Ruim een jaar nadat ze uit elkaar gingen heeft Johnny Depp eindelijk iets losgelaten over de scheiding met Vanessa Paradis. "De laatste jaren waren wat onstuimig", beschrijft de acteur het einde van zijn relatie in een interview met Rolling Stone.
"Op sommige momenten was het zeker vervelend, maar dat hoort bij scheidingen denk ik, vooral als er kleine kinderen bij betrokken zijn", zegt de Lone Ranger-ster die samen met zijn ex-vrouw twee kinderen heeft, Lily-Rose en Jack. "Het was niet makkelijk voor haar. Het was niet makkelijk voor mij. Het was niet makkelijk voor de kinderen."
Depp hecht veel waarde aan een goede verstandhouding met de Franse actrice. "Op welke manier een relatie ook eindigt, het doet niks af aan het feit dat je nog steeds geeft om die andere persoon. Ze is de moeder van je kinderen en je zult altijd contact houden vanwege de kinderen. Daar kun je maar beter het beste van maken." Zijn kinderen noemt de acteur "ongelooflijk begripvol, ongelooflijk sterk".
Johnny en Vanessa maakten in juni 2012 bekend na veertien jaar te gaan scheiden. Depp heeft zich naar verluidt inmiddels in een nieuwe relatie gestort, met Amber Heard. (br.hln)
Winkels trekken 84.000 minder shoppers in jaar tijd
Winkels trekken 84.000 minder shoppers in jaar tijd
Onze winkels trekken in één jaar tijd liefst 84.000 minder shoppers aan, een daling met 3%, zo schrijft de krant Het Laatste Nieuws vandaag. Het is de allereerste afname in vijf jaar. Dat blijkt uit tellingen van onderzoeksbureau Locatus in 21 winkelgebieden in ons land.
Al is er een opvallend verschil: vooral de winkelstraten in de stad krijgen klappen. De overdekte shoppingcentra doen het wél nog goed. "De koude winter én lente zijn de grootste oorzaak van de daling", menen experts.
Maar voor de consument levert dit wél een voordeel op: de zomersolden beloven vele superdeals. "De distributeurs kunnen het seizoen nu onmogelijk nog goedmaken. Dus in de solden zal er uitzonderlijk veel keuze zijn en zullen er grote kortingen gegeven worden om alles toch nog verkocht te krijgen." (br.hln)
Hoe een paar glazen alcohol je accent van afkomst kunnen verraden
Hoe een paar glazen alcohol je accent van afkomst kunnen verraden
Als je te veel alcohol drinkt, begin je wel eens onduidelijker te praten. Maar dat is niet het enige effect van alcohol op je spraakvermogen, want na een paar glazen begin je ook meer dialect te praten. Dat komt omdat de alcohol het vermogen van het brein aantast dat ons spraakvermogen en accent controleert, zo blijkt uit onderzoek.
Veel mensen veranderen of passen hun accent aan in de loop van hun leven, maar dat vraagt een grote inspanning van je hersenen. Zowel in termen van cognitief vermogen als motorische controle. En hoe meer alcohol iemand drinkt, hoe moeilijker het voor je brein is om de manier waarop je woorden uitspreekt te controleren.
"We praten onduidelijker en het is moeilijker om de coördinatie en controle te behouden die nodig is voor onze spraakproductie", bevestigt experte dr. Amee Shah van het Cleveland State University's Research Laboratory in Speech Acoustics & Perception.
Dezelfde verandering in spraak kan ook voorkomen bij mensen die zeer moe of ziek zijn. "Wanneer we dronken of ziek zijn, is je volledige hersenkracht bezig met het uitvoeren van de simpelste taken", legde de professor uit aan NBC News. Voor ons spraakvermogen is er dan minder kracht over.
Het is ook zo dat regionale accenten extreem ingebakken zijn. Een studie uit 2009 toonde zelfs aan dat het huilen van een pasgeboren baby's al het begin van een accent vertoont. Volgens het team van de University of Wurzburg kunnen baby's in de baarmoeder al de gesprekken tussen hun ouders horen, en bootsen ze die onmiddellijk na. (br.hln)
Vlaams restaurant In de Wulf op 5 in Europese Top 100
Vlaams restaurant In de Wulf op 5 in Europese Top 100
Het Vlaamse restaurant In de Wulf, van chef Kobe Desramaults, haalt de vijfde plaats in de top honderd van de beste Europese restaurants van 2013, die gisteren werd bekendgemaakt door Opinionated About Dining (OAD). De lijst is gebaseerd op meer dan 110.000 recensies van meer dan 3.500 deelnemers, aldus een persbericht van OAD.
Opinionated About Dining is een website met klassementen en gastronomische beoordelingen die door Steve Plotnicki is opgericht. Het klassement wordt samengesteld op basis van het oordeel van liefhebbers, die volgens hem gewend zijn om naar alle uithoeken van de wereld te reizen voor de gastronomie. Iedereen kan deelnemen aan de verschillende jaarlijkse rangschikkingen, maar het oordeel van de meer regelmatige medewerker weegt zwaarder door. Volgens Plotnicki is het niet ongewoon voor de recensenten om jaarlijks tussen de 100 en 150 maaltijden te eten in restaurants over de hele wereld, enkel en alleen om "de omvangrijke geneugten te ervaren".
Quique Dacosta in het Spaanse Dénia staat op nummer één in de Europese restaurantlijst van OAD, voor het beroemde Noma in het Deense Kopenhagen en Troisgros in het Franse Roanne. L'Arpege in Parijs en In de Wulf in Dranouter vervolledigen de top vijf. Oud Sluis van topkok Sergio Herman, dat eind dit jaar de deuren sluit in het Nederlandse Sluis, staat op plaats zeven, na het Britse restaurant Fat Duck in Bray-on-Thames. In totaal telt Frankrijk 37 restaurants in de rangschikking, Italië 16, Spanje 13 en België net als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk 8.
In de Wulf kwam dit jaar overigens op plaats 72 in de wereldtop honderd van het Britse magazine "Restaurant". (br.hln)
Met tropische temperaturen rond 30 graden mogen vandaag éindelijk die zomersandalen van onder het stof. Maar hou toch ook een paar rubberlaarzen bij de hand. Onze weervrouw Jill Peeters ziet voor morgen immers hevig onweer in de lucht, een superstorm met Pukkelpop-allures.
"Vanaf morgennamiddag komen zware rukwinden, hagelstenen en overvloedige neerslag de pret verstoren", waarschuwt ze. "Er kan tot 50 liter per m² vallen." Dat is bijna evenveel als er gemiddeld in een hele maand valt (70 liter per m²). Als de storm over ons land raast, dan zal ze waarschijnlijk voor wateroverlast zorgen. Ook maar al een zwabber voorzien dus. (br.hln)
We eten minder maar zijn dikker dan 30 jaar geleden
We eten minder maar zijn dikker dan 30 jaar geleden
De gemiddelde Brit consumeert nu 600 calorieën minder per dag in vergelijking met 30 jaar geleden. Toch wegen we nu gemiddeld 14 kg meer dan vroeger, dat blijkt uit nieuw onderzoek.
We nemen gemiddeld minder vet, suiker en alcohol op dan iemand van dezelfde leeftijd in de jaren 80, maar we bewegen minder omdat we vaker een zittend beroep hebben. Deze daling van 20 procent is het equivalent van een hamburger en frietjes in een fastfoodrestaurant. Maar toch kan deze stijging van het gewicht niet enkel verklaard worden door een gebrek aan lichaamsbeweging. Dit onderzoek suggereert dat naarmate Britten ouder worden, ze het moeilijker krijgen om de kilo's eraf te houden.
Betere eet- en drinkgewoonten thuis maken dat volwassenen dagelijks 600 calorieën minder opnemen. Maar buitenshuis doen ze zich wel te goed aan ongezonde lekkernijen, de calorieopname daar steeg met 15 procent. Thuis eten we minder gebakken eten, gebruiken we halfvolle melk, eten we meer vis en minder rood vlees, ook nemen we minder alcohol op. Als we ergens buitenshuis eten, gaan we vaker voor caloriebommen, zoals hamburgers en bereide broodjes. Vandaag de dag hebben ook meer mensen een bureaujob, als ze 's avonds thuis komen, zitten ze vaker achter de computer of tv.
De gemiddelde volwassene komt jaarlijks 0,25 kilo bij. Een twintiger weegt nu 7 kg meer dan een leeftijdsgenoot 20 jaar geleden woog. Bij een vijftiger is dat al 14 kg. Professor Griffiths: "De daling van het aantal van geconsumeerde calorieën zou eigenlijk tot een gewichtsverlies van 1 kg per jaar moeten leiden." (br.hln)
Oudste kat ter wereld is overleden: Draquepitt werd 27
Oudste kat ter wereld is overleden: Draquepitt werd 27
De oudste kat ter wereld is overleden. Draquepitt uit Vlaardingen blies vorige week haar laatste adem uit. De Europese korthaar is 27 jaar geworden. Voor haar baasjes kwam haar dood toch nog als een verrassing. "We hadden net twee dozen voer gehaald", vertellen ze in het Algemeen Dagblad.
Draquepitt, zo genoemd wegens haar uítstekende 'Dracula-tandjes', was 2 jaar geleden wereldnieuws omdat het toen 25-jarige dier ouder bleek dan de oudste levende kat volgens Guinness World Records. Tot een officiële vermelding kwam het uiteindelijk niet. Het inentingsboekje bleek niet voldoende bewijs.
Voor haar 27ste verjaardag kreeg Draquepitt - die de bijnaam Roestbak droeg vanwege haar oranje haren - nog een lekker hapje. Een week later was ze er niet meer. In mensenjaren is ze 124 jaar oud geworden. An (77) en Hans (81) van der Burg blijven met gemengde gevoelens achter.
An: "We zijn blij dat ze is overleden door ouderdom en niet aan een vervelende ziekte. Ze was gewoon op. Daar kun je alleen maar vrede mee hebben. Ik huil niet snel, maar ik heb wel even een traantje gelaten. Je mist haar toch." (br.hln)
Doorbraak: binnenkort slechts 1 injectie per jaar voor diabetespatiënt?
Doorbraak: binnenkort slechts 1 injectie per jaar voor diabetespatiënt?
Voor heel wat diabetespatiënten zijn de dagelijkse injecties met insuline een pijnlijke last, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Britse wetenschappers ontwikkelden een nieuwe techniek met bloedstamcellen, waardoor het mogelijk zou zijn om de patiënten te behandelen met slechts één injectie per jaar.
Bij diabetes slaagt de alvleesklier er niet om (voldoende) insuline aan te maken, terwijl deze stof noodzakelijk is voor de controle van het bloedsuikergehalte. Daarom moeten patiënten dagelijks extra insuline toegediend krijgen, een behandeling die ze hun hele leven moeten volhouden.
Om daar een einde aan te maken, ging een groep wetenschappers aan de slag met bloedstamcellen, die ze probeerden om te vormen tot insulineafscheidende cellen. In een laboratoriumexperiment slaagden ze erin om 35 procent van die cellen effectief insuline te laten aanmaken.
Het team zal nu deze cellen voeden en doen groeien, zodat ze een kolonie van 100 procent insulinemakende cellen hebben. Die kunnen dat geïnjecteerd worden in het lichaam van de diabetespatiënt.
Op die manier zou één inspuiting ervoor kunnen zorgen dat er in het lichaam van de patiënt gedurende een jaar voldoende insuline aangemaakt wordt. Om dat te verwezenlijken, proberen de wetenschappers de stamcellen te bedekken met een laag met een speciale afbreekbare voedingsbodem.
Uiteraard moet het team van professor Nagy Habib nog verdere experimenten uitvoeren, want de techniek moet nog uitgetest worden bij mensen. "Dit is alleszins een grote doorbraak", vindt dr. Paul Mintz, een van de onderzoekers van het London's Imperial College. "Het mooie aan deze behandeling is dat we de stamcellen van de patiënt zelf kunnen manipuleren, waardoor er geen risico is op afstoting", klinkt het.
De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het 'Journal of Molecular Therapy Nucleic Acids'. (br.hln)
Meer mannen dan vrouwen hebben last van laag libido
Meer mannen dan vrouwen hebben last van laag libido
Er wordt steevast aangenomen dat mannen het meest aan seks denken en vaker willen vrijen dan vrouwen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat mannen eigenlijk vaker last hebben van een laag libido dan vrouwen. Zo bekende een op de drie mannen dat ze weinig zin in seks hebben, in vergelijking met een op de vier vrouwen.
Opvallend was ook dat mannen en vrouwen andere ideeën hebben over de oorzaak van hun lage seksdrift. Zo zijn mannen ervan overtuigd dat hun slechte voeding de oorzaak is, gevolgd door een laag zelfbeeld. Ook te veel alcohol, te weinig sport en te weinig slaap zijn veelvoorkomende oorzaken van een laag libido volgens mannen
Vrouwen zien dan weer een laag zelfbeeld als de belangrijkste oorzaak van hun laag libido, gevolgd door een gebrek aan slaap. Ook relatieproblemen en een slecht dieet dragen volgens hen bij, net als het gebruik van de anticonceptiepil.
Opvallend was ook dat veel ondervraagden hun lage libido als een onoplosbaar gegeven beschouwden, terwijl een dokter nochtans hulp kan bieden. Maar slechts 18 procent van de mensen die er last van had, zocht hulp. De meesten kozen voor kruidenmengsels, slechts 11 procent ging ten rade bij een dokter.
De enquête werd uitgevoerd door ukmedix.com, een Britse online apotheek. (br.hln)
Over 20 jaar is 90 procent van alle kankergevallen niet meer dodelijk. Dat voorspelt het kankercentrum Antoni van Leeuwenhoek, zo meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.
"Wij durven dit te zeggen omdat vanuit het onderzoeksveld steeds meer kennis ontstaat over behandelingen. Daarnaast gaan de technologische ontwikkelingen heel snel", vertelt René Medema, bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ziekenhuis.
Zo is nu een techniek voorhanden waarmee alle dna-afwijkingen die in tumoren voorkomen, in kaart kunnen worden gebracht. Zodra dat per patiënt snel en goedkoop kan worden uitgezocht, is exact te bepalen welke medicijnen nodig zijn. "We staan aan de vooravond van een revolutie", zegt Medema.
Nu overleeft slechts de helft van alle kankerpatiënten. Vaak krijgen ze een standaardbehandeling die lang niet bij iedereen aanslaat. "Omdat er veel meer soorten kanker blijken te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld geen drie soorten longkanker, maar misschien wel honderd." (br.hln - foto anp)
Chris Morel, de broer van de twee jaar geleden overleden politica
Marie-Rose Morel, is gestorven aan kanker. De 35-jarige Morel zou de
diagnose amper een week voor zijn overlijden hebben gekregen. De kanker
was toen al uitgezaaid, waardoor de dokters niets meer konden doen.
Moeder Myriam Van Loon zette gisteravond het volgende bericht op
de Facebookpagina 'A touch of Rose': "lieve fb -vrienden, vanavond, 15
juni om 18h vertrok onze zoon Chris jr, naar ons Roosje... for ever
young... 35 jaar werd hij en was amper een week ziek... toen hij na zijn
'master in de rechten' zijn toga aan de haak hing, vonden we dat niet
zo leuk, maar hij was vastberaden ons te vergasten op muzikale
hoogvliegers... Als DJ Vince Hilton werkte hij aan zijn droom en wie de
soundtracks via de website die u 'deelde en like- te' beluistert, zal
met ons vaststellen dat het inderdaad zijn ding was... Wellicht de
eerste 'Meester DJ'... hopelijk wordt de sterrenhemel waar we 's nachts
onze beminden zoeken, een reuze klank én lichtspel... Dank aan die velen
die hem zo graag zien en hem met ons heel diep in het hart blijven
koesteren." (br.hln)
Menigte India doodt moeder omdat dochter jeans draagt
Menigte India doodt moeder omdat dochter jeans draagt
Een jeansbroek mag bij ons dan wel zo normaal zijn als schoenen aan onze voeten, in de Indiase stad Aligarh, op 144 kilometer van New Delhi, lag het kledingstuk aan de basis van een uit de hand gelopen burenruzie. Zo konden buurtbewoners van de 55-jarige Keshmal Dubey het niet verkroppen dat haar dochter weigert om te stoppen een te Westerse jeans te dragen. De vrouw werd uiteindelijk vermoord.
De ruzie begon toen een zekere Amit zwaar begon af te geven op de kledingkeuze van haar 20-jarige buurmeisje. Al snel kreeg ze bijstand van andere buren die het eveneens niet konden verdragen dat de studente paradeerde in de Westerse jeans. Een buurman heeft zefs haar vader gesmeekt om zijn dochter te verbieden de broek nog te dragen omdat zijn zonen niet konden stoppen met naar haar te staren.
Aangezien er weinig aan de situatie veranderde, zagen de buren geen andere optie dan zwaar bewapend naar het huis van het gezin te trekken. Daar zouden ze met een geweerkolf het hoofd hebben ingeslagen van de 55-jarige moeder, die overleed aan haar verwondingen. De vader en de dochter werden eveneens zwaar verwond.
Intussen heeft de politie een man en een vrouw opgepakt. Ze worden beschuldigd van moord en poging tot moord. De autoriteiten proberen nog steeds andere betrokkenen te identificeren. (br.hln)
Amerikaanse eigenaars van honden zijn zo wanhopig te ontdekken wat hun huisdieren denken dat ze hiervoor een fortuin spenderen aan zelfhulpboeken, bezoekjes aan therapeuten, helderzienden en alternatieve dierentrainers. Zogenaamde 'hondenfluisteraars' kunnen tegenwoordig gouden zaken doen in de Verenigde Staten.
Uit een rapport van de American Pet Products Association blijkt dat Amerikanen bijna 40 miljard spendeerden aan hun huisdier het laatste jaar, daarvan ging bijna 3 miljard aan zaken die niet met voeding of gezondheidszorg had te maken. Ze investeren dus massaal in verzorging, oppas of verwennerijen, deze industrie is dus 'booming business'. De helderziende Joyce Kessler vraagt 350 dollar per sessie, en haar boek verkoopt allesbehalve slecht. Ook haar collega Sonya Fitzpatrick, die een televisieshow had op de zender Animal Planet vraagt 500 dollar voor haar workshops die moeten baasjes moeten helpen met gedragsproblemen hun favoriete viervoeter. De plaatsen voor deze cursussen raken altijd razendsnel ingevuld.
Telepathische gaven Kessler en Fitzpatrick zeggen dat ze al vanaf hun jeugd kunnen communiceren met dieren. Kessler behandelt alle dieren: van krokodillen tot vermiste katten. Fitzpatrick biedt ook telefonische consultaties aan. "Telepathie werkt altijd, onafhankelijk van de plaats waar je bent." Geen van beide therapeuten beweren echte medische verzorging te voorzien, maar ze zien zichzelf als een aanvulling op huisartsen omdat ze de communicatie met huisdieren vergemakkelijken. Toch hebben ze ook hun beperkingen, Kessler werkt bijvoorbeeld niet met agressieve honden.
Alternatieve therapiën De Amerikaanse dierenarts Jeff Nichol zegt dat steeds meer baasjes gebruik maken van alternatieve methoden. Hij waarschuwt voor deze diensten: "Vaak maken deze therapiën het probleem erger, hierdoor wordt het nog moeilijker om het gedrag te veranderen. Hierdoor komen meer dieren onnodig in het asiel terecht.
Getuigenis Tal van baasjes zijn echter wel enthousiast, ook al vinden deze 'professionals' soms nooit een oplossing voor de problemen van de dieren, geven de eigenaars toe dat ze hiermee beter kunnen leren een band te vormen met hun huisdier of dat deze sessies ook gewoon leuk zijn. Andrea Gladstone en David Radis gaven al een fortuin uit aan hun huisdier. Ze kochten tarotkaarten en een handleiding geschreven door Heidi Schulman om zo te ontdekken wat er omging in het hoofd van hun hond, waarom LoLa bijvoorbeeld boeken stukbeet. Dit bracht aan het licht dat ze onzeker was over haar plek in het nieuwe gezin, ze maakte de boeken kapot om zich zekerder te voelen. David: "Het is vooral leuk, maar ik respecteer de tarotkaarten wel. Ze zijn altijd al juist geweest. Ik leg ze uit en vraag mijn hond de kaarten aan te raken met zijn neus of poot."
Ziekte Bij baasje Cathy draaide het niet alleen om het plezier. Ze vroeg Kessler, auteur Secret Language of Dogs, om raad bij de communicatie met haar oude hond die ziek was. "Zo wilde ik leren wat hij nodig had bij zijn verzorging, maar ook ontdekken of hij nog wilde doorgaan met zijn medische behandelingen. Ik ontdekte zo dat mijn hond Champ minder injecties nodig had en dat hij tijdens zijn laatste uren omringd wilde worden door planten." (br.hln)
Ik heb eventjes geen tijd om aan mijn blogs te werken . Er zijn een paar zaken die ik absoluut moet doen en voorrang hebben . Ik hoop van er spoedig terug te zijn .
Het liedje van Eric Clapton, Somewhere Over the Rainbow is er eentje waar ik altijd weemoedig van word. Geniet ervan en tot binnenkort ... xxx
Het attractiepark Bellewaerde is een babyzebra rijker. In de nacht van donderdag op vrijdag werd even voor 01.00 uur Itzae geboren. Het is de eerste keer dat in Bellewaerde een zebra wordt geboren.
Volgens het attractiepark in Ieper verliep de bevalling heel natuurlijk en zonder problemen. Net na de geboorte opende het veulen zijn ogen en begon het onmiddellijk te bewegen. Moeder Amber begon meteen het jong schoon te likken. Na enkele minuten stond het vrouwelijke veulentje recht en begon het te zogen aan zijn moeder.
Het jonge dier kreeg de naam Itzae mee. Dat is Maya voor "geschenk van God". De naam is een knipoog naar de nieuwste attractie in het park, de Huracan.
De babyboom is in Bellewaerde nog niet voorbij, want binnenkort verwacht het park ook de geboorte van twee babygiraffen. (br.hln)
Worden chimpansees in de Verenigde Staten niet langer ingezet als proefdier? De Amerikaanse U.S. Fish and Wildlife Service is van plan om de wetgeving daaromtrent aan te scherpen.
Chimpansees zijn al decennia een beschermde diersoort, maar voor de duizenden chimpansees die in de Verenigde Staten in gevangenschap leven, is de Amerikaanse Endangered Species Act niet van toepassing, waardoor dierproeven onverminderd kunnen blijven doorgaan.
Indien de nieuwe wetgeving wordt uitgebreid, wordt onder meer het houden of het verwonden van elke chimpansee strafbaar, wat het einde inluidt van de chimpansee als proefdier. Ook het transport en de verkoop zou striktere reglementering krijgen. Eventuele tegenstanders van een wetsuitbreiding hebben nu tot zestig dagen de tijd om amendementen in te dienen. (br.hln)
Meerderheid Belgen erg bezorgd over internetveiligheid
Meerderheid Belgen erg bezorgd over internetveiligheid
Meer dan 8 op de 10 Belgen vreest een datalek bij hun bank of financiële instellingen. 7 op de 10 vreest dat dit bij hun telecomleverancier gebeurt en nog eens 7 op de 10 maakt zich zorgen over datalekken bij overheidsinstanties. Dat blijkt uit de recentste Unisys Security Index, een wereldwijd onderzoek naar de bekommernissen van de consument over veiligheidsaspecten.
Uit de Unisys Security Index blijkt eveneens dat een meerderheid van de Belgen (56 procent) schrik heeft voor het verliezen of diefstal van persoonlijke codes of wachtwoorden. Daarnaast maakt de helft van de ondervraagde Belgen zich ernstig zorgen over bankkaartfraude. 40 procent tenslotte ligt wakker van zijn (on)vermogen om financiële verplichtingen te voldoen, zoals het betalen van hypotheek, leningen en facturen.
"De onderzoeksresultaten benadrukken de behoefte aan meer geruststelling rond gegevensbeheer in zowel de privé- als de publieke sector", zegt Marc Lambotte, algemeen directeur van Unisys België.
Voor de Unisys Security Index werden meer dan 11.000 consumenten ondervraagd in twaalf landen: Australië, België, Brazilië, Colombia, Duitsland, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In ons land werden 977 mensen ondervraagd.
Unisys is een wereldwijd ICT-bedrijf dat aan zijn klanten informaticadiensten, software en technologieën levert om hun specifieke problemen op te lossen. (br.hln)
Snijbloemsector in Kenia geen rozengeur en maneschijn
Snijbloemsector in Kenia geen rozengeur en maneschijn
Achter de export van kwaliteitsvolle rozen uit Kenia schuilen soms praktijken van uitbuiting van arbeiders. Ook op het vlak van gezondheidsvoorschriften laat de sector het vaak afweten.
Catherine Mumbi weet hoe moeilijk het is om te werken in de Keniaanse bloemenindustrie. Ze kreeg haar ontslag nadat ze ziekteverlof had genomen om te herstellen van een leveraandoening. "Toen ik genezen was en opnieuw aan de slag wilde gaan, zei mijn overste dat ik seks met hem moest hebben als ik m'n job wilde houden", zegt Mumbi. "Ik weigerde. De volgende morgen werd er op mijn deur geklopt en kreeg ik een ontslagbrief overhandigd. Sinds die dag ben ik werkloos en afhankelijk van de generositeit van weldoeners."
Er bestaat overigens een kans dat Mumbi's ziekte te wijten is aan haar baan in de bloemenkwekerij.
Giftige producten We bevinden ons in Naivasha ten noordwesten van Nairobi. In de serre van acht bij zestig meter is het stil, op de blaffende bevelen van de opzichter na. Er wordt gesnoeid en geplukt, en de hopen vers geoogste rozen stapelen zich hoog op. Ook de geur van de pas gespoten chemicaliën doet de werknemers niet opkijken. Volgens Charles Kasuku, een sociaal werker die de werkomstandigheden in de Keniaanse bloemensector controleert, zitten die producten soms in flesjes waarvan de labels zijn overplakt, zodat niet meteen duidelijk is dat ze een giftige inhoud bevatten.
Zo geldt er al sinds 1998 een uitdoofscenario voor het gebruik van het giftige methylbromide. Maar er zijn bewijzen dat het gas nog steeds op grote schaal wordt gebruikt. "Dat verklaart waarom er incidenten gemeld worden van patiënten met vreemde aandoeningen in de ziekenhuizen in de buurt van bloemenkwekerijen", zegt Kasaku. "Onlangs was er een overlijden van een werknemer uit de bloemensector, volgens de dokters te wijten aan chemische complicaties."
Gezondheidsproblemen Deskundigen van het Keniaans Medisch Onderzoeksinstituut (KEMRI) zeggen dat de meest voorkomende ziekten door blootstelling aan chemische stoffen, aandoeningen aan de lever, ademhalingsstoornissen, vruchtbaarheidsproblemen en kanker zijn. "De echte gezondheidsproblemen duiken vaak pas jaren na de blootstelling aan die producten op", zegt arts Mohamed Karama van KEMRI. "Mensen zouden geen uren aan een stuk in die serres mogen werken."
De mensenrechtenschendingen in de Keniaanse bloemensector zijn al langer bekend. Gemiddeld worden de werknemers 47 dollar (35 euro) per maand betaald, ver beneden de 118 dollar (89 euro) die de Keniaanse grondwet aanbeveelt voor losse arbeiders. Een rapport van Workers Right Watch, een werknemersvereniging in Kenia, stelt bovendien dat 60 procent van de vrouwelijke arbeiders in de bloemensector te maken hebben met ongewenste intimiteiten.
Miljard dollar per jaar In een reactie laat Beatrice Kituyu van het ministerie van Arbeid weten dat "Kenia op schema zit wat betreft de implementatie van de voorschriften die de conventie van de Internationale Arbeidsorganisatie oplegt. Al de inspanningen die reeds zijn gedaan, kunnen worden nagegaan op onze website", voegt ze daaraan toe.
De bloementeelt is erg lucratief voor Kenia. De industrie is goed voor jaarlijks een miljard dollar. (br.hln)
De tijd dat op elke steenweg een danstempel lag, is voorbij. Gisteren raakte bekend dat de legendarische Cherry Moon in Lokeren de deuren definitief sluit. De dancings lijden onder de concurrentie van de festivals en een strenge regelgeving. "Maar sommige discotheken zijn in de jaren 80 en 90 blijven steken", meent een trendwatcher vandaag in de krant Het Laatste Nieuws.
Atmoz, Illusion, Zillion, Versuz en Boccaccio: allemaal discotheken die ooit elk weekend volle zalen trokken, maar na die hoogdagen de deuren moesten sluiten. In dat illustere rijtje past nu ook de Lokerse danstempel Cherry Moon. Op 17 augustus doen ze daar de deuren toe en wordt het pand een evenementenhal.
"We hebben hier 22 jaar lang prachtige momenten beleefd, maar we zien het bezoekersaantal elke week teruglopen", zegt eigenaar Rudy Pincé (65). "Dit jaar alleen al kwam er 30% minder volk over de vloer."
Festivals Volgens Pincé trok zijn discotheek geen jongeren meer aan. "De concurrentie met de festivals en eenmalige evenementen is moordend. De jongeren zijn niet meer geïnteresseerd om elke week in dezelfde club uit te gaan." (br.hln)