De Schoonste Boerin van Vlaanderen 2017-2018 is Mieke Verniest. De 35-jarige vrouw uit het Oost-Vlaamse Zwalm werd gisterenavond verkozen tijdens een show in het Gentse Flanders Expo op Agriflanders, de grootste land- en tuinbouwbeurs van Vlaanderen.
Er waren negen kandidates voor de titel. De 'Schoonste Boerin' werd gekozen door een vakjury van tien landbouwjournalisten, waarvan de helft mannen en de helft vrouwen. "Zij houden rekening met een hele resem criteria: spontaniteit, uitstraling, mondigheid, assertiviteit, gezond boerinnenverstand... Daarbovenop jureren ze de onderdelen van het gala. Ten slotte tellen ook de punten mee van de praktische proeven die de dames aflegden", zegt de organisatie.
Tijdens Agriflanders waren er opdrachten met onder meer een proef met de kettingzaag en het reanimeren van mensen.
De presentatie van de show, die het badpakkendefilé achterwege liet, was in handen van de uittredende Schoonste Boerin Karen Verplancke. Minister van landbouw Joke Schauvliege reikte de prijs uit en de winnares ging met een tractor van John Deere naar huis. Mieke Verniest, die werkt in de varkensteelt en akkerbouw, is de komende twee jaar de ambassadrice van de Vlaamse land- en tuinbouw. De eerste ereboerin werd Evi Van Camp uit Koningshooikt. (br.hln)
Waarom we baby's instinctief aan de linkerkant vasthouden
Waarom we baby's instinctief aan de linkerkant vasthouden
Of het nu om je eigen kind gaat, of om je neefje of nichtje: de kans is groot dat je de baby tegen je linkerschouder aanvlijt. Onderzoek heeft aangetoond dat 70 tot 85 procent van de mensen instinctief voor links kiest, en daar blijkt een goede reden voor te zijn.
Persoonlijk hebben wij nooit echt diep nagedacht over de manier waarop we een baby vasthouden - naast 'niet laten vallen' -, maar de wetenschap deed dat wel. Dat we kleine kindjes meestal op onze linkerarm zetten, was al langer beken, maar niemand wist goed waarom.
Een nieuwe studie in het tijdschrift Nature Ecology and Evolution meent nu echter het antwoord te weten. Ze merkten op dat het gedrag vooral voorkomt bij vrouwen, en bijvoorbeeld ook bij vrouwelijke primaten. De wetenschappers vermoeden nu dat dit te maken heeft met onze hersenhelften.
Diepere band Zoals je misschien wel weet wordt de rechterkant van ons lichaam gestuurd door de linkerhersenhelft, en vice versa. Als we de baby links vasthouden, zetten we dus de rechterkant van ons brein aan het werk. En dat deel is verantwoordelijk voor het verwerken van emoties, maar ook voor gezichtsherkenning. Als je dus naar de baby op je linkerarm kijkt, koppel je als het ware emoties aan het gezichtje van het kind, met een diepere band als resultaat.
Met andere woorden: een baby aan de linkerkant helpt om de band tussen jou en het kind te versterken. Zet jij de baby op je rechterarm? Dan ben je misschien nog niet klaar voor kinderen. Of was de linker gewoon moe, dat kan ook. (br.hln)
Hond redt leven baasje met gebroken nek door 20 uur op hem te liggen in vrieskou
Hond redt leven baasje met gebroken nek door 20 uur op hem te liggen in vrieskou
Bob, een man uit de Amerikaanse staat Michigan, ging op oudejaarsavond buiten brandhout halen. Omdat hij maar even buiten zou zijn, droeg hij enkel zijn lange onderbroek, een hemd en pantoffels. Het vroor toen 4 graden. Bob gleed uit en brak zijn nek. Gelukkig was Kelsey bij hem, zijn Golden Retriever. Die ging op haar baasje liggen om hem warm te houden. 24 uur lang. "Hij heeft veel geluk gehad dat zijn hond bij hem was en hem hielp", oordeelt de dokter die Bob behandelde.
"Ik riep om hulp, maar mijn naaste buur woont bijna een kilometer verderop en het was toen al halfelf. Maar gelukkig kwam Kelsey", verklaart de man.
Warm en alert De vijfjarige hond hield Bob warm door op hem te gaan liggen. Ze hield haar baasje wakker door aan zijn gezicht en handen te likken.
"Ze bleef blaffen om hulp, maar week niet van mijn zijde. Ze hield me warm en alert. Ik wist dat ik moest volhouden om in leven te blijven. Tegen de ochtend had ik geen stem meer en kon ik niet meer om hulp roepen, maar Kelsey bleef blaffen".
"Haar gehuil alarmeerde uiteindelijk mijn buur. Die vond me om halfzeven 's avonds op nieuwjaarsdag".
Zwaar onderkoeld De buur belde de hulpdiensten. Toen Bob in het ziekenhuis aankwam, bedroeg zijn lichaamstemperatuur slechts 21 graden. De normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden, onderkoeling treedt op wanneer de lichaamstemperatuur onder de 35 graden gaat.
"Ik was verbaasd dat ik geen vrieswonden had. Ik ben zeker dat ik dat te danken heb aan Kelsey's vastberadenheid om me warm te houden".
Tot grote verrassing van de dokters herstelde Bob snel. "Na de operatie begon hij als bij wonder zijn ledematen met grote kracht te bewegen", stelt de neurochirurg Chaim Colen van het McLaren Northern Michigan ziekenhuis.
"De meeste mensen met verwondingen aan de ruggengraat, kunnen niet bewegen. Was het de koude of het feit dat hij in de sneeuw lag dat hem heeft geholpen, ik weet het niet. Maar het was zeker zijn hond die hem in leven hield, Bob heeft echt geluk gehad".
Bob heeft nog een lange revalidatie voor de boeg maar verwacht wordt dat hij volledig zal herstellen. "Ik ben mijn twee helden eeuwig dankbaar." (br.hln)
Dames en heren, haal die zakdoeken en warmwaterkruiken maar al boven, want het ziet ernaar uit dat we vanaf volgende week veel kans hebben om griep op te lopen. Een nieuwe studie in het Journal of Clinical Virology heeft immers ontdekt wanneer de kans op de ziekte het grootst is.
Dat we in de winter meer kans hebben op griep dan in de zomer, dat is nogal logisch. Maar Zweedse wetenschappers hebben nu ook het precieze tijdsstip ontdekt waarop de kans op een griepepidemie het grootst is. De uitbraak van de griep vindt immers plaats ongeveer een week na de eerste winterprik. Zo eentje als wij nu meemaken, zeg maar.
De wetenschappers namen meer dan 20.000 stalen bij zieke mensen in Göteborg en analyseerden die om te kijken met welk virus ze precies te maken hadden. Daarna vergeleken ze die data met de gegevens van het meteorologische instituut. En zo ontdekten ze een patroon: elk jaar brak de griep uit na de eerste echt koude week van het jaar, waarbij de temperaturen een paar dagen onder nul duiken.
Droog en koud Researcher Nicklas Sundell weet ook de reden daarvoor: "We geloven dat de plotse val in temperatuur de epidemie een duw in de rug geeft. En eens de griep uitgebroken is, maakt het niet echt meer uit wat voor weer we hebben. Ook al wordt het opnieuw warmer, de zieke mensen zullen anderen blijven besmetten."
Het griepvirus wordt immers overgedragen via druppeltjes van bijvoorbeeld een nies- of hoestbui. Die verpreiden zich gemakkelijker als het koud is en als de lucht heel droog is. De droge lucht absorbeert dan de vloeistof in de druppeltjes, waardoor die langer en verder kunnen 'reizen'.
Maak je borst dus maar al nat, want het is niet alleen de griep die dit patroon volgt. "Ook bepaalde infecties op de luchtwegen en bijvoorbeeld het coronavirus breken uit na de eerste koude week." Sundell geeft gelukkig wel nog wat tips mee om de epidemie in te perken en jezelf en anderen te beschermen. "Hou je hand voor je mond als je hoest of niest, was regelmatig je handen en probeer elk jaar de griepprik te halen." (br.hln)
De zeven grootste supermarktketens van ons land starten in maart met een proefproject aan de afdelingen groenten en fruit. Wie daar nog een plastic zakje wil, moet voortaan betálen voor een duurzaam exemplaar. Intussen schrapt ook Delhaize de herbruikbare kassa-tas van tien cent.
De herbruikbare tasjes aan de versafdelingen zijn een idee van Comeos, de koepelorganisatie van de Belgische handel en diensten. In totaal zeven supermarktketens, waaronder Delhaize, Colruyt en Carrefour, doen mee. In maart gaat het project van start. Elke keten beslist zelf in hoeveel winkels en welke winkels precies. Na drie maanden wordt het project afgerond en de bevindingen overgemaakt aan de overheid. Overal zal het basisprincipe hetzelfde zijn. Verse tomaatjes, wat witloof uit volle grond, of een kilo appels? U zal er een tasje voor moeten kópen, in plaats van er eentje gratis te nemen. Dat zal dan wél een degelijk exemplaar zijn: herbruikbaar, wasbaar, semitransparant en compact opvouwbaar.
Dat of papier
Comeos wil met het proefproject inspelen op toekomstige wetgeving. Om komaf te maken met de veelheid aan verpakkingsmateriaal bijten de gewesten al geruime tijd hun tanden stuk op nieuwe regels. Eén van de pistes die de wetgever oppert, is de invoering van papieren tassen in plaats van plastic, maar dat vindt het gros van de supermarkten geen goed idee. "We hebben dat onderzocht en stellen vast dat de milieu-impact van papier zes keer zwaarder is", zegt Hans Cardyn van Comeos. "Voor één pallet plastic zakken heb je zeventien palletten papieren zakken nodig. Het is 3,5 keer duurder en niet gebruiksvriendelijk: steek er twee kilo koude tomaten in die recht uit een koelafdeling komen en de condens zal ervoor zorgen dat het zakje vochtig wordt en scheurt." Ook aan de kassa's vrezen supermarkten problemen. Elk papieren zakje zou er moeten worden opengemaakt en dat kost tijd. Een grote keten becijferde wat dat zou kosten. Het kwam neer op een meerkost van 3,8 miljoen euro aan personeel op jaarbasis.
4.560 ton bespaard
Met de herbruikbare tasjes wil Comeos de overheid een alternatief aanreiken. Want dat er iéts moet veranderen, staat vast. Sinds de sector in 2004 stelselmatig de eenmalige plastic kassazakken schrapte, werd al 4.560 ton plastic uitgespaard. Hoeveel de tasjes kosten, zal elke supermarktketen zelf beslissen. Sommige ketens zullen tegelijkertijd óók nog gratis tasjes aanbieden.
Intussen gaat Delhaize nog een stap verder. De keten maakt komaf met de herbruikbare kassazakken van tien cent. De bestaande voorraden worden opgebruikt, maar er worden géén nieuwe plastic zakken meer gemaakt. De duurderde, veel sterkere geweven zakken van tachtig cent, blijven wél bestaan. "Een maatregel, in afwachting van nieuwe wetgeving", zegt Delhaize. (br.hln)
Duitsland heeft er een nieuw cultureel icoon bij: de Elphilharmonie in Hamburg. Het concertgebouw werd feestelijk ingehuldigd, in aanwezigheid van onder meer bondskanselier Angela Merkel en de Duitse president Joachim Gauck.
Zon 2.100 gasten waren uitgenodigd voor de officiële opening van "Elfie", zoals het gebouw in de volksmond wordt genoemd. De veiligheidsmaatregelen waren erg streng, na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn.
Aan het spectaculaire gebouw, op de rechteroever van de Elbe, is zowat tien jaar gewerkt. Het project liep herhaaldelijk vertraging op en ook de kosten rezen de pan uit. De constructie in staal en glas, ontworpen door de architecten Herzog en de Meuron, kostte uiteindelijk 789 miljoen euro, tien keer meer dan begroot.
Maar dat kon de pret woensdag niet drukken. De burgemeester van Hamburg had het over een "historische dag" voor de stad. Het Elbphilharmonie Orchestra onder leiding van Thomas Hengelbrock stond in voor de muziek. (br.hln)
Wie alweer terug aan het werk is, heeft waarschijnlijk ook al opgemerkt dat heel wat collega's ziek zijn. Het is dan ook "de tijd van het jaar", zoals ze weleens zeggen in de volksmond. Slik dus snel maar wat extra vitamine C en hoe meer citroensap in je thee hoe beter. Of toch niet?
Vitamine C is op multivitamines na, althans in de Verenigde Staten, het populairste voedingssupplement. En dat is geen slecht nieuws, want vitamine C geeft meer energie, het verhoogt de opname van ijzer, is goed voor de huid, spieren, botten en bloedvaten, en het zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed werkt. En vooral om die laatste reden slikken mensen massaal supplementen van de vitamine, om toch maar niet ziek te worden.
Alleen werd uit een Amerikaanse studie van 50 jaar vastgesteld dat vitamine C bij gezonde mensen helemaal niet helpt om verkoudheid en griep te voorkomen. Dat lees je goed ja. Alleen bij wie door omstandigheden een erg verzwakt immuunsysteem heeft, kan een dosis van 200 mg vitamine C per dag de kans op een verkoudheid halveren. Wél zouden verkoudenheden en griepjes iets minder lang duren bij mensen die lange tijd supplementen slikken, maar heel groot is het verschil niet.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen vitamine C nodig hebt, alleen moet je er ook geen wonderen van verwachten. Het menselijk lichaam neemt de vitamine trouwens veel makkelijker op uit voeding. Regelmatig rode paprika, kiwi, en citrusvruchten eten is dus aangeraden. (br.hln)
De afgelopen week hebben opvallend veel meer Belgen een huisarts geraadpleegd met symptomen van griep. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) vandaag. Tussen 2 en 8 januari stapten er per 100.000 inwoners 133 naar de huisarts met griepsymtomen. Vanaf 140 raadplegingen per 100.000 inwoners, is er sprake van een griepepidemie.
Volgens het WIV wordt de drempel van 140 consultaties "hoogstwaarschijnlijk" in de komende week bereikt of overschreden.
Inenting Uit analyse van het WIV blijkt dat enkel het griepvirus van het type A in omloop is. Het gaat dan vooral om de stam A(H3N2). Dat is goed nieuws voor wie de voorbije maanden een inenting tegen griep heeft gekregen, want dat is ook de stam die in de vaccins die in ons land beschikbaar zijn, aanwezig is.
Frankrijk Ook in onze buurlanden is de griep aan een opmars bezig. Frankrijk kampt al drie weken op rij met een hevige griepepidemie, waarbij in sommige regio's sprake is van 738 zieken per 100.000 inwoners.
Contact Om een verdere verspreiding van de ziekte bij ons te voorkomen, beveelt het WIV patiënten aan om meteen een huisarts te contacteren bij griepsymptomen, en om in dat geval thuis te blijven en overbodig contact met andere mensen zoveel mogelijk te vermijden. Ook de handen vaak en grondig wassen, met water en zeep, kan helpen. (br.hln)
Dit zijn de tien meest opgezochte taalkwesties. Maak jij fouten?
Dit zijn de tien meest opgezochte taalkwesties. Maak jij fouten?
Is het 'je vindt' of 'je vind'? Is 'geüpdatet' of 'geüpdate' correct? Schrijf je 'ervoor' of 'er voor'? De pagina's waarop die taalkwesties uitgelegd staan, waren vorig jaar de vaakst geraadpleegde van de website van de Taaltelefoon.
In zijn nieuwsbrief geeft de Taaltelefoon, de taaladviesdienst van de Vlaamse overheid, wat cijfers en feiten over 2016. De dienst ontving 1 procent meer taalvragen via telefoon, e-mail en sociale media dan in het jaar ervoor: 6.506 om precies te zijn. De website taaltelefoon.be registreerde 1,8 miljoen bezoekers, goed voor 3,4 miljoen geraadpleegde pagina's. En sinds eind september lokte de nieuwe rubriek "Spellingtests" 164.000 bezoeken.
Hieronder vind je de top tien van de meest opgezochte taalkwesties. Waar heb jij moeite mee?
1. je vindt / jij vindt / je vind* / jij vind* Voor de twijfelaars: 'je vindt' of 'jij vindt' is correct. Staat je/jij als onderwerp achter de persoonsvorm, dan valt de 't' weg: 'Vind jij dat boek goed?'. Kan je 'je/jij' vervangen door 'jou(w)', dan is het geen onderwerp en moet de 't' blijven staan.
2. geüpdatet / geüpdatete / geüpdate* / geüpdated* Het correct gespelde voltooid deelwoord van updaten is geüpdatet. Bijvoorbeeld: 'Ik heb mijn computer geüpdatet'. Als update gebruikt wordt als een bijvoeglijk naamwoord, is het gek uitziende 'geüpdatete' correct. Vb: de geüpdatete computer.
3. ervoor / er voor Dit is een ingewikkelde. Taalkundig gezien moet je 'ervoor' aan elkaar schrijven als het om een voornaamwoordelijk bijwoord gaat, of als er een dat-zin of een beknopte bijzin volgt. Bijvoorbeeld: 'Ze zorgt ervoor'.
Om het simpel te houden, onthou je best gewoon dat 'ervoor' meestal aan elkaar geschreven wordt TENZIJ 'voor' bij een ander zinsdeel hoort. In vb 'Wie gaat er voor het eten zorgen' hoort 'voor' bij 'het eten'.
4. goedemorgen / goeiemorgen / goede morgen / goeie morgen / goedenmorgen* Nog eentje die moeilijker is dan het lijkt. In de meestegevallen schrijf je 'goedemorgen' of 'goeiemorgen' aan elkaar. Maar: als je iemand groet en je doet dat met het lidwoord 'een', dan schrijf je ze los van elkaar. Vb: 'Een goede morgen, tante Rita'. Wil je ook benadrukken dat het om een gunstige ochtend gaat, of een bepaalde ochtend, dan schrijf je ze ook van elkaar. 'Het was een goede morgen voor de winkelier' bijvoorbeeld.
5. mezelf/mijzelf Beide vormen zijn correct. Met 'mijzelf' leg je gewoon iets meer klemtoon. Vb: 'Ik ken mezelf' en 'Ik ken mijzelf'.
6. Aanspreking in brieven en e-mails In een informele brief of mail hoef je je hier niet al te veel zorgen over te maken. 'Beste Piet', 'Dag Anja' of 'Goedemorgen Els', het mag allemaal. Gaat het om een formele situatie, dan is 'geachte' het woord dat je zoekt, gevolgd door 'heer' en/of 'mevrouw'. Spreek je iemand aan met zijn functie, dan komt 'mijnheer' wel eens voor: 'geachte mijnheer de minister'.
7. ideeën / ideëen* / ideën* Ligt de klemtoon op de laatste 'e'? Dan voeg je er nog een 'e' aan toe en gebruik je een trema om het leesbaar te houden. Die 'dubbele puntjes' komen dan op de laatste 'e'. Met andere woorden: 'ideeën' is correct.
8. Schrijfwijze gsm-nummers Vergeet schuine strepen of liggende streepjes. Gsm-nummers schrijf je als volgt (enkel met spaties: vb: 0482 45 56 42 of + 32 482 45 56 42.
9. mijns inziens / mijn inziens* / naar mijns inziens* De correcte vorm is 'mijns inziens' (met twee keer 's'). Maar je kan ook gewoon 'naar mijn mening' gebruiken om het vlot en simpel te houden.
10. Standaardtaal in België en Nederland Ten slotte zoeken ook heel wat mensen informatie over de verschillen tussen correct taalgebruik in België en Nederland. Voor een heleboel voorbeelden en een overzicht van de taalevolutie op dit vlak verwijzen we je graag door naar de website van de taaltelefoon.
Wie worstelt met een taalvraag, krijgt gratis advies van de Taaltelefoon. Die is elke werkdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur bereikbaar op het telefoonnummer 078/152025. Op woensdagen is de dienst ook telefonisch bereikbaar tussen 14.00 en 16.00 uur, behalve tijdens schoolvakanties. Vragen kunnen ook via een formulier op de websites taaltelefoon.be en taaladvies.net gesteld worden. (br.hln)
Monopoly krijgt nieuwe pionnen (en jij kan stemmen)
Monopoly krijgt nieuwe pionnen (en jij kan stemmen)
Speelgoedfabrikant Hasbro heeft beslist om het populaire bordspel Monopoly wat te vernieuwen. Dat zullen ze doen door acht nieuwe pionnen te introduceren. De liefhebbers van het spel kunnen zelf bepalen welke nieuwe pionnen straks op het speelbord verschijnen.
Monopoly werd bij de introductie in het jaar 1935 voorzien van acht pionnen: de kat, de hond, de laars, de hoge hoed, de auto, het schip, de kruiwagen en de vingerhoed. Later kwamen er variaties en toevoegingen, zoals het oude strijkijzer, de handtas en het kanon. Deze wil Hasbro nu vervangen door acht nieuwe. Uit 56 mogelijkheden op de website www.votemonopoly.com kunnen liefhebbers hun favoriete acht pionnen kiezen. Op de acht huidige pionnen kan overigens ook gestemd worden.
Tussen de mogelijkheden staan er onder meer een schildpad, een fototoestel, verscheidene emoji's, een badeendje, een hashtag en een trompet. Stemmen kan nog tot eind deze maand. (br.hln)
John Walker( 1943-2011) is een van de oprichters van de Amerikaanse popgroep The Walker Brothers.
De zanger en gitarist richtte de groep in 1964 samen met Scott Engel, John Maus en Al Schneider op. De groep scoorde in het Verenigd Koninkrijk een reeks top 10-albums, en een nummer 1-hit met "Make It Easy on Yourself" en "The Sun Ain't Gonna Shine (Anymore)", die beide ook de Amerikaanse top 20 bereikten.Vooral in Engeland was de groep erg populair. In 1978 viel de band uiteen. Walker werd gitaarbouwer en vestigde in Californië zijn eigen opnamestudio. In 2004 ging hij weer optreden.
Toegegeven, er circuleren regelmatig hilarische katten op het internet. Maar Cezar wint nu al met stip de hoofdprijs van het jaar 2017. De pels van de Perzische poes lijkt eerder op die van een schaap, en ziet er heerlijk zacht uit. Mogen wij hem adopteren?
Cezar de kat woont in Servië, maar dankzij zijn baasje die graag foto's neemt van het fotogenieke beest, kunnen wij er ook hier van meegenieten. Zijn lange haren maken dat hij lijkt op een miniatuur-schaapje, wat de aaibaarheidsfactor nog eens drie keer zo groot maakt. Ondanks de grumpy blik die Cezar wel eens durft bovenhalen, maar die hem alleen nog maar hilarischer maakt.
Jaloers op deze kat? Troost je, qua pelsverzorging is dit huisdiertje net iets minder interessant. Getuige ook de foto waarop Cezar met een kortgeschoren pels poseert. Al blijft hij zelfs dan ook schattig. (br.hln)
Collega's in de bres voor Robbe De Hert: al 15.000 euro ingezameld
Collega's in de bres voor Robbe De Hert: al 15.000 euro ingezameld
Robbe De Hert (74) beleeft zijn 'Warmste Week'. Sinds de regisseur in deze krant getuigde over de armtierige omstandigheden waarin hij leeft, regent het steunbetuigingen. Nu is er ook een financiële hulpactie en volgt waarschijnlijk ook nog een benefiet. "Robbe verdient dit. Hij is een icoon."
Van Guido De Craene en An Swartenbroekx tot Clouseau-bassist Vincent Pierins en komiek Bert Gabriëls. Allemaal doneerden ze gisteren gul via de crowdfundingactie die voor De Hert werd opgezet. In één dag steeg het bedrag vlot boven de 15.000 euro. Geld dat integraal naar de filmmaker gaat en waarmee hij niet enkel zijn project 'Hollywood Aan De Schelde' kan vervolledigen, maar zich in één beweging ook wat comfortabeler kan settelen. Na de horrorverhalen over zijn morfineverslaving en de muizen in zijn appartement lijkt nu de redding nabij. Acteurs, regisseurs, komieken en artiesten: allemaal vormen ze één blok in de hoop de vooropgestelde 100.000 euro binnen te halen. "Hartverwarmend dat er zoveel reacties uit artistieke middens komen", aldus acteur en regisseur Guido De Craene. "Robbe heeft - net als velen onder ons - veel geld in een project gestopt. 100.000 euro, naar eigen zeggen. Dan kan het misgaan, maar die risico's neem je nu eenmaal uit gedrevenheid. Al hoop ik dat hij het geld niet integraal in 'Hollywood Aan de Schelde' pompt, maar misschien ook op zoek gaat naar een ander appartementje. Zodat hij van een rustige oude dag kan genieten. Ook hoop ik dat er misschien eens iemand als pakweg Erik Van Looy voor zijn project gaat pleiten bij het Vlaams Audiovisueel Fonds."
Marktleider AB InBev verhoogt volgende maand de prijs van zijn pilsbier. Ook Alken Maes en Brouwerij Haacht (Primus) gaan de pilsprijs optrekken, zo bevestigen ze vandaag.
Wat AB InBev betreft: concreet wordt een bak bier zo'n 37 eurocent duurder, de prijs van een pint stijgt met zo'n 1,4 cent.
Alken Maes, de nummer twee op de markt, bevestigt dat het in januari een prijsverhoging doorvoert voor de retail, en in februari voor de horeca. Maar met hoeveel is niet duidelijk.
Idem bij de derde brouwer van het land, Brouwerij Haacht. Hier gaan de prijzen in maart de hoogte in voor de horeca. In principe volgt de distributiesector, de supermarkten, dan enkele maanden later. Hoeveel de bierprijs omhooggaat, is eveneens nog niet duidelijk.
Volgens AB InBev is het van september 2015 geleden dat het bedrijf de bierprijs verhoogde. "Dat is nodig om langetermijninvesteringen in de Belgische markt te financieren", luidt het.
Horeca Vlaanderen raadt cafébazen aan om de prijsverhoging zo snel mogelijk door te rekenen aan de klant. (br.hln)
Tiener loopt dubbelganger tegen het lijf. En het wordt nog vreemder
Tiener loopt dubbelganger tegen het lijf. En het wordt nog vreemder
Toen de Amerikaanse Santana Gutierrez (17) in een winkelcentrum in San Diego werd aangesproken door een meisje dat aan de slag was voor een goed doel, kon ze maar aan één ding denken: ze lijkt als twee druppels water op mij. De jonge vrouwen namen een foto en die ging meteen viraal op Twitter. Deze week kwamen daar enkele reacties op die zo mogelijk nog ongelofelijker waren.
Santana is eigenlijk van Las Vegas, maar ze studeert in La Jolla, vlakbij San Diego. "Het was echt een ongelofelijk toeval dat ik dat meisje ontmoette", vertelt ze. "Ik ga normaal gezien naar een ander winkelcentrum dichterbij, maar ik moest in een Applestore zijn. En daarom reed ik toch naar de Fashion Valley Mall verderop. Toen ik daar rondliep met een vriendin, sprak Isobel me plots aan."
Liefdadigheidsorganisatie Het meisje was er aan de slag voor de liefdadigheidsorganisatie 'Save the Children'. "Ik voelde me er wel een beetje schuldig over, maar ik luisterde totaal niet naar wat ze zei", aldus Santana. "Ik kon maar aan één ding denken: wat lijkt ze toch op mij. En Isobel bleek blijkbaar van hetzelfde gedacht."
Foto Bij wijze van grap gingen de meisjes samen op de foto en ze wisselden contactgegevens uit. Santana zette de foto op Twitter en sinds september werd die al meer dan 36.000 keer geliket en 20.000 keer gedeeld. Deze week werd het verhaal zo mogelijk nog vreemder.
Want iemand antwoordde dat ze een vriendin had die er net zo uitzag als de twee meisjes. "Ik wist niet waar ik het had", aldus Santana. "Ik toonde de foto zelfs aan mijn ouders, voor het geval er iets was dat ik moest weten. Maar ze zeiden dat we geen enkele familieband hadden. Het was zo vreemd."
Kort daarna dook er nóg een foto op van een meisje dat op de andere drie leek. En enkele Twitteraars deelden ook foto's van de actrices Samantha Boscarino en Auli'i Cravalho, die ook een buitengewone gelijkenis vertonen met de jonge vrouwen.
"Het zou geweldig zijn mochten we eens allemaal samen kunnen afspreken", aldus Samantha. "Met Isobel heb ik al contact, maar het zou leuk zijn mocht ik de anderen ook kunnen spreken. Zou het niet geweldig zijn mochten we dan ook allemaal dezelfde outfit aantrekken?" (br.hln)
In het nationaal park der vulkanen in Rwanda is een dominante berggorilla weer opgedoken nadat hij in oktober spoorloos verdwenen was. De zilverrug, Cantsbee genaamd, is een van de twee nog levende berggorilla's die werden bestudeerd door de vermoorde Amerikaanse primatologe Dian Fossey, die bekend werd door (de verfilming van) haar boek 'Gorillas in the Mist'. Dat meldt National Geographic op zijn website.
Cantsbee is ondertussen al 38 jaar oud, daarmee is hij de langst levende zilverrug die ooit in het wild is geregistreerd. Al meer dan twee decennia is hij de dominante leider van een groep berggorilla's die in haar hoogdagen uit wel 65 gorilla's bestond, terwijl de gemiddelde groep uit ongeveer 10 leden bestaat. De groep wordt al jarenlang opgevolgd door het Dian Fossey Gorilla Fund.
In oktober meldde dat fonds dat Cantsbee spoorloos verdwenen was en dat vermoed werd dat hij was overleden aan ouderdom. Donderdag stelden de spoorzoekers die Cantsbee's groep opvolgen echter vast dat de dominante zilverrug was teruggekeerd. Waar hij al die tijd geweest is en wat hij precies heeft uitgespookt, is niet duidelijk. Hij bleef dan ook drie maanden lang onopgemerkt door de 73 spoorzoekers van het gorillafonds die dagelijks in het gebied op zoek gaan naar de twaalf gorillagroepen die er worden opgevolgd.
"Cantsbee zou ziek geweest kunnen zijn en daardoor achterop zijn geraakt, of hij zou gewoon vertrokken kunnen zijn", zegt Tara Stoinski, voorzitter van het gorillafonds. "We weten het antwoord niet en we zullen het nooit weten."
In Cantsbee's afwezigheid nam zijn zoon Gicurasi, die zich al geruime tijd dominanter opstelde, de positie van leider van de groep op zich. Het gorillafonds is dan ook benieuwd of Cantsbee zal terugkomen in een secundaire rol, of zijn zoon zal uitdagen voor het leiderschap. (br.hln)
Weinig vrije dagen en betaalde feestdagen in België
Weinig vrije dagen en betaalde feestdagen in België
In vergelijking met de rest van Europa moeten de Belgen redelijk hard werken: met 10 betaalde feestdagen en gemiddeld 20 vakantiedagen bengelen we onderaan de Europese lijst.
Feestdagen zijn een waar plezier. Je hoeft die dag niet te werken, maar wordt wel betaald als je een bediende of arbeider bent. Werk je die dag wel? Dan krijg je normaal gezien ter compensatie een hoger uurloon. Het aantal betaalde feestdagen dat bij wet is vastgelegd, verschilt van land tot land. In het ene Europese land is het op dat vlak beter vertoeven dan het andere.
Het theoretische maximum aantal betaalde feestdagen dat door de wet is vastgelegd verschilt van land tot land. In de praktijk hangt het jaarlijks af van hoeveel feestdagen er in het weekend vallen. Die kunnen in sommige landen gecompenseerd worden door een aanvullende vrije dag in de werkweek die volgt op de feestdag.
Welke landen spannen de kroon?
Slovakije legde standaard 15 betaalde feestdagen voor de inwoners wettelijk vast. Sommige landen hebben er evenveel of meer, hoewel het aantal kan variëren. Zoals in Macedonië, die heeft er jaarlijks 12 tot 16. Inwoners in Zwitserland rekenen op 9 tot 16 feestdagen en in Bosnië en Herzegovina varieert het van 10 tot 15 betaalde feestdagen.
Inwoners in Frankrijk, Portugal en Zweden krijgen er 14. In Zweden is het wettelijke aantal vastgelegd op 11 betaalde feestdagen, maar in de praktijk zijn het er 14.
Waar staat België in de Europese lijst?
In België hebben we recht op 10 wettelijk bepaalde feestdagen. Er zijn nog Europese landen die dat aantal delen, zoals Denemarken en Noorwegen. De Belgen krijgen daarnaast gemiddeld 20 wettelijke vakantiedagen, wat ook eerder aan de gemiddeld/lage kant is in vergelijking met de rest van Europa.
In Duitsland bepalen de deelstaten zelf het aantal feestdagen. Daarom hebben sommige deelstaten 9 betaalde feestdagen en anderen 10 of 11. In nog andere delen van het land kunnen de werknemers rekenen op 12 en 13 feestdagen.
Ierland en Wit-Rusland legden 9 feestdagen vast. Nederland zelfs 'maar' 8. Alle andere Europese landen schommelen tussen 8 en 16 feestdagen.
De uitzondering?
Maar er is één land dat geen enkele betaalde feestdag bij wet heeft vastgelegd. Groot-Britannië is de uitzondering in Europa. Daar zijn werkgevers niet verplicht om betaalde feestdagen te geven. Die regeling wordt deels gecompenseerd doordat Britse werknemers 28 dagen jaarlijks verlof krijgen. Dat is veel meer dan in gelijk welk ander Europees land, op Estland na. Als een werknemer toch betaalde feestdagen geeft, dan is dat vaak het minimumaantal. (br.hln)
Alicia Van den Berghe-Corveleyn viert komende zondag haar 112de verjaardag. De Oostendse supereeuwelinge is daarmee de oudste vrouw in België. Ze woont op dit moment nog altijd in Oostende, in het woonzorgcentrum Lacourt.
Vorig jaar vierde Alicia een heel speciale verjaardag. Het was toen de eerste keer dat ze haar verjaardag kon vieren als oudste vrouw in België. Alicia is wel niet de oudste Belgische vrouw. Dat is Maria Anne de Sousberghe die op 7 november reeds 112 werd, maar verblijft in de buurt van Londen.
Alicia Van den Berghe-Corveleyn werd op 8 januari 1905 geboren in Oostende en vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog met haar ouders naar het Verenigd Koninkrijk, maar kwam terug naar België. Ze gaf eerder te kennen dat een dagelijkse "stuutje met américain preparé" haar geheim is.
Alicia wenst haar verjaardag altijd in intieme kring te vieren. De stad Oostende wenst haar een fijne verjaardag en stuurde haar een ruiker bloemen. Ook in het zorgcentrum wordt de verjaardag niet speciaal gevierd.
Alicia kan dit jaar de oudste vrouw ooit in België worden. Joanna Catharina Deroover is met 112 jaar en 186 dagen de oudste Belgische vrouw uit de geschiedenis. Zij overleed op 6 december 2002. (br.hln)
Lijkt jouw hond een even grote fan van "Thuis" als jij? Dat kan kloppen, want sommige hondenrassen zijn net zo verknocht aan de beeldbuis als mensen. Een Britse dierenarts legt uit welke hondenrassen de grootste televisiekijkers zijn, en wat ze dan zoal graag zien als ze in de zetel ploffen na een lange, euhm, "speeldag".
Dat huisdieren graag gezellig met jou naar de beeldbuis staren, is niets nieuws. Dierenartsen zijn al langer vertrouwd met de bingewatch-cultuur onder viervoeters, en er zijn zelfs hele YouTubekanalen gewijd aan tv-kijkende dieren. Malcolm Welshman, een voormalig dierenarts bij London Zoo, legt uit welke honden het liefst televisie kijken en welke programma's hun voorkeur genieten. Wordt jouw hond binnenkort baas over de afstandsbediening?
Wat zien honden op het scherm?
Of Frank uit Thuis een groen of rood hemd draagt, dat kan jouw viervoeter niet duidelijk zien. Voor een hond zien HD-televisiebeelden eruit als een hoop bewegende plaatjes, waarin ze slechts twee primaire kleuren zien: geel en blauw. Rood, groen en oranje is voor hen één geelachtige mengeling, en over het algemeen zien de beelden er vaag uit. De fijne details die wij als mensen zien kunnen zij niet onderscheiden. Maar toch hebben de dieren een specifieke voorkeur over wat er op de beeldbuis komt.
De favorieten van jouw viervoeter
Sommige programma's zijn hondvriendelijker dan andere, weet psycholoog Stanley Coren, die gespecialiseerd is in het gedrag van honden. "Honden reageren vooral op beelden van dieren of vogels die gefilmd zijn op ooghoogte van de hond," legt Stanley uit. "Veel honden kijken geen televisie omdat die op ooghoogte van de mens staat afgesteld." Wil je jouw huisdier plezieren? Dan zet je de televisie op de grond of op een laag tv-kastje. Ook het ras van de hond bepaalt of hij zich al dan niet ontpopt in een televisiekijker. Jachthonden worden bij het jagen meer gedreven door hun reukzin, dus zij zijn minder vatbaar voor wat ze zien op televisie. Soorten die meer op hun zicht zijn aangewezen om te jagen - zoals terriërs of een hazewind - zijn vatbaarder voor televisiebeelden.
Fictie versus realiteit
Begint je hond te grommen voor televisie? Dat komt omdat bewegende beelden tegen een stilstaande achtergrond hun jachtinstinct aanwakkeren. Een hond denkt al snel dat een televisiebeeld "echt" is, en kan wel eens in de huiskamer op zoek gaan naar die andere hond die hij op het scherm ziet. Soms leren ze daaruit dat wat ze zien niet "echt" is, maar lang niet altijd. Ook katten durven wel eens tegen een televisiescherm springen, in een poging iets wat zij daar zien te "vangen". Omdat ze meer kleuren onderscheiden dan honden, is het beeld voor hen nog realistischer. (br.hln)
Deze maand vliegt die sfeervolle kerstboom onherroepelijk de deur uit, wat elk jaar weer een pijnlijk afscheid is van de gezellige kerstsfeer. Om het leed te verzachten - niet alleen voor onszelf, maar ook voor het milieu - geven we je drie tips mee waardoor die kerstboom niet genadeloos in de vuilnisbak belandt.
1. Bewaren tot volgend jaar
Kocht je een kerstboom met wortel die in een pot is gekweekt, dan kan je proberen om de boom opnieuw in de volle grond planten. Laat de kerstboom eerst een tijdje op een koelere plek acclimatiseren, zoals een garage of kelder. Zo is de koude temperatuur buiten niet te overweldigend. Plant de boom na een paar dagen in de tuin, wanneer het niet vriest. Met een dosis geluk en een goede verzorging doet deze boom volgend jaar opnieuw dienst als sfeerbrenger binnenshuis. Kleine bomen hebben hierbij een grotere kans op slagen dan grotere. Vergeet zeker niet om de boom ook in de lente en zomer voldoende water te geven.
2. Recycleren
In de meeste steden en gemeenten wordt een kerstboomophaling georganiseerd, met het oog op recyclage van het groenafval. Op andere plekken worden de bomen dan weer verzameld voor een grote kerstboomverbranding, wat vanuit milieu-overwegingen dan weer minder interessant is. Wil je het materiaal van je kerstboom zelf recycleren voor in de tuin, dan kan je een verhakselaar gebruiken. De verhakselde takken van een kerstboom kan je gebruiken als tuinpad, of bodembedekker bij zuurminnende planten zoals azalea's en rhododendrons. De stam van de boom kan je in stukken zagen en als brandhout gebruiken.
3. Creatief met kerstbomen
Creatievelingen kunnen zich perfect uitleven met wat takken en naalden, want Pinterest bulkt van de DIY-ideetjes met een afgedankte kerstboom. Voor een lekker geurtje in huis maak je erg makkelijk zelf geurzakjes met dennennaalden. (br.hln)