Oeps! Dit doet corrigerend ondergoed met je lichaam
Heel leuk, zo'n paar optische kilo's minder door dat bevallige achterste in een stukje corrigerend ondergoed te wurmen. Maar hoewel je er waarschijnlijk onweerstaanbaar uitziet, is shapewear in realiteit helemaal niet zo goed voor je lichaam.
Spijsvertering
Toegegeven, niet alleen corrigerend ondergoed is de grote boosdoener hier, ook die skinny jeans kan je naar het containerpark brengen als je vaak last hebt van een gevoelige buik, maagzuur en reflux. Gastrologen zijn het erover eens dat als je maag en darmen strak ingesnoerd worden, je darmen niet meer goed kunnen samentrekken, en dat werkt onze spijsvertering tegen. "Als je darmen gedurende een lange tijd samengedrukt worden, dan krijg je een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel", legt gastroloog John Kuemmerle, uit. "Een gevoel dat vergelijkbaar is wanneer je veel te veel gegeten hebt en eigenlijk liefst de knoop van je jeans zou losmaken." En dat terwijl we het ondergoed paradoxaal genoeg net dragen om dat bolle buikje te verdoezelen.
Hyperventilatie
Ja, echt waar. Artsen waarschuwen voor hyperventilatie bij het dragen van corrigerend ondergoed. Niet omdat je panikeert omdat je nooit in dat kleine strakke stukje stof geraakt, wel omdat het de ademhaling bemoeilijkt. Dokter Richard Bricknell, directeur van de Physiotherapy Clinic in het Engelse Bristol verklaart het als volgt: doordat je buik continu onder druk staat, heb je het gevoel alsof je de hele tijd je buik inhoudt. Daardoor kan je diafragma niet voldoende uitzetten wanneer je ademt, en dat leidt tot een kortstondige, oppervlakkige ademhaling, net zoals wanneer je hyperventileert.
Slechte bloedcirculatie
De problemen beperken zich niet alleen tot de buik, ook je benen kunnen beginnen tintelen of gevoelloos aanvoelen. Dat komt omdat ook je dijen vaak ingesnoerd worden, wat de bloedcirculatie verhindert en kan leiden tot een tintelend gevoel, gevoelloosheid, maar ook pijn en zelfs spataderen. "Het is net een gigantische rubberen band die je aanspant rond je dijen wanneer je gaat zitten," verklaart chiropractor Karen Erickson het fenomeen. Ze voegt daar nog aan toe dat het trouwens ook kan voorkomen bij te strakke broeken en kousenbroeken.
Infecties
Doordat corrigerend ondergoed zo nauw aansluit op het lichaam, ben je vatbaarder voor bacteriële en schimmelinfecties. Bovendien is het ondergoed meestal gemaakt van synthetisch materiaal, waardoor je meer gaat zweten en dus nog meer kans loopt op een infectie. Eén van de meest voorkomende aandoeningen is folliculitis, waarbij de haarzakjes ontsteken en kleine ontsierende rode bultjes en jeuk veroorzaken. Volgens dermatologe Maryann Mikhail komt deze infectie echter vooral voor bij mensen met overgewicht, omdat zij over het algemeen meer zweten.
Nooit meer shapewear?
Moet dat ondergoed dan sito presto in de vuilnisbak? Zo'n vaart loopt het ook weer niet. Voor een speciale gelegenheid kan het natuurlijk altijd, maar wurm je niet dagelijks in zo'n strak korset. Uiteraard is het normaal dat shapewear strak zit, maar koop ze niet zó klein dat je amper nog kan bewegen. Zorg dat het niet in de huid snijdt en dat je er makkelijk in en uit kan, en dan zit je wel goed. (br.hln)
|