/cn7oGraUGia2_JXYM9QDnxUUMQg/diocontent/144336711/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Britse onderzoekers van the Southampton University stelden vast dat het wekelijks drinken van een fles wijn net zo schadelijk is voor onze gezondheid als het roken van tien sigaretten per week. In beide gevallen is het risico op kanker even groot. Dat staat te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘BMC Public Health’.

“Niet-rokende mannen die elke week een fles wijn leegdrinken, verhogen het risico op kanker met 1 procent. Bij vrouwen is dat 1,4 procent”, zegt hoofdonderzoekster Theresa Hydes. Bij vrouwen was de alcoholinname gekoppeld aan een verhoogd risico op borstkanker en bij mannen was het gekoppeld aan maag-, darm- en leverkanker. 

Wie wekelijks drie flessen wijn leegdrinkt, loopt een nog groter risico op kanker. “In dat geval gaat het om 1,9 procent bij mannen en 3,6 procent bij vrouwen”, verduidelijkt de Britse wetenschapster. “Ter vergelijking: het risico op kanker is even groot bij mensen die wekelijks een fles wijn van 0,75 liter leegdrinken als bij mensen die per week tien sigaretten roken”.

Advies

Het Britse onderzoeksteam wil met de studie aantonen dat alcohol schadelijker is voor onze gezondheid dan we denken. “Mensen zijn er zich onvoldoende van bewust dat ook het drinken van alcohol het risico op kanker verhoogt”, meent Hydes. “Door de vergelijking met sigaretten te maken hopen we dat mensen ook meer gaan nadenken over de schadelijke gevolgen van alcohol.”

Volgens de Hoge Gezondheidsraad in België zijn tien eenheden alcohol per week de maximumhoeveelheid om de risico’s van alcohol te beperken. Zo’n eenheid staat gelijk aan een pintje bier van 25 cl of een glas wijn van 10 cl. Uit een eerder rapport, gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, blijkt dat Belgen stevige drinkers zijn. Belgen ouder dan vijftien jaar drinken volgens het rapport gemiddeld duizend pinten per jaar, omgerekend bijna twintig per week.

Kanttekening

Professor Minouk Schoemaker, onderzoekster aan The Institute of Cancer Research in Londen benadrukt dat het belangrijk is om “deze resultaten in hun context te bekijken”. Ze verduidelijkt dat het “moeilijk is om de effecten van alcohol en bijvoorbeeld sigarettenrook volledig in kaart te brengen”. “Ook hielden de onderzoekers geen rekening met hoelang iemand rookt of de tijd sinds iemand is gestopt met roken”, klinkt het. 

Het onderzoek was enkel gefocust op kanker en niet op andere veelvoorkomende ziektes bij stevige drinkers, zoals hart- en vaatziekten of leveraandoeningen. Bovendien gebruikten onderzoekers data uit 2004 en lieten ze andere factoren die kanker kunnen veroorzaken - zoals leeftijd, erfelijkheid, voeding en levensstijl - buiten beschouwing.  (br.hln)


» Reageer (0)
30-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andy raakte geheugen volledig kwijt na zijn auditie bij

Andy raakte geheugen volledig kwijt na zijn auditie bij ‘The Voice’: “Mijn jeugd, mijn talenkennis... Het is allemaal weg”

https://images3.persgroep.net/rcs/EYXGPVgTTUVvSf7OgeoPHeyD3ws/diocontent/144331582/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Z’n blind audition werd door Bart Peeters op applaus onthaald, maar daar herinnert Andy De Koker (42) zich helemaal niets meer van. Een week later kwam de ‘zingende carrossier’ zwaar ten val, met een ernstig hersentrauma tot gevolg. Toch treedt hij vanavond aan in de knock-outs van ‘The Voice’.

“Ik was op het werk een voertuig aan het coaten (van een deklaag voorzien, nvdr)”, begint Andy zijn ongelukkige relaas. “Ik wou de neerslag van de verfnevel wat afkuisen en stapte achterwaarts, maar ik was sneller dan verwacht bij de rand van de smeerput. Ik duikelde - met het hoofd naar voren - recht de put in, 2,5 meter diep.”

Pijnlijk.

Zeg dat wel. Instinctief heb ik mijn arm uitgestoken om m’n val te breken, maar daarbij is mijn hand overgeplooid op mijn arm, en mijn pols was volledig gebroken. Ik was bewusteloos en ben naar het ziekenhuis gebracht, maar daar weet ik niets meer van.

Je lijdt aan geheugenverlies.

Klopt, dat kwam een week na de operatie opzetten. Ik had al dagenlang hoofdpijn, en ineens werd ik vergeetachtig. Ik stond met de overbuurvrouw te praten en begon plots traag, en vervolgens totaal onverstaanbaar te praten. Dat vertelde ze me achteraf. Op de spoed constateerden ze een volledige fall-out. Een kortsluiting van de hersenen, zeg maar.

Dat klinkt zeer ernstig.

’t Is vooral erg beangstigend. De volgende morgen ben ik naast een vreemde wakker geworden, in een voor mij vreemd huis.

Je herkende je vrouw niet meer?

(schudt het hoofd) Ik wist zelfs niet meer wat koffie was. Mijn vrouw en ik hebben elkaar de maanden erna helemaal opnieuw moeten leren kennen. Ze heeft me fotoalbums en filmpjes van ons getoond. Het was echt ­aftasten. En omdat mijn persoonlijkheid veranderd was, botste het in het begin zelfs regelmatig.

Dat klinkt bijna als ‘Blind Getrouwd’, waar twee mensen die elkaar niet kennen in de echt worden verbonden.

Awel, daar kan je het mee vergelijken. Alleen hebben die nog de keuze om te zeggen: nee, toch maar niet. (lacht) Maar het is allemaal goed gekomen hoor, het klikt weer helemáál tussen mij en mijn vrouw. Ze zegt zelfs dat ik op vele vlakken verbeterd ben! (knipoogt) Weet je, mensen zeggen soms dat ze alles willen vergeten om met een propere lei te beginnen. Ik weet nu: zo simpel is dat niet. Ook mijn dochter heb ik opnieuw moeten leren kennen.

Je wist dus ook niet meer dat je een succesvolle blind audition had gedaan bij ‘The Voice’?

Nee, dat was totaal uit mijn herinnering gewist. Mijn vrouw heeft het me moeten uitleggen. Ik herkende zelfs Bart Peeters niet, toen ik hem terugzag in de studio.

Hoe reageerde Bart?

Enorm geschrokken natuurlijk. Maar hij en de rest van de ploeg hebben mij heel goed opgevangen. Ik wou ze niet in de steek laten, uit schuldgevoel vooral. Maar de liefde voor muziek heb ik pas na een tijdje teruggevonden. Toch heb ik doorgebeten, al was het de hel om de tekst van mijn liedje uit het hoofd te leren.

Mag jij geen spiekbriefje ­gebruiken?

Dat zouden ze waarschijnlijk wel toelaten. Maar zoiets kan je bij de knock-outs niet ­maken, vind ik. Ik ben een perfectionist, hé.

Is je passie voor muziek al ­helemaal terug?

Ja, ik ben met mijn groep Judged een full-cd aan het opnemen, met poprock. Het is de bedoeling die dit najaar voor te stellen. Vroeger was ik een echte rockfan. Tegenwoordig luister ik al eens graag naar een klassieke zender, en jazz vind ik nu geweldig. Raar toch hoe dat allemaal veranderd is. Ik ben ook mijn talenkennis kwijt. Ik sprak behalve Nederlands ook Spaans, Frans, Engels en een beetje Duits. Alleen het Engels is intussen weer bijna op niveau.

Nu nog je geheugen helemaal terugkrijgen. Weten de dokters wanneer dat terugkomt?

Nee, ze kunnen mij niets beloven. Bij mijn val heeft een deel van mijn hersenen zich afgesloten, zeggen ze. ‘Het is maar de kunst om te ontdekken hoe we jouw box weer open krijgen’, vertelde een specialist me. Waarschijnlijk is het ook een combinatie van factoren, want het is niet de eerste keer dat ik in coma heb gelegen of helemaal verhakkeld was. Ik had naar het schijnt niet zo’n gelukkige jeugd, met een agressieve vader die nogal sadistisch was. Maar dat weet ik dus niet meer.  (br.hln)


» Reageer (0)
28-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze 5 verrassende bezigheden verbrand je evenveel calorieën als met lopen

Met deze 5 verrassende bezigheden verbrand je evenveel calorieën als met lopen

https://images2.persgroep.net/rcs/OiscWDK-wbwonUK8XToG7Vk9beU/diocontent/144289555/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Goed nieuws voor de niet zo sportievelingen onder ons. Met deze ietwat bizarre manieren verbrand je ook de nodige calorieën zonder dat je je sportschoeisel moet bovenhalen. Geen dank!

Een warm bad nemen: 140 calorieën

Uit een onderzoek van de Universiteit van Loughborough blijkt dat een uur lang baden in heet water ervoor zorgt dat je 140 calorieën verbrandt, wat overeenkomt met een halfuurtje wandelen. Daarnaast zou een warm bad nemen dezelfde positieve effecten hebben op ontstekingen en je bloedsuikerspiegel als beweging.

Friemelen: 350 calorieën per dag

Er bestaan twee types mensen: zij die heel de dag door zenuwachtig liggen te wiebelen en te friemelen, en anderen die daar een bloedhekel aan hebben. Behoor jij tot de eerste groep? Buiten dat je je collega misschien ergert, helpt het je wel om af te vallen. Meerdere studies hebben immers aangetoond dat friemelen gedurende dag 10 keer meer calorieën verbrandt dan gewoon stilzitten. Uit een studie uit 2005 bleek het zelfs om 350 extra calorieën te gaan per dag, genoeg om 13 tot 18 kilogram per jaar te verliezen.

Groene thee drinken: 183 calorieën per dag

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar thee drinken helpt wel degelijk om af te vallen. Uit een studie bij obese Thaise mannen bleek namelijk dat mannen die groene thee drinken gemiddeld 183 calorieën meer verbranden dan die die dat niet doen. Experts wijten het gewichtsverlies aan de polyfenolen in thee. Die zijn rijk aan antioxidanten en kunnen je lichaam helpen makkelijker vet af te breken. Weet wel: 1 theetje voor het slapengaan volstaat niet, je zou 3 tot 8 glazen per dag moeten drinken om resultaat te zien.

Een bezoekje aan de sauna: 200 à 600 calorieën per halfuur

Net zoals een warm bad nemen, kunnen infraroodsauna’s en zweethutten je helpen meer calorieën te verbranden. Volgens sommigen zou je met een saunasessie van 45 minuten zelfs evenveel calorieën verbranden als met 5 à 7 kilometer joggen. Maar voordat je je sportabonnement inruilt voor een 10-beurtenkaart bij de wellness, moet je wel weten dat er weinig wetenschappelijke studies bestaan die die claims bevestigen. Met zweten verlies je immers vooral vocht, geen vet. Maar baat het niet, dan schaadt het niet!

Je huis schoonmaken: 100 calorieën per uur

De vloer dweilen, de vaatwasser inladen, strijken, de badkamer schrobben: ze zijn misschien niet de meest ontspannende maar wel de efficiëntste manieren om calorieën te verbranden. Zo zou je met een uurtje afwassen ongeveer 100 calorieën verbranden en je badkamer schoonmaken zou overeen komen met een halfuurtje wandelen. Let er wel op dat je je inspanningen niet overschat. Een onderzoek uit 2013 toonde namelijk aan dat mensen die huishoudelijk werk als onderdeel van hun trainingsroutine beschouwen over het algemeen meer wegen dan degenen die dat niet deden. Voldoende beweging en ook de bijhorende tripjes naar de sportschool zijn dus nog altijd een must, maar je komt tenminste wel thuis in een opgeruimd huis. (br.hln)


» Reageer (1)
27-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebiologeerd: waarom we het zo koud hebben als we koortsig zijn

Gebiologeerd: waarom we het zo koud hebben als we koortsig zijn

https://images3.persgroep.net/rcs/dGrjdZYZ1ITLnZY3UywerrIlr_U/diocontent/144262592/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Iedereen die ooit al eens een griepje te pakken had, weet dat koorts niet zozeer ongemakkelijk is omdat je het warm hebt. Integendeel zelfs: het is lastig omdat je het plots ijskoud krijgt. Je krijgt kippenvel, er lopen rillingen over je lijf en zelfs al duik je diep onder de dekens, je lijkt het maar niet warm te krijgen.

Koorts, ook wel pyrexie genaamd, is een verhoging van de normale kerntemperatuur van je lichaam. Meestal wordt koorts geassocieerd met infecties, maar koorts kan ook voorkomen bij auto-immuunziekten, kanker, reacties op bepaalde medicijnen en zelfs bloedklonters. Koorts is niet het directe gevolg van deze aandoeningen, maar eerder een gevolg van het activeren van de ontstekingsroutes van het lichaam. Een belangrijk onderdeel van deze inflammatoire reactie is een groep moleculen in het lichaam die purgeren worden genoemd. Deze moleculen interageren met de hypothalamus, een onderdeel van de hersenen dat een cruciale rol speelt bij onze temperatuurregeling, om zo koorts te veroorzaken.

De hypothalamus fungeert als de thermostaat van ons lichaam. Wanneer hij wordt geactiveerd door pyrogenen, vertelt hij ons lichaam om warmte te genereren door rillingen, kippenvel en vernauwingen van de bloedvaten dichtbij het huidoppervlak te veroorzaken. Hij veroorzaakt zelfs een subjectief gevoel van kou, wat ervoor zorgt dat we instinctmatig de warmte gaan opzoeken, door bijvoorbeeld wat dieper onder ons donsdeken te kruipen.

Al deze reacties zijn normaal wanneer onze lichaamstemperatuur onder z’n gebruikelijke pijl zakt, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt bij koud weer. Wanneer we koorts hebben is dat echter allesbehalve normaal, omdat de hypothalamus het lichaam zijn temperatuur doet verhogen tot ver boven het normale punt.

Wanneer de pyrogenen plots uit onze bloedbaan verdwijnen (dit gebeurt bij koortsaanvallen), voelt de hypothalamus plots aan dat ons lichaam het veel te warm heeft. Hij zal vervolgens signalen versturen om afkoelingsmechanismen in gang te zetten. Dat is meteen ook de reden waarom je plots erg begint te zweten wanneer de koorts ‘breekt’. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koen Wauters en Valerie zetten hun ‘oude’ woonst te koop

Koen Wauters en Valerie zetten hun ‘oude’ woonst te koop

https://images3.persgroep.net/rcs/SrsJJaTOZPDuXzTBtG2FppqWV18/diocontent/144219547/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Afgelopen zomer verhuisden Koen Wauters (51) en zijn vrouw Valerie De Booser (39) samen met hun kinderen Zita (14) en Nono (12) van het Antwerpse Heffen naar de groene Gentse rand. Nu ze helemaal gesetteld zijn, staat hun ‘oude’ woonst in Heffen te koop.

Vijftien jaar lang woonden Koen en co in de buurt van Mechelen, maar afgelopen zomer zeiden ze vaarwel tegen de regio en trokken ze naar de roots van Valerie. In een groene deelgemeente van Gent vond het viertal naast een nieuwe thuis ook een nieuwe start. “Het is een logische volgende stap. Nono gaat in september naar het eerste middelbaar en Zita wil een nieuwe studierichting volgen waarvoor ze sowieso van school zal moeten veranderen. ’t Was dus nu of nooit”, vertelden Koen en Valerie afgelopen zomer toen hun verhuisplannen bekendraakten.

32.003 m²

Nu de verhuisdozen - waarschijnlijk - allemaal zijn uitgepakt en iedereen zijn plaats in de nieuwe woonst gevonden heeft, was het tijd om het hoofdstuk Heffen helemaal af te sluiten. De woning waarin Koen en Valerie tot afgelopen zomer woonden, staat sinds kort te koop. Het exclusieve en unieke landhuis, zoals de woning op de immosite genoemd wordt, telt een perceeloppervlakte van 32.003 m², vijf slaapkamers en evenveel badkamers. “Een wandeling door de tuin leidt u langs de architecturaal aangelegde bloemperken, zomerterrassen, zithoeken en vijvers. De prachtige natuur en oude bomen omringen het landhuis en zijn te bewonderen vanuit alle vertrekken”

Oase van rust

Ook de ligging is volgens de makelaar uitermate ideaal. “Dit landgoed is ideaal gelegen in de deelgemeente Heffen bij Mechelen. Het is er een oase van rust en privacy, en toch is het slechts 7 km van de stad Mechelen verwijderd. Het domein is 5 minuten verwijderd van de E19 en A12, dus centraal tussen Antwerpen en Brussel.” Dat de woning naast vijf luxueuze slaapkamers ook evenveel badkamers telt die voorzien zijn van alle accommodaties, wordt ook als pluspunt aangegeven. “Het zorgt voor het nodige comfort en de privacy van elke bewoner”. Ook voor feestjes is het landgoed de perfecte uitvalsbasis. “Een oprijlaan langs de oude dreef zorgt voor een imposant entree. Alle voertuigen kunnen binnen het domein parkeren, en er zijn geen buren of omwonenden die hiervan hinder kunnen ondervinden”, klinkt het nog. 

Prijskaartje

Klinkt allemaal erg veelbelovend natuurlijk, en dan rest alleen de vraagprijs van dit alles. Daarop moeten we u echter het antwoord schuldig blijven; die is enkel op aanvraag te verkrijgen. Dat de woonst alvast de aandacht trekt, mag duidelijk zijn. Sinds het wordt aangeboden op de immosite, werd het al meer dan 5.400 keer bekeken. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!