Slechts 5 procent wast handen zoals het hoort
Slechts vijf procent van de mensen wast zijn handen zoals het hoort. Dat is de conclusie van een groot onderzoek van de Universiteit van Michigan in de VS. Volgens de onderzoekers wast het grootste gedeelte van de mensen zijn handen veel te kort.
De resultaten zijn zorgwekkend, omdat goed handen wassen één van de effectiefste manieren is om het verspreiden van ziektes zoals de griep te voorkomen. Uit het onderzoek bleek dat mensen in de ochtend fanatieker hun handen wassen en dat - niet geheel verrassend - vrouwen vaker hun handen wassen dan mannen.
Opvallend is dat mensen in enquêtes altijd aangeven dat ze hun handen wassen; het percentage zelfbenoemde handenwassers ligt steevast boven de negentig procent. Dat getal is echter vertekenend, zo merkten de onderzoekers op, omdat handen wassen een sociaal wenselijke activiteit is waarvan mensen dus niet graag toegeven dat ze het nalaten.
Openbare toiletten De onderzoekers bekeken in totaal 3.749 mensen. Twaalf waarnemers noteerden het handenwasgedrag van toiletbezoekers op verschillende openbare toiletten in een universiteitsstad. Daarbij letten ze op de manier van handen wassen en de duur van het wassen.
De belangrijkste ontdekking was dat vrijwel niemand zijn handen lang genoeg waste. Om de meeste bacteriën te doden, is het nodig om vijftien tot twintig seconden lang te schrobben. Gemiddeld wasten de proefpersonen echter slechts zes seconden hun handen.
Verder bleek ook dat vijftien procent van de mannen hun handen sowieso niet waste en dat de helft geen zeep gebruikte. Als er een bordje in het toilet hing, met daarop een herinnering om de handen te reinigen, wasten mensen wel vaker hun handen.
Chefkok en wetenschapper Het onderwerp ligt Carl Borchtgrevink, die het onderzoek leidde, aan het hart. Voordat hij de wetenschap in ging heeft hij als chefkok een restaurant gerund. Met dit onderzoek ziet hij goed hoe vies de handen van zijn klanten eigenlijk waren. En ongewassen handen kunnen zorgen voor besmetting met allerlei ziekmakende bacteriën.
De onderzoekers maken nog wel een opmerking bij hun onderzoek: aangezien het in een universiteitsstad is uitgevoerd, zou het kunnen dat de gegevens ietwat vertekend zijn. Studenten zijn immers slordiger en minder hygiënisch dan de gemiddelde persoon. Ook bleek uit eerder onderzoek dat het handenwasgedrag per regio erg kan verschillen. Toch denken ze dat de conclusies laten zien dat er nog veel te verbeteren valt aan de hygiëne van de burger.
De resultaten verschenen deze week in het vakblad 'Journal of Environmental Health'. (br.hln)
|