Avocado nog hard? Zo laat je hem rijpen in 10 minuten
We zien jullie graag hoor, lekkere avocado's, alleen jammer dat jullie nooit rijp genoeg zijn op het moment dat wij net een pittige guacamole willen maken. Maar voor elk probleem is er een oplossing, en met dit trucje is jouw avocado in 10 minuten (!) instant rijp. Die fortuinen die je normaal spendeert aan "eetklare" avocado's in de supermarkt, kan je voortaan in iets anders investeren. Graag gedaan.
Alles wat je nodig hebt voor zachte, rijpe avocado is bakpapier, zilverpapier, een oven en een ijskast.
1. Rol je ongepelde avocado in zilverpapier, en leg het op het bakpapier in de oven.
2. Zet je oven op 95° en laat de vrucht een tiental minuten op de bakplaat liggen tot de avocado zacht is.
3. Neem dan de vrucht uit de oven en leg even in de ijskast om af te koelen. Je kan het zilverpapier daarvoor al verwijderen (maar opgelet, want: een oven is warm, naar het schijnt).
Een beetje wetenschap Toch nog wat argwanend tegenover dit trucje? Dan is het leuk om te weten dat deze hack niet zomaar het resultaat van veel uitproberen (en mislukken) is, maar dat er zelfs een wetenschappelijke verklaring voor bestaat. Alle avocado's produceren van nature ethyleen, een gas dat ervoor zorgt dat ze rijpen. Normaal gezien wordt dit gas traag en geleidelijk afgescheiden in een open ruimte, waardoor het dagen kan duren tot een avocado uit zichzelf zal rijpen. Dit trucje zorgt ervoor dat er zich meer ethyleen in grote concentraties rond de vrucht bevindt, waardoor het rijpingsproces plots heel snel lijkt te gaan. Et voila, die zachte, romige vrucht is helemaal klaar om in die lekkere guacamole van jou te duiken. (br.hln)
|