Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




19-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke duikboot uit WO I voor onze kust aangetroffen, 23 lichamen nog aan boord

Unieke duikboot uit WO I voor onze kust aangetroffen, 23 lichamen nog aan boord

http://static0.hln.be/static/photo/2017/16/12/12/20170919094852/media_xll_10017177.jpg

In de Noordzee, in de nabijheid van Oostende, is het wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Meer dan waarschijnlijk zijn de lichamen van alle 23 bemanningsleden nog aan boord. Kort voor de zomer wezen onderwaterscans uit dat er mogelijk een duikboot in de nabijheid van Oostende lag. Die plaats werd bedoken en het onderzoek wees uit dat het om een Duitse boot gaat van het type UB-II. De boot ligt op stuurboordkant op de bodem van de zee.

Bijzonder is dat het wrak met een lengte van 27 meter en een breedte van 6 meter quasi intact is. Het is met voorsprong het best bewaarde wrak van dit type. Enkel het voorschip ontbreekt een tweetal meter, maar de torpedobuizen steken daar wel nog uit het wrak. Even uniek is dat alle luiken nog gesloten zijn, wat enerzijds erop wijst dat het wrak nog niet eerder ontdekt is geweest en anderzijds aantoont dat de 23 bemanningsleden nog in het wrak zitten.

Om welke type duikboot het precies gaat, is nog onduidelijk. Het kan gaan om de UB-27, de UB-29 of de UB-32. De Flandern Flotille bestond uit 19 gelijke duikboten waarvan er 15 vijftien gezonken zijn. Dit is de elfde vondst in de Noordzee. Er zal binnenkort gezocht worden naar bevestiging. Ondertussen zijn de lijsten van de bemanningsleden al opgevraagd, dus van zodra er bevestiging komt, zullen de 23 vermisten gekend zijn. Dat is nog nooit gebeurd bij een dergelijke vondst in de Noordzee.

Hoe de boot gezonken is, is nog onduidelijk, maar de schade aan de boeg wijst erop dat een ontploffing van een contactmijn aan de bovenzijde van de duikboot aan de oorzaak kan liggen. Waar de duikboot precies is gevonden, willen de wetenschappers en de gouverneur niet kwijt. Dit om avonturiers tegen te gaan. Inmiddels is de Duitse ambassade ingelicht en wordt er ook een dossier opgemaakt om het wrak te beschermen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw vecht wildplasboete aan:

Vrouw vecht wildplasboete aan: "Op je hurkje zitten in een steegje doe je écht niet voor de lol"

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/5/7/20170918125922/media_xll_10015402.jpg

De Nederlandse Geerte Piening speelt morgen in Amsterdam de hoofdrol in een gevoelige rechtszaak: ze vecht een boete aan voor wildplassen. Want, waar o waar had zij als vrouw moeten plassen, toen de nood hoog was, 's nachts op het Leidseplein? "Dit was overmacht."

Het heeft haar zelf ook wel verbaasd, de hype die is ontstaan rond de rechtszaak die ze voert tegen de boete van 140 euro die ze kreeg voor wildplassen. "Het is een enorm feministisch ding geworden, dat was nu ook weer niet de bedoeling", zegt Geerte (23). "Aan de andere kant: het is goed dat dit eens wordt aangekaart. Het is toch gênant voor Amsterdam dat je als vrouw nergens terecht kan?"

Het is nota bene alweer 2,5 jaar geleden dat ze haar peperdure behoefte deed, 22 mei 2015 's nachts in Amsterdam, ergens in een steeg. "De Chicago Social Club ging sluiten en of ik daar nu nog even naar het toilet was gegaan of niet, maakt niet uit. Iedereen weet dat, als je wat drinkt, je soms vijf minuten later alweer moet. Zo loopt het soms op zo'n avond. Ik kon nergens meer heen, er was niks meer open. Had ik dan in mijn broek moeten plassen? Of is dat weer openbare dronkenschap?''

Haar vrienden hielden de wacht, en waarschuwden haar toen drie agenten kwamen aanlopen. "Maar ik kon niet meer stoppen", zegt Geerte. De agenten kregen haar in de smiezen. Een heterdaadje. "Wat ik daar deed, vroeg een agent", lacht Geerte. "Dat leek me wel duidelijk. Op dat moment had ik geen zin in discussie. Maar een dag later dacht ik: ja, ho eens, ik ga dit aanvechten."

Pas nu komt de zaak voor de rechter. Zonder advocaat gaat Piening de strijd aan. Zo ingewikkeld is haar verdediging niet: armen wijd, de rechter aankijken en vragen: wat had ik dán moeten doen? "Ik gooi het op overmacht, uiteraard. Je doet het echt niet voor je lol hè, als vrouw met je broek op je knieën in een steegje zitten."

Hoewel 140 euro betalen vervelend is, is de boete bijna bijzaak geworden. "Wat de rechter ook beslist, ik ga hier mee door", zegt Geerte. "In Amsterdam zijn 35 openbare toiletten voor mannen en twee voor vrouwen. Dat kan toch niet? In tal van Europese steden is het beter geregeld. In Gent, heb ik uitgezocht. Ik ben zelf in Kiev geweest, daar kun je ook gewoon terecht. Kiev?! Dan is het toch gênant voor een toeristenstad als Amsterdam dat vrouwen hier geen kant op kunnen?''

Oplossing

Half Nederland heeft wel een mening over de zaak. "De gekste dingen worden gesuggereerd: plasgootjes bijvoorbeeld", zegt Geerte. "Maar dat is geen oplossing voor het probleem. Dat is het probleem proberen op te lossen door het bij vrouwen te leggen. Iemand van D66 (Nederlandse politieke partij, red.) kwam met het voorstel voor toiletten in ondergrondse fietsenstallingen. Maar dat kan jaren duren. Ik ben zelf ook bezig met een plan, maar ik kan nog niet zeggen wat. Er zal hoe dan ook een oplossing komen, want eigenlijk geeft iedereen mij gewoon gelijk.''

In de tussentijd is het haar nóg een paar keer overkomen, dat ze 's nachts héél nodig moest plassen. "Zeker! Gelukkig haalde ik dan 'op karakter' mijn huis, haha. Maar het probleem is daarmee nog lang niet opgelost.'' (br.hln)


» Reageer (0)
17-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Doors - Riders On The Storm

The Doors - Riders On The Storm

Klik op de foto om ze te beluisteren


The Doors was een Amerikaanse band uit de jaren 1965-1973. De band maakte rockmuziek met psychedelische melodieën en poëtische teksten. De naam is ontleend aan een citaat uit het boek The Doors of Perception van Aldous Huxley: "There are things known and there are things unknown, and in between are the doors of perception".[1]
De grootste successen boekte de band in de originele bezetting met Jim Morrison als leadzanger. In deze bezetting bracht de band zes studioalbums uit, waarvan de nummers veelal geschreven waren onder invloed van drugs, zoals lsd. Morrison overleed in de zomer van 1971. Daarna bracht de band nog twee studioalbums uit met nieuwe nummers. De zang op deze albums werd door toetsenist Ray Manzarek en gitarist Robby Krieger overgenomen. Na bijna dertig jaar kwam het tot een reünie. Op initiatief van Krieger en Manzarek vormde zich The Doors of the 21st Century. Aangevuld met Ian Astbury als vervanger van Jim Morrison speelden ze in diverse concertzalen. Drummer Stewart Copeland trad in deze nieuwe bezetting van The Doors in 2002 ook enkele keren met hen op

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit eetbare bruidsboeket is de droom van elke donutliefhebber

Dit eetbare bruidsboeket is de droom van elke donutliefhebber

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/11/8/20170917111725/media_xll_10013198.jpg

Een fleurig bruidsboeket is net iets te klassiek, leek deze Australische dame te denken toen ze op 9 september in het huwelijksbootje stapte. In plaats van bloemen, koos zij voor een eetbaar boeketje dat vakkundig door een bakker werd samengesteld uit ... donuts. Je zou voor minder een poging doen om het bruidsboeket te vangen.

Paige Burgess beleefde letterlijk een zeemzoet trouwfeest, door met een Instagramwaardige toren van donuts in de hand het ja-woord aan haar geliefde te geven. De creatie is van de hand van Desert Boxes, een bakker in het Australische Sidney die in februari haar deuren opende. Het bedrijf zette een tijd geleden een wedstrijd op poten via sociale media, om de creatieve boeketten gratis uit te delen aan deelnemers.

Uit de 250 deelnames was Paige de gelukkige, die met het eetbare boeket over het altaar liep om met haar man te trouwen. "We hebben altijd donut-boeketten gehad," legt Samantha Khater uit, een bakker bij Desert Boxes. "Het leek ons leuk om een bruid te zien trouwen met zo'n boeket. We hebben de donuts 's ochtends op de trouwdag vers gemaakt. We legden er een topping van witte chocolade over die past bij de jurk van Paige." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DNA-proef bewijst: 61-jarige Spaanse die lichaam van Salvador Dalí liet opgraven, is niet zijn dochter

DNA-proef bewijst: 61-jarige Spaanse die lichaam van Salvador Dalí liet opgraven, is niet zijn dochter

http://static1.hln.be/static/photo/2017/16/4/7/20170906173342/media_xll_9990292.jpg

De surrealistische Spaanse kunstenaar Salvador Dalí is niet de vader van de 61-jarige vrouw uit Girona die om de opgraving van zijn lichaam had gevraagd. Dat heeft DNA-onderzoek uitgewezen, zo melden Spaanse media en is bevestigd door de Dalí-stichting.

De testen bewijzen dat Pilar Abel niet de dochter is van Dali (...) Er is geen vader-dochterrelatie tussen beide", klink het in een mededeling van de stichting.

Het gebalsemde lichaam van Dalí werd op 20 juli opgegraven in het Dalí-museum in Figueras, nadat een rechter daartoe eerder de opdracht had gegeven. Een 61-jarige vrouw was naar de rechtbank getrokken met de claim dat zij de dochter van de schilder was. Volgens haar had Dalí in de jaren 50 een affaire met haar moeder, die toen zijn huishoudster was.
 
Maar die claim klopt niet, schrijven La Vanguardia en El País vandaag. Er is tussen beide personen geen enkele relatie, zo heeft het DNA-onderzoek aangetoond. Officieel is die informatie nog niet, maar de rechter zou al van het resultaat op de hoogte zijn. Op 18 september volgt de definitieve uitspraak in de rechtbank.

Er werden bij de opgraving onder andere monsters van haren, tanden, nagels en botten genomen van het lichaam. Het lichaam bleek volgens aanwezigen nog in perfecte staat, zelfs Dalí's snor werd bewaard. Dalí stierf in 1989 aan hartfalen, op de leeftijd van 84 jaar. Er werd aangenomen dat hij geen kinderen had. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wielemie: Ik profiteer van de goede dagen. Maar zoveel zijn er niet meer

Wielemie: "Ik profiteer van de goede dagen. Maar zoveel zijn er niet meer"

http://static0.hln.be/static/photo/2017/16/5/9/20170916140727/media_xll_10012104.jpg

Precies een jaar geleden - 17 september - reed Marieke 'Wielemie' Vervoort haar allerlaatste officiële wedstrijd, op de Paralympische Spelen in Rio. Ondanks koorts, een gekneusd borstbeen en een blaasontsteking behaalt ze een bronzen medaille op de 100 meter rolstoelsprint. Mentaal voluit gaan in een lichaam dat niet meer meewilt: dat is Wielemie. Eind deze maand ligt haar biografie 'De andere kant van de medaille' in de winkel.

Die dag in Rio wilde ze nog eens alles geven op de 100 meter, het nummer waar ze vier jaar eerder in Londen nog goud op haalde. Maar tijdens de laatste trainingssessie liep het fout. Marieke botste tegen een andere atlete en hield er een gekneusd borstbeen aan over - en een geplooid voorwiel. Daags erna stond ze op met 38,5 graden koorts en een blaasontsteking. Maar toch sleepte ze nog een bronzen medaille in de wacht. Haar allerlaatste race, maar ze op het podium glunderde ze.

Vandaag ziet ze er vermoeid uit. In de zetel van haar appartement in Diest, dekentje over de benen en hond Zenn aan de voeten. Telefoon, tablet, afstandsbediening van de tv, rolstoel en twee doosjes medicijnen binnen handbereik. De kinesist en verpleegkundige zijn net de deur uit. "Een slechte nacht gehad", glimlacht ze flauw. Tijdens het interview vallen haar ogen af en toe dicht, maar ze blijft praten. Soms bijna fluisterend, met enkele seconden tussen twee woorden in. Ze praat graag, zegt ze. Voluit, ongeremd, over het leven. Omdat ze nog zoveel te vertellen heeft. Maar vaak glijdt het gesprek ook naar de dood. En dat onherroepelijke einde wil ze vooral zelf in de hand hebben. Papieren voor euthanasie tekende ze al in 2008.

Je zei dat je 's nachts roept dat het genoeg geweest is?

"Mentaal begint het erg zwaar te worden. Ik profiteer volop van de goede dagen, maar zoveel zijn er niet meer. Ik word bang. Vannacht riep ik opnieuw dat het mocht stoppen, en op dat moment meen ik dat ook. Maar toch blijf ik doorgaan. Als ik echt wil, kan ik nu professor Wim Distelmans (oncoloog en palliatief arts, red.) opbellen om de euthanasie te starten. Maar ik heb hem nog niet gebeld, dus ik ben er duidelijk nog niet klaar voor. Er is nog altijd iets dat me tegenhoudt."

Waar hou je je aan vast?

"De dingen die ik nog mag beleven op goede momenten. Ik geniet van indoor skydiven, al moet ik daar achteraf telkens voor boeten omdat mijn lichaam het eigenlijk niet aankan. De brieven en berichten die ik van mensen krijg, geven me enorm veel moed en steun. Onlangs schreef een jong meisje me nog een gedicht, waarin ze wenste zoals mij te zijn. Omdat ze kracht putte uit mijn verhaal. Dat is fijn."

(Het gesprek stokt, haar ogen vallen even toe.) Wil je het interview liever beëindigen?

"Nee, ik praat graag. Ik wil mensen moed geven. Dat is ook de boodschap van mijn nieuwe boek. Er wordt vaak gezegd dat 'the sky the limit is'. Maar dat klopt niet. Er zijn geen limits. Je kan zo ver gaan als je wilt - als je het tenminste echt wilt. Dit boek vertelt ook wat er in mijn hoofd omgaat, over de pijn en de beperking. Mijn aandoening is anders dan bij iemand die bijvoorbeeld revalideert na een verkeersongeval. Die weet dat zijn of haar aandoening niet erger wordt. Maar hoe evolueert mijn ziekte? Ik weet gewoon niet hoelang ik dit nog volhoud. Mijn begrafenis is al lang geregeld. Ik raad iedereen trouwens aan om dat te doen, ook mensen zonder gezondheidsproblemen. Een ongeval, hartfalen,... Het kan iedereen gebeuren. Zelf wil ik een rode kist - dat is mijn kleur."

Hoe ziet je begrafenis er voorts uit?

"Met witte rozen en witte vlinders. Ik wil hier thuis opgebaard worden, om daarna gecremeerd en uitgestrooid te worden over Los Hervideros in Lanzarote. Alles is geregeld. Ik weet wie er tijdens de euthanasie bij me zal zijn en wie de procedure zal uitvoeren. Niemand wordt belast met dingen die nog geregeld moeten worden."

Heb je voor jezelf een punt bepaald? Tot daar en dan hoeft het niet meer?

"Ik weet het niet. Er zijn al zoveel punten overschreden, en telkens blijft het de moeite om door te gaan. Ik merk dat ik telkens mijn grenzen verleg. Afgelopen nacht heb ik gedroomd over mijn grootouders, die allemaal overleden zijn. Ik beeldde me in hoe zij zich nu voelen. Professor Distelmans werkt aan een boek over leven na de dood, en hij vroeg me hoe ik zou willen terugkeren. Zelf geloof ik niet in leven na de dood, maar hij drong aan. En als ik dan toch moet kiezen, dan wil ik terugkeren als indiaan. Dansend rond het vuur, met bellen rond armen en polsen. Mijn metgezel is ook niet langer een hond, maar een arend. Vrijheid."

Je krijgt aanvragen voor interviews uit de hele wereld. Er staat zelfs een Amerikaanse film op stapel?

"Ja, een Amerikaanse ploeg werkt aan een lange documentaire, bestemd voor de bioscoopzalen. Ik word regelmatig gevolgd door de camera's. Ze zien het groots, maar de sponsoring is nog niet helemaal rond. Het stukje dat ik al gezien heb, is - hoe zal ik het zeggen - heel speciaal."

Je blijft energie steken in interviews, boeken, film,... Waarom doe je dat, terwijl je je energie zo nodig hebt?

"Omdat ik maar niet begrijp dat mensen zoveel tijd en energie steken in futiliteiten. Vaak zijn het de mensen die het minst te klagen hebben, die dat het hardst doen. Ik sliep in het UZ Leuven in een kamer met een man die maar bleef klagen over hoe hij niet had kunnen slapen. Ik heb hem gezegd dat hij eens moest rondkijken naar al die patiënten. Sommigen konden niet meer zelfstandig ademen of bewegen."

Waar haal je je energie dan?

"Ik praat vaak met professor Distelmans over euthanasie. Als ik hem zeg dat ik niet langer kan, dan spreekt hij me moed in. 'Het verhaal stopt nog niet voor jou', zegt hij. Maar ik besef dat ik een gelukzak ben, omdat ik op zoveel mensen kan rekenen. Mensen die me steunen, die ik kan vastpakken om eens uit te huilen. Er zijn zoveel mensen die op hun eentje moeten vechten. Zij hebben iets nodig om zich aan vast te houden. Als dat mijn verhaal is, dan geeft dat me kracht."

De Amerikaanse documentaire over Wielemie verschijnt in principe in de loop van volgend jaar. Je kan het project volgen op www.mariekethefilm.com.  (br.hln)


» Reageer (0)
16-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische schrijfster Amélie Nothomb jarenlang gestalkt

Belgische schrijfster Amélie Nothomb jarenlang gestalkt

http://static3.hln.be/static/photo/2017/3/16/12/20170915224351/media_xll_10011027.jpg

Het parket van Parijs is een onderzoek naar "stalking" en "herhaalde doodsbedreigingen" gestart naar een vrouw na een klacht van de Belgische schrijfster Amélie Nothomb, zo is vandaag uit bronnen bij de justitie en dichtbij het onderzoek vernomen.

De schrijfster heeft op 9 september een klacht ingediend tegen een vrouw die haar al jaren zou stalken.

Het parket startte een onderzoek. Dezelfde dag nog werd een 45-jarige vrouw opgepakt en in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst.

Amélie Nothomb is één van de populairste schrijfsters in Frankrijk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Makers van 'Blind Getrouwd' komen met nieuw programma voor bestaande koppels

Makers van 'Blind Getrouwd' komen met nieuw programma voor bestaande koppels

http://static1.hln.be/static/photo/2017/13/4/14/20170915122736/media_xll_10009859.jpg

Dat ze onbekende mensen succesvol kunnen koppelen bij VTM, bleek al uit 'Blind Getrouwd', waar Veerle, Nick, Nicolas en Evelien de ware liefde vonden. Nu gaan de makers voor een nieuw relatie-experiment aan de slag met bestaande koppels. Relatie-experten zullen in dit concept het liefdesleven van koppels proberen verbeteren, en wie wil kan zich nog inschrijven voor het programma.

De ware al gevonden? Proficiat. Maar liefde is een werkwoord, zoals het cliché klinkt, dus het kan altijd nog beter. Voor een nieuw relatie-experiment gaat VTM op zoek naar koppels die hun relatie met behulp van experten naar een hoger niveau willen tillen. De duo's hoeven daarom geen grote relationele problemen te hebben, iedereen kan baat hebben bij wat extra advies en expertise. (br.hln)

Interesse? Schrijf je dan snel in via vtm.be, want het programma gaat pas door als er genoeg inschrijvingen binnen zijn


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mythisch album Wu-Tang Clan haalt 1 miljoen dollar bij veiling

Mythisch album Wu-Tang Clan haalt 1 miljoen dollar bij veiling

http://static2.hln.be/static/photo/2017/16/0/10/20170916105415/media_xll_10011895.jpg

Het enige exemplaar van een mythisch album van de Amerikaanse rappers van Wu-Tang-Clan is uiteindelijk voor een miljoen dollar onder de hamer gegaan. De omstreden zakenman Martin Shkreli was de verkoper. Eerder sloot hij niet dat hij het album, 'Once Upon a Time in Shaolin', zou vernietigen.

De verkoop via de website eBay eindigde vrijdag op exact 1.025.100 dollar. Farmaondernemer Martin Shkreli (34) kocht eind 2015 het kleinood voor 2 miljoen dollar. Even voordien was hij in het nieuws geraakt omdat hij een medicijn voor onder meer hiv-patiënten plots meer dan vijftig keer duurder had gemaakt. De prijsverhoging van 13,5 naar 750 euro per pil leverde hem de koosnaam 'meest gehate man van Amerika' op.

Maar tegenwoordig gaat het de man minder voor de wind. Vorige maand werd hij veroordeeld voor beursfraude, hij riskeert tot 20 jaar cel. Sindsdien was hij vrij op borg, maar die borg werd de voorbije dagen ingetrokken. Bovendien zit hij sinds deze week opnieuw vast omdat hij via Facebook 5.000 dollar uitloofde voor diegene die hem een haarlok van Hillary Clinton kan bezorgen.

'Once Upon a Time in Shaolin' werd bewaard in een kluis in Marokko tot het album in 2015 door de Wu-Tang Clan werd geveild. Volgens de clausules van de verkoop mag de muziek niet gecommercialiseerd worden voor 2103. Wel mag de eigenaar de songs gratis delen. Zo loste Shkreli enkele flarden na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

Toen hij de verkoop aankondigde, zei de geboren provocateur doodleuk dat hij de duurste plaat aller tijden nooit integraal heeft beluisterd. "Ik kan de veiling op elk moment annuleren en het album uit frustratie kapotslaan." Hij verkoopt het kleinood naar eigen zeggen niet omwille van het geld. Shkreli wil minstens de helft van de opbrengst doneren aan medisch onderzoek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Non zei dat ze door duivel bezeten was toen ze in 1676 brief schreef in mysterieuze tekens.

Non zei dat ze door duivel bezeten was toen ze in 1676 brief schreef in mysterieuze tekens. Na 341 jaar is code eindelijk ontcijferd

http://static0.hln.be/static/photo/2017/13/12/8/20170915153508/media_xll_10010258.jpg

 Het was vroeg in de ochtend van 11 augustus 1676 toen zuster Maria Crocifissa della Concezione wakker schrok in het klooster van Palma di Montechiaro op Sicilië, helemaal onder de inkt. Ze beweerde dat ze door Satan bezocht was en dat hij haar had verplicht een boodschap neer te schrijven. Alleen, de brief was opgesteld in mysterieuze tekens. En het duurde tot nu eer de code werd gekraakt.

Het zou niet bij één brief blijven. Er volgden er nog en telkens zou de Italiaanse zuster tijdens haar schrijfsessies gegild hebben en flauwgevallen zijn, "terwijl de duivel bezit van haar nam". Volgens haar was het een list van Lucifer om haar ervan te overtuigen dat ze hem moest dienen in plaats van God. Met het verstrijken van de eeuwen gingen de brieven verloren. Maar één bleef bewaard.

Hij is opgesteld in iets wat op een archaïsch alfabet lijkt en wordt bijgehouden in het klooster waar Maria Crocifissa della Concezione woonde. Veel experts in codetaal braken er tevergeefs hun hoofd over, tot onderzoekers van het Ludum Wetenschapscentrum in Sicilië hem in handen kregen. Zij besloten een algoritme te proberen dat ze ontdekt hadden op het dark web.

Inlichtingendiensten
"Het gaat om software waarvan we denken dat ze ook gebruikt wordt door inlichtingendiensten om codes te kraken", aldus Daniele Abate, de directeur van het Ludum Wetenschapscentrum. "We voegden er wel nog Oud-Grieks aan toe, Arabisch, Latijn en het runenalfabet. Dat waren talen waarmee de kloosterlingen van toen in contact hadden kunnen komen. En dat had resultaat."
Intussen zijn er al 15 regels vertaald en het eerste deel gaat zo: "God denkt dat hij stervelingen kan bevrijden, maar het systeem werkt voor niemand. Alleen de Styx (de mythologische rivier die de aarde en de onderwereld scheidt, red.) is zeker." Vervolgens volgt een deel waarin geprobeerd wordt om de non te overtuigen haar geloof af te zweren en waarin staat dat religie een uitvinding is van de mens. De Heilige Geest en Jezus worden verder omschreven als "dode gewichten"
"Het is mijn theorie dat het om een heel exact alfabet gaat, met grote zorg uitgevonden door de non, door allerlei symbolen te combineren die ze kende", aldus Abate. "Ze moet tijdens haar jaren in het klooster in contact gekomen zijn met heel wat taalkundige bronnen. Elk symbool is goed uitgedacht en getuigt van structuur. Sommige tekens worden herhaald, misschien bewust, misschien onbewust."

Schizofrenie
De boodschap zelf is iets minder samenhangend. Wat de theorie ondersteunt dat de zuster - in plaats van bezeten te zijn door de duivel - leed aan schizofrenie of bipolair was.  (br.hln)


» Reageer (0)
15-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minderen met roken maakt geen bal uit

"Minderen met roken maakt geen bal uit, maar wie stopt voor zijn 35 wordt even oud als een niet-roker"

http://static1.hln.be/static/photo/2017/5/4/14/20170915103445/media_xll_10009604.jpg

Als stoppen met roken niet lukt, win je dan nog levensjaren door te minderen? Helaas niet, zelfs als je van 15 naar 10 sigaretten per dag gaat, krijg je nog altijd evenveel giftige stoffen binnen. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 40.000 Nederlanders. Een paar conclusies op een rij.

1. Een op de vier zware rokers overlijdt voor zijn pensioen
We wisten al dat roken slecht was, maar uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Trimbos-instituut blijkt nu dat rokers al op relatief jonge leeftijd overlijden. De zware rokers (twintig sigaretten per dag of meer) leven liefst 13 jaar korter dan niet-rokers. Naar schatting haalt 23 procent van hen zijn 65ste niet.

Waarschijnlijk ga je niet eerder dood wanneer je drie in plaats van twee pakjes per dag rookt, maar het leven wordt er ook niet leuker op, zegt Esther Croes van het Trimbos. "Zware rokers hebben veel vaker chronische ziekten, met ernstige benauwdheid of verstopping van bloedvaten. En los van dit alles: sommige rokers slapen niet meer door. Ze snakken zo naar een sigaret dat ze 's nachts uit bed moeten om te roken."

2. Gelegenheidsrokers gaan vijf jaar eerder dood
Ook mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig tijdens een feestje of uitgaan roken, gaan vijf jaar eerder dood. Van deze lichte rokers haalt 11 procent zijn pensioen niet. Bij mensen die nooit gerookt hebben gaat 7 procent voor zijn 65ste dood. Als de laatste groep ook nooit had meegerookt, was haar levensverwachting nog veel beter geweest, verwacht het Trimbos. Matige rokers (minder dan 20 sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren.

Maar gaan ze nu echt dood aan het roken? Ja, zeggen de onderzoekers. Belangrijkste oorzaken: longkanker en andere kankers. Het CBS en Trimbos baseren hun conclusies op een gezondheidsenquête die in de periode 2001-2006 werd afgenomen onder bijna 40.000 mensen tussen de 20 en 80 jaar. Tien jaar later is gekeken of de rokers en niet-rokers nog leefden. In de studie is ook gekeken naar andere factoren waardoor mensen eerder doodgaan (alcohol, overgewicht) maar die hadden niet zo'n groot effect als het roken.

3. Wie voor zijn 35ste stopt, wordt net zo oud als een niet-roker
Dus je kunt zoveel wegpaffen als je wil tot 35? Nee zeker niet, zegt het Trimbos. Als je heel veel hebt gerookt van je 12e tot 35e kan dat best je levensverwachting verkorten, maar dat is in de cijfers van dit grote onderzoek niet te zien. De stevige jonge paffers worden immers op één hoop gegooid met de mensen die tijdens hun studietijd een paar sigaretjes hebben gerookt. Bovendien, zegt Croes, roken voor je 35ste zorgt voor een heleboel ellende. De conditie van deze mensen is veel slechter. Zo komen ze veel minder makkelijk een trap op, hebben meer kans op astma en zien er bovendien slechter uit: met gele tanden en extra rimpels. In Nederland roken 3,5 miljoen mensen, onder wie 547.000 zware rokers. Dit zijn aanzienlijk meer laagopgeleide dan hoogopgeleide Nederlanders, terwijl dat bij alcoholgebruik juist andersom is.

4. Stoppen loont op alle leeftijden
Hoe jonger je stopt met roken, des te meer levensjaren dat oplevert, zeggen de onderzoekers. Een vijftiger kan zijn sterfterisico nog halveren; dat betekent een paar jaar extra. De onderzoekers kunnen niet precies aangeven hoeveel tijd een oudere van 70 of 80 jaar erbij krijgt als hij stopt met roken, maar de winst kan zo nog maanden zijn, stelt Croes. Decennia lang doorroken kan de laatste levensfase enorm zwaar maken. "Denk maar eens aan iemand met zware astma of COPD die jarenlang een zuurstofpomp met zich mee moet zeulen."

5. Minderen maakt geen bal uit
Als stoppen niet lukt, win je dan nog levensjaren door te minderen? Nee, zegt Croes, beslist. "Dat hebben we nu niet onderzocht, maar uit een eerdere studie weten we dat rokers dan dieper inhaleren om evenveel nicotine uit hun sigaret te halen. Dus als je van 15 naar 10 sigaretten per dag gaat, krijg je evenveel giftige stoffen binnen. Bovendien lukt het bijna niemand om sporadisch te roken." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nutmeg, de oudste kat ter wereld, is ingeslapen

Nutmeg, de oudste kat ter wereld, is ingeslapen

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/0/8/20170915001907/media_xll_10008818.png

Tot groot verdriet van zijn baasjes is de Britse kat Nutmeg overleden. Met zijn zeer respectabele 32 jaar zou hij de oudste kat ter wereld zijn geweest, meldt Daily Mail.

De oude Nutmeg had de laatste tijd al moeite met ademen. Zijn baasjes Liz en Ian Finlay uit Gateshead brachten hem naar de dierenarts, maar die kon weinig meer voor hem doen. Hun geliefde pluizenbol had ook een hartkwaal en het onvermijdelijke werd werkelijkheid. Ze moesten Nutmeg laten inslapen. 

Zijn baasjes zijn ontroostbaar. "Het voelt alsof mijn hart uit mijn lichaam is getrokken. Hij was echt een persoonlijkheid en heel erg geliefd", zegt Liz Finlay. Haar echtgenoot vult aan: "Ik kan bijna niet onder woorden brengen hoe zeer we hem missen. Dit sloeg een groot gat in ons leven, maar we voelen zijn geest nog steeds met ons. Na zijn dood zijn we een weekje weggegaan, maar de pijn is er niet minder om geworden."

Nutmeg zou met zijn 32 jaar de oudste kat ter wereld zijn geweest. Hij had het stokje overgenomen van de 26-jarige Curduroy. Nutmeg balanceerde eerder op het randje van de dood. In 2015 kreeg hij een beroerte maar herstelde na behandeling in het dierenziekenhuis van Newcastle. 

Volgens het dierenziekenhuis komt het steeds vaker voor dat katten 20 of 21 jaar oud worden. "Maar Nutmeg was een echte uitzondering. Hij werd maar liefst tien jaar ouder dan onze oudste kattenpatiënten", vertelt woordvoerder Jason Atherton. "Katten worden steeds ouder dankzij betere voeding, verzorging en medische zorg. Nutmeg was duidelijk een zeer geliefd huisdier als hij deze leeftijd kon halen."

"Wij waren zijn mensen"

Liz en Ian maakten voor het eerst kennis met de cyperse kater in 1990. Hij was hun tuin ingewandeld en was er slecht aan toe. Het dier had zelfs een lelijk abces in zijn nek. De Finlays wonnen zijn vertrouwen met eten en brachten hem naar de dierenarts. Uit zijn gebit bleek dat hij zeker vijf jaar oud was. In de 27 jaar die volgden groeide de band tussen Nutmeg en zijn baasjes. "Hij was niet onze kat, wij waren zijn mensen en hij deed er alles aan om ons daaraan te herinneren", schetst Ian de relaties. "Ik denk dat dit het geheim was voor zijn lange leven."

De oudste kat ooit was de Amerikaanse Creme Puff, hij werd 38 jaar en drie dagen. Gemiddeld worden huiskatten 15 jaar oud. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is er een 'goede' en 'slechte' kant bij aluminiumfolie?

Is er een 'goede' en 'slechte' kant bij aluminiumfolie?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/10/14/10/20170915092138/media_xll_10009495.jpg

Keukenprins(es) of niet, iedereen heeft het zich al wel eens afgevraagd: wat is het verschil tussen de matte kant van aluminiumfolie en de blinkende zijde? En wat is de binnen- of de buitenkant? Reynold's Kitchen, een bedrijf dat onder meer aluminiumfolie produceert, ontrafelt het mysterie.

Houdt de blinkende kant meer hitte vast, met een krokantere vis als resultaat? Of is het net de matte kant een betere geleider, doordat je een vlakker oppervlak creëert?

Wie zweert bij de matte kant heeft gelijk. Maar wie eerder vertrouwt op de blinkende kant, heeft óók gelijk. Reynold's Kitchen, een Amerikaans bedrijf dat onder meer aluminiumfolie maakt, klaart de kwestie uit en zegt dat de twee kanten niet met koken te maken hebben. Ze zijn simpelweg een gevolg van het ontwikkelingsproces.

"De folie wordt tijdens het proces 'gewalst' in lagen," klinkt het op hun website. "Walsen is een proces waarbij hitte en spanning wordt gebruikt om de folie zo uit te strekken dat het de juiste dikte krijgt. We walsen twee lagen tegen elkaar, want als we dat niet zouden doen, scheurt de folie tijdens het proces. Komt de folie in contact met een andere laag, dan krijg je de doffe kant. De blinkende kant is niet in contact gekomen met een ander vel metaal. Maar welke kant je gebruikt bij het koken, maakt helemaal niet uit." (br.hln)


» Reageer (0)
14-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.175.000 bloemen voor 750 vierkante meter Lam Gods

175.000 bloemen voor 750 vierkante meter Lam Gods

http://static2.hln.be/static/photo/2017/11/5/4/20170914170146/media_xll_10008109.jpg

Op de Markt van Wetteren ligt sinds deze namiddag een 750 vierkante meter groot bloementapijt. Niet zomaar één, want de bloemen vormen 'De Rechtvaardige Rechters', het verdwenen paneel van het Lam Gods. Voor het tapijt in 3D waren 175.000 begonia's nodig. Het grote publiek kan het kunstwerk vanaf 18 uur gratis komen bezoeken. De bloemen zijn ook dit weekend nog, telkens van 10 tot 22 uur te bezichtigen. Wetteren heeft trouwens altijd al een link gehad met het Lam Gods: de hoofdverdachte, Arsène Goedertier, woonde op een boogscheut van de Markt in het centrum van Wetteren toen de diefstal in 1934 plaatsvond. Op zijn sterfbed bekende hij de meest opmerkelijke kunstroof uit de geschiedenis.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen bouwen rusthuis voor olifanten in Frankrijk

Belgen bouwen rusthuis voor olifanten in Frankrijk

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/12/5/20170913212457/media_xll_10006025.jpg

Een Antwerps koppel bouwt een paradijs voor olifanten in... Frankrijk. Tony en Sofie hebben gewerkt in de zoo van Antwerpen, waar het idee rijpte om een rusthuis voor olifanten te starten.

Elephant Haven nabij Limoges wordt het eerste opvangtehuis voor olifanten in Europa, meldt ATV. De bewoners worden dieren die te oud zijn voor dierentuinen, maar ook olifanten die vanwege strengere regelgeving niet langer mogen optreden in circussen.

Volgend jaar moet het olifantenparadijs klaar zijn.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieus zeewezen spoelt aan na orkaan Harvey

"Wat moet dit voorstellen?": mysterieus zeewezen spoelt aan na orkaan Harvey

http://static1.hln.be/static/photo/2017/7/13/0/20170914114029/media_xll_10007250.jpg

Opvallend fenomeen na de doortocht van orkaan Harvey: op het strand van Texas City werd dit impressionante kadaver ontdekt. Geen ogen, een bek met messcherpe tanden en een enorm cilindervormig lichaam... Wat voor 'zeemonster' mocht dit wel wezen, vroegen voorbijgangers zich af.

Preeti Desai speelde de vraag simpelweg via Twitter door. "Daar zitten sowieso veel wetenschappers die met plezier een handje helpen",  aldus het lid van een Amerikaanse vereniging voor natuurbescherming. "Ik dacht eerst dat het een zeeprik was (een zogenaamde kaakloze vis met een buisvormige zuigmond; nvdr). Maar toen ik dichterbij kwam, besefte ik dat ik verkeerd zat. Vooral die mond klopte niet."

Wat voor wezen het dan wel is? Sowieso een palingachtige, menen de biologen die antwoordden. "Natuurlijk. Ik kon mezelf wel voor het hoofd slaan. Nu herken ik de vorm ook", antwoordde Desai.

Rest nog de vraag welke soort precies. De meesten houden het op een aplatophis chauliodus (een straalvinnige vissensoort uit de familie van slangalen; nvdr). Dat type komt voor op een diepte van dertig tot negentig meter en heeft wel degelijk kleine ogen, maar het zou perfect kunnen dat die in tussentijd ontbonden zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Oudste panda ter wereld (37) gestorven

Oudste panda ter wereld (37) gestorven

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/4/13/20170914082315/media_xll_10006918.jpg

De oudste panda ter wereld die in gevangenschap leefde, is op 37-jarige leeftijd gestorven. In mensenjaren werd het dier meer dan 100 jaar oud, maken zijn verzorgers in China bekend.

Het vrouwtje, Basi, rekte haar tijd op deze planeet dus een pak langer dan een gemiddeld pandabestaan dat op ongeveer 20 jaar ligt. Al komt het vaker voor dat dieren in gevangenschap langer leven.

Het dier was een echte bekendheid in China; haar verjaardag werd elk jaar uitbundig gevierd met cameraploegen en taarten. Vandaag werd zelfs de afscheidsplechtigheid in de zoo in het zuidoosten van het land, uitgezonden.

Basi werd in het wild geboren maar werd al op jonge leeftijd gered toen ze in een rivier was gevallen in het zuidwesten van het land. Ze ging zelfs even naar het buitenland want in 1987 verbleef de panda enkele maanden in een zoo in San Diego, in de Verenigde Staten.

Op dit moment leven er nog ongeveer 2.000 panda's in het wild. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer scholen bannen wc-rol om hygiënische redenen

Steeds meer scholen bannen wc-rol om hygiënische redenen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/13/9/20170914011733/media_xll_10006434.jpg

Gedaan met wc-rolletjes verzamelen voor uw knutselende kroost. Steeds meer kleuterklassen verbieden ze, omdat ze onhygiënisch zouden zijn. "Ergens hebben ze een punt. Maar bij mijn weten is er nooit een epidemie uitgebroken door besmette wc-papierrollen", zegt een expert.

Vlinders, octopussen, paddenstoelen: wie een kleuter in huis heeft, kent de veelzijdigheid van toiletrollen als knutselmateriaal. Veel kleuterjuffen vragen dan ook aan ouders om de kartonnen rolletjes niet in de papierbak te deponeren, maar ze te sparen en mee te brengen naar school. Generaties lang was dit de normaalste zaak van de wereld, maar nu vervangen almaar meer kleuterklassen ze door in tweeën geknipte keukenrollen. Omdat die een pak hygiënischer zouden zijn dan hun kleinere variant.

Zo bannen de drie kleuterscholen van Spes Nostra in Heule bij Kortrijk de wc-rolletjes al een paar jaar. "Niet dat het in ons reglement is opgenomen, maar de ouders weten intussen wel dat we de rollen niet aanvaarden", zegt directrice Mieke Blomme. "Wc-rolhouders zijn niet altijd afgesloten en iedereen weet ook dat kleine kinderen niet steeds even netjes zijn op het toilet. Voor alle zekerheid verkiezen wij dus keukenrollen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg met de moeilijke macchiato, gewone filterkoffie is weer hot

Weg met de moeilijke macchiato, gewone filterkoffie is weer hot

http://static0.hln.be/static/photo/2017/11/12/9/20170913082014/media_xll_10004784.jpg

Lekkende percolators, peperdure apparaten met speciale koffiepads of capsules; het hóeft allemaal niet meer. Je kan tegenwoordig met een gerust hart weer een ouderwetse pot filterkoffie zetten. De nostalgische koffiefilter is namelijk helemaal terug.

De ouderwetse bak filterkoffie moest het de afgelopen jaren steeds vaker afleggen tegen bijvoorbeeld de Senseo, de Nespresso of het dure espressoapparaat. Dat tij lijkt te keren. Filterkoffie wordt vooral bij jongeren steeds populairder: goedkoop, en zo gezet.

Het succes is ook te zien in de verkoop van filterkoffieapparaten. Coolblue verkocht het afgelopen jaar 58 procent meer filterkoffieapparaten dan het jaar daarvoor. Bol.com zag een stijging van 30 procent.

Lekker en niet duur
Marijn Gijsbers, die dit jaar tot beste barista van Nederland werd uitgeroepen, beaamt de revival: "De trend van filterkoffie, of zoals wij het noemen: slow coffee, zien we al langer, maar vooral de laatste twee jaar is het echt populairder aan het worden. Niet vreemd: het is gewoon lekkere koffie, zonder dat je een peperduur koffieapparaat nodig hebt. En er is minder kennis nodig voor een kwalitatief goed kopje koffie. Daarbij is het echt iets van deze tijd om weer zwarte koffie te drinken. Het is gezonder, minder vet en bevat minder dierlijke producten dan bijvoorbeeld cappuccino." Ook Jeroen Meus gaf in zijn programma "Dagelijkse Kost" al aan een fan te zijn van een ouderwets kopje filterkoffie.

Zo zet je het perfecte kopje filterkoffie
Heb je geen automatisch koffieapparaat met filter, maar ga je handmatig te werk? Zo zet je zelf het perfecte kopje filterkoffie. Spoel eerst de filter eens door met heet water, zo beperk je de papiersmaak. Vervolgens kan je de versgemalen koffie in de filter doen. Giet er een klein beetje kokend water overheen en wacht 30 seconden, tot er belletjes verschijnen. Vervolgens kan je de rest van het water schenken. Niet te langzaam, dan krijgt je koffie een bittere smaak, maar ook niet te snel want dan neemt het water de smaak niet op. Ga voor zes tot acht gram koffie per 100 ml water. (br.hln)


» Reageer (0)
13-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft kandidaten lerarenopleiding kent onvoldoende Frans

Helft kandidaten lerarenopleiding kent onvoldoende Frans

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/3/2/20170913075141/media_xll_10004792.jpg

Studenten die de lerarenopleiding lager onderwijs willen volgen, kennen vaak onvoldoende Frans. Dat blijkt uit de resultaten van de niet-bindende toelatingsproef van vorig jaar. De studenten scoren wel beter op Nederlands en wiskunde.

Bedoeling van de toelatingsproef is dat studenten inzicht krijgen in hun sterktes en werkpunten. De proef is niet-bindend, een student kan dus ook niet buizen. De feedback houdt studenten wel een spiegel voor en geeft hen de kans om ofwel zelfstandig ofwel binnen de lerarenopleiding bij te spijkeren waar nodig.

Vorig jaar (2016-2017) werd de proef nog afgenomen ná de inschrijving. Voor dit schooljaar is hij verplicht vóór de inschrijving voor de lerarenopleiding.

Cijfers
Uit de cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) blijkt nu dat er vorig jaar 6.000 eerstejaarsstudenten lerarenopleiding (kleuter-, lager- en secundair onderwijs) hebben deelgenomen aan de proef. Ongeveer 7 op de 10 studenten waren vrouwen (4.150 vrouwen tegenover 1.800 mannen). Terwijl de meeste studenten goed scoren op Nederlands (70 procent slaagt) en wiskunde (65 procent slaagt), haalt slechts de helft van de studenten de norm voor Frans.

Voor 2017-2018 stond de niet-bindende toelatingsproef gepland na de paasvakantie. In tegenstelling tot vorig jaar wordt de proef dus vóór de inschrijving afgelegd. Sinds april registreerden 7.605 geïnteresseerden, waarvan er 6.770 de proef volledig hebben afgerond.

Nut
Volgens minister Crevits tonen de resultaten alvast het nut van de proef. "Het houdt jongeren een spiegel voor en geeft hen feedback over hun motivatie en basisvaardigheden. Jongeren geven zelf aan dat ze het als zinvol ervaren. Met deze proef willen we de instroom versterken en de uitval in de lerarenopleiding beperken. Liever 80 inschrijvingen en 70 studenten die uiteindelijk leerkracht worden, dan 100 inschrijvingen en maar 50 die de eindmeet halen", aldus Crevits. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!