Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




24-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Digitale dementie: geheugen van jongeren minder goed ontwikkeld

Digitale dementie: geheugen van jongeren minder goed ontwikkeld


http://static0.hln.be/static/photo/2013/8/14/4/20130624143332/media_xll_5934544.jpg


Dokters in Zuid-Korea waarschuwen voor een stijging van de 'digitale dementie' bij jonge mensen. De jongeren vertrouwen er zo hard op hun elektronische apparaten dat ze niet meer in staat zijn om alledaagse dingen te onthouden, zoals hun telefoonnummers. In Zuid-Korea is het een groeiend probleem, maar het waait ook over naar onze gebieden.

Zuid-Korea is een van de meest digitale naties in de wereld. Het probleem van internetverslavingen werd er al erkend in de late jaren 90, zowel bij volwassenen en jongeren. Die verslaving zou er nu leiden tot digitale dementie, een achteruitgang van het cognitieve vermogen. Dat komt normaal enkel voor bij mensen die een hoofdletsel oplopen of lijden aan een psychische ziekte, maar er zou ook bij gezonde mensen steeds meer sprake van zijn.

"Het overmatig gebruik van smartphones en spelconsoles hindert een evenwichtige ontwikkeling van het brein", vertelde dr. Byun Gi-won van het Balance Brain Centre in Seoel. "Zware gebruikers ontwikkelen wel de linkerkant van hun brein, maar de rechterkant blijft onderontwikkeld."

Die rechterkant is gelinkt met onze concentratie. Als dat deel van het brein niet voldoende ontwikkeld wordt, heeft dat bijgevolg een invloed op het aandachtsvermogen en het geheugen. In 15 procent van de gevallen zou dat kunnen leiden tot een vroege ontwikkeling van dementie. Daarnaast zouden er ook gevolgen zijn voor de emotionele ontwikkeling, vooral bij kinderen, want hun brein groeit nog steeds.

In Zuid-Korea krijgen al heel wat mensen er mee te maken. Niet verwonderlijk, aangezien nu al 18,4 procent van de 10- tot 19-jarigen er zijn smartphone meer dan zeven uur per dag gebruikt. Dat is een stijging van 7 procent in vergelijking met vorig jaar. Meer dan 67 procent van de Zuid-Koreanen heeft ook een smartphone, dat is het hoogste percentage ter wereld.

Toch doet de trend zich niet alleen daar voor. Ook in de Westerse landen brengen jongeren steeds meer tijd door op hun laptop, gsm of andere elektronische apparaten. "De gevolgen voor het brein zijn onomkeerbaar', waarschuwde de Duitse neurowetenschappers dr. Manfred Spitzer al in 2012. Hij pleitte voor maatregelen om te voorkomen dat jongeren verslaafd raken. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorkom humeurwisselingen door PMS met deze tips

Voorkom humeurwisselingen door PMS met deze tips


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/14/12/20130624131637/media_xll_5934357.jpg


Het premenstrueel syndroom (PMS) is een veelvoorkomende aandoening bij vrouwelijke twintigers en dertigers. Het veroorzaakt lichamelijke ongemakken zoals krampen, lage rugpijn en een opgeblazen gevoel, maar zorgt ook voor humeurschommelingen. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om die in te tomen.

1. Weet wanneer je cyclus begint
Het lijkt simpel, maar weten wanneer je cyclus begint kan je beste verdediging zijn tegen de humeurschommelingen. "Rekening houden met je tijd van de maand en weten waarom je je slecht voelt, helpt je te begrijpen waar je lichaam mee bezig is. Als de geïrriteerde gevoelens dan naar boven komen, kan je ze meteen linken aan je hormonale veranderingen en zal je kalmeren", weet experte Mayling Kajiya.

2. Ga sporten
"Als je je slecht, kramperig of geïrriteerd voelt voor je menstruatie, trek dan naar de fitness of de yogales", luidt het volgende advies van Mayling. Sporten is een natuurlijke pijnstiller, waardoor je je snel beter zal voelen. Zelfs na een lichte workout krijgt je humeur een boost én zal je je minder opgeblazen voelen door het zweten.

3. Kies de juiste voeding
Gezonde voeding is essentieel voor een gezonde levensstijl en om gewicht te verliezen, maar het helpt ook bij het verlichten van je PMS-symptomen. Kies voor natuurlijke voedingsmiddelen voor je menstruatie begint én blijf weg van een overdaad aan cafeïne of alchol. "Door PMS zijn je hormonen gevoeliger aan stimulaties", verklaart Mayling. Het is anders voor iedereen, maar door weg te blijven van jouw triggers kan je een groot verschil maken.

4. Neem een hap (!) chocolade
Toch mag je volgens Mayling ook zondigen met chocolade. "Die bevat heel wat stoffen die helpen om je humeur op te krikken", weet zij. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je aankomende menstruatie het ideale excuus is om je vol te proppen met chocolade, maar een paar stukjes kunnen geen kwaad.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zara (16) leek wel 60 jaar door zeldzame aandoening

Zara (16) leek wel 60 jaar door zeldzame aandoening


http://oi40.tinypic.com/kaive1.jpg


De 16-jarige Britse Zara Hartshorn werd jarenlang gepest door haar uiterlijk, ze lijdt namelijk aan een huidaandoening die rimpels veroorzaakt. Hierdoor leek ze haar hele jeugd op een vrouw van middelbare leeftijd, dankzij een gratis operatie van een plastische chirurg kan ze nu eindelijk een normaal leven leiden.

Artsen dachten jarenlang dat het tienermeisje met lipodystrofie kampte, dit zou ze van haar moeder geërfd hebben. Toen Zara 12 was, dacht iedereen dat ze een vrouw van middelbare leeftijd was. Zo werd ze ooit verplicht om van de bus te stappen omdat ze niet kon bewijzen dat recht had op een ticket voor een kind. Ook werd ze vaak aanzien voor de moeder van haar zus Chloe, die toen 17 jaar was. 

Lipodystrofie is een genetische ziekte die de botten doet verouderen en het vet onder de huid vernietigt. Rond haar vierde kreeg Zara overtollige huid aan de kaaklijn. "Mijn mama had me uitgelegd dat ik dezelfde ziekte had als zij, maar dat ik mooi was en niet moest letten op wat anderen zeiden. Het pesten was het ergst tussen mijn acht en tien jaar. Kinderen noemden mij aapje en oma. Op school dachten sommigen dat ik een leerkracht was, wat erg gênant was in het bijzijn van mijn klasgenootjes."

De Amerikaanse professor Abhimanya Garg heeft na tests ontdekt dat Zara niet met lipodystrofie, maar cutis laxa kampt, hetzelfde gold voor haar moeder. Dit is een nog zeldzamere ziekte waar slechts 30 Britten mee rondlopen en kan ook lijden tot vroegtijdige sterfte. Deze ziekte kan de gewrichten zwakker maken en leiden tot long- en hartproblemen. Zara kreeg een gratis facelift en neusoperatie aangeboden door de Amerikaanse chirurg Robert Ersek. "Het was een erg mooie kans, waar ik nooit van had durven dromen." 

Dankzij de operatie voelt Zara zich nu net als haar leeftijdsgenoten. Het meisje droomt ervan ooit een schoonheidssalon te kunnen openen. "Voor mij operatie werd gepest omdat ik er ander uitzag, nu val ik niet meer op tussen andere meisjes van mijn leeftijd. Mensen staren mij niet meer aan wanneer ik over straat wandel." Dankzij haar herwonnen zelfvertrouwen vond ze haar vriendje Ricky. "Ik heb vroeger al wel liefjes gehad, maar ik denk niet dat iemand van hen mijn aandoening echt aanvaardde. Hij heeft oude foto's van mij gezien en mij altijd gezegd dat ik mooi ben, hoewel ik hem vroeger niet geloofd zou hebben. Ik weet dat ik altijd deze aandoening zal hebben en dat het mijn leven kan inkorten, maar nu voel ik me toch al zelfzekerder."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie in museum: Egyptisch beeld draait rond

Mysterie in museum: Egyptisch beeld draait rond

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Medewerkers van het Manchester Museum hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Een oud Egyptisch beeld draaide een half rondje zonder dat iemand het aanraakte. De curator besloot de beweging van het beeld op camera vast te leggen en ging op zoek naar een verklaring.

In februari constateerde curator Campbell Price voor het eerst dat het beeld verschoven was. De Egyptoloog besloot toen een camera te installeren.

"Op een dag zag ik dat het beeld gedraaid was. Ik vond het raar want het beeld staat afgeschermd en ik ben de enige die de sleutel heeft. Ik zette het beeld terug en de volgende dag was het weer gedraaid. Dus hebben we een video geïnstalleerd. Die leverde het bewijs dat het beeld draait", liet Price weten aan Manchester Evening News.

Price schakelde de hulp in van natuurkundige Brain Cox om het mysterie te verklaren. Volgens die laatste heeft het te maken met wrijving en een lichte trilling die de beweging veroorzaakt. Price vindt de verklaring weinig aannemelijk. "Het beeld staat daar al jaren en het bewoog nooit eerder. En waarom zou het in een perfect rondje draaien?"

Vroeger waren wetenschappers die de tombes van farao's onderzochten bang voor de 'vloek van de farao' (mythe die voorschrijft dat degene die het graf van de farao schendt hiervoor gestraft zal worden, red.), maar de meeste Egyptologen zijn niet bijgelovig zo valt te lezen op de blog van Price.

"Het beeld is een voorwerp dat met de mummie in de tombe terechtkwam. Rouwende mensen legden allerlei soorten offers aan de voeten van de overledene. Uit de hiërogliefen op de achterkant lezen we dat brood, bier en vlees nodig zijn".

"In het oude Egypte geloofde men dat als de mummie werd vernietigd het beeld als alternatief voorwerp kan dienen om de geest van de overledene te huizen. Misschien veroorzaakt de geest de beweging". (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appartementen en hotels aan de kust blijven leeg

Appartementen en hotels aan de kust blijven leeg


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/9/14/20130624044523/media_xll_5933009.jpg


Het nakende zomerseizoen zorgt voor ongerustheid in de toeristische sector aan de Belgische kust. Het aantal boekingen voor huurappartementen, studio's of huizen voor juli ligt immers 10 tot 15 procent lager dan vorig jaar, bij de hotels is dat zelfs een kwart lager. Dat schrijven de Coreliokranten.

"Het ziet er slecht uit en de achterstand in de boekingen is niet meer op te halen", zegt Kurt Coelus, de voorzitter van de beroepsvereniging van de vastgoedmakelaars aan zee. "Het is niet alleen de Belgische kust die afziet: ook aan de Côte d'Azur voelen ze de crisis. Mensen besparen op hun vakantiebudget. En vakantie aan de eigen kust is sowieso niet de hoofdvakantie van de Vlaming, dus die wordt al eens vaker afgezegd of ingekort."

"Tegenover vorig jaar liggen de boekingen om in juli een appartement, studio of huis te huren 10 tot 15 procent lager", zegt hij. "En in 2012 waren er al 15 procent minder boekingen dan het jaar dáárvoor. In twee jaar tijd komen we zo tot een daling van 25 tot 30 procent. Dat is een zeer forse achteruitgang."

Anderzijds kunnen toeristen goede zaakjes doen omdat de verhuurders de prijzen al met 10 tot 15 procent hebben laten zakken om toch een huurder te hebben in juli.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koorddanser slaagt in stunt boven Grand Canyon

Koorddanser slaagt in stunt boven Grand Canyon

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






Opdracht volbracht: koorddanser Nik Wallenda legde boven een 450 meter diep ravijn in de buurt van de Grand Canyon een afstand van ruim vijfhonderd meter af. Net voor het einde knielde hij en perste hij er zowaar nog een spurtje uit. Twee keer speelde de wind hem parten, maar uiteindelijk behield hij zonder al te veel problemen zijn evenwicht. De spectaculaire oversteek kostte hem niet eens 23 minuten. De recordpoging werd in 217 landen live uitgezonden door Discovery Channel. Voor alle zekerheid bouwde de tv-zender wel een vertraging van tien seconden in...

Tijdens de tocht stond Wallenda via een microfoon in contact met zijn vader. Tussen de vele schietgebedjes door liet hij weten dat de wind veel harder waaide dan verwacht. En dat bleek ook: omdat de koord begon te schommelen, had de waaghals twee tussenstops nodig. Een misstap had immers een fatale duik betekend. Naar het einde toe bedankte hij iedereen die maar in zijn hoofd schoot.

Toen de 'gezondheidswandeling' erop zat, kuste de koorddanser de grond. Daarna was het tijd om in de armen van familieleden te vallen en kon het feestje beginnen.

Op een kabel van vijf centimeter breed de Niagara-watervallen over, dat kunststukje had Wallenda al eens geflikt. Nu daagde hij het noodlot nog extra uit, want deze keer deed hij het zonder de minste vorm van bescherming.

"Ik besef dat er heel wat gevaar mee gemoeid is, maar voor mij is het een eer om de familietraditie voort te zetten", verklaarde de Amerikaanse acrobaat vooraf op een persconferentie. "Toen ik negentien jaar oud was, vertelde ik mijn familie dat ik de Wallenda's weer op de kaart zou zetten."

En of het in de familie zit: zes generaties zijn Wallenda al voorgegaan in het koorddansen. Helaas bewezen net die familieleden al dat dergelijke acrobatentoeren fataal kunnen aflopen. Zijn overgrootvader Karl stierf op 73-jarige leeftijd tijdens een optreden in Puerto Rico. En ook een neef en een oom overleefden de val van een strak gespannen koord niet.

De laatste twee weken was Wallenda druk bezig met trainen in zijn thuisstad Sarasota. Elke dag stonden honderden fans hem aan te moedigen, hij beantwoordde zelfs hun vragen van daarboven. "Het is heel belangrijk dat ik de exacte omstandigheden kan nabootsen", klonk het toen. "Ik heb al geoefend tijdens tropische storm Andrea, met windsnelheden van tachtig km/u. En we maken ook gebruik van windmachines, die zelfs even 146 km/u haalden."

Zijn echtgenote -een koorddanseres uiteraard- en zijn kinderen keken alvast vanop de eerste rij toe. "We doen altijd een gebedje, maar ik ben niet bijgelovig", vertelt Wallenda nog over zijn rituelen. "Ik geef hen een kus en een knuffel en zeg dat ik binnen enkele minuten terug zal zijn. Net alsof ik boodschappen doe dus."  (br.hln)



» Reageer (0)
23-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ramses Shaffy Liesbeth List - Vivre

Ramses Shaffy Liesbeth List - Vivre

Klik op de foto om hun te beluisteren







» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geoloog verklaart waarom je op lava kan lopen

Geoloog verklaart waarom je op lava kan lopen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Naar aanleiding van een YouTube-filmpje van een man die op stromende lava uit de Etna loopt, zocht een geoloog aan de universiteit van Ohio een verklaring voor het slagen van deze gevaarlijke stunt.

Hoewel lava eruitziet als een vloeiende stroom, is het veel taaier dan water, waardoor het een kleine hoeveelheid druk kan doorstaan. De onderzoekers ontdekten dat de kokende lava (1000°C) een donkere, semi-flexibele korst krijgt van zodra het blootgesteld wordt aan veel koudere lucht (25°C). Op dit verhard laagje kan je staan, althans toch eventjes.

"Wanneer de lava een stevige korst heeft en niet te snel stroomt, zal je er door je eigen lichaamsgewicht niet in wegzinken zolang je maar snel genoeg beweegt", verklaart Erik Klemetti. Toch waarschuwt de geoloog om deze stoot liever niet zelf uit te proberen. Oneffen of dunnere delen in de korst kunnen je namelijk wel doen tuimelen in de hete stroom.

Klemetti ging eerder ook al na wat er zou gebeuren met een menselijk lichaam wanneer het in lava terechtkomt. "Het water in je lijf zou koken, in stoom veranderen en je binnenin doen exploderen", klinkt het.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinksenfoor eindigt met gemengde gevoelens

Sinksenfoor eindigt met gemengde gevoelens


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/10/10/20130623154850/media_xll_5931820.jpg


In Antwerpen is vandaag de laatste dag van vijf weken Sinksenfoor ingegaan. Als de overeenkomst tussen stadsbestuur en zes omwonenden standhoudt, was dit de voorlaatste editie op de Gedempte Zuiderdokken. De foorkramers blikken alvast met gemengde gevoelens terug, ook al omdat het met het vele regenweer geen topeditie was.

De Sinksenfoor trekt gemiddeld jaarlijks een miljoen bezoekers aan en hoewel er nog geen exacte cijfers zijn, lijkt het bezoekersaantal ook ditmaal in die orde van grootte te vallen. Vooral het openingsweekend van 18 en 19 mei was een groot succes.

"Het weer heeft ons natuurlijk parten gespeeld, waardoor het geen topeditie geworden is", zegt Denis Delforge, woordvoerder van de foorkramers. "Op de mooie dagen was er uitzonderlijk veel publiek, maar bij koud en regenachtig weer kwamen er heel wat minder mensen langs. We hebben wel enorm veel steun gekregen voor onze zaak, de Antwerpenaar draagt de Sinksenfoor duidelijk nog steeds in zijn hart."

In theorie moet de foor vanaf 2015 op een andere locatie doorgaan, al geven de foorkramers de juridische strijd daartegen nog niet op. "We zitten tegelijkertijd wel in goede verstandhouding samen met het stadsbestuur, want als we ooit echt moeten verhuizen, moet er natuurlijk een werkbaar alternatief op tafel liggen", aldus Delforge. "De stad heeft ons een lijst van achttien locaties bezorgd die nu onderzocht worden op verschillende criteria. Voor ons is de foor bijvoorbeeld één ondeelbaar geheel, ergens in de binnenstad, en moeten alle huidige attracties een plaats kunnen krijgen."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wist je dit al over eieren?

Wist je dit al over eieren?


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/2/13/20130621124244/media_xll_5928718.jpg


Door een ei te eten, krijg je snel en efficiënt vitamine B, proteïnen en heel wat andere voedingsstoffen binnen, terwijl je veel minder snel zal grijpen naar snoep of snacks door het langdurig volle gevoel. Ondanks het slechte imago dat eieren hebben op vlak van hartgezondheid, zijn experten het eens dat ze een goede aanvulling zijn op een evenwichtig eetpatroon. We verzamelden enkele fascinerende weetjes die jij misschien nog niet wist over kippeneieren.

* Eigeel stimuleert je brein *
De rijkste bron van het vitamine B-complex choline vind je in eigeel. Deze voedingsstof wordt gekoppeld aan een betere neurologische werking. Bovendien zou choline goed zijn voor zwangere vrouwen omdat het de hersenontwikkeling van de baby stimuleert.

Tot slot maakt eigeel je volgens pscyhologen ook vrolijk omdat het in je lichaam afbreekt tot een stof die 'happy' hormonen als serotonine, dopamine en noradrenaline helpt produceren.

* Eieren zijn 'perfecte' proteïnen *
De gouden standaard op vlak van kwalitatieve proteïnen kan je alleen vinden in een ei omdat alle eiwitten in eieren geabsorbeerd en gebruikt kunnen worden door het lichaam. Je hebt bijgevolg ook veel minder nodig in vergelijking met andere eiwitbronnen om hetzelfde spieropbouwende effect te verkrijgen.

* Dit vertelt de kleur van het eigeel *
Of je eigeel nu een diepe kleur heeft of eerder bleek is, het zegt in eerste instantie weinig over voedingswaarde. Het geeft daarentegen wel iets prijs over de voeding van de kip. Kippen die granen en gewassen vol carotenoïden krijgen, hebben doorgaans levendig geel eigeel, dat dus niet noodzakelijkerwijs voedzamer is.

* Helder versus troebel eiwit *
De aanwezigheid van helder of troebel eiwit wordt puur bepaald door de ouderdom van de eieren. Oudere eieren hebben zuiver eiwit, terwijl verse eiwitten een melkachtig, opaak uiterlijk hebben.

* De kleur van de eierschaal speelt geen rol *
Of de schaal van een ei nu wit of een bruin is, het speelt geen enkele rol voor de voedzaamheid. De kleur wordt namelijk zuiver bepaald door het ras van de kip.

* Eieren kan je meer dan 2 maanden bewaren *
Volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) hoeven we helemaal niet zo strikt om te gaan met de vervaldatum op doosjes met eieren. Doorgaans worden ze binnen de week na het leggen verpakt en moeten ze binnen de maand verkocht worden. Volgens het UDSA mag je gemakkelijk drie tot vijf weken over deze 'limiet' gaan. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gendarmes van Saint-Tropez vinden ontsnapte lynx van Russische toeristen terug

Gendarmes van Saint-Tropez vinden ontsnapte lynx van Russische toeristen terug


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/16/9/20130622184716/media_xll_5930874.jpg


De gendarmes van Saint-Tropez hebben vrijdagavond een lynx van 18 kilo teruggevonden die ontsnapt was uit een luxueus landgoed dat gehuurd werd door Russen.

"Het gaat er hier soms extravagant aan toe en er worden steeds nieuwe zaken populair. Vroeger ging het enkel om mooie wagens", aldus een gendarme.

Het dier werd dicht bij zijn huis aangetroffen, in een residentiële wijk van Gassin, op 10 kilometer van Saint-Tropez. De gendarmes werden door de politie van Gassin geholpen om de lynx te vangen.

Lynxen, geen beschermde diersoort, kunnen na een terugkeer van enkele dagen in de natuur gevaarlijk worden, preciseerde de nationale jachtdienst aan de gendarmerie.

De gendarmes van Saint-Tropez ondervroegen de Russische eigenaar van het dier zaterdagnamiddag om te weten te komen hoe het dier in de streek terechtkwam. Vrijdag werd in de lokale krant Var Matin een oproep aan de bevolking gepubliceerd. (br.hln)




» Reageer (0)
22-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als op een dag de zon echt gaat schijnen



http://img20.imageshack.us/img20/4199/nute.jpg



als op een dag de zon echt gaat schijnen
maar dan ook echt voor iedereen
dan zullen eindelijk alle mensen gelukkig zijn
niemand leeft meer in een put van verdriet en pijn

als op die dag de vogels fluiten
dan zullen ze fluiten voor iedereen
iedereen zal weer in sprookjes geloven
de mooie wereld gaat dan hun wildste fantasie te boven

op die dag zullen alle mensen
elkaar als gelijken beschouwen
ze zullen allemaal willen leven
ze zullen elkaar heel veel liefde geven

op die speciale dag
zal het leven geweldig mooi zijn
ja op die speciale dag
loopt iedereen met een brede lach

op die dag als alle mensen elkaar geen pijn meer doen
dan zal de wereld eindelijk zijn zoals in mijn dromen
een mooie wereld zonder pijn
zoals een paradijs zou moeten zijn



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbluffend: injectie met hiv geneest Emma's leukemie

Verbluffend: injectie met hiv geneest Emma's leukemie

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Wat je op het filmpje  kan zien, is hoe een team artsen van een kinderkliniek in het Amerikaanse Philadelphia de zevenjarige Emma injecteren met een dodelijk virus, hiv. Op die manier slaagden ze erin de leukemie, die bij Emma in een terminale fase was, te genezen.

Immunoloog Carl June bereikt verbluffende resultaten met deze baanbrekende behandeling waarbij gemodificeerde hiv-cellen met succes de kankercellen bestrijden.

Het onderzoek van June werd het onderwerp van de documentaire 'Fire with Fire', geregisseerd door oscarwinnaar Ross Kauffman.

De docu is het verhaal van Emma Whitehead, een meisje van zeven met leukemie. Emma was de eerste patiënt die door het team van June met deze nieuwe techniek werd behandeld. In essentie slaagt het hiv-virus erin het immuunsysteem aan te sporen om de kankercellen te doden.

Behandelend arts Stephan Grupp: "De patiënten die we op deze manier behandelen, hebben geen andere optie meer. Helaas zijn ze terminaal. Emma's leukemie is twee keer teruggekomen, maar zij bleef er heel kalm bij. Haar ouders hoopten op een mirakel".

De afweercellen van de patiënt worden besmet met een virus waardoor die cellen genetisch gewijzigd worden zodat ze reageren tegen de kankercellen. Uitgerekend het gemodificeerd hiv-virus wordt daarvoor gebruikt. Samengevat: gezonde cellen worden met hiv besmet om die cellen te helpen de kanker te bestrijden.

Het hiv-virus is echter zodanig gemanipuleerd dat het geen aids meer kan veroorzaken. Het virus is echter wel in staat het immunsysteem op danige wijze te herprogrammeren dat het de kankercellen begint aan te vallen. Die gewijzigde cellen noemen de onderzoekers 'seriemoordenaarscellen'. Elke cel kan meer dan duizend tumorcellen doden.

Dat kankers effectief worden bestreden met dergelijke nieuwe behandelingen, is heel uitzonderlijk. Daarom moeten artsen de familieleden van de patiënten telkens heel duidelijk maken dat het ook kan mislukken.

Enkele dagen nadat Emma haar afweercelbehandeling had gekregen, werd ze heel ziek. Ze kreeg koorts, ademhalingsmoeilijkheden en problemen met de bloeddruk. Ze stond vlak bij de dood.

Maar plots begonnen de afweercellen te groeien en begonnen die de kankercellen te bekampen. Binnen enkele uren was haar koorts weg. "Het leek wel de kalmte na de storm", getuigt één van de artsen. "De wolken trokken weg. Emma werd wakker en de leukemie was verdwenen".

Emma overleefde en leidt een normaal leven. Het team van dokter Juni blijft nooit eerder geziene resultaten boeken.

Amerikaanse oncologen maakten dit weekend het succes van die immuuntherapie openbaar op een internationaal congres. Hun werkwijze was al bekend: vorig jaar beschreven ze in een vakblad de gunstige resultaten bij de eerste drie patiënten. Nieuw is dat nu voor het eerst een kind is genezen én dat de twee eerste patiënten twee jaar na de behandeling nog steeds kankervrij zijn. Drie van de twaalf behandelde patiënten hadden er geen baat bij.

De documentaire 'Fire with Fire' moet dienen als bewustzijnscampagne voor wat volgens onderzoekers het begin van een belangrijke vooruitgang in de bestrijding van kanker kan betekenen.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat ontfermt zich over gedumpte pitbullpup

Kat ontfermt zich over gedumpte pitbullpup


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/1/6/20130621103730/media_xll_5928156.jpg


Een sterk staaltje van grenzeloze moederliefde bij de dieren werd deze week geleverd in een asiel in Cleveland, Ohio. Een pitbullpup van amper een dag oud werd er gedumpt en prompt opgevangen door de kat Lurlene.

Het hondje, dat de naam Noland meekreeg, werd vol liefde opgenomen in het gezinnetje van Lurlene. Dat de poes haar handen vol met haar eigen kersverse kroost van vier katjes, was duidelijk geen bezwaar.

Dankzij deze liefde uit onverwachte hoek, zal Noland sneller opgroeien en kan hij over enkele weken een adoptiebaasje vinden waar hij wel welkom is. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder Delphine Boël: Niet erkend worden is wreed

Moeder Delphine Boël: "Niet erkend worden is wreed"


http://oi44.tinypic.com/2ywvcj4.jpg
Delphine Boël


In een interview met Le Soir praat de moeder van Delphine Boël voor het eerst over haar jarenlange relatie met Albert en over hun dochter. Dat de koning Delphine nooit erkend heeft is een teleurstelling. "Temeer omdat het onnodig en wreed is, op een moment dat toch iedereen op de hoogte is."

Onlangs trok Delphine Boël naar het gerecht zodat ze erkend zou worden als de wettelijke dochter van koning Albert. Rond de jaren zeventig van vorige eeuw had de toenmalige prins Albert zowat tien jaar een relatie met Sybille de Selys Longchamps. Albert en prinses Paola woonden toen zelfs op verschillende verdiepingen in Belvédère. Het kwam bijna tot een scheiding tussen het prinsenpaar en de papieren waren zelfs al opgesteld, aldus de Selys. In het interview zegt ze dat zij het echter niet over haar hart kreeg omwille van de kinderen van het huidige koningspaar.

Sybille de Selys verbrak de relatie en verhuisde naar Groot-Brittannië. In het interview spreekt ze van talloze "discriminaties" vanuit het adellijke milieu. Uiteindelijk raakte in 1999 bekend dat Albert, die toen al enkele jaren koning was, een buitenechtelijke dochter had. In dat jaar had de Selys de laatste keer contact met Albert. "Eigenlijk is ons leven gekanteld in 1999. Ik die heel mijn leven langs de muren geslopen was, stond plots op het voorplan."

"Ik begrijp nog altijd niet waarom Albert Delphine niet heeft erkend toen de zaak werd bekendgemaakt", zegt ze. "Ik denk dat hij er vandaag van overtuigd is dat ze niet zijn dochter is. Volgens mij is er sprake van een psychologische weigering. Maar dat doet niets af aan de rechten van Delphine."

"Het is een vergissing als hij haar niet erkent, hij leeft nog altijd... De bevolking vindt trouwens dat de koning een vergissing maakt, menselijk en christelijk. Delphine had erkend kunnen worden achter de schermen, als er een financieel of een ander probleem was. Ze vroeg trouwens financieel niets." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de lelijkste hond ter wereld

Dit is de lelijkste hond ter wereld

Ik ben toch niet lelijk ?


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/0/13/20130622103324/media_xll_5930263.jpg


Een kruising tussen de hondenrassen beagle, boxer en basset heeft in het Californische Petaluma de bedenkelijke titel 'lelijkste hond ter wereld' gewonnen. Er nam een dertigtal honden deel aan de 25ste editie van de 'schoonheidswedstrijd', aldus de organisatoren.

De vier jaar oude hond, die luistert naar de naam 'Walle', komt uit het Californische Chico en volgt Mugly, een Chinese gekuifde naakthond uit Groot-Brittannië op. De bruin-witte Walle wist de jury te overtuigen met zijn brede voeten, grote kop en korte poten.

Walle en zijn baasje houden aan de wedstrijd een prijs ter waarde van 1.500 dollar (ongeveer 1.140 euro) en een trofee over. Bovendien maakt de hond de komende dagen zijn opwachting in verschillende televisieshows. (br.hln - foto epa)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koorddanser steekt morgen ravijn vlak bij Grand Canyon over

Koorddanser steekt morgen ravijn vlak bij Grand Canyon over

http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/1/13/20130622043827/media_xll_5930128.jpg


Op een kabel van vijf centimeter breed de Niagara watervallen over, dat kunststukje heeft Nik Wallenda al achter de rug. Morgen is het tijd voor nog een veel grotere uitdaging: dan neemt de waaghals uit Florida de Grand Canyon onder handen, of althans toch een ravijn in de buurt. De stunt zal ook in ons land live te volgen zijn op Discovery Channel, vanaf 2 uur 's nachts. Nu ja, bijna live: de zender bouwt een vertraging van tien seconden in, want een ongeluk is snel gebeurd...

Wallenda zal -450 meter boven de Colorado-rivier- een afstand van ruim vijfhonderd meter afleggen, en dat zonder de minste bescherming. "Ik besef dat er heel wat gevaar mee gemoeid is, maar voor mij is het een eer om de familietraditie voort te zetten", verklaarde hij recent op een persconferentie. "Toen ik negentien jaar oud was, vertelde ik mijn familie dat ik de Wallenda's weer op de kaart zou zetten."

En of het in de familie zit: zes generaties zijn Wallenda al voorgegaan in het koorddansen. Helaas bewezen net die familieleden al dat dergelijke acrobatentoeren fataal kunnen aflopen. Zijn overgrootvader Karl stierf op 73-jarige leeftijd tijdens een optreden in Puerto Rico. En ook een neef en een oom overleefden de val van een strak gespannen koord niet.

De laatste twee weken is Wallenda druk bezig met trainen in zijn thuisstad Sarasota. Elke dag staan honderden fans hem aan te moedigen, hij beantwoordt zelfs hun vragen van daarboven. "Het is heel belangrijk dat ik de exacte omstandigheden kan nabootsen. Ik heb al geoefend tijdens tropische storm Andrea, met windsnelheden van tachtig km/u. En we maken ook gebruik van windmachines, die zelfs even 146 km/u haalden."

Een onweer binnen een straal van 25 kilometer is het enige wat nu nog stokken in de wielen zou kunnen steken. Wallenda, die voelt het echter al kriebelen. "Ik zal zeker naar beneden kijken en van het uitzicht genieten", klinkt het.

Zijn echtgenote -een koorddanseres uiteraard- en zijn kinderen zullen alvast vanop de eerste rij toekijken. "We doen altijd een gebedje, maar ik ben niet bijgelovig. Ik geef hen een kus en een knuffel en zeg dat ik binnen enkele minuten terug zal zijn. Net alsof ik boodschappen doe dus." Als alles goed gaat, zal de oversteek zo'n dertig minuten in beslag nemen. (br.hln - foto ap)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer Brusselaars zoeken Nederlandstalige taalpartner

Steeds meer Brusselaars zoeken Nederlandstalige taalpartner

http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/8/14/20130622113706/media_xll_5930339.jpg


Steeds meer mensen in Brussel zijn op zoek naar een partner om Nederlands mee te oefenen. Zo'n 1.400 Brusselaars zijn inmiddels ingeschreven bij Patati Patata, meldt brusselnieuws.be. Het initiatief zoekt vooral nog Nederlandstaligen om taaltandems te vormen, zegt het Huis van het Nederlands. Deelnemers kunnen op een informele manier taal oefenen.

Patati Patata is een initiatief van het Brusselse Huis van het Nederlands. Mensen met een verschillende moedertaal zoeken er contact en maken een afspraak, op basis van gedeelde interesses. Op die manier kunnen anderstaligen op een spontane manier Nederlands oefenen.

Er zijn nu zowat 1.400 Brusselaars actief binnen Patati Patata. Daarvan zijn er slechts 300 Nederlandstalig. "Dat wil dus zeggen dat meer dan duizend mensen via het systeem op zoek zijn naar een partner om Nederlands te leren", zegt Lauriane Van der Eecken. "Er mogen dus zeker nog Nederlandstaligen bijkomen".

De Franstaligen vormen de grootste groep met 517 mensen. Ook Arabisch, Spaans, Engels, Afrikaanse talen, Russisch en Duits worden vaak opgegeven. In totaal telt de database 54 verschillende moedertalen. Het gaat meestal om mensen tussen de 20 en de 40 jaar, al is de oudste Patati geboren in 1920.

Waarom zoeken mensen een taalpartner in plaats van gewoon Nederlandse les te volgen? "De meeste deelnemers hebben al les gevolgd en zoeken oefenmogelijkheden", zegt Van der Eecken. "Er zijn ook heel wat groepsactiviteiten, maar niet iedereen is een groepsmens. Patati heeft een minder verplichtend karakter. Bovendien kun je zelf selecteren op interesses, leeftijd, geslacht en plek van afspraak. Meer op maat kun je moeilijk gaan".

Sinds kort zijn naast de 19 gemeenten ook de randgemeenten opgenomen in de lijst van afspraakplekken. "Ook daar wonen immers heel veel mensen die Nederlands leren. En we hopen er ook nieuwe Nederlandstaligen mee aan te trekken". Pendelaars kunnen meedoen door aan te geven dat ze een tandem zoeken voor op de trein. De lijn Brussel-Antwerpen blijkt daar erg populair.

De Nederlandstaligen in de databank halen zelf ook hun voordeel uit de afspraken met anderstaligen. "Sommigen doen het gewoon om nieuwe mensen te ontmoeten, maar anderen kiezen bewust iemand met bijvoorbeeld Spaans of Arabisch als moedertaal, om zelf ook die taal te kunnen inoefenen."

Sinds kort heeft het Huis van het Nederlands een apart systeem voor federale ambtenaren. "Met succes", aldus Van der Eecken. "In een maand tijd schreven 600 ambtenaren zich in op Patatifed". (br.hln - foto kos)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de 10 grootste slaapblunders

Dit zijn de 10 grootste slaapblunders


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/9/12/20130622003050/media_xll_5928147.jpg


De allergrootste slaapblunder is totaal onderschatten hoe waardevol voldoende rust eigenlijk is. Terwijl voeding en lichaamsbeweging steevast gezien worden als dé pijlers voor een goede gezondheid, wordt de waarde van op tijd gaan slapen en een stabiel slaappatroon onderhouden meer dan eens geminimaliseerd.

"Slapen kan je nog genoeg als je dood bent", krijg je wel eens als antwoord wanneer je dat feestje vroegtijdig verlaat omdat je een volgepropte dag voor de boeg hebt. Ook al hecht je veel belang aan je nachtrust, nog is de kans groot dat je een aantal slaapblunders begaat die je energie saboteren.

1. Indommelen voor TV
Eén van de belangrijkste regels bij het inrichten van een rustgevende slaapkamer, is te zorgen voor kalmte, stilte én duisternis. De afwezigheid van (artificieel) licht zet namelijk je ingebakken slaapmechanismen in gang. Wie 's avonds nog te veel en te lang blootgesteld wordt aan prikkels van televisie, computer, smartphone of tablet brengt zijn eigen lichaam in de war. Tijd voor een 'techsabbat'.

2. Uitslapen (in het weekend)
Het is een natuurlijke reflex om op vrijdagavond te denken: "Olé, tijd om lekker lang te blijven liggen!". Toch waarschuwen slaapexperts dat langer opblijven in het weekend én langer blijven liggen om te compenseren je bioritme compleet van slag brengt. Ze spreken in dit kader van een 'sociale jetlag', die je maandag meer dan onproductief zal maken. Bovendien verhoogt een verstoorde interne klok je kans op overgewicht. Wie dan toch eens wil doorzakken, is best ook 's morgens een held door niet te fel af te wijken van het wekuur in de week. Het is namelijk vooral dat wat je bioritme verstoort.

3. Een slaapmutsje drinken
Het is zonder twijfel één van de meest gebruikte slaapmiddeltjes. Helaas doet alcohol eerder kwaad dan goed, aangezien het je berooft van die broodnodige REM-slaap. Net deze rustfase is cruciaal voor je geheugen en leerprocessen. De eerste REM-cyclus wordt bovendien uitgesteld door alcohol, waardoor je je minder uitgerust zal voelen. "Je valt er misschien ietsje sneller door in slaap, maar de kwaliteit van je nachtrust zal nooit goed zijn", klinkt het.

4. Woelen wanneer je niet kan slapen
Het klinkt misschien tegendraads, maar experts stellen dat je terug moet opstaan wanneer je al veel te lang schaapjes aan het tellen bent zonder resultaat. Hoe langer je blijft woelen, hoe meer stress je jezelf bezorgt omdat je die 8, oei, 7, ai, nu amper 6 uur slaap maar niet kan krijgen. Doe liever iets ontspannends zoals een hoofdstukje in je boek lezen of een frisse neus halen door even in de tuin te slenteren voor een half uurtje. Kruip daarna gewoon terug in je bed wanneer je je echt moe voelt.

5. Rekenen op slaappillen
Je kan een slaappil vergelijken met een pleistertje: het maskeert het probleem, maar lost het niet op. Bovendien kan je razendsnel afhankelijk worden van dit middeltje, wat je gezondheid op termijn allesbehalve ten goede komt. Een rustgevende avondroutine kan bijvoorbeeld al wonderen doen. Door dagelijks dezelfde stappen te ondernemen bereid je je lichaam beter voor op een goede nachtrust.

6. Koffie, niet altijd uw vriend
Wie laat op de dag nog koffie drinkt, doet dat vaak om wakker te blijven. Dit stimulerend middeltje heeft echter een behoorlijk lange halfwaardetijd, wat wil zeggen dat je de effecten ervan zeer lang kan voelen. Wie een energiedip heeft laat in de namiddag, kan beter een energierijke snak eten (bijvoorbeeld een hardgekookt ei), een kort maar krachtig dutje doen, wat vitamine D opslorpen in de zon of een beetje lichaamsbeweging inlassen.

7. Een bed vol huisdieren
Toegegeven, zo een pluizige vriend in bed kan fijn zijn, maar eens je kat of hond genoeg heeft van het stilliggen, moet jouw slaap er ook aan geloven. Bovendien brengen huisdieren die regelmatig buiten komen de nodige pollen en huidschilfers mee, wat allerhande allergieën kan triggeren of verzwaren, waardoor je slaap nog meer verstoord wordt.

8. Proteïnerijk avondmaal
Wie graag een stevige maaltijd eet 's avonds moet weten dat proteïnen het moeilijkste zijn om te verteren. Je lichaam hoort nu eenmaal niet zo hard te moeten werken wanneer jij wil slapen. Vervang daarom een deel van de eiwitten liever door volkoren producten en groenten.

9. De snooze-knop
Oh, nog 5 minuutjes. Het prinipe van de snooze-functie klinkt geweldig, maar in werkelijkheid zijn die kleine beetjes slaap stoorzenders voor je natuurlijke slaapcyclus. Al die kleine snooze-sessies samen geven je dan ook geen kwaliteitsvolle rust. Zet je alarm liever wat later en sta in één keer op.

10. Kopzorgen over slaap
Hoewel het zeker snugger is om genoeg slaap op de planning te zetten, mag je het niet zien als een vastgelegde afspraak. Hoe meer kopzorgen je hebt over slaap, hoe moeilijker je het maakt om ontspannen in te dommelen. Bouw daarom liever aan een rustgevende routine voor het slapengaan. Ook ademhalingsoefeningen, aromatherapie of een warm bad in kaarslicht kunnen wonderen doen. (br.hln)



» Reageer (0)
21-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oberon is de naam van het eerste Belgische brilbeerbaby

Naam en geslacht eerste Belgische brilbeerbaby gekend


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/4/12/20130620201642/media_xll_5927292.jpg


De eerste brilbeerbaby van België, geboren in februari in ZOO Antwerpen, heeft vanochtend zijn eerste medisch onderzoekje gehad. Wat de verzorgers vermoedden, werd bevestigd door dierenarts Francis: baby O is een jongen.

Vanmorgen werd ook de publieksstemming online voor de naamkeuze afgesloten. Meer dan 3.000 mensen stemden mee en de meerderheid koos voor Oberon. Oberon, een Spaanse voornaam, is ook de naam van de feeënkoning, bekend uit Shakespeares toneelstuk 'A Midsummer Night's Dream'.  (br.hln - foto zoo)

Eindscore van de publieksstemming:

Jongen:
Oberon 1172
Orson 1006
Oliver 958

Meisje:
Ona 1400
Onora 946
Olivia 790



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!