Vijf tips voor twintigers om rijk te zijn op hun veertigste
Vijf tips voor twintigers om rijk te zijn op hun veertigste
David Koch is als financieel tv-journalist een beetje de Australische Paul D'Hoore. Hij geeft vijf tips aan twintigers die hen kunnen helpen om tegen hun veertigste rijk te zijn. Omdat de twintigerjaren bepalend kunnen zijn voor de rest van iemands leven. Het is meestal ook de leeftijd van het eerste échte maandloon, van het verlaten van het ouderlijke huis, van de eerste serieuze liefdesrelatie. Een niet te onderschatten periode waarin je verstandig kan omspringen met geld.
1. Hou je budget in de gaten
Voor sommigen is dit saai, maar het is nu eenmaal de hoeksteen van ieders persoonlijke financiële situatie. Hou je inkomsten en uitgaven in balans. Zo weet je meteen wanneer je te veel geld uitgeeft en wanneer je kan sparen.
Dé uitdaging van een vooropgesteld budget is om het niet te overschrijden. Daar bestaan allerhande hulpmiddelen voor, zoals de app Pocketbook.
Een voorbeeld van een aanpassing aan je te grote uitgaven zou kunnen zijn om je eigen lunchpakket mee naar het werk te nemen in plaats van 's middags naar een dure fastfoodtent te trekken. Je kan ook besparen op je dagelijkse aantal koffies die je niet zelf hebt bereid. Zo zijn er dagelijks wel uitgaven die niet absoluut noodzakelijk zijn en die je dus kan vermijden.
2. Kweek de gewoonte aan te sparen... en vind dat prima
De sleutel is: betaal eerst jezelf als je je loon krijgt. Wat ook het bedrag is dat je maandelijks opstrijkt, probeer altijd 5 tot 10 procent daarvan opzij te zetten. Heb je gaten in je handen, maak dan een bestendige opdracht aan bij je bank om automatisch te sparen en om zo je drang tot geld uitgeven in te perken. Bij voorkeur deponeer je je centen op een hogerendementsspaarrekening, maar die zijn vandaag helaas zo goed als onbestaande.
3. Vermijd slechte schulden
Steek jezelf niet in de schulden voor dingen die je eigenlijk niet kan betalen. Een verre, dure reis met de kredietkaart? Niet doen als je het later niet kan terugbetalen en je vastraakt in de toenemende intresten. Als je toch iets écht graag wil, stel dan een spaarplan op binnen de mogelijkheden van je budget. Ga zeker nooit een kortetermijnlening aan met torenhoge woekerintresten. Dat is je reinste diefstal.
4. Neem wat risico
Je moet niet op sportwedstrijden gaan wedden of in het casino gaan gokken, maar als twintiger is er wel wat ruimte voor enig financieel risico. Je bent dan nog jong genoeg om weer recht te trekken wat eventueel misliep.
Win degelijk advies in en investeer verstandig in kwaliteitsaandelen en vastgoed. Elke investering heeft een verloop met minder goeie en betere momenten. Als je nog jong bent, kan je de rit uitzitten met een positief eindresultaat.
5. Stel doelen voor jezelf
Bedenk waar je financieel naartoe wil en hoe je er zou kunnen geraken. Splits het dan op in doelstellingen per jaar, per kwartaal en per maand. 'Rijk zijn' is subjectief. Stel dat je 250.000 euro wil bezitten op je veertigste, bereken dan hoeveel je elk jaar zou moeten sparen. Kan het bijvoorbeeld sneller met investeringen? Dat soort vragen moet je eerst beantwoorden alvorens je voor jezelf haalbare doelstellingen kan opzetten. (br.hln)
Kietelen: de een blijft er koelbloedig onder, de andere gaat ervan schaterlachen tot hij of zij bijna moet plassen. Het is een bizar fenomeen dat ook al lang wetenschappers in de ban houdt. Een onderzoek heeft onlangs weer een tipje van de sluier opgelicht: waarom sommigen zichzelf wel kunnen kietelen, terwijl de meerderheid dat niet kan.
Jezelf kietelen?
Omdat kietelen alleen werkt wanneer je het niet verwacht, kunnen de meeste mensen zichzelf niet kietelen. Als je hand richting de huid gaat, kunnen je hersenen voorspellen hoe dat zal voelen, wat de reactie in de hersenen blokkeert. Naar de handen van iemand kijken is niet voldoende om te kunnen voorspellen hoe dat zal voelen. Maar als je de hand van de persoon die je kietelt aanraakt, dan kan het brein de sensatie blokkeren alsof het je eigen hand was. Dan voelt het niet als kietelen aan. Ons brein is zo geëvolueerd omdat anders activiteiten als het aantrekken van sokken ondraaglijk zouden worden.
Maar wetenschappers aan de Universiteit van Lille ondekten dat wie schizofrene neigingen heeft, zichzelf wel kan kietelen. In het magazine Consciousness And Cognition staat dat het niet anders voelt voor deze mensen wanneer ze door iemand anders gekieteld worden dan wanneer ze het zelf doen. Hun brein beseft niet dat zichzelf kietelen een vrijwillige daad is, en daarom reageert het alsof iemand anders erachter zit.
Wat is kietelen?
Het komt voor wanneer de zenuwuiteinden van de huid gestimuleerd worden en die een signaal naar de twee verschillende gebieden in het brein sturen: de somatosensorische en de orbitofrontale cortex. Het eerste gebied staat in voor het analyseren van aanrakingen en het tweede controleert emoties. Samen helpen ze bij het creëren van de kietelende sensatie.
Er zijn twee types van kietelen. Gargalesis is wanneer gevoelige lichaamsdelen op een subtiele manier gestimuleerd worden door bijvoorbeeld een aanraking of een lichte elektrische stroom. De reactie is meestal luid gelach. Insecten of parasieten kunnen dan weer de tweede vorm, knismesis, veroorzaken.
Gevoeligste gebieden?
De voetzolen zijn onze gevoeligste lichaamsdelen, omdat in dit gebied veel gevoelige zenuwuiteinden zitten. De oksels zijn dan weer gevoelig omdat ze veel aders en bloedvaten bevatten. Daarnaast zijn onze zwakste plekken als de nek en de buik erg kietelachtig om evolutionaire redenen. We lachen als iemand ons hier aanraakt om een teken van onderdanigheid te geven. Lachen is namelijke een instinctieve reactie om ons te beschermen. Hiermee tonen we aan anderen dat we geen bedreiging voor hen vormen. Iedereen met functionerende zenuwuiteinden is vatbaar voor kietelen, maar sommigen zijn beter in het voorspellen wanneer ze gekieteld zullen worden dan anderen. Daardoor kunnen bepaalde personen de reactie in de hersenen beter blokkeren.
Ook in het liefdesspel kan kietelen een belangrijk onderdeel vormen. Als reactie maakt het lichaam bepaalde feelgoodhormonen aan, wat helpt om de band tussen je partner en jij te versterken. Daarom is het dus geen slecht idee om je geliefde zachtjes in de nek, schouders en de rug te strelen of zoenen. Kietelen is ook een goede manier om het lichaam van je partner te verkennen, zonder te snel intiem te worden. (br.hln)
De Amerikaanse zanger Prince, die gisteren is overleden op 57-jarige leeftijd, werd vorige week nog behandeld voor een overdosis. Dat meldt nieuwssite TMZ. Gisteren werd de man bewusteloos aangetroffen in de lift van de opnamestudio's in zijn woning in de buurt van Minneapolis. Dat heeft de sheriff van Carver County gemeld.
De politie en de medische diensten kwamen ter plaatse na een telefoonoproep, en "troffen een bewusteloze volwassen man aan in de lift", aldus sheriff Jim Olson in een persbericht. De hulpverleners hebben hem nog vergeefs proberen te reanimeren.
Prince Rogers Nelson werd om 10.07 uur (17.07 Belgische tijd) doodverklaard, aldus de sheriff.
"Overdosis" Vorige week was de artiest onderweg naar huis na een concert in Atlanta toen zijn vliegtuig een uur voor aankomst een noodlanding maakte in Moline. Zijn woordvoerders lieten toen weten dat Prince last had van ernstige griep. In werkelijkheid werd hij volgens TMZ met spoed naar het lokale ziekenhuis gebracht voor een injectie die gewoonlijk wordt toegepast om de effecten van een drug tegen te gaan. Dat zou de echte reden zijn geweest voor de noodlanding die Prince die dag maakte.
Dokters zouden Prince hebben geadviseerd 24 uur in het ziekenhuis te blijven. Omdat hij geen privékamer kon krijgen vertrok hij al na drie uur, hoewel het toen volgens ooggetuigen nog niet goed met hem ging.
Inmiddels is bekend dat er vandaag een autopsie wordt uitgevoerd om de doodsoorzaak te onderzoeken. De autoriteiten hebben het ziekenhuis in Moline volgens TMZ om het medisch dossier van Prince gevraagd. (br.hln)
Volgens showbizzsite TMZ.com is zanger en muzikant Prince (57) overleden in zijn studiocomplex Paisley Park in Minneapolis. De politie onderzoekt het overlijden. De omstandigheiden van het overlijden zijn nog onduidelijk.
"Verschillende bronnen uit de omgeving van de zanger bevestigen zijn overlijden", zo meldt TMZ.com. Dat stelt dat het levenloze lichaam van Prince vanochtend plaatselijke tijd werd aangetroffen in zijn studiocomplex.
Prince, echte naam Prince Roger Nelson, moest vorige week met zijn privéjet op 15 april een noodlanding maken wegens een medische urgentie. De volgende dag woonde hij een concert bij om zijn fans ervan te overtuigen dat hij het goed stelde. Volgens zijn entourage kampte hij met een griep.
Na zijn doorbraakalbum '1999' uit 1982 werd Prince een internationale superster. Hij scoorde een hele resem hits en won 7 Grammy's. Hij verkocht meer dan 100 miljoen albums. In 1985 won hij een Oscar voor het nummer 'Purple Rain' uit de gelijknamige film.
Prince trouwde twee keer. Zijn eerste huwelijk was met zijn achtergronddanseres Mayte Garcia. De twee scheidden in 2000. Daarna trouwde hij met Manuela Testolini, van wie hij in 2006 scheidde.
Vorige maand kondigde Prince nog aan dat hij zijn memoires wilde schrijven. De autobiografie 'The Beautiful Ones' moest volgens de uitgeverij in de herfst van 2017 uitkomen. (br.hln)
Alle wereldwonderen in 13 dagen: deze vrouw deed het
Alle wereldwonderen in 13 dagen: deze vrouw deed het
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Megan Sullivan droomde altijd al van een wereldreis, maar stelde het project telkens uit. Te duur, of te hoog gegrepen. Maar toen ze een hele hoop ongelukken meemaakte op amper een maand tijd, besloot ze om iets van haar leven te maken: ze bezocht de 7 wereldwonderen in amper 13 dagen tijd.
Op amper drie weken tijd maakte Megan een val van 15 meter diep op de bergflanken van Yosemite Valley, werd aangereden met haar Vespa en kreeg te horen dat ze huidkanker had. "De drievuldigheid van pech", omschrijft ze het zelf. "Mijn familie en vrienden vonden half lachend dat ik in een beschermende bubbel zou moeten leven, maar zelf had ik een moment van helderheid: ik had het overleefd, en ik wilde leven."
Twee weken na de huidkankerdiagnose makte Megan haar levensdroom - een wereldreis maken - waar. Op amper 13 dagen bezocht ze de zeven wereldwonderen: Chichén Itzá in Yucatán (Mexico), het Christusbeeld in Rio, het Colosseum, de Chinese muur, Machu Picchu in Peru, de Taj Mahal en Petra in Jordanië. Ze deed 12 landen aan en nam 15 vluchten tijdens haar trip, goed voor zo'n 45.400 kilometer. Onderweg deed ze tussendoor nog even de Eiffeltoren aan, nam een drankje op Copacabana Beach en bezocht Dubai. En dat allemaal met een beperkt budget en een man die ze nog maar twee weken aan het daten was.
"Ik had altijd al gezegd dat ik niet genoeg tijd en geld had voor deze reis, maar dat waren gewoon excuses. Ik was gewoon bang om te falen. De enige persoon die ons kan verhinderen om onze dromen waar te maken ben je zelf", aldus Megan. "Ik moest stoppen met denken dat mijn dromen onmogelijk waren en beseffen dat ik de kracht heb om mijn eigen leven te leiden zoals ik dat wil, elke dag opnieuw. De enige dingen waar ik spijt van heb, zijn de verloren kansen."
Intussen heeft Megan de reiskriebel goed te pakken: twee weken geleden bezocht ze nog het Himalayagebergte. Ze raadt iedereen aan om genoeg stil te staan elke dag en niet gewoon door het leven te haasten. "Je weet nooit wat voor moois je anders mist." Ze goot haar wereldreis ook in een video, die intussen al bijna 500.000 keer bekeken werd op YouTube.
Reistips
1. Zorg dat je geen geld uitgeeft aan onnodige dingen. Je kan best zonder die souvenirs en hoeft onderweg niet te gaan shoppen.
2. Neem veel nachtvluchten, zodat je minder in hotels hoeft te slapen. Megan hoefde maar 5 overnachtingen te boeken op die 13 reisdagen.
3. Kies voor vluchten die maaltijden aan boord geven en eet een uitgebreid ontbijt als je op hotel slaapt. Je zal weinig geld hoeven uit te geven aan eten.
4. Check zeker voor welke landen je een visum nodig hebt - bij sommige landen als Brazilië kan het maanden duren voor je er één in handen hebt. Kijk ook zeker na of je paspoort nog (lang genoeg) geldig is: voor sommige landen moet dit nog minstens zes maanden geldig zijn, anders mag je het land niet in.
5. Kies voor vluchten met lange tussenstoppen. Je zou verbaasd zijn hoeveel je nog kan bezoeken op een paar uur tijd.
6. Sleur niet te veel mee en zorg dat je er niet uitziet als het cliché van een toerist. Dat is dé manier om afgezet te worden. Neem maar een paar outfits mee en was onderweg in de hotels je kleren.
7. Wees niet bang om je vriend/vriendin mee te nemen, ook al zijn jullie nog niet lang samen. Een reis maken is de beste manier om te weten te komen of jullie een goed koppel vormen. (br.hln)
Primeur: Afro-Amerikaanse vrouw prijkt op dollarbiljet
Primeur: Afro-Amerikaanse vrouw prijkt op dollarbiljet
De Amerikaanse schatkist komt met een primeur: voor het eerst in de moderne geschiedenis zal op een Amerikaans dollarbiljet een vrouw prijken. Het gaat om de zwarte Harriet Tubnam, zo is woensdag bekendgemaakt. Het bewust biljet heeft een waarde van 20 dollar.
De minister van Financiën Jack Lew gaat het nieuwe biljet woensdag voorstellen, bevestigde een woordvoerder. Het vervangt dat met de beeltenis van ex-president Andrew Jackson. Het 10-dollarbiljet behoudt de afbeelding van Alexander Hamilton, de eerste minister van Financiën van de VS.
Slavin Tubman (1823-1913) was een slavin, maar kon ontsnappen en voerde strijd voor de afschaffing van de slavernij. Ze zou minstens 70 slaven hebben helpen ontsnappen naar Canada. Aan de vernieuwing van de dollarbiljetten ging meer dan tien maanden discussie vooraf, waarbij het gebrek aan gendergelijkheid scherp werd bekritiseerd. (br.hln)
"Bezoekers van muziekfestivals moeten deze zomer hun handtassen en hun rugzakken thuis laten." Dat zegt Jan Briers aan de vooravond van het festivalseizoen, aldus de kranten van Mediahuis. Briers is niet alleen de gouverneur van Oost-Vlaanderen, maar ook voorzitter van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen.
Omwille van de terreurdreiging wil Briers dat festivalorganisatoren dezelfde maatregelen in acht nemen als de voetbalclubs. Sinds de aanslagen in Parijs zijn tassen niet meer toegelaten in voetbalstadions.
Het gevaarlijkste punt ligt volgens Briers bij de toegang tot de festivals. Hoewel de festivalgangers gecontroleerd moeten worden, mogen er geen lange wachtrijen ontstaan. "De organisatoren moeten voor een vlotte doorstroming zorgen, waardoor er geen concentratie aan mensen voor de ingang komt", zegt Briers.
Maandag zit Briers samen met de organisatoren van de grote festivals Rock Werchter, Tomorrowland en Graspop om over dat advies en andere veiligheidsmaatregelen te overleggen. (br.hln)
David Robert Jones, beter bekend onder zijn artiestennaam David Bowie, (Londen, 8 januari 1947 – New York, 10 januari 2016[1]) was een Brits zanger, songwriter, muziekproducent en acteur. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste rockmuzikanten vanaf de jaren zestig tot heden.
David Bowie werd bekend door wereldhits zoals Space Oddity, Changes, Life on Mars, Ziggy Stardust, Let's Dance, Absolute Beginners en Heroes. Bowie deed ook een aantal succesvolle duetten o.a. Under Pressure (met Queen), Dancing in the Street (met Mick Jagger) en Tonight (met Tina Turner). Daarnaast was hij bekend van zijn verschillende imago's, die vooral in zijn glamrock-periode in de jaren zeventig excentriek te noemen waren. Bowie was naast zijn carrière als artiest ook acteur in diverse films en producer van andere artiesten.
We kunnen allemaal iets leren van dit plussize model over zelfvertrouwen
We kunnen allemaal iets leren van dit plussize model over zelfvertrouwen
De campagnes van lingeriemerk Aerie kennen we ondertussen allemaal wel. Met hun anti-photoshopbeleid wist het merk zich al meermaals positief in de kijker te zetten. Het gezicht van hun campagne? De prachtige Iskra Lawrence.
Het 25-jarige Britse model heeft er haar levensmissie van gemaakt om ervoor te zorgen dat vrouwen en meisjes over de hele wereld zich goed in hun vel voelen. Al wil dat niet zeggen dat ze zelf geen harde leerschool moest doorlopen om te komen tot waar ze nu staat.
Positieve ingesteldheid "Het heeft me een paar jaar gekost voor ik me realiseerde dat ik er niet zo uit moet zien als al die andere modellen," vertelt ze aan Byrdie. "Jarenlang probeerde ik om af te vallen, tot ik iets hoorde over plussize modellenwerk. Toen ik naar een bureau stapte kreeg ik dan weer te horen dat ik te slank was, en dat was de druppel. Hoe kan het dat iemand met een gezond lichaam nooit goed genoeg is? Ik heb de kledingmaat van de gemiddelde vrouw, ik ben gezond en heb een goede conditie. Toen besefte ik dat het tijd was om de strijd met de kilo's op te geven. Die positieve ingesteldheid heeft ervoor gezorgd dat alle puzzelstukjes eindelijk op hun plaats vielen."
Herkenbaar rolmodel "Na al die tijd waarin in me schaamde voor mijn lichaam, was dat inzicht een verademing. Ik was er klaar mee om mezelf anders voor te doen dan ik was en ik wilde een herkenbaar rolmodel zijn voor anderen. Authenticiteit is heel belangrijk voor mij, ik zal dus ook nooit mijn foto's op sociale media bewerken. Het is belangrijk dat je je mooi en goed voelt omwille van wie je bent, niet omwille van wie je zou willen zijn." Net daarom is ze het ook niet eens met het label 'plussize'. "Het is niet goed om mensen in een hokje te stoppen. Dat is hetzelfde als zeggen dat vrouwen met een maatje meer niet in dezelfde winkels mogen shoppen of dezelfde ontwerpers mogen dragen. Zo worden talloze vrouwen uitgesloten van mode door een elitaire industrie. Het is hoog tijd om die etiketten te laten vallen en iedereen gelijk te behandelen!"
Zelfvertrouwen "We moeten dringend meer waarde hechten aan gezond verstand. Dat getal op de weegschaal, je jeansmaat of zelfs de mening van iemand anders willen echt niets zeggen. Neem zelf het heft in handen en stop met jezelf te vergelijken met anderen, maar werk aan wie je zelf wil zijn en wat je wil bereiken," raadt de Britse aan . "Ik heb zelf lang een laag zelfbeeld gehad, en ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om anderen te helpen om meer zelfvertrouwen op te bouwen en die onzekerheden een halt toe te roepen."
Iskra's ultieme tip voor meer zelfvertrouwen:
"Ga voor de spiegel gaan, liefst naakt maar in je ondergoed kan ook, en probeer tien dingen op te sommen die je graag ziet bij jezelf. Drie ervan mogen persoonlijkheidskenmerken zijn. Dit helpt om jezelf graag te zien en te motiveren in plaats van enkel en alleen kritiek te hebben."
"Ook kan je proberen om alles op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dat kunnen heel simpele dingen zijn, zoals een lekker ontbijt of een hemelsblauwe lucht. Zo verander je je ingesteldheid van negatief naar positief." (br.hln)
Dubbel zoveel erfenissen aan goede doelen geschonken
Dubbel zoveel erfenissen aan goede doelen geschonken
Tussen 2011 en 2015 is het bedrag aan erfenissen voor goede doelen in Vlaanderen bijna verdubbeld. Met dank aan het duo-legaat, een manier van successieplanning om de hoge successierechten te ontwijken die verschuldigd zijn als de erflater iemand is die geen directie familie is, zoals een nicht of een vriend. Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
Testament.be vertegenwoordigt zo'n 120 goede doelen, gaande van Amnesty International tot Erfgoed Vlaanderen en een aantal universiteiten. En met succes, zo kan afgeleid worden uit de erfrechten die de goede doelen betaald hebben op de erfenissen die ze gekregen hebben. Terwijl in 2011 het bedrag aan successierechten of erfbelasting dat die goede doelen betaalden, nog maar 8 miljoen euro bedroeg, was dat in 2015 al opgelopen tot 15,7 miljoen euro, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg bij Begrotingsminister Annemie Turtelboom (Open Vld). (br.hln)
Wie is het mooiste meisje van het land? Binnenkort start Miss Mini België
Wie is het mooiste meisje van het land? Binnenkort start Miss Mini België
Geen badpakkendefilé, valse wimpers of nagels, maar wel een groot prijzenpakket voor de winnares van Mini Miss België. In juli start Darline Devos de zoektocht naar het mooiste meisje van 6 tot 10 jaar. De organisatrice van Miss België zegt vandaag in Het Nieuwsblad dat de verkiezing vooral fun moet zijn en dat ze geen Amerikaanse toestanden wil.
Met klassieke onderdelen als een catwalkshow en een persoonlijke act moeten de Mini Missen de harten van de juryleden proberen te veroveren. Het mooiste meisje van België zal naast indrukwekkende prijzen ook aanbiedingen voor fotoshoots krijgen. Darline Devos, de vrouw die ook achter Miss België zit, zegt dat ze goed zal bewaken dat de verkiezing voor kleine meisjes niet te commercieel wordt.
Er komt heel wat kritiek op het initiatief van de missverkiezing voor kinderen. Pedagogen en psychologen vrezen dat de meisjes te veel gepusht zullen worden door hun ouders en dat de kritiek hen te veel zal worden. Daarom vragen experts voor professionele begeleiding van de kinderen zodat ze de feedback van de jury beter kunnen plaatsen. (br.hln)
Natalie Imbruglia (Sydney, 4 februari 1975) is een Australische zangeres en actrice.
Net als enkele andere Australische artiesten (zoals Jason Donovan en Kylie Minogue) speelde Natalie ook in de soapserie Neighbours ("Buren").
In 1997 bracht ze haar eerste nummer Torn, een cover van Ednaswap, uit als voorbode van haar eerste cd, Left of the middle. Dit nummer werd één van de best verkopende singles aller tijden in Groot-Brittannië, met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren. Ondanks de grote verkoopcijfers heeft "Torn" nooit de top van de Britse Hitparade bereikt. In de 'UK radio chart' waarbij naar airplay wordt gekeken haalde Torn wel de hoogste positie, voor maar liefst 11 weken. Ook bij de "Billboard Airplay Chart" van de Verenigde Staten stond het nummer veertien weken bovenaan de lijst. In totaal heeft het nummer veel records op de radio verbroken. "Left of the middle" bevatte nog drie andere commerciële singles, waarvan de tweede single "Big Mistake" de grootste impact maakte op de Britse hitparade door de tweede plaats te bereiken. Het album heeft het in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk de top 10 bereikt. In haar thuisland Australië en in Nederland bereikte het album zelfs de eerste plaats. In totaal is "Left of the middle" tussen de 6.5 en de 7.0 miljoen keer verkocht en wordt het als een commercieel succes gezien. Critici waren niet altijd even enthousiast over het album. Natalie werd in enkele professionele recensies een fotogenieke schoonheid genoemd die met behulp van muzikale professionals een indruk op de hitlijsten zou willen maken. Ook werden de overeenkomsten met tijdgenote Alanis Morissette erg zwaar bekritiseerd.
Maggie, vermoedelijk de oudste hond ter wereld, is niet meer. De Australische herder is op dertigjarige leeftijd in haar vertrouwde mand overleden.
Baasje Brian McLaren, een melkveehouder in het Australische plekje Woolsthorpe, gaf in 'The Weekly Times' mee dat het dier overleden was. Dat blad wijdde eind vorig jaar nog een groot artikel aan de bejaarde teef. Hoewel ze blind en doof was, maakte ze tot vorige week nog dagelijks een ommetje.
Verdrietig "Maggie was dertig, maar wandelde nog geregeld van de melkschuur naar het kantoor. Onderweg gromde ze naar de katten en zo. Maar de laatste dagen ging ze ineens hard achteruit. Gisteren, toen ik naar huis ging om te lunchen, zei ik het al: ze heeft niet lang meer. Ik ben verdrietig maar ook blij dat ze op deze manier heengegaan is", zei McLaren.
Maggie, die in mensenjaren omgerekend twee eeuwen geleefd heeft, zal niet in het Guinness Book of Records komen. McLaren is de geboortepapieren kwijtgeraakt en weet alleen nog dat ze als puppy kwam toen zijn zoon net vier was geworden. Die is nu 34. Bluey, ook een Australische hond, blijft daarom officieel de oudste: 29 jaar en vijf maanden. (br.hln)
Je hebt verschillende soorten slapers: zij die rustig liggen te knorren, de luide snurkers, zij die praten in hun slaap en zij die ... beneden in de keuken te vinden zijn. Slaapeten is immers een vorm van slaapwandelen die veel vaker voorkomt dan gedacht.
Volgens recent onderzoek omvatten veel soorten slaapproblemen een vorm van nachtelijke eetbuien, al wordt er wel weinig over gesproken. Het is immers niet evident om toe te geven dat je 's ochtends wakker wordt tussen de etensresten, of dat je 's nachts de onweerstaanbare drang hebt om dat laatste stukje cake naar binnen te werken.
Twee groepen Slaapeten kan vele vormen aannemen, maar er zijn twee veelvoorkomende groepen. De eerste vorm manifesteert als een vorm van slaapwandelen, waarbij men zich 's ochtends niets meer van de nachtelijke eetbui herinnert. De tweede is nieuwer, en kenmerkt zich vooral als een hardnekkig hongergevoel, waarbij mensen echter wel wakker zijn en zich maar al te goed bewust zijn van wat ze doen. De laatste jaren wordt die laatste ook gecategoriseerd als een echte eetstoornis.
Hardnekkig hongergevoel We spreken van het 'nachtelijke eetsyndroom' als meer dan 25 procent van de dagelijkse calorieën na het avondeten worden geconsumeerd. Dat kan voor het slapengaan zijn, maar ook nadat je 's nachts wakker wordt. De drie belangrijkste symptomen zijn het gebrek aan honger 's morgens vroeg, de drang om 's avonds of 's nachts te eten, het gevoel dat je moét eten om weer in slaap te vallen, depressieve gevoelens en problemen om te slapen.
Oorzaak? De oorzaak is niet duidelijk te bepalen, maar er wordt aangenomen dat dit syndroom te maken heeft met de biologische klok van ons lichaam. Onze interne klok bepaalt naast slaap ook het hongergevoel. Als dat goed functioneert en je in een goede fysieke en mentale gezondheid verkeert, regelmatig eet en goed slaapt, dan loopt dat allemaal gelijk. Daardoor voelen we ons hongerig wanneer het tijd is om te eten, en niet pas 's nachts. Als we echter niet goed slapen, dan kan die band tussen slaap en honger verstoord worden. Daardoor komt het 'nachtelijke eetsyndroom' vaker voor bij mensen die last hebben van slaapstoornissen.
Doordat je 's avonds of 's nachts zoveel eet, heb je bovendien 's ochtends geen honger meer, waardoor je steeds later zal eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Soms wordt ook het middagmaal overgeslagen, als 'compensatie' voor die nachtelijke eetbui. En dan heb je 's avonds net nog meer trek. Uiteindelijk kan dat controleverlies en die verschuiving van je eetritme ook leiden tot hardnekkige schuldgevoelens en een negatief zelfbeeld.
Wat doe je eraan? * Ga op zoek naar de onderliggende oorzaak. Slaap je moeilijk? Een verstoord slaappatroon is namelijk de meest voorkomende oorzaak van het nachtelijk eetsyndroom. Ga langs bij een specialist, die zal je uitgebreid onderzoeken en eventueel een gepaste behandeling voorstellen.
* Probeer de slaap- en eetritmes weer te synchroniseren. Melatonine, lichttherapie en regelmatige tijdstippen om te eten en te slapen kunnen helpen om die biologische klok weer te herstellen en zo dat avondlijke hongergevoel te doen afnemen.
* Hou een strak voedingsschema aan. Drie maal daags een gezonde en gevarieerde maaltijd en af en toe een tussendoortje kunnen al helpen om dat hongergevoel te verminderen (br.hln)
In ons land leven meer en meer kinderen in armoede. In 2014 groeide 18,8% van de Belgische kinderen op in een gezin waar het inkomen onder de armoedegrens lag. Tien jaar eerder was dat nog 'maar' 15,9%. Dat heeft de Algemene Directie Statistiek berekend.
Uit het jaarlijkse onderzoek bij meer dan 6.000 huishoudens blijkt ook dat 15,5% of ongeveer 1.700.000 Belgen in een gezin wonen waar het inkomen onder de armoededrempel valt. Een arme alleenstaande verdient minder dan 1.085 euro. Een gezin -met twee volwassenen en twee kinderen - wordt beschouwd als arm als het maandelijkse inkomen onder 2.496 euro per maand ligt. In vergelijking met de andere Europese landen doet ons land het met 15,5 % nog niet zo slecht niet, want het Europese gemiddelde is 17,2%. (br.hln)
Halve wereld zakt naar ons land af voor deze bloemenpracht
Halve wereld zakt naar ons land af voor deze bloemenpracht
De aantrekkingskracht van de blauwe boshyacinten is allesbehalve tanende. Afgelopen weekend zakten opnieuw duizenden bezoekers uit binnen- én buitenland af naar het Hallerbos om de natuurpracht te bewonderen.
De bloei van de boshyacinten nadert stilaan het hoogtepunt. Het sprookjesachtige bloementapijt palmde in de voorbije dagen het Hallerbos helemaal in. Kenners verwachten dat de bloemen ook volgend weekend nog mooi zullen bloeien, zolang de hoge beuken in het bos niet te snel bladeren krijgen. De boshyacinten hebben namelijk zon nodig om te schitteren.
Het voorbije weekend was het alvast enorm druk in het bos. Niet alleen landgenoten kwamen van de bloemenpracht genieten, ook Japanners, Amerikanen, Britten, Italianen, Duitsers en Nederlanders zakten speciaal voor de boshyacinten naar het Hallerbos af. (br.hln)
Ben jij zo iemand die bij iedere vingerafdruk de spiegel weer afveegt? Toch maar beter niet doen. Natuurlijk mag je af en toe de spray bovenhalen, maar niet te veel. Anders kan het namelijk gebeuren dat vocht van de spray achter de spiegel belandt en zo de lijm aantast.
2. Kleren met vlekken
Extra veel wasmiddel bij je kleren zorgt er niet voor dat je outfits stralend wit tevoorschijn zullen komen. Integendeel, wanneer we te veel wasmiddel gebruiken, wast het net niet goed meer uit. Bovendien kan het ervoor zorgen dat stoffen verstikt worden, waardoor vlekken minder makkelijk te verwijderen zijn. Gewoon de instructies lezen op het wasmiddel en die nauwgezet opvolgen is meer dan genoeg.
3. De salontafel
Ook al is het aangewezen om de salontafel af en toe van een poetsbeurt te voorzien, dat hoeft lang niet zo veel als je dacht. En al helemaal niet als je niet veel tijd hebt. Als je het klusje snel-snel moet afwerken, heb je vaak niet veel ruimte meer om alles goed droog en glad te wrijven, waardoor er een vettig laagje achterblijft en al die moeite voor niets geweest is.
4. De parketvloer
Let op dat je een houten vloer niet te veel met water schoonmaakt. Een beetje water af en toe is prima, maar teveel kan ervoor zorgen dat het tussen de kiertjes en spleetjes door sijpelt en het hout zo beschadigt.
5. Te veel stofzuigen
We snappen het helemaal, de stofzuiger is je beste vriend als je een hond, kat of gewoon kinderen in huis hebt. Maar neem het ding niet vast iedere keer dat je een haar ziet liggen, want die kunnen verstrikt raken in de buis van de stofzuiger. Voor lange haren gebruik je beter een gewone borstel. Korte dierenharen kunnen dan weer wel perfect met de stofzuiger.
6. Extra wasverzachter
Zijn die handdoeken lang niet meer zo babyzacht als vroeger? Helaas, extra wasverzachter zal het probleem niet oplossen. Integendeel, te veel van het product maakt de stoffen stijf en ruw, of net vettig waardoor ze niet goed meer absorberen. (br.hln)
De driejarige kat Puss-Puss is door het oog van de naald gekropen. Het diertje liep 30 verschillende schotwonden op, maar heeft het incident op miraculeuze wijze overleefd.
Eerder deze maand werd Puss-Puss teruggevonden nadat ze een week lang vermist was. Het dier sleepte zichzelf voort over de grond en zat helemaal onder het bloed. Puss-Puss werd in allerijl naar de dierenarts gebracht, waar uit röntgenfoto's bleek dat haar hele lichaam vol zat met pelletkogels.
Volgens inspecteurs van de dierenbescherming zal haar oog moeten verwijderd worden, maar voor het overige stelt ze het prima. "We waren gechoqueerd om te ontdekken dat Puss-Puss met zo'n gigantisch aantal pelletwonden over haar hele lichaam en hoofd was bedekt. Eén kogel zat in haar poot, waardoor het moeilijk werd om te wandelen. Een andere kogel zat in haar oog en zorgde ervoor dat haar netvlies was losgekomen," vertelt inspecteur Adam Jones. "De dierenarts zei dat twee kogels haar ruggegraat op een haar na gemist hebben en het is een wonder dat ze het overleefd heeft."
Eigenaar Doug Taw vraagt zich af welke onmensen een onschuldig dier op die manier kunnen folteren. "We hoorden een paar geweerschoten, maar konden ons aanvankelijk niet voorstellen dat het iets met Puss-Puss te maken kon hebben. Toen vonden we haar verstopt onder een auto, bang en gewond. Ze liep weg en een week lang konden we haar niet vinden. Ik werd gek van ongerustheid. Uiteindelijk sleepte ze zich in een verschrikkelijke toestand weer naar huis en brachten we haar in allerijl naar de dierenarts. Het breekt mijn hart om haar in zo'n ellendige toestand te zien en ik ben van streek dat ze nu haar oog zal verliezen."
De politie is nog op zoek naar de schutter. (br.hln)
Mouth & MacNeal was een zangduo dat bestond uit Willem Duyn (ook wel bekend als Big Mouth) en Maggie MacNeal (echte naam: Sjoukje van 't Spijker, na haar huwelijk bekend als Sjoukje Smit). Ze traden samen op in de periode 1971 tot 1974. Mouth & MacNeal scoorden in Nederland zeven top 10 hits, waaronder twee nummer één-hits: How do you do en Hello-A.
Ook buiten Nederland was het duo succesvol. Het scoorde in heel Europa grote hits en zelfs in de Verenigde Staten bereikte How do you do een top 10-notering en een verkoop van meer dan een miljoen exemplaren. Dit resulteerde in een gouden plaat. In maart 1974 deden Mouth & MacNeal mee aan het prestigieuze songfestival van San Remo. Het nummer Ah lamore werd er elfde. Toen Mouth & MacNeal in 1974 mee deden aan het Eurovisiesongfestival 1974 behaalden zij achter ABBA en Gigliola Cinquetti een derde plaats met I see a star. Ook dit nummer werd een grote hit in Europa met een nummer 8-notering in Engeland. Vele tours volgden met grote namen als Mud, The Sweet en Middle of the road. Na vele zilveren, gouden, platina platen en allerlei andere internationale prijzen, waaronder een Edison en de Gouden Leeuw, viel het duo eind 1974 uit elkaar.
Sinds november 2008 treedt Mouth & MacNeal weer op, maar nu met Arie Ribbens als vervanger van de oorspronkelijke Mouth, Willem Duyn die in 2004 overleed.
Op 21 maart 2012 verscheen de biografie 'Duo Tegen Wil En Dank' geschreven door voormalig Fanclub voorzitter Roel Smit. In het boek wordt onthuld dat de relatie tussen Duyn en Smit niet alleen puur zakelijk was, maar dat de twee elkaar totaal niet konden zien of luchten
Wetenschappers ontrafelen mysterie Nazcagaten in Peru
Wetenschappers ontrafelen mysterie Nazcagaten in Peru
Wetenschappers hebben met behulp van satellietbeelden het mysterie van een reeks eeuwenoude unieke structuren in het zuiden van Peru ontrafeld. De diepe spiraalvormige gaten in de Nazcawoestijn, vlakbij de beroemde Nazcalijnen, zouden deel uitmaken van een ingenieus watervoorzieningssysteem. Dat maakte de BBC bekend.
Het gebied is vooral bekend voor de Nazcalijnen, gigantische figuren van mensen, dieren en planten die werden aangebracht in de woestijn. Maar de lijnen zijn niet het enige bewijs van de Nazcabeschaving, die er van 200 voor tot 600 na Christus leefde.
Het gebied herbergt ook een reeks spiraalvormige, met stenen afgeboorde gaten, gekend als 'puquios'. Al lang werd aangenomen dat het ondergrondse aquaducten zijn, maar verder was er weinig over geweten.
Ingenieus systeem
Een team van Italiaanse onderzoekers denkt nu de antwoorden gevonden te hebben op basis van satellietbeelden. De 'puquios' zouden deel uitmaken van een ingenieus systeem om grondwater naar boven te halen. Onder de gaten bevonden zich kanalen. Via de spiraalvormen werd er wind in die kanalen gevoerd waardoor het ondergrondse water afgevoerd werd naar de plek waar het nodig was.
"De 'puquios' waren het meest ambitieuze hydraulische project in het gebied", zegt onderzoeker Rosa Lasaponara aan de BBC. "Door de toegang tot een onuitputtelijke watervoorraad maakte het systeem het mogelijk landbouw te bedrijven op een van de droogste plaatsen ter wereld."
Ook de Nazcalijnen, enorm populair bij toeristen, hebben volgens de onderzoekers vermoedelijk te maken met de aanwezigheid van water. Een recente theorie stelt inderdaad dat de lijnen samen een kaart vormen die de locaties van de 'puquios' aanwijst. (br.hln)