Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




23-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer behoeftigen kloppen aan bij voedselbank

Steeds meer behoeftigen kloppen aan bij voedselbank

http://static1.hln.be/static/photo/2017/14/9/3/20170123111534/media_xll_9473718.jpg

In 2016 hebben 143.287 minderbedeelden een beroep gedaan op de Belgische voedselbanken. Het jaar voordien ging het nog om ruim 138.500 minderbedeelden. Dat zegt de Belgische Federatie van Voedselbanken. "Het aantal minderbedeelden dat geholpen wordt is op drie jaar met 17,3 procent toegenomen. Dat is een nooit geziene evolutie in de meer dan 30 jaar lange geschiedenis van de Belgische Voedselbanken", luidt het.

Volgens de voedselbanken zal de stijgende tendens zich in de komende jaren nog voortzetten. "Personen die slechts een klein pensioen hebben, nieuwe werklozen en eenoudergezinnen hebben het zeer moeilijk. Meer en meer jongeren, zonder werk en zonder ervaring, hebben problemen en moeten overleven met zeer beperkte middelen", klinkt het.

Vorig jaar werd met 15.000 ton ook meer voedsel verdeeld dan de ongeveer 13.000 ton van de voorbije jaren. Dat komt omdat vooral de giften uit de industrie en de distributie zijn toegenomen. Daarnaast komt een deel van het voedsel van het Europees fonds voor hulp aan minstbedeelden (FEAD).

Voor de komende jaren hebben de Belgische Voedselbanken de ambitie om te "professionaliseren". Met de programmatorische overheidsdienst Maatschappelijke Integratie werd daarom onder meer een bevraging uitgevoerd bij sociale organisaties, "om maximaal tegemoet te komen aan de noden en verwachtingen van de minstbedeelden wat betreft de samenstelling van de voedselpakketten".

Daarnaast is er ook overleg gepleegd met voedingsexperten en zijn er samenwerkingen op poten gezet met de OCMW's, om sociale re-integratie van de minstbedeelden te bevorderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw wordt live op Facebook drie uur lang verkracht door drie mannen

Vrouw wordt live op Facebook drie uur lang verkracht door drie mannen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/9/5/10/20170123011823/media_xll_9472915.jpg

Een 30-jarige vrouw is in het Zweedse stadje Uppsala drie uur lang verkracht door drie gewapende mannen terwijl ze buiten bewustzijn was. De feiten werden live uitgezonden in een besloten Facebookgroep. Een meisje dat de beelden online zag, belde de politie, die zich naar het appartement haastte en de mannen op heterdaad betrapte en arresteerde.

Het meisje dat de politie belde, zag hoe de gewapende mannen (geboortejaar 1992, 1996 en 1998) de kleren van een nagenoeg bewusteloze vrouw uitdeden en haar begonnen aan te randen. Een andere getuige dacht eerst dat het om een "slechte grap" ging, maar niets was minder waar.

Ziek
De politie haastte zich naar een appartement in de Zweedse stad Uppsala en kon er drie mannen op heterdaad betrappen. Ook dat was live te zien op Facebook want pas iets later werd de camera afgezet. "Het eerste wat je denkt is: 'hoe kan je een vrouw zoiets aandoen?'. En hoe kan je dit dan nog eens live doen?'", vroeg nog een andere getuige, die het filmpje ook live gezien had zich af. "Dit is gewoon ziek." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag is het klaagvrije maandag, zo doe jij succesvol mee

Vandaag is het klaagvrije maandag, zo doe jij succesvol mee

http://static1.hln.be/static/photo/2017/4/1/4/20170123085821/media_xll_9473404.jpg

Al een bus gemist vandaag, in de file gestaan of koffie over je broek gemorst? Probeer het vloeken daarover vandaag eens na te laten, want het is klaagvrije maandag. Dit initiatief van de Nederlandse Sandra Brandt roept op om gezeur en geklaag in te slikken, waardoor je veel meer positieve energie over houdt.

We hebben altijd wel iets om over te klagen. Het weer zit niet mee, we zijn moe en het weekend was weer veel te kort. Toen de Nederlandse Sandra Brandt op haar 25 ziek werd, besloot ze om te stoppen met klagen. Ze merkte dat minder zeuren het voor haar makkelijker maakte om met die ziekte om te gaan. Om haar ervaring met anderen te delen, startte ze in 2015 de klaagvrije maandag op, waar ze op regelmatige tijdstippen anderen oproept om eens een dag al je gezeur voor jezelf te houden.

Elke dag klaagvrij

Vind je één dag niet klagen al moeilijk? Sandra probeert zelf 365 dagen per jaar haar negativiteit op afstand te houden, wat haar meer inzicht in haarzelf geeft. "Ik kan wel tegen de buurvrouw klagen over mijn man die niet luistert, maar ik kan daar ook een laagje onder duiken, " vertelt ze aan Vrouw.nl. "Wat schuilt er achter? Zou ik meer in verbinding willen staan met mijn partner? Mis ik het contact? Als je dat uitspreekt en daarbij ook kritisch naar jezelf kunt kijken, krijg je een veel fijner en oprechter gesprek. Er wordt makkelijk over koetjes en kalfjes gepraat, terwijl ik ervaar dat er meer behoefte is aan oprecht contact. Dat is toch waar het om gaat in het leven?"

Stoppen met klagen in 5 stappen

Zin om een dagje klaagvrij door het leven te gaan? Deze vijf tips helpen.

1. Hou een klaagboekje bij
Schrijf elke klacht die in je opkomt op in een boekje, in plaats van ze uit te spreken. Confronterend, want je staat ervan versteld hoe vaak je zinloos begint te zeuren. Maar bewustwording is een eerste cruciale stap, dus hou nauwkeurig bij hoe vaak je klaagt en waarom. 


2. Zoek geen andere klagers op
Zeuren is besmettelijk, en als iemand begint, volgt de rest al snel. Trap niet in die val, en zoek andere gesprekspartners op. Zeurt er toch iemand tegen jou, kanaliseer dat dan met "dat valt toch mee" of "zo erg is dat niet". Na een tijd zoeken de zeurders andere slachtoffers om lastig te vallen, omdat ze in jou geen geschikt klankbord meer vinden. 

3. Ga op zoek naar oplossingen
In plaats van zinloos te zeuren: zoek een oplossing voor het probleem. Constructiever én beter voor het humeur. Is er geen oplossing? Niets aan te doen. En zeker niet zeuren, want dat helpt ook niet. 

4. Zoek het positieve in het negatieve
Toch een zeurderige zin laten ontsnappen? Laat er een "maar" opvolgen, waarna je het positieve van de situatie benadrukt. "Mijn trein is verdorie weer te laat, MAAR ik kan nu wel mijn hele krant uitlezen." Elk nadeel heb zijn voordeel. 

5. Verander "ik moet" in "ik ga" 
Het lijkt een kleintje, maar woordgebruik kan wel degelijk invloed hebben op je gemoedstoestand. Verander die "ik moet de afwas doen" in "ik ga de afwas doen", en je voelt je er beter bij. Bovendien ben je dan alvast niet aan het zeuren. Goed bezig! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruce Springsteen Save The Last Dance For Me

Bruce Springsteen  Save The Last Dance For Me

Klik op de foto om hem te beluisteren


» Reageer (0)
22-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg vrij voor terugkeer van gestolen maffia-Van Goghs naar Nederland

Weg vrij voor terugkeer van gestolen 'maffia-Van Goghs' naar Nederland

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/15/8/20170119183352/media_xll_9465428.jpg

Twee schilderijen van Vincent van Gogh, 'Zeegezicht bij Scheveningen' (1882) en 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' (1884/85), mogen terug naar Nederland. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechter in Italië, meldt het Van Gogh Museum vandaag.

De doeken werden in 2002 gestolen uit het museum in Amsterdam. Eind september 2016 werd bekend dat de schilderijen in Italië waren teruggevonden tijdens een groot onderzoek naar de Camorra, de maffia in Napels. Ze waren in handen van een van de meest criminele bendes. Tot vandaag lag er beslag op de werken, die dienden als bewijsmateriaal, maar de rechter heeft het opgeheven.

Directeur Alex Rüger van het Van Gogh Museum is blij dat de schilderijen kunnen terugkomen. "Op korte termijn zal in Italië de formele overdracht plaatsvinden. Er is nog geen exacte datum, maar naar verwachting zal het spoedig gebeuren", aldus Rüger.

Ook minister Jet Bussemaker (Cultuur) noemt het geweldig nieuws dat de schilderijen binnenkort terugkeren naar Nederland. "Naar alle waarschijnlijkheid kan iedereen, jong en oud, snel weer genieten van deze werken in het Van Gogh Museum", hoopt Bussemaker.

Eind september werd al bekend dat het ene schilderij, 'Zeegezicht bij Scheveningen', wat beschadigingen heeft. Het andere werk zou ongeschonden zijn. Van beide schilderijen ontbreekt de lijst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zara, Nike en andere merken die vroeger een andere naam hadden

Zara, Nike en andere merken die vroeger een andere naam hadden

http://static1.hln.be/static/photo/2017/14/13/5/20170121133916/media_xll_9469880.jpg

Op het internet circuleert momenteel het nieuwtje dat kledingketen Zara vroeger een andere naam had. Amancio Ortega Gaona opende in 1975 blijkbaar de winkel onder de naam Zorba. Omdat er al een winkel bestond met die naam, veranderde hij het uiteindelijk naar Zara. Al is Zara niet het enige merk dat vroeger anders heette.  (br.hln)

Sony: Tokyo Tsushin Kogyo
Yahoo: Jerry's Guide to the World Wide Web
Pepsi-Cola: Brad's Drink
Nike: Blue Ribbon Sports
Ebay: AuctionWeb
Subway: Pete's Super Submarines
Google: BackRub
LG: Lucky Goldstar
Nintendo: Marufuku Co. Ltd.
Blackberry: Research in Motion
PayPal: Confinity
Lay's: Smith's
M&M: Treets en Bonitos
Mexx: Moustache en Emanuelle


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Praatpalen zijn vanaf morgen definitief uitgepraat

Praatpalen zijn vanaf morgen definitief uitgepraat

http://static2.hln.be/static/photo/2017/16/2/2/20170122095056/media_xll_9471212.jpg

Vanaf maandag 23 januari zijn ze voorgoed verleden tijd: de praatpalen. De 1.350 oranje praatpalen langs de Vlaamse snelwegen worden vanaf morgen allemaal buiten dienst gesteld, meldt het Agentschap Wegen en Verkeer.

Met de praatpalen kan je bellen naar een operator die daarna je oproep doorgeeft. Aangezien de overgrote meerderheid van de bevolking tegenwoordig een gsm heeft, zijn de praatpalen niet meer zo nuttig als ze eens waren. Dat merkte Wegen en Verkeer ook in de cijfers: In 2000 waren er in Vlaanderen jaarlijks 27.000 oproepen, in 2010 nog 5.000 en in 2014 nog slechts 3.172. Dat zijn gemiddeld twee oproepen per praatpaal per jaar. "À rato van 750 euro werkingskost per praatpaal, waren dit best dure oproepen."

Museumstuk
Het Agentschap Wegen en Verkeer start morgen met het buitendienst stellen en afplakken van de praatpalen. Zo'n 130 zonnepanelen en omvormers, die de praatpalen van stroom voorzien, worden verzameld en verdeeld onder technische scholen. Een tiental praatpalen krijgen een mooi plaatsje in een museum. De rest van de praatpalen worden gerecycleerd volgens de wettelijke normen.

Vanaf 2018 zal de Vlaamse regering, door het buitendienst stellen van de praatpalen, ongeveer 1 miljoen euro op jaarbasis besparen. De praatpalen in de tunnels blijven nog actief tot eind mei 2017. Deze worden omgevormd naar een ander noodoproepsysteem. Deze omvorming neemt meer tijd in beslag. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw Asterix-album in oktober

Nieuw Asterix-album in oktober

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/0/2/20170120113503/media_xll_9467147.jpg

Bij Toutatis! Op 19 oktober verschijnt een nieuw album van Asterix. Dat heeft uitgeverij Hachette bekendgemaakt. Het 37ste verhaal van de stripreeks zal net zoals de vorige twee van de hand zijn van Jean-Yves Ferri (scenario) en Didier Conrad (tekeningen), die de reeks overnamen van de bejaarde Albert Uderzo.

Veel informatie over het nieuwe album is er nog niet. Alleen staat vast dat Asterix en Obelix hun dorp zullen verlaten voor een buitenlands avontuur. De vorige reis van Asterix was naar Schotland, in 'Asterix bij de Picten' uit 2013. In het vorige album, 'De papyrus van Caesar' uit 2015, bleven de striphelden in Gallië.

"Op het programma: bezoeken aan historische monumenten, gastronomische ontdekkingen en andere ontmoetingen met locals en beroemdheden", verduidelijken de auteurs, die ook al enkele tekeningen vrijgaven. Daaruit blijkt dat Obelix het beu is om menhirs te houwen en een strijder wil worden zoals Asterix.

Dit jaar viert de originele tekenaar van de reeks, Albert Uderzo, zijn 90ste verjaardag. De oorspronkelijke scenarist, René Goscinny, stierf 40 jaar geleden. De avonturen van Asterix zijn het grootste Franse stripsucces ooit, met ongeveer 370 miljoen verkochte albums in 110 talen en dialecten. (br.hln)


» Reageer (0)
21-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kun je jezelf trainen om te overleven op minder slaap?

Kun je jezelf trainen om te overleven op minder slaap?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/17/12/12/20170120165839/media_xll_9467907.jpg

Je kunt jezelf leren om de dag door te komen met minder slaap, dat beweert Jim Horne althans. Deze Britse slaapexpert en voormalig directeur van het Centrum voor Slaaponderzoek aan de Loughborough University zegt dat niet iedereen evenveel moet slapen om te kunnen functioneren. Sommigen die stressen omdat ze niet aan zeven of acht uur per nacht komen, maken zich zorgen om niks.

Jim Horne heeft onderzoek gevoerd naar hoeveel slaap mensen nodig hebben. De slaapexpert vroeg voor een experiment mensen die regelmatig zeven tot 8,5 uur slapen hun nachten in te korten door elke avond een beetje later in bed te kruipen, maar op het gebruikelijke uur op te staan. De proefkonijnen sliepen zo de eerste week een uur minder. De drie weken die erop volgden pitsten ze 1,5 uur van hun nachtrust af. Horner merkte op dat de proefpersonen overdag goed bleven functioneren en dat hun slaapkwaliteit ook goed bleef. 

Bij wie werkt het niet?
Elke dag een beetje later gaan slapen werkt goed voor sommigen, maar Horner raadt het niet aan voor wie zich overdag moe voelt. Dan zijn die zes uur niet genoeg voor jou. "In dat geval is het beter je op de kwaliteit dan op de kwantiteit te focussen. Ik wil mensen niet aanmoedigen om minder te slapen, maar ik vind dat ze er minder over moeten stressen. Zeker als je je overdag niet moe voelt en je uitgerust opstaat. Dan slaap je sowieso voldoende."

Slapen = tijdverspilling
Met een drukke agenda kan slapen tijdverspilling lijken. Je slaappatroon afbouwen klinkt dan wel aanlokkelijk, maar experts waarschuwen voor de gevaren als je er te veel op beknibbelt. Daniel Buysse, professor in de psychiatrie aan de universiteit van Pittsburg zegt dat niet iedereen kan functioneren na een nacht van 6 uur slaap. "Er zijn veel meer mensen die minder willen slapen dan wie echt minder slaap nodig heeft. De hoeveelheid die je nodig hebt, hangt van je leeftijd en bezigheden overdag af. Maar de meeste gezonde volwassenen moeten elke nacht tussen zeven en negen uur rusten." 

Gevaarlijke gevolgen
De Belg slaapt gemiddeld maar zes en een half uur per nacht, heeft een onderzoek aan de universiteit van Leuven aan het licht gebracht. Dat is volgens Buysse dus zeker een halfuur te weinig om gezond te zijn. Slaap is namelijk erg belangrijk voor je brein en lichaam. Bij slaaptekort kan je brein geen nieuwe verbindingen maken. Zo wordt het moeilijker om dingen te onthouden, om over complexe zaken na te denken en je te concentreren. Daarnaast linkten artsen het al aan gezondheidsproblemen als obesitas, hoge bloeddruk en hartziekten.

Het verraderlijke aan slaaptekort is dat mensen zelf niet merken dat ze lijden onder het slaaptekort, dat heeft een studie al aangetoond. Dat zette mensen op een 'slaapdieet' van amper zes uur per nacht. Hun cognitieve prestaties en reactietijd was vergelijkbaar met dat van mensen die twee volledige nachten niet geslapen hadden. Hun lichaam paste zich dus niet aan het nieuwe schema aan. Maar het gevaarlijkste was dat de proefpersonen vaak niet eens beseften dat ze slechter presteerden. Buysse besluit: "Op sommige vlakken heeft slaaptekort hetzelfde effect op je lichaam als alcohol. Dronken mensen houden vaak vol dat ze heus niet zat zijn en vermoeide mensen menen dat ze best kunnen functioneren na een korte nacht." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw kleintje geboren in Planckendael

Nieuw 'kleintje' geboren in Planckendael

http://static3.hln.be/static/photo/2017/11/14/13/20170120104224/media_xll_9467008.jpg

In Planckendael is gisterochtend, donderdag, een giraf geboren. Dat meldt het Mechelse dierenpark. Parkbezoekers kunnen het kleintje al bewonderen in de stal. Met de baby erbij telt het park nu acht giraffen en  - als alles goed gaat -, wordt er volgende maand nog eentje geboren.

Giraf Megara, zelf geboren in Planckendael, beviel van een 'kleintje'. De baby is al 1,75 meter groot en "eerder zwaar gebouwd". De bevalling gebeurde donderdag voor dag en dauw, de verzorgers waren toen nog niet aanwezig. Een camera heeft wel alles kunnen vastlegggen. "Een giraffengeboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo'n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan", meldt Planckendael.

Het is nog niet duidelijk welk geslacht het dier heeft. Van zodra het gekend is, zal het grote publiek de naam mee kunnen bepalen via het YouTube-kanaal van het dierenpark. De naam zal in elk geval met de letter S moeten beginnen, zoals die van alle dieren die dit jaar in Planckendael geboren worden. De zoo gebruikt dat systeem om snel te kunnen weten hoe oud de dieren zijn.

De draagtijd van giraffen is ongeveer vijftien maanden. Mannetjes worden tot vijf en een halve meter lang, vrouwtjes strekken meestal de nek tot vier en een halve meter. Het zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar zeven nekwervels, net zoals de mens. Hun tong is liefst 45 centimeter lang. (br.hln)


» Reageer (0)
20-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitaminen wegen niet op tegen de kracht van daglicht

"Vitaminen wegen niet op tegen de kracht van daglicht"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/17/14/3/20170119104857/media_xll_9464373.jpg

Ook het gevoel dat je nood hebt aan extra vitaminen, op koude en gure dagen als deze? Vergeet een voorraad vitaminepillen, maar ga eens wat vaker naar buiten. "Zelfs als het buiten grauw en bewolkt is, is natuurlijk licht onvervangbaar," legt Gemma Venhuizen uit in de Nederlandse krant Het Parool. Zij schreef een boek over hoe licht ons leven beïnvloedt.

Winterdipje? Trek dan eens wat vaker het daglicht in. In het boek "Licht - De invloed op lichaam en geest" omschrijft Gemma Venhuizen uitgebreid hoe belangrijk daglicht voor ons is: "Met medicijnen en lampen valt er niet op te werken tegen de voordelen van daglicht," legt ze uit aan de Nederlandse krant Het Parool. "Op een heldere dag is het licht buiten honderdduizend lux, met sluierbewolking is dat nog steeds tienduizend lux.De hoeveelheid licht op een kantoor is vijfhonderd lux, in een gemiddeld huis tweehonderd. De hoeveelheid die je buiten opdoet, is dus vele malen groter dan wat je via lamplicht opdoet."

Hoe licht ook lichter doet eten

Licht is niet alleen belangrijk voor onze productiviteit, het geeft ons ook energie, beïnvloedt je humeur, zorgt ervoor dat we 's avonds beter inslapen én het helpt ook om gezonde keuzes te maken, weet Venhuizen. "Uit onderzoek is gebleken dat in goed verlichte ruimtes mensen vaker kiezen voor wit vlees, vis en groenten en minder vaak voor rood vlees. Bij dimlicht kozen deelnemers sneller voor gefrituurde gerechten en zoete toetjes, en kregen ze gemiddeld bijna veertig procent meer calorieën binnen. Daar staat tegenover dat je bij gedempt licht minder eet, en langzamer." Idealiter kies en bereid je je maaltijd bij helder licht, en eet je het op bij een gedempter licht.

Het belang van ochtendlicht

Ochtendstond heeft goud in de mond? Dat klopt, want als je 's ochtends vroeg al veel daglicht kan meepikken, is dat meegenomen. "Ochtendlicht is blauw en remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Je wordt er alert van," legt de auteur uit. "Door het ritme in onze maatschappij word je min of meer geacht een ochtendmens te zijn. Dat ligt moeilijk voor avondmensen. Zij moeten kiezen uit twee kwaden: laat naar bed gaan en vroeg opstaan en een slaaptekort opbouwen, of laat opstaan en te weinig licht krijgen. Daardoor kampen avondmensen vaker met depressies, is gebleken." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acht maanden geleden verloor ze zoontje Bas (11). En nu is ook haar man overleden

Acht maanden geleden verloor ze zoontje Bas (11). En nu is ook haar man overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2017/12/11/13/20170120074418/media_xll_9466648.jpg

Ann Baptist - de Genkse mama van het 11-jarige hartpatiëntje Bas dat bekend werd na een reportage in 'Cathérine' op vtm - heeft na haar zoontje nu ook haar man moeten afgeven. Huisarts Marc Vanstraelen overleed na een slepende ziekte. Hij werd amper 57 jaar.

Het verhaal van de kleine Bas kwam enkele maanden geleden aan de oppervlakte. De jongen was op 5 november 2015 ingestort tijdens een voetbaltraining en wat aanvankelijk een appelflauwte leek, bleek veel erger te zijn. Bas had een vergroot hart dat zijn bloed niet goed meer kon rondpompen. Hij had een transplantatie nodig en Cathérine Moerkerke legde het lange wachten en de operatie vast voor haar programma op vtm. De jongen kreeg uiteindelijk een ruilhart op 1 april, maar hij haalde het niet en overleed aan complicaties na de operatie.

Samen
Zijn moeder waakte de hele tijd bij zijn ziekbed en toonde zich een ongelofelijk dappere vrouw, zo vertelde Moerkerke achteraf. En die kracht wordt nu opnieuw op de proef gesteld, want nog geen jaar later is ook haar echtgenoot overleden. Marc Vanstraelen leed aan een slepende ziekte en was pas 57 jaar. Hij overleed op 11 januari en wordt morgen begraven. "Vader en zoon zijn nu weer samen", klinkt het in de vele steunbetuigingen.

Huisarts
De vader van Bas was huisarts en senior van studentclub 'Moeder Mijnlamp' tussen 1985 en 1986. Toen mama Ann begin dit jaar opnieuw voor de klas zou staan, vertelde ze in onze krant dat ze draad van haar leven weer moest oppikken. "Ons gezin heeft de dood van Bas een plaats kunnen geven", klonk het destijds. Nu sloeg het noodlot dus opnieuw toe. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eeuwenoud varken weer tot leven gebracht

"Eeuwenoud varken weer tot leven gebracht"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/17/11/0/20170119034626/media_xll_9463860.jpg

De Romeinen waren er verzot op en over enkele maanden u misschien ook: het Menapische varken, het ras dat onze verre voorouders 2.000 jaar geleden verorberden en exporteerden, wordt in een West-Vlaamse stal opnieuw tot leven gewekt. "Misschien betekent dit authentiek stukje vlees wel dé redding voor onze kleine varkensboeren", klinkt het. Kijk even rustig naar de foto's en het filmpje: het is de eerste keer dat u en de rest van de wereld beelden ziet van dit unieke dier, het Menapische varken. Dat hebben we te danken aan een opmerkelijk project van de universiteit van Gent, slager Hendrik Dierendonck en varkenskweker Ruben Brabant. "Twee jaar geleden hebben we de handen in elkaar geslagen", vertelt Brabant. "Ons doel: via kruising van zuivere, oude varkenslijnen het Menapische varken opnieuw tot leven wekken. Dat was indertijd een half wild beest: het liep buiten rond, in de bossen en op de weiden, maar werd door de boeren ook gevoederd met etensresten."

De naam verwijst naar de periode van de Menapiërs: zo werden de Gallische boerengemeenschappen genoemd die onder het Romeinse gezag het huidige West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zeeland bevolkten. Ze stonden wijd en zijd bekend als varkenskwekers. "De Menapische varkens waren groot en sterk behaard", zegt professor Benedikt Sas van de UGent. "Uit antieke teksten weten we dat het een gedomesticeerd everzwijn was, maar soms ook nog even gevaarlijk als een wolf. De Menapiërs hadden er een hele industrie rond gebouwd." (br.hln)


» Reageer (0)
19-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hout vasthouden, waarom doen we dat eigenlijk?

"Hout vasthouden", waarom doen we dat eigenlijk?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/8/7/10/20170118140009/media_xll_9462445.jpg

Hout vasthouden of afkloppen op hout is een wijdverspreid bijgeloof wanneer je een positieve uitspraak doet. Zeg je bijvoorbeeld "ik ben nog niet ziek geweest dit jaar", dan moet je iets van hout aanraken en zeggen "hout vasthouden" om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt. Nogal vreemd als je erover nadenkt. Maar vanwaar komt het ritueel?

Zoals bij vele gebruiken, is de exacte oorsprong van hout vasthouden verloren gegaan in de tijd. Maar er zijn wel een aantal geloofwaardige theorieën over de oorsprong. Zo dachten de Pagan-gelovigen bijvoorbeeld dat geesten en goden in bomen huisden. Dus hielden ze de bomen vast, als ze bescherming wilden van hen.

Christenen zouden het gebruik daarna overgenomen hebben, maar voor hen waren de bomen dan weer de aardse belichaming van Jezus. Hout aanraken zou volgens hen equivalent staan aan het aanraken van het houten kruis. Sommige Christenen hadden zelfs een stukje hout bij om zich veilig te voelen.

Tijdens de Spaanse Inquisitie werd hout ook voor Joden een symbool van veiligheid en overleving, omdat velen onder hen schuilhielden in een houten synagoge waar je alleen binnenkon via een specifieke klop op de deur. (br.hln)


» Reageer (0)
18-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bert de schildpad gaf álles in kweekprogramma en moet nu zo verder

Bert de schildpad gaf álles in kweekprogramma en moet nu zo verder

http://static3.hln.be/static/photo/2017/0/6/10/20170118063604/media_xll_9461050.jpg

Het Dinosaur Adventure Park in het Verenigd Koninkrijk heeft er een curiosum bij. Bezoekers van het dierenpark kunnen er schildpad Bert zien... voorbijrollen. De 22-jarige kolos van bijna 100 kilo had last van artritis in de achterpoten na zijn deelname aan een wel heel erg intensief kweekprogramma.

De spoorschildpad nam zijn bevruchtingstaak een paar jaren geleden in 2011 bloedserieus. Bert trok er toen twee maanden op uit in het kader van een kweekprogramma en bezwangerde maar liefst vijf vrouwtjes.

Helaas, door dat overmatige paren begon Bert nadien meer en meer hinder te ondervinden van artritis. Zijn achterpoten waren zo zwaar ontstoken dat de schildpad zich nog nauwelijks kon voortbewegen. Dat zagen ook de verzorgers van het Dinosaur Adventure Park. Eind vorig jaar werd het té erg en voorzagen zij het arme dier van een stel steunwieltjes.

In de lente, wanneer het weer minder koud en vochtig is, kan Bert misschien wel weer verder zonder zijn achterwielen. Dan zou de artritis, net als bij mensen, normaal gezien veel minder moeten opspelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Julie (48) kreeg een eetstoornis op latere leeftijd:

Julie (48) kreeg een eetstoornis op latere leeftijd: "Ik dacht dat anorexia iets voor jonge meisjes was"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/15/7/13/20170118100102/media_xll_9461578.jpg

Eetstoornissen zoals anorexia of boulimia komen meestal voor bij jonge meisjes, maar dat wil niet zeggen dat je er later niet mee te kampen kan krijgen. Een Britse enquête bij 5.000 vrouwen wijst uit dat het ook dames rond hun 40ste of 50ste overkomt. De 48-jarige Julie getuigt daarover: "Anorexia gaat niet over er willen uitzien als een model. Het gaat over hoe je je voelt."

De Britse studie die verscheen in BMC Medicine peilde bij 5.000 vrouwen rond 40 à 50 jaar oud naar hun ervaring met eetstoornissen. Drie procent van de ondervraagden gaf aan met een eetstoornis te kampen, nu of in het verleden. Een deel daarvan gaf aan dat ze het in hun tienerjaren kregen, maar andere vrouwen ervaarden het voor het eerst op middelbare leeftijd. "Veel vrouwen die deelnamen aan de studie verklaarden dat het de eerste keer was dat ze over hun eetprobleem praatten," vertelt hoofdonderzoeker Dr. Nadia Micali. "We proberen te begrijpen waarom veel vrouwen geen hulp zoeken."

Stigma door stereotype
Tom Quinn van Beat, een Britse organisatie die rond eetstoornissen werkt, wijt dit aan het sociale stigma dat rust op dit soort stoornis bij vrouwen van middelbare leeftijd. "Het stereotype van iemand met een eetstoornis is een jonge vrouw," legt hij uit. "Wanneer zo'n stereotypen ontstaan, ontstaat er meteen ook een stigma, waardoor mensen die buiten die categorie vallen minder snel hulp gaan zoeken. Erg gevaarlijk, als je weet dat de kans op herstel bij een eetstoornis sterk toeneemt als je er snel bij om te behandelen."

"Voor jonge mensen"
De Britse Julie Spinks (48) kreeg voor het eerst te maken met anorexia toen ze 44 was. "Ik was ongelukkig op het werk en had een laag zelfbeeld," vertelt ze aan de BBC. "Eerst dacht ik dat ik gewoon mijn eetlust verloren had. Ik voelde me depressief, alsof ik het niet waard was om te bestaan of eten te krijgen. Ik wilde gewoon verdwijnen." Ze begon steeds meer te sporten en minder te eten, maar besefte nog steeds niet dat ze met een eetstoornis kampte. "Ik dacht dat anorexia iets was dat bij jonge mensen voorkwam. Het kwam niet in mij op dat ik het zou hebben."

Eten blijft een strijd
Julie ging in therapie, kreeg antidepressiva voorgeschreven en werd zelfs een tijdje in het ziekenhuis opgenomen omdat haar gewicht gevaarlijk laag werd. Nu heeft ze terug een gezond gewicht en gaat het goed met haar. "Ik voel me veel beter, maar het blijft wel altijd in mijn achterhoofd zitten. Ik heb goede en slechte dagen en eten blijft altijd een strijd. Nu besef ik ook dat anorexia niet betekent dat je eruit wil zien als een model. Het gaat niet over je uiterlijk, het gaat over hoe je je voelt."

Vragen over een eetstoornis? Op deze website vind je veel informatie en tips om hulp te zoeken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan je ziek worden door zonder jas buiten te gaan?

Kan je ziek worden door zonder jas buiten te gaan?

http://static1.hln.be/static/photo/2017/6/4/13/20170117153241/media_xll_9459688.jpg

"Doe je jas maar aan, of je wordt nog ziek", is de favoriete zin in het vocabulairum van de meeste oma's. Maar heeft onze jas aandoen wel iets met die verkoudheid te maken?

Voor eens en altijd: het koud hebben wil niet zeggen dat je een verkoudheid zal oplopen. Die loopneus en keelpijn komen tot stand wanneer virussen zich een weg banen naar je mond, neus of ogen, meestal wanneer je door iemand anders die besmet was ermee in contact bent gekomen.

Dicht bij elkaar
Het misverstand dat je verkouden wordt door zonder jas of met natte haren buiten te komen, komt waarschijnlijk voort uit het stijgend aantal verkoudheden en ziektes in de koude maanden. Maar de verklaring daarvoor is dan vooral dat je vaker binnen bent en dicht op elkaar zit met anderen, waardoor ziektes makkelijker verspreid raken. 

Minder weerstand
Toch speelt de kou ook een rol in het verspreiden van virussen. Koud weer droogt de slijmvliezen in je neus uit, waardoor je gevoeliger bent voor een infectie. Ander onderzoek wijst dan weer uit dat te lange blootstelling aan de kou invloed heeft op onze weerstand. Door de koude beschikken we over minder witte bloedcellen om infecties af te weren, en worden we makkelijker ziek.


Hygiëne troef
Het blijft dus wél slim om je warm in te duffelen in de winter. Maar minstens even belangrijk is het om goede hygiënemaatregelen te nemen, zodat je microben op een afstand houdt. Was regelmatig je handen, blijf uit de buurt van andere zieken en desinfecteer plekken die vaak door verschillende mensen worden aangeraakt. Zorg daarnaast voor voldoende rust en perk stress soveel mogelijk in, om je immuunsysteem niet te veel op de proef te stellen. (br.hln)


» Reageer (0)
16-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Vermeire wil nog doorgaan tot zijn 75ste

Jacques Vermeire wil nog doorgaan tot zijn 75ste

http://static3.hln.be/static/photo/2017/6/14/6/20170116121242/media_xll_9456876.jpg

Acteur Jacques Vermeire wil nog zeker tien jaar optreden. Dat zegt hij morgenavond in 'Alloo bij Jacques Vermeire' op vtm. "Ik ga al 43 jaar mee, maar wil nog niet op mijn lauweren rusten", klinkt het resoluut. "Ik wil er bij blijven horen, ik wil met de nieuwe garde mee zijn. En ik wil in België iets betekenen", vertelt hij tijdens de uitzending.

Dat hij het niet altijd gemakkelijk heeft gehad in zijn leven, mag duidelijk zijn. Enkele van zijn partners stierven en zelf was hij ook een hele tijd ziek. "Ik heb mij verzoend met de dood, ik heb kanker overleefd, heb zware klappen gehad, shitperiodes gekend, maar ik moet door. Ik kan alle tegenslagen plaatsen. Ik zet mijn oogkleppen op en probeer op mijn manier mijn verdriet te verwerken. Werken en blijven optreden helpen mij daarbij."

Drama's
Zijn privéleven is niet evident, zo zegt hij zelf. "Ik heb mijn drama's meegemaakt. Momenteel ben ik single en ik sta open voor een nieuwe relatie, ik ben nog een jonge mens", klinkt het nog.

Ook kinderen Julie en Maxime komen aan het woord. Zij vertellen over Jacques als de familieman die hij thuis is. "Soms schrik ik ervan hoe serieus papa kan zijn", legt dochter Julie uit. "Ik heb twee papa's, de rustige normale papa thuis en die grappige man vanop het podium." 

Middelbare school
In de aflevering trekt Vermeire ook met Alloo naar zijn oude middelbare school in Antwerpen, waar hij voor het eerst op een podium stond en economie studeerde. En naar de Abdij van Averbode. "Tijdens mijn humaniorajaren bezocht ik met mijn medestudenten de abdij", reflecteert Jacques. "Dat ene bezinningsweekend was een keerpunt voor mij. Zelfs 50 jaar later blijft het in mijn hoofd spelen. Hier hebben klasgenoten mij gezegd dat ik naast mijn schoenen liep, arrogant was en een dikke nek had. Ik was daar kapot van."

Alloo bij Jacques Vermeire, morgenavond om 21.45 uur bij vtm. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acht rijkste mensen ter wereld bezitten evenveel als de armste 3,6 miljard

Acht rijkste mensen ter wereld bezitten evenveel als de armste 3,6 miljard

http://static3.hln.be/static/photo/2017/13/10/1/20170116022329/media_xll_9455971.jpg

De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport dat vandaag verschenen is. De acht rijkste mensen op aarde bezitten evenveel vermogen als de 3,6 miljard armste mensen.

Volgens het onderzoek, dat aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos is gepubliceerd, is de kloof tussen arm en rijk veel groter dan al werd gedacht. Nieuwe en betere gegevens over de verdeling van de rijkdom in de wereld wijzen volgens Oxfam Novib uit dat de armste helft van de wereldbevolking minder vermogen heeft dan eerder werd aangenomen. De acht rijkste mensen ter wereld bezitten gezamenlijk 426,2 miljard dollar.

Het verschil is daarmee groter geworden dan een jaar geleden. Toen zei Oxfam dat de 62 rijkste mensen ter wereld evenveel bezaten als de halve wereldbevolking. Inmiddels is het vermogen van die 3,6 miljard armsten even groot als dat van de acht rijkste mannen, van Bill Gates tot Michael Bloomberg. De allerrijkste is Bill Gates, de Amerikaanse oprichter van Microsoft met een vermogen van 75 miljard dollar.

De hulporganisatie waarschuwt dat zulke ongelijkheid leidt tot grote politieke woede. "Ongelijkheid houdt honderden miljoenen mensen gevangen in armoede. Het breekt onze samenlevingen op en ondermijnt democratie." Oxfam roept wereldleiders op meer te doen dan alleen mooie beloftes. Als oplossingen draagt de organisatie hogere belastingen op vermogen aan en meer investeringen in publiek voorzieningen.

België

In ons land bezit de rijkste 10 procent bijna de helft van het vermogen. Anderzijds bezit de minst vermogende helft maar 8,8 procent daarvan. De ongelijkheid is in ons land wel minder groot dan in de rest van de eurozone: uit onderzoek van de ECB bleek onlangs dat de rijkste 10 procent Europeanen 51,2 procent van de totale rijkdom bezit, terwijl op globaal niveau 1 procent van de wereldbevolking meer bezit dan alle anderen.

Toch spreken de Belgische cijfers tot de verbeelding. De rijkste 10 procent van de Belgen (ruim 1 miljoen personen) bezitten samen ongeveer 1.043 miljard euro. De minst vermogende helft (5,5 miljoen mensen) bezit zo'n 208 miljard euro. "Alarmerend", vindt Oxfam. Albert Frère, die in zijn eentje goed is voor 6,2 miljard euro, bezit meer dan de 2 miljoen minst vermogende Belgen samen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom Blue Monday een hardnekkige mythe is

Waarom 'Blue Monday' een hardnekkige mythe is

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/4/7/20160118085028/media_xll_8326927.jpg

Beetje down vanochtend? Je zou de schuld kunnen steken op "Blue Monday" of deprimaandag, want volgens een formule van de Britse psycholoog Cliff Arnall is de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar. Maar er blijkt wat te schorten aan zijn 'wetenschappelijke' formule, en ook ander onderzoek ontkracht de Blue Monday-mythe. Vrolijk zijn is dus toegestaan vandaag.

De Britse psycholoog Cliff Arnall reikt heel wat redenen aan om vandaag officieel tot de meest deprimerende dag van het jaar te kronen. We zijn al lang gefaald in onze goede voornemens, het is koud en donker buiten, vakantie lijkt nog heel ver weg en ook ons loon laat na een dure periode lang op zich wachten. Bovendien is het maandag, een argument dat voor zich spreekt.

Slimme marketingstunt
Toch is er geen enkele reden om je vandaag naar die Blue Monday te gedragen. Behalve psycholoog was Cliff Arnall ook goede vriendjes met een pr-bureau, dat op zoek was naar een wetenschapper die hun Blue Monday-theorie wilde ondersteunen. Als je op mensen inpraat dat vandaag de meest deprimerende dag van de maand is, heb je een kapstok om leukere alternatieven aan te bieden. Een tripje naar de zon bijvoorbeeld. De universiteit van Arnall wilde daarna niet meer geasocieerd worden met de professor, wat genoeg zegt over de wetenschappelijke basis van zijn "formule".

November en december
Niet alleen schort er wat aan die formule van Arnall, een enquête van Tempo-Team uit 2016 bij 1.000 werknemers brengt ook een lichtpuntje in de vermeende blauwe duisternis. Die wijst uit dat we die meest deprimerende dag misschien al achter de rug hebben. Volgens 8 op 10 Belgische werknemers kan die meest deprimerende dag even goed in november of december vallen. Bijna de helft van de werknemers zet november (42%), december (39%) en januari (38%) in de top drie van de maanden waarop ze zich het vaakst slecht of neerslachtig voelen op het werk. De dag waarop dit het vaakst voorvalt, is voor 1 op 2 werknemers maandag. Op een verre tweede plaats komt dinsdag (17%) en donderdag (14%). De favoriete werkdag van de Belg is vrijdag.

Maandag, baaldag
Dat maandag ons zo moeilijk valt hoeft niet te verbazen, legt professor arbeidspyschologie Hans De Witte van de KULeuven uit: "In het weekend beschikken we over een zeer grote vrijheid. Net na het weekend, op maandag, moeten we opnieuw rekening houden met een takenpakket, opdrachten of afspraken. Op dat moment neemt het verplichtend karakter van werken misschien iets meer de bovenhand. Naarmate de week vordert ontdekt men de voldoening die werken met zich meebrengt en krijgt het ontplooiend karakter waarschijnlijk weer het overwicht."


Zo overleef je élke Blue Monday

Heb je ondanks deze opbeurende woorden toch wat moeite vandaag? Dan kunnen deze tips van Tempo-Team helpen, die je overigens op élke maandag kan toepassen.


- Snipperdag. Neem vaker vrij op maandag, zo heb je een korte vakantie of verlengd weekend van drie dagen.

- Rusten. Slaap voldoende, zodat je op maandag uitgerust bent.

- Drink niet overmatig veel alcohol zodat ook de kwaliteit van je slaap goed is.

- Bewegen. Beweeg regelmatig een half uur. Zo komt endorfine vrij die ervoor zorgt dat stresshormonen afgebroken worden en dat je je een stuk vrolijker voelt.

- Licht. Zorg voor voldoende licht, grauwe dagen maken somber en triest. In de winter vertrek je naar je werk wanneer het donker is en kom je thuis als het alweer donker is, maak daarom overdag een wandeling in de buitenlucht.

- Leuke werkomgeving. Zorg voor een gezellige middagpauze, want ook je collega's kunnen last hebben van een deprimaandag. Zet daarom wat muziek op en lunch samen.

- Elkaar motiveren. Denk er aan dat iedereen wel eens een baaldag heeft. Schenk daarom extra aandacht aan collega's die er wat neerslachtig bijlopen. Sla een opbeurend babbeltje en neem de tijd om naar hen te luisteren. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!