Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




22-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als op een dag de zon echt gaat schijnen



http://img20.imageshack.us/img20/4199/nute.jpg



als op een dag de zon echt gaat schijnen
maar dan ook echt voor iedereen
dan zullen eindelijk alle mensen gelukkig zijn
niemand leeft meer in een put van verdriet en pijn

als op die dag de vogels fluiten
dan zullen ze fluiten voor iedereen
iedereen zal weer in sprookjes geloven
de mooie wereld gaat dan hun wildste fantasie te boven

op die dag zullen alle mensen
elkaar als gelijken beschouwen
ze zullen allemaal willen leven
ze zullen elkaar heel veel liefde geven

op die speciale dag
zal het leven geweldig mooi zijn
ja op die speciale dag
loopt iedereen met een brede lach

op die dag als alle mensen elkaar geen pijn meer doen
dan zal de wereld eindelijk zijn zoals in mijn dromen
een mooie wereld zonder pijn
zoals een paradijs zou moeten zijn



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbluffend: injectie met hiv geneest Emma's leukemie

Verbluffend: injectie met hiv geneest Emma's leukemie

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Wat je op het filmpje  kan zien, is hoe een team artsen van een kinderkliniek in het Amerikaanse Philadelphia de zevenjarige Emma injecteren met een dodelijk virus, hiv. Op die manier slaagden ze erin de leukemie, die bij Emma in een terminale fase was, te genezen.

Immunoloog Carl June bereikt verbluffende resultaten met deze baanbrekende behandeling waarbij gemodificeerde hiv-cellen met succes de kankercellen bestrijden.

Het onderzoek van June werd het onderwerp van de documentaire 'Fire with Fire', geregisseerd door oscarwinnaar Ross Kauffman.

De docu is het verhaal van Emma Whitehead, een meisje van zeven met leukemie. Emma was de eerste patiënt die door het team van June met deze nieuwe techniek werd behandeld. In essentie slaagt het hiv-virus erin het immuunsysteem aan te sporen om de kankercellen te doden.

Behandelend arts Stephan Grupp: "De patiënten die we op deze manier behandelen, hebben geen andere optie meer. Helaas zijn ze terminaal. Emma's leukemie is twee keer teruggekomen, maar zij bleef er heel kalm bij. Haar ouders hoopten op een mirakel".

De afweercellen van de patiënt worden besmet met een virus waardoor die cellen genetisch gewijzigd worden zodat ze reageren tegen de kankercellen. Uitgerekend het gemodificeerd hiv-virus wordt daarvoor gebruikt. Samengevat: gezonde cellen worden met hiv besmet om die cellen te helpen de kanker te bestrijden.

Het hiv-virus is echter zodanig gemanipuleerd dat het geen aids meer kan veroorzaken. Het virus is echter wel in staat het immunsysteem op danige wijze te herprogrammeren dat het de kankercellen begint aan te vallen. Die gewijzigde cellen noemen de onderzoekers 'seriemoordenaarscellen'. Elke cel kan meer dan duizend tumorcellen doden.

Dat kankers effectief worden bestreden met dergelijke nieuwe behandelingen, is heel uitzonderlijk. Daarom moeten artsen de familieleden van de patiënten telkens heel duidelijk maken dat het ook kan mislukken.

Enkele dagen nadat Emma haar afweercelbehandeling had gekregen, werd ze heel ziek. Ze kreeg koorts, ademhalingsmoeilijkheden en problemen met de bloeddruk. Ze stond vlak bij de dood.

Maar plots begonnen de afweercellen te groeien en begonnen die de kankercellen te bekampen. Binnen enkele uren was haar koorts weg. "Het leek wel de kalmte na de storm", getuigt één van de artsen. "De wolken trokken weg. Emma werd wakker en de leukemie was verdwenen".

Emma overleefde en leidt een normaal leven. Het team van dokter Juni blijft nooit eerder geziene resultaten boeken.

Amerikaanse oncologen maakten dit weekend het succes van die immuuntherapie openbaar op een internationaal congres. Hun werkwijze was al bekend: vorig jaar beschreven ze in een vakblad de gunstige resultaten bij de eerste drie patiënten. Nieuw is dat nu voor het eerst een kind is genezen én dat de twee eerste patiënten twee jaar na de behandeling nog steeds kankervrij zijn. Drie van de twaalf behandelde patiënten hadden er geen baat bij.

De documentaire 'Fire with Fire' moet dienen als bewustzijnscampagne voor wat volgens onderzoekers het begin van een belangrijke vooruitgang in de bestrijding van kanker kan betekenen.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat ontfermt zich over gedumpte pitbullpup

Kat ontfermt zich over gedumpte pitbullpup


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/1/6/20130621103730/media_xll_5928156.jpg


Een sterk staaltje van grenzeloze moederliefde bij de dieren werd deze week geleverd in een asiel in Cleveland, Ohio. Een pitbullpup van amper een dag oud werd er gedumpt en prompt opgevangen door de kat Lurlene.

Het hondje, dat de naam Noland meekreeg, werd vol liefde opgenomen in het gezinnetje van Lurlene. Dat de poes haar handen vol met haar eigen kersverse kroost van vier katjes, was duidelijk geen bezwaar.

Dankzij deze liefde uit onverwachte hoek, zal Noland sneller opgroeien en kan hij over enkele weken een adoptiebaasje vinden waar hij wel welkom is. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder Delphine Boël: Niet erkend worden is wreed

Moeder Delphine Boël: "Niet erkend worden is wreed"


http://oi44.tinypic.com/2ywvcj4.jpg
Delphine Boël


In een interview met Le Soir praat de moeder van Delphine Boël voor het eerst over haar jarenlange relatie met Albert en over hun dochter. Dat de koning Delphine nooit erkend heeft is een teleurstelling. "Temeer omdat het onnodig en wreed is, op een moment dat toch iedereen op de hoogte is."

Onlangs trok Delphine Boël naar het gerecht zodat ze erkend zou worden als de wettelijke dochter van koning Albert. Rond de jaren zeventig van vorige eeuw had de toenmalige prins Albert zowat tien jaar een relatie met Sybille de Selys Longchamps. Albert en prinses Paola woonden toen zelfs op verschillende verdiepingen in Belvédère. Het kwam bijna tot een scheiding tussen het prinsenpaar en de papieren waren zelfs al opgesteld, aldus de Selys. In het interview zegt ze dat zij het echter niet over haar hart kreeg omwille van de kinderen van het huidige koningspaar.

Sybille de Selys verbrak de relatie en verhuisde naar Groot-Brittannië. In het interview spreekt ze van talloze "discriminaties" vanuit het adellijke milieu. Uiteindelijk raakte in 1999 bekend dat Albert, die toen al enkele jaren koning was, een buitenechtelijke dochter had. In dat jaar had de Selys de laatste keer contact met Albert. "Eigenlijk is ons leven gekanteld in 1999. Ik die heel mijn leven langs de muren geslopen was, stond plots op het voorplan."

"Ik begrijp nog altijd niet waarom Albert Delphine niet heeft erkend toen de zaak werd bekendgemaakt", zegt ze. "Ik denk dat hij er vandaag van overtuigd is dat ze niet zijn dochter is. Volgens mij is er sprake van een psychologische weigering. Maar dat doet niets af aan de rechten van Delphine."

"Het is een vergissing als hij haar niet erkent, hij leeft nog altijd... De bevolking vindt trouwens dat de koning een vergissing maakt, menselijk en christelijk. Delphine had erkend kunnen worden achter de schermen, als er een financieel of een ander probleem was. Ze vroeg trouwens financieel niets." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de lelijkste hond ter wereld

Dit is de lelijkste hond ter wereld

Ik ben toch niet lelijk ?


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/0/13/20130622103324/media_xll_5930263.jpg


Een kruising tussen de hondenrassen beagle, boxer en basset heeft in het Californische Petaluma de bedenkelijke titel 'lelijkste hond ter wereld' gewonnen. Er nam een dertigtal honden deel aan de 25ste editie van de 'schoonheidswedstrijd', aldus de organisatoren.

De vier jaar oude hond, die luistert naar de naam 'Walle', komt uit het Californische Chico en volgt Mugly, een Chinese gekuifde naakthond uit Groot-Brittannië op. De bruin-witte Walle wist de jury te overtuigen met zijn brede voeten, grote kop en korte poten.

Walle en zijn baasje houden aan de wedstrijd een prijs ter waarde van 1.500 dollar (ongeveer 1.140 euro) en een trofee over. Bovendien maakt de hond de komende dagen zijn opwachting in verschillende televisieshows. (br.hln - foto epa)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koorddanser steekt morgen ravijn vlak bij Grand Canyon over

Koorddanser steekt morgen ravijn vlak bij Grand Canyon over

http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/1/13/20130622043827/media_xll_5930128.jpg


Op een kabel van vijf centimeter breed de Niagara watervallen over, dat kunststukje heeft Nik Wallenda al achter de rug. Morgen is het tijd voor nog een veel grotere uitdaging: dan neemt de waaghals uit Florida de Grand Canyon onder handen, of althans toch een ravijn in de buurt. De stunt zal ook in ons land live te volgen zijn op Discovery Channel, vanaf 2 uur 's nachts. Nu ja, bijna live: de zender bouwt een vertraging van tien seconden in, want een ongeluk is snel gebeurd...

Wallenda zal -450 meter boven de Colorado-rivier- een afstand van ruim vijfhonderd meter afleggen, en dat zonder de minste bescherming. "Ik besef dat er heel wat gevaar mee gemoeid is, maar voor mij is het een eer om de familietraditie voort te zetten", verklaarde hij recent op een persconferentie. "Toen ik negentien jaar oud was, vertelde ik mijn familie dat ik de Wallenda's weer op de kaart zou zetten."

En of het in de familie zit: zes generaties zijn Wallenda al voorgegaan in het koorddansen. Helaas bewezen net die familieleden al dat dergelijke acrobatentoeren fataal kunnen aflopen. Zijn overgrootvader Karl stierf op 73-jarige leeftijd tijdens een optreden in Puerto Rico. En ook een neef en een oom overleefden de val van een strak gespannen koord niet.

De laatste twee weken is Wallenda druk bezig met trainen in zijn thuisstad Sarasota. Elke dag staan honderden fans hem aan te moedigen, hij beantwoordt zelfs hun vragen van daarboven. "Het is heel belangrijk dat ik de exacte omstandigheden kan nabootsen. Ik heb al geoefend tijdens tropische storm Andrea, met windsnelheden van tachtig km/u. En we maken ook gebruik van windmachines, die zelfs even 146 km/u haalden."

Een onweer binnen een straal van 25 kilometer is het enige wat nu nog stokken in de wielen zou kunnen steken. Wallenda, die voelt het echter al kriebelen. "Ik zal zeker naar beneden kijken en van het uitzicht genieten", klinkt het.

Zijn echtgenote -een koorddanseres uiteraard- en zijn kinderen zullen alvast vanop de eerste rij toekijken. "We doen altijd een gebedje, maar ik ben niet bijgelovig. Ik geef hen een kus en een knuffel en zeg dat ik binnen enkele minuten terug zal zijn. Net alsof ik boodschappen doe dus." Als alles goed gaat, zal de oversteek zo'n dertig minuten in beslag nemen. (br.hln - foto ap)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer Brusselaars zoeken Nederlandstalige taalpartner

Steeds meer Brusselaars zoeken Nederlandstalige taalpartner

http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/8/14/20130622113706/media_xll_5930339.jpg


Steeds meer mensen in Brussel zijn op zoek naar een partner om Nederlands mee te oefenen. Zo'n 1.400 Brusselaars zijn inmiddels ingeschreven bij Patati Patata, meldt brusselnieuws.be. Het initiatief zoekt vooral nog Nederlandstaligen om taaltandems te vormen, zegt het Huis van het Nederlands. Deelnemers kunnen op een informele manier taal oefenen.

Patati Patata is een initiatief van het Brusselse Huis van het Nederlands. Mensen met een verschillende moedertaal zoeken er contact en maken een afspraak, op basis van gedeelde interesses. Op die manier kunnen anderstaligen op een spontane manier Nederlands oefenen.

Er zijn nu zowat 1.400 Brusselaars actief binnen Patati Patata. Daarvan zijn er slechts 300 Nederlandstalig. "Dat wil dus zeggen dat meer dan duizend mensen via het systeem op zoek zijn naar een partner om Nederlands te leren", zegt Lauriane Van der Eecken. "Er mogen dus zeker nog Nederlandstaligen bijkomen".

De Franstaligen vormen de grootste groep met 517 mensen. Ook Arabisch, Spaans, Engels, Afrikaanse talen, Russisch en Duits worden vaak opgegeven. In totaal telt de database 54 verschillende moedertalen. Het gaat meestal om mensen tussen de 20 en de 40 jaar, al is de oudste Patati geboren in 1920.

Waarom zoeken mensen een taalpartner in plaats van gewoon Nederlandse les te volgen? "De meeste deelnemers hebben al les gevolgd en zoeken oefenmogelijkheden", zegt Van der Eecken. "Er zijn ook heel wat groepsactiviteiten, maar niet iedereen is een groepsmens. Patati heeft een minder verplichtend karakter. Bovendien kun je zelf selecteren op interesses, leeftijd, geslacht en plek van afspraak. Meer op maat kun je moeilijk gaan".

Sinds kort zijn naast de 19 gemeenten ook de randgemeenten opgenomen in de lijst van afspraakplekken. "Ook daar wonen immers heel veel mensen die Nederlands leren. En we hopen er ook nieuwe Nederlandstaligen mee aan te trekken". Pendelaars kunnen meedoen door aan te geven dat ze een tandem zoeken voor op de trein. De lijn Brussel-Antwerpen blijkt daar erg populair.

De Nederlandstaligen in de databank halen zelf ook hun voordeel uit de afspraken met anderstaligen. "Sommigen doen het gewoon om nieuwe mensen te ontmoeten, maar anderen kiezen bewust iemand met bijvoorbeeld Spaans of Arabisch als moedertaal, om zelf ook die taal te kunnen inoefenen."

Sinds kort heeft het Huis van het Nederlands een apart systeem voor federale ambtenaren. "Met succes", aldus Van der Eecken. "In een maand tijd schreven 600 ambtenaren zich in op Patatifed". (br.hln - foto kos)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de 10 grootste slaapblunders

Dit zijn de 10 grootste slaapblunders


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/9/12/20130622003050/media_xll_5928147.jpg


De allergrootste slaapblunder is totaal onderschatten hoe waardevol voldoende rust eigenlijk is. Terwijl voeding en lichaamsbeweging steevast gezien worden als dé pijlers voor een goede gezondheid, wordt de waarde van op tijd gaan slapen en een stabiel slaappatroon onderhouden meer dan eens geminimaliseerd.

"Slapen kan je nog genoeg als je dood bent", krijg je wel eens als antwoord wanneer je dat feestje vroegtijdig verlaat omdat je een volgepropte dag voor de boeg hebt. Ook al hecht je veel belang aan je nachtrust, nog is de kans groot dat je een aantal slaapblunders begaat die je energie saboteren.

1. Indommelen voor TV
Eén van de belangrijkste regels bij het inrichten van een rustgevende slaapkamer, is te zorgen voor kalmte, stilte én duisternis. De afwezigheid van (artificieel) licht zet namelijk je ingebakken slaapmechanismen in gang. Wie 's avonds nog te veel en te lang blootgesteld wordt aan prikkels van televisie, computer, smartphone of tablet brengt zijn eigen lichaam in de war. Tijd voor een 'techsabbat'.

2. Uitslapen (in het weekend)
Het is een natuurlijke reflex om op vrijdagavond te denken: "Olé, tijd om lekker lang te blijven liggen!". Toch waarschuwen slaapexperts dat langer opblijven in het weekend én langer blijven liggen om te compenseren je bioritme compleet van slag brengt. Ze spreken in dit kader van een 'sociale jetlag', die je maandag meer dan onproductief zal maken. Bovendien verhoogt een verstoorde interne klok je kans op overgewicht. Wie dan toch eens wil doorzakken, is best ook 's morgens een held door niet te fel af te wijken van het wekuur in de week. Het is namelijk vooral dat wat je bioritme verstoort.

3. Een slaapmutsje drinken
Het is zonder twijfel één van de meest gebruikte slaapmiddeltjes. Helaas doet alcohol eerder kwaad dan goed, aangezien het je berooft van die broodnodige REM-slaap. Net deze rustfase is cruciaal voor je geheugen en leerprocessen. De eerste REM-cyclus wordt bovendien uitgesteld door alcohol, waardoor je je minder uitgerust zal voelen. "Je valt er misschien ietsje sneller door in slaap, maar de kwaliteit van je nachtrust zal nooit goed zijn", klinkt het.

4. Woelen wanneer je niet kan slapen
Het klinkt misschien tegendraads, maar experts stellen dat je terug moet opstaan wanneer je al veel te lang schaapjes aan het tellen bent zonder resultaat. Hoe langer je blijft woelen, hoe meer stress je jezelf bezorgt omdat je die 8, oei, 7, ai, nu amper 6 uur slaap maar niet kan krijgen. Doe liever iets ontspannends zoals een hoofdstukje in je boek lezen of een frisse neus halen door even in de tuin te slenteren voor een half uurtje. Kruip daarna gewoon terug in je bed wanneer je je echt moe voelt.

5. Rekenen op slaappillen
Je kan een slaappil vergelijken met een pleistertje: het maskeert het probleem, maar lost het niet op. Bovendien kan je razendsnel afhankelijk worden van dit middeltje, wat je gezondheid op termijn allesbehalve ten goede komt. Een rustgevende avondroutine kan bijvoorbeeld al wonderen doen. Door dagelijks dezelfde stappen te ondernemen bereid je je lichaam beter voor op een goede nachtrust.

6. Koffie, niet altijd uw vriend
Wie laat op de dag nog koffie drinkt, doet dat vaak om wakker te blijven. Dit stimulerend middeltje heeft echter een behoorlijk lange halfwaardetijd, wat wil zeggen dat je de effecten ervan zeer lang kan voelen. Wie een energiedip heeft laat in de namiddag, kan beter een energierijke snak eten (bijvoorbeeld een hardgekookt ei), een kort maar krachtig dutje doen, wat vitamine D opslorpen in de zon of een beetje lichaamsbeweging inlassen.

7. Een bed vol huisdieren
Toegegeven, zo een pluizige vriend in bed kan fijn zijn, maar eens je kat of hond genoeg heeft van het stilliggen, moet jouw slaap er ook aan geloven. Bovendien brengen huisdieren die regelmatig buiten komen de nodige pollen en huidschilfers mee, wat allerhande allergieën kan triggeren of verzwaren, waardoor je slaap nog meer verstoord wordt.

8. Proteïnerijk avondmaal
Wie graag een stevige maaltijd eet 's avonds moet weten dat proteïnen het moeilijkste zijn om te verteren. Je lichaam hoort nu eenmaal niet zo hard te moeten werken wanneer jij wil slapen. Vervang daarom een deel van de eiwitten liever door volkoren producten en groenten.

9. De snooze-knop
Oh, nog 5 minuutjes. Het prinipe van de snooze-functie klinkt geweldig, maar in werkelijkheid zijn die kleine beetjes slaap stoorzenders voor je natuurlijke slaapcyclus. Al die kleine snooze-sessies samen geven je dan ook geen kwaliteitsvolle rust. Zet je alarm liever wat later en sta in één keer op.

10. Kopzorgen over slaap
Hoewel het zeker snugger is om genoeg slaap op de planning te zetten, mag je het niet zien als een vastgelegde afspraak. Hoe meer kopzorgen je hebt over slaap, hoe moeilijker je het maakt om ontspannen in te dommelen. Bouw daarom liever aan een rustgevende routine voor het slapengaan. Ook ademhalingsoefeningen, aromatherapie of een warm bad in kaarslicht kunnen wonderen doen. (br.hln)



» Reageer (0)
21-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oberon is de naam van het eerste Belgische brilbeerbaby

Naam en geslacht eerste Belgische brilbeerbaby gekend


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/4/12/20130620201642/media_xll_5927292.jpg


De eerste brilbeerbaby van België, geboren in februari in ZOO Antwerpen, heeft vanochtend zijn eerste medisch onderzoekje gehad. Wat de verzorgers vermoedden, werd bevestigd door dierenarts Francis: baby O is een jongen.

Vanmorgen werd ook de publieksstemming online voor de naamkeuze afgesloten. Meer dan 3.000 mensen stemden mee en de meerderheid koos voor Oberon. Oberon, een Spaanse voornaam, is ook de naam van de feeënkoning, bekend uit Shakespeares toneelstuk 'A Midsummer Night's Dream'.  (br.hln - foto zoo)

Eindscore van de publieksstemming:

Jongen:
Oberon 1172
Orson 1006
Oliver 958

Meisje:
Ona 1400
Onora 946
Olivia 790



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij Monet geveild voor 23 miljoen euro

Schilderij Monet geveild voor 23 miljoen euro


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/11/3/20130620014514/media_xll_5924868.jpg
Le Palais Contarini door Claude Monet.


Een schilderij van Claude Monet is gisteren voor bijna 23 miljoen euro onder de hamer gegaan. Een tussenpersoon kocht het werk 'Le Palais Contarini' in Londen voor een onbekende partij.

Verschillende geïnteresseerden boden telefonisch op het schilderij van een paleis in Venetië. De Franse impressionist schilderde het gebouw aan het water toen hij de Italiaanse stad bezocht in 1908.

De verkopers hielden aan de veiling bij Sotheby's een flinke winst over. Zij betaalden volgens de catalogus in 1996 zo'n 4,2 miljoen dollar voor het schilderij. Tegen de huidige wisselkoers is dat zo'n 3 miljoen euro. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we zo vaak kwaad worden om futiliteiten

Waarom we zo vaak kwaad worden om futiliteiten


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/6/8/20130621144833/media_xll_5929283.jpg



Het is geen uitzondering dat iemand door de kleinste tegenslag al een ferme woede-uitbarsting krijgt. Maar nu blijkt dat we daar eigenlijk weinig aan kunnen doen. Volgens een psychologe is die agressie ingebakken, omdat de vroege mensen ze nodig had om te overleven. Maar omdat we daar in het moderne leven geen behoefte meer aan hebben, richten we die woede tegenwoordig op triviale ergernissen.

In de loop van de tijd is woede erbij gekomen als een evolutionair voordeel, omdat die emotie ons motiveert om iets te verkrijgen. Zo maakt honger ons bijvoorbeeld boos door het serotoninegehalte te verhogen, waardoor we op zoek gaan naar eten. Daarnaast speelde woede ook een rol bij het samenleven in sociale groepen, want individuen werden gewaarschuwd als hun gedrag anderen stoorde.

"De woede hielp onze voorvaderen om te overleven", legt psychologe dr. Sandi Mann van de University of Central Lancashire uit in het julinummer van Reader's Digest. "Als ze te relaxt zouden zijn geweest als anderen hun voedsel stalen of hen wilden vermoorden, dan zouden ze niet genoeg voorzorgen hebben genomen en het niet overleefd hebben. Maar de Westerlingen uit de 21ste eeuw moeten zich maar weinig zorgen maken over hun basisbehoeftes", klinkt het bij de experte.

Maar die boosheid zit wel nog altijd ingebakken in ons brein, zonder dat het een echt doel heeft. "Daardoor kan het overslaan in een woedebui om futiliteiten. Bovendien worden we verwend door onze comfortabele levensstijl, en dat zorgt voor hogere verwachtingen. Als iets niets perfect verloopt zoals we het willen, gedragen we ons al snel als humeurige kinderen."

En dat is volgens de psychologe niet zonder gevaar. "Die instelling kan leiden tot gewelddadige overreacties, zoals agressie in het verkeer. Of het kan je furieus maken over triviale details, bijvoorbeeld of het eten in een restaurant wel warm genoeg is. Anderen worden dan weer woedend als ze opgebeld worden door een callcenter, terwijl uit eerder onderzoek bleek dat 50 procent van de mensen op hun computer slaatals die niet meewerkt."

Om die woede-aanvallen te overwinnen, moet je volgens de experte telkens een vraag stellen als je het voelt opkomen. "Is dit incident een bedreiging voor onze overleving? Als dat niet het geval is, moet je de woede intomen." 

Top 10 van situaties die ons irrationeel boos maken

1. Lange wachtrijen bij de dokter
2. Files
3. Volle bussen
4. Een vriend die grapjes maakt over een gevoelig onderwerp
5. Een vriend die geleend geld niet terugbetaalt
6. Vals beschuldigd worden
7. De rommel van iemand anders moeten opruimen
8. In de wacht gezet worden als we bellen
9. Verkeerde aanwijzingen krijgen
10. Bestolen worden



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldwijd 1 op 3 vrouwen slachtoffer van geweld

Wereldwijd 1 op 3 vrouwen slachtoffer van geweld


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/8/10/20130620165926/media_xll_5926990.jpg


Wereldwijd werd 35 procent van alle vrouwen van 15 jaar of ouder al het slachtoffer van lichamelijk en seksueel geweld. De partner is daarbij het vaakst de dader, dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat vandaag gepubliceerd werd.

De cijfers van misbruik verschillen van streeks tot streek. De VN-organisatie wil haar gezondheidswerkers beter opleiden om geweld tegen vrouwen sneller te detecteren, slachtoffers te helpen en om te gaan met psychologische trauma's.  Met 37,7 procentzijn Zuid- en Zuid-Oost-Azië de regio's met de hoogste percentages van dergelijk geweld. Vrouwen in de Arabische wereld en Afrika hebben het nauwelijks beter, met 37 procent. In Latijs-Amerika bedraagt het percentage 30, terwijl in Oost-Europa en Centraal-Azië een kwart van de vrouwen te maken krijgt met geweld.  In Noord-Amerika, West-Europa, Japan en Oceanië wordt het percentage geschat op 23.

Opvallend ook: 38 procent van de vrouwelijke moordslachtoffers worden gedood door hun echtgenoot of vriend.  De auteurs bestudeerden 141 voorgaande studies uit 81 landen.

Hoofdonderzoekster Karen Devries: "Dit cijfer is alarmerend hoog, velen zullen hiervan schrikken, vooral omdat deze vorm van geweld vaak taboe is. Slachtoffers delen dit vaak niet met hun naaste omgeving." "Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd gezondheidsprobleem", voegt professor Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO daar aan toe. De slachtoffers ondervinden ook op langere termijn gevolgen: ze lopen een hoger risico op depressie, alcoholisme en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Volgens het rapport is er meer nood aan preventie, want dit staat volgens de onderzoekers nog steeds in zijn kinderschoenen. In de Verenigde Staten werd huiselijk geweld uitgebreid in de media besproken door gevallen als de gewelddadige Chris Brown die zangeres Rihanna sloeg, ook Mel Gibson zou zijn temperament niet altijd onder controle hebben. In Groot-Brittannië onderzoekt de politie nu de zaak van de bekende chef Nigella Lawson, er zijn foto's uitgelekt waarop haar man de vrouw naar de keel grijpt.

President van de grootste organisatie van feministen National Organization for Women (NOW) in de Vereigde staten Terry O'Neill: "Er zijn diensten nodig die ervoor zorgen dat slachtoffers financieel onafhankelijk worden zodat ze op zichzelf kunnen gaan wonen en dat de daders altijd aansprakelijk worden gesteld. Maar wereldwijd bestaan er grote culturele verschillen."

Volgens een rapport van de Verenigde Naties is in 125 landen huiselijk geweld wettelijk verboden, maar dat betekent wel dat in 70 landen dit nog niet illegaal is. In de Verenigde Arabische Emiraten bijvoorbeeld mag een man van de sharia, de traditionele islamitische wet, zijn vrouw en kinderen een lijfstraf geven zolang dit geen littekens nalaat en hij andere vormen van straffen heeft geprobeerd. Volgens O'Neill zijn de cijfers van lichamelijk en seksueel geweld tegen vrouwen waarschijnlijk in de werkelijkheid nog hogerliggen  doordat slachtoffers deze misdaden niet altijd aangeven. "Ik ben zelf een slachtoffer van huiselijk geweld geweest en ik heb er 30 jaar niet over gepraat", besluit O'Neill.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf oktober kan u zich laten testen op dikkedarmkanker

Vanaf oktober kan u zich laten testen op dikkedarmkanker


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/0/10/20130620171825/media_xll_5927050.jpg


Dikkedarmkanker is in Vlaanderen bij mannen de derde en bij vrouwen de tweede meest voorkomende kanker. Jaarlijks krijgen meer dan 5.000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Als dikkedarmkanker vroeg ontdekt wordt, valt het beter te behandelen. Ook de kans op overleving stijgt.

"Daarom starten we in oktober met een Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker voor mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar", aldus Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen. "Experten zeggen dat we daarmee in Vlaanderen 400 sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen."

Hij heeft het Centrum voor Kankeropsporing opdracht gegeven om dit bevolkingsonderzoek in goede banen te leiden. Op korte termijn zullen zij huisartsen en gastro-enterologen erover informeren. Ook andere partners zoals mutualiteiten zullen hun steentje bijdragen om de bevolking ertoe aan te sporen.

Mannen en vrouwen van 56 jaar tot en met 74 jaar zullen om de twee jaar een uitnodiging in de bus krijgen, samen met de immunochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT). Dat is momenteel de meest geschikte test voor dikkedarmkankeropsporing.

De iFOB-test ziet eruit als een cilindervormig buisje met een borsteltje. Iedereen kan de staalname thuis doen: met het borsteltje neem je zelf een stoelgangstaal dat je in het buisje stopt. Dat buisje stuur je in een voorgefrankeerde enveloppe naar het laboratorium. Het labo onderzoekt de stoelgangstalen op bloedsporen. Binnen twee weken krijgen jijzelf en je huisarts het resultaat van deze test. Dit alles is gratis. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etna wordt werelderfgoed

Etna wordt werelderfgoed


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/4/14/20130621131313/media_xll_5928839.jpg


De vulkaan Etna, in het oosten van Sicilië, komt op de lijst van het werelderfgoed. Dat heeft het werelderfgoedcomité van Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur, in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh beslist.

"De Etna is een van de meest emblematische en actiefste vulkanen ter wereld", zo luidt het. "De berg Etna, die 3.300 meter boven het zeeniveau uitstijgt, is de belangrijkste actieve vulkaan in Europa en al zeker 2.700 jaar actief", zo klonk het nog.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenten minder gezond als je ze in de koelkast bewaart

Groenten minder gezond als je ze in de koelkast bewaart


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/14/4/20130621124117/media_xll_5928679.jpg


Fruit en groenten mogen niet bewaard worden in de koelkast of op een donkere plaats, zo beweren wetenschappers. Die producten hebben immers de natuurlijke cyclus van dag en nacht nodig voor een optimaal gehalte van voedingsstoffen en smaak. Wie zijn groenten en fruit wel wegstopt, zou er daarom minder voordelen uit halen.

Omdat fruit en groenten ook blijven leven nadat ze geplukt of opgegraven zijn, blijven ook hun biologische klokken nog tikken. Dat betekent dat hun cellen actief blijven en dat ze nog steeds gevoelig zijn aan tijdstippen. Door ze bloot te stellen aan die cyclus van dag en nacht zouden ze dan ook in een meer natuurlijke en gezondere staat blijven, terwijl permanent licht of duisternis hun voedingsinhoud kan beschadigen.

"Net als planten gebruiken voedingsgewassen hun biologische klok om hun fysieke toestand doorheen de dag aan te passen, bijvoorbeeld door het veranderen van de stoffen die helpen om ongedierte af te weren", aldus professor Janet Braam van de Rice University in Houston. "Die chemische evenwichten kunnen een belangrijk effect hebben op de smaak en de nutritionele waarde van de groenten."

Samen met haar team analyseerde de wetenschapster koolbladeren die twee of drie dagen eerder werden geoogst. Een deel daarvan werd blootgesteld aan een cyclus van 12 uren met daglicht en duisternis. Andere werden permanent in het licht of in het donker gezet.

Het team stelde vast dat de kool die in de natuurlijke cyclus gehouden werd een hoger gehalte van stoffen had die ongedierte afweren en ook minder aangetast werden. Sommige van die stoffen, gekend als glucosinolaten, hebben een invloed op de smaak en hebben volgens eerder onderzoek ook antikankereigenschappen.

Opvallend was ook dat het gehalte van een van de glucosinolaten, 4MSO, piekt op verschillende tijdstippen. Een kool die in natuurlijk licht gehouden wordt en gegeten wordt tussen 4 en 8 uur na het eerste licht, zou twee tot drie keer meer 4MSO bevatten dan een kool die permanent in het donker ligt.

Als de kolen gekoeld werden bleven ze de chemische gehaltes regelen, maar enkel als ze ook nog 12 uur per dag licht kregen. Dat zou betekenen dat het geen goed idee is om groenten in een gesloten koelkast te bewaren.

Er bleek echter geen verschil meer te zijn tussen de verschillende kolen na zes of negen dagen. Dat betekent dat hun gevoeligheid aan dag en nacht maar een week na de oogst duurt, of zo'n vier à vijf dagen na je aankoop.

Verdere onderzoeken met salade, spinazie, courgettes, zoete aardappelen, wortelen en bosbessen toonden aan dat die ook minder te maken kregen met ongedierte als ze in een natuurlijke cyclus gehouden werden. Dat suggereert dat er bij die groenten en fruit vergelijkbare chemische processen zijn.

"De manier waarop we onze groenten en fruit bewaren en zelfs het tijdstip van de dag waarop we het eten hebben dus een duidelijke invloed op hoe gezond ze zijn. Althans tot een week na de oogst", klinkt het bij de onderzoekers. "Daar moeten we in de toekomst rekening mee houden, door ze bloot te stellen aan een natuurlijke cyclus."

De resultaten van de studie staan te lezen in het vakblad 'Current Biology'.  (br.hln)



» Reageer (0)
20-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo vouw je een T-shirt op in minder dan 2 seconden

Zo vouw je een T-shirt op in minder dan 2 seconden

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






Het opvouwen van een berg gewassen T-shirts is voor veel mensen een klusje waar geen einde aan lijkt te komen. Maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen nadat je het filmpje hebt bekeken. Daarin wordt een trucje getoond, waarmee je een T-shirt in minder dan 2 seconden kunt opvouwen. En het goede nieuws is dat het ook echt lukt!

In het filmpje demonstreert de zelfverklaarde 'expert' Dave Hax zijn techniek, waarna hij die ook stap voor stap voortoont. Ondertussen werden de beelden al meer dan 2,5 miljoen keer bekeken op YouTube.

Om te beginnen moet je het T-shirt met de voorkant naar boven op tafel leggen. Daarna trek je twee denkbeeldige lijnen: één halverwege de lengte van het T-shirt, en één van de buitenste hoek (rechterschouder) naar de onderkant.

Op de plek waar de lijnen elkaar kruisen, neem je de stof vast met je linkerhand. Met je rechterhand neem je de buitenste hoek (rechterschouder) vast. Vervolgens breng je je rechterhand naar de onderkant van het T-shirt, dat je ook vastneemt, waardoor je armen kruisen. Daarna doe je je armen weer snel open. Het enige wat je nu nog moet doen, is het T-shirt omvouwen.

"Met een beetje oefening kan je dit heel snel doen, zelfs in minder dan twee seconden", beweert Dave Hax. En dat blijkt ook echt te kloppen, stelden we vast na een test. De techniek is helemaal niet moeilijk, na een paar keer proberen lukte het ons ook. En nu oefenen, tot het ook zo snel gaat... (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslaafd aan het internet? Dit zijn de symptomen

Verslaafd aan het internet? Dit zijn de symptomen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/0/10/20130422160822/media_xll_5755690.jpg


Tot 38 procent van de bevolking kampt met een internetverslaving, dat beweren onderzoekers aan de universiteit van Kentucky. Experts roepen op tot een betere behandeling van deze nieuwe vorm van verslaving.

Wie verslaafd is aan het internet maakt hier in extreme mate gebruik van. Dde symptomen zijn plots humeurwisselingen, je niet kunnen concentreren op je dagtaak, niet kunnen controleren hoeveel tijd je op het internet spendeert en een sociaal leven dat hieronder lijdt. De wetenschappers zeggen dat de diagnose moeilijk te stellen valt, in Europa en Azië wordt het probleem vaker erkend dan in de Verenigde Staten. De behandeling in Europa en Azië staat ook veel verder, de vorsers willen dat patiënten leren hoe het internet gematigd te gebruiken, maar niet er helemaal van afkicken.

De Amerikaanse Academy of Paediatrics heeft recentelijk richtlijnen gepubliceerd omtrent het internetgebruik van kinderen. Een overmatig gebruik van sociale media kan leiden tot aandachtsproblemen, slechte schoolresultaten, slaap- en eetstoornissen en obesitas. Specialisten moedigen ook ouders aan hun kinderen te leren met mate te surfen op het internet door een computer in de slaapkamer te verbieden en een limiet te stellen op de hoeveelheid tijd dat ze achter een scherm zitten.

Experts hebben in het verleden al gewaarschuwd dat ouders die hun kinderen toegang geven tot een tabletcomputer de ontwikkeling van verslavingen kunnen stimuleren. Zo raakte onlangs bekend dat een vierjarig meisje uit Engeland behandeld wordt voor haar iPad-verslaving nadat haar ouders merkten dat ze overstuur en ontroostbaar raakte toen ze niet op haar computer mocht.

Professor Richard Graham, die gespecialiseerd is in technologieverslavingen, hij opende in 2010 de eerste kliniek voor dit soort van patiënten. Graham zegt dat hij denkt dat er veel leeftijdsgenoten van deze kleuter met dezelfde problemen kampen. "Haar mama belde en beschreef haar symptomen, het meisje was door het toestel geobsedeerd en vroeg er constant naar. Ze gebruikte het drie tot vier uur per dag en was overstuur als de iPad werd afgepakt."

De symptomen van een internetverslaving zijn:

- Humeurigheid
- Altijd aan internet of digitale media denken
- Het aantal uren dat je aan digitale technologieën spendeert niet kunnen controleren
- Meer tijd of een nieuw gadget nodig hebben om een bepaald gewenst gevoel te krijgen
- Ontwenningsverschijnselen vertonen wanneer je niet bezig bent met digitale technologie
- Je sociale leven dat lijdt onder de verslaving  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurpunt vraagt verbod op nertsenkwekerijen

Natuurpunt vraagt verbod op nertsenkwekerijen


http://static3.hln.be/static/photo/2012/17/1/9/20120323154429/media_xll_4715019.jpg


Met een nota aan de federale parlementsleden vraagt Natuurpunt een verbod op het kweken van pelsdieren in België, in navolging van Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk. De milieuvereniging wijst op de risico's voor de biodiversiteit als Amerikaanse nertsen uit kwekerijen ontsnappen.

De Kamercommissie Volksgezondheid, Leefmilieu en Maatschappelijke hernieuwing behandelt een voorstel van de drie meerderheidspartijen om een verbod in te voeren. In Nederland werd dat eind 2012 gedaan, met als gevolg dat er meer aanvragen zijn van Nederlandse kwekerijen om zich in België te vestigen.

"De Amerikaanse nerts is een invasieve exoot die de twijfelachtige eer heeft te figureren op de lijst van honderd ergste invasieve exoten in Europa", aldus Wim Van Gils. Natuurpunt vreest voor predatie op bedreigde inheemse diersoorten en concurrentie (potentiële verdringing) van bedreigde inheemse roofdieren.

"Voor Vlaanderen wil Natuurpunt in het bijzonder wijzen op de potentiële effecten op een aantal bodembroedende soorten die beschermd dienen te worden onder de Vogelrichtlijn, zoals de bruine kiekendief en porseleinhoen", aldus Van Gils. "Ook een aantal beschermde amfibieën zoals kamsalamander en boomkikker loopt risico, net als rodelijstsoorten oeverzwaluw en ringslang. Ook de uiterst zeldzame otter is kwetsbaar door concurrentie."

Omdat de Amerikaanse nerts bijzonder mobiel is - mannetjes kunnen tot vijftig kilometer van hun geboorteplek trekken - is er geen enkele kweekplaats denkbaar waarbij er geen Habitat- of Vogelrichtlijngebeid in de directe gevarenzone ligt.

De Amerikaanse nerts komt sporadisch voor in België, en heeft volgens Natuurpunt (nog) geen stabiele populatie kunnen vestigen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama's geven meer uit aan kinderkleren dan aan eigen outfits

Mama's geven meer uit aan kinderkleren dan aan eigen outfits


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/13/13/20130619112414/media_xll_5923153.jpg


Steeds meer mama's laten zich inspireren door de stijlvolle kleren van celebkids als Harper Beckham en Suri Cruise, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Zo blijkt dat de kleerkast van het gemiddelde Britse kind tegenwoordig meer dan 1.348 pond (of zo'n 1.570 euro) waard is. Het is zelfs zo dat 71 procent van de mama's meer uitgeeft aan kleren voor haar kinderen dan aan haar eigen outfits.

Dat blijkt althans uit een rondvraag bij 1.000 ouders door Cotton USA. Zij ontdekten dat ouders bereid zijn om een fortuin uit te geven aan de laatste trends voor hun kind, zelfs al groeien die rap uit hun kleren.

De meerderheid van de ouders (78 procent) zei wel dat ze kwaliteit nog steeds verkiezen boven trendy kleren. Slechts een kwart beschouwt de laatste trends als het allerbelangrijkste bij de keuze van kleren voor hun kinderen.

Ook duurzaamheid (45 procent) en comfortabele, natuurlijke katoenvezels (40 procent) gaan nog steeds boven mode.

Dat de stof erg belangrijk is, bewijzen ook de andere resultaten uit de enquête. Zo houdt 44 procent rekening met de zachtheid van de stof. Twee op de drie ouders (66 procent) verkiezen natuurlijke vezels boven synthetisch materiaal. Katoen is de meest geliefde stof, met 79 procent is die zo'n 12,5 keer populairder dan wol.(br.hln)



» Reageer (0)
19-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persoon met assistentiehond toegang weigeren is strafbaar

Persoon met assistentiehond toegang weigeren is strafbaar

http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/4/8/20130619203708/media_xll_5924708.jpg


Cafés, restaurants of winkels in Vlaanderen die personen met een assistentiehond de toegang weigeren, riskeren voortaan een strafrechtelijke vervolging. Dat staat in een decreet dat het Vlaams Parlement vandaag unaniem heeft goedgekeurd. De goedkeuring ging gepaard met applaus en instemmend geblaf van enkele aanwezige assistentiehonden op de publiekstribune.

Het is een oud zeer. Gehandicapten met een assistentiehond wordt soms de toegang geweigerd tot winkels of cafés. Een decreet uit 2009 voorzag al het recht van personen met een handicap om samen met hun assistentiehond overal te gaan en te staan. Er werd voorzien in een systeem met administratieve geldboetes, maar omdat er geen controle-instantie was die permanente controles kon doen, bleef het sanctiemechanisme dode letter.

Daarom wordt nu een beroep gedaan op de politie als controle-instantie. De politie is immers 24 uur op 24 uur beschikbaar en heeft kantoren over het hele land. Zodra iemand met een assistentiehond ergens de toegang ontzegd wordt, kan hij door de politie meteen de nodige vaststellingen laten doen. Gemeenten die dat willen, kunnen eventuele weigeringen ook bestraffen met een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete).

Tijdens de bespreking van het decreet doken vragen op over de toegang van assistentiehonden in onder meer zwembaden en warenhuizen met goederen in open koelruimtes. Dat wordt verder onderzocht.

Het vernieuwde decreet, dat de bijnaam 'woefkesdecreet' kreeg, voorziet ook dat de regering een attestatie-instantie kan aanwijzen. Die instantie moet dan de voorwaarden uitwerken waaraan hondenscholen moeten voldoen voor de attestering van assistentiehonden. (br.hln)




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!