Blaas eens in je smartphone voor een ademtest
De ademtest bestaat al sinds... 1953. Na zestig jaar is het toestel om een ademtest af te nemen natuurlijk geëvolueerd. Tegenwoordig is het ook mogelijk jezelf te testen op je alcoholconsumptie via de smartphone.
Het Italiaanse 2045Tech en de Amerikaanse BACTrack zijn de twee grootste spelers op de markt. Zij maken apparaatjes die je kan aansluiten op de smartphone om zo te testen hoeveel alcohol je in je lichaam hebt. Volgens 2045Tech is hun Floome het neusje van de zalm. Als Italiaans bedrijf gaan ze ook prat op hun design. Maar medestichter Matteo Petrani zegt aan theatlantic.com ook dat het probleem van dronken achter het stuur zitten zwaar onderschat wordt. "Iedereen denkt: mij overkomt dit niet, want ik rijd traag en voorzichtig. Maar eigenlijk is het probleem van dronken voetgangers zo mogelijk nóg erger", beweert hij.
In Frankrijk is het al verplicht om een ademtesttoestel in de auto te hebben. Erg hip is het allemaal niet, maar Petrani zag iets dat tegenwoordig wél hip is: draagbare technologie zoals stappentellers, bijvoorbeeld. Zo kwam het zogenaamde 'vortex fluitje' tot stand. Blazen in het toestel genereert een fluitfrequentie die in verhouding staat tot je blaasgraad. Een microfoontje pikt dit op en stuurt de toonaard naar een microprocessor die de blaasgraad bepaalt. Zo weet het apparaat wanneer er voldoende geblazen werd en dan geven de brandstofcellen een meetwaarde weer. En dan treedt de smartphone in werking: die houdt gegevens van de gebruiker bij, zodat die kan inschatten wanneer het weer veilig is om achter het stuur te kruipen. Hoe meer je dit systeem gebruikt, hoe accurater de smartphone kan reageren.
BACtrack gaat nog verder in het aanwenden van de mogelijkheden van een smartphone. Via bluetooth geeft het naast je persoonlijke data ook de statistieken van de hele natie weer. Aan de gebruiker om de gegevens te laten opslaan door de smartphone-app of om het als eenmalige proef te laten beschouwen. Uiteindelijk zou het systeem ook de mogelijkheid kunnen bieden om te zien waar er meer of minder gedronken wordt... (br.hln)
|