Pasta afspoelen, en 7 andere fouten die we allemaal maken in de keuken
Of je nu een keukenprinses eersteklas bent, of amper een ei kan bakken, er zijn een aantal dingen in de keuken die we allemaal fout doen. Zoals pasta afspoelen bijvoorbeeld. Wij maakten een lijstje van dingen die je in het vervolg beter anders doet.
1. Pasta afspoelen met koud water
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
2. Je plaatst eten in de koelkast dat er niet hoort
Lang niet alle groenten horen in de koelkast bewaard te worden. Toegegeven, het is makkelijker om alles sito presto in de koelkast te gooien wanneer je thuiskomt van de winkel, maar tomaten, aardappelen, uien, look en bananen horen er echt niet in thuis. Ze verliezen hun smaak omdat ze vocht opnemen, of ze worden niet zo goed rijp.
3. Je raakt je mes niet aan
Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar de juiste manier om te snijden is door de bovenkant van het mes vast te houden. Als je enkel het handvat vastneemt, heb je minder controle en loop je meer kans om jezelf te snijden.
4. Je vriest noten niet in
Noten komen vaak in erg grote verpakkingen, wat vervelend is als je ze niet zo vaak eet. De oplossing? Invriezen die handel, zeker als je ze gebruikt om mee te bakken. Door ze in de diepvries te bewaren gaan ze maanden langer mee.
5. Je doet een nieuw pakje boter open om de pan in te vetten
Is de boter net op en moet je de pan nog invetten? Doe dan geen nieuw pakje open, maar gebruik het papiertje om de pan in te vetten. Er zitten nog meer dan genoeg boterrestjes aan, en je verspilt minder!
6. Je gooit voedsel weg als het te zout is
Af en toe loopt er wel eens iets mis in de keuken, zoals te veel zout gebruiken. Iets te enthousiast geweest met het zoutvaatje? Er zijn een paar trucjes om het eten toch te redden. Door wat aardappelen aan de soep toe te voegen, smaakt die meteen een stuk minder zout, en je saus kan je minder zout maken door er kooknat van vlees, groenten of vis aan toe te voegen.
7. Je gebruikt niet altijd bakpapier
Wat je ook maakt, bakpapier is je beste vriend wanneer je de oven gebruikt. Beter te veel bakpapier gebruiken (waardoor je die overheerlijke brownies nog makkelijker uit de oven haalt), dan te weinig (want dan eindig je met een verzameling afgebrokkelde stukjes).
8. Je gebruikt een hoog vuur om iets te laten koken
Als er in een recept staat dat je iets aan de kook moet brengen, dan betekent dat doorgaans dat je een hoog vuur gebruikt. Maar eens het water aan de kook is, mag je het vuur gerust wat lager zetten. (br.hln)
|