De wetenschappelijke reden waarom we zo van chocoladegeur houden
Ah, de geur van chocolade. Het rijke aroma van geroosterde cacaobonen dat ons spontaan doet watertanden. Meestal verdoen we onze tijd niet door aan een stukje chocolade te ruiken en eten we het meteen op. Maar wat velen niet weten is dat er in chocolade voor een deel dezelfde chemicaliën zitten als in rozen. En juist daarom houden we zo van de zoete geur.
We vullen onze huizen met bloemen en oliën, maar ook geroosterde cacaobonen bevatten net zoals rozen heel wat beta-jonon, wat hen hun geur bezorgt. Duitse onderzoekers ontdekten dat de geur (en uiteraard ook de smaak) donkere chocolade juist zo aantrekkelijk maakt. Hun onderzoek toont aan waarom de geur zo onweerstaanbaar is.
De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Agricultural and Food Chemistry. Het Duitse onderzoeksteam testte twee chocoladesoorten met twee verschillende aroma’s. Vervolgens analyseerden ze de chemicaliën die in de geur zaten en ontdekten ze zo welke deeltjes verantwoordelijk waren. Carolin Seyfried van de Technische universiteit van Munchen: “Chocolade is een van de meest gekochte snacks op de wereld. Smaak is meer dan wat de tong proeft, de geur speelt ook een rol. Er zijn heel wat componenten die samen een unieke beleving vormen.” Dat legt ook uit waarom we verlangen naar een reep chocolade wanneer we het nog maar een seconde ruiken. (br.hln)
|