Digitale dementie: geheugen van jongeren minder goed ontwikkeld
Dokters in Zuid-Korea waarschuwen voor een stijging van de 'digitale dementie' bij jonge mensen. De jongeren vertrouwen er zo hard op hun elektronische apparaten dat ze niet meer in staat zijn om alledaagse dingen te onthouden, zoals hun telefoonnummers. In Zuid-Korea is het een groeiend probleem, maar het waait ook over naar onze gebieden.
Zuid-Korea is een van de meest digitale naties in de wereld. Het probleem van internetverslavingen werd er al erkend in de late jaren 90, zowel bij volwassenen en jongeren. Die verslaving zou er nu leiden tot digitale dementie, een achteruitgang van het cognitieve vermogen. Dat komt normaal enkel voor bij mensen die een hoofdletsel oplopen of lijden aan een psychische ziekte, maar er zou ook bij gezonde mensen steeds meer sprake van zijn.
"Het overmatig gebruik van smartphones en spelconsoles hindert een evenwichtige ontwikkeling van het brein", vertelde dr. Byun Gi-won van het Balance Brain Centre in Seoel. "Zware gebruikers ontwikkelen wel de linkerkant van hun brein, maar de rechterkant blijft onderontwikkeld."
Die rechterkant is gelinkt met onze concentratie. Als dat deel van het brein niet voldoende ontwikkeld wordt, heeft dat bijgevolg een invloed op het aandachtsvermogen en het geheugen. In 15 procent van de gevallen zou dat kunnen leiden tot een vroege ontwikkeling van dementie. Daarnaast zouden er ook gevolgen zijn voor de emotionele ontwikkeling, vooral bij kinderen, want hun brein groeit nog steeds.
In Zuid-Korea krijgen al heel wat mensen er mee te maken. Niet verwonderlijk, aangezien nu al 18,4 procent van de 10- tot 19-jarigen er zijn smartphone meer dan zeven uur per dag gebruikt. Dat is een stijging van 7 procent in vergelijking met vorig jaar. Meer dan 67 procent van de Zuid-Koreanen heeft ook een smartphone, dat is het hoogste percentage ter wereld.
Toch doet de trend zich niet alleen daar voor. Ook in de Westerse landen brengen jongeren steeds meer tijd door op hun laptop, gsm of andere elektronische apparaten. "De gevolgen voor het brein zijn onomkeerbaar', waarschuwde de Duitse neurowetenschappers dr. Manfred Spitzer al in 2012. Hij pleitte voor maatregelen om te voorkomen dat jongeren verslaafd raken. (br.hln)
|