Ramadan: is vasten nu gezond of niet?
Maandagavond is de ramadan van start gegaan. Een maand lang eten en drinken moslims alleen als de zon onder is. Wat gebeurt er met je lichaam als je een maand vast?
Twee experts in flexibel vasten, een dieetvorm waarbij je maar enkele uren op een dag mag eten, zijn Mabel van den Dungen en dr. Samefko Ludidi. Zij hebben hier boeken over geschreven en vertellen aan deze site waarom de ramadan juist erg gezond kan zijn, maar ook wanneer het minder goed voor je is.
Wat gebeurt er in je lichaam als je vast? “Wat er gebeurt in je lichaam heet autofagie, dit houdt in dat je lichaam oude cellen en oud weefsel vervangt. Hier krijg je een gezonder lichaam voor terug. Hiervoor moet het voedsel wel uit je systeem blijven, anders is je lichaam bezig met het verwerken van eten en heeft het geen tijd voor herstel”, aldus Van den Dungen.
Ludidi laat weten dat je lichaam daarnaast op zoek gaat naar andere energiebronnen: “Je lichaam is gewend om koolhydraten als energiebron te gebruiken. Door het vasten kan dit niet meer en stapt het in eerste instantie over op glycogeen, dat is een lichaamseigen suiker. Daarna op vet. Het kan soms twee weken duren voordat je lijf volledig is ingesteld op een ander type verbranding. In deze periode raad ik vooral aan rustig aan te doen en geduld te hebben, na die weken voel je dat je weer meer energie krijgt.”
Is vasten volgens jullie iets gezonds? Volgens Ludidi kán vasten onderdeel zijn van een gezonde levensstijl: “Het gaat erom wat je eet, wanneer je wel mag eten. Het kan enorm gezond zijn, als je het gezond maakt.” Van den Dungen vult dit aan: “Je lichaam krijgt een kans om te resetten, als je het goed doet uiteraard. Het kan ook heel goed zijn voor je geest. Door het vasten word je ook mentaal sterker. Je gaat jezelf koesteren en zeker bij de ramadan kun je je hechter voelen met je geloof. Je hebt meer tijd om aan andere dingen dan eten te denken, en je bent meer gefocust.”
Hoe zorg je ervoor dat je het zo gezond mogelijk doet? “Begin de dag met veel voedingsstoffen. Denk hierbij aan een groene smoothie met bijvoorbeeld spinazie of avocado. Hier zitten veel voedingsstoffen in en daar kun je best lang op teren. Zorg dat wanneer je eet, je gezond eet. Als je ’s avonds naar de snackbar gaat of naar fastfood grijpt kan het een zware maand worden. In fastfood zitten veel ‘lege calorieën’ en dan mis je eiwitten, vezels en vitaminen. Dan kun je je ook emotioneel slechter gaan voelen”, zegt Van den Dungen.
Ludidi zegt dat het naast goed ontbijten ook goed is om je aan je normale ritme te houden: “Wat veel mensen tijdens de ramadan doen is ’s nachts wakker worden om wat te eten. Hierdoor verstoor je naast je eetritme ook nog je slaapritme. Hier kun je last van krijgen.”
Val je veel af tijdens de ramadan? Ludidi zegt islamitische cliënten te hebben die de ramadan willen gebruiken om er gezonder uit te komen. “Als je gezonde maaltijden eet kan je er zeker van afvallen.” Van den Dungen is het hier mee eens: “Ontbijt gezond en krijg ook ’s avonds veel voedingsstoffen binnen en dan ga je je heel goed voelen. Hier kan je resultaten van zien in je lichaam maar ook in je geest. Dan kan het op meerdere vlakken een hele mooie periode zijn.” (br.hln)
|