NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik moest beloven dat ik me zou onderwerpen aan mannen en braaf huishouden zou doen

Ik moest beloven dat ik me zou onderwerpen aan mannen en braaf huishouden zou doen": Lilia (26) ontsnapte uit sekte opa

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/0/0/20170830120439/media_xll_9972540.jpg

Ze is 26, maar eigenlijk voelt ze zich nog maar 8. Want dat is hoe lang de Nieuw-Zeelandse Lilia Tarawa nog maar in de 'echte' wereld leeft, nadat ze jarenlang doorbracht in de sekte van haar - voor seksueel geweld veroordeelde - opa. Die bleek gericht op het klein houden van zijn volgelingen, in het bijzonder van vrouwen. "Zo mochten we geen make-up dragen. Dan waren we als Jezebel in de Bijbel en zij werd gestraft voor haar ijdelheid en verscheurd door honden", vertelt ze in een boek over haar leven.

De opa van Lilia startte zijn sekte in 1969 en noemde die Gloriavale. Neville Cooper - ook bekend als Hopeful Christian - was een zedendelinquent die in de gevangenis had gezeten voor drie gevallen van aanranding van de eerbaarheid. Zijn slachtoffers waren meisjes tussen 12 en 19. Op zijn 69ste trouwde hij nog met een meisje van 17. Zelf omschreef hij dat als was hij 'martelaar van het geloof'.

In zijn commune van een 90-tal gezinnen - die nog altijd bestaat - waren de regels strikt. Vrouwen worden er beschouwd als ondergeschikt aan mannen en leiden een leven van huishoudelijke dienstbaarheid. Ze dragen altijd een hoofddoek en lange kleden, die niets van hun decolleté of zelfs van hun armen laten zien. Alles wordt gedeeld en moeders geven elkaars kinderen ook de borst. Jonge meisjes zijn vaak nog tieners als ze worden uitgehuwelijkt. Er worden periodes van strikt vasten georganiseerd en dan wordt er dagenlang niet gegeten of een maand lang alleen rijst verorberd. Boven hun hoofd hangt de constante dreiging van eeuwige verdoemenis.

Op school worden nog altijd lijfstraffen toegediend. "Ik herinner me hoe een 'stoute' jongen van de stok kreeg vooraan in de klas", vertelt Lilia. "Toen een moeder me de blauwe striemen liet zien op de rug van haar kind, begon ik te denken dat er iets niet klopte. Maar ik duwde die gedachte weg. Zelfs als je vond dat er iets niet juist was, mocht je er niet over spreken. Je leerde om je emoties te onderdrukken. Je was in de macht van de leiders. Van kinds af leerde je dat je moest gehoorzamen."

Vernederd
Toen ze op een dag een schoolrapport kreeg waarin ze geprezen werd om haar leiderschapskwaliteiten, las haar opa het tijdens het eten voor aan de hele groep en maakte hij haar belachelijk. 'We willen hier geen bazige vrouwen zoals jij', zei hij. "Ik voelde me zo vernederd."
Op haar 16de was het tijd voor haar officiële toetreding tot de groep. "Ik moest tijdens een ceremonie zweren dat ik me zou onderwerpen aan de mannen, het huishouden zou doen en 'puur', 'zachtmoedig' en 'bescheiden' zou blijven", vertelt Lilia. "En ik moest beloven dat ik nooit aan overspel, scheiding, anticonceptie en abortus zou toegeven."

"Opa pochte er altijd over dat we de grootste gezinnen van het land hadden", gaat ze verder. "Een van zijn favoriete preken ging over ons geluk dat we op de wereld waren gezet door christelijke ouders. 'Raad eens wat de mest gevaarlijke plaats ter wereld is', zei hij dan. 'Het is niet de weg met zijn vele auto's. Of de lucht waar vliegtuigen doorheen zoeven. Het is de vagina van een goddeloze vrouw."

Rebellie
Het waren uiteindelijk twee oudere kinderen van haar gezin die met de rebellie begonnen. "Het begon met kleine dingen zoals naar popmuziek luisteren, een zonnebril dragen of mouwen oprollen. Ten slotte liepen ze weg. Zowel mijn broer als mijn zus. Mensen die vertrekken, worden geëxcommuniceerd en gemeden. Tégen of óver hen spreken is een zonde. Het brak mijn moeders hart."

Haar ouders waren zwaar geïndoctrineerd, maar hun liefde voor hun kinderen liet hen iets doen dat nooit eerder was gebeurd in de gemeenschap. Hoewel ze lid bleven, verlieten ze het landgoed van de sekte en gingen ze in een eigen huis wonen. "Ik werd opeens blootgesteld aan invloeden van buiten", vertelt ze. "Gaatjes in je oren, een short, populaire muziek. Het was aanlokkelijk, maar ook verwarrend. Het was alsof ik twee levens leidde. Uiteindelijk besloten we volledig met de gemeenschap te kappen."

Pijnlijk
Dat was een pijnlijk proces. Want het waren allemaal familieleden en vrienden. Ze worstelt er vandaag nog altijd mee. "Je gelooft dat je ervoor zal branden in de hel", vertelt ze daarover. "Dat is wat je je hele leven te horen hebt gekregen. Het heeft me veel tijd gekost om uit te zoeken wie ik echt was. Je gaat plots van geen keuzes mogen maken naar alles zelf beslissen. Over je studie, je relatie, je carrière."

Intussen heeft Lilia religie afgezworen en gestudeerd. Ze draagt modieuze kleren en date zelfs af en toe een leuke jongen. En ze heeft een boek geschreven over haar ervaringen in de sekte van haar opa. "Ik heb het gedaan om discriminatie en misbruik aan te klagen, voor mensen die het zelf niet kunnen. Misschien geeft het anderen ook de kracht om eruit te stappen. Onderdrukking gebeurt trouwens niet alleen in sektes. Je ziet het elke dag, overal. Ik geef deze mensen een stem. Ik weet wat racisme, seksisme en kindermishandeling is. Ik heb het meegemaakt. Het kan je mentale gezondheid ondermijnen en je alle levensvreugde ontnemen."

Ondanks alles schrijft ze Gloriavale en haar opa niet volledig af. "Sta ik achter de filosofie? Nee, daarom ben ik ook weggegaan. Maar er waren ook goede dingen. Ik heb er veel geleerd. Sociale vaardigheden, hoe je in een team moet werken en praktische dingen, zoals koken, naaien en een kind verzorgen. Vooral huishoudelijke dingen, wel. En mijn opa? Die zal ook altijd mijn opa zijn en ik zal hem op een manier altijd graag zien. Niet alles wat hij deed, was fout." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te koop voor 20 miljoen euro (en ingericht door Vlaamse topontwerper): de villa van Picasso

Te koop voor 20 miljoen euro (en ingericht door Vlaamse topontwerper): de villa van Picasso

http://static0.hln.be/static/photo/2017/17/16/8/20170829164205/media_xll_9968918.jpg

Het prachtige Zuid-Franse landhuis waar kunstschilder Pablo Picasso woonde van 1961 tot aan zijn dood in 1973, gaat onder de hamer. Startbod: 20,2 miljoen euro. De befaamde Vlaamse interieurontwerper Axel Vervoordt zorgde ervoor dat de woning er weer precies uitziet zoals toen Picasso nog leefde, al werd ze wel voorzien van alle moderne comfort.

Het optrekje - met de tot de verbeelding sprekende naam 'Mas de Notre Dame de Vie' - ligt in de gemeente Mougins aan de Côte d'Azur, met zicht op de baai van Cannes en de Middellandse Zee. De gigantische villa telt liefst 1.709 vierkante meter bewoonbare oppervlakte en ligt op een perceel van 3,3 hectare. Er zijn vijftien slaapkamers, twaalf badkamers, een zwembad, een poolhouse en een professionele tennisbaan. Bovendien is het complex van kop tot teen gerenoveerd. Dat was ook nodig, want na de dood van Picasso's tweede vrouw, Jacqueline Roque, in 1986 stond het huis dertig jaar lang leeg.

Net als toen

De Vlaamse decorateur, kunstverzamelaar en interieurontwerper Axel Vervoordt nam het landhuis onder handen en zorgde ervoor dat het er weer precies uitziet zoals toen Picasso er nog verbleef. Bronnenmateriaal had hij genoeg: in de talloze boeken over het leven van de schilder speelt 'Mas de Notre Dame de Vie' een hoofdrol. Vervoordt zelf blijft erg discreet over zijn rol in het restauratieproject "uit respect voor de klant". Honderd mensen zijn twee jaar lang in de weer geweest om het huis helemaal in orde te krijgen. Wie interesse heeft in de woonst, kan terecht bij Christie's International Real Estate in Amsterdam. De verkoop gaat door op 12 oktober. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mathilde kiest bewust voor job als directrice van gekleurde school:

Mathilde kiest bewust voor job als directrice van gekleurde school: "Kinderen een veilige haven geven: fantastisch toch?"

http://static0.hln.be/static/photo/2017/8/13/0/20170830035723/media_xll_9971550.jpg

Ze had een bedrijf in industriële verlichting, maar vrijdag start ze op haar nieuwe job: directrice van een stedelijke basisschool op het Antwerpse Kiel. Van lampen naar het onderwijs: als carrièreswitch kan het tellen. "Ik wilde betekenisvoller in het leven staan", zegt Mathilde van Engelenburg (47). "Kinderen een veilige haven bieden en hen de best mogelijke rugzak meegeven: daar doe ik het voor."

De mannen van de Antwerpse haven zullen raar opkijken wanneer ze Mathilde van Engelenburg in de krant zien staan. Schooldirectrice?! Zij? Ze deed toch in industriële verlichting voor logistieke bedrijven? "Wel ja, tot half augustus heb ik dat effectief gedaan", lacht Mathilde, blij om even te kunnen uitblazen van het opknapwerk aan haar pas gekochte huis in Antwerpen. Van origine is ze Nederlandse, maar ze woont al twintig jaar in Antwerpen, als alleenstaande mama met haar dochter Femke (20).

"Maar ik ben gráág ondernemer geweest. Ik vond het zalig om mijn eigen baas te zijn! Maar: begin dit jaar moest ik aan mezelf toegeven dat die passie er niet meer was. Ik was niet meer gemotiveerd," zegt Mathilde. "Ik miste het dat ik niks wezenlijks voor een ander kon betekenen. En zo kwam ik als vanzelf weer uit bij mijn oude liefde, het onderwijs. Uit een test is vroeger trouwens gebleken dat er 95% leerkracht in mij zit."

Nadat ze zich een week had opgesloten in een universiteitsbibliotheek, om stapels lectuur door te nemen over het onderwijs van nu, doorliep Mathilde een zware sollicitatieronde. Voor een job als directrice bij het stedelijk onderwijs van Antwerpen. Ze haalde de ronde samen met drie anderen. Vervolgens mocht ze kiezen - en motiveren - in welke van de zeven scholen met een openstaande vacature ze aan de slag wilde gaan. Als enige koos zij voor De Piramide, een kleuter- en lagere school waar 95% van de 450 kleuters en leerlingen van allochtone afkomst is. Op het Antwerpse Kiel, een multiculturele wijk. "En daar heb ik heel bewust voor gekozen. Juist omdát het een gekleurde school is. Hier is de uitdaging zo veel groter. Deze kinderen hebben evenveel recht als anderen om net zo ver te geraken in het leven. Ik wil hen een veilige haven bieden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 4 op 10 leraars riskeren burn-out

4 op 10 leraars riskeren burn-out

http://static3.hln.be/static/photo/2017/11/3/0/20170829040621/media_xll_9969330.jpg

Ruim 4 op de 10 Vlaamse leraars lopen een ernstig risico op een burn-out. 13,5% van hen heeft er momenteel zelfs al mee te kampen. Bij andere beroepen schommelt dat percentage tussen de 7 en 10%.

75% van het onderwijzend personeel ervaart stress. Dat is 10 tot 25% meer dan kaderleden, bedienden, arbeiders en ambtenaren. Dat blijkt uit een studie in opdracht van vacature.com, waarvoor onderzoeksbureau iVOX in april tweeduizend werkende Vlamingen tussen 18 en 65 jaar heeft ondervraagd.

Ongeveer de helft van de leraars en leraressen voelt zich bovendien geregeld gefrustreerd, gespannen, onzeker en/of lusteloos. Hun meest voorkomende lichamelijke klachten zijn oververmoeidheid, slapeloosheid, nekpijn, hoofdpijn en rugpijn. Meer dan een derde van de ondervraagden geeft aan dat ze daar recent last van hebben gehad.

Gevolg: ruim vier op de tien leraars lopen grote kans op een burn-out. "Dat heeft allereerst veel te maken met hun profiel. Wie lesgeeft, is vaak heel betrokken en geëngageerd. Dat maakt hen een kwetsbare groep voor arbeidsgerelateerde stress", legt neuropsychiater Eric Verhaeghen uit. Hij begeleidde al heel wat leerkrachten die kampen met stress. Verhaeghen wijst ook naar het rigide schoolsysteem. "Als het schooljaar gestart is en je wil naar een andere klas switchen of minder uren opnemen, kan dat niet zomaar. Wanneer een leerkracht stresssignalen geeft, wordt dat zelden goed opgevangen. Er is weinig ruimte om daar gepast mee om te gaan." Ten slotte wijst hij erop dat het mogelijk zou helpen als de leerplannen minder strikt zouden zijn. "Leerkrachten krijgen vaak weinig autonomie."

En toch willen velen van hen geen andere job: slechts 5,7% van de leerkrachten is actief op zoek naar een nieuwe uitdaging. (br.hln)


» Reageer (0)
29-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart De Pauw werkt aan geheimzinnig programma voor Canvas

Bart De Pauw werkt aan geheimzinnig programma voor Canvas

http://static3.hln.be/static/photo/2017/0/16/11/20170828093109/media_xll_9967286.jpg

Van Schalkse Ruiters over Buiten De Zone tot het Geslacht De Pauw: Bart De Pauw heeft al heel wat moois op zijn palmares staan. En nu werkt hij aan een nieuw programma voor Canvas, meldt de VRT.

In de tweede aflevering van het vijfde seizoen 'Allleen Elvis blijft bestaan' (op 9 september) ontvangt Thomas Vanderveken televisiemaker Bart De Pauw. Die zal daar zijn favoriete televisiefragmenten uit de doeken doen, maar de trailer van de aflevering focust zich vooral op het nieuwe programma waar Bart aan werkt.

Over het project is verder niets bekend, maar het schijnt niet van de poes te zijn: "Ik heb al vele televisieprogramma's gemaakt, maar ik ben nog nooit zo diep gegaan als nu. De voorbereidingen zijn enorm zwaar, verschrikkelijk. Ik ben mezelf een paar keer tegengekomen", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
28-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar school: hoogbegaafde Aliana (5) leerde zichzelf lezen in één maand

Terug naar school: hoogbegaafde Aliana (5) leerde zichzelf lezen in één maand

http://static2.hln.be/static/photo/2017/12/16/6/20170828035209/media_xll_9966861.png

En of 1 september een mijlpaal wordt voor Aliana Goethals uit Oosterzele. Al is ze nog maar pas vijf, ze trekt naar het eerste studiejaar en zal voor rekenen zelfs les in het tweede leerjaar volgen. Het blonde elfje is hoogbegaafd en slaat daarom het derde kleuterklasje over. "Er is geen houden aan dat kind", lacht haar mama, fier op haar slimme dochter, maar ook wat weemoedig omdat het speelse er te snel af ging. "Aliana was vier toen ze zich in een maand tijd leerde lezen, en in twaalf dagen kon ze schrijven."

Cindy Nimmegeers (39) moet één van de weinig mama's zijn die in april al winkels afschuimde om een boekentas voor haar jongste dochter te vinden. "Want Aliana bleef er maar om vragen - kan je nagaan hoelang ze er al naar uitkijkt om naar het eerste studiejaar te mogen", lacht de mama, terwijl haar dochter met een big smile heftig van ja knikt en van puur enthousiasme op en neer staat te springen. Apetrots laat de uk het kleinood - wel erg groot uitgevallen voor een kind van pas vijf - langs alle kanten bewonderen. "Ik heb al mijn mappen zelf mogen kiezen en er staan allemaal dieren op", jubelt ze blij. "En kijk, tussen mijn kleurpotloden zit er eentje van zilver én van goud!"

Volgens de normale gang van zaken had Aliana op 1 september naar het derde kleuterklasje moeten gaan. Maar dat is buiten haar opmerkelijke slimmigheid gerekend. Aliana's oudste zus Aaricia (7) is eveneens hoogbegaafd. Zij wipte van de derde kleuterklas naar het tweede studiejaar en gaat nu naar het derde leerjaar. Aliana maakt op nog jongere leeftijd cognitieve sprongen. "Dat komt deels ook omdat ze alles wil kunnen wat grote zus kan", zegt Cindy, net als haar echtgenoot (aankoopdirecteur bij een telecombedrijf, red.) universitair geschoold. "Aaricia begon te lezen toen ze zes was en in het derde kleuterklasje zat - "pas dan", zo onderbreekt Aliana haar mama fijntjes - en Aliana leerde zichzelf lezen op haar vier jaar. 

Ze had veel opgepikt van haar zus die zich op een speelmat de drukletters had aangeleerd en begon uit zichzelf leesboekjes met drieletterwoordjes te bestuderen. Begreep ze iets niet, dan kwam ze het mij vragen. 'Welke letter is dat?' 'Hoe zeg je o met een e erachter?' In een maand tijd, ze zat in de tweede kleuterklas, kon Aliana lezen, inclusief de tweeklanken. 

En eens ze kon lezen, wilde ze ook kunnen schrijven. In twaalf dagen had ze dat onder de knie. Intussen kent ze alle spellingsregels van het tweede studiejaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo krijg je die tienerdochter wél op tijd naar school ’s ochtends

Zo krijg je die tienerdochter wél op tijd naar school ’s ochtends

https://www.mupload.nl/img/ovhqat0znyjh1.jpg

Dacht jij dat het al moeilijk was om een kleuter op tijd en netjes aangekleed richting school te brengen? Wacht tot die kleuter een tienerdochter is. Crisis voor de kleerkast en discussie over lievelingsbroeken die in de wasmand zitten verzekerd. Met deze tip los je die ochtendlijke hectiek handig op.

“Help, ik heb niks om aan te trekken!” Het is de standaardzin van menig vrouw naast een overvolle kleerkast, die zelfs al vanaf de puberteit in het vrouwelijk vocabularium sluipt. Erg vervelend als jij er toch nog voor moet zorgen dat die tienerdochter op tijd op school komt, liefst in een outfit waarmee ze niet vanaf dag één een keelontsteking oploopt.
Maar een goede voorbereiding is alles. Om discussies over kledingskeuzes vanaf volgende week te vermijden, kan je nu al beginnen aan een stappenplan die een kleerkastcrisis bij tienerdochters voorkomt. 

Stap 1: Laat je dochter in de week voor school weer begint zoveel mogelijk outfits aandoen uit haar kleerkast, in allerlei mogelijke combinaties. Maak een mix van verschillende rokken, broeken, tops enzovoort boven elkaar. Laat je dochter zich even een model wanen en maak een foto van elke “look”. 

Stap 2: Print die foto’s uit, en bewaar ze in een schoendoos in de kleerkast. Je kan ze ook aan de binnenkant van de kast kleven, zodat ze overzichtelijk te bewonderen vallen.

Stap 3: In plaats van de hele kast overhoop te halen op een hectische ochtend, kan jouw dochter op basis van de foto’s haar ideale outfit van de dag uitkiezen. Bij voorkeur kiest ze al de avond voordien en kunnen de kleren al klaargelegd worden, maar zoals dat gaat met tienerdochters: opspelende hormonen kunnen ervoor zorgen dat die perfect gekozen outfit van zondagavond op maandagochtend plots het slechtste idee ter wereld lijkt. Dat jij achteraf niet alle gepaste kledingstukken opnieuw moet opvouwen en in de kast leggen, is ook weer een extra pluspunt. (br.hln)


» Reageer (0)
27-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dingen doen succesvolle mensen voor het slapengaan

Deze dingen doen succesvolle mensen voor het slapengaan

https://images4.persgroep.net/rcs/ZGk8EE2ytMirR-3pJRWWp9nKeNQ/diocontent/110202473/_crop/0/37/1619/908/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

We weten maar al te goed hoe verleidelijk het is om voor het slapen nog even door je sociale media te scrollen of nog een laatste aflevering van je favoriete Netflix-serie te zien, maar laten we eerlijk zijn... echt deugd doet het de volgende ochtend niet. Wil je succesvol door het leven gaan? Ruil dan je digitale apparatuur in voor deze 5 activiteiten.

De dingen die je doet voor het slapengaan hebben niet alleen invloed op je nachtrust, ook je humeur en energielevel van de dag erop betalen de prijs van een nachtje Netflix & chill. Klap je laptop dus maar alvast dicht en schuif je smartphone aan de kant, hier zijn de vijf avondactiviteiten waar succesvolle mensen bij zweren.

Lezen

Als we de avondroutine van mensen als Steve Jobs bestuderen zien we dat ze allemaal een ding gemeen hebben: het allerlaatste vrije moment van hun dag investeren ze in het lezen van een boek. Niet alleen bedrijfsliteratuur, ook andere genres komen aan bod, zolang het maar informatie verschaft en de creativiteit een boost geeft.

Zet het werk uit je hoofd

Hoewel succesvolle mensen vaak leven voor hun werk, gaat hun laptop toe en smartphone uit zodra de avond valt. Je mailbox mag dan nog zo hard uitpuilen met urgenties, geef jezelf een pauze tussen de laatste mail die je leest en voor je onder de wol kruipt. Het zal je nachtrust en je productiviteit van de dag erna alleen maar ten goede komen.

To-do lijst maken

Een goede nachtrust vraagt om een hoofd dat leeg is. Succesvolle mensen maken daarom vaak een lijst met to-do’s. Een goede manier om het werk van je af te schrijven en te vermijden dat het ’s nachts in het hoofd blijft rondspoken.

Family time

Breng na de werkuren zoveel mogelijk tijd door met vrienden, familie en partner. Je investeert immers al een derde van je dag in presteren op de werkvloer. Maak het gezellig met je partner, speel met je kinderen of ga op stap met je vriendinnen. Kortom: koppel je los van werkgerelateerde verantwoordelijkheden en investeer je kostbare tijd in dat wat écht belangrijk is: je geliefden.

Ga met een positieve ingesteldheid naar bed

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer om de minder positieve ervaringen die vandaag op je pad kwamen los te laten. Blijf er vooral niet over piekeren, pessimistische gedachten leiden alleen maar tot onnodige stress. Focus op de positieve momenten van je dag en relativeer de minder positieve, dan ga je ongetwijfeld een geslaagde nachtrust tegemoet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robbe De Hert hervat opnames droomproject

Robbe De Hert hervat opnames droomproject ‘Hollywood aan de Schelde’

https://images4.persgroep.net/rcs/gUrL6FBTJow-rvQJAfzCip3Jimo/diocontent/74107433/_focus/0.562500/0.375367/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Peetvader van de Vlaamse film Robbe De Hert heeft het filmen van zijn droomproject ‘Hollywood aan de Schelde’, een documentaire over de geschiedenis van de Belgische film, hervat. Dankzij een succesvolle crowdfunding en benefiet kan de Antwerpenaar zijn film afwerken.

Eerder deze maand raakte bekend dat de Nederlandse producent Willem Thijssen mee in het project stapt. De Hert en Thijssen werkten al samen voor onder meer ‘De Witte van Sichem’ en ‘Gaston’s War’.
De voorbije week hervatte De Hert de opnames. ze week al, vonden de eerste opnames plaats. Hij beschikt al jaren over vele uren beeldmateriaal, maar kreeg door financiële problemen het project nooit rond. Dankzij de steun van heel wat sympathisanten en filmliefhebbers kwam er toch schot in de zaak. (br.hln)


» Reageer (0)
26-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op deze leeftijd heb je het helemaal gehad met werken

Op deze leeftijd heb je het helemaal gehad met werken

https://images3.persgroep.net/rcs/wf9B__C42uivM_kpWfeZM7JZsI0/diocontent/110406092/_crop/0/46/1619/908/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Misschien ga je al jaren met tegenzin naar je werk of ben je juist de eeuwige workaholic die denkt er nooit genoeg van te krijgen. Welke van de twee het ook mag zijn, er is wel degelijk een leeftijd waarop we het volledig gehad hebben met werken. En dat gevoel treft ons vroeger dan verwacht.

Uit onderzoek uitgevoerd door het human resources-bedrijf Robert Half UK blijkt dat we op de leeftijd van 35 jaar echt een verschrikkelijke hekel beginnen krijgen aan onze job. Dat komt omdat op die leeftijd het gevoel komt opdagen dat we nog niets bereikt hebben van de doelen die we voor ogen hadden. Voor wie wel al succes heeft geboekt op de werkvloer, is de stress dan weer zo ondragelijk dat werken geen enkele vorm van voldoening meer geeft.
Robert Half UK ondervroeg voor het onderzoek 2.000 werkende Britten. Wie de leeftijd van 35 jaar al gepasseerd was, bleek twee keer zo ongelukkig te zijn als iemand bij wie het 35ste levensjaar nog in het verschiet ligt. Vrouwen van deze leeftijd gaven aan vooral belang te hechten aan het starten van een familie of willen liever tijd doorbrengen met de kinderen in plaats van te presteren op de werkvloer.

Een kwart van de werkenden in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar gaf aan regelmatig stress te hebben op de werkvloer. Bij 35-plussers lag dit aantal hoger, met een derde van de ondervraagden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je kunt doen als je propere was altijd muf riekt

Wat je kunt doen als je propere was altijd muf riekt

https://images4.persgroep.net/rcs/JF4sKoUJ-fEPbgAb_TCuPRtqpEQ/diocontent/110453470/_crop/0/3/1618/908/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je hebt de wastrommel niet te vol gepropt en de kleren ook niet te lang laten zitten, en toch ruikt je was niet fris? Als zelfs liters wasverzachter niet helpen, is er waarschijnlijk meer aan de hand.  En geen zorgen, je hoeft niet meteen een nieuw wasmachine te kopen. Met een paar kleine aanpassingen ruikt je propere was frisser als ooit tevoren.

1. De rubberen rand schoonmaken
Vaak blijft er heel wat viezigheid in de rubberen rand van de wasmachine zitten. Denk haren, stofjes, muntjes en andere rommel die na een tijdje kunnen stinken. Maak simpelweg een vod nat met heet water, doe er een beetje allesreiniger bij en hupsakee blijven vegen tot de rand weer proper is.

2. Was stinksokken apart
Het klinkt misschien banaal, maar één stinksok kan er al voor zorgen dat de volledige was naar een beerput ruikt. Sokken en ondergoed apart wassen is het veiligst.

3. Schuur het zeepbakje uit
Het is belangrijk om het zeepbakje af en toe te schuren met een mengsel van kokend water en soda, dat maakt normaal gezien al een groot verschil qua geur.

4. 90 graden
Ruikt je was nog altijd muf? Laat je wasmachine dan eens draaien op 90 graden zonder kleren in en met een vaatwastablet. (br.hln)


» Reageer (0)
25-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vader deelt 10 lessen die hij leerde sinds hij zoontje (3) verloor

“Neem zo veel mogelijk foto’s. Op een dag kan het alles zijn wat je nog hebt”: vader deelt 10 lessen die hij leerde sinds hij zoontje (3) verloor

https://www.mupload.nl/img/cywhmdtufnh1n.jpg

 Het is vandaag 1 jaar en 7 dagen geleden dat Jen en Richard Pringle afscheid moesten nemen van hun zoontje Hughie (3). Het jongetje uit het Britse Hastings stierf aan een hersenbloeding en sindsdien is het leven van het gezin nooit meer hetzelfde geweest. Papa Richard postte nu een bericht op Facebook waarin hij de 10 meest waardevolle lessen deelt die hij leerde sinds hun grote verlies. En hij hoopt dat andere ouders de post lezen en zo veel mogelijk delen.

“Onze jongen had een hersenziekte, maar het ging eigenlijk heel goed met hem”, vertelt Richard. “Hij liep amper 5 procent risico op een bloeding, maar we hadden pech. Het noodlot sloeg toe en op 18 augustus vorig jaar moesten we hem plots afgeven.”

Op foto’s die Richard en Jen deelden op Facebook is een vrolijk jongetje te zien, dat met zijn papa en mama speelt en op uitstap gaat. Schijnbaar onbezorgd, zoals het voor elk kind zou moeten zijn. “Hij was zachtaardig, bezorgd en heel lief”, aldus Richard, die samen met Jen nog twee andere kinderen heeft. “Zelfs de meest saaie dingen werden leuk als hij erbij was. Álles was leuk als hij erbij was. We hadden hem maar drie jaar bij ons, maar hij gaf ons een heel leven aan mooie herinneringen.”
Stortvloed
Hij hoopt nu met een post op Facebook andere ouders te laten beseffen dat ze hun kind nooit voor vanzelfsprekend mogen houden. Het berichtje werd intussen al bijna 2.000 keer gedeeld en kon op een stortvloed aan steunende en bemoedigende reacties rekenen. Dit is wat Richard schreef:

1. Je kan je kind nooit te graag zien of te veel kusjes geven.
2. Je hebt altijd tijd. Hou op met wat je aan het doen bent en speel, al is het maar voor even. Niets is zo belangrijk dat het niet even kan wachten.

3. Neem zo veel mogelijk foto’s en maak zo veel mogelijk filmpjes als fysiek mogelijk is. Op een dag kan het alles zijn wat je nog hebt.

4. Investeer geen geld, investeer tijd. Denk je dat de hoeveelheid geld die je uitgeeft ertoe doet? Nee. Het is wat je doet, dat telt. Spring in plassen, ga wandelen, zwem in zee, bouw een kamp en amuseer jullie samen. Dat is alles wat kinderen willen. Ik kan me niets herinneren van de dingen die we voor Hughie kochten, ik herinner me alleen wat we samen deden.

5. Zing. Zing samen liedjes. Mijn leukste herinneringen zijn die waarin Hughie op mijn schouders zit of naast me in de wagen en we onze favoriete liedjes zingen. Herinneringen worden gemaakt met muziek.
6. Koester de meest eenvoudige dingen. Avonden en de tijd om naar bed te gaan en verhaaltjes voor te lezen. Samen ontbijten. Luie zondagen. Dat zijn de momenten die ik het meeste mis. Laat die special momenten niet onopgemerkt voorbijgaan.

7. Kus de mensen die je graag ziet altijd als je afscheid neemt. En als je het vergeet, ren achter hen aan en doe het toch nog. Je weet nooit of het niet de laatste keer is dat je de kans zal krijgen.

8. Maak saaie dingen leuk. Winkelen en autoritten. Doe gek, vertel grapjes, lach en amuseer jullie. Klussen zijn maar klussen als je ze zo bekijkt. Het leven is te kort om geen plezier te maken.
9. Hou een dagboek bij. Schrijf alle dingen op die je kleintjes doen en die je gelukkig maken. De grappige dingen die ze zeggen, de schattige dingen die ze doen. We zijn daar pas mee begonnen toen we Hughie al kwijt waren. Omdat we ons nog alles blijvend wilden herinneren. Nu doen we het voor Hettie en we gaan het ook voor Hennie doen. Dan kunnen de herinneringen je nooit meer ontsnappen. En als je ouder wordt, zal je altijd kunnen terugkijken en elk moment kunnen koesteren.

10. Als je je kinderen bij je hebt - om goedenacht te kussen, mee te ontbijten, naar school te wandelen, aan de universiteit in te schrijven, weg te schenken op hun huwelijksdag - dan ben je gezegd. Vergeet dat nooit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salma Hayek en haar man zijn het rijkste Hollywoodkoppel: “Ik werk gewoon te graag”

Salma Hayek en haar man zijn het rijkste Hollywoodkoppel: “Ik werk gewoon te graag”

https://images4.persgroep.net/rcs/Dj7BFfmd-8MrMwCxgFb-cUvSxmo/diocontent/110475385/_crop/1/57/943/529/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met liefst 17 miljard euro op de bankrekening zijn Salma Hayek (50) en haar man veruit het rijkste koppel in Hollywood. Maar aan het zwembad liggen luieren in één van hun vier huizen is er niet bij. “Huisvrouw worden is niks voor mij”, zegt Salma, die samen met Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds te zien is in ‘The Hitman’s Bodyguard’. “Ik heb vroeger heel hard moeten werken voor mijn centen. Ik ga nu niet naast mijn schoenen beginnen te lopen.” Hayek is verre van een doorsneevrouw en doet de dingen zelden volgens het boekje. In 2009 trouwde ze met haar steenrijke Franse zakenman, François-Henri Pinault. Twee jaar eerder was ze - op haar 41ste - bevallen van hun dochtertje Valentina (9). Salma had toen aan een rustig leventje als huisvrouw met nanny kunnen beginnen. Maar ze werkte rustig door. In ‘The Hitman’s Bodyguard’ heeft ze geen al te grote rol - ze speelt de vrouw van Samuel L. Jackson, ’s werelds meest beruchte huurmoordenaar.  Maar dat vond ze niet erg: “Ik heb héél veel geld gekregen om slechts een paar scènes in te blikken, dus dit was voor mij zowat de beste job ter wereld”, lacht ze. “De opnames vonden niet ver van mijn thuis in Londen plaats, wat als werkende mama juist heel goed uitkwam.”
Veel fans dachten dat je na je huwelijk en de geboorte van je dochtertje minder zou werken.

”Geloof me, ook ik dacht dat ik tegen nu wel huisvrouw was geweest. Als ik wil, dan kan ik dat zo worden, maar ik werk gewoon veel te graag. Het houdt me nuchter. Ik heb vroeger heel hard moeten werken voor mijn centen, en het is daarom belangrijk dat ik niet naast mijn schoenen begin te lopen. Ik zou zot worden mocht ik vandaag stoppen met werken. Niks doen is absoluut niks voor mij. Mijn dochtertje is mijn prioriteit, maar ik zou ook graag nog als actrice wat willen groeien.” (br.hln)


» Reageer (0)
24-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 badkamerfouten die je een bad hairday bezorgen

3 badkamerfouten die je een bad hairday bezorgen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/14/2/14/20170824083215/media_xll_9957344.jpg

Wie zich 's ochtends in zeven haasten klaarmaakt om op tijd te zijn, zit echt niet te wachten op weerbarstige lokken. Zo'n bad hairday is niet alleen vervelend om mee rond te lopen, het maakt je ochtendroutine ook al snel een stuk langer. Maar wist je dat je zo'n mislukte coupe meestal aan jezelf te danken hebt?

Je gebruikt de verkeerde shampoo

Lijkt het alsof je haar maar niet proper wordt en is het na het drogen meteen weer vettig? Of misschien is je shampoo net te agressief en is je haar na het wassen zo schoon dat het dof en beschadigd oogt? Ga op zoek naar een shampoo die perfect bij de noden van jouw kapsel aansluit. Heb je haar dat snel vet wordt? Dan zoek je best naar een goede cleansing shampoo. Wie net veel problemen heeft met droge lokken is beter af met een verzorgende shampoo.

Je kamt te hard

We begrijpen het wel hoor: het moet allemaal snel snel gaan. Dus een halfuur minutieus knopen ontwarren zit er 's ochtends niet in. Maar ga niet als een malle aan die borstel staan trekken wanneer je niet onmiddellijk door je lokken raakt, zo trek je je haren alleen maar kapot. Maak je lokken eerst handdoekdroog, en vervolgens gebruik je een borstel of kam waarbij de tanden ver uit elkaar staan. Begin onderaan, en werk zachtjes naar boven toe.

Je gebruikt te veel hitte

Een stijltang op 210 graden? Dat is echt niet nodig, op 180 graden werkt de tang immers even goed. En ook je haardroger hoeft echt niet op de hoogste setting te staan. Focus je ook niet de hele tijd op dezelfde haarstrengen, maar verplaats de blaasmond over je hele hoofd. Op die manier kan je je lokken niet beschadigen. Eindig met wat koude lucht om je kapsel te fixeren. (br.hln)


» Reageer (0)
23-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dubbel zoveel kinderen spijbelen

Dubbel zoveel kinderen spijbelen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/2/1/8/20170823004351/media_xll_9954368.jpg

In vijf jaar tijd is het aantal spijbelaars in het lager onderwijs verdubbeld. Nooit eerder waren zoveel kinderen problematisch afwezig. Nochtans heeft onderwijsminister Crevits al heel wat initiatieven genomen om het probleem aan te pakken.

Kinderen die meer dan 30 halve dagen spijbelen, krijgen in de statistieken het etiket 'problematisch afwezig'. Waar het in het schooljaar 2010-2011 nog om 1.380 leerlingen ging, waren dat er in 2015-2016 al 2.957 - een stijging met liefst 114%. Dat blijkt uit cijfers die sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe opvroeg bij Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).

"In absolute cijfers gaat het om een kleine groep, maar ze is erg kwetsbaar", zegt professor Sociologie Bram Spruyt (VUB), die het fenomeen onderzoekt. "Het gaat hier immers niet om moedwillige spijbelaars, maar om kinderen die thuisblijven door een moeilijke thuissituatie." Zowel Spruyt als Vandenberghe erkent dat de Vlaamse regering al maatregelen genomen heeft om het probleem aan te pakken. "Maar toch gaat het de verkeerde kant op", zegt de sp.a-politicus. Hij vraagt Crevits om de inzet van zogenaamde brugfiguren te onderzoeken. In Gent en Kortrijk worden zulke mensen al ingeschakeld om de band tussen de school en de ouders te verbeteren, en zo spijbelen tegen te gaan. Hilde Crevits gelooft in de rol van brugfiguren, maar maakt er geen middelen voor vrij. "De steden en gemeenten krijgen dit jaar 3,5% méér geld uit het Gemeentefonds. Ze kunnen zelf beslissen of ze dat uitgeven aan brugfiguren." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag mooi meisje

Dag mooi meisje

https://www.mupload.nl/img/ntrdqzhsdtslx.jpg

dag mooi meisje spelend in de wei
met je gouden haren wapperend in de wind
met je satijnen jurkje
en je ogen zo blauw

kom eens wat dichter
ben je wel echt of droom ik dit
want je bent zo perfect

jou hart raakt het mijne
je stem zingt als een prachtige nachtegaal
en ik zing zachtjes mee

vlinders zitten op het bosje bloemen
die je aan het plukken was
kom bij me en vertel me je naam
mijn hart zingt een liedje voor jou

mijn vingers strelen je gouden lokken
ga nu maar snel naar huis
want al was je maar een droom
je woont voor altijd in mijn hart


» Reageer (0)
22-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abstracte kunstschilder Karl Otto Götz overleden

Abstracte kunstschilder Karl Otto Götz overleden

http://static1.hln.be/static/photo/2017/5/1/3/20170821150057/media_xll_9950628.jpg

Karl Otto Götz, de Duitse pionier van de abstracte kunst in de naoorlogse tijd, is zaterdag in zijn woning in Niederbreitbach in Rijnland-Palts overleden. Hij werd 103. Dat maakte Joachim Missmann, de zaakwaarnemer van de K.O. Götz en Rissa-Stichting, vandaag bekend.

K.O. Götz werd geboren op 22 februari 1914 in Aken, nog voor het begin van de Eerste Wereldoorlog. Onder de nazi's mocht hij wegens zijn voorliefde voor het abstracte niet meer werken. Na de Tweede Wereldoorlog bracht hij de Duitse kunst met zijn abstracte doeken weer op de internationale markt. Hij was het enige Duitse lid van de internationale kunstenaarsgroep CoBrA (Kopenhagen-Brussel-Amsterdam). 

Götz gaf vanaf 1979 ook 20 jaar lang les aan de kunstacademie van Düsseldorf. Zijn studenten Gerhard Richter en Sigmar Polke werden wereldvermaard.

Götz was een van de belangrijkste Duitse vertegenwoordigers van de informele schilderkunst, waartoe ook Gerhard Hoehme, Bernard Schultze of Fred Thieler behoorden. Hij werd beroemd met zijn grootschalige gestuele zwart-witcomposities, die vele musea en politieke kabinetten sieren. Toen hij de 100-jarige leeftijd had overschreden, schilderde de bijna blind geworden Götz met de hulp van zijn vrouw Rissa. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen gaat drones inzetten bij overstromingen

Vlaanderen gaat drones inzetten bij overstromingen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/13/12/20170822062437/media_xll_9952272.jpg

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wil bij overstromingen drones inzetten om het getroffen gebied exact in kaart te brengen. De gegevens moeten de kaart met overstromingsgevoelige gebieden nauwkeuriger maken, wat interessant is voor bijkomende verkavelingen. De data kunnen bovendien dienen als bewijsmateriaal.

Sinds 2006 heeft Vlaanderen kaarten met overstromingsgevoelige gebieden. Die worden onder meer gebruikt voor de watertoets en bij vergunningsaaanvragen. Sinds 2013 moet bij een verkoop van panden of percelen ook de overstromingsgevoeligheid worden meegedeeld.

De kaarten zijn onder meer gebaseerd op modellen van waterlopen en waarnemingen bij overstromingen. Naast observaties van hulpdiensten werden vroeger ook helikopters ingezet, maar dat blijkt niet meer zo efficiënt.

"De laatste jaren wordt Vlaanderen vaker geconfronteerd met overstromingen in bovenstroomse gebieden die veroorzaakt worden door plotse kortstondige hevige regenval, vaak bij zomeronweders", klinkt het bij de VMM. "Door het plotse karakter van de neerslag en het vaak zeer lokale karakter is een helikoptervlucht niet de meest geschikte methode."

Er wordt daarom met een overheidsopdracht gezocht naar bedrijven met drones. De VMM wil komen tot een "gebiedsdekkend netwerk" voor dronevluchten. Bij een 'code oranje' van het KMI moet een geselecteerd bedrijf maximaal twee uur na een oproep ter plaatse gaan, de overstroming in kaart brengen en de gegevens doorsturen.

Met de beelden en andere gegevens kunnen de bestaande kaarten vervolgens worden verfijnd. "Daarnaast is het aanleveren van beeldmateriaal eveneens van cruciaal belang om bij discussies in een later stadium te kunnen teruggrijpen naar origineel ontegensprekelijk bewijsmateriaal", klinkt het nog.

VMM acht de dronebeelden ook nuttig voor niet-bewoonde gebieden, waar hulpdiensten bij een overstroming niet zullen komen. Gebiedsdekkende informatie "is van cruciaal belang voor het afwegen van nieuwe ontwikkelingen zoals bijkomende verkavelingen", klinkt het.

De aanpak wordt gekaderd in het Vlaamse actieplan "Meerlaagse Waterveiligheid". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben jij ook slachtoffer van deze vervelende datingtrend?

Ben jij ook slachtoffer van deze vervelende datingtrend?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/3/16/0/20170821085530/media_xll_9949980.jpg

Jullie zijn al enkele maanden gelukkig samen en tot hiertoe is er geen vuiltje aan de lucht. Jij hebt hem inmiddels voorgesteld aan al je vriendinnen en familie, want als het van jou afhangt is hij de ware. Maar neemt hij jullie relatie wel even serieus? Indien jij voor zijn vriendenkring nog steeds onbestaand bent, kan je maar beter je ogen goed openhouden, want misschien is hij je wel aan het stashen.

Alles mag dan van een leien dakje lopen, het knaagt dat hij nog nooit de moeite heeft gedaan om je voor te stellen aan zijn sociale kring, en stilaan vrees je dat hij iets verbergt, namelijk jou.

De Britse krant Metro noemt het 'stashing', Engels voor 'iets bewaren op een geheime plek', een fenomeen dat vroeg of laat heel wat mensen die in een nieuwe relatie stappen treft. Je partner, de zogenaamde stasher, kiest er voor om (in tegenstelling tot jou) niet met jullie relatie en jou naar buiten te komen. 

Wie slachtoffer is van deze vervelende datingtrend verspilt beter geen tranen aan de verloren liefde, want de kans is groot dat jouw 'ware' er hier en daar nog een relatie op na houdt met wie hij een toekomst aan het aftasten is.

Ontmasker de stasher

Betrap jij je partner op stashing? Dan is het hoog tijd om hem op het matje te roepen. Vraag hem op de man af waarom hij je verbergt. Komt hij met matig smoesje of schuift hij de schuld in jouw schoenen? Houd voet bij stuk en blijf doorvragen tot de waarheid naar boven komt. Heb je geen zin om nog tijd en energie in deze relatie te investeren? Dan is de enige optie hem aan de deur zetten. Misschien een beetje drastisch, maar dan loop je in ieder geval niet het risico dat je aan jezelf begint te twijfelen of het probleem écht aan jezelf toewijd. (br.hln)


» Reageer (0)
21-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komiek Jerry Lewis (91) overleden

Komiek Jerry Lewis (91) overleden

https://www.mupload.nl/img/pgl7qrkhby0gn.jpg

Acteur, komiek, regisseur en producent Jerry Lewis is zondag op 91-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Las Vegas. Zijn agent heeft het overlijden bevestigd aan verscheidene Amerikaanse media.

De in New Jersey geboren Lewis staat te boek als één van de eerste supersterren in de geschiedenis van Hollywood. Lewis startte zijn carrière in het midden van de jaren veertig aan de zijde van zanger Dean Martin. Het komische duo maakte furore met slapstick, eerst in de theaterzalen en op televisie en vanaf de jaren vijftig ook op het witte doek. 'My Friend Irma' was hun eerste succes.

'The Nutty Professor'
In 1956 scheidden hun wegen en vatte Lewis een succesvolle solocarrière aan. Hij groeide niet enkel uit tot de meest populaire acteur van de Verenigde Staten, maar ging ook aan het produceren en regisseren. 'The Nutty Professor' en 'The Bellboy' zijn enkele hoogtepunten uit die periode.

Vanaf midden jaren zestig begon zijn filmcarrière wat te tanen, maar in die periode lanceerde Lewis wel een jaarlijkse televisiemarathon ten voordele van de bestrijding van spierdystrofieën.

Rugpijn
Lewis, die zelf met rugpijn kampte, zou die benefietactie meer dan veertig jaar volhouden en volgens het blad Variety zamelde hij in die periode meer dan twee miljard dollar in. Het leverde hem zelfs een nominatie voor de Nobelprijs op.

Op het witte doek zou Lewis nog af en toe schitteren, onder meer met dramatische rollen in 'The King of Comedy' en 'Arizona Dream'. Uiteindelijk zou hij in meer dan zestig films spelen. Zijn prent 'The Nutty Professor' werd in 1996 heruitgebracht in een nieuwe versie met Eddie Murphy in de hoofdrol.

Lewis werd op 16 maart 1926 in New Jersey geboren als Joseph Levitch. Hij is afkomstig uit een joods gezin met Russische roots. Hij had zes zonen uit zijn eerste huwelijk en adopteerde een dochter tijdens zijn tweede huwelijk.

In 1982 werd hij klinisch dood verklaard na een hartaanval, maar toch overleefde hij. Na een minder succesvolle periode maakte Lewis begin jaren tachtig een redelijk succesvolle comeback op het witte doek. Dat gebeurde in de film The King of Comedy van Martin Scorsese. Zijn laatste kleine rol speelde hij 2016 in de film The Trust. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!