Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




09-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regi slaat mea culpa na fout in videoclip ‘Ellie’: “Ik wist niet dat het niet mocht”

Regi slaat mea culpa na fout in videoclip ‘Ellie’: “Ik wist niet dat het niet mocht”

https://images2.persgroep.net/rcs/K1toruBktOE4XiFNNk8DiYQl9HI/diocontent/145152150/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Regi Penxten heeft zich op Instagram verontschuldigd voor een fout die hij maakte in de videoclip voor zijn hit ‘Ellie’. Daarin is een meisje te zien die door de bloemen in het Hallerbos loopt, wat helemaal niet mag.

De opnames voor de videoclip van ‘Ellie’ gingen gedeeltelijk door in het Hallerbos, dat bekend staat om zijn prachtige boshyacinten. In de clip loopt een meisje door de bloemen en plukt er zelfs eentje, en daarvoor werd Regi nu op zijn vingers getikt door boswachter Pierre.

“Wat het meisje in de video doet, mag dus helemaal niet”, klinkt het in een video op Instagram. “Je mag niet door de bloemen lopen, en je mag ze al helemaal niet plukken.” De boswachter legt uit waarom. “Als je op de bloemen stapt, komen ze nooit meer terug. En dan kan je ze niet meer bekijken wanneer ze in bloei staan.”

Regi vraagt iedereen om op de paden te blijven in het bos. “Ik wist het niet, maar nu weten we het allemaal.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk terecht: verdwenen Marokkaanse prinses Salma duikt na zestien maanden weer op

Eindelijk terecht: verdwenen Marokkaanse prinses Salma duikt na zestien maanden weer op

https://images1.persgroep.net/rcs/uXAUOZnhQhtes3BCWgbicVRbGpA/diocontent/144839321/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Lalla Salma, de (ex-?)vrouw van koning Mohammed VI van Marokko, is voor het eerst sinds december 2017 terug gezien. Zopas doken zeer vage amateurbeelden op van de prinses en haar dochter Lalla Khadija op het wereldberoemde Djemaa el Fna in Marrakech, het drukste plein van Afrika.

Volgens verschillende Marokkaanse media was ze samen met haar dochter Lalla Khadija op het bekende plein Djemaa el Fna in Marrakesh, waar ze samen een hapje zouden hebben gegeten in een restaurant. De onduidelijke foto’s bieden echter weinig aanknopingspunten. Wel is er veel bewaking te zien.

Lalla Salma was sinds eind 2017 niet meer in het openbaar verschenen. Haar afwezigheid viel pas echt op toen de koning een hartoperatie onderging in Parijs en zij ontbrak op de familiefoto’s die bij zijn ziekbed werden gemaakt en naderhand door het hof verspreid. Dat bracht een hele stroom berichten en geruchten op gang, waarbij werd gesproken van een eventuele scheiding tussen Lalla Salma en Mohammed (55).

Het Marokkaanse hof heeft nooit een verklaring uitgegeven over de afwezigheid van Lalla Salma. Ook niet toen ze er niet bij was toen het Spaanse koningspaar en later de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan op bezoek kwamen. Lalla Salma, die de titel van prinses kreeg, was de eerste echtgenote van een Marokkaanse vorst die in het openbaar werd gezien en haar man ook in het buitenland vertegenwoordigde. Zo was ze in april 2013 bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rose werd 99, ook al zaten haar organen op de verkeerde plaats

Rose werd 99, ook al zaten haar organen op de verkeerde plaats

https://images3.persgroep.net/rcs/BjAvApxrplHLaDz2gKS1_87ZBVQ/diocontent/145150875/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Amerikaanse Rose Marie Bentley uit de staat Oregon is 99 geworden, ondanks haar uitzonderlijke medische aandoening dat haar organen zich op de verkeerde plaats in haar lichaam bevonden. En dat wist ze vermoedelijk zelf niet eens.

Rose Bentley stierf in 2017. Net als haar man jaren geleden schonk ze haar lichaam aan de wetenschap. Toen studenten geneeskunde van de Oregon Health & Science University (OHSU) tijdens de les anatomie haar lijk bestudeerden, bleek dat het hart van Rose Bentley wel op de juiste plaats lag, maar bijna al haar andere organen niet. Die aandoening heet ‘situs inversus’, een zeldzame verstoring van de normale links-rechtsconfiguratie in het lichaam. De lever, de maag en andere abdominale organen zitten dan links in plaats van rechts. 1 op 22.000 baby’s worden geboren met situs inversus met levocardia, zoals Rose Bentley, waarbij het hart dus wel op de normale, linkse plaats ligt (levocardia) maar de andere organen in spiegelbeeld gepositioneerd zijn (situs inversus). Omdat de levensverwachting bij die patiënten lager ligt, komt de aandoening - die meestal gepaard gaat met ernstige hartafwijkingen - voor bij amper 1 op 50 miljoen volwassenen. 

“Ik wist dat er iets was, maar we hebben er toch een tijdje over gedaan om te begrijpen hoe ze precies in elkaar zat”, zei assistent-professor aan de OHSU, Cameron Walker. Hij had nog nooit zoiets gezien in zijn carrière. Zijn student Warren Nielsen was eveneens onder de indruk. “Het was ongelooflijk. We leerden niet alleen de normale anatomie, maar ook de variaties die kunnen voorkomen.”

Bentley heeft er blijkbaar alvast geen hinder van ondervonden en werd bijna honderd jaar. Samen met haar man had ze vijf kinderen. Het koppel runde een boerderij en een dierenwinkel in Molalla. Rosie was ook nog eens erg actief in de kerkgemeenschap. Volgens de kinderen zou Rosie zich kapot gelachen hebben met het feit dat ze een medische rariteit was. “Ze zou dit zo cool gevonden hebben”, zei haar dochter Louise Allee.

Rosie en haar echtgenoot zouden besloten hebben hun lichamen aan de wetenschap te schenken na het lezen van een gedicht van Robert Test, waarvan de eerste regel luidt: “Geef mijn ogen aan de man die nog nooit een zonsopgang, het gezicht van een baby of de liefde in de ogen van een vrouw heeft gezien.”  (br.hln)


» Reageer (0)
08-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orka’s en witte dolfijnen worden dan toch bevrijd uit Russische ‘walvisgevangenis’

Orka’s en witte dolfijnen worden dan toch bevrijd uit Russische ‘walvisgevangenis’

https://images0.persgroep.net/rcs/jwMJMlYFcFuBPTRp4ej2eZB_vag/diocontent/145107634/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een honderdtal orka’s en witte dolfijnen zullen dan toch bevrijd worden uit de ‘walvisgevangenis’ in de Russische havenstad Nachodka waar ze tot nu toe al maandenlang in erbarmelijke omstandigheden werden vastgehouden. Een groep van internationale en Russische wetenschappers heeft een akkoord omtrent de vrijlating kunnen sluiten met de lokale autoriteiten.

In de ‘walvisgevangenis’ zitten een tiental orka’s en 87 witte dolfijnen opgesloten, volgens persbureau Tass. Ze verblijven er in krappe bassins en zouden bestemd zijn voor de illegale markt in China, waar ze bijvoorbeeld in acquaria belanden.

Het complex werd eind vorig jaar al ontdekt, waarop het Kremlin het bevel gaf om de dieren te bevrijden. Maar ondanks de aanzwellende kritiek werden geen concrete stappen ondernomen om de gevangenis op te doeken. Vorige maand trokken Russische biologen en dierenartsen nog aan de alarmbel: de toestand van de orka’s en beloega’s ging zienderogen achteruit. Enkele dieren bleken ook ‘verdwenen’ te zijn.

Akkoord

Nu lijkt er toch schot in de zaak te komen. Een overeenkomst over de vrijlating van de orka’s en witte dolfijnen werd vandaag getekend door een groep internationale en Russische wetenschappers enerzijds en de lokale autoriteiten anderzijds. Ook bekend Frans oceanograaf Jean-Michel Cousteau, zoon van legendarische avonturier Jacques Cousteau, werkte mee aan het akkoord. 

“Een officiële beslissing is genomen om alle dieren vrij te laten in het wild”, vertelt Oleg Kozhemyako, de gouverneur van de provincie, volgens Tass. De dieren zullen in fases worden vrijgelaten. “Wetenschappers van het team van Cousteau en Russische wetenschappers zullen beslissen wanneer welke dieren worden vrijgelaten.”

Volgens de overeenkomst wordt een rehabilitatiecentrum opgezet waar de dieren terug kunnen wennen aan de wereld buiten hun kooi. Eventuele zieke dieren zullen er worden verzorgd voor ze worden vrijgelaten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een hard- of zachtgekookt ei? Dit is het gezondst!

Een hard- of zachtgekookt ei? Dit is het gezondst!

http://oi65.tinypic.com/2ihkok8.jpg

Eet jij je eieren ook het allerliefst zachtgekookt? Dan hebben wij goed nieuws voor jou, want die zijn gezonder dan hardgekookte eieren, en wel om deze twee redenen.

Ten eerste bevatten eieren lecithine, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. Als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine en dus ook deze vetafbrekende eigenschap.

Een zachtgekookt eitje is ook beter voor je cholesterolwaarde. Een ei langer koken verhoogt de kans op atherosclerose, een ziekte waarbij vetten in de slagaderwand worden afgezet.

Vanaf nu alleen nog zachtgekookte eitjes op het menu!   (br.hln)


» Reageer (0)
07-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stefaan rijdt zorgeloos door Gentse binnenstad met zelfgemaakte ‘autofiets’

Stefaan rijdt zorgeloos door Gentse binnenstad met zelfgemaakte ‘autofiets’

https://images3.persgroep.net/rcs/hPPNbKK40fDp9YHjCaCdsXed8c4/diocontent/144994018/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie zich in de Gentse binnenstad wil verplaatsen hoeft dat niet per se te voet of per fiets te doen. Dat bewijst Stefaan Streulens met zijn ‘autofiets’: een omgebouwde quattrocycle met een elektrische motor. “Volgens de wetgeving is dit een fiets en dus mag ik door de knips en in het voetgangersgebied rijden”, zegt de creatieve Gentenaar.

“Hey meneer, wat is dat? Mag u daarmee in de stad rondrijden? Dat is de max!” Stefaan Streulens heeft veel bekijks met zijn SPK, de afkorting van ‘Stefkes PriezeKerre’ als hij door het historisch centrum van Gent rijdt, los door de knips zonder het risico beboet te worden. “Toeristen verwarren mijn ‘autofiets’ soms met een wandelbusje. Dan moet ik hen helaas teleurstellen”, lacht hij. 

“De meeste reacties zijn positief al zijn er ook enkelingen die afgunstig reageren ‘dat ik mij alles kan permitteren’.” Maar Stefaan heeft de wetgeving achter zich. “Mijn SPK valt officieel binnen de wettelijke omschrijving van een fiets, net zoals een ‘bierfiets’ mag ik er mij zonder problemen mee verplaatsen in het voetgangersgebied en mij parkeren op het voetpad zolang er 1,20 meter overblijft voor passanten.”

Met het oog op de invoering van het circulatieplan kocht de Gentenaar vijf jaar geleden een ‘quattrocycle’ in Middelkerke die hij uitrustte met een elektrische motor. De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur en nadat het voertuig opgewekt is met ‘groene’ stroom kan het 15 kilometer rijden. “De ‘carrosserie’ is gemaakt van aluminiumplaten uit een offset-drukkerij. Alles aan deze wagen is gerecycleerd. De lichten zijn met een 3D-printer van Timelab geprint en de SPK is ook uitgerust met een autoradio en een alarm.” 

Het was ‘Low Impact Man’ Steven Vromman die hem op het idee bracht in de transitiewerkgroep van Sint-Amandsberg. “Zijn boodschap is dat we als burgers niet hoeven te wachten op de overheid en politici om zelf actie te ondernemen. Met mijn SPK wil ik dat ook bewijzen.”

Zijn auto thuis gebruikt Stefaan enkel nog voor verre verplaatsingen naar familie. “Als ik de SPK oplaad met lokale groene stroom kan hij 15 kilometer rijden. Dat volstaat voor verplaatsingen naar de stad en mijn werk.”

Om het bereik van zijn SPK uit te breiden is Stefaan nog op zoek naar een tweede motor. Wie hem wil helpen, kan hem bereiken via het e-mailadres grietjestefaan@gmail.com. (br.hln)

 


» Reageer (0)
06-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dames, doe alsjeblieft de gordel tussen je boezem

Politiekorps doet emotionele oproep: “dames, doe alsjeblieft de gordel tussen je boezem”

https://images1.persgroep.net/rcs/W0o8iYtWMuCpx0N_-pwosP0kKSk/diocontent/144948218/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een oproep van de Rotterdamse politie gaat momenteel viraal op sociale media. Agenten vragen hierin aandacht voor het verkeerde gordelgebruik door veel vrouwen. Het bericht is opgesteld naar aanleiding van een dodelijk ongeluk.

De gordel verkeerd dragen kan dodelijk zijn, maar veel vrouwen hebben daar geen boodschap aan. Ze vinden dat de gordel in hun nek schuurt bij correct gebruik, of zien op sociale media en in videoclips dat vrouwen de gordel onder hun arm doen, in plaats van tussen hun borsten. Hierdoor kan het bovenlichaam bij een ongeluk echter naar voren klappen, met het risico dat vrouwen hun nek breken door de ontploffende airbag, aldus de Rotterdamse verkeerspolitie.

Het verkeersteam doet daarom een aangrijpende oproep, in de vorm van een verhaal op Facebook van een agent die voor de zoveelste keer bij een dodelijk ongeluk aankomt. De agent constateert direct dat de dame is verongelukt doordat ze de schouderband onder haar arm droeg in plaats van over haar schouder. Daardoor werd ze niet goed tegengehouden en brak de airbag haar nek.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg (62) probeert in Montpellier voor miljoenen euro’s vervalste Van Gogh te verkopen

Belg (62) probeert in Montpellier voor miljoenen euro’s vervalste Van Gogh te verkopen

https://images4.persgroep.net/rcs/JaOrpT0y5Hf8Hlkgp_QUDxXyjwM/diocontent/144672001/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In het Zuid-Franse Montpellier heeft de politie een 62-jarige Belg aangehouden omdat hij, samen met drie anderen, een vervalste Van Gogh probeerde te verkopen. Ze vroegen miljoenen euro’s voor het kunstwerk.

De vier venters leurden volgens Franse media met wat ze een schets van de schilder Vincent van Gogh (1853-1890) noemden. De tekening heet ‘L’homme à la pipe’ (Man met pijp) en is een zelfportret van Van Gogh uit 1889 volgens de aanbieders, die de waarde van het werk op vele miljoenen euro’s schatten.

De politie kreeg lucht van de zaak en heeft het kunstwerk afgelopen weekend in beslag genomen en specialisten te hulp geroepen. Deskundigen van het Parijse Orsay-museum hebben snel vastgesteld dat dit geen echte Van Gogh is.

Nog kunstwerken

De arrestanten zijn een 62-jarige Belg, die een eveneens vervalst eigendomsbewijs van de Van Gogh had, en een man die in Perpignan woont en eerder is veroordeeld wegens oplichterij. Ook zijn levensgezellin is aangehouden. In hun woning trof de politie een heleboel kunstwerken aan. Het vermoeden is gerezen dat die niet allemaal echt zijn. Er is nog een medeplichtige aangehouden, maar alleen de Belg en de man uit Perpignan zijn in hechtenis genomen.

Vincent Van Gogh was een Nederlandse kunstschilder en wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fit- & gezondupdate: beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet en andere nieuwtjes

Fit- & gezondupdate: beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet en andere nieuwtjes

https://images1.persgroep.net/rcs/N3uolZxKMjEvEH32eFcHKY72Ldc/diocontent/144912403/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op het vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.

1. Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen

Een fluffy viervoeter is niet alleen schattig, uit een nieuwe enquête bij 2.051 volwassenen tussen de leeftijd van 50 en 80 jaar blijkt dat die harige vriend ook wonderen doet voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Zo zei 88% dat een huisdier hebben hen helpt om meer van het leven te genieten, gaf 86% aan zich meer geliefd te voelen en zei 73% dat huisdieren hen het gevoel van een doel geven. Maar het bezit van een huisdier heeft nog meer voordelen. Zo gaf 79% van de baasjes aan dat hun huisdieren hun stressniveau vermindert en zei 60% dat de diertjes hen helpen om te gaan met hun lichamelijke en emotionele gezondheid. 34% vertelde dat hun huisdier helpt om de gedachte van pijn af te leiden.

2. 1 op de 5 sterft door ongezonde voeding

Mocht iedereen er gezonde eetgewoontes op nahouden, zou er wereldwijd 1 op de 5 sterfgevallen kunnen voorkomen worden. Dat blijkt uit een van de grootste studies ooit over voedingsgewoontes en de levensverwachting dat verscheen in het tijdschrift The Lancet. Zo ontdekten de onderzoekers dat het consumeren van groenten, fruit, vis en volle granen sterk geassocieerd kan worden met een langere levensduur en dat mensen die die voedingsmiddelen niet in hun dieet stoppen, vroeger sterven. Voor de studie analyseerden ze gezondheidsgegevens van mensen uit 195 verschillende landen voor bijna 20 jaar. Daaruit blijkt dat in 2017 ongeveer 11 miljoen mensen stierven door het eten van slechte voeding, wat bijdraagt tot ziektes als kanker en hart- en vaatziekten. Onvoldoende gezonde voeding opnemen is dus een grotere bedreiging voor je gezondheid dan bekende risicofactoren als roken.

3. Beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet

Als het gaat om een kilootje minder op de weegschaal, ligt er vaak een grote nadruk op je voeding. Volgens velen is minder eten immers dé manier om af te vallen. Niet verwonderlijk dat het ene bizarre dieet na het andere aan populariteit wint. Maar om die kilootjes er daadwerkelijk af te houden, zou beweging belangrijker zijn dan je dieet. Dat blijkt althans uit een nieuw onderzoek van het Health and Wellness Center van de universiteit van Colorado. Concreet bestudeerden de onderzoekers succesvolle afvallers, in de studie gedefinieerd als individuen die binnen een jaar 14 kilogram of meer verloren en dat gewichtsverlies ook konden behouden. Wat bleek? Ze behielden hun gezond gewicht niet door te blijven diëten, maar wel door meer fysieke activiteit in hun dagelijkse leven te stoppen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen

Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen

https://images4.persgroep.net/rcs/IutqUwFQ2W0MXqXuK2QlJGQ6-fE/diocontent/144844203/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een fluffy viervoeter is niet alleen schattig, uit een nieuwe enquête blijkt dat die harige vriend ook wonderen doet voor zowel de mentale als fysieke gezondheid, met in het bijzonder die van ouderen.

Voor een peiling werden 2.051 volwassenen tussen de leeftijd van 50 en 80 jaar bevraagd. Daaruit bleek dat zowat 55% van de volwassen een huisdier heeft. Van de eigenaren wezen velen onder hen op de emotionele voordelen die zo’n viervoeter met zich meebrengt. Zo zei 88% dat een huisdier hebben hen helpt om meer van het leven te genieten, gaf 86% aan zich meer geliefd te voelen en zei 73% dat huisdieren hen het gevoel van een doel geven.

En die effecten zijn niet te onderschatten. Onderzoek toont immers aan dat eenzaamheid schadelijk kan zijn voor je fysieke gezondheid, zeker op oudere leeftijd, terwijl het gevoel van een doel hebben gekoppeld is aan betere sportprestaties.

Maar het bezit van een huisdier heeft nog meer voordelen. Zo gaf 79% van de baasjes aan dat hun huisdieren hun stressniveau vermindert en zei 60% dat de diertjes hen helpen om te gaan met hun lichamelijke en emotionele gezondheid. 34% vertelde dat hun huisdier helpt om de gedachte van pijn af te leiden.

“Relaties met huisdieren zijn over het algemeen minder gecompliceerd dan die met mensen. Bovendien zijn ze vaak een bron van plezier”, vertelde een van de auteurs van de peiling. “Daarnaast bieden ze oudere mensen ook het gevoel dat ze nodig én geliefd zijn.”

Het hebben van een huisdier wordt ook al langer in verband gebracht met een betere gezondheid. Zo toonde de American Heart Association aan dat mensen met een hond vaak langer leven en minder risico lopen op hartziekten. Dierenarts Jeff Werber vertelt dan weer dat huisdieren de symptomen van depressie kunnen verminderen en een actieve levensstijl aanmoedigen. “Sommige honden zijn zelfs zo getraind dat ze diabetespatiënten kunnen waarschuwen als hun glucose te fel daalt of Parkinsonpatiënten kunnen helpen door bijvoorbeeld de deur te openen en te sluiten.” (br.hln)


» Reageer (0)
05-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud reclamebord opgegraven in Pompeii: halfnaakte nimf lokte oude Romeinen binnen voor snelle hap

Oud reclamebord opgegraven in Pompeii: halfnaakte nimf lokte oude Romeinen binnen voor snelle hap

https://images2.persgroep.net/rcs/mbuPIqkiZoIZOHqku5wf-17dAu0/diocontent/144836906/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een oud reclamebord, de meest recente vondst in Pompeii, maakt enkele dingen duidelijk: zowel onze eetgewoonten als reclametechnieken zijn doorheen de eeuwen quasi onveranderd gebleven. Op het billboard staat immers een halfnaakte nimf - vergelijkbaar met halfnaakte actrices, modellen of zangeressen - die potentiële klanten naar binnen moest lokken. En het bord hing boven een Oud-Romeinse fastfoodzaak.

Pompeii, de oude Romeinse provinciestad die in 79 begraven werd onder as door de uitbarsting van de Vesuvius, is een van de meest dankbare studieobjecten van archeologen. Momenteel is een team bezig met een grootschalige opgraving in het slechtst onderzochte gebied van de oude stad. En ook dat gedeelte heeft nog enkele verrassingen in petto.

Fastfoodketen van het Romeinse Rijk
Zo vonden de archeologen een nieuw eettentje of thermopolium. Een thermopolium was in het oude Romeinse Rijk de benaming voor een zaak waar burgers kant-en-klare maaltijden konden bestellen. Die waren niet al te duur waardoor vooral de armere bevolking, zonder keuken, gebruik maakte van de talrijke etablissementen. Pompeii telde maar liefst tachtig van zulke eettentjes of thermopolia.

Het thermopolium stond synoniem voor een snelle en lekkere hap: de frituur, kebabzaken of pizzeria’s van vandaag. En om de klanten naar binnen te lokken gebruikten de oude fastfoodzaken reclameborden, net zoals dat vandaag gebeurt.

Reclame

Op die reclameborden stonden dan wel geen foto’s van eten die voorbijgangers warm moesten maken – de hedendaagse manier om klanten te lokken – maar wel afbeeldingen van aantrekkelijke dames. Die werden trouwens op de billboards geschilderd.

Zo werd er boven het recent ontdekte thermopolium ook een prachtig schilderij blootgelegd. Daarop staat een halfnaakte nimf afgebeeld. Nimfen waren halfgoden die meestal erg aantrekkelijk afgebeeld werden. Dat kan vergeleken worden met hedendaagse reclametechnieken: parfum, cosmetica en kleding worden verkocht door knappe actrices, auto’s door stoere mannen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook voor reizen dichtbij kan je vaccinaties nodig hebben: dit zijn de belangrijkste

Ook voor reizen dichtbij kan je vaccinaties nodig hebben: dit zijn de belangrijkste

https://images1.persgroep.net/rcs/7gkEZzG6E8UMBasE200fLmbRG8Y/diocontent/144465860/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie op reis gaat naar (sub)tropische landen, denkt er vaak wel aan om gezondheidsadvies in te winnen bij zijn of haar huisarts. Maar ook wie minder ver reist, kan gezondheidsrisico’s lopen. De Europese Vaccinatieweek, die loopt van 24 tot 30 april, vraagt daarom dit jaar in Vlaanderen opnieuw aandacht voor dicht(er)bij vakanties, met een extra focus op familie- en vriendenbezoek in het buitenland.

Wie reist naar landen waar hepatitis A nog vaak voorkomt, laat zich best op voorhand vaccineren om geen ziekte als souvenir mee naar huis te nemen. Ook een check-up van de mazelenvaccinatie is aan te raden. “Ook voor minder verre reizen kan het belangrijk zijn om na te vragen of je bestemming bepaalde gezondheidsrisico’s inhoudt. Mensen zijn er zich niet altijd van bewust dat daar immers andere kiemen kunnen circuleren dan bij ons. Trek je naar bijvoorbeeld Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa, dan bescherm je je best tegen hepatitis A”, zegt dokter Geert Top van Zorg en Gezondheid.

Hepatitis A of geelzucht kan doorgegeven worden wanneer voedsel onhygiënisch bereid wordt. Water om fruit en groenten te spoelen is in die landen of gebieden ook niet altijd zuiver. Eén vaccinatie vóór de reis maakt het risico op hepatitis A klein. Twee prikjes beschermen zelfs levenslang.

Ook nog dichter bij huis zijn er gezondheidsrisico’s. “Mazelen kwam de voorbije jaren niet zo vaak meer voor in Vlaanderen, maar in landen als Roemenië, Italië en Frankrijk duikt de ziekte wel frequenter op. Dat kan gevaarlijk zijn voor wie niet volledig gevaccineerd is.”

Voor risicogebieden en -landen luidt de aanbeveling om kinderen tussen 6 en 12 maanden eventueel een voorlopige inenting te geven. Die beschermt echter niet volledig en boven de leeftijd van één jaar zijn dan hoe dan ook nog twee vaccinaties nodig om later volledig beschermd te zijn.

Wie volledig gevaccineerd is tegen mazelen en hepatitis A, is voor het leven beschermd en heeft dus geen herhalingsinenting meer nodig.

Een overzicht van risicolanden en bijhorende vaccinatieadviezen vind je op de website www.reisgeneeskunde.be van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De lijst wordt maandelijks geactualiseerd. Meer info vind je ook op laatjevaccineren.be.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe studie toont aan dat beweging belangrijker is dan een dieet voor blijvend gewichtsverlies

Nieuwe studie toont aan dat beweging belangrijker is dan een dieet voor blijvend gewichtsverlies

https://images0.persgroep.net/rcs/IvSBM5EAar8QK3vxv77KtQUa7h8/diocontent/144680497/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als het gaat om een kilootje minder op de weegschaal, ligt er vaak een grote nadruk op je voeding. Volgens velen is minder eten immers dé manier om af te vallen. Niet verwonderlijk dat het ene bizarre dieet na het andere aan populariteit wint. Maar om die kilootjes er daadwerkelijk af te houden, blijkt beweging belangrijker te zijn dan je dieet.

Een nieuw onderzoek van het Health and Wellness Center van de universiteit van Colorado vond immers dat lichaamsbeweging effectiever werkt voor blijvend gewichtsverlies dan een chronische beperking van je calorie-inname.

Concreet bestudeerden de onderzoekers succesvolle afvallers, in de studie gedefinieerd als individuen die binnen een jaar 14 kilogram of meer verloren en dat gewichtsverlies ook konden behouden. Wat bleek? Ze behielden hun gezond gewicht niet door te blijven diëten, maar wel door meer fysieke activiteit in hun dagelijkse leven te stoppen.

“Deze studie gaat in op de moeilijke vraag waarom zoveel mensen moeite hebben om hun verloren gewicht er ook daadwerkelijk af te houden”, vertelt Danielle Ostendorf van het Health and Wellness Center. “Door aan te tonen dat succesvolle afslankers vooral met lichaamsbeweging voorkomen dat ze opnieuw aankomen in plaats van door hun energie-inname chronisch te beperken, zijn we we alweer een stap dichter bij de link tussen lichaamsbeweging en gewichtsverlies.”

Wil dat nu zeggen dat je zonder schuldgevoel mag schransen? Neen, maar de nieuwe studie toont wel aan dat beweging minstens even belangrijk is als een dieet om af te vallen en dat je je minder zorgen moet maken over de calorieën die je dagelijks verorbert. Bovendien zorgt fysieke inspanning voor tal van mentale en fysieke voordelen. Kortom, redenen genoeg om je lichaam voldoende in beweging te houden. (br.hln)


» Reageer (1)
04-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verpleegster adopteert baby die vijf maanden lang geen bezoek kreeg in hospitaal

Verpleegster adopteert baby die vijf maanden lang geen bezoek kreeg in hospitaal

https://images4.persgroep.net/rcs/Z8adxvnT0B3CclyCpxeXJw_SwwM/diocontent/144811385/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vanaf het moment dat een Amerikaanse hoofdverpleegkundige de baby voor de eerste keer in het hospitaal zag, zou het kindje haar nooit meer loslaten. “Wie is die prachtige engel?” vroeg Liz Smith zich af. Ze heette Gisele en had tijdens de vijf maanden dat ze al in het ziekenhuis was, nog nooit bezoek gekregen. Het zou Liz aanzetten om de belangrijkste beslissing van haar leven te nemen.

De verpleegster uit Massachusetts vernam dat Gisele, toen acht maanden oud, te vroeg was geboren in een ander hospitaal in juli 2016. Ze had een ontwikkelingsachterstand opgelopen omdat haar moeder heroïne, cocaïne en methadon nam tijdens de zwangerschap. De baby had last van ontwenningsverschijnselen en moest sondevoeding krijgen.

Toen Gisele drie maanden oud was, nam de staat Massachusetts de voogdij over en liet haar overbrengen naar het kinderziekenhuis in Brighton - waar Liz werkte - omdat de baby gespecialiseerde zorg voor haar longen nodig had.

Daar kreeg de baby vijf maanden lang nooit bezoek. Niemand leek om het kleine meisje met de krulletjes en heldere blauwe ogen te geven of haar te missen. Maar Liz zat elke dag na haar shift aan haar bed om met zachte stem lieve woordjes in haar oortjes te fluisteren.

Pleeggezin

Toen maatschappelijke assistenten op zoek gingen naar een pleeggezin voor het meisje, besefte Liz dat zij Gisele wilde adopteren. “Vanaf het moment dat ik haar voor het eerst zag, voelde ik dat ik van dit kind moest houden en haar een veilige thuis moest bezorgen”, aldus de verpleegster.

In april 2017, toen Gisele 9 maanden oud was, kreeg ze de toestemming om haar mee naar huis te nemen onder de voorwaarde dat de staat alles in het werk zou stellen om het kind met haar biologische ouders te herenigen.

Hoewel de ouders van Gisele aanvankelijk de toestemming kregen om haar wekelijks onder toezicht te bezoeken, bepaalde de staat uiteindelijk dat ze niet in staat waren om voor het kind te zorgen. Er werden bovendien geen andere familieleden gevonden die de baby een warm nest konden geven. Op 18 oktober 2018 kwam de droom van Liz uit: ze werd officieel de adoptiemoeder van kleine Gisele.

Zingen

Nu is het meisje twee jaar oud. En ze is energieker dan ooit. Ze zingt dat het een lieve lust is. “Haar lievelingsliedje is ‘Your Are My Sunshine’,” vertelt Liz. “En telkens ze het zingt, denk ik bij mezelf al lachend ‘Je hebt geen idee’.” 

Gisele en Liz zijn door een speling van het lot nu voorgoed elkaars zonnestraaltje. En warmte is er in overvloed. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keith Richards over Mick Jagger: “Ik houd 99% van de tijd van hem”

Keith Richards over Mick Jagger: “Ik houd 99% van de tijd van hem”

https://images0.persgroep.net/rcs/5Hh2J5YuV69hVwVkOIOff-k-aBU/diocontent/126633547/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Keith Richards (75) vertelt in een nieuw interview over de relatie met zijn The Rolling Stones-bandleden Charlie Watts (77) en Mick Jagger (75). “Mick weet wat ik bedoel, en hij zal hetzelfde over mij zeggen.”

Gitarist Keith Richards vertelde in The Sun over het nieuwe album van The Rolling Stones. “We zijn aan het album bezig”, vertelde hij. “De eerste stukjes zijn klaar, en ik kijk ernaar uit om eraan verder te werken na deze tournee. Charlie Watts is zo hard aan het spelen! Hij is gewoon geweldig. Het is onbeschrijfelijk om een drummer als Charlie Watts te vinden, die zo uitzonderlijk briljant is.”

Ook over zanger Mick Jagger had Richards wat te zeggen. “Ik kan Charlie nooit genoeg prijzen, en ik kan Mick Jagger 99% van de tijd prijzen”, zei hij. “Mick weet wat ik bedoel en hij zal hetzelfde over mij zeggen. Er gebeuren soms dingen tussen Mick en mij, want we zijn nu eenmaal twee jongens die samenwerken. Je hoort ook alleen maar over de occasionele ruzies. 99% van de tijd houd ik van hem.”

Frontman

Dertig jaar geleden bracht Richards zijn eerste solo-album ‘Talk Is Cheap’ uit. Het deed hem met andere ogen naar Jagger kijken. “Het was de eerste keer dat ik vooraan stond”, vertelde hij. “Normaal gezien is dat Micks taak. Plots begreep ik beter wat het inhield om frontman te zijn. Ik begreep de druk. Mijn gevoelens naar Mick veranderen plots: ‘Ja man, ik begrijp het.’”

The Rolling Stones zijn momenteel op tournee in de Verenigde Staten en Canada. In april brengt de groep een nieuw compilatie-album ‘Honk’ uit. Daarop zullen ook enkele live-opnames staan.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’ is terug vanaf 15 april

‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’ is terug vanaf 15 april

https://images1.persgroep.net/rcs/AzZqdj-IBzIonFyIcv2vNsmoMVA/diocontent/120637604/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Goed nieuws voor fans van ‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’. Presentatrice An Lemmens heeft op haar Instagrampagina net bekendgemaakt dat het nieuwe seizoen op 15 april start. 

“Vanaf maandag 15 april stellen we elke dag een nieuwe boer aan jullie voor, tussen het ‘VTM Nieuws’ en ‘Familie’”, schrijft ze. “Je ontdekt waar de boeren hun geluk gevonden hebben, wat ze doen en wat ze zoeken in hun levenspartner.”

Dat betekent dat er dus een hele week lang elke dag een mini-aflevering van ‘Boer Zoekt Vrouw’ te zien zal zijn op VTM. De week wordt afgesloten met een extra lange kick-off aflevering op zondag 21 april. Daarin kom je volgens An Lemmens echt alles over de nieuwe boeren te weten. Geïnteresseerden kunnen zich zoals altijd inschrijven via vtm.be.  (br.hln)


» Reageer (0)
03-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebiologeerd: waarom we op onze nagels bijten

Gebiologeerd: waarom we op onze nagels bijten

https://images3.persgroep.net/rcs/RcObfubUt2SVKk5zDrahOPeoQ_E/diocontent/144696765/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maar liefst 20 tot 30% van de volwassenen wereldwijd bijt op regelmatige basis op z’n nagels. En hoewel de redenen waarom men dat doet variëren, heeft nagelbijten altijd een psychologische oorsprong.

Volgens Kieran O’Connor, onderzoeker aan het University Institute of Mental Health in Montreal is het niet zo dat er een bepaalde stemming geassocieerd kan worden met nagelbijten. “Mensen denken dat je alleen nagelbijt wanneer je gestrest bent, maar zo eenvoudig is het niet”, aldus O’Connor. “Mensen zullen ook nagelbijten als ze zich vervelen of alleen zijn.” Nagelbijten voelt ook goed, waardoor mensen als ze even niets te doen hebben al snel uit gewoonte hun nagels naar hun mond brengen en beginnen te knabbelen. Hetzelfde gebeurt wanneer nagelbijters zich overweldigd voelen door een stressvolle situatie, of wanneer ze nadenken over een actie in het verleden waarover ze zich schamen. In die gevallen wordt nagelbijten gebruikt als een soort van stemmingsregelaar, een hulpmiddel dat hen afleidt of zorgt voor tijdelijke verlichting als een ongewenst gevoel naar boven komt.

Uit een studie, waarvan O’Connor de co-auteur was, blijkt trouwens dat nagelbijten vaker voorkomt bij perfectionisten. Bij een testgroep, voor de helft opgebouwd uit mensen met gewoontestoornissen zoals nagelbijten, bleek dat nagelbijters meestal de perfectionisten van de groep waren. “Als mensen perfectionistisch ingesteld zijn, raken ze snel verveeld en gefrustreerd en leggen ze de lat hoger voor zichzelf”, zegt O’Connor. “Ze plannen te veel, en als ze het niet allemaal kunnen doen, hebben ze een gevoel van mislukking.”

Maar waarom slaan we aan het nagelbijten als we ons niet zo goed in ons vel voelen? Zoals veel van onze ergste gewoonten, is nagelbijten een evolutionaire aanpassing die in overdrive gaat. Zelfs voor we beautyproducten hadden en regelmatig naar de kapper gingen, had de mens de gewoonte om lange nagels bij te werken. Nagelbijten is daar het onrechtstreekse gevolg van. Maar zelfs mensen met korte nagels slaan aan het nagelbijten. Ze gebruiken dat gedrag als een manier om een aangeboren mentale beloning te ervaren die onze hersenen associëren met persoonlijke verzorging. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kreuners kondigt nieuwe shows aan (met nieuwe nummers)

De Kreuners kondigt nieuwe shows aan (met nieuwe nummers)

https://images0.persgroep.net/rcs/rAVfg2UdpbnNTXGyTda6q9iYI3I/diocontent/130574963/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Goed nieuws voor de fans van De Kreuners. De band heeft zonet aangekondigd dat ze dit najaar opnieuw zal optreden.

De band van Walter Grootaers, Ben Crabbé, Axl Peleman, Jan Van Eyken en Erik Wauters kondigde zonet op haar Facebookpagina aan dat ze een beperkt aantal “zinderende zaalshows” zal geven dit najaar. Zo doen de heren al zeker de Ancienne Belgique en De Roma aan, waar ze naast “àlle grote hits” ook een aantal nieuwe nummers zullen brengen. “Kortom: december wordt K3-maand: Kalkoen, Kerst, Kreuners!”, sluit de band af. 

De Kreuners maakte eind vorig jaar haar comeback na een stop van vijf jaar. “Eigenlijk is het allemaal begonnen als grap”, vertelt Walter destijds. “’Zodra Jan Van Eyken minder dan 100 kilo weegt, maken we er werk van’, zei ik twee jaar geleden op de radio. Allemaal in de gedachte dat dat nooit mogelijk zou zijn, natuurlijk. Maar een jaar later belt Van Eyken me plots op. ‘Hé Walter, ik weeg 84 kilo. Wanneer gaan we spelen?’ (lacht) Toen kon ik niet meer terug.”

Tickets voor de nieuwe optredens van De Kreuners zijn te koop vanaf vrijdag 5 april om 10 uur. (br.hln)


» Reageer (1)
02-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elk gezin verspilt 88 kilo eten per jaar: 6 tips tegen voedselverspilling

Elk gezin verspilt 88 kilo eten per jaar: 6 tips tegen voedselverspilling

https://images0.persgroep.net/rcs/HPMUl_L6jZAK3O-ds0x_tSb6Npo/diocontent/144676182/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Elk jaar wordt in Vlaanderen 907 miljoen kilo perfect eetbaar voedsel weggegooid. De gezinnen verspillen 241 miljoen kilo, of 88 kilo per huishouden. De rest gaat verloren in de landbouw en in de voedingsindustrie. Gelukkig hoeft bewuster winkelen en leven niet eens zo moeilijk te zijn. Met deze 6 tips kom je al een heel eind ver.

1. Weet wat je eet ... en verspilt

Hou een aantal weken een lijst bij van wat er in jouw huishouden zoal verspild wordt. Zo krijg je een overzicht van je persoonlijke voedselverspilling en kan je je koop- en kookgedrag daaraan aanpassen.

2. Eerst een planning maken, de rest komt later

Ga na wat je nog in je koelkast, diepvries en voorraadkast hebt. Stel een weekmenu op dat is afgestemd op de ingrediënten die zeker opgebruikt moeten worden. Maak een boodschappenlijst vooraleer je gaat winkelen, en hou je eraan. Naar de winkel geweest? Organiseer je koelkast volgens het ‘first in, first out’-principe en geef producten met een korte houdbaarheidsdatum een prominente plaats. Zo stoot je nooit meer op die halve ui of driekwart prei die je twee weken geleden dringend in een gerecht moest verwerken.

3. Winkel bewust

Laat je niet verleiden door promoties, tenzij je zeker bent dat je de aangekochte ingrediënten ook echt gaat gebruiken. Waarom je laten verleiden door een ‘1+1’-deal als je die hoeveelheid eten nooit op zal krijgen? Shop bovendien nooit op een lege maag, want negen van de tien keer belandt er dan (ongezond) lekkers in je karretje dat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Of moet je écht per se en koekjes, en wafels en chips en nootjes tegelijk in huis hebben?

4. Bewaar optimaal, en ken je afkortingen

Niet alle vers voedsel hoef je per se in de koelkast te bewaren. Tomaten, aardappelen en eieren krijgen bijvoorbeeld het best een ander plaatsje toegewezen. De koude komt de textuur en de smaak niet ten goede en het rijpingsproces wordt erdoor vertraagd.

Ook exotisch fruit zoals banaan, mango, avocado, meloen, kiwi of ananas bewaar je het best op kamertemperatuur voor de lekkerste smaak en kwaliteit.

Ken het verschil tussen THT en TGT. THT of ‘ten minste houdbaar tot’ is van toepassing op producten die je langere tijd kan bewaren, zoals pasta, rijst, groenten of fruit in blik of bokalen. Na die datum verminderen de producten in smaak, kleur en vitaminegehalte, maar vaak kunnen ze wel nog worden geconsumeerd. Producten met een verstreken THT-datum die je niet hoeft te koelen, zoals bloem of rijst, kan je zelf nog beoordelen en langere tijd blijven gebruiken. Vertrouw op je neus bij ingrediënten zoals eieren, kaas en beleg, en gooi ze bij twijfel weg. TGT of ‘te gebruiken tot’ is de uiterste datum waarop je bederfelijke producten (vlees- en viswaren, versgeperste sappen, voorgesneden groenten ...) nog veilig mag opeten. Gooi producten waarvan de TGT-datum verstreken is altijd weg! Je kan ze eventueel wel invriezen.

Restjes bewaar je liever niet langer dan drie dagen. Label alles wat je in de diepvries bewaart, zodat er geen overjaarse kippenfilets of mootjes zalm op je bord terecht komen.

5. Kook juist

Maak je iets voor de eerste keer klaar? Gebruik dan een recept om de juiste hoeveelheden te hanteren. Het is ineens handig om je boodschappenlijst op te stellen. Schat porties juist in, afgestemd op het aantal personen waarvoor je kookt.

Porties per persoon:

• groenten: 200 g

• vis of vlees: 150 g

• hele vis of vlees met bot: 200 g

• rijst, granen of peulvruchten: 60 g

• pasta: 40 g als bijgerecht, 80 g als hoofdgerecht

6. En last but not least ... hergebruik restjes!

Nog een halve citroen, wat gekookte pasta of een slokje wijn over? Je kan heel wat meer aanvangen met restjes dan je denkt! Foodblogster Jennifer Schleber wijdde er met Empty The Fridge zelfs een hele blog aan en boek aan. Wedden dat het antwoord op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ nooit meer lang uitblijft? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologische vondst onder parking bevestigt voor het eerst bestaan Bijbelse koning

Archeologische vondst onder parking bevestigt voor het eerst bestaan Bijbelse koning

https://images0.persgroep.net/rcs/DLBX-yGpEAGVq1rB1GVDylK-h48/diocontent/144685043/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Archeologen hebben in Israël voor het eerst bewijs bovengespit van het historische bestaan van de Bijbelse koning Josia. Het gaat om een zeldzame zegel in klei, gevonden onder een parkeerterrein.

Op de zegel staat in het oud-Hebreeuws de naam van Nathan-Melech, een hoge pief in Josia’s koninkrijk in Juda dat zich situeerde van 641 tot 609 voor Christus. Het Oude Testament vermeldt koning Josia uitvoerig. Het letterlijke opschrift van de zegel: “van Nathan-Melech, dienaar van de koning”, een verwijzing naar Josia. De naam van de hoveling komt zelf maar één keer voor in de Bijbel, in 2 Koningen.

Het artefact van amper 1 centimeter werd gevonden op een archeologische site City of David, waar zich vermoedelijk de oude ruïnes bevinden van een plaats die de Babyloniërs tijdens de verwoesting van Jeruzalem in 586 voor Christus platbrandden. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!