Met muziek op de werkvloer werk je beter
Muziek op de werkvloer? In keukens kan een streepje vrolijke dance voor wat meer vuur zorgen, bij administratieve diensten biedt licht klassiek vaak soelaas tegen de loden stilte en bij bandencentrales knallen er hits door de luidsprekers. Maar is muziek wel goed op de werkvloer? Leidt het ons niet te veel af van ons werk? Neen, zeggen studies.
Stilte is niet goed voor de creativiteit, zo blijkt. Zachte achtergrondgeluiden stimuleren onze geest. Uit een onderzoek van professor Ravi Mehta (University of Illinois, 2012) blijkt dat niet genoeg lawaai ons helemaal niet of te weinig stimuleert en dat te veel lawaai ons stoort in onze concentratie. We presteren het best als er wat omgevingsgeluiden zijn, zolang die de 70 decibel niet overstijgen. We hoeven niet eens naar muziek te luisteren. Ook het ruisen van de zee, walvisgeluiden of het licht tikken van regendruppels helpen om de concentratie te bevorderen. Zelfs vergaderen in een café is geen slecht idee: stel dat je met je bedrijf in een impasse zit, dan is jezelf opsluiten in een stille kamer om een oplossing te zoeken niet meteen de beste keuze. Ga naar buiten, zoek een publieke ruimte op en ga daar brainstormen. Volgens professor Mehta verbetert afleiding door geluiden ons vermogen om problemen creatief op te lossen. En het stelt ons open voor het gebruik van nieuwe methodes en producten.
Beter humeur door muziek
Ook de Zweedse onderzoeker Dr. Anneli Haake kwam tot een positief besluit: bij een bevraging van 300 medewerkers aan The University of Sheffield bleek dat het merendeel ervan naar muziek luisterde terwijl ze aan het werk waren. De reden waren uiteenlopend: ter bevordering van het humeur, om saaie taken langer te kunnen uitvoeren, om zichzelf helemaal af te sluiten van de buitenwereld, om stress tegen te gaan, om geconcentreerder te kunnen werken...
Zonder woorden
Het blijkt trouwens niet sectorgebonden te zijn: ook chirurgen hebben baat bij een streepje muziek. Een Amerikaanse studie, onder leiding van Andrew Zhang, toont aan dat chirurgen die naar hun favoriete muziek mogen luisteren 7% sneller werken dan als ze dat niet doen. Ervaren chirurgen zouden zelfs 10% sneller werken. Niet enkel de efficiëntie stijgt, maar ook de kwaliteit. Een onderzoek (Music, an aid to productivity, Fox/Embrey) uit 1972 (!) toonde al aan dat fabrieksarbeiders harder gingen werken als er een vrolijk, opzwepend nummer door de luidsprekers schalde. Niettemin, je vermijdt best muziek waar te veel tekst in voorkomt, omdat we daardoor wel afgeleid worden. Geen Bob Dylan dus of Eminem.
Samen luisteren
Niets dan voordelen? Er is een nuance: samen luisteren naar muziek vergroot het samenhorigheidsgevoel, niet de afzondering met oortjes. Wie zichzelf afsluit van de wereld sluit zich ook af van zijn collega's. Dat kan niet de bedoeling zijn: je zou telefoons kunnen missen, je baas niet horen als hij je nodig heeft of zelfs het brandalarm niet horen. Het is aan de werkgever om vooraf duidelijk te maken of het 'solitaire' luisteren kan. (br.hln)
|