Groenten minder gezond als je ze in de koelkast bewaart
Fruit en groenten mogen niet bewaard worden in de koelkast of op een donkere plaats, zo beweren wetenschappers. Die producten hebben immers de natuurlijke cyclus van dag en nacht nodig voor een optimaal gehalte van voedingsstoffen en smaak. Wie zijn groenten en fruit wel wegstopt, zou er daarom minder voordelen uit halen.
Omdat fruit en groenten ook blijven leven nadat ze geplukt of opgegraven zijn, blijven ook hun biologische klokken nog tikken. Dat betekent dat hun cellen actief blijven en dat ze nog steeds gevoelig zijn aan tijdstippen. Door ze bloot te stellen aan die cyclus van dag en nacht zouden ze dan ook in een meer natuurlijke en gezondere staat blijven, terwijl permanent licht of duisternis hun voedingsinhoud kan beschadigen.
"Net als planten gebruiken voedingsgewassen hun biologische klok om hun fysieke toestand doorheen de dag aan te passen, bijvoorbeeld door het veranderen van de stoffen die helpen om ongedierte af te weren", aldus professor Janet Braam van de Rice University in Houston. "Die chemische evenwichten kunnen een belangrijk effect hebben op de smaak en de nutritionele waarde van de groenten."
Samen met haar team analyseerde de wetenschapster koolbladeren die twee of drie dagen eerder werden geoogst. Een deel daarvan werd blootgesteld aan een cyclus van 12 uren met daglicht en duisternis. Andere werden permanent in het licht of in het donker gezet.
Het team stelde vast dat de kool die in de natuurlijke cyclus gehouden werd een hoger gehalte van stoffen had die ongedierte afweren en ook minder aangetast werden. Sommige van die stoffen, gekend als glucosinolaten, hebben een invloed op de smaak en hebben volgens eerder onderzoek ook antikankereigenschappen.
Opvallend was ook dat het gehalte van een van de glucosinolaten, 4MSO, piekt op verschillende tijdstippen. Een kool die in natuurlijk licht gehouden wordt en gegeten wordt tussen 4 en 8 uur na het eerste licht, zou twee tot drie keer meer 4MSO bevatten dan een kool die permanent in het donker ligt.
Als de kolen gekoeld werden bleven ze de chemische gehaltes regelen, maar enkel als ze ook nog 12 uur per dag licht kregen. Dat zou betekenen dat het geen goed idee is om groenten in een gesloten koelkast te bewaren.
Er bleek echter geen verschil meer te zijn tussen de verschillende kolen na zes of negen dagen. Dat betekent dat hun gevoeligheid aan dag en nacht maar een week na de oogst duurt, of zo'n vier à vijf dagen na je aankoop.
Verdere onderzoeken met salade, spinazie, courgettes, zoete aardappelen, wortelen en bosbessen toonden aan dat die ook minder te maken kregen met ongedierte als ze in een natuurlijke cyclus gehouden werden. Dat suggereert dat er bij die groenten en fruit vergelijkbare chemische processen zijn.
"De manier waarop we onze groenten en fruit bewaren en zelfs het tijdstip van de dag waarop we het eten hebben dus een duidelijke invloed op hoe gezond ze zijn. Althans tot een week na de oogst", klinkt het bij de onderzoekers. "Daar moeten we in de toekomst rekening mee houden, door ze bloot te stellen aan een natuurlijke cyclus."
De resultaten van de studie staan te lezen in het vakblad 'Current Biology'. (br.hln)
|