Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




02-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tip van de fietsendief: Zo vermijd je dat je fiets gepikt wordt

Tip van de fietsendief: "Zo vermijd je dat je fiets gepikt wordt

http://static2.hln.be/static/photo/2017/13/6/8/20170901191710/media_xll_9979193.jpg

Het schooljaar is weer begonnen en duizenden studenten en scholieren halen hun stalen ros opnieuw van stal om naar de les te pendelen. Maar vooral in de grootsteden en aan treinstations zijn fietsen ook zeer gegeerd door fietsendieven. Wie wil vermijden dat een onverlaat er met zijn vervoersmiddel vandoor gaat, leest dan ook best deze tip van een ex-fietsendief die spreekt uit ervaring.

Een Nederlandse ex-fietsendief doet op de Groningse stadsblog Sikkom uit de doeken hoe je dieven te snel af kan zijn.

Hij raadt aan om je fiets met het ingebouwde fietsslot vast te zetten bij het ventiel. Dieven breken immers vaak de standaard af die ze vervolgens gebruiken als een koevoet om het slot open te breken. Als je ventiel tegen het ingebouwde slot zit, moeten de dieven echter eerst het ventiel breken en met een fiets met lekke band geraak je natuurlijk niet ver. Het is voor hen dan ook de moeite niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoektocht naar buitenaards leven: sterke radiosignalen ontvangen

Zoektocht naar buitenaards leven: sterke radiosignalen ontvangen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/1/8/3/20170902042139/media_xll_9980283.jpg

Onderzoekers van het project van Stephen Hawking, 'Breakthrough Listen', hebben 15 sterke radiosignalen opgevangen uit een dwergsterrenstelsel dat 3 miljard lichtjaren, oftewel de afstand die het licht aflegt op 3 miljard jaar, van ons verwijderd is.

Dr. Vishal Gajjar, een van de onderzoekers in het project naar buitenaards leven dat in 2016 van start ging, detecteerde op 26 augustus enkele 'fast radio bursts', of snelle radioflitsen die van een plek kwamen die bekend staat als FRB 121102 en zich bevindt in een dwergsterrenstelsel op 3 miljard lichtjaren van ons verwijderd. De plek werd in 2012 ontdekt, toen er ook snelle radioflitsen vandaan kwamen. De 15 nieuwe signalen die men ondertussen van dezelfde bron heeft opgevangen zijn helderder en hun frequentie is hoger dan de vorige signalen. 

FRB 121102 is de enige locatie van waaruit de signalen zich herhaaldelijk voordoen die men sinds de start van het project heeft kunnen identificeren. Men heeft ondertussen al een 20-tal signalen gedetecteerd, maar omdat de signalen slechts enkele milliseconden duren en de telescopen telkens slechts een klein deel van de lucht kunnen waarnemen, kan men moeilijk bepalen waar de radioflitsen zich herhalen.

Er is heel weinig geweten over deze korte uitbarstingen van radiogolven. Volgens sommigen kunnen ze ontstaan uit zwarte gaten of roterende neutronensterren met extreem sterke magnetische velden. Een gewaagdere hypothese is dat de signalen bakens zijn van buitenaardse ruimteschepen.

"Of de snelle radioflitsen nu buitenaardse tekens zijn of niet, ons project verlegt grenzen en verricht baanbrekend onderzoek naar het universum", aldus Andrew Siemion, directeur van het Breakthrough Listen-project, waarvoor de Russische miljardair Yuri Milner 100 miljoen dollar ter beschikking stelde. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensachtige voetafdrukken gevonden die ouder zijn dan voeten zelf

Mensachtige voetafdrukken gevonden die ouder zijn dan voeten zelf

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/4/14/20170902082433/media_xll_9980534.jpg

Wetenschappers hebben op het eiland Kreta voetafdrukken ontdekt die daar eigenlijk niet zouden mogen zijn. Verkeerde plaats, verkeerde tijd. De rotsformaties met de prints dateren van 5,7 miljoen jaar geleden. Toen hadden onze voorouders nog 'aapachtige' voeten en leefden ze in Afrika. Zo werd altijd al verondersteld. Het zou kunnen betekenen dat we al veel langer rechtop lopen dan gedacht.

De voetafdrukken werden gevonden in Trachilos in het westen van het Griekse eiland Kreta. Na onderzoek bleken ze duidelijke kenmerken van rechtopstaande mensen te vertonen. Met een unieke vorm: een lange zool, vijf korte tenen, geen klauwen en een grote teen. Met een opvallende bal onder de voet. Terwijl de voeten van mensachtigen veel meer lijken op een menselijke hand. De stap in de evolutie naar modernere voeten zou, zo wordt aangenomen, pas 4 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden.

De huidige theorieën rond de oorsprong van de mens zijn onder meer gebouwd rond vondsten van fossielen van de Australopithecus in Zuid- en Oost-Afrika. En in de 3,7 miljoen jaar oude Laetoli-voetafdrukken van een rechtopstaande voorouder (behordend tot de Hominini) die aangetroffen werden in Tanzania. Terwijl in Ethiopië voetafdrukken van 4,4 miljoen jaar oud gevonden werden, afkomstig van de Ardipithecus ramidus, ook behorend tot de geslachtengroep Hominini (van wie wij afstammen). Die voetafdrukken lijken nog veel meer op die van een aap dan op die van de moderne mens. Maar de voetafdrukken van Trachilos zijn dus nóg ouder, 5,7 miljoen jaar, én lijken tegelijkertijd 'menselijker' dan die van de Ardipithecus.

Kreta nog geen eiland
Mysterie dus, of minstens een contradictie met de sinds lang aangenomen theorie dat de Ardipithecus een rechtstreekse voorouder is van latere mensachtigen. De onderzoekers komen dan ook tot een conclusie die "controversieel kan zijn", geven ze toe. Het zou erop neerkomen dat er mogelijk nog een andere, vooralsnog onbekende, mensachtige op aarde rechtop rondliep, lang voor de wetenschap dat tot nu toe bevroedde. En ook élders, want voor het eerst zouden fossielen van mensachtigen die ouder zijn dan 1,8 miljoen jaar NIET uit Afrika komen.

Let wel: 5,7 miljoen jaar geleden - tijdens het Mioceen - was Kreta geen eiland maar hing het nog vast aan Griekenland. De Sahara bestond bovendien nog niet en de savanne strekte zich uit van Noord-Afrika tot wat nu Zuid-Oost-Europa is. Het is dus niet ondenkbaar dat het leefgebied van mensachtigen zich zou uitgebreid hebben tot dat deel van de mediterrane regio.

Het was paleontoloog Gerard Gierlinski die tijdens zijn vakantie op Kreta in 2002 de voetafdrukken ontdekte. Hij heeft er met zijn team meer dan tien jaar over gedaan om zijn vondst grondig te onderzoeken. Het is afwachten hoe de wetenschap zal reageren en de paper, gepubliceerd in Proceedings of the Geologists' Association, al dan niet als overtuigend bewijs zal beschouwen.

Onlangs nog werden 7,2 miljoen jaar oude fossielen van de primaat Graecopithecus, gevonden in Griekenland en Bulgarije, geherklasseerd als behorend tot de stamboom van onze voorouders. Dat leek ook al te suggereren dat de menselijke oorsprong toch niet in Afrika ligt maar in Europa. Wordt ongetwijfeld vervolgd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1,2 miljoen om van Wintertuin toeristische trekpleister te maken

1,2 miljoen om van Wintertuin toeristische trekpleister te maken

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/de-wintertuin-krijgt-onder-meer-een-nieuwe-parking-en-een-shop-nbsp-nbsp-foto-marc-aerts/p1/img-ODA2ODc1ZWMvYXQvOTk3NzQ3Mi82NDB4NjQwL0ZU/9977472.jpeg?v=qtW5iCc

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) investeert via Toerisme Vlaanderen 1,2 miljoen euro in de Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Kempens Landschap, dat sinds april beheerder is van het domein, zal het geld gebruiken voor een nieuwe parking en audiovisuele omkadering.

De Wintertuin wordt net als onder andere het Zoniënwoud, de Brugse Gruuthusesite en de Limburgse mijnsite be-MINE door minister Weyts beschouwd als een toekomstige toeristische trekpleister in Vlaanderen. Weyts verdeelt nu zo'n 9,7 miljoen euro over zes nieuwe attracties. De Wintertuin ontvangt 1.269.282 euro. "Er worden heel wat infrastructuurwerken voorzien: parking, onthaal met sanitair, lockers, een shop en de noodzakelijke ingrepen om de toegankelijkheid te verbeteren.

Daarnaast wordt er ook werk gemaakt van extra beleving zoals multimedia en audiovisuele omkadering", legt Johan Van den Mooter van Kempens Landschap uit.

"De bedoeling is dat deze investeringen de Wintertuin nog meer op de toeristische kaart zetten", vertelt minister Weyts. "In 2020 volgt er een evaluatie en is het de ambitie om over te gaan naar een permanente opening van de Wintertuin. Momenteel kan je hem alleen op zondag bezoeken", aldus Weyts "We hebben unieke projecten gezocht én gevonden. We gaan bezoekers uit de hele wereld verleiden met speciale belevenissen. Deze attracties móet je gezien hebben. Buitenlandse bezoekers zullen Vlaanderen zo echt kunnen ervaren. En ook de Vlamingen zelf zullen achterover vallen van het niveau van wat we te bieden hebben." (br.hln)


» Reageer (0)
31-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Rik Viool een bronzen beeldje van Roland Rens

Rik Viool een bronzen beeldje van Roland Rens

https://www.mupload.nl/img/rkmfc6ve2mv4n.jpg

Dit bronzen beeldje van Roland Rens stelt marktkramer Henri Meulemans , bijgenaamd Rik Viool en staat sinds 1993 in de volkse buurt De Grecht in Aarschot . Rik viool trok van cafe tot cafe met zijn viool of accordeon .


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prijzige boter zorgt voor dure koffiekoeken

Prijzige boter zorgt voor dure koffiekoeken

http://static3.hln.be/static/photo/2017/11/2/10/20170831071426/media_xll_9974650.jpg

De prijs van boter is de laatste 18 maanden verdubbeld, en dat begint de consument te voelen. Zes op de tien bakkers heeft intussen zijn prijzen verhoogd met gemiddeld vijf tot twintig eurocent, blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad.

We hebben roomboter jarenlang angstvallig vermeden, maar nu onderzoek heeft uitgewezen dat vet niet per se slecht hoeft te zijn, wordt het product weer populairder. Intussen is de melkproductie in Europa echter gedaald, waardoor de prijs van boter fiks gestegen is: het laatste anderhalf jaar is de prijs meer dan verdubbeld. Tel daarbij de stijgende personeelskosten, en het zal je niet verbazen dat bakkers het beginnen te voelen in hun portemonnee.

Uit een rondvraag bij honderd bakkers blijkt dat zestig van hen hun prijzen al verhoogden of dat in de toekomst van plan zijn. Dan gaat het vooral om producten met veel boter, zoals koffiekoeken en taarten. "Voor brood en pistolets heb je minder boter nodig, dus die zijn qua prijs minder gestegen", verduidelijkt Luc De Boey van Bakkers Vlaanderen aan VTM NIEUWS. "Maar om bijvoorbeeld een botercake of een croissant te maken, heb je wel veel boter nodig en daar zien we dan ook een prijsstijging." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste nudistenpark van Parijs opent vandaag de deuren

Eerste nudistenpark van Parijs opent vandaag de deuren

http://static1.hln.be/static/photo/2017/5/13/11/20170831031319/media_xll_9974321.jpg

In het Bois de Vincennes in Parijs opent vandaag de eerste "ruimte voor naturisten". Zes weken lang mogen bezoekers naakt genieten van het park. Voyeurisme is niet toegestaan.

Bijna een jaar nadat de gemeenteraad groen licht gaf voor het plan, is het naturistenpark een feit. Van 31 augustus tot 15 oktober mogen bezoekers de kleren afschudden in een speciaal daarvoor voorziene zone van het Bois de Vincennes.

"De creatie van een ruimte in het Bois de Vincennes waar naturisme zal worden toegelaten, maakt deel uit van onze ruimdenkende visie voor het gebruik van de Parijse openbare ruimte," zegt Penelope Komites, die verantwoordelijk is voor de parken in de stad.

Het park van 7300 vierkante meter wordt beschouwd als een tijdelijk experiment. Het is gratis toegankelijk en dagelijks open van 8 uur tot 19.30 uur. De rust en naaktheid van de bezoekers van het park, maar ook van andere voorbijgangers, moeten gerespecteerd worden. Voyeurisme en exhibitionisme worden niet getolereerd, delen de autoriteiten mee.

Waarschuwing

"In het park zullen borden opgehangen worden, zodat wandelaars en joggers gewaarschuwd zijn," garandeert Julien Claudé-Pénégry, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van stedelijke openbare ruimte bij de Parijse naturistenvereniging Association des naturistes de Paris. "Het is een waar plezier, een bijkomende vrijheid voor de naturisten," zegt de man, die verwacht dat duizenden mensen uit de regio het park zullen gebruiken. "Het is een bewijs van de ruimdenkendheid van de stad en zal de mensen helpen om hun attitude te veranderen over naaktheid, over onze waarden en ons respect voor de natuur," gaat hij verder.

De Parijzenaars beschikken ook al over een openbaar zwembad waar drie keer per week naakt gezwommen mag worden. In het hele land zijn zo'n 460 naturistenparken, waaronder 155 campings en 73 naaktstranden.

Volgens de vereniging France 4 Naturism doen meer dan 2,6 miljoen Fransen ondertussen regelmatig aan nudisme. (br.hln)


» Reageer (0)
30-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik moest beloven dat ik me zou onderwerpen aan mannen en braaf huishouden zou doen

Ik moest beloven dat ik me zou onderwerpen aan mannen en braaf huishouden zou doen": Lilia (26) ontsnapte uit sekte opa

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/0/0/20170830120439/media_xll_9972540.jpg

Ze is 26, maar eigenlijk voelt ze zich nog maar 8. Want dat is hoe lang de Nieuw-Zeelandse Lilia Tarawa nog maar in de 'echte' wereld leeft, nadat ze jarenlang doorbracht in de sekte van haar - voor seksueel geweld veroordeelde - opa. Die bleek gericht op het klein houden van zijn volgelingen, in het bijzonder van vrouwen. "Zo mochten we geen make-up dragen. Dan waren we als Jezebel in de Bijbel en zij werd gestraft voor haar ijdelheid en verscheurd door honden", vertelt ze in een boek over haar leven.

De opa van Lilia startte zijn sekte in 1969 en noemde die Gloriavale. Neville Cooper - ook bekend als Hopeful Christian - was een zedendelinquent die in de gevangenis had gezeten voor drie gevallen van aanranding van de eerbaarheid. Zijn slachtoffers waren meisjes tussen 12 en 19. Op zijn 69ste trouwde hij nog met een meisje van 17. Zelf omschreef hij dat als was hij 'martelaar van het geloof'.

In zijn commune van een 90-tal gezinnen - die nog altijd bestaat - waren de regels strikt. Vrouwen worden er beschouwd als ondergeschikt aan mannen en leiden een leven van huishoudelijke dienstbaarheid. Ze dragen altijd een hoofddoek en lange kleden, die niets van hun decolleté of zelfs van hun armen laten zien. Alles wordt gedeeld en moeders geven elkaars kinderen ook de borst. Jonge meisjes zijn vaak nog tieners als ze worden uitgehuwelijkt. Er worden periodes van strikt vasten georganiseerd en dan wordt er dagenlang niet gegeten of een maand lang alleen rijst verorberd. Boven hun hoofd hangt de constante dreiging van eeuwige verdoemenis.

Op school worden nog altijd lijfstraffen toegediend. "Ik herinner me hoe een 'stoute' jongen van de stok kreeg vooraan in de klas", vertelt Lilia. "Toen een moeder me de blauwe striemen liet zien op de rug van haar kind, begon ik te denken dat er iets niet klopte. Maar ik duwde die gedachte weg. Zelfs als je vond dat er iets niet juist was, mocht je er niet over spreken. Je leerde om je emoties te onderdrukken. Je was in de macht van de leiders. Van kinds af leerde je dat je moest gehoorzamen."

Vernederd
Toen ze op een dag een schoolrapport kreeg waarin ze geprezen werd om haar leiderschapskwaliteiten, las haar opa het tijdens het eten voor aan de hele groep en maakte hij haar belachelijk. 'We willen hier geen bazige vrouwen zoals jij', zei hij. "Ik voelde me zo vernederd."
Op haar 16de was het tijd voor haar officiële toetreding tot de groep. "Ik moest tijdens een ceremonie zweren dat ik me zou onderwerpen aan de mannen, het huishouden zou doen en 'puur', 'zachtmoedig' en 'bescheiden' zou blijven", vertelt Lilia. "En ik moest beloven dat ik nooit aan overspel, scheiding, anticonceptie en abortus zou toegeven."

"Opa pochte er altijd over dat we de grootste gezinnen van het land hadden", gaat ze verder. "Een van zijn favoriete preken ging over ons geluk dat we op de wereld waren gezet door christelijke ouders. 'Raad eens wat de mest gevaarlijke plaats ter wereld is', zei hij dan. 'Het is niet de weg met zijn vele auto's. Of de lucht waar vliegtuigen doorheen zoeven. Het is de vagina van een goddeloze vrouw."

Rebellie
Het waren uiteindelijk twee oudere kinderen van haar gezin die met de rebellie begonnen. "Het begon met kleine dingen zoals naar popmuziek luisteren, een zonnebril dragen of mouwen oprollen. Ten slotte liepen ze weg. Zowel mijn broer als mijn zus. Mensen die vertrekken, worden geëxcommuniceerd en gemeden. Tégen of óver hen spreken is een zonde. Het brak mijn moeders hart."

Haar ouders waren zwaar geïndoctrineerd, maar hun liefde voor hun kinderen liet hen iets doen dat nooit eerder was gebeurd in de gemeenschap. Hoewel ze lid bleven, verlieten ze het landgoed van de sekte en gingen ze in een eigen huis wonen. "Ik werd opeens blootgesteld aan invloeden van buiten", vertelt ze. "Gaatjes in je oren, een short, populaire muziek. Het was aanlokkelijk, maar ook verwarrend. Het was alsof ik twee levens leidde. Uiteindelijk besloten we volledig met de gemeenschap te kappen."

Pijnlijk
Dat was een pijnlijk proces. Want het waren allemaal familieleden en vrienden. Ze worstelt er vandaag nog altijd mee. "Je gelooft dat je ervoor zal branden in de hel", vertelt ze daarover. "Dat is wat je je hele leven te horen hebt gekregen. Het heeft me veel tijd gekost om uit te zoeken wie ik echt was. Je gaat plots van geen keuzes mogen maken naar alles zelf beslissen. Over je studie, je relatie, je carrière."

Intussen heeft Lilia religie afgezworen en gestudeerd. Ze draagt modieuze kleren en date zelfs af en toe een leuke jongen. En ze heeft een boek geschreven over haar ervaringen in de sekte van haar opa. "Ik heb het gedaan om discriminatie en misbruik aan te klagen, voor mensen die het zelf niet kunnen. Misschien geeft het anderen ook de kracht om eruit te stappen. Onderdrukking gebeurt trouwens niet alleen in sektes. Je ziet het elke dag, overal. Ik geef deze mensen een stem. Ik weet wat racisme, seksisme en kindermishandeling is. Ik heb het meegemaakt. Het kan je mentale gezondheid ondermijnen en je alle levensvreugde ontnemen."

Ondanks alles schrijft ze Gloriavale en haar opa niet volledig af. "Sta ik achter de filosofie? Nee, daarom ben ik ook weggegaan. Maar er waren ook goede dingen. Ik heb er veel geleerd. Sociale vaardigheden, hoe je in een team moet werken en praktische dingen, zoals koken, naaien en een kind verzorgen. Vooral huishoudelijke dingen, wel. En mijn opa? Die zal ook altijd mijn opa zijn en ik zal hem op een manier altijd graag zien. Niet alles wat hij deed, was fout." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te koop voor 20 miljoen euro (en ingericht door Vlaamse topontwerper): de villa van Picasso

Te koop voor 20 miljoen euro (en ingericht door Vlaamse topontwerper): de villa van Picasso

http://static0.hln.be/static/photo/2017/17/16/8/20170829164205/media_xll_9968918.jpg

Het prachtige Zuid-Franse landhuis waar kunstschilder Pablo Picasso woonde van 1961 tot aan zijn dood in 1973, gaat onder de hamer. Startbod: 20,2 miljoen euro. De befaamde Vlaamse interieurontwerper Axel Vervoordt zorgde ervoor dat de woning er weer precies uitziet zoals toen Picasso nog leefde, al werd ze wel voorzien van alle moderne comfort.

Het optrekje - met de tot de verbeelding sprekende naam 'Mas de Notre Dame de Vie' - ligt in de gemeente Mougins aan de Côte d'Azur, met zicht op de baai van Cannes en de Middellandse Zee. De gigantische villa telt liefst 1.709 vierkante meter bewoonbare oppervlakte en ligt op een perceel van 3,3 hectare. Er zijn vijftien slaapkamers, twaalf badkamers, een zwembad, een poolhouse en een professionele tennisbaan. Bovendien is het complex van kop tot teen gerenoveerd. Dat was ook nodig, want na de dood van Picasso's tweede vrouw, Jacqueline Roque, in 1986 stond het huis dertig jaar lang leeg.

Net als toen

De Vlaamse decorateur, kunstverzamelaar en interieurontwerper Axel Vervoordt nam het landhuis onder handen en zorgde ervoor dat het er weer precies uitziet zoals toen Picasso er nog verbleef. Bronnenmateriaal had hij genoeg: in de talloze boeken over het leven van de schilder speelt 'Mas de Notre Dame de Vie' een hoofdrol. Vervoordt zelf blijft erg discreet over zijn rol in het restauratieproject "uit respect voor de klant". Honderd mensen zijn twee jaar lang in de weer geweest om het huis helemaal in orde te krijgen. Wie interesse heeft in de woonst, kan terecht bij Christie's International Real Estate in Amsterdam. De verkoop gaat door op 12 oktober. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mathilde kiest bewust voor job als directrice van gekleurde school:

Mathilde kiest bewust voor job als directrice van gekleurde school: "Kinderen een veilige haven geven: fantastisch toch?"

http://static0.hln.be/static/photo/2017/8/13/0/20170830035723/media_xll_9971550.jpg

Ze had een bedrijf in industriële verlichting, maar vrijdag start ze op haar nieuwe job: directrice van een stedelijke basisschool op het Antwerpse Kiel. Van lampen naar het onderwijs: als carrièreswitch kan het tellen. "Ik wilde betekenisvoller in het leven staan", zegt Mathilde van Engelenburg (47). "Kinderen een veilige haven bieden en hen de best mogelijke rugzak meegeven: daar doe ik het voor."

De mannen van de Antwerpse haven zullen raar opkijken wanneer ze Mathilde van Engelenburg in de krant zien staan. Schooldirectrice?! Zij? Ze deed toch in industriële verlichting voor logistieke bedrijven? "Wel ja, tot half augustus heb ik dat effectief gedaan", lacht Mathilde, blij om even te kunnen uitblazen van het opknapwerk aan haar pas gekochte huis in Antwerpen. Van origine is ze Nederlandse, maar ze woont al twintig jaar in Antwerpen, als alleenstaande mama met haar dochter Femke (20).

"Maar ik ben gráág ondernemer geweest. Ik vond het zalig om mijn eigen baas te zijn! Maar: begin dit jaar moest ik aan mezelf toegeven dat die passie er niet meer was. Ik was niet meer gemotiveerd," zegt Mathilde. "Ik miste het dat ik niks wezenlijks voor een ander kon betekenen. En zo kwam ik als vanzelf weer uit bij mijn oude liefde, het onderwijs. Uit een test is vroeger trouwens gebleken dat er 95% leerkracht in mij zit."

Nadat ze zich een week had opgesloten in een universiteitsbibliotheek, om stapels lectuur door te nemen over het onderwijs van nu, doorliep Mathilde een zware sollicitatieronde. Voor een job als directrice bij het stedelijk onderwijs van Antwerpen. Ze haalde de ronde samen met drie anderen. Vervolgens mocht ze kiezen - en motiveren - in welke van de zeven scholen met een openstaande vacature ze aan de slag wilde gaan. Als enige koos zij voor De Piramide, een kleuter- en lagere school waar 95% van de 450 kleuters en leerlingen van allochtone afkomst is. Op het Antwerpse Kiel, een multiculturele wijk. "En daar heb ik heel bewust voor gekozen. Juist omdát het een gekleurde school is. Hier is de uitdaging zo veel groter. Deze kinderen hebben evenveel recht als anderen om net zo ver te geraken in het leven. Ik wil hen een veilige haven bieden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 4 op 10 leraars riskeren burn-out

4 op 10 leraars riskeren burn-out

http://static3.hln.be/static/photo/2017/11/3/0/20170829040621/media_xll_9969330.jpg

Ruim 4 op de 10 Vlaamse leraars lopen een ernstig risico op een burn-out. 13,5% van hen heeft er momenteel zelfs al mee te kampen. Bij andere beroepen schommelt dat percentage tussen de 7 en 10%.

75% van het onderwijzend personeel ervaart stress. Dat is 10 tot 25% meer dan kaderleden, bedienden, arbeiders en ambtenaren. Dat blijkt uit een studie in opdracht van vacature.com, waarvoor onderzoeksbureau iVOX in april tweeduizend werkende Vlamingen tussen 18 en 65 jaar heeft ondervraagd.

Ongeveer de helft van de leraars en leraressen voelt zich bovendien geregeld gefrustreerd, gespannen, onzeker en/of lusteloos. Hun meest voorkomende lichamelijke klachten zijn oververmoeidheid, slapeloosheid, nekpijn, hoofdpijn en rugpijn. Meer dan een derde van de ondervraagden geeft aan dat ze daar recent last van hebben gehad.

Gevolg: ruim vier op de tien leraars lopen grote kans op een burn-out. "Dat heeft allereerst veel te maken met hun profiel. Wie lesgeeft, is vaak heel betrokken en geëngageerd. Dat maakt hen een kwetsbare groep voor arbeidsgerelateerde stress", legt neuropsychiater Eric Verhaeghen uit. Hij begeleidde al heel wat leerkrachten die kampen met stress. Verhaeghen wijst ook naar het rigide schoolsysteem. "Als het schooljaar gestart is en je wil naar een andere klas switchen of minder uren opnemen, kan dat niet zomaar. Wanneer een leerkracht stresssignalen geeft, wordt dat zelden goed opgevangen. Er is weinig ruimte om daar gepast mee om te gaan." Ten slotte wijst hij erop dat het mogelijk zou helpen als de leerplannen minder strikt zouden zijn. "Leerkrachten krijgen vaak weinig autonomie."

En toch willen velen van hen geen andere job: slechts 5,7% van de leerkrachten is actief op zoek naar een nieuwe uitdaging. (br.hln)


» Reageer (0)
29-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart De Pauw werkt aan geheimzinnig programma voor Canvas

Bart De Pauw werkt aan geheimzinnig programma voor Canvas

http://static3.hln.be/static/photo/2017/0/16/11/20170828093109/media_xll_9967286.jpg

Van Schalkse Ruiters over Buiten De Zone tot het Geslacht De Pauw: Bart De Pauw heeft al heel wat moois op zijn palmares staan. En nu werkt hij aan een nieuw programma voor Canvas, meldt de VRT.

In de tweede aflevering van het vijfde seizoen 'Allleen Elvis blijft bestaan' (op 9 september) ontvangt Thomas Vanderveken televisiemaker Bart De Pauw. Die zal daar zijn favoriete televisiefragmenten uit de doeken doen, maar de trailer van de aflevering focust zich vooral op het nieuwe programma waar Bart aan werkt.

Over het project is verder niets bekend, maar het schijnt niet van de poes te zijn: "Ik heb al vele televisieprogramma's gemaakt, maar ik ben nog nooit zo diep gegaan als nu. De voorbereidingen zijn enorm zwaar, verschrikkelijk. Ik ben mezelf een paar keer tegengekomen", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
28-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar school: hoogbegaafde Aliana (5) leerde zichzelf lezen in één maand

Terug naar school: hoogbegaafde Aliana (5) leerde zichzelf lezen in één maand

http://static2.hln.be/static/photo/2017/12/16/6/20170828035209/media_xll_9966861.png

En of 1 september een mijlpaal wordt voor Aliana Goethals uit Oosterzele. Al is ze nog maar pas vijf, ze trekt naar het eerste studiejaar en zal voor rekenen zelfs les in het tweede leerjaar volgen. Het blonde elfje is hoogbegaafd en slaat daarom het derde kleuterklasje over. "Er is geen houden aan dat kind", lacht haar mama, fier op haar slimme dochter, maar ook wat weemoedig omdat het speelse er te snel af ging. "Aliana was vier toen ze zich in een maand tijd leerde lezen, en in twaalf dagen kon ze schrijven."

Cindy Nimmegeers (39) moet één van de weinig mama's zijn die in april al winkels afschuimde om een boekentas voor haar jongste dochter te vinden. "Want Aliana bleef er maar om vragen - kan je nagaan hoelang ze er al naar uitkijkt om naar het eerste studiejaar te mogen", lacht de mama, terwijl haar dochter met een big smile heftig van ja knikt en van puur enthousiasme op en neer staat te springen. Apetrots laat de uk het kleinood - wel erg groot uitgevallen voor een kind van pas vijf - langs alle kanten bewonderen. "Ik heb al mijn mappen zelf mogen kiezen en er staan allemaal dieren op", jubelt ze blij. "En kijk, tussen mijn kleurpotloden zit er eentje van zilver én van goud!"

Volgens de normale gang van zaken had Aliana op 1 september naar het derde kleuterklasje moeten gaan. Maar dat is buiten haar opmerkelijke slimmigheid gerekend. Aliana's oudste zus Aaricia (7) is eveneens hoogbegaafd. Zij wipte van de derde kleuterklas naar het tweede studiejaar en gaat nu naar het derde leerjaar. Aliana maakt op nog jongere leeftijd cognitieve sprongen. "Dat komt deels ook omdat ze alles wil kunnen wat grote zus kan", zegt Cindy, net als haar echtgenoot (aankoopdirecteur bij een telecombedrijf, red.) universitair geschoold. "Aaricia begon te lezen toen ze zes was en in het derde kleuterklasje zat - "pas dan", zo onderbreekt Aliana haar mama fijntjes - en Aliana leerde zichzelf lezen op haar vier jaar. 

Ze had veel opgepikt van haar zus die zich op een speelmat de drukletters had aangeleerd en begon uit zichzelf leesboekjes met drieletterwoordjes te bestuderen. Begreep ze iets niet, dan kwam ze het mij vragen. 'Welke letter is dat?' 'Hoe zeg je o met een e erachter?' In een maand tijd, ze zat in de tweede kleuterklas, kon Aliana lezen, inclusief de tweeklanken. 

En eens ze kon lezen, wilde ze ook kunnen schrijven. In twaalf dagen had ze dat onder de knie. Intussen kent ze alle spellingsregels van het tweede studiejaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo krijg je die tienerdochter wél op tijd naar school ’s ochtends

Zo krijg je die tienerdochter wél op tijd naar school ’s ochtends

https://www.mupload.nl/img/ovhqat0znyjh1.jpg

Dacht jij dat het al moeilijk was om een kleuter op tijd en netjes aangekleed richting school te brengen? Wacht tot die kleuter een tienerdochter is. Crisis voor de kleerkast en discussie over lievelingsbroeken die in de wasmand zitten verzekerd. Met deze tip los je die ochtendlijke hectiek handig op.

“Help, ik heb niks om aan te trekken!” Het is de standaardzin van menig vrouw naast een overvolle kleerkast, die zelfs al vanaf de puberteit in het vrouwelijk vocabularium sluipt. Erg vervelend als jij er toch nog voor moet zorgen dat die tienerdochter op tijd op school komt, liefst in een outfit waarmee ze niet vanaf dag één een keelontsteking oploopt.
Maar een goede voorbereiding is alles. Om discussies over kledingskeuzes vanaf volgende week te vermijden, kan je nu al beginnen aan een stappenplan die een kleerkastcrisis bij tienerdochters voorkomt. 

Stap 1: Laat je dochter in de week voor school weer begint zoveel mogelijk outfits aandoen uit haar kleerkast, in allerlei mogelijke combinaties. Maak een mix van verschillende rokken, broeken, tops enzovoort boven elkaar. Laat je dochter zich even een model wanen en maak een foto van elke “look”. 

Stap 2: Print die foto’s uit, en bewaar ze in een schoendoos in de kleerkast. Je kan ze ook aan de binnenkant van de kast kleven, zodat ze overzichtelijk te bewonderen vallen.

Stap 3: In plaats van de hele kast overhoop te halen op een hectische ochtend, kan jouw dochter op basis van de foto’s haar ideale outfit van de dag uitkiezen. Bij voorkeur kiest ze al de avond voordien en kunnen de kleren al klaargelegd worden, maar zoals dat gaat met tienerdochters: opspelende hormonen kunnen ervoor zorgen dat die perfect gekozen outfit van zondagavond op maandagochtend plots het slechtste idee ter wereld lijkt. Dat jij achteraf niet alle gepaste kledingstukken opnieuw moet opvouwen en in de kast leggen, is ook weer een extra pluspunt. (br.hln)


» Reageer (0)
27-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dingen doen succesvolle mensen voor het slapengaan

Deze dingen doen succesvolle mensen voor het slapengaan

https://images4.persgroep.net/rcs/ZGk8EE2ytMirR-3pJRWWp9nKeNQ/diocontent/110202473/_crop/0/37/1619/908/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

We weten maar al te goed hoe verleidelijk het is om voor het slapen nog even door je sociale media te scrollen of nog een laatste aflevering van je favoriete Netflix-serie te zien, maar laten we eerlijk zijn... echt deugd doet het de volgende ochtend niet. Wil je succesvol door het leven gaan? Ruil dan je digitale apparatuur in voor deze 5 activiteiten.

De dingen die je doet voor het slapengaan hebben niet alleen invloed op je nachtrust, ook je humeur en energielevel van de dag erop betalen de prijs van een nachtje Netflix & chill. Klap je laptop dus maar alvast dicht en schuif je smartphone aan de kant, hier zijn de vijf avondactiviteiten waar succesvolle mensen bij zweren.

Lezen

Als we de avondroutine van mensen als Steve Jobs bestuderen zien we dat ze allemaal een ding gemeen hebben: het allerlaatste vrije moment van hun dag investeren ze in het lezen van een boek. Niet alleen bedrijfsliteratuur, ook andere genres komen aan bod, zolang het maar informatie verschaft en de creativiteit een boost geeft.

Zet het werk uit je hoofd

Hoewel succesvolle mensen vaak leven voor hun werk, gaat hun laptop toe en smartphone uit zodra de avond valt. Je mailbox mag dan nog zo hard uitpuilen met urgenties, geef jezelf een pauze tussen de laatste mail die je leest en voor je onder de wol kruipt. Het zal je nachtrust en je productiviteit van de dag erna alleen maar ten goede komen.

To-do lijst maken

Een goede nachtrust vraagt om een hoofd dat leeg is. Succesvolle mensen maken daarom vaak een lijst met to-do’s. Een goede manier om het werk van je af te schrijven en te vermijden dat het ’s nachts in het hoofd blijft rondspoken.

Family time

Breng na de werkuren zoveel mogelijk tijd door met vrienden, familie en partner. Je investeert immers al een derde van je dag in presteren op de werkvloer. Maak het gezellig met je partner, speel met je kinderen of ga op stap met je vriendinnen. Kortom: koppel je los van werkgerelateerde verantwoordelijkheden en investeer je kostbare tijd in dat wat écht belangrijk is: je geliefden.

Ga met een positieve ingesteldheid naar bed

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer om de minder positieve ervaringen die vandaag op je pad kwamen los te laten. Blijf er vooral niet over piekeren, pessimistische gedachten leiden alleen maar tot onnodige stress. Focus op de positieve momenten van je dag en relativeer de minder positieve, dan ga je ongetwijfeld een geslaagde nachtrust tegemoet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robbe De Hert hervat opnames droomproject

Robbe De Hert hervat opnames droomproject ‘Hollywood aan de Schelde’

https://images4.persgroep.net/rcs/gUrL6FBTJow-rvQJAfzCip3Jimo/diocontent/74107433/_focus/0.562500/0.375367/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Peetvader van de Vlaamse film Robbe De Hert heeft het filmen van zijn droomproject ‘Hollywood aan de Schelde’, een documentaire over de geschiedenis van de Belgische film, hervat. Dankzij een succesvolle crowdfunding en benefiet kan de Antwerpenaar zijn film afwerken.

Eerder deze maand raakte bekend dat de Nederlandse producent Willem Thijssen mee in het project stapt. De Hert en Thijssen werkten al samen voor onder meer ‘De Witte van Sichem’ en ‘Gaston’s War’.
De voorbije week hervatte De Hert de opnames. ze week al, vonden de eerste opnames plaats. Hij beschikt al jaren over vele uren beeldmateriaal, maar kreeg door financiële problemen het project nooit rond. Dankzij de steun van heel wat sympathisanten en filmliefhebbers kwam er toch schot in de zaak. (br.hln)


» Reageer (0)
26-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op deze leeftijd heb je het helemaal gehad met werken

Op deze leeftijd heb je het helemaal gehad met werken

https://images3.persgroep.net/rcs/wf9B__C42uivM_kpWfeZM7JZsI0/diocontent/110406092/_crop/0/46/1619/908/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Misschien ga je al jaren met tegenzin naar je werk of ben je juist de eeuwige workaholic die denkt er nooit genoeg van te krijgen. Welke van de twee het ook mag zijn, er is wel degelijk een leeftijd waarop we het volledig gehad hebben met werken. En dat gevoel treft ons vroeger dan verwacht.

Uit onderzoek uitgevoerd door het human resources-bedrijf Robert Half UK blijkt dat we op de leeftijd van 35 jaar echt een verschrikkelijke hekel beginnen krijgen aan onze job. Dat komt omdat op die leeftijd het gevoel komt opdagen dat we nog niets bereikt hebben van de doelen die we voor ogen hadden. Voor wie wel al succes heeft geboekt op de werkvloer, is de stress dan weer zo ondragelijk dat werken geen enkele vorm van voldoening meer geeft.
Robert Half UK ondervroeg voor het onderzoek 2.000 werkende Britten. Wie de leeftijd van 35 jaar al gepasseerd was, bleek twee keer zo ongelukkig te zijn als iemand bij wie het 35ste levensjaar nog in het verschiet ligt. Vrouwen van deze leeftijd gaven aan vooral belang te hechten aan het starten van een familie of willen liever tijd doorbrengen met de kinderen in plaats van te presteren op de werkvloer.

Een kwart van de werkenden in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar gaf aan regelmatig stress te hebben op de werkvloer. Bij 35-plussers lag dit aantal hoger, met een derde van de ondervraagden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je kunt doen als je propere was altijd muf riekt

Wat je kunt doen als je propere was altijd muf riekt

https://images4.persgroep.net/rcs/JF4sKoUJ-fEPbgAb_TCuPRtqpEQ/diocontent/110453470/_crop/0/3/1618/908/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je hebt de wastrommel niet te vol gepropt en de kleren ook niet te lang laten zitten, en toch ruikt je was niet fris? Als zelfs liters wasverzachter niet helpen, is er waarschijnlijk meer aan de hand.  En geen zorgen, je hoeft niet meteen een nieuw wasmachine te kopen. Met een paar kleine aanpassingen ruikt je propere was frisser als ooit tevoren.

1. De rubberen rand schoonmaken
Vaak blijft er heel wat viezigheid in de rubberen rand van de wasmachine zitten. Denk haren, stofjes, muntjes en andere rommel die na een tijdje kunnen stinken. Maak simpelweg een vod nat met heet water, doe er een beetje allesreiniger bij en hupsakee blijven vegen tot de rand weer proper is.

2. Was stinksokken apart
Het klinkt misschien banaal, maar één stinksok kan er al voor zorgen dat de volledige was naar een beerput ruikt. Sokken en ondergoed apart wassen is het veiligst.

3. Schuur het zeepbakje uit
Het is belangrijk om het zeepbakje af en toe te schuren met een mengsel van kokend water en soda, dat maakt normaal gezien al een groot verschil qua geur.

4. 90 graden
Ruikt je was nog altijd muf? Laat je wasmachine dan eens draaien op 90 graden zonder kleren in en met een vaatwastablet. (br.hln)


» Reageer (0)
25-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vader deelt 10 lessen die hij leerde sinds hij zoontje (3) verloor

“Neem zo veel mogelijk foto’s. Op een dag kan het alles zijn wat je nog hebt”: vader deelt 10 lessen die hij leerde sinds hij zoontje (3) verloor

https://www.mupload.nl/img/cywhmdtufnh1n.jpg

 Het is vandaag 1 jaar en 7 dagen geleden dat Jen en Richard Pringle afscheid moesten nemen van hun zoontje Hughie (3). Het jongetje uit het Britse Hastings stierf aan een hersenbloeding en sindsdien is het leven van het gezin nooit meer hetzelfde geweest. Papa Richard postte nu een bericht op Facebook waarin hij de 10 meest waardevolle lessen deelt die hij leerde sinds hun grote verlies. En hij hoopt dat andere ouders de post lezen en zo veel mogelijk delen.

“Onze jongen had een hersenziekte, maar het ging eigenlijk heel goed met hem”, vertelt Richard. “Hij liep amper 5 procent risico op een bloeding, maar we hadden pech. Het noodlot sloeg toe en op 18 augustus vorig jaar moesten we hem plots afgeven.”

Op foto’s die Richard en Jen deelden op Facebook is een vrolijk jongetje te zien, dat met zijn papa en mama speelt en op uitstap gaat. Schijnbaar onbezorgd, zoals het voor elk kind zou moeten zijn. “Hij was zachtaardig, bezorgd en heel lief”, aldus Richard, die samen met Jen nog twee andere kinderen heeft. “Zelfs de meest saaie dingen werden leuk als hij erbij was. Álles was leuk als hij erbij was. We hadden hem maar drie jaar bij ons, maar hij gaf ons een heel leven aan mooie herinneringen.”
Stortvloed
Hij hoopt nu met een post op Facebook andere ouders te laten beseffen dat ze hun kind nooit voor vanzelfsprekend mogen houden. Het berichtje werd intussen al bijna 2.000 keer gedeeld en kon op een stortvloed aan steunende en bemoedigende reacties rekenen. Dit is wat Richard schreef:

1. Je kan je kind nooit te graag zien of te veel kusjes geven.
2. Je hebt altijd tijd. Hou op met wat je aan het doen bent en speel, al is het maar voor even. Niets is zo belangrijk dat het niet even kan wachten.

3. Neem zo veel mogelijk foto’s en maak zo veel mogelijk filmpjes als fysiek mogelijk is. Op een dag kan het alles zijn wat je nog hebt.

4. Investeer geen geld, investeer tijd. Denk je dat de hoeveelheid geld die je uitgeeft ertoe doet? Nee. Het is wat je doet, dat telt. Spring in plassen, ga wandelen, zwem in zee, bouw een kamp en amuseer jullie samen. Dat is alles wat kinderen willen. Ik kan me niets herinneren van de dingen die we voor Hughie kochten, ik herinner me alleen wat we samen deden.

5. Zing. Zing samen liedjes. Mijn leukste herinneringen zijn die waarin Hughie op mijn schouders zit of naast me in de wagen en we onze favoriete liedjes zingen. Herinneringen worden gemaakt met muziek.
6. Koester de meest eenvoudige dingen. Avonden en de tijd om naar bed te gaan en verhaaltjes voor te lezen. Samen ontbijten. Luie zondagen. Dat zijn de momenten die ik het meeste mis. Laat die special momenten niet onopgemerkt voorbijgaan.

7. Kus de mensen die je graag ziet altijd als je afscheid neemt. En als je het vergeet, ren achter hen aan en doe het toch nog. Je weet nooit of het niet de laatste keer is dat je de kans zal krijgen.

8. Maak saaie dingen leuk. Winkelen en autoritten. Doe gek, vertel grapjes, lach en amuseer jullie. Klussen zijn maar klussen als je ze zo bekijkt. Het leven is te kort om geen plezier te maken.
9. Hou een dagboek bij. Schrijf alle dingen op die je kleintjes doen en die je gelukkig maken. De grappige dingen die ze zeggen, de schattige dingen die ze doen. We zijn daar pas mee begonnen toen we Hughie al kwijt waren. Omdat we ons nog alles blijvend wilden herinneren. Nu doen we het voor Hettie en we gaan het ook voor Hennie doen. Dan kunnen de herinneringen je nooit meer ontsnappen. En als je ouder wordt, zal je altijd kunnen terugkijken en elk moment kunnen koesteren.

10. Als je je kinderen bij je hebt - om goedenacht te kussen, mee te ontbijten, naar school te wandelen, aan de universiteit in te schrijven, weg te schenken op hun huwelijksdag - dan ben je gezegd. Vergeet dat nooit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salma Hayek en haar man zijn het rijkste Hollywoodkoppel: “Ik werk gewoon te graag”

Salma Hayek en haar man zijn het rijkste Hollywoodkoppel: “Ik werk gewoon te graag”

https://images4.persgroep.net/rcs/Dj7BFfmd-8MrMwCxgFb-cUvSxmo/diocontent/110475385/_crop/1/57/943/529/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met liefst 17 miljard euro op de bankrekening zijn Salma Hayek (50) en haar man veruit het rijkste koppel in Hollywood. Maar aan het zwembad liggen luieren in één van hun vier huizen is er niet bij. “Huisvrouw worden is niks voor mij”, zegt Salma, die samen met Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds te zien is in ‘The Hitman’s Bodyguard’. “Ik heb vroeger heel hard moeten werken voor mijn centen. Ik ga nu niet naast mijn schoenen beginnen te lopen.” Hayek is verre van een doorsneevrouw en doet de dingen zelden volgens het boekje. In 2009 trouwde ze met haar steenrijke Franse zakenman, François-Henri Pinault. Twee jaar eerder was ze - op haar 41ste - bevallen van hun dochtertje Valentina (9). Salma had toen aan een rustig leventje als huisvrouw met nanny kunnen beginnen. Maar ze werkte rustig door. In ‘The Hitman’s Bodyguard’ heeft ze geen al te grote rol - ze speelt de vrouw van Samuel L. Jackson, ’s werelds meest beruchte huurmoordenaar.  Maar dat vond ze niet erg: “Ik heb héél veel geld gekregen om slechts een paar scènes in te blikken, dus dit was voor mij zowat de beste job ter wereld”, lacht ze. “De opnames vonden niet ver van mijn thuis in Londen plaats, wat als werkende mama juist heel goed uitkwam.”
Veel fans dachten dat je na je huwelijk en de geboorte van je dochtertje minder zou werken.

”Geloof me, ook ik dacht dat ik tegen nu wel huisvrouw was geweest. Als ik wil, dan kan ik dat zo worden, maar ik werk gewoon veel te graag. Het houdt me nuchter. Ik heb vroeger heel hard moeten werken voor mijn centen, en het is daarom belangrijk dat ik niet naast mijn schoenen begin te lopen. Ik zou zot worden mocht ik vandaag stoppen met werken. Niks doen is absoluut niks voor mij. Mijn dochtertje is mijn prioriteit, maar ik zou ook graag nog als actrice wat willen groeien.” (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!