Helaas! Het muggenseizoen is weer geopend
Heb je er al een in huis zien rondvliegen? Of misschien wel zelf een muggensteek (of die vervelende jeuk achteraf) aan den lijve ondervonden? De kans is groot, want met de milde winter en de hoge temperaturen van het afgelopen weekend waren de omstandigheden ideaal voor onze niet zo geliefde huisgenootjes.
Insecten zijn koudbloedig, waardoor hun aantallen dus sterk van het weer afhangen, legt muggenonderzoeker Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit uit aan 'De Volkskrant'. Maar hoe ze zich evolueren hangt (gelukkig) nog net wat meer af van het verdere verloop van de lente dan van de zachte winter die we gehad hebben.
Winterslaap
"De meeste muggen houden een winterslaap," verklaart Koenraadt. En dat doen ze liefst op een warm en behaaglijk plekje, bij ons in huis. Zo komt het ook dat we in oktober vaak nog muggen zien, legt Koenraadt uit. "Zodra de nachten langer worden zoeken muggen een plekje om te rusten."
Een halfjaar later en "dat zou heel goed het afgelopen weekend kunnen zijn geweest", vliegen ze weer uit om hun buikjes rond te eten (hoogstwaarschijnlijk aan jouw bloed). Dat wil dus niet zeggen dat de muggen weg waren gedurende de winter, we zagen ze gewoon niet omdat ze hun winterslaap hielden.
Hoge temperaturen en regen
Of we ons deze zomer blauw gaan krabben, hangt vooral af van wat het lenteweer zal brengen. "Houden de hogere temperaturen aan, dan is dat goed nieuws voor de mug." Als de temperaturen echter weer zakken, dan zullen de eerste eitjes en larven geremd worden in hun ontwikkeling.
Maar het kwik is niet alles, ook water is van belang. "Muggen leggen hun eitjes in ondiepe poeltjes water in dakgoten, bloempotten, gieters of vijvertjes." Allemaal duimen dat het de komende weken niet te fel gaat regenen dus. (br.hln)
|