NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
11-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nasrien Cnops openhartig over depressie:

Nasrien Cnops openhartig over depressie: "Ik kwam niet meer buiten, ik at niet meer. En maar huilen"

http://static3.hln.be/static/photo/2017/0/4/7/20170911074009/media_xll_9999472.jpg

Nasrien Cnops (28) is back. Drie jaar lang bleef de voormalige MNM-radiostem en zangeres uit de spotlights om een zwart beest in haar lijf te bestrijden. Nu brengt ze het boek 'Ik tegen de rest' uit, waarin ze haar hart lucht over die zware depressie én tips geeft om zo'n crisis te voorkomen. "Ik dacht ook dat ik nooit depressief kon worden, hoor, totdat ik mijzelf thuis opsloot en hier niet meer wilde zijn..."

Het allereerste exemplaar van 'Ik tegen de rest' ligt op de vensterbank bij Nasrien thuis. Onaangeroerd. Ongelezen. "Ik dúrf het gewoonweg nog niet te lezen", stamelt Nasrien. "Dat lijkt raar, ik weet het. Ik ben enerzijds best trots op mijn boek - dat is op zich al zeer moeilijk om over mijn lippen te krijgen - maar het dringt nog niet zo door dat ik hiermee mijn ziel ga blootgeven aan heel Vlaanderen", zegt ze. "De ergste periodes uit mijn depressie, zoals mijn drie dagen die ik in de psychiatrie moest doorbrengen, omdat de mensen rondom mij schrik hadden dat ik mijzelf iets zou aandoen, daarvan weten tot nu toe slechts een tiental mensen. Binnenkort misschien wel duizend mensen. Dat is best beangstigend, maar ik móet dit doen. Depressief zijn is nog een taboe. De mensen negeren je, want ze begrijpen niks van een depressie, vrienden laten je vallen. Zelf ben ik tot driekwart van mijn vrienden kwijtgeraakt. Vreselijk. Ik wil dat taboe doorbreken, lotgenoten helpen."

Waar Nasrien nog het meest schrik van heeft, is dat mensen zouden zeggen: 'Och kind, jij depressief geweest? Hoe kan dat nu op zo'n jonge leeftijd?!'.

En daar raakt ze meteen een belangrijk issue. Nasrien is een spring-in-'t-veld, vriendelijk, knap, ze straalt één brok vrolijkheid uit. Op haar 25ste had ze álles: een job als MNM-radiopresentatrice, ze verwierf bekendheid als zangeres in het muziekprogramma 'Stars for Life' op Eén, ze kwam uit een warm gezin, had een goed lief... "Ik kón gewoon niet depressief worden, dat dacht ik toch. Weet je, vlak daarvoor was er een vriendin van mij depressief. Ik heb haar een jaar lang genegeerd omdat ik dacht dat ze zich aanstelde. Erg, hé - achteraf bleek net zij de eerste die mij steunde en begreep", zegt ze.

14 kilo kwijt

Tot Nasrien op 11 september 2014 plots ontslagen werd bij MNM. Een half jaar later maakte haar lief het na negen maanden uit. "Kapot was ik daarvan. Ik kwam niet meer buiten, deed niets dan wenen, wilde alleen zijn, at niet meer. Ik was in drie maanden tijd veertien kilogram verloren. Ik was letterlijk vel over been", herinnert ze zich. Nasrien heeft heel diep gezeten. "Ik nam de zwaarste antidepressiva, tot drie keer per dag, inslapers, doorslapers: ik was constant wég van de wereld door die medicijnen. Voor mij moest ik hier ook niet echt meer zijn. Ik wilde weg. Ik dronk zelfs op die pillen en stapte dan in de auto. Als ik dan plots zou verongelukken, was dat niet mijn eigen schuld (stilte)."

Gewoon liefdesverdriet

Ondanks dat alles wilde Nasrien nog niet inzien dat ze depressief was. "In mijn eigen ogen had ik gewoon liefdesverdriet. Toegeven dat ik de maatschappij niet aankon? Dat ik zwak was? Een mislukkeling? Nee, dat kon ik niet. Pas na een half jaar therapie bij mijn psycholoog kon ik zeggen dat ik depressief was, én dat ik wilde genezen."

Anderhalf jaar heeft Nasrien in de put gezeten. "Nu sta ik 's ochtends terug gelukkig op. Ik ben blij dat er een lieve, knappe man naast mij ligt (Nasrien is nu bijna twee jaar samen met Dries, red.) en dat mijn twee hondjes en katten staan te springen als ze mij zien", lacht ze.

Haar professioneel leven zit ook terug volledig op de rails. Ze maakt videoreportages voor HLN Showbizz op onze website, werkt freelance nog als presentatrice, springt bij als dierenartsassisente én zingt in de band Bar Clochard. "Druk, hé", lacht Nasrien. "Maar ik ben blij dat ik dit allemaal mag doen, ondanks mijn stempel 'depressief', die wel voor altijd op mijn voorhoofd getatoeëerd zal blijven bij veel mensen..."

'Ik tegen de rest' ligt eind deze week in alle boekenwinkels.
Meer info: www.lannoo.be (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag Open Monumentendag én Dag van de Architectuur

Vandaag Open Monumentendag én Dag van de Architectuur

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/6/14/20170906071829/media_xll_9989189.jpg

In Vlaanderen vindt op vandaag al voor de 29ste keer de Open Monumentendag plaats. Honderden monumenten, historische landschappen, archeologische sites en varend erfgoed laten zich die dag van hun mooiste kant zien. Voor het eerst valt de Open Monumentendag samen met de Dag van de Architectuur.

"Dat is een bewuste keuze geweest", zegt Liesbeth De Maeyer van de Vlaamse erfgoedorganisatie Herita. "Wij geloven heel hard in de herbestemming van monumenten en het samengaan van oud en nieuw." Herita hoopt dan ook dat in de toekomst vaker samengewerkt zal kunnen worden. "Zo bereiken beide evenementen een breder publiek", aldus De Maeyer. Herita en het Vlaams Architectuurinstituut hebben een selectie gemaakt van een twintigtal plekken in Vlaanderen die getuigen van de geslaagde combinatie tussen oude en nieuwe architectuur, die terug te vinden is op de website.

In totaal worden in heel Vlaanderen 1.018 gratis activiteiten georganiseerd, zoals begeleide uitstappen of rondleidingen en concerten. Het aantal bezoekers voor de Open Monumentendag schommelde de afgelopen jaren rond de 40.000, en de organisatie hoopt dit jaar op een gelijkaardig aantal aanwezigen. "Veel activiteiten vinden buiten plaats, dus het weer kan altijd een spelbreker zijn", aldus Liesbeth De Maeyer nog.

Minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor erfgoed, zal zondag alvast een bezoek brengen aan de Open Monumentendag. Hij geeft een symbolische start aan de restauratiewerken van de Sint-Bernardusabdij in Bornem, een abdij uit 1603 die nog steeds een kloostergemeenschap herbergt. Daarnaast brengt Bourgeois een bezoek aan de zwavelzuurfabriek langs de Schelde in Ledeberg. De site sluit aan bij het historische Sint-Pieterskwartier, waar tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw een gordel van katoen- en vlasfabrieken ontstond.

Alle info op www.openmonumentendag.be. (br.hln)


» Reageer (0)
10-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaan slapen met natte haren? Zo schadelijk is dat

Gaan slapen met natte haren? Zo schadelijk is dat

http://static0.hln.be/static/photo/2017/14/10/11/20170910095924/media_xll_9998441.jpg

Met nat haar tussen de lakens kruipen, iedereen doet het wel eens. Toch is het geen goed idee voor de gezondheid en kwaliteit van je haardos. Kapper Jochen Vanhoudt van Clientology legt uit waarom je beter wel nog even de tijd neemt om je haar te drogen voor het slapengaan.

"Wie met nat haar gaat slapen, wordt de volgende ochtend gegarandeerd wakker met een ontembare haardos met rare kronkels en knikken", zegt Vanhoudt. "Zelfs mensen met kort haar stellen dan vast dat hun kapsel er niet uitziet zoals het hoort en ook zij hebben dan dubbel zoveel werk om het weer netjes in de plooi te krijgen. Toch is dat niet het ergste, je haar kan er ook erg beschadigd door worden. Nat haar is veel poreuzer dan droog haar en door de wrijvingen met de lakens en je hoofdkussen, wordt het beschadigd en kan het afbreken. Sommigen denken dat te voorkomen door een dot of staart bovenop hun hoofd te maken met hun natte lokken, maar ook dat zorgt voor problemen de volgende ochtend. Als je die staart of dot los maakt, heeft je haar de gekste kronkels die er niet meer uit te krijgen zijn. Daar komt heel wat styling aan te pas om dat weer glad te krijgen. Ofwel moet je je haar wéér wassen."

"Je haar enkele minuten drogen met de haardroger is dan ook beter dan met natte lokken te gaan slapen", legtVanhoudt uit. "Niet alleen omdat je zo een beter slaapcomfort zal hebben, het bespaart je de volgende ochtend heel wat tijd. Ook een goed absorberende handdoek kan een verschil maken: die neemt veel meer vocht op uit het haar waardoor het meteen veel droger is. Kan het echt niet anders, dan kun je beschadigingen minimaliseren door te kiezen voor satijnen lakens. Die zorgen voor minder wrijving waardoor de gezondheid van je haar er niet op achteruitgaat."

Beachwaves
Een haarolie of leave-in conditioner is ook een goed idee: ze leggen een beschermend laagje op het haar waardoor het minder snel zal afbreken. Een vlecht is een betere optie dan een dot, toch als je houdt van beachwaves. En natuurlijk is goed doorkammen voor het slapengaan absoluut een must. Doe je dit niet, dan kan je haar klitten en krijg je te maken met moeilijk verwijderbare knopen."

"Heb je extensions, dan is slapen met nat haar helemaal uit den boze. De klitten en knopen die 's nachts gevormd worden, zijn er met niets meer uit te krijgen. De extensions verwijderen is dan de enige optie, zowat het ergste dat er kan gebeuren door te slapen met nat haar."

À propos: ziek worden of een verkoudheid oplopen omdat je met natte lokken tussen de lakens kruipt, is een fabeltje. Verkoudheden ontstaan door virussen, niet door het fysiek koud te hebben. (br.hln)


» Reageer (0)
09-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standbeelden de kasseistampers

De kasseistampers

https://www.mupload.nl/img/sq8bpovuk7krk.jpg

In Aarschot bevinden zich de beelden van vier Aarschotse werklieden die dankzij de uitzending van Echo bekend zijn geworden. Cameraman Charly Laureys filmde vier stadswerkers die het wegdek aan het herstellen waren. Daardoor werd het liedje van Louis Neefs Als ik ooit eens vijf minuten heb beroemd. De vier werklieden kregen in 2000 hun eigen betonnen beeld. De leerlingen van de Aarschotse academie maakten het onder leiding van Roland Rens


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te koop: duurste huis van het land

Te koop: duurste huis van het land

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/achter-deze-gevel-schuilt-een-wereld-van-pracht-en-praal-nbsp-nbsp-baert-marc/p1/img-ZDM4NGRlNDgvYXQvOTk5Njg0Mi82NDB4NjQwL0ZU/9996842.jpeg?v=quGNTQs

Wie genoeg geld op zijn spaarrekening heeft staan, kan momenteel bieden op een van de duurste woningen van het land. In het Square du Bois, of het 'miljardenkwartier', staat een herenhuis te koop met een startprijs van 2,5 miljoen euro. Een koopje, want je krijgt er acht slaapkamers, bijna evenveel badkamers, een spa met stoombad, solarium, jacuzzi, bar en zwembad voor.

Aan het einde van de Brusselse Louizalaan, vlak naast het Ter Kamerenbos, ligt het Square du Bois. De wijk herbergt een mengelmoes aan nationaliteiten. Voornamelijk diplomaten, ambassadeurs en hooggeplaatse medewerkers van de NAVO hebben er hun thuis. Het 'miljardenkwartier' heeft zijn naam niet gestolen, want de prijs per vierkante meter ligt om en bij de 10.000 euro.

Het is in die kleine, doodlopende privéstraat dat er momenteel uitzonderlijk een herenhuis te koop staat van meer dan 1.100 vierkante meter bewoonbare oppervlakte. Het impressionante herenhuis telt zes verdiepingen met acht slaapkamers, zes badkamers, 13 toiletten en een lift. De afwerking binnenin is bijzonder luxueus, met onder meer marmeren vloeren en 24-karaats gouden kranen in de badkamer. Wie afdaalt naar de tweede benedenverdieping ontdekt zelfs een spa met stoombad, solarium, jacuzzi, bar en zwembad. "Hier zijn in het verleden veel wilde feestjes georganiseerd. Soms waren we zelfs met meer dan 600. Maar de buren die hebben nooit overlast gehad: de isolatie is hier perfect. Oorspronkelijk was het de thuis van een ambassadeur, daarom hebben we overal kogelvrij glas", vertelt Arthur Jagermann, zoon van de Russisch-Joodse eigenaar Chaïm Jagermann. "Het pand staat al sinds 2003 te koop. Toen nog aan 12 miljoen euro, maar dat zullen we er nu niet meer voor krijgen. We krijgen een drietal kandidaat-kopers per week over de vloer, maar toch is het huis niet makkelijk te verkopen. Niet zomaar iedereen kan zich dit veroorloven."

Op dit ogenblik staat het huis nog op verschillende websites te koop voor 6 miljoen euro, maar de startprijs voor het online bieden werd door Troostwijk Real Estate Sales bepaald op 2,5 miljoen euro. "Zo zullen we door de verschillende biedingen een marktconforme prijs behalen", aldus Chris Tanghe van Troostwijk Real Estate Sales.

De badkamer uit marmer heeft gouden kranen. - Baert Marc
De badkamer uit marmer heeft gouden kranen.

Verouderd meubilair

Wie het huis uiteindelijk koopt, zal nog een tweede keer in de buidel moeten tasten. "Het meubilair is verouderd, het zwembad staat al enkele jaren leeg en het vast tapijt moet vervangen worden. In totaal ben je voor de meest noodzakelijke renovaties ook nog eens 800.000 euro kwijt", klinkt het. Hoe dan ook prijkt jouw naam dan wel op een van de meest luxueuze huizen in de meest luxueuze straat van het land prijken.

Wie wil bieden op het huis kan dat nog tot 28 september. (br.hln)


» Reageer (0)
08-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschap bewijst: vampieren zijn niet helemaal verzonnen

Wetenschap bewijst: vampieren zijn niet helemaal verzonnen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/4/13/3/20170908114330/media_xll_9995163.jpg

Hij spreekt nog altijd tot de verbeelding: of hij nu angst zaait in zijn donkere cape, of glittert in het zonlicht en tienerharten sneller doet slaan. We hebben het natuurlijk over de vampier. Die blijkbaar toch méér dan enkel verbeelding is.

Vampierenverhalen zijn niet zomaar een luguber hersenspinsel van iemand met een zieke geest en een behoorlijk uitgebreide fantasie. Aan de basis van de vampierenverhalen ligt namelijk een heel specifieke aandoening, die ook vandaag de dag nog steeds voorkomt.

Porfyrie

Geen vampirisme, maar porfyrie. Zo luidt de verzamelnaam voor acht erfelijke zeldzame bloedziekten. Wie aan deze genetische aandoening lijdt, is extreem gevoelig voor licht en heeft bloedarmoede. In het verleden - voor het bestaan van bloedtransfusies - kregen patiënten dan ook een behandeling aangemeten op basis van dierenbloed en een nachtellijke levensstijl. Klinkt herkenbaar?

"Mensen die aan porfyrie lijden zijn chronisch anemisch, waardoor ze continu vermoeid zijn, er bleek uitzien en niet tegen daglicht kunnen," legt Barry Paw van het Dana-Farber/Boston Children's Cancer and Blood Disorders Center uit. "Zelfs wanneer het buiten bewolkt is, is er voldoende ultraviolet licht om blaren en andere verwondingen te veroorzaken aan de lichaamsdelen die worden blootgesteld, voornamelijk de oren en de neus," voegt de wetenschapper daar nog aan toe.

Remedie

Momenteel werkt Barry Paw samen met een team aan een remedie. In het vaktijdschrift PNAS geven ze aan een genmutatie gevonden te hebben die porfyrie zou veroorzaken. Een soort van 'typefout' in het DNA van verschillende leden van hetzelfde Noord-Franse gezien, die allemaal met de ziekte te kampen kregen. De wetenschappers hopen ook de andere vormen van porfyrie te kunnen identificeren. "Ook al zijn vampieren niet echt, mensen die lijden aan de ziekte hebben wel nood aan nieuwe, innovatieve therapieën." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom kleine hondjes vaak luider keffen dan grote

Waarom kleine hondjes vaak luider keffen dan grote

http://static0.hln.be/static/photo/2017/17/7/8/20170905164535/media_xll_9987728.jpg

Die kleine schoothondjes mogen dan wel onschuldig lijken, als ze beginnen blaffen komen daar toch aardig wat decibels uit. Hoe komt het dat kleine honden vaak indrukwekkend meer geluid produceren dan hun grote varianten?  Business Insider vroeg het aan Alexandra Horowitz, hondenkenner en auteur van verschillende boeken rond het populaire huisdier.

Hondenfan en onderzoekster Alexandra Horowitz heeft al meerdere hondenboeken op haar palmares staan, waarin ze onder meer onderzoekt wat honden ruiken, horen, denken en weten. Op de vraag waarom kleine honden vaak meer van hun tak kunnen maken dan grote dieren, heeft ze zo haar eigen verklaring.

Compensatiegedrag
"Het is niet wetenschappelijk bewezen, want er zijn nog veel vragen over honden die onbeantwoord zijn," legt Horowitz uit aan Business Insider. "Maar ik acht de kans groot dat kleine honden hun grootte willen compenseren en op zoek gaan naar iets waardoor ze groter, sterker of krachtiger lijken. Veel lawaai maken is één van de manieren waarop dieren altijd proberen om zichzelf sterker voor te doen dan ze zijn."

"Geen stuk speelgoed"
"Ik haat het als mensen denken dat een klein hondje maar een stuk speelgoed is," besluit Horowitz. "Vaak hebben ze meer energie, zijn ze luider en onstuimiger dan grote honden. Grotere honden zijn vaak zachter dan aard, en lopen niet een hele dag als gekken heen en weer. Iets om in het achterhoofd te houden, als je besluit om voor de komende 15 jaar een hond te nemen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 6 dingen die je niet mag doen op een lege maag

6 dingen die je niet mag doen op een lege maag

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/7/13/20170906125747/media_xll_9989683.jpg

Nog niet ontbeten vandaag? Dan laat je die sportschoenen voorlopig beter in de kast staan, net als de koffiezet trouwens. Er zijn immers een paar zaken die eerst een boterham - of kommetje havermout of yoghurt - vereisen.

Koffie drinken

Het lijkt verleidelijk, meteen na het opstaan zo'n kopje koffie naar binnen gieten. Vooral maagklachten treden snel op als je op een lege maag zo'n bakje cafeïne drinkt. Dat komt omdat koffie de productie van zuur stimuleert, wat ervoor zorgt dat de spijsvertering verstoord wordt. Niet doen dus.

Sporten

Jarenlang werd gedacht dat je vetverbranding een boost kreeg door voor het ontbijt te gaan sporten. Het zou je lichaam aanzetten om je vetreserves aan te spreken in plaats van de caloriëen van de voorgaande maaltijd. Het klinkt logisch, maar eigenlijk gebeurt net het omgekeerde. Niet alleen zal je gewoon even veel vet en calorieën verbranden als anders, omdat je lichaam nu geen voeding heeft om energie uit te halen, worden je spieren aangesproken als brandstof. En dus verlies je net spiermassa in plaats van vet. Oeps.

Sommige medicatie innemen

Niet alle medicatie mag je op een lege maag innemen. Paracetamol is geen enkel probleem, maar niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (zoals ibuprofen) neem je best pas met of na het eten, omdat ze anders de maagwand kunnen aantasten. En dat leidt tot irritatie, bloedingen en maagzweren.

Kauwgom eten

Honger maar niets in huis? Dan steek je toch snel een kauwgompje binnen. Of misschien ook niet. Want kauwgom zorgt dat je meer spijsverteringszuur produceert, wat je lege maag in de war brengt. Bovendien krijg je van kauwgom net meer zin in ongezonde snacks.

Fruitsap drinken

Lekker gezond toch, zo'n versgeperst glas fruitsap? Niet helemaal. Citrusvruchten bevatten veel zuur en zware vezels, en die kunnen je nuchtere maag irriteren. Kan je je glas appelsiensap toch niet missen? Dan drink je het best aangelengd met water.

Winkelen

U kent het ongetwijfeld wel: wie een winkel binnenstapt met honger, gaat buiten met een kar vol ongezonde dingen die je eigenlijk niet nodig had. Als je honger hebt, koop je nu eenmaal meer, zo wees onderzoek ook al uit. Best iets vroeger gaan winkelen dus, of een stop een gezonde snack in je handtas. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slimme Brit bedenkt kinderkleding die meegroeit met drager

Slimme Brit bedenkt kinderkleding die meegroeit met drager

http://static1.hln.be/static/photo/2017/16/4/3/20170907143612/media_xll_9992553.jpg

Een Britse uitvinder claimt kinderkleding te hebben ontworpen die automatisch met je kleintjes van zes maanden tot drie jaar meegroeit.

Iedere kersverse ouder zal het herkennen. Je kroost groeit snel en heeft alweer nieuwe kleertjes nodig. En dat kan aardig in de kosten lopen.

De 24-jarige Brit Ryan Yasin denkt hiervoor een oplossing te hebben: kleding die automatisch met de drager meegroeit. Hij beweert een speciaal materiaal te hebben ontwikkeld dat wel zes maten opgerekt kan worden als de drager een groeispurt krijgt. Hij won met zijn idee zelfs een prijs: James Dyson Award, vernoemd naar de Britse ontwerper James Dyson.

Neefje
Yasin kwam op het idee toen hij voor zijn eigen neefje net kleding had gekocht die bij het geven alweer te klein bleek was. Hij realiseerde zich hoe frustrerend en vooral kostbaar dit voor ouders moet zijn.

"Ouders zijn al ruim 2000 euro armer nog voor hun kind drie jaar is. Ook is het beter voor het milieu als kinderen langer met hun kleding kunnen doen", aldus Yasin.  

Door zijn achtergrond in de bouwkunde had hij wel enige kennis van stoffen en materialen. Hij wist dat sommige stoffen groter worden als je eraan trekt, anders dan rubber dat vooral dunner wordt.  Hij ging aan de slag door een synthetische stof dusdanig te bewerken zodat deze uiteindelijk waterdicht en zelfs kreukvrij zou blijven.

Van deze stof werd een kledingstuk gemaakt en dat testte hij uit op zijn neefje en nichtje. "Ze waren allebei heel enthousiast, dus dat was een goede stimulans om mijn idee verder uit te bouwen", vertelt Yasin'aan de Britse media.

Op dit moment wordt de kledinglijn onder de naam Petit Pli verder ontwikkeld en zal binnenkort op de markt komen.  Het is onduidelijk of de kleding ook hier in de winkels komt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie gezonde eetgewoonten die we van de Fransen kunnen leren

Drie gezonde eetgewoonten die we van de Fransen kunnen leren

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/11/2/20170906130155/media_xll_9989687.jpg

Alle croissants, camembert en rode wijn ten spijt, paraderen elegante Franse dames toch met een slanke taille over straat. Hoe doen ze dat toch? Elisabeth Bard, een Amerikaanse die 15 jaar in Frankrijk woonde, schreef er het boek Dinner Chez Moi over. Zij legt uit wat wij kunnen opsteken van de Franse eetgewoonten. "Gedachteloos uit een zak chips voor televisie eten, dat doen de Fransen niet zomaar."

Geen zin om te koken? Dan laten we pizza leveren thuis, die we bij voorkeur lui in de zetel naar binnen spelen. In Frankrijk is die gewoonte net iets minder ingeburgerd. Maaltijden aan huis leveren gebeurt er nog maar enkele jaren, en ondertussen televisie kijken of de krant lezen terwijl je eet is al helemaal niet de gewoonte, aldus auteur Elisabeth Bard. Zij woonde als Amerikaanse 15 jaar in Frankrijk, waardoor ze de verschillen in eetcultuur uitgebreid kon bestuderen. Conclusie: we kunnen nog veel leren van de Fransen. Te beginnen bij deze drie gezonde eetgewoonten.

1. Stop met multitasken

"In Frankrijk is eten niet zomaar iets dat je op je eentje doet om snel de honger te stillen," legt Bard uit aan Well And Good. "Het is de belangrijkste sociale activiteit in Frankrijk." 's Ochtends ontbijten terwijl je door Facebook scrollt of een broodje achter de laptop eten op het werk: volgens Bard is dat een no go in Frankrijk. Maaltijden zijn een moment om bij te praten met vrienden, collega's en familie, en het is belangrijk om te proeven wat je eet. "Ik heb nog nooit een Fransman gezien die al wandelend snel een croissant aan het opeten was," vertelt Bard.

2. Minder gedachteloos snacken

Rustig gaan zitten om iets te eten hoort bij de Franse cultuur, en maaltijden skippen gebeurt dan ook zelden, aldus Bard. Daardoor hebben ze minder nood om tussendoor voortdurend zonder nadenken naar snacks te grijpen. "Ze eten niet in de auto of uit een zak chips voor televisie. Eerst en vooral: ze eten nooit iets uit een zak of verpakking. Als je iets wil, haal je het uit de verpakking, leg je het op een bord en eet je het aan tafel." Door heel bewust tijd te maken om te eten, ben je sneller verzadigd en heb je minder snel last van een hongergevoel.

3. Tevreden met minder

Als een Franse jongedame aan tafel gaat zitten om te eten, zal dat geen kant-en-klaarlasagne uit de supermarkt zijn waar je na een uur terug honger van krijgt. Een dessert wordt gemaakt met lekkere, degelijke chocolade, in plaats van snel een potje voorgemaakte chocomousse uit de ijskast te graaien. "Door goede en niet-bewerkte ingrediënten te gebruiken, zijn Fransen tevreden met minder. Ze eten kleine hoeveelheden kaas van goede kwaliteit, zoetigheden en vlees. Doordat je geen bewerkte ingrediënten gebruikt, ben je sneller verzadigd en heb je daarna geen trek meer in iets anders." Door bewust intens te genieten van kleine porties, eet je niet snel te veel. (br.hln)


» Reageer (0)
07-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog vuile vakantiewas? Zo werk je die in een mum van tijd weg

Nog vuile vakantiewas? Zo werk je die in een mum van tijd weg

http://static2.hln.be/static/photo/2017/10/4/8/20170907094517/media_xll_9991958.jpg

Het schooljaar is alweer begonnen, en toch staat daar ergens in een hoekje nog een onaangeraakte koffer vol vakantiekledij te stinken. En met de drukte van het school- en werkleven dat weer in volle gang is, wordt die berg alleen maar groter. Gelukkig hebben wij goed nieuws: met deze tips is die stapel in sneltempo weggewerkt zonder dat je een hele dag in het washok moet spenderen.

Het grote probleem van de vakantiewas? Het is veel. En voor wie naast een partner ook nog enkele kinderen mee op reis had, is het zelfs héél erg veel. En dus stellen we het liever even uit. Maar ondertussen stapelt ook de gewone was zich op, en voor je het weet hangt er bijna niets meer in je kleerkast. Geen paniek, met dit stappenplan heb je in een handomdraai weer een schone garderobe:

1. Maak plaats

Je hebt ongetwijfeld een serieuze hoop was bij elkaar gesprokkeld. Breng alles naar één plek, liefst een plaats waar je voldoende plaats hebt. De keukentafel, je bed, ... als er maar genoeg ruimte is om alle vuile was te verzamelen. Dat betekent: kledij, ondergoed, maar ook handdoeken, vuile lakens, ... noem maar op.

2. Stel prioriteiten

Zodra je alle vuile was verzameld hebt, maak je drie grote stapels. Dat doe je volgens prioriteit: wat heb je dringend nodig en wat niet? In de eerste categorie zullen vooral sokken en ondergoed vallen. Maar ook je favoriete kledingstukken en werk- en schoolkledij verdienen een plekje in de belangrijke stapel. De tweede stapel bevat de vuile was met de laagste prioriteit: kleding die niet meer goed zit, op vakantie beschadigd werd of die je niet snel opnieuw zal dragen. Zitten er kledingstukken tussen die je graag draagt? Leg ze dan meteen apart zodat je ze zeker niet vergeet te herstellen. Al de rest gooi je onverbiddelijk de vuilnisbak in. De derde en laatste stapel bevat alle overschot: handdoeken, lakens en kledij die je wel nog wil dragen, maar daarom niet per se morgen.

3. Sorteer op stof in plaats van kleur

Als je echt veel was hebt, is het nu tijd om die drie stapels nog eens onder te verdelen. Doe dat niet op kleur, maar kijk naar de stof. Als je niet te warm wast, maakt de kleur eigenlijk toch niet uit. Bovendien bespaar je zo heel wat tijd, aangezien er veel meer luchtige stofjes in je wasmachine passen dan bijvoorbeeld truien en handdoeken. Bovendien moeten die ook een stuk minder lang in de droogkast, wat je weer wat tijd bespaart.

4. Niet genoeg wasmanden?

Goed, je hebt nu wel enkele grote stapels was, maar hoe vervoer je die in godsnaam naar het washok? Simpel: ga niet klungelen met veel te kleine - en ongetwijfeld ook te weinig - wasmanden, maar wikkel de stapels in een grote handdoek. Zo draag je die hele stapel in één keer naar de wasmachine, zonder dat je onderweg een sok verliest. Handig, toch?

5. Zet een timer

Deze stap is cruciaal als je de was snel wil wegwerken: kijk hoe lang het wasprogramma duurt, en stel een alarm in. Zodra de timer afgaat, laat je meteen vallen waar je op dat moment mee bezig bent, laad je alles over in de droogkast en steek je meteen een volgend wasje in. Let wel op: delicate stukken hang je beter gewoon op om te laten drogen.

6. Opplooien als een ninja

Plooi je kleren meteen op zodra ze uit de droogkast komen. Eerlijk is eerlijk, wanneer je ze eerst in een wasmand overlaadt, is de kans groot dat die blijft staan. Bovendien kreukt je kledij zo sneller, wat betekent dat je ook nog eens dat strijkijzer moet bovehnalen. Wie de kleding meteen opplooit, hoeft in de meeste gevallen niet eens meer te strijken. Wat je ook kan doen, is de kleding oprollen: het is sneller, bespaart plaats in je kleerkast én de kleding kreukt niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Demerdromen van Maarten Ceulemans

Demerdromen van Maarten Ceulemans

https://www.mupload.nl/img/lisgy0nwx1rat.jpg

Demerdromen een beeld van de kunstenaar Maarten Ceulemans .

De vis illustreert de positieve evolutie van de Demer als een prachtige biotoop

Dit beeld is te bezichtigen in Aarschot


» Reageer (0)
06-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Demerwachter van Roland Rens

De Demerwachter van Roland Rens

https://www.mupload.nl/img/3e6rpwpriiwbp.jpg

De Demerwachter is een creatie van Roland Rens in opdracht van de Lions Club. In 1995, bij hun dertigjarig bestaan, schonken de leden van de serviceclub het beeld aan de stad Aarschot . Het staat in een vroegere brandgang bij de Grote Markt.
De imposante bronzen sculptuur met het bovenlijf van een man is 3,20 m hoog. De kunstenaar bedacht zelf de figuur van de Demerwachter, een vertrouwenwekkende opzichter staat tussen het riet van de oever een kijkt oplettend toe of het water wel zuiver blijft. De man straalt bovendien kracht en vastberadenheid uit, alsof hij zich door niets of niemand laat afhouden van zijn taak. Twee spuwers, leeuwenkoppen in bas-reliëf, zorgen voor de toevoer van water.
Al aan het einde van de 19de eeuw vervuilden vooral Tiense suikerfabrikanten de Demer. De afvoer van riolen verergerde het probleem nog. Het heldere, visrijke water van weleer veranderde regelmatig in een zwarte stroom stinkend water. De Demerwachter lijkt de rol van Sint-Rochus, de vroegere beschermschutspatroon en beschermt Aarschot tegen morderne ziektes als vervuiling en verloedering.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlies jij ook zoveel haren? Zo komt het, en dit kan je ertegen doen

Verlies jij ook zoveel haren? Zo komt het, en dit kan je ertegen doen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/6/4/8/20170906100550/media_xll_9989408.jpg

Vind jij ook plots zoveel meer haren in de wastafel na even stevig doorkammen? Of hou je wel eens een pluk vast na een grondige shampoobeurt? Goed nieuws: dat is normaal. We verliezen nu eenmaal meer haren wanneer de seizoenen veranderen. Het slechte nieuws: heel erg veel kan je er niet aan doen, behalve deze kleine aanpassingen.

De ene vrouw zal merken dat ze vooral in de overgang van winter naar lente haren verliest, terwijl de ander nu wel volop in de rui lijkt te zitten. Dat is niet zo gek, ieder lichaam is immers anders.

Wat hebben de seizoenen ermee te maken?
Onze hoofdhuid bevat maar liefst 100.000 kleine haarfollikels die ervoor zorgen dat onze haren groeien. Die haarzakjes ontwikkelen zich in een cyclus van drie fasen: de groeifase, de overgangsfase en een rustfase waarbij ze de haren weer verliezen. Om de zoveel tijd begint die cyclus weer van voren af aan.

Normaal gezien zijn zo'n 90 tot 95 procent van onze haarzakjes actief, en staan maar 5 tot 10 procent op non-actief, wat betekent dat ze haren kunnen verliezen. Dat staat gelijk aan 50 tot 100 haren per dag, al kan dat in de overgang naar de herfst (of de lente) meer zijn. Dat komt volgens wetenschappers omdat de zon een invloed heeft op de hormonen in ons lichaam. Daardoor zou het aantal haarfollikels in ruststand hoger zijn.

Wanneer moet je je zorgen maken?
Enkele tientallen haren in je borstel, zijn echt geen teken aan de wand van nakende kaalheid. Pas als je hele plukken haar verliest, kan het betekenen dat er iets meer aan de hand is. Zeker bij vrouwen met lang haar kan het lijken alsof ze meer haar verliezen, omdat droge puntjes sneller afbreken.

Wil je het haarverlies zo veel mogelijk inperken? Gebruik dan een verzorgende shampoo en een hydraterende conditioner om te vermijden dat droge lengtes afbreken. Vergeet ook niet om zeker in de herfst- en wintermaanden af en toe een haarmasker aan te brengen. Gebruik ook niet te veel hitte, en blaas je haren op het einde altijd droog op de koude stand. Verder is een veel voorkomende reden voor haarverlies een tekort aan ijzer, vitamine D of vitamine B12. Door die onderliggende problemen op te lossen, bijvoorbeeld met supplementen, is in veel gevallen ook het haarverlies al snel van de baan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reclameborden bespieden u in winkelcentra

Reclameborden bespieden u in winkelcentra: "De heilige graal voor adverteerders"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/17/11/10/20170906062549/media_xll_9988735.jpg

Het doel van reclameborden is dat u ernaar kijkt. Maar het omgekeerde gebeurt ook. Multinational JCDecaux heeft in Belgische winkelcentra borden gezet met een camera. Zo probeert het bedrijf info te verzamelen. De toekomst volgens adverteerders, onwettig volgens privacyexperts.

In shoppingcentra verspreid over het land staan digitale reclameborden met een ingebouwd cameraatje dat het passerende publiek in de gaten houdt. Ze zijn er gezet door Dooh-tv, een Belgisch bedrijfje dat meer dan 20 shoppingcentra van reclameborden heeft voorzien en sinds september vorig jaar eigendom is van JCDecaux. Daar noemen ze de camera's liever 'visuele sensoren'.

Ze zouden geen beelden bijhouden, maar bewegingen tellen. Zo meten ze hoeveel personen naar het advertentiepaneel kijken, maar op basis van gelaatsuitdrukkingen weet de software ook of u een man of een vrouw bent en hoe oud u ongeveer bent. Volgens sommige bronnen wordt zelfs geregistreerd hoé u op de reclame reageert - denk: gefronste wenkbrauwen of net een open, geïnteresseerde blik. "Dat soort informatie is de heilige graal voor adverteerders", zegt Veerle Colin, marketingdirectrice bij JCDecaux. "Het laat toe gericht te adverteren." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op de 5 Belgen voelt zich hulpeloos in digitale samenleving

Eén op de 5 Belgen voelt zich hulpeloos in digitale samenleving

http://static3.hln.be/static/photo/2017/4/14/0/20170906112133/media_xll_9989520.jpg

Een op de vijf Belgen geeft toe dat ze verloren lopen in de digitale samenleving en dat dit hen stresseert. Dat blijkt uit een onlinebevraging van de Gezinsbond en gepensioneerdenbeweging OKRA. De organisaties vrezen dat voor een grote groep mensen in onze snel digitaliserende samenleving uitsluiting dreigt. De enquête bij 1.000 Belgen is uitgevoerd naar aanleiding van Wereldalfabetiseringsdag (8 september).

Liefst 22 procent zegt zich vaak hulpeloos te voelen, omdat er tegenwoordig zoveel geregeld wordt via internet. Tegelijk zegt een derde van de Belgen dat ze zich zorgen maken over het feit dat ze eigenlijk te véél online bezig zijn, voornamelijk met hun social media.

De meerderheid van de respondenten (53 procent) zegt zelden of nooit administratieve aanvragen online af te handelen. Liefst 40 procent van de respondenten klaagt dat er te weinig mogelijkheden zijn om telefonisch of via het loket zaken te regelen met overheidsadministraties.

Digitaal werken is het meest ingeburgerd op het vlak van bankzaken. Negen op de tien betalen ondertussen hun facturen meestal of altijd online. Toch blijven nog 3 op de 10 Belgen zweren bij papieren bankafschriften en verzekeringsdocumenten. Het grootste probleem blijkt de perceptie van onveiligheid.

Opleidingen

Op het werk is de digitalisering voor de meeste Belgen nog amper weg te denken: 46 procent zegt bijna de hele dag achter de computer te zitten. Bijna één op de drie zegt dat de digitale evoluties op dit vlak te snel verlopen. Meer nog: ruim één op de tien vreest zelfs voor zijn job, omdat ze niet kunnen volgen. Bijna de helft is dan ook vragende partij voor meer opleidingen op het werk. 

"Zolang niet iedereen mee is of kan met de digitale revolutie, is het belangrijk om in alternatieven te voorzien. Ook wie geen computer heeft, moet blijvend kunnen gebruikmaken van rechtstreekse contacten via telefoon of loket en papieren documenten. Tot slot valt ook op dat zowat alle respondenten, dus ook zij die al volop mee zijn, aangeven dat een goedkopere internetaansluiting hen zou aansporen om vaker gebruik te maken van digitale tools", besluit Ellen Ophalvens van OKRA.

Gezinsbond en OKRA pleiten voor meer sensibilisering en informatie, en opleiding, vanwege de overheid om "het groeiend risico op digitale ongeletterdheid aan te pakken". (br.hln)


» Reageer (0)
05-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janine Bischops: Ik was liever de minnares dan de mama van Kürt Rogiers geweest

Janine Bischops: "Ik was liever de minnares dan de mama van Kürt Rogiers geweest"

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/8/9/20170905074641/media_xll_9986709.jpg

Opmerkelijke transfer in soap­land. Nadat Janine Bischops vorig jaar besliste om na 21 jaar een punt te zetten achter haar rol als Jenny in Thuis, zal de actrice vanaf 21 november te zien zijn als Brigitte, de moeder van Lars (Kürt Rogiers) en Amélie (Erika Van Tielen) in die andere soap, Familie.

"Toen de makers me belden, schrok ik wel even", vertelt Janine in Story. "Ik dacht dat ik voor altijd een Thuis-gezicht zou blijven. Maar toen ik hoorde dat Kürt mij absoluut als zijn televisiemoeder wilde, heb ik geen seconde getwijfeld. Ook al zit mijn agenda tot 2020 volgeboekt met theateropdrachten. Het zwarte gat heb ik dus nooit gekend na mijn ontslag bij Thuis."

Mooie man
"Kürt en ik kennen elkaar niet persoonlijk, maar onlangs hebben we elkaar voor het eerst ontmoet, en aan het einde van het gesprek leek het alsof we elkaar al honderd jaar kennen. We doen allebei graag onnozel. Kürt is ook zo'n mooie man. Eigenlijk zou ik liever zijn minnares spelen dan zijn moeder. In Familie is er nog nooit een verhaallijn geweest over incest, maar wie weet komt dat nog wel", lacht Janine. De actrice is duidelijk onder de indruk van haar tegenspeler. "Vooral van zijn ogen. Mijn haren gingen rechtstaan toen ik zag dat hij dezelfde mooie ogen heeft als mijn vader, een heel goede en brave man. En volgens mij is Kürt dat ook. Ik zal dus dikwijls in zijn ogen kijken. (lacht) Bij haar intrede zal mijn personage Brigitte ook al meteen een giftig bommetje laten vallen."

Van haar ex-collega's van Thuis heeft Janine nog niets gehoord. "Misschien zijn ze wel hard geschrokken van deze transfer. (lacht) Nochtans kom ik met alle acteurs goed overeen, en ik hoor ook regelmatig dat ze me missen op de set." (br.hln)


» Reageer (0)
02-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tip van de fietsendief: Zo vermijd je dat je fiets gepikt wordt

Tip van de fietsendief: "Zo vermijd je dat je fiets gepikt wordt

http://static2.hln.be/static/photo/2017/13/6/8/20170901191710/media_xll_9979193.jpg

Het schooljaar is weer begonnen en duizenden studenten en scholieren halen hun stalen ros opnieuw van stal om naar de les te pendelen. Maar vooral in de grootsteden en aan treinstations zijn fietsen ook zeer gegeerd door fietsendieven. Wie wil vermijden dat een onverlaat er met zijn vervoersmiddel vandoor gaat, leest dan ook best deze tip van een ex-fietsendief die spreekt uit ervaring.

Een Nederlandse ex-fietsendief doet op de Groningse stadsblog Sikkom uit de doeken hoe je dieven te snel af kan zijn.

Hij raadt aan om je fiets met het ingebouwde fietsslot vast te zetten bij het ventiel. Dieven breken immers vaak de standaard af die ze vervolgens gebruiken als een koevoet om het slot open te breken. Als je ventiel tegen het ingebouwde slot zit, moeten de dieven echter eerst het ventiel breken en met een fiets met lekke band geraak je natuurlijk niet ver. Het is voor hen dan ook de moeite niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoektocht naar buitenaards leven: sterke radiosignalen ontvangen

Zoektocht naar buitenaards leven: sterke radiosignalen ontvangen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/1/8/3/20170902042139/media_xll_9980283.jpg

Onderzoekers van het project van Stephen Hawking, 'Breakthrough Listen', hebben 15 sterke radiosignalen opgevangen uit een dwergsterrenstelsel dat 3 miljard lichtjaren, oftewel de afstand die het licht aflegt op 3 miljard jaar, van ons verwijderd is.

Dr. Vishal Gajjar, een van de onderzoekers in het project naar buitenaards leven dat in 2016 van start ging, detecteerde op 26 augustus enkele 'fast radio bursts', of snelle radioflitsen die van een plek kwamen die bekend staat als FRB 121102 en zich bevindt in een dwergsterrenstelsel op 3 miljard lichtjaren van ons verwijderd. De plek werd in 2012 ontdekt, toen er ook snelle radioflitsen vandaan kwamen. De 15 nieuwe signalen die men ondertussen van dezelfde bron heeft opgevangen zijn helderder en hun frequentie is hoger dan de vorige signalen. 

FRB 121102 is de enige locatie van waaruit de signalen zich herhaaldelijk voordoen die men sinds de start van het project heeft kunnen identificeren. Men heeft ondertussen al een 20-tal signalen gedetecteerd, maar omdat de signalen slechts enkele milliseconden duren en de telescopen telkens slechts een klein deel van de lucht kunnen waarnemen, kan men moeilijk bepalen waar de radioflitsen zich herhalen.

Er is heel weinig geweten over deze korte uitbarstingen van radiogolven. Volgens sommigen kunnen ze ontstaan uit zwarte gaten of roterende neutronensterren met extreem sterke magnetische velden. Een gewaagdere hypothese is dat de signalen bakens zijn van buitenaardse ruimteschepen.

"Of de snelle radioflitsen nu buitenaardse tekens zijn of niet, ons project verlegt grenzen en verricht baanbrekend onderzoek naar het universum", aldus Andrew Siemion, directeur van het Breakthrough Listen-project, waarvoor de Russische miljardair Yuri Milner 100 miljoen dollar ter beschikking stelde. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensachtige voetafdrukken gevonden die ouder zijn dan voeten zelf

Mensachtige voetafdrukken gevonden die ouder zijn dan voeten zelf

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/4/14/20170902082433/media_xll_9980534.jpg

Wetenschappers hebben op het eiland Kreta voetafdrukken ontdekt die daar eigenlijk niet zouden mogen zijn. Verkeerde plaats, verkeerde tijd. De rotsformaties met de prints dateren van 5,7 miljoen jaar geleden. Toen hadden onze voorouders nog 'aapachtige' voeten en leefden ze in Afrika. Zo werd altijd al verondersteld. Het zou kunnen betekenen dat we al veel langer rechtop lopen dan gedacht.

De voetafdrukken werden gevonden in Trachilos in het westen van het Griekse eiland Kreta. Na onderzoek bleken ze duidelijke kenmerken van rechtopstaande mensen te vertonen. Met een unieke vorm: een lange zool, vijf korte tenen, geen klauwen en een grote teen. Met een opvallende bal onder de voet. Terwijl de voeten van mensachtigen veel meer lijken op een menselijke hand. De stap in de evolutie naar modernere voeten zou, zo wordt aangenomen, pas 4 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden.

De huidige theorieën rond de oorsprong van de mens zijn onder meer gebouwd rond vondsten van fossielen van de Australopithecus in Zuid- en Oost-Afrika. En in de 3,7 miljoen jaar oude Laetoli-voetafdrukken van een rechtopstaande voorouder (behordend tot de Hominini) die aangetroffen werden in Tanzania. Terwijl in Ethiopië voetafdrukken van 4,4 miljoen jaar oud gevonden werden, afkomstig van de Ardipithecus ramidus, ook behorend tot de geslachtengroep Hominini (van wie wij afstammen). Die voetafdrukken lijken nog veel meer op die van een aap dan op die van de moderne mens. Maar de voetafdrukken van Trachilos zijn dus nóg ouder, 5,7 miljoen jaar, én lijken tegelijkertijd 'menselijker' dan die van de Ardipithecus.

Kreta nog geen eiland
Mysterie dus, of minstens een contradictie met de sinds lang aangenomen theorie dat de Ardipithecus een rechtstreekse voorouder is van latere mensachtigen. De onderzoekers komen dan ook tot een conclusie die "controversieel kan zijn", geven ze toe. Het zou erop neerkomen dat er mogelijk nog een andere, vooralsnog onbekende, mensachtige op aarde rechtop rondliep, lang voor de wetenschap dat tot nu toe bevroedde. En ook élders, want voor het eerst zouden fossielen van mensachtigen die ouder zijn dan 1,8 miljoen jaar NIET uit Afrika komen.

Let wel: 5,7 miljoen jaar geleden - tijdens het Mioceen - was Kreta geen eiland maar hing het nog vast aan Griekenland. De Sahara bestond bovendien nog niet en de savanne strekte zich uit van Noord-Afrika tot wat nu Zuid-Oost-Europa is. Het is dus niet ondenkbaar dat het leefgebied van mensachtigen zich zou uitgebreid hebben tot dat deel van de mediterrane regio.

Het was paleontoloog Gerard Gierlinski die tijdens zijn vakantie op Kreta in 2002 de voetafdrukken ontdekte. Hij heeft er met zijn team meer dan tien jaar over gedaan om zijn vondst grondig te onderzoeken. Het is afwachten hoe de wetenschap zal reageren en de paper, gepubliceerd in Proceedings of the Geologists' Association, al dan niet als overtuigend bewijs zal beschouwen.

Onlangs nog werden 7,2 miljoen jaar oude fossielen van de primaat Graecopithecus, gevonden in Griekenland en Bulgarije, geherklasseerd als behorend tot de stamboom van onze voorouders. Dat leek ook al te suggereren dat de menselijke oorsprong toch niet in Afrika ligt maar in Europa. Wordt ongetwijfeld vervolgd. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!