Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




21-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arbeider (31) erft domein van 57 miljoen euro van onbekende vader na DNA-test

Arbeider (31) erft domein van 57 miljoen euro van onbekende vader na DNA-test

https://images4.persgroep.net/rcs/75pYyKxLvUMoiJjyLVVxcbM3tuQ/diocontent/148888637/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Jordan Adlard Rogers was een arbeider die financieel aan de grond zat, in zijn sociale woning. Vandaag is de  31-jarige Brit een welgestelde aristocraat die op een domein van 620 hectare woont, een geërfd optrekje dat miljoenen euro’s waard is. Een DNA-test wees uit dat Adlard Rogers de bastaardzoon is van een rijke drugsverslaafde die vorig jaar overleed.

Jordan Adlard Rogers wist helemaal niet dat hij de zoon was van Charles Rogers, die in augustus vorig jaar op 62-jarige leeftijd stierf. De familie Rogers betrekt al bijna 250 jaar het historische landgoed Penrose in het Britse Cornwall. In 1974 werd een groot deel van Penrose overgemaakt aan de erfgoedorganisatie National Trust, maar de familie Rogers mocht er volgens de deal nog 1.000 jaar blijven wonen.

Jordan Adlard Rogers vermoedde al langer dat Charles Rogers zijn vader was, maar hij kon het nooit bewijzen. Uit een DNA-test na Charles’ dood bleek dat de 31-jarige Brit inderdaad de zoon was van de aristocraat. Adlard Rogers werd zo de rechtmatige erfgenaam van zijn biologische vader en erfde niet alleen het woonrecht op het landgoed maar ook een vaste toelage van 1.140 euro per week.

De man stopte meteen met werken, kocht een chique Mercedes C63, ging met zijn partner naar New York en liet een buitengym aanbrengen op Penrose, waar hij ook ging wonen. Jordan Adlard Rogers heeft zelf één zoon. Hij beweert dat hij nooit zal verloochenen waar hij vandaan komt. Hij wil eenvoudig blijven en de minder fortuinlijken steunen. Hij zou naar eigen zeggen ook alles weer willen inleveren voor een relatie met zijn vader toen die nog leefde. “Dan had hij misschien een andere weg gekozen”, zei hij.

Verslaving

In tegenstelling tot Adlard Rogers groeide zijn vader wél op in luxe. Maar Charles Rogers raakte verslaafd aan drugs, wat vorig jaar ook zijn dood betekende. De laatste jaren had Charles Rogers het indrukwekkende landgoed Penrose - dat hij zelf in 2012 had geërfd - gelaten voor wat het was en leefde hij als een kluizenaar in zijn auto. Hij had al tientallen jaren gebroken met familie en vrienden. Hij liet na zichzelf te verzorgen en betaalde zijn rekeningen niet. Hij was compleet aan lagerwal geraakt. 

Volgens de beheerder van Penrose, Phillip Care, had Rogers nog veel langer geleefd dan hij ooit had kunnen denken. Twee weken na de dood van Charles Rogers overleed zijn moeder. Zij had ook al haar andere zoon, Nigel, moeten afgeven toen die jaren geleden aan kanker was gestorven. De onwettige zoon Jordan Adlard Rogers werd zo de enige erfgenaam van zijn vader Charles Rogers.  (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 soorten koolhydraten die je elke dag zou moeten eten (en 5 die je beter vermijdt)

5 soorten koolhydraten die je elke dag zou moeten eten (en 5 die je beter vermijdt)

https://images0.persgroep.net/rcs/tsF82cQZ9TtyTn9fsyFYdT0vwxA/diocontent/148828983/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Koolhydraten, er vloeide al menig inkt over. Dieetfanatici stoppen ze genadeloos in het verdomhoekje, voedingsdeskundigen hameren erop dat je lichaam ze nodig heeft. Een ding is zeker: je kan ze niet allemaal over dezelfde kam scheren. Enkele diëtisten geven uitleg over welke koolhydraten je beter wat vaker op het menu zet, en welke je beter links laat liggen.

5 soorten koolhydraten waarvan je meer moet eten

1. Volkoren brood en pasta

“Volkorenproducten bevatten veel vezels en zijn minder bewerkt, waardoor je je sneller en langer voldaan voelt”, steekt diëtiste Amy Shapiro van wal. “Je verbrandt die koolhydraten ook langzamer, waardoor je je langer energiek voelt. Bovendien bevatten volkorenproducten B-vitamines, die belangrijk zijn voor je metabolisme en energieniveau.”

2. Bonen en peulvruchten

Zwarte bonen, kikkererwten en linzen zijn goede bronnen van foliumzuur, kalium, magnesium en vezels. “Ze kunnen je bloedsuikerspiegel verlagen, je cholesterolgehalte verbeteren en ze houden je darmen gezond”, aldus diëtiste Wendy Leonard.

3. Fruit

Fruit is niet alleen een goede bron van koolhydraten, maar zit ook tjokvol vitamines, mineralen en ziektebestrijdende antioxidanten. Wees wel voorzichtig met welk soort fruit je koopt. Leonard stelt voor om niet-biologische perziken, aardbeien, druiven, appels, bosbessen en kersen te vermijden. “Daar zitten vaak het grootst aantal pesticiden op.”

4. Winterpompoen

“Winterpompoenen zitten vol vezels en voedingsstoffen zoals bètacaroteen, dat in het lichaam omgezet wordt tot vitamine A en een belangrijke antioxidant is. Bètacaroteen speelt ook een rol bij je afweersysteem en beschermt je huid tegen uv-schade. Extra bonus? De vitamine C in de groente verbetert je immuniteit en helpt ook de rimpeltjes in je huid te bestrijden.”

5. Volle granen

Volle granen zijn de gezondere variant omdat ze langzaam verteren en minder pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Voorbeelden zijn bruine ruist, quinoa, havermout en zilvervliesrijst.

5 soorten koolhydraten die je beter vermijdt

1. Wit brood

Als wit brood verwerkt worden, worden de meeste vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald. Leonard waarschuwt dan ook voor deze broodsoort. “Omdat wit brood amper vezels bevat, wordt het sneller verteerd en stijgt je bloedsuikerspiegel en insulineniveau. Eet je het regelmatig, dan kunnen die herhaaldelijke insulinereacties resulteren in insulineresistentie, die de kans op obesitas, diabetes, kanker en hartaandoeningen verhoogt”, aldus de diëtiste.

2. Witte rijst

Hetzelfde geldt voor witte rijst. “In witte rijst zitten amper voedingsstoffen en vezels. Daardoor breekt hij in je lichaam snel af tot suiker waardoor er ook pieken ontstaan in je bloedsuikerspiegel”, aldus Leonard.

3. Chips

Uiteraard konden ook chips niet in het lijstje ontbreken. Ook zij kunnen immers pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. “Chips breken makkelijk af in het lichaam. Daarom kan je er makkelijk grote hoeveelheden van eten zonder je voldaan te voelen. En omdat ze lekker zout en knapperig smaken, wordt het beloningscentrum in de hersenen gestimuleerd waardoor het nog moeilijker is om ermee te stoppen. Heb je er echt zin in? Probeer dan een handjevol in een kommetje te doen in plaats van rechtstreeks uit de zak te eten. Zo voorkom je dat je je overeet”, vertelt Leonard.

4. Ontbijtgranen

Ook cornflakes zijn volgens Shapiro geen goede keuze om je dag mee te beginnen. “De meeste ontbijtgranen zijn niet erg vullend, bevatten amper vezels en zitten tjokvol suiker. Ik merk bij veel klanten dat ze er ook onbewust veel meer van eten dan de portie die op de verpakking vermeld staat.” Volgens haar start je je dag daarom beter met een portie havermout of met proteïnen zoals eieren.

5. Vetvrije koekjes en snacks

Veel mensen worden verleid door vetvrije producten, maar Shapiro zegt dat je die beter vermijdt. “Vetvrij betekent niet dat een product gezond is, in tegenstelling. Vaak zit er meer suiker in dan de volle variant en eet je er ook meer van om je voldaan te voelen. Vet helpt immers om je verzadigd te voelen, door ze weg te nemen eet je er net meer van.” (br.hln)


» Reageer (0)
19-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duncan doet waar Nederland na 44 jaar naar smachtte: “Mijn hartslag zat boven de 200”

Duncan doet waar Nederland na 44 jaar naar smachtte: “Mijn hartslag zat boven de 200”

https://images4.persgroep.net/rcs/J8_Y3RTeUVP2WDLtBFmijLWnK40/diocontent/148719182/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een historische prestatie! Duncan Laurence heeft voor Nederland voor het eerst in 44 jaar het Eurovisie Songfestival gewonnen. Met Arcade won hij door een grote overwinning bij de publieksstemmen van Zweden en Italië. Laurence is de opvolger van Teach-in, dat in 1975 won met Ding-a-Dong.

Het werd de spannendste Eurovisie-ontknoping in vele jaren. Maar de uitkomst was die waar Nederland na 44 jaar naar smachtte: Duncan Laurence is winnaar van het Songfestival. Bijna een halve eeuw na de zege van Teach-in komt het festival volgend jaar weer naar Nederland.

Het was de uitkomst van een zenuwslopende stemming waarbij Laurence, de absolute topfavoriet van de bookmakers, bij de jury enigszins teleurstellend als derde eindigde met 231 punten. Zweden won bij de vakjury’s voor het verrassende Noord-Macedonië.

Nederland won uiteindelijk toch door een daverende score bij de tv-kijkers thuis. Van het publiek kreeg hij 261 punten, waarmee hij tweede werd achter Noorwegen. Het was in totaal ruim voldoende om Italië, Rusland, Zwitserland en Noorwegen voor te blijven. Zweden werd uiteindelijk pas zesde door een tegenvallende score bij de publieksstemmen.

De vreugde op de Nederlandse bank was uitzinnig. Waar iedereen sprong, bleef coach Ilse DeLange met de handen voor haar ogen zitten. Ongeloof won het nog van de vreugde. Laurence was al snel weer bij zijn positieven en nam de trofee in ontvangst met de woorden: ‘To Music first. Always.’

John Lundvik

Iets later, toen de klok in Tel Aviv al naar de 3 uur in de nacht kroop, zette hij zijn gedachten in de laatste minuten van de stemming op een rijtje. “Ik dacht alleen maar: ’Kom op, kom op met die punten! Mijn hartslag zat boven de 200. Het ging tussen mij en John (Lundvik, red.) op het laatst. Ik vind hem geweldig, we hebben afgesproken met zijn tweeën een liedje te gaan schrijven. Ik dacht: ‘Oké, Duncan, wees niet teleurgesteld als je van hem verliest.’ Maar oh, deze uitkomst is stukken beter.”

Ook kwam hij terug op de favorietenrol die hem vanaf het begin werd toegedicht. “Ik heb die voorspellingen nooit beschouwd als waarheden. Het waren voorspellingen, meer niet. Ook tijdens de stemming durfde ik lang niet te dromen van winnen. Toen ik, trofee in de hand, confetti om mijn hoofd, mijn nummer voor de tweede keer zong, voelde ik me weer precies als die regel uit mijn liedje: a small town boy in a big arcade.”

Zijn finale-uitvoering van Arcade moet hij onder zware druk hebben gezongen. Toch was daarvan live amper iets merkbaar. Laurence gaf een betere uitvoering dan tijdens de toch al geslaagde juryshow van vrijdagavond. Hij zong meeslepend en aarzelde niet bij het bereiken van moeilijke noten. Zijn reactie na de laatste noten was er eentje van verbazing. Het was volbracht.

Problemen

De Nederlandse zege kwam voor de bookmakers en volgers niet onverwacht. De wedkantoren zetten Duncan Laurence al vrij snel na de presentatie van het liedje Arcade op de eerste plaats in hun voorspellingen. Daar kwam nooit meer verandering in. Sterker: de voorsprong in het klassement werd vrijwel elke dag groter.

Alleen de problemen rondom de podiumact van Arcade deden de wedkantoren enigszins twijfelen. Zou het wel goed komen met de lamp die moest neerdalen tot vlakbij Duncan Laurence’ piano? De bij de Israëlische productie bestelde lichtbol bleek niet te voldoen. In allerijl moest een reserve exemplaar uit België worden overgevlogen. Het was duidelijk: de Nederlandse delegatie en de lokale regie verstonden elkaar maar moeizaam.

Uiteindelijk werden de communicatieproblemen de wereld uit geholpen en werd de act zoals regisseur Hans Pannecoucke en adviseur Ilse DeLange hem in hun hoofd hadden.

Aan haar tweede plaats met de Common Linnets voegt DeLange nu een eerste plaats als coach toe. Het maakt haar tot een van de succesrijkste Nederlandse Songfestivaldeelnemers allertijden. Zij kon na afloop bijna niet stoppen met huilen. De spanning tijdens de stemming noemde ze ‘heel erg verschrikkelijk.’ Ongeloof was de dominante emotie. “Het is net alsof we de Olympische Spelen hebben gewonnen.”  (br.hln)


» Reageer (0)
18-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe wolf opgedoken, de vierde al in België

Nieuwe wolf opgedoken, de vierde al in België

https://images4.persgroep.net/rcs/l0QsMPUp1cD26AdTMxccjYFc6tE/diocontent/148590813/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Er is een nieuwe wolf gesignaleerd in ons land, dit keer dicht bij Neufchâteau in de provincie Luxemburg. Dat meldt het Wereldnatuurfonds WWF, dat ook een foto van het dier kon maken. Daarmee staat de teller ondertussen op vier wolven in ons land, naast het Limburgse koppel Naya en Gust (en mogelijk al kleintjes) en een exemplaar in de Hoge Venen.

De wolf werd gezien in Ebly, een gehucht in de gemeente Léglise, in de nacht van 30 april op 1 mei. Er is zelfs een foto genomen van het dier. Het landelijke Ebly ligt op zo’n tien kilometer vanNeufchâteau.

Volgens het WWF en een Réseau Loup, een Franstalig netwerk van wolvenexperts, heeft een dna-analyse van de uitwerpselen van de wolf aangetoond dat hij van de Frans-Italiaanse lijn komt. “Dat betekent dat twee subsoorten elkaar gaan ontmoeten! Uitstekend nieuws voor de biodiversiteit”, zegt de natuurorganisatie. De andere wolven in ons land zijn allemaal van de Duits-Poolse lijn.

800 kilometer

Volgens het WWF heeft de wolf allicht op zijn eentje meer dan 800 kilometer afgelegd vanuit de Alpen om hier te geraken. 

Ook de organisatie Welkom Wolf reageert enthousiast. “België is nu officieel het wolvenkruispunt van Europa. Vorig jaar waren we het laatste land in Europa dat wolven op bezoek kreeg, vandaag zijn we het land waar de oostelijke en de zuidelijke populatie elkaar ontmoeten, nadat ze eeuwen gescheiden hebben geleefd als gevolg van de bijna-uitroeiing door de mens.”  (br.hln)


» Reageer (0)
17-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizenden vrouwen doorbreken het taboe op abortus

Duizenden vrouwen doorbreken het taboe op abortus

https://images1.persgroep.net/rcs/JzmeDqUd7IhanQpScn2I7y3y4q4/diocontent/148521812/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie geregeld door Instagram scrollt, heeft #youknowme misschien al zien passeren. De hashtag werd in het leven geroepen door actrice Busy Philipps. Ze wil vrouwen aanmoedigen om hun abortus-verhaal te delen, om het taboe er rond te doorbreken.

De aanleiding? Deze week raakte bekend dat de staat Alabama de strengste abortuswet van het land heeft goedgekeurd. Vrijwel alle abortussen, zelfs bij een zwangerschap na verkrachting of incest, zijn verboden. Het is nog niet zeker of deze nieuwe wet effectief in werking zal treden. Verschillende organisaties hebben immers al laten weten dat ze naar de rechtbank zullen stappen om de wetgeving tegen te houden. Desondanks zorgde het voor heel wat hetze. 

Onder meer actrice Busy Philips - die je misschien wel kent van reeksen als ‘Dawson’s Creek’ of ‘Cougar Town’ - heeft zich uitgesproken tegen de nieuwe wet. “Één op de vier vrouwen heeft ooit een abortus laten uitvoeren”, zo zei ze in haar praatprogramma ‘Busy Tonight’. Dat cijfer haalde ze uit een studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Public Health. “Dat cijfer komt waarschijnlijk als een verrassing bij veel mensen. De meerderheid denkt dat ze niemand kennen die zoiets heeft meegemaakt. Wel, jullie kennen mij.” De actrice heeft immers zelf een abortus laten uitvoeren. Ze was toen 15 jaar. 

Op sociale media roept ze mensen op om hier iets aan te doen. “Deel je verhaal en maak zo een einde aan het taboe. Gebruik de hashtag #youknowme en laat van je horen.” Met succes. Zo werden er het voorbij uur al 260 tweets de wereld ingestuurd met de hashtag. Op Instagram werd die in totaal al meer dan 75.000 keer gebruikt. 

Ook andere bekende gezichten zetten hun schouders onder de oproep, waaronder actrices Milla Jovovich en Jameela Jamil. “Ik onderging een abortus toen ik nog jong was. Dat was toen de beste beslissing. Voor mij én voor het kindje. Ik was er nog niet klaar voor, emotioneel, mentaal en financieel gezien. Zo veel kinderen komen op die manier in de pleegzorg terecht. Op die manier worden ook veel levens geruïneerd”, getuigt Jamil.

Hoe zit het in eigen land? Eerder raakte al bekend dat één op de vijf Belgische vrouwen ouder dan 50 ooit een zwangerschap heeft afgebroken. De wetgeving an sich dateert van 1990. Sindsdien kan een vrouw ervoor kiezen om een abortus te laten uitvoeren, al zijn er enkele voorwaarden. Zo mag de zwangerschap niet langer duren dan 12 weken en moet er sprake zijn van een ‘noodsituatie’. Wat dat juist is, mag de vrouw zelf invullen. Als ze zich te jong voelen of financieel onzeker zijn, bijvoorbeeld. (br.hln)


» Reageer (0)
16-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gucci en Balenciaga bannen minderjarige modellen

Gucci en Balenciaga bannen minderjarige modellen

https://images0.persgroep.net/rcs/MQlHWBVnRm4VVH5aWPr31RMIByM/diocontent/148501279/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het Franse luxebedrijf Kering, eigenaar van bekende modemerken als Gucci, Saint Laurent en Balenciaga, gaat vanaf 2020 alleen nog modellen aannemen die ouder zijn dan 18 jaar voor modeshows of fotoshoots waarin ze volwassenen voorstellen.

Dat heeft Kering gisteren bekend gemaakt op het Copenhagen Fashion Summit. Door enkel nog meerderjarige modellen aan te nemen, willen ze jonge meisjes beschermen tegen de gevaren van de harde modellenbusiness.

“We geloven dat we de verantwoordelijkheid hebben om het goede voorbeeld te geven in de luxesector en we hopen dat we hiermee anderen aanmoedigen om onze keuze te volgen”, aldus François-Henri Pinault, CEO van Kering.

In 2017 ondertekende Kering al een charter waarin ze beloofden modellen onder de 16 jaar te bannen. Al hielden ze zich daar lang niet altijd zo strikt aan. Zo liep Kaia Gerber, de 17-jarige dochter van topmodel Cindy Crawford, op haar 15de nog verschillende shows voor merken in de portefeuille van Kering.

Niet nieuw

Het gebruik van jonge modellen in de mode-industrie is overigens niet nieuw. Kate Moss werd gescout toen ze 14 was, en Naomi Campbell was 15. Romeo, de zoon van David Beckham, deed bijvoorbeeld al mee in een campagne voor Burberry toen hij 12 was.  (br.hln)


» Reageer (3)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor “beschavingsziekten”: vermijd tatoeages, plastic speelgoed en pas op met nagellak en parfum

Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor “beschavingsziekten”: vermijd tatoeages, plastic speelgoed en pas op met nagellak en parfum

https://images2.persgroep.net/rcs/RvOesyDAJ0LyJcM5wzDH-Mt8QW8/diocontent/148492846/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) waarschuwt voor de toename van “beschavingsziekten”, aandoeningen die gekoppeld kunnen worden aan onze huidige levensstijl en milieuomstandigheden. Zo kan het steeds vaker voorkomen van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en vruchtbaarheidsproblemen in verband worden gebracht met verontreinigende stoffen en chemicaliën. De raad heeft een heel concrete lijst van aanbevelingen gemaakt om het contact met potentieel gevaarlijke stoffen te beperken.

Dat we moeten opletten met roken, alcohol en het veelvuldig gebruik van onze smartphone is al langer bekend, maar volgens de lijst met aanbevelingen komen we ook best niet te vaak in de buurt van hoogspanningslijnen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het gebruik van insecticiden moet worden beperkt en sporten doen we best in parken en minstens 200 meter van drukke verkeersassen verwijderd.

Speelgoed

Kinderen spelen beter niet met plastic of rubber speelgoed en zwangere vrouwen blijven best uit de buurt van verven. Nieuwe kledij was je best voor je ze de eerste keer draagt.

De Hoge Gezondheidsraad focust ook op onze voeding. Zo vermijd je beter brood en granen die op hoge temperaturen geroosterd zijn. Aangebrand voedsel in uit den boze, net als pannen met een antikleeflaag en het opwarmen van eten in plastic potten in de microgolfoven.


Verder worden ook tatoeages afgeraden en wordt gepleit “voor een beperkt gebruik van nagellak, kleurspoelingen, cosmetische producten en parfum”.

“Onbeperkte blootstelling aan potentieel gevaarlijke stoffen zou alleen toegelaten mogen worden na een uitgebreide evaluatie die aantoont dat er geen negatief gezondheidseffect is”, aldus de HGR. Bovendien moet die blootstelling “zo laat mogelijk in het leven” gebeuren. Zeker voor zwangere vrouwen wordt extra voorzichtigheid gevraagd.

Kankerverwekkend 

Chemische stoffen zouden ook sneller van de markt gehaald moeten kunnen worden dan vandaag het geval is, zo zegt de raad. “Een verbod kan dan gebeuren voor producten die minder grote voordelen bieden of voor producten waarvoor minder schadelijke alternatieven bestaan”, klinkt het nog. “Nu wordt vaak pas gereguleerd wanneer het kankerverwekkend of hormoonverstorend karakter bewezen is. We pleiten ervoor om bij potentieel kankerverwekkende of hormoonverstorende stoffen de bewijslast om te draaien.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pensioen gemiddeld 450 euro te laag om rusthuis te betalen

Pensioen gemiddeld 450 euro te laag om rusthuis te betalen

https://images3.persgroep.net/rcs/l5J5UqYcccB4X4iHgDh2jSTUxBI/diocontent/145168999/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het gemiddeld pensioen dat mensen in ons land verdienen, is te laag om een gemiddeld rusthuis te betalen. Dat heeft VTM NIEUWS-anchor Freek Braeckman ontdekt in ‘De Ronde van Freek’ op basis van overheidscijfers. Gemiddeld heeft de Vlaming een pensioen van 1.280 euro, terwijl een rusthuis maandelijks gemiddeld 1.728 euro kost. Vlamingen moeten dus een kleine 450 euro uit eigen zak betalen.

Belangrijke nuance bij de resultaten: het gaat hier over het wettelijk pensioen voor werknemers. Het totale gemiddelde pensioen varieert erg sterk, afhankelijk van het feit of iemand in de privé of bij de overheid tewerkgesteld is, of als iemand zelfstandige was. Ook hebben mannen gemiddeld een hoger pensioen dan vrouwen, waardoor het vooral alleenstaande vrouwen zijn die meer moeite hebben om een rusthuis te betalen dan mannen.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is in 2017 gestart met het monitoren van de prijzen van rusthuizen. Hij zei in maart dit jaar nog dat dat beleid zijn vruchten afwerpt. (br.hln)


» Reageer (0)
15-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebiologeerd: waarom geeuwen zo aanstekelijk werkt

Gebiologeerd: waarom geeuwen zo aanstekelijk werkt

https://images0.persgroep.net/rcs/VPrWDGQXG_S4Io1gTV2MzhFJfhs/diocontent/148356007/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wat is geeuwen? En waarom doen we het zo vaak? Neurowetenschapper Robert Provine zegt dat gapen een oude en autonome gewoonte is. Het komt voort uit de vroege evolutie en is gebruikelijk voor veel wezens (zelfs vissen doen het!). Maar waarom werkt het zo aanstekelijk?

Dat geeuwen een autonome gewoonte is, wil zeggen dat het wortelt in de hersenstam. Dat is het diepste gedeelte van onze hersenen, waar bepaalde reacties zo ingebouwd zijn dat we ze zelfs niet eens meer kunnen kwalificeren als reflexen. Gapen heeft veel triggers, waaronder verveling, slaperigheid en temperatuur. Een onderzoek uit 2014 suggereerde zelfs dat er een ‘thermisch venster’ is voor menselijk geeuwen, dat rond de 20°C ligt. Als de omgevingstemperatuur de lichaamstemperatuur nadert, of in de buurt van het vriespunt daalt, gapen we minder. Volgens het onderzoek zouden we dan ook gapen om de temperatuur van onze hersenen te regelen. Dat is niet hetzelfde als zeggen dat we geeuwen om extra zuurstof op te nemen. Onderzoek toont immers aan dat dat niet het geval is. Het betekent dan weer wel dat geeuwen zou kunnen werken om aangename omgevingslucht door de neus en mond naar binnen te trekken.

In de loop der jaren hebben wetenschappers het zogenaamde ‘aanstekelijke geeuwen’ of ‘geeuwbesmetting’ opgemerkt bij chimpansees, mensen, bavianen, bonobo’s en wolven. Geeuwen voelt goed, waardoor we al snel gezellig meedoen als iemand anders gaapt. Dat wil echter niet zeggen dat we de geeuw op een bewust niveau kopiëren. Het gebeurt omdat je het gewoon niet kan verhelpen. Als je zelfbewust wordt over een geeuw, dan stop je er ook haast automatisch mee.

Sommige mensen met autisme of schizofrenie vertonen geen geeuwbesmetting. Hetzelfde geldt voor kinderen jonger dan vier jaar. Dat heeft geleid tot een verscheidenheid aan theorieën over de relatie van geeuwen tot empathie en het spiegelneuronensysteem van de hersenen. Het idee hier is dat tekorten in het spiegelneuronensysteem kunnen leiden tot het missen van verborgen empathische signalen die de zogenaamde geeuwbesmetting veroorzaken.

Vechten of vluchten

Uit MRI-scans bij een reeks mensen blijkt dat bepaalde delen van de hersenen, meerbepaald de delen van de amygdala, oplichten als reactie op geeuwende beelden. De amygdala is een hersengebied dat geassocieerd wordt met angst en verhoogde aandacht. Niet geheel verwonderlijk dus dat we vaak ook gapen, als we nerveus zijn. Misschien is het dus zo dat we gapen op momenten van angst om de ‘vechten of vluchten’-reflex in ons brein te tripleren. Geeuwbesmetting kan op die manier een evolutionaire snelkoppeling zijn om de hersenen van een grote groep mensen klaar te stomen om snel actie te ondernemen als reactie op een dreiging. Op die manier kan geeuwen er eeuwen en eeuwen geleden voor gezorgd hebben dat groepen beter konden overleven.
Een andere - minder diepe - verklaring is dat geeuwen ook gewoon, net als lachen, gezellig kan zijn. Waar lachen het gelukzalige groepsgevoel versterkt, kan geeuwen ervoor zorgen dat een grote groep zich op een onbewust niveau ontspannen (en lichtelijk slaperig) gaat voelen. 

Geeuwbesmetting is en blijft hoe dan ook een beetje een wetenschappelijk mysterie. We houden ervan om er over te speculeren en er de evolutionaire oorzaak voor te vinden. Maar waarom zou er eigenlijk maar één specifieke basis van kunnen bestaan? Vaak overleven aangeboren eigenschappen immers net omdat ze een aantal verschillende bases omvatten. (br.hln)


» Reageer (0)
14-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.New York Fashion Week wordt ingekort

New York Fashion Week wordt ingekort

https://images0.persgroep.net/rcs/opgCqKX3PC7ievANHKjJx1_wJK4/diocontent/141099723/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

New York Fashion Week wordt ingekort. De modeweek duurde tot nu toe 7 dagen maar zal vanaf september maar 5 dagen lang zijn. 

Het was ontwerper Tom Ford, de nieuwe voorzitter van de fashion week, die met het idee op de proppen kwam. Het zit zo: de modeweek van New York was anders dan andere modeweken. Het was de enige week waarop ontwerpers 7 dagen lang hun creaties aan de wereld toonden. 

Al enkele jaren verhuizen grote modehuizen (tijdelijk) uit New York. Zo stuurden Calvin Klein, Victoria Beckham en Tommy Hilfiger niemand nog de catwalk op in The Empire State. Modewebsite The Business of Fashion meent dat de beslissing genomen wordt omdat de New Yorkse fashion week relevant moet blijven. Zo zullen ontwerpers beter hun best moeten doen om een plaats te bemachtigen om hun collectie te tonen.  (br.hln)


» Reageer (0)
12-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wetenschappelijke reden waarom we zo van chocoladegeur houden

De wetenschappelijke reden waarom we zo van chocoladegeur houden

https://images0.persgroep.net/rcs/ytxrgxfFZyrFUj24F4SHDfop_-8/diocontent/147690380/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ah, de geur van chocolade. Het rijke aroma van geroosterde cacaobonen dat ons spontaan doet watertanden. Meestal verdoen we onze tijd niet door aan een stukje chocolade te ruiken en eten we het meteen op. Maar wat velen niet weten is dat er in chocolade voor een deel dezelfde chemicaliën zitten als in rozen. En juist daarom houden we zo van de zoete geur. 

We vullen onze huizen met bloemen en oliën, maar ook geroosterde cacaobonen bevatten net zoals rozen heel wat beta-jonon, wat hen hun geur bezorgt. Duitse onderzoekers ontdekten dat de geur (en uiteraard ook de smaak) donkere chocolade juist zo aantrekkelijk maakt. Hun onderzoek toont aan waarom de geur zo onweerstaanbaar is.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Agricultural and Food Chemistry. Het Duitse onderzoeksteam testte twee chocoladesoorten met twee verschillende aroma’s. Vervolgens analyseerden ze de chemicaliën die in de geur zaten en ontdekten ze zo welke deeltjes verantwoordelijk waren. Carolin Seyfried van de Technische universiteit van Munchen: “Chocolade is een van de meest gekochte snacks op de wereld. Smaak is meer dan wat de tong proeft, de geur speelt ook een rol. Er zijn heel wat componenten die samen een unieke beleving vormen.” Dat legt ook uit waarom we verlangen naar een reep chocolade wanneer we het nog maar een seconde ruiken.  (br.hln)


» Reageer (0)
10-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louis Vuitton wil handtassen met televisieschermen maken

Louis Vuitton wil handtassen met televisieschermen maken

https://images1.persgroep.net/rcs/HohtEd7Z5H_b0UH7E3LIdpeWwoQ/diocontent/147724829/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je mag op de creatieve directeur van Louis Vuitton, Nicolas Ghesquière, vertrouwen om je handtas revolutionair te maken. Tijdens de laatste Louis Vuitton Resort 2020 Show stuurde hij modellen de catwalk op die handtassen droegen met televisieschermen in. 

“Canvas of the Future”, met die naam worden de laatste nieuwe tassen van Louis Vuitton aan de wereld voorgesteld. De beweeglijke, flexibele schermen zijn gemaakt uit dezelfde LED-lichtjes die teruggevonden kunnen worden in sommige smartphones en zorgen voor een resolutie van 1920 x 1440. De tassen die op de catwalk werden getoond zijn nog een prototype, maar het doel volgens een persbericht van het modehuis is om de lijn tussen je handtas en smartphone te doen vervagen. 

Het is niet de eerste keer dat televisie een acte de présence maakt tijdens een modeshow van Louis Vuitton. In 2007, toen er voor het eerst iPhones op de markt kwamen en Marc Jacobs nog artistiek directeur was voor het modehuis, werd er al een kleine tas met scherm op de catwalk gebracht.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kogel is door de kerk bij Herman Brusselmans: “Er komt een kind”

De kogel is door de kerk bij Herman Brusselmans: “Er komt een kind”

https://images4.persgroep.net/rcs/6a4yWCOXvwZtWxdUp0JhO2IhF9A/diocontent/141038350/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Gisterenavond werd de allerlaatste ‘Van Gils & Gasten’ uitgezonden op Eén. Daarbij kwam zowat half bekend Vlaanderen langs, waaronder ook schrijver Herman Brusselmans (61). Die gaf meteen een kleine primeur prijs over de babyplannen van hem en zijn vriendin Lena (27).

Brusselmans werd op de rooster gelegd door Maaike Cafmeyer, die hem vroeg hoe het nu zit met het babyverhaal. De schrijver liet in eerdere interviews immers optekenen dat hij overweegt om nog aan kinderen te beginnen, ondanks zijn al wat oudere leeftijd. “Wel, er is een beslissing genomen”, aldus Brusselmans tegen een erg verbaasde Cafmeyer. “Er komt een kind, in 2021 of 2022.”

Er werd vervolgens wat geginnegapt, maar Brusselmans bleef wel volhouden dat er een baby in de maak is. “Al hebben we wel een probleem. We hadden al wat namen overlopen en wilden ‘Archie’ als het een jongen wordt”, knipoogde hij. (br.hln)


» Reageer (0)
09-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijkeluiszoon die daklozen “profiteurs” vindt moet enkele dagen op straat overleven. Het eindigt in tranen

Rijkeluiszoon die daklozen “profiteurs” vindt moet enkele dagen op straat overleven. Het eindigt in tranen

https://images0.persgroep.net/rcs/EMPgJ6vw5PeoqqslMEEDof7zSI4/diocontent/147696523/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hij heeft – met dank aan zijn steenrijke vader – kasten vol designerkleren, een Ferrari in de garage en een privéjet die hem naar alle uithoeken van de wereld brengt als hij dat wil. Daklozen vindt hij “luie profiteurs”, die hun miserie alleen maar aan zichzelf te danken hebben. Om te bewijzen dat je zo van straat geraakt als je maar genoeg je best doet, besloot de Britse Bobby Misner (23) drie dagen als dakloze door het leven te gaan. Het ging niet zoals hij gedacht had.

Het sociaal experiment was onderdeel van een nieuwe televisiereeks op de Britse televisie. In ‘Rich Kids Go Homeless’ worden rijke kinderen weggeplukt uit hun bevoorrechte omgeving, om te ervaren hoe het is als je niets hebt en op straat moet zien te overleven.

Miljardair

Bij Bobby Misner ging dat niet zo goed. De zoon van miljardair Tom Misner – de man achter het SAE Institute, waar je creatieve opleidingen kan volgen, van geluidstechnicus tot 3D-animator – heeft naar eigen zeggen een leven vol “snelle wagens, mooie vrouwen en feestjes”. Met zijn privéjet pendelt hij regelmatig tussen Londen en Los Angeles, waar hij nog datete met de bekende actrice Lindsay Lohan. Kleine verplaatsingen doet hij met zijn Ferrari.

Laat er geen misverstand over bestaan: Bobby gelooft in hard werken om iets te bereiken in het leven, zo zegt hij. Zelf wil hij een bedrijf uitbouwen als filmmaker en fotograaf. Ook over mensen die het minder goed hebben is hij duidelijk. Daklozen noemt hij “lui” en beschuldigt hij ervan “profiteurs” te zijn, “die op de kap van de maatschappij proberen te leven”. Mocht hij ooit op straat terecht komen, zou dat niet lang duren: “Ik zou in geen tijd weer van straat zijn”, klinkt het.

Het ging wel even anders. Drie dagen lang moest hij als dakloze door het leven in de Londense wijk Soho - nadat hij zowel zijn paspoort, zijn geld als zijn designerkleren had moeten afgeven - en het duurde niet lang eer hij met zijn hoofd tegen de muur liep.

Omdat hij in het ‘gewone leven’ populair is bij vrouwen, besluit hij in de reportage eerst zijn charmes in de strijd te gooien en knappe meisjes gewoon om geld te vragen. Al snel wordt echter duidelijk dat het geen goed plan is. “Vrouwen lijken wel bang van me te zijn”, klinkt het. “Normaal gezien doe ik het goed bij de dames. Het is echt raar om hen nu zo afstand te zien houden.”

Hongerig

Nadat hij de eerste nacht noodgedwongen op straat heeft moeten doorbrengen, besluit hij om moe en hongerig in vuilnisbakken naar eten te gaan zoeken. Hij speurt ook naar munten in telefooncellen. Als hij op zeker moment een hoofdtelefoon en een muts vindt die iemand per ongeluk heeft laten vallen, barst hij in tranen uit. “Het voelt alsof ik een schat gevonden heb”, snikt hij.

De vondst geeft hem nieuwe hoop en hij slaagt erin om alles te verkopen in een elektronicawinkel voor 40 pond (46 euro). Met het geld koopt hij grote pakken chips, die hij aan de ingang van de metro wil verkopen met winst. Ook dat lukt niet. Hij maakt gelukkig ook geen verlies en besluit het geld te gebruiken om een slaapplaats voor de nacht te zoeken.

Drank en drugs

Opnieuw loopt het op een sisser af als duidelijk wordt dat je niet binnen raakt in een hostel zonder identiteitskaart. Ook de tweede nacht moet hij buiten slapen. “Het is als een verloren strijd”, zucht hij, waaraan hij toevoegt dat hij begrijpt waarom sommige daklozen naar drank en drugs grijpen.

De laatste dag ontmoet hij een jong dakloos koppel en dat opent pas écht zijn ogen. Demi en Aaron (allebei 20) blijken al vijf maanden in Londen op straat te leven, nadat ze uit hun huis werden gezet. Al drie jaar zijn ze af en aan dakloos. Ze leren hem hoe hij moet bedelen en daarbij ontdekt Bobby dat rijken minder blijken te geven dan mensen die het minder breed hebben.

Maar het is hun persoonlijke verhaal dat Bobby compleet doet kraken. Ze blijken de ouders te zijn van twee kinderen. Eentje is gestorven en het andere – een meisje van 5 maanden – zit in de pleegzorg. “Het enige wat we verlangen is om ons dochtertje bij ons hebben”, klinkt het.

Demi vertelt dat het echt niet gemakkelijk is om weg te raken van de straat. “We hebben het geprobeerd”, zegt ze. “Maar na een hele tijd geef je het gewoon op. Ik heb mijn dochter moeten afstaan, terwijl ik dat niet wilde. Het had kunnen werken als we maar een kans hadden gekregen.” De jonge vrouw bekent ten slotte dat ze “niets meer heeft om voor te vechten”.

Schoorvoetend

Bobby noemt zijn ervaring als dakloze aan het einde van het programma “een van de zwaarste dingen die ik ooit heb meegemaakt” en geeft schoorvoetend toe dat het flink wat moeilijker is dan gedacht om weer van straat te geraken. “Ik had wel wat vooroordelen”, geeft hij toe. “Maar dat is nu veranderd. Ik ga een beetje dankbaarder zijn voor het leven dat ik heb.”

Hij blijkt ook nog altijd contact te hebben met Demi en Aaron, die hij een make-over gaf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een praatje maken met een vreemde is goed voor de gezondheid

Een praatje maken met een vreemde is goed voor de gezondheid

https://images2.persgroep.net/rcs/EVolJyBSNBQWd5WBJ3BlYQes2hc/diocontent/147671825/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De vrouw die elke dag vriendelijk ‘goedemorgen!’ kirt wanneer ze je voorbijloopt met haar hondje, de man die je elke dag je krant verkoopt aan de kiosk in het station voor je de trein opstapt, de jongen die met een glimlach je boodschappen in een zak doet op zaterdag. Je kent ze niet, maar toch ook weer wel. Zo’n vreemde die eigenlijk toch niet geheel vreemd is, hoe belangrijk zijn die mensen in ons leven?  

Zo’n kleine, onschuldige ontmoeting met een vreemde kan je dag goedmaken en ervoor zorgen dat een mens zich minder geïsoleerd voelt. Onze sociale levens worden opgebouwd uit wat psychologen ‘sterke’ en ‘zwakke’ banden noemen. Een sterke band is je echtgenoot, ouder, broer of zus, beste vriend, collega. Een zwakke kennis die je wel vaker tegenkomt is bijvoorbeeld de barman in je favoriet café of de kassierster in de winkel waar je steeds gaat. 

“Hoe ik een sterke band van een zwakke onderscheid, is wanneer er wederzijdse herkenning is”, vertelt Gillian Sandstrom, leraar aan de universiteit van Essex die zich al jaren verdiept in de materie. “Je moet elkaars naam niet kennen, maar je weet wie ze zijn en herkent elkaar.” 

Sandstrom deed onderzoek naar hoe belangrijk deze connecties voor ons zijn. “Deze interacties geven ons een goed gevoel, we voelen ons erdoor verbonden met mensen”, legt ze uit. “Je krijgt meer vertrouwen in de wereld en hebt een groepsgevoel. Ik denk dat dat soms nodig is. We hebben het gevoel nodig dat we ergens deel van uitmaken. Als we dat gevoel niet hebben, dan ondervinden we daar negatieve gevolgen van zoals eenzaamheid.” Eenzaamheid - vaak veel meer dan fysiek alleen zijn - kan heel wat effecten hebben op onze mentale en fysieke gezondheid. Het zou zelfs dezelfde impact kunnen hebben op onze levensduur als roken of overgewicht. 

Eigen boontjes doppen

We kunnen niet altijd rekenen op onze sterke banden, want uiteraard moeten die ook hun eigen levens lijden en moeten we nu eenmaal onze eigen boontjes kunnen doppen. Sandstrom wijst er dan ook op dat we niet mogen verwachten dat deze mensen verantwoordelijk zijn voor ons geluk. “Het is beter dat je een beroep doet op verschillende mensen voor je verschillende noden”, legt ze uit. “Ik denk dat de iets zwakkere banden daarbij vaak onderschat worden.” 

Deze kennissen spelen een belangrijke rol bij je algemene ontwikkeling, ook al zijn ze misschien niet altijd even goed zichtbaar. Sandstrom geeft een voorbeeld: stel dat je verhuist naar een nieuwe stad en dat je hier vrijwel niemand kent, dan is het niet ongewoon dat je je wat verloren voelt in het begin. Vaak heeft ook dit te maken met het gebrek aan zwakke connecties. Je volledige netwerk aan mensen - van de vrouw die je tegenkwam met haar hond tot de bakkersvrouw - kende je op je vorige woonplaats uit je hoofd. 

“Dit zijn kleine relaties, maar ik denk dat als je die allemaal tegelijkertijd verliest - wat gebeurt als je naar een nieuwe plek verhuist - het vaak allemaal te veel wordt en dan besef je dat het een verschil maakt”, legt Sandstrom uit. Voor zij die dit soort band in zijn of haar leven mist, is het volgens de psycholoog helemaal niet moeilijk om er verschillende op te bouwen. Hou gewoon je omgeving in het oog. Is er iemand die naar je lacht in de fitness? Een vriendelijke bediende aan de kassa die je elke dag tegenkomt? Als je wederzijdse herkenning opmerkt, begin dan eens een gesprek en dat is volgens haar het gemakkelijkst via een compliment of iets dat jullie gemeen hebben.  (br.hln)


» Reageer (0)
08-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ramadan: is vasten nu gezond of niet?

Ramadan: is vasten nu gezond of niet?

https://images1.persgroep.net/rcs/Ood__1x-DvYzpDQeUQnVJlG3N0o/diocontent/147408285/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maandagavond is de ramadan van start gegaan. Een maand lang eten en drinken moslims alleen als de zon onder is. Wat gebeurt er met je lichaam als je een maand vast? 

Twee experts in flexibel vasten, een dieetvorm waarbij je maar enkele uren op een dag mag eten, zijn Mabel van den Dungen en dr. Samefko Ludidi.  Zij hebben hier boeken over geschreven en vertellen aan deze site waarom de ramadan juist erg gezond kan zijn, maar ook wanneer het minder goed voor je is.

Wat gebeurt er in je lichaam als je vast? 
“Wat er gebeurt in je lichaam heet autofagie, dit houdt in dat je lichaam oude cellen en oud weefsel vervangt. Hier krijg je een gezonder lichaam voor terug. Hiervoor moet het voedsel wel uit je systeem blijven, anders is je lichaam bezig met het verwerken van eten en heeft het geen tijd voor herstel”, aldus Van den Dungen.


Ludidi laat weten dat je lichaam daarnaast op zoek gaat naar andere energiebronnen: “Je lichaam is gewend om koolhydraten als energiebron te gebruiken. Door het vasten kan dit niet meer en stapt het in eerste instantie over op glycogeen, dat is een lichaamseigen suiker. Daarna op vet. Het kan soms twee weken duren voordat je lijf volledig is ingesteld op een ander type verbranding. In deze periode raad ik vooral aan rustig aan te doen en geduld te hebben, na die weken voel je dat je weer meer energie krijgt.”

Is vasten volgens jullie iets gezonds? 
Volgens Ludidi kán vasten onderdeel zijn van een gezonde levensstijl: “Het gaat erom wat je eet, wanneer je wel mag eten. Het kan enorm gezond zijn, als je het gezond maakt.”

Van den Dungen vult dit aan: “Je lichaam krijgt een kans om te resetten, als je het goed doet uiteraard. Het kan ook heel goed zijn voor je geest. Door het vasten word je ook mentaal sterker. Je gaat jezelf koesteren en zeker bij de ramadan kun je je hechter voelen met je geloof. Je hebt meer tijd om aan andere dingen dan eten te denken, en je bent meer gefocust.”

Hoe zorg je ervoor dat je het zo gezond mogelijk doet? 
“Begin de dag met veel voedingsstoffen. Denk hierbij aan een groene smoothie met bijvoorbeeld spinazie of avocado. Hier zitten veel voedingsstoffen in en daar kun je best lang op teren. Zorg dat wanneer je eet, je gezond eet. Als je ’s avonds naar de snackbar gaat of naar fastfood grijpt kan het een zware maand worden. In fastfood zitten veel ‘lege calorieën’ en dan mis je eiwitten, vezels en vitaminen. Dan kun je je ook emotioneel slechter gaan voelen”, zegt Van den Dungen. 


Ludidi zegt dat het naast goed ontbijten ook goed is om je aan je normale ritme te houden: “Wat veel mensen tijdens de ramadan doen is ’s nachts wakker worden om wat te eten. Hierdoor verstoor je naast je eetritme ook nog je slaapritme. Hier kun je last van krijgen.”

Val je veel af tijdens de ramadan? 
Ludidi zegt islamitische cliënten te hebben die de ramadan willen gebruiken om er gezonder uit te komen. “Als je gezonde maaltijden eet kan je er zeker van afvallen.”  Van den Dungen is het hier mee eens: “Ontbijt gezond en krijg ook ’s avonds veel voedingsstoffen binnen en dan ga je je heel goed voelen. Hier kan je resultaten van zien in je lichaam maar ook in je geest. Dan kan het op meerdere vlakken een hele mooie periode zijn.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische Sylvia Huang naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

Belgische Sylvia Huang naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

https://images2.persgroep.net/rcs/2HFAf5obUm-H-nyyDKPV1_4gyuI/diocontent/146350005/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Onze landgenote Sylvia Huang (25) gaat door naar de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Dat maakte de jury vannacht bekend na afloop van de eerste ronde. De 25-jarige violiste treedt vanaf maandag samen met 23 andere violisten aan in de halve eindstrijd. In totaal namen 64 jonge violisten het de afgelopen week tegen elkaar op. De Nederlandse Hawijch Elders is uitgeschakeld.

Huang, een 25-jarige violiste met Aziatische roots uit Montignies-le-Tilleul, is vanaf morgen dus opnieuw aan het werk in het Flageygebouw. Tijdens elke sessie hoort het publiek vier halvefinalisten aan het werk: de eerste twee spelen een concerto van Mozart begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie. Na de pauze vertolken de volgende twee hun recital met pianobegeleiding.

De halve finale eindigt zaterdag 11 mei. Na afloop van de avondsessie maakt de jury bekend welke 12 violisten onder elkaar mogen uitmaken wie de winnaar van het concours wordt. De finaleweek, waarvoor de deelnemers een nog onbekend werk moeten instuderen, loopt van 20 tot 25 mei. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwangere vrouwen die noten eten krijgen slimmere kinderen

Zwangere vrouwen die noten eten krijgen slimmere kinderen

https://images3.persgroep.net/rcs/6tXQ_EpP45jdT4ESBja8RvfEd-4/diocontent/147445342/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dat noten gezond zijn, moeten we je niet meer vertellen. In een onderzoek van het Spaanse Institute for Global Health is nog een extra voordeel opgedoken. Vrouwen die in verwachting zijn en geregeld noten eten, zouden meer kans hebben om intelligente kinderen te krijgen. 

Voor het onderzoek werd beroep gedaan op 2.200 moeders in spe. Tijdens het eerste en derde trimester van de zwangerschap moesten de vrouwen een dagboek bijhouden over hun eetgewoontes. Als hun kinderen 18 maanden, 5 jaar en 8 jaar oud waren, moesten ze een aantal standaardtesten uitvoeren. Op die manier konden de wetenschappers de neurologische ontwikkeling van de jongens en meisjes in de gaten houden.

Wat de moeder tijdens de zwangerschap eet, speelt blijkbaar een grote rol bij de verstandelijke ontwikkeling van het kind. Als de vrouwen tijdens het eerste trimester geregeld noten snacken, scoren hun kinderen ook beter op de testen. Ook hebben die kinderen een langere aandachtsspanne en een sterker werkgeheugen. Ter verduidelijking: dat geldt alleen bij zwangere dames die bijna 90 gram noten per week hebben opgepeuzeld. Het gaat dan over walnoten, amandelen, pindanoten, pijnboompitten en hazelnoten.

De onderzoekers hebben ook gecontroleerd of er een link was tussen het aantal noten dat vrouwen aten tijdens hun derde trimester en de intelligentie van de oogappel. Maar daar botsten ze op een njet: geen verband dus. 

“Het brein van een baby’tje ondergaat heel wat complexe veranderingen tijdens de zwangerschap. Deze studie toont aan dat wat de moeder eet een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van dat babybrein. Het kan zelfs langetermijneffecten hebben”, reageert hoofdonderzoeker Florence Gignac in het wetenschappelijke blad European Journal of Epidemiology. “De positieve invloed valt volgens ons te verklaren door het feit dat noten bomvol foliumzuur en essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega 6 zitten. Deze supplementen stimuleren bepaalde hersenkwabben die op hun beurt je geheugen beïnvloeden.”  (br.hln)


» Reageer (0)
07-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOS Spierkrampen: zo raak je van die krampen in je kuit af

SOS Spierkrampen: zo raak je van die krampen in je kuit af

https://images0.persgroep.net/rcs/Ult9dt4G06c0gHryQlRefl5Fc1w/diocontent/146924917/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie is nog niet in het midden van de nacht uit bed gesprongen, kermend van de plotse pijn in zijn of haar kuit. Wij vroegen aan sportarts Luk Buyse wat je eraan kan doen. 

“Kuitkrampen steken onwillekeurig de kop op. Ze zijn niet te voorspellen en kunnen een aantal seconden tot enkele minuten extreme pijn veroorzaken. Die pijn ontstaat door een gedeeltelijke of gehele samentrekking van de spier. Vaak is de samentrekking zichtbaar als een zwelling of voelbaar als een verharding. Word je geconfronteerd met een kuitkramp, probeer dan je been voorzichtig te stretchen. Breng het been met de kramp achteruit, zorg voor een gestrekte knie en probeer je hiel plat op de grond te zetten. Een spierscheur zal je er niet gauw van krijgen, maar wees wel voorzichtig. Ga niet te ver bij het stretchen en voel zelf aan hoever je kan gaan.

Zit je in een wedstrijd en moet je echt doorgaan, herneem dan de wedstrijd op een rustig tempo. Als het kan, stop meteen met sporten, zodat je de spier voldoende rust kan geven om te herstellen. Plotse spiersamentrekkingen kan je niet altijd voorkomen, maar de oorza- ken worden vaak gezocht bij onvoldoende drinken, een tekort aan mineralen of overmatig sporten. Als je niet gewend bent om te sporten, raad ik ten zeerste aan om je training rustig op te bouwen. Probeer zeker niets te forceren, want dan zouden spierkrampen weleens onvermijdelijk kunnen zijn. Drink voldoende tijdens het sporten. Hou het niet alleen bij water, maar drink ook sportdrank die een deel van het zoutverlies door zweten compenseert.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ligt het vermiste Lam Gods-paneel dan toch onder de Kalandeberg? Graafwerken bezig

Ligt het vermiste Lam Gods-paneel dan toch onder de Kalandeberg? Graafwerken bezig

https://images2.persgroep.net/rcs/_d2vgYfyMEsW_UOzN34rHwpGsg4/diocontent/147426503/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Aan de Gentse Kalandeberg wordt momenteel gegraven, omdat de schuilplaats van de Rechtvaardige Rechters ontdekt zou zijn. Deze namiddag geeft oud-burgemeester Termont ook een persconferentie op het stadhuis, over de mogelijke vindplaats van het paneel van het Lam Gods. Elf maanden geleden deed hij dat ook al eens, samen met jeugdschrijver Marc De Bel en amateurspeurder Gino Marchal. Het is datzelfde trio dat nu “nieuwe elementen” heeft, en opnieuw de Kalandeberg aanduidt als vindplaats.

Vorig jaar al lanceerde hetzelfde trio een theorie over de mogelijke vindplaats van het paneel van het Lam Gods, onder de Kalandeberg. Dat werd toen eerder gezien als een promostunt voor het boek van De Bel, ‘De veertiende brief’.  Toch werd, in opdracht van het parket, de ondergrond van de Kalandeberg gescand. Zonder resultaat.

Maar nu wordt de Kalandeberg dus daadwerkelijk open gebroken, op basis van ‘nieuwe elementen’ waarmee het trio kwam aandraven. Vanmiddag geven ze daar zelf meer uitleg over. Gino Marchal heeft op oude tekeningen bij de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen ontdekt dat er een soort koker onder de Kalandeberg zou aanwezig zijn, waarin het paneel perfect verstopt zou kunnen zijn. Hij baseert zich daarvoor opnieuw op woorden en cijfers uit die veertiende brief die Arsène Goedertier – alias DUA – nooit verstuurd zou hebben. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!