1.768 sms'jes en 520 mails per jaar: zo communiceren moderne families
Aangezien (bijna) iedereen een gsm, computer of tablet heeft, zijn we tegenwoordig meer verbonden met elkaar dan ooit. Dat zorgt er onder andere voor dat ouders meer contact houden met hun kinderen. Veel meer zelfs, want de gemiddelde familie stuurt jaarlijks zo'n 1.768 sms'jes naar elkaar. Daarbovenop komen nog eens 520 e-mails, 68 uren aan de telefoon en 468 berichten op Facebook en Twitter.
"Omdat we tegenwoordig zo druk bezig zijn, zijn we niet altijd thuis om in het echt te praten met onze partner of kinderen. Daarom vertrouwen we steeds meer op andere methodes om op de hoogte te blijven", klinkt het bij een woordvoerder van Toshiba, die het onderzoek uitvoerde. Al is dat niet de enige motivatie, want het is ook gewoon gemakkelijk. Sommigen bekenden zelfs zo lui te zijn dat ze de moderne technologieën gebruiken om in hetzelfde huis met elkaar te communiceren.
En zo loopt de teller natuurlijk snel op. De gemiddelde ondervraagde Brit stuurt zo'n 34 sms'jes per week naar partner en kinderen, een totaal van 1.768 per jaar. Daarbovenop sturen ze ook 10 e-mails per week (520 per jaar). Een uur en 18 minuten per week wordt er gebeld tussen de familieleden, tijdens 12 verschillende gesprekken. In totaal zijn dat 624 telefoongesprekken per jaar, die allemaal samen ongeveer 68 uren duren.
Uit de enquête bleek ook dat meer dan één op vijf wel eens praat met zijn partner via een videogesprek op het internet. Een bijkomende 29 procent blijft dan weer in contact met de kinderen via online gesprekken.
De redenen waarom we onze familieleden sms'en, bellen of mailen, lopen sterk uiteen. De helft gaf wel toe dat ze hen contacteren als ze iets nodig hebben, of als hij of zij iets moet doen. Toch zei 52 procent ook dat ze gewoon eens bellen om te horen of alles in orde is.
De wetenschappers kregen van 44 procent van de ondervraagden ook te horen dat ze wel eens sms'en, mailen of bellen met een familielid in hetzelfde huis. Zestig procent heeft daar een goede reden voor: ze willen niet dat hun kind of partner kan horen wat ze zeggen, bijvoorbeeld als voorbereiding op een verrassing. Maar 33 procent was zo eerlijk om toe te geven dat ze gewoon te lui zijn om recht te staan en naar de andere kamer te lopen om te praten.
Meer dan vier op de tien ouders bekenden zelfs dat ze meer geneigd zijn om met hun kinderen te communiceren via sms'jes of e-mails dan persoonlijk. Met onze partner communiceren we dan weer vooral via telefoongesprekken, gevolgd door sms'jes en e-mails. (br.hln)
|