Wist je dit al over eieren?
Door een ei te eten, krijg je snel en efficiënt vitamine B, proteïnen en heel wat andere voedingsstoffen binnen, terwijl je veel minder snel zal grijpen naar snoep of snacks door het langdurig volle gevoel. Ondanks het slechte imago dat eieren hebben op vlak van hartgezondheid, zijn experten het eens dat ze een goede aanvulling zijn op een evenwichtig eetpatroon. We verzamelden enkele fascinerende weetjes die jij misschien nog niet wist over kippeneieren.
* Eigeel stimuleert je brein * De rijkste bron van het vitamine B-complex choline vind je in eigeel. Deze voedingsstof wordt gekoppeld aan een betere neurologische werking. Bovendien zou choline goed zijn voor zwangere vrouwen omdat het de hersenontwikkeling van de baby stimuleert.
Tot slot maakt eigeel je volgens pscyhologen ook vrolijk omdat het in je lichaam afbreekt tot een stof die 'happy' hormonen als serotonine, dopamine en noradrenaline helpt produceren.
* Eieren zijn 'perfecte' proteïnen * De gouden standaard op vlak van kwalitatieve proteïnen kan je alleen vinden in een ei omdat alle eiwitten in eieren geabsorbeerd en gebruikt kunnen worden door het lichaam. Je hebt bijgevolg ook veel minder nodig in vergelijking met andere eiwitbronnen om hetzelfde spieropbouwende effect te verkrijgen.
* Dit vertelt de kleur van het eigeel * Of je eigeel nu een diepe kleur heeft of eerder bleek is, het zegt in eerste instantie weinig over voedingswaarde. Het geeft daarentegen wel iets prijs over de voeding van de kip. Kippen die granen en gewassen vol carotenoïden krijgen, hebben doorgaans levendig geel eigeel, dat dus niet noodzakelijkerwijs voedzamer is.
* Helder versus troebel eiwit * De aanwezigheid van helder of troebel eiwit wordt puur bepaald door de ouderdom van de eieren. Oudere eieren hebben zuiver eiwit, terwijl verse eiwitten een melkachtig, opaak uiterlijk hebben.
* De kleur van de eierschaal speelt geen rol * Of de schaal van een ei nu wit of een bruin is, het speelt geen enkele rol voor de voedzaamheid. De kleur wordt namelijk zuiver bepaald door het ras van de kip.
* Eieren kan je meer dan 2 maanden bewaren * Volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) hoeven we helemaal niet zo strikt om te gaan met de vervaldatum op doosjes met eieren. Doorgaans worden ze binnen de week na het leggen verpakt en moeten ze binnen de maand verkocht worden. Volgens het UDSA mag je gemakkelijk drie tot vijf weken over deze 'limiet' gaan. (br.hln)
|